Elaine kritiseras för sin krönika om Anders Borg

Elaine Eksvärd:

Den politiske kommentatorn och USA-experten Marcus Oskarsson tar till sociala medier för att bemöta det faktum att förundersökningen mot den fd. finansministern Anders Borg har lagts ner.
Anledningen till det är att anmälan grundade sig på rykten och anonyma källor, något som inte på någon punkt kunna styrkas.
Trots det så basunerade svensk media ut det som absolut sanning och även Elaine tog bladet från munnen och skrev en krönika för GP där hon – visserligen med försiktiga omskrivningar – tog upp det som Anders Borg påståtts ha gjort och nu får hon kritik för det.
Borde hon ha vilat på hanen med sina kliande fingrar för att få mer information innan hon uttalade att Anders Borgs påstådda handlingar borde bli de nya måttstocken för hur man agerar i liknande situationer?

Jag vill att vi håller Borgs agerande som en ny måttstock för hur vi ska döma kvinnor framöver. Låt oss ha denna händelse med oss. Särskilt när folk står med stenar och facklor mot kvinnor som gjort något så litet som inte kan mätas med Borg. Vi kan byta ut ”Den utan synd kasta första stenen” till, ”Kastade du inte sten på Borg där, så kan du hålla käften här”.//Elaine

101 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Elaine har tappat det! Hon häver ju ur sig ogenomtänkta saker så fort hon får tillfälle. Har slutat följa henne i sociala medier men trots det dyker hon upp som gubben i lådan med sina ”sanningar” överallt.
    Skulle aldrig anlita henne som ”retorikexpert”.

      Hon borde myggas av som Filip Hammar skulle sagt. ?

    Elisabeth Massi Fritz kritiserar att förundersökningen lades ner utan att något försök gjorts för att kontakta vittnen/ev utsatta.

      Mediaspöket Massi Fritz gillar ju att synas i media också.
      Det fanns inga målsägande eller vittnen som träder fram, därför lades det ned.
      Inte okej beteende av Anders Borg, hoppas han skäms.

      Som en som jobbar i samma skrå kan jag ibland tycka att Massi Fritz är väldigt onyanserad

        Eller hur? Nu är jag inte jurist men har också fått den uppfattningen. Sen uppmärksammar hon en hel del bra också.

    tror ’vi’ är många som älskade att trycka till Anders Borg, o nu är vi tilltryckta. ?

    Hon tycker alltså att man ska hänga ut kvinnor i kvällspressen och på diverse sociala medier. Att kvinnan ska tappa viktiga jobbuppdrag och få ta skit från alla håll och kanter. För det är ju det som har hänt med Borg. Förstår inte hur hon kan få det till att han skulle ha blivit daltad med?

      Å vad jag håller med dig!

      Jag tycker att vi alla behöver lära oss en läxa, jag hade väldigt många bekanta på Facebook som hävde ur sig väldigt mycket och delade artiklar och bidrog till drevet. Elaine är inte den enda som hetsade på detta.

      Oavsett vad Borg gjort eller inte gjort, hur den kvällen ser ut vet ingen förutom de som var där, men vi borde alla lära oss att sluta döma folk direkt utan bevis. Bara för att det står i Aftonbladet behöver det inte vara sant. Och de som gick ut och försökte samla politisk poäng av det här, jag skäms.

      Oavsett kön borde vi inte gå igång på detta vis och behandla en person så här, tycker att media spelat en stor roll i detta men också pinsamt att folk inte har någon egen tankekraft, de bara kör på och tror på allt de läser direkt.

    Om det här nu är sant att Borg är oskyldig till det han påstås ha gjort så det ju en skandal. Han har fan förlorat ansiktet och jobb pga hela soppan! Fy fan!

      Om han nu inte gjort ngt, varför har han då sagt upp sig från två tunga jobbuppdrag? Om han vet att ingenting hänt skulle han väl kunna gå ut och dementera det hela och därmed behålla jobben?

        Dessutom, om Anders Borg var oskyldig skulle nog Tomas Tjajkovski uttryckt sig på ett helt annat sätt

        ”Han ska också ha hotat Tomas Tjajkovski, som ordnade festen. Han ligger dock lågt med kommentarerna

        ”Jag har svårt att beskriva vad mina gäster gör hos mig. Det funkar inte så”.

