Hela världens värdinnor

Elaine Eksvärd/Camilla Läckberg:

https://www.instagram.com/p/BXAyzerl0R5/?taken-by=lackberg&hl=en

Visst är det härligt med semester och jag tycker verkligen vår har varit toppen så här långt, kanske den bästa hittills. Men igår nådde jag en punkt då jag kände mig rätt trött. Läste ett inlägg av Camilla läckberg och kände igen mig till viss del. Nu är inte jag nån värdinna hela sommaren, däremot har jag varit familjens resledare och aktivitetsplanerare.//Elaine

Inlägget som Elaine referarar till är det här ovan som Camilla skrev för några dagar sedan.
Ännu en duktig flicka alltså, en prestationsprinsessa.
Gud, jag är så glad och tacksam att jag givit min sparken efter två svängar inne i väggen tack vare 6 år av kbt.

Dock är jag fortfarande hela familjens lilla fixare.
Älskar att bjuda på middagar, köpa alla presenter mm men faktiskt tack vare Lady Dahmer och Cissi Wallin så har jag börjat fundera över det där.
Ja, jag tycker det är kul men varför tycker jag det?
Är det för att jag i grund och botten vill ha den där glädjen tillbaka som någon typ av fix? Att jag gör det för att jag vet hur mycket det uppskattas? Att jag tror att det krävs av mig och att det är därför jag gör det?
I så fall är det ju också av fel anledning och någonting jag borde fundera på. Att jag uppskattas lika mycket även om jag inte är hela världens värdinna och fixare.

Hur är ni?
Är ni också hela familjens lilla reseledare och fixare?

69 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Tycker inte man ska ifrågasätta varför man tycker saker är kul, mår man bra av att utföra något eller göra något speciellt, fortsätt så! Mår man inte bra får man väl sluta med det. Samma sak är det ju med andra intressen också! Ska man grubbla över varför så kan man ju aldig njuta av det som är skoj ?

      Ännu värre är det med ”feminister” som egentligen tycker sånt är skitkul men tvingar sig själva att sluta med det för ”jämställdhetens” skull. De mår hellre dåligt av detta självpåtagna tvång så länge mannen också mår dåligt av att pyssla med sånt han kanske inte är bra på. För jämställt ska det vara!
      Hos oss är vi så reaktionära att vi båda gör det vi är bäst på och delar allt annat så att vi får lika mycket fritid över när allting är klart.

        Att ifrågasätta varför man gör något är fan inte samma sak som att sluta med det. Skärpning nu! Om man bara tycker om något för att man framstår som duktig är det varken sunt eller en hobby. Sluta jämföra äpple och päron!

          Hm nu svarar du inte på det jag skrev, jag skrev uttryckligen ”sånt de egentligen tycker är kul” alltså tycker det på riktigt 🙂 har sett sådana kommentarer på ”feministiska” bloggar här och var.

        Jaaa, vi är ju inte alls fostrade så att tjejer ska vara hjälpsamma och sköta om hemmet och barnen medan killar ska vara bra på att fixa, grilla och mecka. Det kanske är så att du är bra på det du gör eftersom samhället premierar de som följer könsnormerna (man får komplimanger etc). Jag tror definitivt inte att man mår dåligt för att man exempelvis som kvinna inte är den som sköter barn, städ och mat. Hur kan du inte vara feminist?

          Eller så är kvinnor bra på sånt för att vi avlats fram till att ha vissa egenskaper genom eoner. Som män avlats fram till att ha manliga egenskaper. För att trygga artens fortlevnad 🙂
          Jag har inga problem med det arvet.

            Hahahhahahahhahahahhahhaha ”avlats fram”….. dör, dummaste jag läst ?

            Dagens skratt ?. Du förstår väl att normer inte är gentiskt utan kulturellt betingade? Alla samhällen har olika normer när det kommer till kön, så nej, ditt dna (om du är cis-kvinna) medför inte att du är extra bra på att sköta barn och städa. Det finns sociologiska studier som påvisar detta om du inte tror mig.

