Det kom ett mail…

Jag fick ett mail från en av mina trognaste läsare som belyser ett fenomen som blir allt vanligare i bloggvärlden – att be om pengar /tigga om du så vill).

Den här personen menar på att hon känner sig skyldig och som en dålig person om man inte skänker eftersom man läser deras bloggar men så ska det absolut inte vara.
De får betalt för att du är där inne och läser – förutom LD som aktivt valt bort det alternativet – och resten som de ber om är bara en bonus.

Jag kan förstå Elaines uppmaning att skänka in pengar till exempelvis Idrottsbrevet då det är en ideell organisation som faktiskt gör förändringar i samhället och det rör sig om så pass mycket pengar att Elaine omöjligt skulle kunna lägga dem själv.
Men allt det andra….

Monas insamlingar till den här ”Moa” är jag extra skeptisk till eftersom hon aldrig redovisat någonting som har med dessa insamlingar att göra. Hur mycket pengar har kommit in? Vad har de gått till?
Monas läsare litar blint på henne men hon skulle mycket väl kunna missbruka deras tillit till max och lura av dem sina pengar.

Vad väcker sådana här insamlingar för känslor i er?

34 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det där med Moa har jag inte koll på då jag inte läser bloggen . Ang i övrigt så bryr jag mig faktiskt inte, det är valfritt att ge pengar. Om man inte gillar insamlingen så är det enkelt att låta bli att swisha.

    Jag förstår inte vad problemet är med insamlingar. Vill man inte skänka eller har man inte råd att skänka så är det ju inte direkt att man blir uthängd som en snåljåp. Alla gör väl som man själv vill utifrån sina egna förutsättningar. Ett icke-problem skulle jag säga.

    CamCam har ju själv haft två olika insamlingar här på bloggen. Alla väljer vad man själv känner att sitt hjärta bankar mest för helt enkelt.

    Sen kan det såklart kännas skönt för de som givit pengar att få någon form av redovisning. Men det är ju också en smaksak, litar man på insamlaren så är det upp till givaren att vilja ge eller inte. Någon som inte givit något kan ju inte kräva en redovisning heller.

    Konstig sak att reagera på tycker jag.

    Raderad av CamCam.

      CamCam, radera den här skiten är du snäll.

      Ursäkta?

      Skulle du vara rolig nu CamCam? Eller blev det fel? Uppmärksammade dig på Antonias vidriga kommentar och frågade om du kan radera den, men du raderade min kommentar ist ?

        Oj, det blev ju fel.. vänta lite..

    Tiggeriet har blivit ”rumsrent” så länge man gör det bekvämt hemifrån via internet. Man kan vara en tiggare och en medelsvensson samtidigt, man behöver inte välja. Man behöver inte längre förnedra dig själv, sitta med en pappmugg i handen utanför Ica mitt i januari. Nu kan man samla in slantarna effektivt och enkelt, medans man sitter hemma i soffan med en kopp te i handen och myser för fullt. Skönt.

    Skänkte pengar till ”Moa” efter att du uppmärksammade det här på bloggen… surt om det är lurendrejeri.

    ”Moa” börjar kännas lite skumt, på varje inlägg som lagts upp är det massor med kommentarer om att folk skänkt och alla skänker kanske inte under 100″lappen. Det bör ha trillat in ett par tusen i alla fall. Kanske är ohälsosamt misstänksam men Mona har lurat folk förr..

      Folk har även varit villiga att skänka grejer, möbler och annat, men det verkar som ”Moa” har köpt t ex de flesta möblerna hon har för pengarna som Mona dragit in. Tycker det är lite konstigt, varför lägga en massa pengar på nya grejer när man hade fått dem gratis som begagnade? Och speciellt i den situationen att man inte har någonting som denna ”Moa”.

      Vidare skulle jag inte alls lita på insamlingar där man inte a) redovisar hur mycket man fått in, b) vad har alla dessa pengarna använts till.

        Men de saker hon har fått begagnat har hon ju inte även gått och köpt nytt utav. Var har du fått det ifrån?

          Så skrev jag inte heller.

      Är det inte lite märkligt att socialen inte betalar flyttkostnad om man lever med skyddad identitet och inte har någon inkomst?