        Men det var ju rätt allvarliga saker, en del skulle nästan kunnas uppfattas som lagbrott. Kommer det några konsekvenser från detta?
        – Nej, jag kan inte markera mot gäster som jag har hemma. Jag känner inte personen i fråga.

        Ministern ska ha agerat hotfullt på festen. Hur upplevde du det hela?
        – Det var ingen jätterolig händelse, men jag vill inte kommentera.

        Dagens Opinion har pratat med exministerns sambo som säger att exministern fick en blackout och är djupt ångerfull i dag.”

        http://www.dagensopinion.se/ex-ministern-blottade-sitt-k%C3%B6n-barnfamiljsfesten

        Skadan är ju redan skedd med all uppståndelse (sann eller inte). Sverige är PK, kommer nog gå utmärkt med hans andra uppdrag.

        Om han inte minns helt enkelt, och han vågar inte chansa. Jag har också varit såpass full nån gång att jag inte minns vad jag sagt eller gjort. Dessutom när det kommer till viktiga poster i stora bolag så kan det vara bolagen som inte vill dra till sig dålig publicitet och därmed uppmanar personen att avgå.
        Vi vet vi inte vad som står i deras kontrakt. Kanske står det någonting när det gäller sådana här saker.
        Om Borg inte är bevisligen skyldig så är han oskyldig, och det är det enda som någon oberörd part behöver förhålla sig till. Häxjakt trodde jag var över för länge sen…

          Precis så är det. Alla bolag vill stå över alla rykten sanna eller ej, då deras rykte är något av det viktigaste de har.

          Hade Borg inte bett om ursäkt så hade det varit lättare för dem att låta honom vara kvar.

            Vad hade hänt om Borg inte bett om ursäkt? Hur skulle det sett ut?
            Och om Borg inte hade bett om ursäkt och blivit dömd i domstol, så hade han förlorat uppdragen och lite till. Så, inte helt lätt att göra rätt.

            Nej nej jag skrev just det hos Elaine igår.
            Att han var damde if he did or damde if he didn’t.

            För som det var nu så följde han den rådande åsikten om att be om ursäkt stort, ta på sig hela skulden och ha en plan för att det inte ska hända igen högt och tydligt till hela offentligheten.

            Hade han inte gjort det så hade han fått massiv kritik för att inte ta ansvar för sina handlingar i tillräcklig utsträckning.

            Iom att han inte vet vad som hänt så kunde han inte ”vinna” hur han än vände på sig.

            Vi är överens här Henrietta. 🙂

            Ja, jag misstänkte att du tänkte precis som jag här. Läser inte Elaines blogg så vet inte vad du skrivit där.

            Hade Borg inte bett om ursäkt på sin öppna Facebooksida hade ingen vetat om detta. Det han borde gjort var att be de som var närvarande på festen om ursäkt. Så felhanterat från början att gå ut med detta offentligt. Dock ursäktar inte detta medias beteende förstås. De har ju dömt honom i förväg.Helt galet vilket drev det blev.

            Förlåt , men det är ”damned” inte ”damde” 🙂
            (gick inte svara på din senare kommentar Hmm)

            Sofia: Fast det är nog inte sant. Ryktena hade ju börjat florera redan och en artikel hade redan publicerats även om han inte var namngiven i den.

            Henrietta: Ha ha, nej jag menade inte att du skulle ha läst vad jag skrev utan ville bara visa att jag också redan tänkt och framfört samma åsikt. 🙂

            Anonym: Och ändå förstod du vad jag menade. 😉

            The Real Hmm: Det kan vi lära ut till våra ungdomar också när de skriver sina CV:n. ”Det spelar ingen roll om du stavar rätt, så länge arbetsgivaren förstår vad du menar…”

            Elin: Ja för sms, meddelande och inlägg på en skvallerblogg är ju precis samma sak och lika viktigt hur man utrycker sig…?

            Om det var den måttstocken som du vill hålla dig efter så finns det betydligt ”allvarligare” språkfel som borde påpekas, så som att undvika att blanda svenska med andra språk ifall det verkligen inte är befogat… ????

    Att inte några vittnen träder fram behöver ju inte betyda att Borg är oskyldig, utan kan ha att göra med att de på festen vars skrev han möjligen tog i inte vill träda fram. Vad har de att vinna på det? En mäktig fiende.

