Är okunskapen så här stor?

Margaux Dietz:

Den här kommentaren sprang jag på inne hos den ”influencer” som visat sig en av mest okunniga när det kommer till reklam och samarbeten – nämligen Devotes chefredaktör Margaux.

Jag har ett flertal gånger ifrågasatt hennes kompetens inom området då jag anser att en chefredaktör med ansvar för influencer måste ha koll på de här prylarna vilket jag inte anser att Margaux har.
Det märks att Annie inte är så insatt i den här frågan för hade hon vetat ens det minsta om det så hade hon förmodligen valt att ställa frågan till någon annan.

I jämförelse med Annie som ställer frågan så framstår dock Margaux som någon typ av Rain man eftersom frågan hon vill ha svar på handlar om ifall man måste skatta på sina bloggrelaterade inkomster. (Jag förstår att många har svårt att ta bloggare och bloggning på allvar som yrke om det är detta som representerar oss ute i samhället)

Annie vill alltså veta om man måste skatta på de samarbeten man gör och hur det i så fall någonsin skulle kunna gynna med ett samarbete.

Först måste vi reda upp några saker.
Vet inte Annie om att man måste betala skatt på all inkomst i Sverige eller tänker hon att hela den sociala mediervärlden är någon typ av svartjobbsdjungel?

Eller kan det vara så att Annie tror att man alltid endast får betalt i form av en produkt när man gör samarbeten på sociala medier och att man då går på minus om man måste skatta själv sen på produktens värde?
Och så kan det ju vara – om man inte då endast tar emot produkter som man verkligen vill ha och skulle ha knallat iväg och köpt ändå.

Så kan det gå till och brukar oftast kallas för ”bartersamarbeten” och då ska varan förmånsbeskattas vilket betyder att man betalar skatt på gåvans marknadsvärde inklusive moms.

Men oftast innebär ju inte ett samarbete att bloggaren visar upp en tillräckligt dyr pryl på bloggen att den ensam utgör ersättningen utan det är mer exponeringen av en billigare vara eller tjänst som uppdragsgivaren är ute efter – exempelvis kläder – och då får ju bloggaren en stor summa pengar också för att visa upp ”vad det nu är” på sin blogg.

Då handlar det ju om att som bloggaren deklarera dessa pengar och betala skatt, moms och lite andra avgifter på dem. (Reklammarkering och deklaration är två helt olika saker och har ingenting med varandra att göra.)
Har du en stor blogg med ett starkt varumärke så är ju kläderna inte ens värda en bråkdel av  de pengar du får som betalning för att visa upp dem.
Får du kläder av H&M till ett värde av 1000 kr men får 100 000 kr för att att de syns på din plattform så är ju värdet på kläderna inte mycket att bråka om. Då är det ju viktigare att betala skatt och moms på de 100 000 kr som exponeringen kostade.

Får du som bloggare däremot en resa till Maldiverna i två veckor till ett värde av 100 000 kr där du ska visa upp resmålet och hotellet på din blogg/Instagramkonto så kanske det inte utgår så mycket mer kontant ersättning och då är det värdet av resan som ska förmånsbeskattas. (Och ev kontant ersättning så klart)

Kära Annie – jag hoppas du blev lite klokare av det här svaret och tveka inte på att höra av dig igen. Eller, alltså jo.. tveka på att höra av dig till Maggis eftersom hon 1. inte vet sånt här och 2. Ska vara mammaledig.

Jag är på min höjd hemma och ”vaccar” någon gång ibland – som nu men inte så det stör.
(Vaccar? Vård av CamCam så klart)

Och ps 2 – Jacob och Maggis – jag väntar fortfarande svar på frågan jag ställde HÄR.
och ps 3 – Maggis, jag har redan en podd men jag välkomnar tyvärr inte människor som spottar på andra människor i min lägenhet där denna podd spelas in. Annars hade Jacob givetvis fått medverka. Det hade varit mig ett sant nöje. 😉

59 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Pinsamt att kalla henne för chefsredaktör för Devote med tanke på hur dåligt skött hennes samarbeten är, hela hennes blogg är ren smygreklam.

