Skulle du låta ditt barn spela bantningsspel?

Sociala Medier:

Alltså, vad i helvete är det här?
Bantningsspel som riktar sig till barn – bara att ladda ner gratis i app store?

”Prinsessan älskar att äta och vila vilket gjort att hon har gått upp i vikt. Men nu när kröningen närmar sig vill hon se vältränad och vacker ut. Du är hennes instruktör. Hjälp henne att bli av med det extra fettet så att hon kan bli lika vacker som de andra prinsessorna.” – en beskrivning av spelet ”Fat Princess” som laddats hem flera hundratusen gånger.

Nästa spel – Fat to slim fitness girl game”, har laddats ned miljontals gånger och är enligt tillverkaren ett lärorikt spel  som visar barn att det är bra med träning genom den här sunda beskrivningen:

”Betty behöver verkligen din hjälp så att hon kan få en snygg strandkropp”

Tidningen Metro skriver så här om andra kontroversiella spel som tidigare tagits bort från app store:

2014 togs en särskilt grov app, ”Plastic surgery & plastic doctor & plastic hospital office for Barbie version”, bort från App store och Google Play efter en kampanj på sociala medier som först startades av sajten Everyday sexism. I appen, som riktade sig mot barn från nio år och uppåt, spelade du som en plastikkirurg som skulle operera en leende kvinnlig karaktär som ”har så grov övervikt att ingen diet kan hjälpa henne”. ”I vår klinik kan hon gå igenom en form av kirurgi som kallas fettsugning som kommer göra henne smal och vacker”, stod det i den nu borttagna appens beskrivning.

Jag blir fan mörkrädd!!!! Ska små barn sitta och banta på sina telefoner och paddor nu? Räcker det inte med den fanatiska kropps och vikthets som vi matas med dagarna i ända?
Fy fan, säger jag bara!!!

68 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Fy fan säger jag med. undrar hur nästa generation kommer att må? Gränserna suddas ut mer och mer.

    Tycker censur är värre än bantningsspel. Bättre att alla får välja vad de vill spela med så länge det inte bryter mot lagen, sen får det vara upp till individens (vid omyndiga barn förälderns) smak och omdöme att välja eller välja bort. Jävligt farlig slippery slope annars.

      Det är inte censur att tillverkarna själva väljer att ta bort spelet för att de inte klarar av att få kritik. Om AppStore tar bort det är det inte heller censur, de tar givetvis bort appar som ger dem dålig publicitet. Tror du att H&M skulle fortsätta att tillverka och sälja ett klädesplagg även om det får massa kritik?

        Det blir i praktiken censur om en slags åsikts- och sedlighetspolis går i spinn och tvingar appstore ta ner appar för att slippa hatstormen. Spelar ingen roll om det är ”det goda hatet” hat är hat och är inte ok. Vad blir nästa grej man samlas kring och tvingar bort? Nä, låt folk få välja i stället.

          Nej, det är inte i princip censur när privatpersoner drar igång en kampanj. Och det är inte några privatpersoner som tvingar appstore till nåt, om det inte följer riktlinjerna tas det bort

            Det har flera gånger hänt att företag backat pga ”twitterstormar” som inte representerat majoriteten, jfr de som laddat ner appen > de som stormat på Twitter. Tycker det är en riktigt skrämmande utveckling när en liten, högljudd, hatisk och extremistisk moralpolis tillåts styra och ställa och begränsa människors valfrihet.

            Pratar du om företag som drar tillbaka appar eller twitterstormar mot saker och ting generellt?

            “We don’t comment on individual apps, but will remove apps that breach our guidelines.” sa AppStore om ”Barbie”spelet som togs bort. Du tror inte att sådant kan ha med saken att göra?

            Pratar både generellt och om Barbiespelet. Google är rätt bra på att deleta/ej godkänna appar som bryter mot reglerna så Barbiespelet togs sannolikt bort pga Twitterstormen.
            Är inte så bra på att tolka/bemöta argument i frågeform så uppskattar om de kommer som påstående i stället 🙂

            Kan du ge något fler exempel? Alltså när en liten grupp tvingar företag till censur (enligt dig) och fått en produkt tillbakadragen?

            ”App Store Review Guidelines

            We have lots of kids downloading lots of apps. Parental controls work great to protect kids, but you have to do your part too. So know that we’re keeping an eye out for the kids.

            We will reject apps for any content or behavior that we believe is over the line. What line, you ask? Well, as a Supreme Court Justice once said, “I’ll know it when I see it”. And we think that you will also know it when you cross it.”

            Är det här censur?

