Heja Sociala Medier.

Sociala Medier:

Många gånger är jag kritisk till det som händer på sociala medier – kroppshets, smygreklam, slutshaming och felaktiga referensramar är bara några av de saker som finns på sociala medier, men det man inte får glömma bort är att sociala medier även är helt fantastiskt.


Vad sägs om att fyraåriga Emma – som jag skrev om här – vars familj nu kan åka till Mexiko för behandling som eventuellt kan rädda hennes liv.
Utan sociala medier hade det aldrig kunnat ske!

Eller att Tobiasregistret – som kan rädda livet på blodcancersjuka – har ökat med hela 100% tack vare sociala medier.
Varje år insjuknar omkring 700 svenskar i blodcancer. För en del av dem är givare av blodstamceller en sista utväg. En sista chans till ett fortsatt liv.
En av tre hittar dock ingen passande givare. Tobiasregistret är Sveriges enda länk mellan donator och behövande men trots det känner få till det.
Sedan Tobiasregistret gick med i Facebook har man sett en fördubbling av antalet registrerade. Idag är de omkring 80 000 men kan bli ännu fler!
Jag fick tyvärr inte registrera mig på Tobiasregistret eftersom jag är över 35 år men jag gör det jag kan genom att dela det här inlägget istället – gör det du också och är du under 35 år, registrera dig!

Sociala medier ÄR fantastiskt och hjälper människor över hela världen och ger möjligheter som man bara kunnat drömma om tidigare!
Det är lätt att glömma bort bland smygreklam och annat så därför vill jag ta det här inlägget till att tacka alla er sociala medieranvändare som gör saker som dessa här ovan möjliga!!!

33 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Så bra och viktiga tips! Jag har registrerat mig i Tobiasregistret nu och väntar på att få hem ett topsnings-kit 🙂

    Åhh vad glad jag blir av att läsa att Emma får sin behandling ? Kärlek till alla som möjliggjort detta ❣

    En kompis till mig som har en sjukt elak form av leukemi fick sin stamcellstransplantation förra veckan, från en donator i USA. Transplantationen gick bra, men nu är han i dålig form. Men han lever och nu är det bara att vänta och se om donatorns celler är starkare än hans egna. Tack Tobiasregistret för det, det är rätt fantastiskt att kunna transplantera stamceller. Efter tre år och massor av andra behandlingar som vid ett tillfälle gjorde honom troligt cancerfri en gång är det bara att hoppas på det här. Fuck Cancer.

    Tänkte exakt samma sak i dag när jag såg en post från hejhejvardag på Instagram. Pga henne har jag nu skänkt en månads nötkräm till ett svältande barn och pga detta inlägg regat mig i Tobiasregistret! Bra dag ??

    Bra inlägg!!?

    OT men bara jag som inte tycker det är lika najs att klicka in på niotillfem längre nu när S är ökänd för att kasta vin på folk, fimpa cigg på konkurrenters jackärmar och bara verkar allmänt oskön och dryg och bortskämd? Tyckte hennes blogg var fett go innan men nu har hennes true colours lyst genom.

      Naeej. Dels så känner jag inte för att göra några större antaganden baserat på anonyma kommentarer online. Om någon person kunde kommentera med namn och bild på alla dessa påstådda händelser så kanske jag skulle ta det mer seriöst. Även om mycket kan vara sant så är det ju absolut omöjligt att veta. Gjorde förra året en studie i slutet av min bachelor degree angående folks benägenhet att ljuga om de är anonyma online. Min här väldigt oakademiskt formulerade slutsats är bitches be cray. Alltså, mycket större andel än jag hade anat var benägna att ljuga och otroligt många att ljuga utan någon vettig anledning. Ytterligare ett upptäckt mönster var att man ljög för att bekräfta någon annans påstående. Alltså, för att man själv trodde eller ville att påstpendet skulle vara sant så ljög man
      Och mer intressant fann jag också – snart i en forskingsjournal nära dig! (Or not, deprimerande statistik för akademiker: typ 1.5 personer läser en forskningartikel i snitt).

      Så, kort och gott ger jag inte mycket för anonyma kommentarer online.

      Men, även om vi ignorerar det där långa utlägget jag gjorde ovanför och istället antar att allt är sant och så. Fortfarande är mitt svar naej. För jag läser inte bloggar för att jag tycker de är underbara personer, utan de jag läser är oftast för att jag uppskattar det innehålö de producerar. Inne hos Sandra gillar jag inlägg om resor och guider till olika platser, gillar hennes tips och recensioner på böcker och filmer, inslag av läsarna med berättelser från deras liv, uppskattar för det mesta de sammarbeten hon gör och finner dessa intressanta osv. Så då kvittar det rätt mycket om hon har en mindre trevlig sida till sig, för det påverkar inte innehållet jag uppskattar.

        Just så är det. Folk ljuger om saker som de vill ska vara sanna. Det gäller både högt och lågt.

        Det värsta är att de som vill att ljuget ska vara sant läser och också tror på det som skrivs helt utan någon helst substans som de kan luta det. på och sprider sedan ljuget vidare och vipps så har det blivit till en allmän ”sanning” som alla ”vet” är fakta.

        Men, och detta är ett viktigt men, det är inte enbart anonyma på nätet som sysslar med detta. T o m erkända journalister gör det.