    Men självklart kan det ju vara så att han ”bara var otrevlig”, vad det nu innebär.

      Tvivlar på att Tomas Tjajkovski skulle uttrycka sig så om inget hänt..

      ”Han ska också ha hotat Tomas Tjajkovski, som ordnade festen. Han ligger dock lågt med kommentarerna

      ”Jag har svårt att beskriva vad mina gäster gör hos mig. Det funkar inte så”.

      Men det var ju rätt allvarliga saker, en del skulle nästan kunnas uppfattas som lagbrott. Kommer det några konsekvenser från detta?
      – Nej, jag kan inte markera mot gäster som jag har hemma. Jag känner inte personen i fråga.

      Ministern ska ha agerat hotfullt på festen. Hur upplevde du det hela?
      – Det var ingen jätterolig händelse, men jag vill inte kommentera.

      Dagens Opinion har pratat med exministerns sambo som säger att exministern fick en blackout och är djupt ångerfull i dag.

      Dagens Opinion har lämnat ute namnet på den förra ministern av hänsyn till hans familj.”

      http://www.dagensopinion.se/ex-ministern-blottade-sitt-k%C3%B6n-barnfamiljsfesten

    Sista kommentaren är nog bland det mest korkade jag har läst. Tycka vad man vill om Anders Borg och vad Elaine skrev men den där kommentaren är ju riktigt, riktigt skev. Det är fan skrämmande.

      Jag tycker tvärtom, så jävla klockren!

        Intressant! Vad är det som gör att du tycker att den är klockren?

          Innehållet 🙂

            Med den aversion många debattörer känner mot vita män är det en klockren kommentarer om hon, Eleine och andra, vill må bättre.

            Anonym: Din kommentar och så även den den refererar till är något av det dummaste, mest obildade och onyanserade jag läst. Fast jag gissar att du mest vill trolla, so have it.

            Hahaha ”innehållet”. Okej, tack för utförligt svar! Får fan mer uttömmande svar om man frågar en sjuåring vad hen har gjort i skolan haha. Känns svårt att diskutera när du lägger dig på den nivån och dessutom har jag samma känsla som Ael, så tror jag släpper det här nu.

    Det finns inget vitt privilegium … HAHAHA!!! Vet inte vad för dåre som skrev den texten men Cam du har ett val när du ger människor utrymme i denna blogg och den människan skulle fan inte ha fått något.

    Man ska inte döma för fort, absolut inte! Men jag tycker ändå att det finns en poäng i att använda samma måttstock. När det fortfarande var en etablerad sanning att Borg gjort allt detta (tänker inte ge mig in i diskussion om det stämmer eller inte) fick han uppbackning i stil med ”det kan hända vem som helst”, ”man är inte mer än mänsklig”, ”vi har alla varit där”. Ursäkta? Han stod som skyldig för att ha visat sitt kön, kallat folk h*rad och tafsat män mellan benen och han möttes av hejarop(för att visade sig mänsklig??) och förståelse för att ”det händer så lätt”. Men alltså nej.
    Hans (misstänkta) handlingar visade på en riktigt rutten människosyn och folk satt och tyckte synd om honom. Dessa personer medgav dessutom i sina kommentarer att de trodde att han gjort allt detta eftersom de skrev saker som stil med de jag skrivit ovan.
    För mig är det obegripligt.

      Har man dock endast läst Borgs uttalande där han säger att han blivit för full och betett sig dåligt så tycker iaf jag inte att det är konstigt att han får sådanna kommentarer. Många torde inte ha vetat mer ingående hur han påstods ha betett sig innan de kommenterade.

      Har inte sett någon kommentera på något annat ställe att hans beteende skulle vara ok (det kan jag ju dock ha missat). Tycker därför inte att man kan dra alla de paralleller som har gjorts av många i det här fallet.

      Exakt! Det är ju det som är grejen. Sant eller inte, Anders Borg fick uppbackning av en hel del människor som uppenbarligen inte tycker det är så farligt att utföra de handlingar som Anders Borg påstås ha gjort. Det fanns en del som till och med skrev ”been there, done that” som om det vore helt ok att bete sig på det sättet. Jag tror det ör det som Elaine försöker förmedla. Att reaktionerna från vissa människor på hans eventuella handlingar är rätt sjuka och jag kan nog va beredd att hålla med om att det kan bero på hans ställning i samhället.