            Är inte så bra på att tolka/bemöta argument i frågeform så uppskattar om de kommer som påstående i stället ? om du tycker nåt, skriv vad du tycker i stället för att ställa mig mot väggen med motfrågor, lättare att bemöta då. Ställer sj aldrig motfrågor utan skriver vad jag tycker. Tydligast så tkr jag.

            Jag ställer motfrågor för att jag undrar vad du menar helt enkelt. Vilka händelser du syftar på när du pratar om en liten, högljudd, hatisk och extremistisk moralpolis som styr och ställer och begränsar människors valfrihet.

            Är inte så bra på att tolka/bemöta argument i frågeform så uppskattar om de kommer som påstående i stället ? jag har skrivit ner det jag menar så tydligt jag kan!

            Anonym: Just nu tar jag inte ställning i frågan ni diskuterar. Jag vill bara låta dig veta att jag tycker du gör rätt som står på dig ang hur hej formulerar sig.

            Hen svarar sällan på direkta frågor som hen får och gör precis som du upptäckt svarar med en motfråga som gör att man inte har en aning i vilken riktning som hej vill ta diskussionen och möjligheten till vilka svar man själv skulle kunna och vilja ge blir alldeles för generella.

            Man får inte heller på det här viset någon feed back på att hej har förstått vad man ville få fram då hejs motfrågor ofta verkar helt orelaterade till vad man själv just sagt och man förstår inte vad motfrågan som kommer har att göra med vad man själv just sade.
            Hen har dessutom dragit helt fel slutsatser från ditt svar vilket du förstår långt senare.

            Så du är inte ensam anonym att tycka det blir omöjligt att ha en diskussion med hej. 🙂

            Hmm: jag tror att ”hej” inte är intresserad av att uttrycka sina åsikter och/eller stanna vid att man tycker olika. Hon vill sannolikt vinna en diskussion med att deraila och trötta ut sin motståndare.
            Hederligare och tydligare att skriva ”jag tycker det är bra att människor engagerar sig för det de tycker är viktigt”, för det argumentet har jag inga problem att respektera och t.o.m skriva under på även om jag har en annan hållning i sakfrågan. Men då blir det å andra sidan inte en utdragen konflikt av det slag som ”hej” verkar föredra 🙂

            Just nu försökte jag förstå vad du Anonym personligen syftade på när du skrev att det hänt flera gånger hänt att företag backat pga ”twitterstormar” och att det också handlar om att begränsa människors valfrihet. Det är svårt att få svar på det genom påståenden

            Ƭĥe real Hmm

            Ja, precis som jag skrev för någon vecka sen. Att våra diskussioner sällan kommer någonstans och det var därför jag inte svarade på motfrågor

            Hej, skriv vad du själv tycker i stället, genuint nyfiken på det för en gångs skull 🙂

            hej: Du har rätt att vi inte kommer någonstans men det är inte pga de skälen du säger.

            Anonym: Jag tycker det jag skrev 10:54

            För att vara tydlig hej, det är ju mot alla du gör så här så sluta skyll på mig. 😉

            Ƭĥe real Hmm:

            Jo, ja. Jag tycker det är svårt att diskutera om man inte förstår vad den andra syftar på. Det var därför jag frågade dig Anonym om du kan visa upp några exempel på det du pratar om. Annars skulle jag väl bara kunnat skriva ”Nej du har fel. Det finns ingen extremistisk moralpolis som styr och ställer och vill begränsa människors valfrihet.”

            hej: Du kan ju diskutera som du vill men jag har bara låtit dig veta att från andra sidan så är det extremt frustrerande sätt och från mina observationer så missförstå du ofta vad den andre vill säga och precis som anonym säger så är det extremt utmattande och många ger upp på vägen att föröka få fram sin poäng.

            Så om det är att förstå vad den andre tycker som du vill så rekommenderar jag dig att välja en ny approach.

            Du väljer också ofta att publicera statistik som man kan tolka lite som man vill utifrån sitt sammanhang och jag tycker därför ofta att det so du kopierat är på gränsen till oärligt.

            Jag tror att jag håller med dig oftare än inte i många frågor men låter bli att skriva till dig för att det är så fruktlöst.

            Mina 2 cent. 🙂

            Ƭĥe real Hmm

            Just för att inte missförstå så frågar jag vad personen syftar på, finns det fakta/bevis om det som påstås vill jag gärna se helt enkelt. Om det är extremt frustrerande så är det bäst att göra som du sa och låta bli att skriva, vilket jag också brukar göra många gånger på internet. Och det är precis vad Anonym (om det är samma) gjort, valt att inte skriva mer om den här extremistiska gruppen som i praktiken utövar censur och ja, då blir det inte mer diskussion än så. Jag kan ju inte spekulera kring eller gissa mig till vad den andra pratar om

            ”Just för att inte missförstå så frågar jag vad personen syftar på….”

