Varför det är så viktigt för föräldrar att känna till sociala medier.

P3 Dokumentär:

kumla2
Klicka på bilden för att komma till avsnittet.

Just nu ligger jag hemma med halsont och feber så det är därför det är lite längre mellanrum mellan inläggen men jag försöker skriva minst 5 inlägg om dagen till er.
Eftersom jag vilar en HEL del tillsammans med två överlyckliga katter så har jag haft tid att lyssna på den nya dokumentären från P3 dokumentär som släppt ett nytt avsnitt om det så kallade ”Kumlafallet”.

När en 13-årig flicka begår självmord framför ett tåg uppdagar det sig att hon fått mottaga hot och mobbing på sociala medier – bland annat Facebook.
Något som låter ruskigt likt det som den så kallade ”Alexandramannen” utsatte hundratals flickor för och dömdes för 2006 händer även här.

Unga flickor övertalas och hotas till att visa sig helt eller delvis avklädda framför kameran till Skype och tvingas göra än grövre saker – annars kommer personen på andra sidan skicka nakenbilder eller photoshoppade bilder till flickornas lärare, föräldrar och tränare.
Det som från en början verkar vara en 15-årig pojke visar sig till slut vara en 44-årig man som kommer att ställas inför rätta för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och ett 20-tal fall av försök till utnyttjande av barn för sexuell posering.

Det han inte döms för är vållande till annans död för att ha orsakat Linns självmord – ett självmord som kanske hade kunnat stoppas om det funnit lite mer kunskap om sociala medier och vad som händer där eller om skolan reagerat tidigare på att Linn mådde dåligt.

Det här inlägget handlar inte på något vis om att skuldbelägga hennes föräldrar eftersom det är mer regel än undantag att föräldrar inte har den typen av koll på den nya utvecklingen på nätet. Jag vill istället lyfta upp problematiken så att inget annat barn någonsin ska behöva känna att självmord är den enda utvägen.
Linns mamma ville in i det längsta inte ”snoka” på sin dotters Facebook och när hon till slut hörde så pass många varningsklockor ringa att hon trots att gjorde det så ville hon inte tvinga dottern att prata om det hon hade läst för att inte kränka hennes integritet.

Vi har som en regel här hemma att inte gå in på barnens mobiler/datorer/iPads men vi (eller M framför allt) SKA kunna göra det om han vill.
Vi pratar också väldigt mycket om nya appar, program och de faror och fällor som kan finnas ute på nätet. Det mesta av det som finns på internet är bra, fantastiskt och spännande men jag vill att barnen ska känna igen och reagera på om någonting händer som vi kanske har pratat om som inte är okej.
Folk är inte alltid den de utger sig för att vara och jag vill att de alltid ska känna sig trygga nog att kunna prata med en vuxen om någonting händer på nätet även om de kanske skäms över det.

Det händer att jag får ett sms med en bild från min bonusdotter där hon frågar om den är okej att lägga upp på Instagram – trots mitt felsteg tidigare – och det gör mig glad. Glad och stolt att hon förstår det där med att tänka efter lite extra innan man publicerar någonting.

Så föräldrar där ute – försök hålla er uppdaterade med vad era barn gör på nätet och sociala medier.
Prata med dem. Fråga vad apparna handlar om i fall ni inte förstår och om ni inte vill att barnen själva ska lyssna på dessa två dokumentärer jag nu kommer rekommendera – lyssna själva på dem för att få verktyg att kommunicera med era barn om.
Detta är deras generations skolgård och vi måste skydda våra barn även där!

Klicka här för att komma till P3’s dokumentär om Alexandramannen.

Klicka här för att komma till P3’s dokumentär om Instagramupploppen i Göteborg.

24 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Superviktigt ämne! Lyssnade på just den dokumentären imorse och delar dina tankar helt. Jag har en 13årig bonusdotter som jag är väldigt rädd om, balansen mellan att snoka och ”hålla koll” är svår! Mer sånt här CamCam! ??