      Sen blev han ju dömd rätt snabbt av många andra också säkert på grund av hans ställning. Det är gött att kunna sätta dit en vit man i maktposition oavsett om det är sant det han gjort.

      Tycker båda ”sidor” betett sig fel. Människor alltså…

        Instämmer med bägge ”sidor”. Skrev det till Elaine redan för tre dagar sedan.

      Fråga.

      Nu har jag sett att det är några som hävdar att det Borg bad om ursäkt för inte innehöll de detaljerna utan att han enbart bett om ursäkt ifall han betedde sig dåligt på fyllan, och att de som då gav honom uppbackning stöttade just det uttalandet och inget annat. Mao, gjort bort sig på fyllan.

      Kan det stämma? För då förstår jag dem som stöttade honom.

      Om det var så att det verkligen inte gick att tolka det som något annat än att de stöttade det som Borg beskylls för, ja då är det så osmakligt att det bara inte är sant. Men ju mer jag tänker på det så är sannolikheten för att någon skulle göra det så dumt att jag faktiskt tror chansen till det är minimal.

      Någon som har fb och kan kolla hur det ligger till? Jag kan inte läsa kommentarer på fb då jag inte har något konto.

        Jag tolkade hans ursäkt precis så, att han gjort något dumt på fyllan han inte minns och att de flesta som stöttat menade samma ska, dvs göra något korkat på fyllan.

        Det blir fel när folk tar citat ur sitt sammanhang. Vet inte om du har Instagram Hmm men det är ännu värre där.
        Läste på ett feministiskt konto där det stod att

        ”Anders Borg tar andra män på könen och kallar kvinnor för horor!!!! Och andra män försvarar det med ”det händer oss alla” jäkla vider!!!” osv..
        och sen massa hatkommentarer
        ”fy fan hata alla män, vadå ’händer oss alla’!!”
        Osv osv

        Men ingen var källkritisk nog att kolla att det ”det händer oss alla” kom från de som i samma mening skriver att vi alla någon gång gjort något dumt på fyllan, inte att man kallar kvinnor horor.

        Blir så trött på sociala medier ibland hur lösryckta citat och anonyma källor kan blåsa upp saker till något det inte är och folk tror det är sant för man sett det på facebook/instagram/Aftonbladet..

        Vad hände med källkritik :(?

          Tack för svar. 🙂

          Nej jag har inte insat heller, men där kan jag ifa läsa vad alla skriver utan vara behöva vara inloggad. 🙂

          Fast om ni läser kommentarerna så är det män som säger att de själva (efter lite alkohol) visat kuken, varit otrevliga, tafsat osv i kommentarsfältet även om det inte direkt framgår i borgs inlägg att det är vad han har gjort. Men männen i kommentarsfältet skriver det om sig själva och deras vänner och senast är främst i kommentarsfältet som problemen som diskuteras finns. Samma kommentarer syns inte till när den anklagade är ickesvensk eller när unga tjejer inte vill gå på festival för att de blir utsatta. Då blir vita män kränkta i stället.

            Ge oss citat på någon som sagt att det är ok att visa kuken tack!

            Av någon anledning kan jag inte svara på anonyms kommentar men jag har inte tänkt sitta och leta fram och hänvisa till specifika kommentarer när du är fullt kapabel att läsa i hans kommentarsfält själv.

            Men Emz, jag kan nästan svära på att ingen kommenterat AB:s inlägg med ”det är okej, visa kuken på fyllan har hänt oss alla!” Poängen är ju att hans inlägg är väldigt vagt och säger bara att han betett sig illa på fyllan. De som skriver ”det händer de flesta” menar väl då på att de flesta faktiskt betett sig illa på fyllan ibland. Det är ju väldigt vagt.

            Vi har uppenbarligen inte läst samma kommentarer då.

