Är bloggläsarna giriga?

Blondinbella/Julia Mjörnstedt:


Saxat från Expressen.

Bland Expressens krönikörer återfinns bland annat Julia Mjörnstedt – en av grundarna till Ung Cancer – och den HÄR krönikan tar upp ett fenomen som även jag reagerat på och reflekterat över, nämligen läsarna och följarnas självutnämnda rätt att få ta del av och kräva tillgång till bloggarnas hela liv.
Ingenting är heligt enligt dessa läsare vilket får Julia att höja rösten mot denna samling otacksamma läsare – det är nästan så hon låter lite sekundärkränkt faktiskt:

Jag vet inte, men jag ber dig, nästa gång du läser en bloggpost, ett instagraminlägg eller en status från en person du valt att följa tänk på detta: Vi är inte deras vänner, vi är giriga läsare som konsumerar deras liv. De har inga skyldigheter till oss. Och gör det dig så förbannad är det bara att scrolla vidare.//Julia

Det är korrekt – bloggarna har inga skyldigheter till oss – sina läsare – fast å andra sidan gäller det att var lyhörd och uppmärksam på skiftningar tonläget för att undvika just dem dåliga stämning som Julia beskriver i sin text.

Julia kallar även läsarna för giriga men det håller jag inte med med om!
Givetvis finns det rövhattar bland läsarna på i princip varenda blogg men att den generella läsaren skulle vara girig? Nej, det tycker jag inte.
Jag är snarare av uppfattningen att ”man blir som man umgås” för rent krasst är det ju vad vi faktiskt gör – umgås.
Dock ett relativt enkelriktat umgänge där den ena berättar och den andra suger i sig alla privata go´bitar som kan tänkas sippra ut.

Men visst är det så att bloggaren själv valt och lagt ribban för hur privat hen vill vara på sin blogg?
Om exempelvis Kenza skulle skriva ett inlägg på bloggen om hur hon och hennes Aleks haft en riktig kris så här inför det stundande bröllopet så skulle 95% av alla kommentarer vara peppande, stöttande och fulla med ”ta den tid ni behöver…vi finns kvar här”..eftersom hon normalt sett inte delar den typ av information med läsarna – således tycker de inte att de har någon ”rätt” att få veta mer.

När Bella däremot gick ut med ungefär samma sak – att hon och Odd hade haft det lite turbulent i sitt äktenskap och hon ville ta sig igenom det innan hon berättade om det – så kände läsarna sig svikna, förda bakom ljuset och lurade.
Men beror det på att läsarna är giriga eller på att Bella själv lagt ribban för hur personlig och privat hon är på sin blogg?

Bella är business ändå ut i fingerspetsarna och det är inte av en slump som hon driver en av Sveriges  största bloggar (om inte den största?)
Som man bäddar får man ligga.
Läsarna är inte mer giriga än Bella tillåtit dem vara eftersom hon vet hur mycket pengar som finns att tjäna där. Hon har tjänat pengar på läsarnas girighet och släppt in dem till förmån för ekonomisk vinning. Kan man verkligen klaga sen när det beslutet sedan kommer tillbaka och biter en i röven?

Så? Vi kör en klassiker – och nu menar jag inte Vasaloppet, Lidingöloppet, Vansbrosimmet och Vätternrundan utan en haschis!

#teamJulia eller #teamCamCam

33 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Har du korrläst texten? Det känns som att det har försvunnit text vid stycket om Kenza…

      ??

    Jag vet inte.

    Det jag stör mig på med blondinbella är bara att hon inte skriver något utan en baktanke. Hon känns som en produkt hela hon. Är nog därför hon och exempelvis Kenza bemöts olika, även om Kenza förmodligen tjänar minst lika mycket pengar.

      Folk är blåsta! Annars hade bloggare som Bellas inget att komma med! Hela hon är fejk och det känns som allt hon gör och skriver inte är det minsta genuint!

    Team Camcam 🙂

    Jag tänker att Bellas läsare har fått veta det mesta om hennes liv, vi har ju tom fått ta del om information hur det går med potträning hemma… så jag tror att många förväntar sig att om man är så pass personlig som hon ofta varit så ska hon dela med sig av allt.

    Team camcam!

    En del bloggläsare är för giriga, men man kan inte dömma alla bloggläsare efter kommentarsfältet, kommentarsfältet bestör ju av de mer extrema läsarna åt båda hållen, de som älskar allt, de som hatar allt och de som saknar självcensur. Men är det inte så irl också, att det är vissa som hörs och syns mer och kan säga vad som helst utan filter. Knäppisar finns ju även i verkliga livet.

    Funderar på MI’s inlägg om förlossningen. Hur vågar man inte följa barnmorskans råd??

      Vem är MI?

    Team CamCam! Jag brukade älska Blondinbella just för att hon var så öppen och ärlig, gick emot vikthetsen och var en riktig powerwoman. Nu… bara fasad och show och pengar. Jättekul för henne att hon är framgångsrik, verkligen, men döden att läsa om.

      Hon kanske helt enkelt inte vill vara så öppen längre. Kenza håller ju sen några är sen till största delen sitt privatliv utanför bloggen. Varför anses det fel om Isabella nu väljer att börja göra detsamma? Är det för att Isabella är mamma och samhället förväntar sig att en kvinna i första hand ska identifiera sig som förälder, och därmed även främst framställa sig som det i bloggen istället för en affärskvinna?

        Ja, det MÅSTE ju vara därför! Patriarkatet, herre guuuuud……..!

