När företag uppmanar bloggare att bryta mot lagen

Jag fick ett mail från en läsare där hon undrade om det företaget vill att hon ska göra verkligen är i enlighet med marknadsföringslagen.
Och svaret är nej. Det är det inte.
Det som förelås är olagligt på så många sätt.
Reklam ska alltid indikeras överst i ett inlägg med text och gärna en logga men loggan är inget krav så länge man skriver ut vem man gör reklam för.
Att bara sätta ut en logga och det längst ner i inlägget är på intet vis en godkänd markering och att som företaget förbjuda bloggaren att sätta loggan tillsammans med ordet reklam? Om hon nu måste markera det som reklam? Måste?
Skamligt.

Det här alltså ett företag som arbetar enbart med reklam på sociala medier och de uppmanar influencers att bryta mot lagen. 
Som tur väl är har den här tjejen lite skinn på näsan och vägrar gå med på deras villkor och tackar nej om hon inte får följa marknadsföringslagen.
Jag undrar vad svaret kommer bli från wesponsroposts.com. Jag har själv skickat dem ett mail där jag ber om en kommentar kring detta.

Tack för tips och mail!

35 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fy vilka ormar! Bra att det kommer till allmän beskådan.

   Haha jag vet inte varför men tycker det var sjukt kul att du har ett nick som syftar på maskar och kommenterar om ormar…okej borde sova ?

    ??

  Usch ja man får mycket sån skit.
  De värsta är nog ändå alla spelbolag ?

  Som en som jobbar med marknadsföring och sociala medier skäms jag när jag ser sånt här. För det första får det Esprit att se enormt oprofessionella ut. Det är synd att så många företag inte kollar upp sina samarbetspartners och hur de arbetar (det är troligen en byrå de hyrt). Reagerar också på formuleringen som även den känns oprofessionell.

  Dessutom är det dålig stil att be om do-follow-länkar. Do-follow-länkar får endast användas om det INTE är sponsrat innehåll. Om ett inlägg är sponsrat ska man ha en NO-follow-länk så att Google kan indexera det rätt. Om man inte följer detta straffas både ens egen blogg och hemsidan den länkar till SEO-mässigt. Dvs att ens blogg inte kommer lika högt upp på Google om man använder sig av detta och man får mindre trafik = sämre för bloggaren. Det är uppenbart att de försöker få ett smygreklamsinlägg och det är pinsamt när man jobbar för ett så stort märke som Esprit.

   Kan du snälla berätta vad det är för skillnad på do-follow och no-follow länk?

    Do-follow länkar gör att sidan man länkar till kan gå upp i rank i Google sök. Ifall många länkar till sidan tänker typ Google att ”okej, många länkar till den här sidan = den måste vara relevant”

    Sätter man do-follow på betald reklam så kan Google komma att straffa en för att man då i princip kan ”köpa sig” högre rank i Google sök.

    Då kan man istället sätta no-follow, för att säga till Google att ”den här länken ska inte ge ”länk juice” till den här sidan, för det är emot reglerna”

    Typ 🙂

    Tillägg: för att göra en no follow lägger du in HTML koden Den här hemsidan

     Haha så syntes det inte. den här hemsidan

     Hoppas det inte blir fel igen

      SÅ BLEV DET FEL ÄNDÅ.

      Det går bra idag.

      Googla det.

  Mer sådana exempel ur verkligheten!
  Jag tror att detta är ett väldigt effektivt sätt att komma till rätta med den dåliga reklammärkningen på sociala medier. Istället för att gnälla på bloggare m fl så exponeras oseriösa aktörer bland företagens rådgivare och mediebyråer.
  Dessa oseriösa aktörer ska bort från marknaden när de kommer med inte bara olagliga men även skandalöst dåliga erbjudanden till bloggare m fl.

  Jag fick svar nu om jag kunde skriva att det var reklam i bild-format (förstår ej varför…?) men vill inte samarbeta med detta företag efter detta. Slutet gott, allting gott haha.

  / Tjejen med skinn på näsan

   För att om du skriver ut det då kan Google snappa upp det och därmed förstå att det är reklam, vilket de inte vill (eftersom du och de då straffas av google).