            Btw, du råkat inte vara nazist eller så? De brukar ha sanma ologiska resonemang som du när det kommer till genetik och total avsaknad av sociologisk förståelse. ”Avlats fram”. My gosh.

            ?

            Nettan & Anonym, jag vet inte om det är så som jag skrev men det är möjligt att våra egenskaper/intressen/fallenheter delvis är nedärvda i våra kön. Är det helt motbevisat så acceoterar jag detn. Någon nazist för att jag ser rimligheten i nedärvda egenskaper är jag givetvis inte. 🙂

            Fast nu är ju inte ”sociologiska studier” detsamma som end of discussion, eller hur? 🙂 Det finns ju faktiskt studier inom bl.a. biologi, genetik, evolution, neurologi och endokrinologi också. Beroende på vilka russin man plockar ur kakan kan man givetvis finna stöd för vad helst man nu anser vara riktigt, liksom man kan finna stöd för det rakt motsatta. Nu har ju nature-nurture stötts och blötts sen Dackefejden och för närvarande tycks det som att ingetdera läger får ropa hem segern utan vi verkar helt enkelt vara ett resultat av både det biologiska och det sociala, vilket väl egentligen inte kan sägas vara annat än fullt rimligt.
            Vi har skillnader i vår biologi, så är det, och i den sociala kontext i vilken vi fostras, så är det, och jag för min del har svårt att se att någon del är så ringa att den helt kan lämnas åsido.

            Det var en rimlig ståndpunkt ?

            Vi sysslar inte med avel på människor. Vad får dig att tro det? I Sverige väljer man själv vem man skaffar barn med.
            Där barn , kvinnor blir bortgifta så är det inte pga avelsarbete för att får bättre avkommor

            Med avlats fram menar jag att de som besuttit vissa egenskaper varit mer framgångsrika och kunnat avla fler barn varvid dessa egenskaper förstärkts 🙂

            Ordet avel betyder planerad befruktning.
            Det du beskriver starkaste överlever , Darwins teori är inte avel.

            Ok, tack för rättelsen 🙂

            Till anonym:

            Så då menar du att ingenting har med arvet att göra? Min pappa är författare/konstnär och hans mamma samt mormor var riktigt riktigt duktiga på att måla. Menar du att jag bara är bra på att skriva och måla pga miljön, och inte för att det finns en fallenhet i vår släkt? Intressant att jag hittade min talang på gatan och inte i mitt DNA 🙂

            Intressant hur jag blev hånad av faktaresistenta feminister (det goda hatet är ju helt okej), när det finns tydlig och erkänd forskning på att könsroller visst är nedärvda.

            ”I en stor undersökning på 200 000 kvinnor och män i 53 länder rörande vad de hade lust att arbeta med visade en klar skillnad i preferenser. Detta visar professorn i psykologi Richard Lippa i Kalifornien. En stor majoritet av männen valde sak-orienterade yrken och kvinnorna människo-orienterade. Man kunde tro att de skilda kulturerna skulle spelat en roll men så var det inte. Detta är en klar indikation om att skillnaden mellan män och kvinnor i huvudsak är biologisk.

            Inte mindre tydlig är psykolog Simon Baron-Cohens undersökningar. Han arbetar vid Trinity College I England där han gjorde undersökningar på 1 dag gamla spädbarn där man helt kunde utesluta yttre påverkan. De fick titta på mekaniska objekt och ansikten och så mätte man tiden de fäste blicken på dessa. Det visade sig att pojkarna tittade längre på de mekaniska objekten och flickorna längre på ansiktena.”

            Men hata på ni, det säger allt om er och er fejkvetenskap och inget om mig och den riktiga världen. 🙂

        Pinsam kommentar. Verkligen.

        Eller så intalar man sig att man tycker det är kul att reseleda, projektleda och serva för att slippa jobbet det är att bli jämställd eller ändra roll. Sen vaknar man upp nån dag och undrar varför man är så slutkörd och varför inte nån jävel nånsin hjälper till.

      Wow! ? Du ska nog läsa texten en gång till innan du uttalar dig..