  Svara

   +1

   Svara

  Eller också kallar man allt PR-utskick, pressluncher, presslån och pressresor. Då slipper man betala skatt!
  Det har i alla fall Petra och Forni m fl kommit på.

  Svara

   Menar inte på ett elakt sätt men längtar tills någon blir granskad. Jag betalar hög skatt på min låga inkomst och de anser sig för bra för att betala skatt. Jo men visst. Gå och köp en snordyr designer väska till för pengarna du jobbar såååå hårt för men gör rätt för dig!

   Svara

  Ett tips: blanda inte så mycket i texten! Du kör ett virrvarr av kursiverat, fetat, lila och vanlig text. Det blir rörigt!

  Minns att du gjorde så i början men fick feedback på det och styrde upp dig själv lite. Försök köra lite mer clean är mitt tips :).

  Svara

   Fuck! Jag blev så till mig idag.. så mycket att få ur mig efter att ha legat fängslad i ett horn på SÖS med endast mitt hår utkastat genom ett fönster i hopp om räddning.

   Svara

   Håller med! Jag tycker det ofta är otydligt vad som är en annan bloggares text och vad som är CamCams text. Om CamCam konsekvent skrev med en stil och sedan skrev bloggarens text kursivt vore det enklare.

   Svara

    Allting som skriva av andra bloggare är alltid ”citerade”.. Det kan väl ändå inte vara svårt att se? Jag skriver ju även vem som sagt vad…

    Svara

     Jodå, det är tydligt. Men när du i din egen text växlar mellan vanlig, kursiv och fet stil blir det svårt att med bara ett ögonkast se vad som är citerat och inte.

     Svara

      Jag fattar! Tack för input! ???

      Svara

      Inga problem ?

      Svara

  Någon som vet hur man uttalar hennes namn? Alltid undrat haha

  Svara

   Margå. Det där franska ”aux” uttalas ”å”. 🙂

   Svara

    Åh, jag tänker på Dumma mej!

    Svara

    Det var det jag tänkte. Tack 🙂

    Svara

  Eller så ställde Annie frågan till Margaux just för att se vad någon så okunnig skulle svara….

  Svara

  OT men Kissie skriver att hon har ett samarbete med Lifestyle, samma företag som Dessie säger att hon jobbar på. Kissie var tydligen på ett event där i går kväll ska på resa till Turkiet i nästa vecka. Dessie har varken nämnt eventet eller Turkiet och syns inte heller på någon av Kissies bilder från eventet (trots att hon tagit bilder på stora grupper). Vad tror ni pågår?

  Svara

   Nä hon var på möte med lifestyle, eventet var väl med lumene? Eller är jag helt ute och cyklar kanske? ?

   Svara

    Du har rätt, jag missade att hon skrev att bilderna var från gårdagens event. Men resan till Turkiet är med Lifestyle så det blir intressant att se om Dessie nämner den eller åker med.

    Svara

  Tycker dock inte att Margaux är såååå dålig på att markera ut reklam. Dessutom är hennes titel profilansvarig 🙂

  Är det en liten personlig hämnd för att de pratade om dig i sin senaste podd tro? 🙂

  Svara

   Margaux är värdelös på att märka ut reklam. Det påpekade jag långt innan Jacob ville komma och spotta på mig och mina läsare. =)

   Svara

    Det var väl lite ditt påpekande av bristfällig reklammärkning som gjorde att de ville komma och spotta på dig?

    Svara

     Nä, det tror jag inte.. Det handlade väl om att mina läsare inte tyckte att det var så fräscht att Maggis inte tvättat håret på 19 dagar tror jag..

     Svara

      Jag måste ha missat något….