            Och ändå så blir resultatet just det allt som oftast, att du missförstår och faktum är att jag mer är inne på anonyms linje på vad ditt syfte är.

          Det är inte censur. Censur är något som staten utövar. Om kunder klagar och något därför dras in kallas det marknadsekonomi.

            Det är inte marknadsekonomi när en liten mobb moralpoliser kör över en halv miljon konsumenter. Det är censur.

            Nej, det är inte censur. Censur är när staten bestämmer vad som ska visas och inte, när medborgare själva påverkar så är det mer åt demokrati. Även om det fanns en liten grupp moralpoliser som bestämmer så är det inte censur.

            ?, du har fel. Begreppet censur är vidare än enbart statlig censur.

            Nej, du har fel. Att en grupp människor påverkar ett stort företag är inte censur. Företaget kan fortfarande VÄLJA att fortsätta marknadsföra sin app men VÄLJER att lyssna på folket. Censur hade varit om företaget inte fick sälja en viss typ av app.

            Tvång till självcensur genom påtryckningar är också censur. Du behöver läsa begreppets definition.

            Företag vill lyssna på sina kunder och vill tjäna pengar, dom tjänar pengar på att lyssna och ta till sig av kritik. AppStore tjänar ingenting på att inte lyssna på konsumenterna och väljer att göra det som är bäst för företaget och säljer inte appar i syfte att upplysa eller har något behov av att sälja en specifik app som kritiseras.

            Appstore anpassar sig i det här fallet till de som skriker högst. Det tycker jag är fel och det skrämmer mig att moralpolis i praktiken har en censurerande makt.

            Det handlar om arga röster som anser att en sådan app inte ska marknadsföras till barn. Det finns ingen hotbild mot Apple om dom skulle struntat i kritiken. Enligt deras egna riktlinjer är inte alla appar lämpliga för alla åldar, att det raderas handlar snarare om det än att någon har tvingat dom. Och det finns fortfarande massor av liknande appar att spela, inte speciellt censurerat alltså

      Att privata företag väljer vad de har för utbud är inte censur. Censur att det när staten bestämmer vilka åsikter som får föras fram, tänk om folk kunde fatta detta. På en fri marknad kan konsumenter t ex utrycka att de tycker att vissa produkter är olämpliga varpå en butik kan VÄLJA att ta bort dem ur sitt utbud. Vore det censur så skulle staten ha bestämt att produkt si och så inte får säljas, läsas etc.

        Det du skriver förutsätter frånvaron av självutnämnda moralpoliser.

          Självutnämnda moralpoliser kan fortfarande inte utöva censur. Det är det _bara_ en stat som kan. Däremot kan de du kallar för moralpoliser ha en stark påverkan på företag ändå. Företag kan välja att lyssna på deras åsikter eftersom de tror att det blir till deras nackdel att inte göra det. Därigenom kan så kallade moralpoliser få sin vilja igenom. Men det är fortfarande inte censur – det är en felanvändning av begreppet!

            Nej, det är det inte. Censur är ett vidare begrepp än statlig censur.

          Självutnämnda moralpoliser kan fortfarande inte utöva censur, de kan inte bestämma vad företag, organisationer eller individer ska tycka eller göra. Censur är normalt kopplat till myndighetsutövning, antingen att de som styr vill förhindra att vissa budskap/åsikter sprids, eller i skyddande syfte t ex som åldersgränser på film. Att någon (eller en stor grupp) har andra åsikter än du kan förvisso upplevas frustrerande men så länge du inte att förhindrad att uttrycka dina åsikter så är det inte censur.

    Blir fan så förbannad att jag inte orkade läsa ditt inlägg ens, räcker att se bilden ??

    tips på en jäkligt osmaklig grej jag halkade in på nu.. satt o läste kungligt skvaller på svenskdam (don’t judge haha) o där skrev de om att prinsessan christinas son börjat designa glasögon. blev nyfiken o klickade mig in på hans sida, ångrar att jag gjorde det.. känner att detta vore nåt för ”genusfotografen” också, värre än när american apparel ska göra reklam för kläder!

    http://oscarmagnuson.com/personer/preggo/

    wtf…..

      Ja håller med om vissa bilder. Märkligt val????

      Var det där reklam för glasögon….??
      Fan vad konstigt ?

      Men wtf!!?