        ”Stackars Anders Borg. Finns det någon sorts krav på änglastatus för fd ministrar? Sånt där gör tusen svenskar varje kväll. Du ska få ett gratis slagord av mig: ”Hellre tusen snoppar som hoppar än en databas utlagd till ryssen” (c) Jörgen Städje”

        ”Många skulle kunna hamna i en situation där allt blir tokigt och galet fel. Snyggt att be om ursäkt för dåligt uppträdande. ? Men man kan undra vad som egentligen är sant när så många rykten virvlar runt?”

        ”Om det är festen som Aftonbladet skriver om så är det inga konstigheter. Så där är det på alla fester jag är med på. Annars är det ingen riktig fest. Keep it up!”

        ”Välkommen i klubben! Som får black out, säger saker som man ångrar och visar arslet eller nått. Skämmigt ja ångest ja men det går över. Bra att du berättade du är en fin människa.”

        ”Ditt sällskap förtjänade säkerligen en kuk i facet!? Gnidna Press tjallare
        Umgås alltid med sådant folk med vakande öga! Otherwise dont forget someone is always watching you”

        ”Det är ett lågvattenmärke att göra poäng på det som drabbat dig. Lider med dig.”

        Några kommentarer. Sen har jag väldigt svårt att tro att samtliga som uttryckt stöd och förståelse suttit med huvudet i sanden och varit helt ovetande om vad han sades ha gjort med tanke på hur stort det blev i media och sociala medier.

    Suck på alla som försökte göra detta till någon slags feministfråga när vi inte ens vet vad som hade hänt/inte hänt..

      Feminister som sitter på massa fakta, alltid, enligt sig själva, kan ju inte bara hålla fingrarna och käften i styr utan helt ohämmat går till attack vid mista lilla ”gossip” för att synas och höras.
      Som vanligt då med andra ord.

    Alltså den sista kommentaren. Är det så vita män tänker? Att deras föräldrar har jobbat hårt för att de ska kunna bete sig som de vill? Skrämmande.

    /vit ung kvinna

      Såg inget i kommentaren om att bete sig som man vill, det kan ha handlat om folk som gapar om vita privilegier i allt från snabbköpskassan till kommentarsfält vilket oftast är helr irrelevant och jävligt tröttsamt. Tycker kommentaren är klockren! /annan vackert snövit och stolt ung kvinna då hudfärg tydligen är skitviktigt

        Tröttsamt att vissa inte förstår varför det pratas om vithetsprivilegier och gör narr av oss som inte är vita och har andra erfarenheter. När jag träffade min make var han som du. Efter 5 år tillsammans och har sett hur man kan bli behandlad om man inte är vit och vilka fördomar som ofta lyser igenom hos folk man möter har han helt ändrat åsikt. Det finns forskning som visar att en svart person har andra förutsättningar än en vit. Är du måhända faktaresistent??

          Att det finns en vithetsnorm i ett land som primärt bebos av vita är lika självklart och i sin ordning som att det finns en svarthetsnorm i länder som bebos av svarta. Det är inte fel. I ett land där vi har svarta ministrar, näringlivstoppar, journalister och andra makthavare är det löjligt att anse sig utsatt. Precis alla drabbas då och då av orättvisor och idiotiska tillmälen. Men om ni vill fokusera på hudfärg så se upp så inte vita också börjar göra det för då kan det blow up in your faces. Vill ni ha svarthetsnorm, flytta till ett svart land.

    HAHAHAHAHAHAAAAA HAAHAHA jag tappade min sko! Så jävla roligt Hahahahaaaaa!

    ..tycker BB på insta. ??

    Skyldig eller inte, det viktigaste i har lärt oss av detta är att det visst har hänt alla män och att det bara är mänskligt att dricka sig full och vara vidrig. Kom ihåg det när det skriks ”inte alla män!” nästa festivalsommar.

      Kvinnor kan väl också göra bort sig i fyllan. Händer alla. Tycker inte man ska behöva bli uthängd såhär för något man gjort på en privat fest, oberoende vilket kön man har.

        Viss skillnad på att göra bort sig och att begå sexuella övergrepp. Visst kan kvinnor också göra det men både du och jag vet varför det inte hör hemma i den här diskussionen tror jag. Om inte, googla begreppet patriarkat.

    Om Borg gjort sig skyldig till dessa sexualbrott eller inte får vi nog aldrig veta. Men det skrämmande är att så många män (vita?) försvarade honom med att det har ”hänt alla” och ”där spriten går in går vettet ut”. Man ska inte kunna begå sexualbrott och blotta sig med mera och sen ska allt ursäktas med att man var full och sen är allt lugnt bara man ber om ursäkt. (Att han sedan sa upp sig från ett par toppjobb är en annan historia.)