    Bella gör ju allt efter plan, spelar på folk känslor och tyckande hela tiden. Bara konstigt att så få greppar henne..
    Hennes senaste inlägg hette tex ”dyr portfölj”, och så kör hon på med smygskrytet el sina vanliga tramsord ”himla, heja, fantastiskt”.

      Glömde ”hehehe”.

      Håller med!!

    Kan du snälla sluta använda ordet ’sekundärkränkt’. Känns som du använder det i minst varannat inlägg… Får typ kränkt kille som är sur för att man inte får skämta sexistiskt/rasistiskt-vibbar av det ordet.

      CamCams favoritord:

      – Sekundärkränkt
      – Konsekvensanalys / konsekvenstänk
      – Offerkofta

      Bonus:
      – Anmäl

        Du har missat ett – GOAAAAAAALZ!!!!!!

      Du känns lite sekundärkränkt?

    Team Julia!! Fattar inte hur man som bloggläsare involverar sig så i någon annans liv att man blir förnärmad eller börjar kräva saker. Bella har all rätt världen att hålla vissa saker privata TROTS att hon tjänar pengar på sin blogg. Det är ju så att missnöjda läsare hostar upp pengarna ur egen ficka.

      Varför säga något överhuvudtaget?

      Hade Bella inte sagt någonting hade inte särskilt många brytt sig och krävt detaljer. Nu har hon ju med flit sagt A men inte B, just för att få igång spekulationer, klick och få in mer pengar. Så, varför skriva någonting alls om hon inte vill säga vad det är? Det är som de som checkar in på sjukhuset på facebook och vägrar säga vad som har hänt. Förutom att Isabella är pengakåt och de på facebook mer uppmärksamhetssökande.

      Vill hon verkligen skriva av sig kan hon ju göra ett privat inlägg, dagbok eller en kodad text.

        Håller med dig Susawoo!

        Hon hade aldrig behövt nämna turbulensen eller stoppa in en bild på henne och Simon, en noga uträknad bild med text som hon visste skulle trigga spekulationer hos läsarna. Sedan att hon lurade in läsarna till en livesändning som bara gick ut på att göra reklam för LCC. Klart folk är förbannade.

        Jag har svårt att se att Kenza skulle utnyttja sitt privatliv som clickbait på samma sätt.

        Blondinbellas och många andra bloggares strategi är ”berättar mer senare” eller ”visar upp det i nästa inlägg”. Allt för att generera återkommande klick.

        Håller helt med dig Susawoo. Jag tror problemet är att många genomskådar det otroligt genomtänka i att droppa en liten minibomb bland kommentarerna och sedan invänta följarboomen av folk som vill veta mer, medan hon själv medvetet förstärker spekulationerna för att hålla igång statistiken. Förstår inte poängen med att tjäna naiva poäng genom att lägga fram det som att ”stackars Bella vill bara vara privat och dessa hajar KRÄVER mer! Så oförskämt!”. Nja, håller inte med.

    #teamjulia

    Håller helt med dig, att folk inte kan se genom produkten Bella!

    Är det någon som är girig så är det Bella!!!!

    OT:

    Sök på ordet ”intensiv” i Blondinbellas blogg. HAHA. Bläddra, bläddra 😉

    Jag vet inga som är så giriga som många bloggare! Girigheten har ju nått nya gränser sedan bloggande konsumtionsfanatiker satte igång med sina sjuka habegär.
    Däremot så är många läsare nyfikna och elaka.

    Tycker detta ämne är svårt. Bloggaren har ingen skyldighet att säga allt eller ens sanningen för den delen- men deras inkomst och leverene bygger ju oftast på att de ska leverera något till läsaren. samtidigt kan inte hela läsarkretsen dömas för något som folk skriver i kommentarsfältet- då får bloggaren i fråga ha ett kontrollerat kommentarsfält

    Folk kan vara svin och det är fördjävligt men har man själv valt att starta en blogg om sitt liv har man ju redan öppnat porten till det privata kan jag tycka. Bloggaren kan ju välja att sluta blogga. Finns inga måsten. Men kom inte o gråt sen när du inte får gratisresor eller kan köpa märkesväskor liksom

      Ja vad mycket dom mest kända bloggarna får. Resor o fester o kläder o smink. Vem skulle tacka nej till det. Verkar som en del vänjer sej snabbt vid den livsstilen. Blir nog svårt för vissa när blogg dagarna är över.

    Så länge man är en ”hobbybloggare” som inte försörjer sig på bloggen så är det ju en sak, när en blogg är en genomkommersiell produkt som man livnär sig på så gynnas/försörjs ju bloggaren av läsarna och trafik till bloggen. Självklart ska man som läsare inte hota eller skriva rena personpåhopp, men att man får ha synpunkter på vad bloggaren delar med sig av eller ej tycker jag. Kräva något kan man inte göra, men åsikter kan man ha. Blondinbella lider ju av problemet att hon alltid vill få allt att verka problemfritt och enkelt men i efterhand beskriver hon en helt annan verklighet. Det kan tolkas som väldigt falskt och osympatiskt. När hon var hemma med Gillis så verkade allt som rosa moln och gullegull, i efterhand visar det sig att det var jobbigt med både det ena och det andra. Samma sak med äktenskapet, allt verkar så perfekt och fint och helt plötsligt är det ”turbulent”. Tror hon skulle få mer respekt och stöd om hon inte alltid ville få allt att verka så perfekt och enkelt, utan skrev som det är. Sen tror jag att hon som person vill ha en positiv grundsyn på saker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.