          PS Jag hade gärna läst din artikel. Finns även en avhandling publicerad utanför betalvägg? 🙂

            Tackar för intresset! Förmodligen ”snart”. Tanken var att få den publicerad, men, är otroligt svårt att få avhandlingar på bachelor nivå publicerade i ”riktiga” journaler. Så istället reproducerade jag studien – med ett större urval deusstom – i mitt masterprogram jag går nu. Så nu är det bara processen av att den ska läsas, få notes, edita osv. så många gånger det krävs innan alla är glada och nöjda. ”Snart” kan därför vara alltifrån en månad till ett år beroende på hur snabba mina läsare/reviewers är och hur mycket synpunkter de har. Men kommer in och kommenterar när den är ute 🙂

    Har dom ändrat målet på insamlingen förresten? Var det inte 250 000 $? Står ju att 300 000 är målet nu.

      Ja dom har höjt det då dom mötte målet på $250k. Det var ifall något oförutsett sker, t.ex. att hon blir sjuk etc under behandlingen.

        Det står såhär på sidan:

        ”$5000 USD buys us 24 hours in an intensive care unit.
        Only yesterday I read about a family with a girl who had to abort their cancer treatment in Monterrey due to their daughter getting pneumonia and spent 30 days in the ICU.
        They lost $150,000 USD out of their funds just due to a pneumonia.
        We don’t want to repeat the same thing.
        We are going. YOU guys made this happen. I have lost count on how many thousands of people have joined together for getting Emma there and if anything, it shows that mankind is not as bad as the newspapers let us to believe.
        We love you all.”

      Ja, han höjde målet när gränsen var uppnådd.

      De har även en till insamling på samma sida, som när jag kollade var uppe i 12000 usd.

        Har dom en till? Vad är länken till den? 🙂

    Håller tummar och tår att Emmas behandling i Mexico går vägen??är själv med i
    Tobiasregistret sen många år tillbaka men har aldrig blivit kallad.

    Har totalt förträngt att anmäla mig i registret men gjorde det nu! Bättre sent än aldrig. 🙂 Är även blodgivare så detta känns också som ett självklart val.

    Jag trodde stamcellsregistrering var en ganska välkänd grej? ? Har varit registrerad(i Finland) sedan jag var ca 19 år gammal, alltså ca 5 år nu. Men det kan kanske bero på att jag försöker ge blod så ofta som bara möjligt(och är då aktiv användare av Blodtjänstens hemsida så har hittat stamcellsregistret där), har inte varit och är inte ännu heller i bästa ekonomiska situationen så har lite svårt för att donera pengar till något, men mitt blod och mina stamceller får dom ta av bäst dom vill! ? Får mig att känna mig som en lite bättre medmänniska.
    Om man är frisk och i passlig ålder så tycker jag absolut man ska registrera sig!

    En sak började jag dock fundera på. I Finland är åldern för att ge stamceller 18-40 år, drar dom gränsen vid 35 år i Sverige? Varför då?

      Att gränsen är vid 36 år, tror att det är en kostnads fråga, möjligen att folk under 36 år bör vara friskare än en 55 åring.

      Det står såhär på deras hemsidan om åldern:

      I dagsläget är medelåldern på våra givare hög och vi saknar åldersgruppen 18-35 år nästan helt. Vi behöver därför använda de pengar vi har till att prioritera den åldersgruppen så att registret inte blir föråldrat och på sikt dör ut.

    30% av dom som är drabbade av någon form av lekumi, får aldrig några nya blodstamceller, för det finns ingen som matchar. Dom dör med andra ord. Så alla upp till 36 år , gå med i Tobias registret. Min son har lekumi, och han har en matchning. Ska snart på börja sin transplantation.

      <3

    Önskar jag kunde registrera mig, men nedre gränsen är 50kg och där är jag inte, har aldrig varit o kommer förmodligen aldrig att hamna ??

    Jag får tyvärr varken registrera mig i Tobiasregistret eller ge blod. Får hoppas att vården kan haffa mina organ när jag trillar av pinn, eller att läkarstudenter får något att karva i.

    Jag är med i Tobiasregistret. Jag längtar tills jag får en kallelse om att någon behöver mig.

    När vi väl är inne på ämnet så vill jag slå ett slag för donationsregistret.

    Det finns ett stort behov av donatorer och många är inte medvetna att man själv måste registrera sig som donator.

    Googla bara på donationsregistret så kommer ni hitta en länk till socialstyrelsen. Man kan logga in via bankID så det är jätteenkelt att fixa! 🙂

      Det måste man inte alls, men gör det enklare för läkarna såklart.

      Räcker med att fylla i ett donationskort som man bär med sig eller berätta om din önskan till anhöriga.

    Jag ska skänka mer till goemma men klarar typ inte av att gå in på sidan. Börjar grina så fort jag ser bilderna på henne i sjukhussängen osv 🙁 så himla rädd att det ska hända min dotter som är i ungefär samma ålder.

    För mig är det bästa inlägget jag sett, mitt barnbarn överlevde, tack vare en enda match i USA, så jag hoppas att alla som har rätt ålder, registrerar sig.

    Hade ingen aning om vad Tobiasregistret var innan jag läste det här ?. Nu har jag registrerat mig och ska tjöta på alla jag känner att göra det också ?

    Min son fick cancer för två år sedan. Han behövde aldrig en stamcellstransplantation utan blev frisk efter cellgifter och operation. Men vi lärde känna en liten pojke som fick sina stamceller och överlevde bara på grund av Tobiasregistret. Om man googlar på ”Malou Tobiasregistret” så kan man titta på en väldigt gripande berättelse om hur det gick till.

    Registrerade mig nu!

    Underbart! ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.