Det där med att dricka vin själv?

Egoina:

Egoina får en fråga om hur hon ställer sig till att dricka alkohol själv – dvs ”titta på Grays och dricka vin” och jag tycker att hennes inställning känns helt sund.
Kanske är det skillnaden mellan USA och Sverige där man i USA kan gå ut en vardagskväll och ta en öl till maten och ingen höjer ett ögonbryn medan i Sverige så tittas man snett på av folk som minsann aaaaaaldrig skulle kunna tänka sig att dricka alkohol mitt i veckan. Att dessa personer sedan är konstant pryttfulla från fredagkväll till söndagmorgon är en helt annan sak för det är minsann på helgen OCH i sällskap av någon annan som är minst lika full.

Jag tar gärna ett eller två glas vin någon kväll när jag sitter och skriver exempelvis men du hittar mig aldrig knökfull på Stureplan en tidig lördagsmorgon kl 03.45 efter 18 drinkar och några shots.

Har man ”alkisvarning” för att man tar ett glas vin själv men helt normativ svensk om man bara super skallen i bitar tillsammans med andra?

76 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hur är USA relevant i detta?

      Hade det varit bättre om hon nämnde Frankrike?

      Gissar på att hon valde det som hon har sin referensram till. 😉

      hon vill ju gärna nämna det i VARJE inlägg, så att INGEN missar att hon faktiskt bott där 😉

        Ja, visst är det märkligt att många av mina referenser kommer från USA eftersom jag bott ungefär hälften av mitt vuxna liv där borta? =)

    Men helt seriöst nu, var i Sverige bor du om du på allvar har upplevt att någon tittar snett på dig om du beställer in en öl eller ett glas vin till middagen på en tisdag? Eller för den delen bara går ut och tar ett gla vin med en vän eller kollega en helt vanlig onsdag efter jobbet? Jag gör detta på veckobasis och har aldrig någonsin upplevt att någon öht tittat snett på mig om jag dricker att glas alkohol mitt i veckan.

    Dina USA-jämförelser börjat bli otroligt pinsamma och tröttsamma, framförallt när de inte är korrekta eller bra underbyggda.

      Om det är en främling som tittar snett på en så kanske det är av andra saker än vinglaset men att CamCam själv tolkar det som en negativ inställning till vin på en vanlig vardag. Vem vet, de kanske kollar på kläderna, boobsen, köttbiten på tallriken eller något annat.

      Nybro!!

      Känner igen det där. Jag har bott i Frankrike och där var det inget konstigt att ta ett (eller ett par) glas vin till maten. Här hemma har det kommit flera kommentarer om att ”Jag skulle aaaaaldrig dricka en onsdag!!!” och det då från personer som är pruttfulla både fredag och lördag och däckade i bakisångest under söndagen.

      Fattar inte varför det skulle vara sämre att dricka 1-2 glas vin per kväll 3-4 kvällar i veckan än dricka 2 flaskor vin + flera drinkar + flera shots under två kvällar i veckan.

      Älskar vin och älskar att kunna gå upp tidigt på morgonen och träna = winwin att kontinentaldricka som en svensson.

    Jag kan absolut ta ett glas när jag är ensam eller mitt i veckan. Händer väl inte så ofta men skulle aldrig tveka om jag är sugen på ett.

    Men sen så har jag inte alltid bott i Sverige heller, även om jag tror det blir vanligare och vanligare att tänka även så bland Svensson.

      TRH: Jag försöker att pussla ihop dig till en…ja..person. Nu fick vi yttligare en bit av pusslet; du har bott utomlands. Jag är ohälsosamt nyfiken på dig, haha!

        Gissar på Aniie på fl hehe

          Omg seriöst, vi har avslöjat TRH!! ?

            Haha vadå vi :p har gissat att det var Aniie i flera månader haha…

          He he, har inte konto på flashback, tyvärr. 😉

            Haha både du och jag vet att Aniie hänger på familjeliv och inte Flashback.

            Nope, hade inte en aning om varken vem Aniie eller att fl är förkortning på famlijeliv.

            Men nu när du gett mig ledtråden så ska jag in och kolla vem det är ni tror är jag. 🙂
            Finns det något speciellt sätt som jag kan söka på en profil utan att vara medlem? Det kan man inte på fb tex.

            *nyfiken*

            PS Jag tror att jag har varit inne på fl max 10 gånger någonsin. 😉

            Hen stavar inte så utan Aniiee, men är det det här du tror är jag? 🙂

            http://www.familjeliv.se/user/presentation/view/aniiee

            Kan väl säga så här mycket, att Aniiee och jag har nog väldigt olik bakgrund, men det låter som att vi skulle ha mycket att prata om. Sen är jag nog betydligt mer intresserad av kläder än hon är. 🙂

            Du e fan konstig. Sitter alltid här mitt i natten och skriver massa skit.