      Jag tror tvärtom, att det kan vara nyttigt. Inte så mycket för min egen skull, jag är ju redan rätt formad och mina intressen och nöjen är redan lagda. Det kan absolut ändras allteftersom man utvecklas som person, men jag försöker inte aktivt förändra det. Däremot så tycker jag att det är bra att ifrågasätta just varför jag gillar det jag gör, framförallt för att vara medveten om vad jag för vidare till mina framtida barn eller mina syskonbarn för tillfället. I otroligt många fall så finns det ett mönster. Och alla intressen/nöjen är inte lika bra, vilket kanske låter sjukt att säga, men jag tycker inte det. Att ägna timmar åt smink och hår är inte ett lika bra intresse/nöje som att ägna timmar åt att lära sig koda t.ex. Sure, möjligheten finns att just jag skulle bli en världskänd MUA/stylist, men mina framtidautsikter är ju bra mycket bättre med ett intresse för kodning. Från ett samhällsperspektiv är ju ett intresse för kodning också bättre än ett intresse för smink, om man tänker på just samhällsutveckling osv. Och det är här det kommer in med varför man gillar vad man gillar. Vi vet att flickor inte uppmuntras till sådana här ”nyttiga”/användbara intressen i samma utsträckning som pojkar. Massvis med studier visar att någonstans kring när flickor börjar gå in i puberteten så sjukner intresset för STEM ämnen enormt. Andra intressen uppmuntras istället, alla inte dåliga sådana – men ofta rätt begränsade. Personligen vill jag försöka motarbeta det med mina egna barn och uppmuntra dem till ”bra” intressen som inte begränsar de alltför mycket och därför kommer jag fortsätta ifrågasätta vad jag själv gör och finner intressant.

      Ett tillägg, sen kan det absolut vara bra att ifrågasätta det man tycker är kul och sina intressen för ens egen skull också. Just för att om man antar att en akivitet är något man finner kul bara för att det är så och alltid vart så så är det en stor risk att man kanske inte alls kommer på att det är just denna aktiviteten som tär på en, att det egentligen inte är så kul som man ”bestämt” sig för. Som exempel kan jag ta min egen syster. Hon led absolut av detta med att vara en ”duktig flicka”, men tog henne år av någon slags lågintensiv depression och kris att förstå att det faktiskt var själva problemet. Att hennes ”intressen” och ”nöjen” med att planera resor, kalas, högtider, baka när barnem fyllde år, när familj hälsade på osv. osv., att hon själv egentligen inte tyckte att det var så himla kul som hon hade intalat sig själv hela sitt vuxna liv att hon tyckte. Så kan absolut finnas en vinst i att ifrågasätta sina ”nöjen”. Framförallt om man inte mår så bra, mår man verkligen bättre av de saker man tror att man tycker är kul?

    Till och med Aftonbladet har snappat upp hur kass Calle är på att märka reklam ? http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/AAV9r/calle-schulman-anmals-for-smygreklam

      Haha…Läste det o satte semesterlatten i strupen…Undrar om tuffa Calle har ringt o dömt ut AB:s chefsredaktör o avslutat med att hans INSTA omsätter mer än AB:s bajstidning???

        Glöm inte att Calle alltid lovar att skicka in kvitton som styrker att han betalat själv.
        Förmodar att han använt det argumentet gentemot AB också 🙂

    Japp…. Men har dragit ner betydligt, så jag snart kan ”säga upp mig”. HATAR att vara den som alltid fixar och planerar allting! Skulle jag och min man göra det gemensamt skulle det vara roligt, men i hans värld så ”fixar allt sig självt” utan ansträngning…

    Jag blir mest förundrar över hur de kan skriva ut sådana saker på sin blogg/insta. Skulle tycka att det var väldigt olustigt om någon jag kände skrev så, och så hade jag nyss umgåtts med dem eller hälsat på. Men man får väl anta (hoppas!) att de redan har tagit upp detta med sina familjer och vänner innan resten av Sverige får läsa om det…

      Ja det håller jag faktiskt med om.