      Svara

      Varför Jacob ville spotta på Camilla var då de tyckte att camilla och hennes läsare utsätter dom för näthat (en reaktion på att camilla och läsarna här på bloggen ifrågasatt deras beteende i deras podcast)

      Svara

  Off topic.. men jag läste en kommentar under Kenzas inlägg om bröllopet. En tjej som heter Alva skriver att hon är jätteledsen för att hon lagt alla sina pengar på en beställning och att hon kunnat spara 600 kr om hon vetat att det skulle komma en rea en timme efter att hon beställt.

  Det fick mig att tänka på Tess Montgomerys (arga) inlägg om IvyRevel. Tess skrev något om att IvyRevel tog överpriser och att Kenza utnyttjade att hon hade många unga läsare som såg upp till henne. Vad är egentligen medelåldern för IvyRevels kunder? Jag är 25 och har aldrig hört någon handla därifrån. Är det som Tess påstod mest unga läsare? För i sådana fall förstår jag verkligen kritiken p.g.a. de höga priserna.

  Svara

   Men jaha alltså så är det ju alltid? Jag blir alltid lite sur när jag handlat något på typ H&M och så reas det ut till 50% veckan efter, men är ju bara mig själv jag kan bli sur på? Ska Kenza ta ansvar för att någon inte har ekonomin till att handla hos henne, fattar inte.

   Svara

    A: Att butiker rear ut varor är det väl knappast någon som ifrågasätter. Det var inte riktigt poängen i mitt inlägg. Om det inte framgick tillräckligt tydligt så syftade jag på att unga tjejer (barn eller tonåringar) lägger alla sina pengar på kläder från IvyRevel för att de ser upp till Kenza. Det blev så uppenbart när en tjej blir helt förkrossad för att hon hade kunnat spara 600 kr genom att lägga beställningen en timme senare.

    Nu har jag inte testat kläderna därifrån, men enligt Tess Montgomery är det alldeles för dålig kvalitet i förhållande till vad man får betala. Hon verkar ha rätt bra koll på modebranschen så jag antar att det finns skäl för den uppfattningen.

    Svara

    Här är inlägget jag syftade på: http://tessm.metromode.se/2013/06/16/var-ar-ansvaret/

    Svara

     Fast om inte hm gått in och köpt in sig i företaget så hade det väl gått i konkurs, så de höga priserna kanske var försvarbart i början. Sen så det där med rean, om det händer 1 timme efter man beställt så kan man ju skicka tillbaka kläderna och handla de senare på rean. Förstår att det är pissigt med dyra kläder med dålig kvalité, men de flesta postorderföretag har nog haft missnöjda kunder, själv så är jag missnöjd med ellos som misslyckas med varenda köp jag gjort och fått hemskickat fel storlek, felfärg, helt fel varor och trasiga elektronik prylar mer än en gång.

     Svara

     2013 var det välnyöppnat och kenza designade själv kläderna, blommiga klänningar och söta toppar typ. Då känndes det som ett märke (stilen) som riktade sig till hennes läsare.

     Nu känns det inte så alls (tycker jag)! Vilket Kenza också bekräftat då läsarnaklagatpå priserna och att hennes läsare är unga och inte har råd, målgruppen är inte kenzas tonåringsläsare liksom

     Svara

   Förstår tjejen. Skulle aldrig köpa något på Ivyrevel till fullpris med tanke på att de ALLTID rear ut sina kollektioner efter typ 2-3 månader.

   Svara

    Nej kvaliteten är inte bra, men jag köpte 7 plagg för 700 nu på deras 80% REA och för det priset var det ok. Grejerna är snygga men typ luddar etc fast man tvättar ordentligt.

    Svara

  Blondinbella och gamla flamman Nils ska ha något typ av samarbetet ihop. Tycker mig ha läst någonstans att nils även har affärer med bb’s pappa. Vad vet vi om detta?

  Svara

   Det finns en relativt ny intervju om det om du googlar bådas namn.

   Svara

   Gud så vitt, jag blir fan bländad!