    Att det pratas om ”vita män” beror på att om det varit en invandrare så hade det varit annat ljud i skällan och krav på straff och direkt utvisning. Vi måste fortsätta att jobba med allas lika värde och likhet inför lagen! Bra att fler övergrepp anmäls idag! De har nog inte ökat, men det anmäls oftare. Våldtäkter på t.ex festivaler har tidigare ansetts som ”det är som det brukar”, men nu har många kvinnor fått nog. Med all rätt! Alla sexualbrott ska beivras, om de så begås av flyktingar eller vita män i 50-årsåldern, väletablerade i samhället!

      Varför svenska medborgare inte utvisas ur Sverige efter avtjänat straff är ju rätt uppenbart dock.
      Varför utländska medborgare utvisas är väl också uppenbart. Eller tycker du annorlunda och vill ha en ändrad lagstiftning där?

        Visst men skillnaden är hur andra (vita män) uppmärksammar och värderar sexuella brott. Utländsk man = fruktansvärt att de kommer hit och våldtar våra kvinnor. De ska dömas och de ska skickas hem. Svenska män = äsch, alla har vi varit fulla och visat kuken och kallat kvinnor för horor. Ingen fara Anders, det händer så lätt när man dricker för mycket.

        Trillade poletten ner nu?

          Så du jämför våldtäkt med att visa kuken och kalla nån för hora????? Blir ju hellre kallad för hora alla dagar i veckan än att bli våldtagen i alla fall, men det är jag! Tur att alla gillar olika!!!

            Jag jämför ingenting. Jag bara beskrev hur kommentarsfält ser ut beroende på gärningsmannens ursprung. Egentligen är det irrelevant om det är en hand eller en penis som åker upp under ens kjol men om du kryper fram under stenen och följer diskussioner om detta så skulle du se att oavsett vad en ickesvensk man gör mot en kvinna (tafsar, ropar ord, våldtar, följer efter) så likställs det med en fullbordad våldtäkt och han ska utvisas på en gång. På samma sätt som att en svensk man kan ursäkta sig med att han har druckit och då är allt bra. Ett tips i all välmening är att lyssna på nanna johanssons krönika om vita kränkta män med dubbelmoral: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3718&artikel=4913430

            Kanske förstår du mer poängen då. Annars tackar jag för mig och hoppas att du mår bra under stenen.

        Läs Emz’ svar till dig…

      Har man bara läst Borgs uttalande där han säger att han blivit för full och betett sig dåligt så tycker iaf jag inte att det är konstigt att han får sådanna kommentarer. Många torde inte ha vetat mer ingående hur han påstods ha betett sig innan de kommenterade.

      Har inte sett någon kommentera på något annat ställe än hans egen status att hans beteende skulle vara ok (det kan jag ju dock ha missat). Tycker därför inte att man kan dra alla de paralleller som har gjorts av många i det här fallet.

        Exakt så!

    Sista kommentaren slog huvudet på spiken.

    Elaine tar väl alltid chansen att få ta en strid om typ allt, och helst få skriva en liten krönika och starta ett manifest.

    Om det nu är så att detta är helt ogrundade rykten så är det anmärkningsvärt att ingen av dom som var på festen gick ut och dementerade ryktena…

      Men vad ska de dementera? Att just de inte råkade ut för något? Men du kan ju inte veta vad andra råkar ut för och kan då inte uttala dig.

      Som det är nu så är det några okända personer som ska ha råkat ut för det. Du kan ju inte dementera något som du inte vet. Kanske stämmer allt, kanske inte.

      Och det kan ju ingen dementera. Eller?

        Fast om jag varit på festen och Anders Borg hade varit vän till mig och jag inget sett hade jag gått ut offentligt och sagt just det. Verkar var otroligt konstigt att ingen som var där gör det om inget hänt eller om dom inget sett….

          Ja kanske, Men om jag inte varit med min vän hela tiden så vet jag ju inget heller. Och att han inte var direkt trevlig hela kvällen kan vi nog alla komma överens om.