        Soc har inte sagt blankt nej till det men det dröjer enligt Mona. Så här skrev hon:

        ”Hur ska hon fixa flytten? Det kostar pengar. Soc säger att hon kan ansöka om bidrag, men det ska ju malas genom alla byråkratiska kvarnar och hon måste vara ute ur sin nuvarande bostad senast 1 juni. De vill att hon flyttar omgående. Hon får panik och ringer mig.”

    Beror på vad insamlingen gäller, Nya bröst , Lyxresor,Bilar osv NEJ. Helt Ok,t.e.x. Handprotes, Ha råd att följa på skolresa, Tiggaren vid ICA…..
    Moa känns ju OK att skänka en slant till, men jag tycker att redovisningen inte är den bästa så där blir det Nej för min del. Skänker heller inte heller till någon som ser ut att pengar,sånt ser man ganska lätt, hur o var man bor, möbler, kläder, bilar osv

    Alltså, var försiktiga. LD helt ok, hon är skitöppen, finns ingen agenda, kan bli gifflar el vad som helst. Men elaine med brev för allt upptänkligt i ett ab utan vinstintresse? = bygger varumärket plus kapital som så småningom ger ett högt p/e tal o kan säljas dyrt

    Håller med gör man de i ex insamiligssyfte till en bra , fin, behövande sak då är de en helt annan sak.
    Men att göra en privat till en grön växt som någon gjorde är fasen ej ok kan jag tycka /: om dom inte ex säg får in massa extra pengar , o köper ex sin gröna sköna för säg 300kr och sen kanske har 1500kvar o skänker dom till ngn org ( med såklart ett bevis att dom faktiskt gjort de) då kan ja tycka det kan va ok.
    Men nääää i slutändan att be sina läsare om pengar i ett privat syfte känns fel.

      Jag förstår seriöst ingenting av vad du försöker säga.

    Man behöver ju inte skänka men en som tigger ständigt har ju själv en ekonomi som tillåter en överdriven shopping. Har även kompisar som verkar vara välbeställda. Får lite dålig smak i munnen när ensamstående mammor och andra skänker när personen som tigger skulle kunnat bekosta allt själv.

    Jag förstår det där med att ge till Moa.
    Men givaren? JAG JAG OCH JAG. Läser det i varje mening. Moa är svag. moa förstår inte. Men JAG JAG OCH JAG, fattade med en gång.
    När hon skrev att hon inte ska uttnyttja samhället mer. Med Monas hjälp.
    Ursäkta men jag blir illamående.
    kramis

      Va?

    Som flera redan skrivit, man väljer ju själv om man vill skänka pengar eller inte. Litar man inte på organisationen/personen bakom ”bössan” så ger man väl inget till den? Visst har insamlingar/tiggeri ökat enormt senaste åren men jag har ändå svårt att förstå hur det kan uppröra. Speciellt inte de insamlingar som finns på bloggar (el liknande). Varför läsa dessa bloggar om man störs av innehållet?
    Har inte läst någon av de 3 bloggarna, som mailskrivaren nämnde, förrän idag. I fallet ”Moa” så kan inte bloggaren, utan riskera Moas säkerhet, dela någon information om något gällande henne. ”Alla” läsare förstår nog allvaret bakom och vikten av bloggarens ”sekretess”.
    Tyvärr finns det oärliga människor som gör vad som helst för att tjäna pengar. Hittar på fasansfulla historier om vad de råkat ut för, vinner enorm sympati och engagemang.
    Hur vet man vilken kategori ”Moa” är?
    Svaret är; det vet man inte!
    Vad ska man göra då? Ge pengar eller inte?
    Följa magkänslan brukar alltid vara bra. Har man följt bloggen ett tag har man säkert fått viss uppfattning om personen är genomrutten och oärlig. Själv kommer jag nog skänka en slant till ”Moa”. Moa och alla kvinnor i samma sits, som tvingas leva på flykt, isolerade, efter år av misshandel , dem är värda att jag chansar. Bloggaren kanske är en vidrig bedragare och bara hittat på alltihop. Skrattar gott åt alla naiva idioter som ger henne pengar. Karma bitch karma!
    Eller, och jag hoppas det är så, bidrar jag lite så Moa kan börja leva igen.