  Men nej! Jag jobbar som butikschef på en espritbutik, och herregud vilken klump i magen det här gav mig.

  70 euro?! Hoppas alla tackar nej till detta, efter momsinbetalning och skatt blir det ju knappt någonting kvar.

   Tänkte också på det, 70euro? Det är fan ett hån!

  haha, vem fan är det som skrivit egentligen?! ser ut som personen suttit med google translate och kan inte ens stava företagsnamnet rätt! är det bekräftat att detta är äkta och inte någon lurendrejare likt nigeriabrev?

   Ja det är äkta 😛

    Men det är väl inte direkt från Esprit? Mailadressen heter ju typ ”wesponsorposts”? Finns många sånna företag som säljer in samarbeten utan att det egentliga företaget vet om detta.

     Vem betalar då om företaget som utges annonsera inte är inblandat? Om bloggarna får betalt (vilket inte är säkert förstås) måste någon slanta upp.

      kan ju vara någon som sitter hemma i sitt vardagsrum och skickar ut dessa massmail, och påstår sig göra det för andra företags uppdrag. kanske catten hedlund? xD och om jag vore bloggare skulle jag alltid kräva förskottsbetalning

      70 euro låter som ett förslag från nån som inte alls har koll på vad saker kostar…

     Det rör sig om det här företaget – https://uk.sponsored-posts.net/

  bara jag som inte kommer in på s beijers blogg? metro mode funkar men inte just hennes sida. hon har nite kommenterat det någonstans så undrar om någon anna har samma problem?

   Jag kommer inte heller in.

   Hon har skrivit på sin insta att det är något fel och att hon kontaktat metro mode

  Det här kan vara fejk med tanke på mejladressen.

   Det är snarare regel än undantag att företag lägger ut saker som sponsring osv på byråer som i sig hyr underleverantörer av varierande seriositet. Här är det uppenbart SEO (sökmotorsoptering) de är ute efter och både fan, hans mamma och alla hans fastrar sysslar med SEO idag. Folk som inte förstår sig på SEO ser bara att sidan får fler hits och tänker inte på hur, bara de kan visa resultaten för sin chef.

    +1000
    Skrämmande hur många företag som än idag inte vet hur SEO fungerar. Basics för fan

  70 euro ? vilket skämt

  Åh vad ledsen och irriterad jag blir när jag läser sådant här! HUR kan ett företag vara så oprofessionellt och försöka få unga tjejer att bryta mot lagen.

  Värst är (kända) företag som erbjuder typ ett klädesplagg, en namnbricka eller en poster (!) mot ett eller flera inlägg. Man bara:
  1. Jag får inte ta emot gåvor mot inlägg utan att skatta. Kommer inte bryta mot lagen för din skull…
  2. Fotografera en poster mot att ni får synas inför 110.000 följare? Äh, lön!?
  3. Tack för alla fina ord om min Instagram. Är jag så bra så kanske du vill göra gratisreklam för mig? Nähä, inte det…

  https://www.youtube.com/watch?v=ugLSUWROw4Y

  Handlar detta om Catten af Tälje måntro?

   Nja. Var sjukt många som blev lurade på denna konsert för att dom var desperata då de såldes slut så fort. Kan vara hon men behöver inte nödvändigtvis vara det.

   Bästa Ed har pga detta, samt företag som viagogo etc, gjort biljetter personliga hädanefter så endast gedigna fans ska kunna gå! 🙂

  Det är så manipulerande att försöka dölja när nåt är reklam.. Att köpa reklam hos bloggare/Instagramare som gör allt för att försöka visa upp en perfekt polerad men i själva verket konstgjord fasad, som i sin tur skapar press om att det är så man ska se ut och leva.

  Eller Happy socks, du får ett par strumpor mot ett inlägg?!
  Jag läste att det här klockföretaget som typ ALLA influencers gladeligen gör reklam för slog typ alla försäljningsrekord förra året. Det är tydligen ett vinnande koncept att annonserna hos en massa influencers, är dock nyfiken om de får mer än en klocka för besväret?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.