          Själv tycker jag att det är rätt drygt om det stämde att han inte var nöjd med sin sovplats, och så långt vekar ju uppgifterna vara korrekt.

          Under de omständigheterna hade jag fått lite svårt att gå ut och försvara min vän.

            Om en vän hade vart lite otrevlig mot värden men i media blev anklagad för att ha blottat sig, tafsat på andra män och skrikit glåpord åt kvinnor så hade du alltså inte gått ut och dementerat det för att ”under rådande omständigheter” att han faktiskt vart otrevlig mot värden så hade du inte gått ut och försvarat honom? För att han ändå hade vart lite otrevlig? Kan tycka att
            man en rätt dålig vän då, som låter sin vän ta enormt mycket mer skit än förtjänat bara för att hen var lite otrevlig.

            Sen även om man inte själv var vittne till vad som påstods hänt, så borde det ju inte vara så svårt att ta reda på huruvida det är sant det som påstås. Från däflera källor har jag läst att det var ett 60-tal gäster på festen. Knappast ett såpass stor arrangemang att man inte enkelt kan få reda på om det faktiskt hände och vilka som utsatts. Hade min vän blivit anklagad för detta så offentligt hade jag verkligen bemödat mig att ta reda på vad som hände så att jag kan gå in och försvara och dementera om det nu inte var sant. Eller Borg själv för den delen. Höra av sig till alla gäster och fråga vem han utsatte och för vad. Att köra med ”jag fick en blackout, vet inte” håller inte. Med 60-tal pers möjliga vittnen så tar man väl isåfall reda på vad som var sant så man kan försvara sig.

            Håller med ovanstående att det är rätt talande att ingen på festen dementerar dessa rykten. Förväntar mig inte att någon ska kliva fram och bekräfta dem, förstår att man inte vill vara ”den” liksom. Speciellt inte så offentligt. Men att ingen dementerar? Antingen är det sant eller så är sanningen inte speciellt mycket bättre.

            S Och hur skulle jag göra det menar du? Ta reda på vad som hänt en vecka efter festen varit? Ringa runt till alla? Det är ju det Dominica håller på med, men hon har inte heller haft någon framgång….

            Hur ska jag kunna dementa något som jag inte har någon kunskap om? Tänk om det är sant? Man JAG vet ju inte, för jag var inte där och jag vet inte vem det rör sig om.

            Om det ska vara på det visste, varför har inte någon gått ut med att det var hen om var drabbad? Värden har redan gjort det delvis så vad hindrar övriga?

            Till S: va jag håller inte alls med. Tycker inte det är konstigt att ingen ”dementerar” för ingen satt väl klistrad på AB hela kvällen och vet med säkerhet att han inte gjort dessa saker?

            Däremot tycker jag det är konstigt att ingen bekräftar om det skulle vara så att alla rykten stämmer.

            The Real Hmm: Läcker dessa rykten ut i media och ens anseende samt karriär står på spel är det knappast svårt att höra av sig till drygt 60 personer för att få reda på vad som faktiskt hänt om man inte själv minns. Är enkelt gjort på en dag, max två. Min poäng var också att påstår man sig vara en vän har man förmodligen intresse i att hjälpa sin vän i detta och hjälpa till att ta reda på sanningen. Med 60-tal personer är det INTE svårt att få fram vad som hände och mot vem.

            Varför ingen går ut och bekräftar? Är en ganska enorm skillnad mellan att kunna gå ut och dementera uppgifterna och bekräfta dem. Har full förståelse för att man inte vill bekräfta offentligt och göra sig ovän på detta vis. Kan kan man dementera blir man ju snarare hjälte.

            Alexa: nej, förmodligen satt ingen klistrad på AB. Men NÅGON var ju med om det om det hände. Med endast 60-tal personer där bör det inte vara svårt att få reda på vem, när, var och hur.

            Förstår fullt att ingen bekräftar, vem vill vara ”den”? Gå ut med att AB tafsade på mig/skrek på mig/whatever och därmed bli den som bidrar till hans nedfall. Snacka om att göra sig ovän med ka ske fel personer vad det gäller nätverkande och så.