            Är du här när du är full?

            @anonym:
            1 Du överdriver två tjog. Jag sitter inte alltid här mitt i natten.

            2 Jag är aldrig full. Lite salong någon gång då och då på sin höjd.

            3 Är det kanske du som är full eftersom att du tycker det jag skriver är skit? Har du svårt att greppa skriven text?

            4 Vad gör du själv här mitt i natten?

            5 Du verkar arg. Kan inte vara nyttigt att bli irro på lite oskyldiga kommentarer. Finns det något du behöver?

            Annars, sov så gott!

        😎 😉

    Dricker ett glas rosé nu ? Har jobbat helg så har fredag idag ??

      Och nu blev jag sugen. ?

      Skål på dig. ?

    Folk tittar knappast snett på dig om du tar ett glas vin eller en flaska öl till middagen mitt i veckan här i Sverige.

      Du har aldrig varit i Borås…

        Jag tänkte skriva samma sak. I större städer är ett glas på en restaurang mitt i veckan normalt. Men gör samma sak i en mindre stad och du räkna med att snacket går…. I en mindre stad kan du bli dömd som alkoholist för att du behövde två kassar när du lämnade Systembolaget…

          Ush va jobbigt. Det bara kliar i ”provocera-genen” i mig, vill typ ta mitt pick och pack och flytta till en småstad och köpa 3(!)kassar på systemet.

        Borås?! Jag brukar dricka vin till Gekås-maten uppe i deras lookalike Ikea-restaurang och har aldrig upplevt att någon glott.

          Haha Borås och Ullared är rätt långt ifrån varandra?

            Fast båda är mindre städer/samhällen. Antar att skribenten menar att hen inte ens blev tittad snett på i lilla Ullared.

            Helt rätt M! Och jag blir inte heller snett tittad på i Borås.

        Men hänger det fler boråsare här? ??

    Jag har aldrig upplevt att någon tittat snett på mig när jag druckit alkohol på vardagar, vare sig det är en öl till lunch eller ett par glas vin till middag. Om du söker efter skillnader mellan Sverige och USA finns det ett par stycken som känns betydligt mer valida och långt mer omfattande.

    Känns som att ett gäng riktiga surisar vill klaga på allt CamCam skrivet. Vad har hänt? Har ni fått en känga i bloggen eller?

      Vad som har hänt? Hon skrev ett inlägg, ställde en fråga och läsarna svarar. Det hände. 🙂

        Det är naturligtvis inte bara i det här inlägget utan i flera andra.

    Jag bor i en studentstad, så här är det snarare norm att dricka mitt i veckan. Själv har jag mer problem med de som alltid dricker sig stupfulla och ”inte kan sluta” än de som tar ett glas i sin ensamhet. Jag slutade själv dricka pga hängde i fel gäng och alltid lyckades dricka för mycket för att jag ville passa in. Sånt är definitivt farligare!

    Jag ska iallafall ta ett glas prosecco nu ?

    Jag håller helt med om att man kan ta ett glas vin eller en öl ensam på en vardag. Det som dock stör mig i detta inlägg är att folk inte verkar veta skillnaden på själv och ensam. Själv betyder ”utan hjälp” och ensam betyder ”utan sällskap”. Du dricker alltid SJÄLV (om ingen häller i dig drickan dvs), men ensam är man ju bara om det inte är någon annan i ”närheten”.

    (Källa: https://www.vokabular.se/artiklar/sjalv-eller-ensam)

    Och ja, jag är en sån där jobbig språkpolis som stör mig på vartenda litet fel i en text.

    Happy måndag folks!

      Därav det lilla barnets favorituttryck ”kan själv” 🙂

      Själv har jag av förekommen anledning stört mig på stavningen ”skiljsmässa” på sistone. Men det är inget jämfört med långkörare som ”Vart har du köpt den?” och ”dem” som gör si eller så…

    Har verkligen aldrig upplevt att folk kollat konstigt om jag tagit ett glas vin, oavsett dag och oavsett om det varit lunch, middag eller däremellan.

    När jag var på middag hos ett par kollegor för ett par år sedan sa de att de såklart inte kunde bjuda på vin för att vi skulle upp och jobba dagen efter, men det är tack och lov enda gången jag hört något liknande. OBS, är inte förfärad för att jag inte fick vin utan för att de uppenbarligen inte klarade av att hålla sig till ett eller ett par glas.

      Fast dricker jag ett glas vin på kvällen är jag seg dagen efter, dina kollegor kanske som jag inte riktigt tål alkohol? Dricker sällan så har noll tolerans:)

        Så hade det kunnat vara, men såhär i efterhand vet jag att det inte var så.