      Sen kan jag tycka att planering m.m. kan man faktiskt ta med gästerna innan man tar dit dem. Typ att man bestämmer att man har som ett knytkalas där man får ta med sig en del själv. Ska de sova över, be dem ta med egna lakan etc. Jag skulle då inte ta illa upp av det i alla fall. Gällande att hjälpa till i övrigt, med diskning, städning m.m är väl det så underförstått när man är hos någon men där blir det också lätt så att värdinnan/värden själv insisterar på att få göra saker och ting själv.

        Jag hade inte heller tagit illa upp av att någon bad om hjälp/bad att jag skulle ta med lakan osv. Däremot skulle jag ta väldigt illa upp av att en ’vän’ skrev att hon störde sig på mig på sin instagram.

          Ja alltså att efteråt komma och klaga är bara riktigt fräckt. Man hade kunnat göra nåt åt det men vågade (?) inte och beklagar sig efteråt istället – när det är försent. Inte okej. Dessutom tror jag långt ifrån alla gäster är riktigt så hopplösa som hon beskriver. De var garanterat inte medvetna att de gjorde något ”fel” just eftersom de var just…gäster (som antagligen kommer tänka till en extra gång innan de sätter sin fot hos henne igen).

      Men varför så mycket folk hela tiden? Bjuder de in dom eller bjuder folk in sig själva?

    Jag har för länge sen slutat göra saker som utomstående förväntar av mig utan en rimlig anledning. Jag går i baklås då, och av ren princip då inte lever upp till förväntningen. Som att köpa julklappar till en stor fet släkt som bara mååste ha julklappar, även vuxna. Hatar det. Jag går inte med på det.
    Men att det är jag som lagar mat varje dag hemma och sköter det mesta i hushållet, även fast det sällan är superkul, har jag inga problem med då jag tycker att det är rimligt. Detta pga mannen jobbar nästan hela tiden, så det vore orimligt att jag hade mycket mer fritid när han knappt har någon alls, samtidigt som ingenting hemma skulle bli gjort.

    Yes. Är dock ett kontrollfreak av rang så jag MÅSTE organisera och strukturera. Även när jag levt ensam. Jag sköter all planering, ekonomi, semester osv. Han gör nästan allt hushållsarbete.
    Ofta lejer jag ut grejer som behöver fixas (ringa Försäkringskassan, laga matlåda, åka med minstingen till BVC), men jag har liksom den fullständiga översikten, han har ingen koll. Jag säger – han utför (haha, usch…låter vidrigt)

      Ha ha vad roligt att läsa, precis likadant
      mellan mig och min man. Jag chefar, han jobbar.

    Tycker att vuxna människor borde ha så pass mycket förstånd att man hjälper till allt vad man kan. Bara att ställa sig i köket och fråga: ”Vad kan jag hjälpa till med, har du ett extra förkläde?”

    Jag skulle som värdinna inte ställa upp på att fixa allt för en grupp människor som inte hör till min familj.

      Alla är vi olika, själv älskar jag att bjuda hem en hårt arbetande slutkörd barnfamilj och bara skämma bort dem allt vad jag orkar!

      Gjorde det senast förra helgen faktiskt, bjöd hem en familj som inte sovit en hel natt de senaste åtta månaderna (sedan fridstöraren, deras baby föddes :)). Vi bjöd på trerätters och höll/bar/roade barnet genom alla rätterna. Jag var helt slut efteråt men älskade varenda minut!

      Föräldrarna erbjöd sig att hjälpa till med maten, duka av eller ta barnet men fick inte.

    OT men Perez Hilton skriver om Joakim Lundell på sin blogg. Det är ju lite coolt :p

      Vad skrevs?

        Om hans musik.

    efter detta inlägg kanske hon slipper folk som hälsar på iaf! Hade aldrig pallat att ha öppna dörrar om jag hade haft landställe. Visst, trevligt med kompisar och familj då och då men det är ju till för att man ska få koppla av själv också..

      Samma här! Hade köpt sommarhus riktigt off så man fick vila ut fired, haha

      Det var väl en del gäster från bröllopet dvs vigseln som vägrade checka ut.
      Men Camilla vet väl att man kan bli av med gäster genom att lämna över en sluträkning och be dem betala och lämna in nyckeln?