    Otroligt viktigt ämne. Att ha en öppen dialog med sina barn/bonusbarn/andra barn i ens närhet är a och o. Sen kommer de aldrig berätta allt, men de ska veta att det är mer än ok om/när de vill göra det.

    Så sorligt att jag mår illa. Tycker på riktigt synd om de barn/ungdomar som tvingas växa upp nu.

    Myyycket viktigt ämne, och det påminner mig om att igår när jag fyllde år fick jag ett kort där det stod ”Det positiva med din ålder är att du gjorde dina misstag innan internet”, jisses som jag skrattade och alldeles för sant.

      Ja jag är otroligt glad över det där! Jag hade en tuff tid i högstadiet och det värsta som hände var väl antagligen att det snackades om mig på Lunarstorm?

        Ojdå, hälften försvann.

        Mobilkameror var inte jättevanligt och de hade ändå bara sådär 4 pixlar så man kunde knappt urskilja ansikten iallafall så.. Sätter det i kontrast till att min kusin berättade att några tjejer i hennes klass hade filmat en tjej i duschen och lagt upp på snapchat.

          Samma här, Dagny. 🙂 Visst fanns internet när jag var ung också, men det fanns varken mobilkameror eller internet på telefonerna när jag hade mina värsta år, och det är jag sjukt glad över med tanke på att inget av dumheterna jag gjort finns för alltid på internet, vilket är en jävla tur, må jag säga, hua.

          Sånt här gör mig jätteförbannad! Jag jobbar i skolan och har fått signaler från både tjejer och killar att de inte vill duscha på idrotten pga den här typen av beteende. INGEN på skolan lyssnade på mig utan en av idrottslärarna mer eller mindre hotade en 13 årig tjej om att hon aldrig skulle få betyg och blabla för att hon inte duscha. Jag som var hennes mentor hittade henne på rasten och då var hon jättearg (på alla) jag frågade varför och tillslut berättade hon att hon inte ville duscha och ”ingen kunde tvinga henne”. Jag frågade varför och snapchat var svaret. Det gör mig rädd att vuxna som kommer i kontakt med barn har så dålig koll!!!

            Usch vad det gör mig ledsen att folk som jobbar med barn har så pass dålig koll och istället för att försöka vara förstående hotar istället för att gå till grunden med problemet. :/ Tyvärr var duscharna på gymnastiken även ett problem innan sociala medier, och jag kommer själv ihåg det väl, jag utvecklades först och de andra tjejerna pekade på mig och skrattade.. Kan bara tänka mig hur det hade varit om sociala medier fanns.. Usch! Förstår denna tjej och jag hoppas det löser sig! I värsta fall kan du hälsa henne från en äldre dam som inte heller fick betyg i gymnastik men kom väldigt långt i livet ändå. 😉 Önskar jag kunde krama om henne och tala om att det blir bättre i framtiden, och att de som gör sånt här kommer vakna en dag och inse vad de har ställt till med.

    Skamligt att han fick så lågt straff. Redan ute, och aldrig att han erkände. Fyfan.

      Jag blir så jävla arg!! När Sveriges rättsystem är ett skämt och inte tillräckligt med straff borde en del av straffet vara att hängas ut. Varför ska vi värna brottslingarnas integritet?! Ta konsekvenserna. Visst, visst motargument: anhöriga o blabla men man är ju en produkt av sin omgivning (nu menar jag såklart inte att det är dom anhörigas fel att äcklen begår brott men offrets lidande är väl ändå större än anhöriga till den som fälls?) det ligger ändå i allmänintresset att veta om det bor en pedofil eller sexualfrbrytare i ens område?speciellt när man vet hur stor återfallsrisken är.