      Jaha och hur vet du att Moa finns då? Mona behöver väl lite extra veckopeng att fylla ut ögonbrynen och rynkorna med. Det är vad jag tror i alla fall.

        Brukar du aldrig läsa hela inlägg innan du svarar eller var detta en ”plump i protokollet”?
        Din fråga ”jaha och hur vet du att Moa finns då?” besvaras nämligen i det inlägg. Där skriver jag just det; ”fallet Moa” kanske är helt fejk o bloggaren bara en vidrig bedragare.
        Jag kommer nog ge pengar ändå. Kan jag bidra så Moas liv underlättas är det värt risken att jag blir blåst.

      Tyvärr har Mona avslöjat allt för mycket redan. Hur lätt som helst för ett galet ex att ta reda på vart Moa befinner sig. Allt framdukat av Mona.

      Sen är det inte så att ”kvarnen mal så långsamt”. Det är lättaste saken i världen att göra en kompletteringsansökan på försörjningsstöd. Den kan skickas in omgående. De jag varit kontaktperson till har både fått flyttbidrag och hjälp med flytt utan problem.

      Jag reagerar starkt på att Mona inte kan ge bort moppar/cyklar eller hjälpa till med flyttpengar för hon har beställt något till sig själv. Det finns alltid något skäl till varför hon inte kan hjälpa till. 2 – 3 000 kr är ingenting när hon shoppar. Men när Moa behöver något är det ofantliga pengar. Mycket märkligt! Vore jag Moa skulle jag ”dra öronen åt mig”. Eller är det lättförtjänta pengar för de båda inblandade?

      Sen finns det all anledning att ifrågasätta varför ingenting redovisas av Mona.

      Moa

        ”Jag reagerar starkt på att Mona inte kan ge bort moppar/cyklar eller hjälpa till med flyttpengar för hon har beställt något till sig själv. Det finns alltid något skäl till varför hon inte kan hjälpa till. 2 – 3 000 kr är ingenting när hon shoppar. Men när Moa behöver något är det ofantliga pengar. Mycket märkligt!”

        Exakt! Har undrat precis samma sak.

          Har även undrat hur lång tid det tar innan det galna exet hittar ”Moa” då Mona håller på och avslöjar nya detaljer hela tiden.

    Mona hjälpte mig med en insamling för ca tre år sedan. Det var till en ung tjej som var gravid och befann sig här i Sverige som eu-medborgare, dvs hon föll utanför vårt skyddsnät av socialtjänsten och liknande.
    Den insamlingen resulterade i 5-6000kr. Vi fick stor respons på inlägget så jag vet att många var engagerade.
    Dock vet jag inte hur många som donerade då vi gick via kyrkan så allt skulle gå under mer ”kontrollerade” former än att folk skulle swisha till en okänd privatperson.
    Så att hon gjort flera insamlingar till Moa slår inte mig som orimligt då hon ska fått gå ifrån allt hon ägde och hade.

    jag ger inte pengar till Lamotte, Birro el Dahmer, de har tagit på sig ett ansvar för samhället utan att jobba för det på riktigt, trots det är fint det de gör, så går det ingen nöd på dem. De har byggt upp något som är givande, men inte på grunder som utbildning, kunnande o stabilitet…o kan säga att de har rätt i sak, men gått sin egna väg. Dvs självvald. Självvald genererar inte cash.

    Lady Dahmer: ”Hej, hej!”

    Gå in o läs Fitterbittans senaste inlägg. The Real Mona.?

    Vad blir Mona – n = Moa.
    Det har sagts mer än en gång att detta är sista gången jag tigger pengar.
    Mona tigger men kan inte ge.. för att hon inte har råd. Mopeden var det ingen som använde, den kunde hon inte heller ge bort.
    Mona skrev senast att hon var luspank, samtidigt så uppfattar jag det inte som att hon är luspank livsstilsmässigt.
    ”Moa” känns som en ihop diktad person i mina ”öron”.
    Sen att det finns många kvinnor i ”Moas” situation, det är tragiskt men vad som är ändå mer tragiskt är personer som utnyttjar andra människor goda hjärta för egen vinnings skull.
    Jag har följt Moa historien och har sedan dag ett valt att inte ge en endaste krona. För att det kändes inte rätt.
    Tro mig jag är den första att hjälpa om det behövs hjälp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.