   Svara

  NC får tydligen klassas som preventivmedel nu, läste jag på ELLE. Vad säger Blondinbella om det?

  Personligen känner jag fortfarande ett starkt NEJ inför NC.

  Svara

   Bättre än hormoner tycker jag, sen för man väl se till att vara försiktig och kombinera med kondom på ”känsliga” dagar.

   Svara

    Jag tänker mest på den feedback NC representanter så ofta undviker:

    – det är möjligt att bli gravid närsom under cykeln, dock inte särskilt troligt eller sannolikt under vissa perioder.
    – spermier kan leva betydligt längre än tre dagar i slidan, sist jag läste om NC sa de att deras säkerhetsräkning var på tre eller fyra dagar.
    – alkohol ger felaktiga resultat
    – sjukdom ger felaktiga resultat
    – störd sömn ger felaktiga resultat
    – vakna olika tider ger felaktiga resultat

    Plus en del jag säkert har glömt nu.

    Hormoner eller inte hormoner tänker jag inte ge mig in i, det är upp till varje individ att avgöra.

    Svara

     Du kan inte bli gravid närsom i cykeln, du kan bli gravid i samband med ägglossning som kan ske ”när som” i cykeln, alltså en del av cykeln. Det finns givetvis säkra perioder så länge du vet när de infaller. OBS kör inte NC själv men trackar ägglossning, funkar tip top, åt båda håll men är inte för alla.

     Svara

      Om man har oregelbunden ägglossning eller mens, så kan man i princip bli gravid ”närsomhelst ” i cykeln. Inte jättevanligt, men mer riskabelt med NC då än exempelvis hormoner.

      Svara

      Nej, du kan fortfarande bara bli gravid i samband med ägglossning, oavsett när den infaller.

      Svara

   Tänkte att jag hade läst ett inlägg om det, inte jätteutförligt kanske…men varsågod: http://www.isabellalowengrip.se/2017/03/min-morgonrutin/#comments

   ?

   Svara

   Elle skrev även att NC har 150000 användare i 150 länder. Vilket inte ens är 1000 användare/land.

   Hur många av dessa är sponsrade av NC?

   Svara

    151 länder stod set.

    Svara

  Jag är nyfiken på hur många gånger om dag du kollar om Tyra skrivit något i sin blogg? Jag antar att jag får reda på det här, när den stora comebacken skett?!

  Svara

   Haha…ingen än så länge faktiskt. Vi får väl se när det händer. Om det händer. =)

   Svara

  Gabriella la ut sin lägenhet på facebook https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3rum-tomtebo-nydalaviken-umea-kommun-alfens-alle-15-11247176

  Måste bara säga att den ser himla fräsch ut men samtidigt otroligt tråkig.
  SuperJasons rum ser inte alls ut som ett lekrum.

  Är detta nya modet på lägenheter?

  Svara

   Japp…och tyvärr. Jag har en bekant som är inredare och hennes Insta går i femtio nyanser av grått. Och då menar jag verkligen grått, inte bdsm…

   Svara

   Nya modet vet jag inte. Jag har letat bostadsrätt fram och till i stockholm senaste 3 åren och jag tycker att ALLA lägenheter ser ut så där (minus de som kostar mer än vad det smakar).

   Vita. Opersonliga. Oftast med grått som ”färgsättning” (ser smutsigt ut?)

   Svara

   Alltså jag tåååål inte vita golv, så fult! Och helvita lägenheter. Allas hem börjar se ut sådär och det är så tråkigt!

   Svara

    stilrent på visning och i tidningar men så sjukt tråkigt. Och varför filtar i hela soffan? Fläckar?

    Svara

    PS. Jag tål inte gråa laminat golv ??

    Svara

  Är det någon som vet hur det har gått för Madeleine Ilmrud med nya bebisen? Självklart förstår jag att hon inte sätter sig och bloggar när hon precis fött barn, men ett litet ”hon är ute, allt har gått bra” hade varit trevligt. Blir nästan lite orolig… ??

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.