      Med vänlig hälsning, kräks på mänskligheten

    Väldigt viktigt ämne…

    Orelaterat men ändå inte. Kan inte hjälpa att fundera på hur barn mår om 10-15 år, särskilt när de som vuxit upp med att föräldrarna delat varje detalj om deras uppväxt på sociala medier utan hänsyn till integritet. Beskrivande texter och bilder, från första ultraljudet till tandsprickning och förskola. Rädd för att psykisk ohälsa kommer öka enormt p.g.a. detta. Föräldrarna gör det inte för att medvetet skada men det känns som ingen av dem har ett konsekvenstänk i jakten på likes och följare.

      Varför skulle psykiska ohälsan öka för att information om ens barndom finns på nätet? Så mycket kändisbarn som det går jättebra för fast de varit utsatta för paparazzi sen de föddes i princip

        Mobbning, att andra kids kan få personliga detaljer om ens liv. Tänk att andra vet detaljer om dig men du kanske inte vet inget om dem, detaljer som dina föräldrar delat med sig av i bilder, video och text. Ingen integritet helt enkelt. Både barn och vuxna kan vara jävligt grymma och att ge mobbare arsenal på detta sätt är en grov integritetskränkning, från de som ska skydda dig från detta.

        Självklart skillnad på kändisbarn och barnet vars mamma delat med allt familjeliv på sociala medier.
        Jag pratar om fenomenet i sig som en helhet, inte specifikt om barnen till ”Unga Mammor” eller kändisar.

        På sociala medier ligger det mesta kvar ett klick bort och jag tror att kändisbarnen kan ha en aning bättre förutsättningar för att förstå att deras liv inte är som alla andras. Kändisbarnen har också oftast en biroll i föräldrarnas kändisskap medan många på sociala medier skor sig på att ge sina barn en daglig huvudroll.

        Tiden får tyvärr visa hur det blir, men jag tror att det kommer bli en större debatt om föräldrarnas roll som barnens integritetskränkare på nätet.

    Hoppas många föräldrar får sig ett uppvaknande efter denna och andra sorgliga historier.

    Förövrigt skriver Mona nedvärderande om sin make idag, alltså är resten av världen som vanligt. ?

    Otroligt viktigt ämne. Lyssnat igenom avsnittet nu o sitter o gråter

    Vad tragiskt. Föräldrar behöver nog visa mer intresse för sina barn. O unga behöver få mer självförtroende. Krya på dej. Bra du tar upp så här viktiga ämnen.

    Så jävla tragiskt ? Alexandramannen (p3dokumentär) är ju också en liknande dokumentär där flickor blir lurade på internet!

    ”ett självmord som kanske hade kunnat stoppas om Linns föräldrar haft lite mer kunskap om sociala medier och vad deras dotter gjort där.”

    Med respekt för Linns föräldrar borde du ta bort eller skriva om denna mening. Väldigt klumpigt uttryckt! INTE OK!

      Yes, jag ska formulera om den..

    Viktigt ämne!! Fruktansvärt med alla barn och ungdomar som blir lurade och råkar illa ut, usch så hemskt!

    ”trots mitt felsteg”. Nåja Camcam, det var väl lite mer än ett felsteg? Eller är det ungefär samma som när ALLA dina läsare missförstod dig angående dina inlägg om Moa?

      Vad var det som hände?

        Cam skrev ett inlägg om Moa som antydde att hon inte bara var slampig utan också inte saknade sin döde pojkvän tillräckligt mycket och länge.
        Efter att typ 95% av läsarna gått loss på Cam ändrade hon inlägget utan att göra en markering om detta. Vilket startade en ny debatt där nytillkomna läsare undrade varför alla var då kinkiga.
        När folk då förklarade hur det gamla inlägget såg ut var så gott som samtliga läsare eniga om att Cams åsikter hörde hemma på stenåldern.
        Till sist togs inlägget bort med en kommentar från Cam om att inlägget var borrtaget då läsarna hade ”missförstått henne”. Jotjena.. minns jag inte fel kom det ytterligare ett inlägg om Moa sen, som cam också fick pudla bort.
        Sen dess tror jag inte att Cam har vågat skriva om henne. Med all rätt, för hon var rent ut sagt jävligt elak mot Moa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.