      Men alltså vad fan är det jag just såg?! Vad har dom flesta bilderna ens att göra med glasögon!?

      syftar på främst på dessa, tog två screenshots:

      https://minfil.org/D2y1X1b4bc/oikujyhgfdcsx.PNG

      https://minfil.org/F0y1Xdbcb7/7uytrgfedsa.PNG

      han kanske är ute efter att provocera xD

        Ja, skulle tro att han är ute efter publicitet. All publicitet är bra publicitet liksom… Hej och hå

      Har Terry Richardssons sommarvikarie tagit bilderna?
      Har designern gjort 800 glasögon eller är det samma 3 som återkommer i den oändliga scrollningen?
      Samt: var ansöker jag om mina näthinnor tillbaka?

      Riktigt vidrigt! Men vill också inflika att genusfotografen tyvärr också är ett kvinnohatande arsel. Hört så många historier om honom och hur han behandlat flickvänner och kvinnor han dejtat på ett helt vidrigt sätt. Lätt att gömma sig bakom ett feministiskt yttre :))

        Är du helt säker på att du vill göra dig skyldig till förtal?

      störd reklam o vem är han??

        Vad fan såg jag nyss? Det där var riktigt sjukt! Den undrar jag hur man gör sig skyldig till förtal i ett anonymt kommentarsfält. Känns som det borde vara ganska svårt att anmäla ?

    Fy fan vad sjukt, helt absurt att de får finnas kvar!

    Usch, skrämmande!

    Världens ”utveckling” är konstig och ibland skrämmande. När jag var 10-12 år visste jag inte ens att det fanns något som hette bantning.

    Men visst… det var på ”tidig stenålder”.

    Galet. Bort med smartphones och tablets istället och låt barnen springa ut och leka som på gamla tider, då försvinner övervikt ändå automatiskt.

      Åh nej! Träningshets OCH fatshaming i en och samma kommentar! ??? angry feminists incoming in 3, 2,….

        Hehe oj, menade det inte så. Tycker absolut inte att barnen ska behöva tänka på sin vikt utifrån bantning/smalhet överhuvudtaget men jag tror på att alla människor, särskilt barn, behöver röra på sig. Att sitta med så mycket elektronik som barn gör idag skrämmer mig, särskilt eftersom det finns så mycket som påverkar dem psykiskt.

    Googlade för tyckte verkade så sjukt! Tydligen är fat princess från början ett Playstation-spel där man ska rädda en prinsessa och samtidigt mata motståndarens prinsessa så hon blir tyngre och svårare att flytta.

    Aldrig livet mina barn skulle få spela ett sådant spel som har med vikt att göra.
    Vem är såååå sjuk att ens gör ett sånt spel?
    Måste vara en en sån mamma som har sitt barn i olika skönhets tävlingar.
    Nää skämt o sido.
    Hoppas det spelet försvinner igen.
    O ja jag vet att du cam är starkt imot detta o säket tidningen som skrev om detta med.
    Men samtidigt gör ni ändå reklam för detta spel. Alltid någon som blir nyfiken mm.
    Tycker du ska ta bort den biten i texten där du faktiskt skriver ut vad spelet heter.
    För som sagt detta är säkert en trigger för vissa?
    O du är imot sånt om jag förstått dig rätt?
    Därför tycker jag du ska ta bort namnet på spelet.
    Hoppas du ser detta?

      Du verkar jobbig

        Tack 🙂

      Du skriver orde v*kt utan triggervarning i början?! Calm down, Satan!

    Never ever

    Kan rekommendera spelet Ruzzle (AppStore). Vägrade först ladda hem det men nu är jag sjukt beroende… OCH det är allmänbildande.

    Jag blev helt ärligt lite sugen på att testa det.

    Så vidrigt aldrig mina barn skulle få ladda ner sånt skit

    Jag tror faktiskt detta är föräldrarnas minsta oro att deras barn ska spela ett spel där de hjälper en kvinna att gå ner i vikt. Barn överlag ska ej äga en mobil. Här om dagen såg jag en 7-åring som hade en bättre mobil än mig själv och då är jag 26 bast. Skrämmande!

      Men eller hur! Min femåriga (!!) dotters kompis har en egen mobil. Hin kan varken skriva eller läsa (eftersom hon är fem!), men en mobil- det har hon. Helt sinnessjukt! (Nu har jag nog slagit ett rekord i antal använda utropstecken!!!!!).

    Fy fan! Det värsta tycker jag är att de säger att hon ska bli ”smal och vacker”, som att man inte kan vara tjock och vacker. Fy säger jag bara. Varför kan man inte lära barn att alla är lika vackra oavsett storlek, men att kroppen mår bra av motion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.