        Haha får mig att tänka på när jag jobbade på camping och ett äldre par kommer in för att betala för sin campingvistelse och gubben säger ”Du om någon ringer och frågar om X och Y ligger på denna campingen säg nej. Det är våra barn som vill att vi ska träffa barnbarnen men sen drar dom iväg och vi får passa ungarna och deras hundar. Vi är här på semester inte för att sköta något jävla pensionat!”.

    Dessie skryter om hur hon blev känd som 14 år och hur mycket hon tjänade då. Även skryt om hur oansvariga olagliga vuxna hon kände som lärde henne att köra bil som 8 åring…

      Fast det vet vi ju inte om det var. Olagligt. Det är inte olagligt att köra bil på privat mark eller bana.

      Sen tyckte jag inte det var så mycket skryt över hennes inlägg. Men jag är ju inte en som så ofta hittar humble brag hos folk bara för att de berättar om något ang sig själv. blir mer för mig hur man gör det snarare än att. 🙂

        För att underårig ska få köra körkortspliktigt fordon krävs att körningen sker på ”inhägnat järnvägs-, fabriks- eller tävlingsområde eller annat liknande inhägnat område” enl Trafikförordningen.
        Det räcker alltså inte med att man kör på ”privat mark” t ex tomt eller enskild väg.
        Om området inte är inhägnat och avspärrat måste den som kör uppfylla kravet på att få övningsköra dvs 16 år fyllda, körkortstillstånd, giltig introduktionsutbildning och godkänd handledare.

          Ja, inhängda mark brukar vara privat. Samma med en bana.

      Når man verkligen ner till pedalerna som 8 åring?

    Så trött på trådkapare ?

    Nej, men kompisars. När vi reser ihop får jag ta ansvar för allt som de skiter i vilket resulterar i bråk men de är bara slarviga. Stänger inte kylen. Stänger inte dörrar. Etc

    Måste kännas lite trist att läsa det här om man gästat Läckbergs sommarresidens.

    Om jag känner igen mig i hennes eller Elaines situation: nej. Jag läste Bitterfittan på den tid det begav sig och tänkte att familjens projektledare tänker jag inte bli. Min mycket kapabla och kompetenta man får helt enkelt göra sin del av planerandet och fixandet.

    Själv är jag allergisk mot människor som klagar över att sina gäster inte gör något. Dels för att de inte vågar ge uppgifter och om gästen själv frågar så blir svaret nej. Ännu värre är det när gästen tar för sig och börjar plocka och värden proppsar på att låta det stå.

      Håller verkligen med! Jag förväntar mig att värden ber om hjälp om hen vill ha hjälpen. Precis som att jag inte förväntar mig att gäster hos mig ska hjälpa till, och vill jag ha hjälp så ber jag om det och det har aldrig varit några sura miner. Sen har jag svårt att tro att folk bara dykt upp, antagligen är de ditbjudna och då känns det nog inte så kul att läsa Läckbergs instainlägg.

      Sen finns det folk som inte hjälper till fast de blir ombedda. Tex min svåger. Blir galen!!

    Madde Ilmrud har också skrivit ett inlägg liknande Läckbergs…. Snark…..

    Här blir det riktigt löjligt tydligt vilken skillnad du gör på person och person. Rädd för att Läckberg ska komma efter dig?

      Exakt! Hade någon annan profil skrivit inlägget hade en rätt naturlig vinkling blivit om det är schysst att tala om för gästerna efteråt via Insta att det varit jobbigt med alla besök. Verkligen skillnad på folk och folk.

    Sånt där med hotellverksamhet på landstället skulle jag aldrig ställa upp på. Jag och berörda är synkade så ingen behöver känna sig utnyttjad. Vi delar upp dagarna när det gäller mat och sånt. Funkar perfekt för oss. Att bräka ur sig detta offentligt som C gjorde är INTE OK. Jag skulle aldrig vilja sätta min fot hos en sådan människotyp igen.

    När det gäller projektledare vid resor och sånt så är svaret JA det är jag som fixar allt sånt. Det är helt självpåtaget för att det blir helt enkelt bäst så. Min man är så klart med och väljer resmål och så men sen fixar jag resten. Bara för att jag vill och kan.