    Aldrig varit med om att någon tittar snett på en för att man tar ett glas på vardagen. Sedan kan jag också tänka att det du beskriver är skillnader i ålder. Det är inte många som närmar sig 40 som hänger ute på krogen 03.45 en lördagmorgon. Visst kan man finna några men inte en majoritet. Så att det skulle vara samma personer som dricker ett glas vin hemma eller till middagen en vardagkväll och de som härjar runt närmare 04 på helgen… det tror jag inte det är i de flesta fall.

    Det är tio år sedan jag bodde i USA nu (jag bodde där i sex år) och det händer att jag gör jämförelser med Sverige än idag i olika sammanhang. Inte konstigt alls!

      Håller med! Jag bodde i Paris i ETT år och nog tusan drar jag Frankrike-paralleller emellanåt 😉

        Min pojkvän bor i USA och jag har åkt dit varannan månad i två års tid, aldrig ens bott där. Drar paralleller HELA tiden!

      Var ett år sedan jag flyttade från USA efter att ha bott där i fem år och bor nu i Frankrike. Ja, man kan absolut dra parallerer eller göra jämförelser med Sverige, men jag drar inte upp det hela tiden för det är oftast ointressant för den som inte bott där och man framstår som väldigt dryg. De flesta ”skillnader” som folk drar upp är egentligen sällan så häpnandsväckande eller intressanta. Typ denna ”skillnaden” med att dricka alkohol på vardagar som enligt många inte ens är en betydande skillnad. Instämmer dessutom, beror snarare på vilket umgänge man har och/eller storlek på stad där man bor – är ingen generell sanning. Snackar vi däremot t.ex. skolskjutningar, ja, då kan det vara väldigt intressant och relevant att jämföra med just USA. Eller hemlöshet. Eller sjukvård och dess kostnader. Eller integration. Eller bemötande i butiker/service. Det är saker som är riktiga skillnader överlag och som kan vara intressant även för den som inte bott utomlands.

    Jag dricker ibland 1-2 glas vin flera dagar i veckan och jag anser inte att det ar nagot problem, jag kan aven dricka en vinflarra sjalv en fredag utan att jag blir jattefull. Vet inte om jag kanske blivit påverkad/obrydd av att ha bott i bade Spanien och England som har vin och ol som ’normal’ maltidsdryck. Jag tycker Sverige borjar öppna upp lite mer for vardagsdrickande, i alla fall i Stockholm (kan inte prata for någon annan), i och med att fler gar pa resturang och aw och da kanns det ju festligare med alkohol till den goda resturangmaten.

    Vad umgås du i för kretsar där det anses normalt att supa skallen i bitar varje helg???

    Jag har för övrigt aldrig fått en sned blick för att dricker ett glas vin till maten en tisdag.

    Det här med Fornis veckolistor som hon publicerar varje måndag, kan vi inte prata dom? Finns det någon som jobbar så lite och samtidigt är SÅ utarbetad och i behov av vila jämt?

      + 1 på den.

      Forni måste ju vara helt slut redan på måndagen när hon fått ihop sin veckoplanering.
      Man blir ju utbränd bara av att läsa den. Not.
      Den enda dag denna vecka som ser ut som en vanlig arbetsdag för normala människor är tisdagen. Men då tar Forni onsdagen hemma och rensar almanackan för att ”samla kraft” inför torsdagen då det är hela två events – ett eget och ett att besöka. Stress!
      Alla dessa events, egna och andras, måste vara väldigt jobbigt. Ger de något över huvud taget? Samma människor som träffas hela tiden. Kan de inte kommunicera på nätet och skicka texter och releaser? Grejor går ju att buda – de numera välkända pressutskicken som absolut inte är reklam utan nyheter.

    tycker att det är många saker som spelar in. Vad är det som du är sugen på? Smaken av alkohol eller känslan du får? Kan du hålla dig även om du är sugen? Osv

    Jag dricker vitt och spelar CS just nu. Så jävla najs.

      Haha, jag kan inte spela och dricka samtidig. Ett glas vin och det går lite si och så med precisionen….

        Helt sant! Men man tar allt mer på skoj och blir inte lika arg när ryssarna kommer med sina AWP’s.

          När jag ska dricka vin brukar jag kolla på Lirik på Twitch när han rollspelar i GTA eller det där battle royal spelet som jag glömt namnet på (det kanske heter battle royal?)

      Min sambo brukar spela Dota och dricka whisky. Hans skånska blir kraftigare ju mer han dricker, så sitter han och ropar ”jäääälaaa möööög, är du dom i hiela huvvot ” så vet man att han är lite på kanelen, haha

      Själv håller jag mig till saft och tv-spel

    Att främlingar kollar snett kanske beror på deras egna oförmåga att hålla sig till ett glas. Eller två. De kanske avundas dig för att du kan dricka mitt i veckan utan att bli full. De kanske är sådana att de ”måste” dricka hela flaskan när de väl börjat.

    Alltså. En tanke – tänk OM TRH är Camcam?!

      Mind blown

      Nej nej nej, trigga inte CamCam. Sist så hängde hon ut delar av mitt ip för att bevisa att hon inte är jag när någon kom med den teorin. 😀 😉

    Jag hade gärna druckit ett glas vin en vardag, men när barnen har fått hjälp med läxorna (tar ca 1-1,5 timmar), maten är lagad och uppäten, disken diskad och barnen är nattade är jag så jävla trött att ett enda glas vin skulle putta mig över sömngränsen.
    Många av mina väner och bekanta är i samma situation och därför blir det oftast vin till helgen (dock ej supande). Har inga problem med att andra (som orkar) dricker ett glas på vardagen. Har dock bott i ett mindre samhälle där grannarna höll kolla på varandra sommarmånaderna då man sitter ute och äter/dricker.

    Detta fick mig att tralla iväg till Hemköp för att köpa öl och spela WoW. Mys.

    Haha, skrev faktiskt en liknande sak när jag svarade på en lista om guilty pleasures.
    Det bästa jag vet är att ta ett glas vin/öl och se på Grey’s! Men känner igen stämpeln, den har börjat ge med sig sen jag röt ifrån och förklarade för folk att jag faktiskt jobbar många helger då jag är personlig assistent…

    Det är bättre för kroppen att ta ett par glas på tisdagen och sedan några på lördagen än att dricka en massa 2 dagar på raken (det nordiska dryckesmönstret)

    Det sämsta för levern är det kontinentala dryckesmönstret – där de förvisso inte dricker i samma mängder som helgfirarna här, men det konstanta drickandet tär på kroppen.

    Sedan har kaffe visat sig göra underverk för att hålla levern frisk genom livet, kan kompenserar för ett lite(med betoning på lite) för friskt drickande.

    Här i Finland har vi ett ord som kalsarikännit. (kalsongfylla) det är typ som att du kommer hem från jobbet, sätter dig i underkläderna i soffan eller nått och dricker ensam ?? inget konstigt med det int ??

      Haha, åh Finland, din lilla knasgranne

      kalarikännit FTW 😀 och hej på dig landskamrat

    Det kan ju vara gott och mysigt att ta en öl eller ett glas vin ensam framför tv eller en film, men att dricka sig redlöst berusad i sin ensamhet känns inte sunt alls. Bättre att dricka ett el två glas några ggr i veckan än att dricka en hel flaska eller två en gång i veckan. Lite vin då o då är hälsosamt.

    Sitter här och super mitt i natten för jag har inget liv och är avundsjuk så – AVGÅ ALLA:-)

    Nej men allvarligt, Visst har tanken slagit mig också att The Real Hmn är Camcam själv men det stör mig faktiskt inte. Båda är rätt så skojiga när dom inte är för elaka för länge mot enskilda bloggare. Just nu tycker jag väl att den där Tyra kan få vara ifred ett tag. Booken är väl mer på banan och kan bita tillbaks bra. Jag har även några andra bloggare som jag inte gillar men vi tar inte det här just nu.

    Vi får väl ändå vara överens vi som läser här att detta är en av dom skojigaste bloggarna.

    Sen ON-Topic då: Nej får tyvärr aldrig chans att dricka ensam då jag är gift och jag och min man i stort sett umgås alltid så vi ”super” tillsammans. När jag reser ensam i jobbet så har jag ju saker på morgonen så då – ja just det, DÅ kan jag ju ta ett glas för mig själv:-) Tack för tips!

    Svenskar och alkohol – oj oj en svår kombo!

      Men alltså det här är rätt kul och intressant. Varför tror ni att vi skulle vara samma person? Eller tänker ni att jag skulle vara CamCams alter ego? 🙂

      (Helt ärligt så tror jag inte CamCam är riktigt nöjd med att tas för att vara jag. 😉 )

        Jag tror jag var en av de första som lanserade teorin. Fick ett eget blogginlägg om detta om jag inte minns fel.

        Vi har en bloggare som vill skapa sig ett namn, hur får man det? Genom att folk kommenterar. ”The real hmm” kommenterar superflitigt, skriver rätt bra svenska precis som cam gör. Dessutom återkommande långa kommentarer, vilket såklart sticker ut i ett kommentarsfält som mest består av enstaka meningar/ord.

        Är fortfarande inte 100% övertygad om att Cam och Hmm inte är samma person. Hmm lider ju iallafall av samma åkomma som Cam, dvs hybris enormus.. ?

    Haha, alla som kollar snett på någon som tar ett glas öl eller vin ute mitt i veckan. Har dom NÅGONSIN hört talas om eller upplevt studenterna (i Stockholm)? Där kan vi ju prata om vardagsalkisar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.