    Jag planerar och styr upp det mesta här hemma – men det är precis såsom jag vill ha det och jag hade aldrig gjort d om jag inte ville!

    Jag styr och planerar men sen genomför vi tillsammans.

    Var likadant hemma hos oss för något år sedan. Alla ville komma och säga hej på somrarna, bra med gratis boende på fantastisk semesterort…
    Många hjälpte till och fixade efter sig, köpte mat m.m men det räcker med någon enstaka som äter gratis och inte lyfter ett finger…då är det stopp! Så jag sa stopp. Och därefter säger vi nej till folk som frågar. Jag vill också känna avkoppling de få veckorna man är där.
    Hoppas Camilla kan säga nej när hon verkligen känner så. Det är fantastiskt att kunna bjuda och bistå med boende men man är inget hotell. Det är ett hem och man ska inte känna några som helst krav när man åker dit. Är det någon som har ett problem med ett nej är det deras problem.

      Tror nog inte gästerna har problem med att hjälpa till eller bistå med mat, m.m. om hon tog upp det med dem. Men det har hon ju uppenbarligen inte gjort. För allt vi vet kanske hon utstrålar det motsatta, dvs att allt och alla är välkomna och hon fixar med allt. Snopet i så fall för gästerna om det visar sig att så var det ju inte alls.

    Fattar inte varför Läckberg personligen säger ifrån, istället skriver hon ett långt instagraminlägg där hon ondgör sig över gäster hon har??!! Alltså; hade aldrig satt min fot hos henne igen. Hon kunde tagit konflikten med personen direkt istället för att skriva ut detta för sina miljontals följare och låta alla kommentera. Fyfan så lågt. Och jo,man måste faktiskt sätta gränser ibland. Tyvärr.

    Cissi Wallin skrev om detta på sin insta; varpå jag skrev inlägg. Då kontaktade Läckberg mig via direktmeddelande och sa att 19 av 20 gäster är helt ok. Men att en gäst kan göra en ledsen; ehhhh?? Så en av alla hon uppenbarligen haft hos sig har varit sådär? Då känns hennes inlägg ännu märkligare ??

    ’Alskade och omtyckta vanner ar alltid valkomna’ alltsa – alskade vanner som man inte kan be om hjalp? Som utnyttjar ens valvilja? Det later bara sa himla konstigt i mina oron att vara sa goda vanner, sa goda att man bjuder in att hanga pa ens lantstalle, men sen klagas det pa instagram?! Vad har folk for relationer?! Vuxna manniskor ju!

    Det är min sambo som projektleder nästan all hoss oss hos oss. Ibland tycker han det är jobbigt att jag hjälper till, men han ändå har / tar ansvaret. Vi jobbar med att jag ska försöka avlasta honom mer, och samtidigt att han ska försöka släppa lite. När jag väl springer runt och letar efter mina grejer har han hälften av gångerna redan packat dem åt mig, vilket gör det svårare för mig att faktiskt göra någon nytta. Blir ju lätt att man kommer in i mönster, som båda måste försöka bryta samtidigt.

    Men hade jag varit en kille hade jag säkert haft mycket svårare att notera det där projekledandet och erkänna det som ett arbete….

    Alltså! Va fan? Skyll er själva. Är det jobbigt , säg nej. Säg ifrån. Duktig flicka? My ass. Alla är ett val.det finns inga måsten!

    Jag fattar att poängen med detta inlägg var just ”duktig flicka”- aspekten, men jag väljer att fokusera på det hon skriver precis i början: ”jag vet att jag har det superlyxigt med stort hus på landet, och det är inte alla som har, men det är resultatet av 15 års slit”.
    Jag är lite allergisk mot den typen av resonemang. Vem fan sliter inte? Sliter undersköterskan med 4 barn mindre än vad Läckberg gör? Knappast, men undersköterskan har sannolikt inte ett sommarhus med pool och egen badplats att koppla av i.

    Duktiga flickor är de som ”går in i väggen”, överprestera inte så länge gubben inte gör det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.