    Plus att bara för att förundersökningen läggs ner så innebär det inte att ”brottet” inte begåtts…

    Det som är skrämmande med sociala medier är att nyansering och fakta saknas helt. Elaines hela argumentering bygger dessutm på att fbvänner backat upp hans agerande. Felaktigt. Merparten har faktiskt inte det, styrkekramarna på fb utdelades i anslutning till hans ursäkt men före själva historien publicerades med namn i AB.”vi har alla vart där”, ”starkt gjort att be om ursäkt” etc är alltså bara att se som en reaktion på hans inlägg. Inte på ev könsord, skrevgrabbande etc. Bara kolla tiderna så ser ni hur det ligger till.

      Var det så?

      Se gärna min fråga längre upp. 🙂

        Så här skrev Anders Borg på sin FB;

        Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout. Jag dricker inte mer än de flesta men har varit under hård press de senaste månaderna och det måste ha tagit ut sin rätt.

        Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt. Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende.

          Tack Tess!

          Det är väl inte en icke-ursäkt Julia? Det är väl att utan förbehåll be om ursäkt för vad man kan ha tänkas gjort trotts att man inte minns det?

          Det är inte heller svårt att förstå dem som skickade stöttande ord innan de läst vad ab publicerade, eller?

    Vad hände med ”oskyldig tills motsatsen bevisats” i det här landet egentligen? För även om polisen lade ner förundersökningen så är ju Anders Borg redan dömd av allmänheten. Spelar ingen roll vad han har gjort eller inte gjort.

    Jag vet inte vad som hände. Men jag tycker det är förjävligt att alla anmälningar mot honom kom från folk som inte ens var där och såg vad som hände eller var utsatta för det han påstås ha gjort. Att man kan läsa en krönika av en sån som Elaine och bilda sig en uppfattning utifrån den och sedan bestämma sig för att ringa och anmäla ett brott till polisen som man bara i bästa hand har tredjehandsuppgifter om. Det så sjukt.

    Det är sjukt hur rykten sprids på sociala medier och att det bara tar ett ögonblick nuförtiden att förstöra någons liv. För även om polisen säger ”nej det finns inget att utreda” så är allmänhetens åsikt ”ingen rök utan eld”, även om det inte är sant. Jag själv vet att det är jävla bullshit. Jag har varit utsatt för ryktesspridning och en hel jävla massa rök men inte ens en liten gnista som orsakade den. Det är hur lätt som helst att hitta på skit nuförtiden och sprida det över världen inom bara några timmar.

    Är det inte dags att vi alla tänker efter före, innan vi med bestämdhet pekar finger och säger ”Han är skyldig, han är ett svin?

    För lek med tanken att det värsta som hände var att han var otrevlig mot värdparet (det finns ju vittnesuppgifter som säger, hans egen sambo). Men han kallade ingen för h*ra, tog ingen på könet eller visade inte sitt eget. Själv minns han inte för han fick en black out. Kan ni tänka er in i hans situation? Föreställa er ångesten? ”Gjorde jag verkligen det där? Är det sant som de säger att jag har ett inneboende kvinnoförakt?” Och han har blivit av med sina uppdrag och fått sitt rykte nedfläckat. Lek med tanken på vad vi har gjort…om han är oskyldig.

    Oskyldig tills motsatsen bevisats. Glöm aldrig det.

      Förmodligen hade också dom flesta på festen druckit alkohol och varit berusade i olika grader. Man kan höra fel, han kanske inte sa ”hora” utan muttrade oklart nånting annat i sin fylla. Kanske glömde han stänga gylfen och visade lite för mycket när han skulle pissa. Hur fulla människor tolkar saker och ting är inte helt uppenbart och sanningsenligt alla gånger.
      Jag kommer från en liten by och vet att rykten kan vara helt förödande för enskilda invånare, man behöver inte ens sociala medier för det för alla snackar och viskar i öronen på varandra istället. Alltid har man hört det som ”hänt” från mosters mans syster, som av en händelse aldrig ens gillat den ”skyldiga” till att börja med.
      Trovärdiga källor och allt det där…och alkohol på det.

    Fast vänta nu. Det många, och jag, störde sig på allra mest var hans arroganta icke-ursäkt och alla som hejade på honom med orden att det kan hända alla.
    Det är ju fortfarande aktuellt och skrämmande, oavsett om förundersökningen lagts ned. Hur män med makt ber om ursäkt och vilket stöd han fick är ju det som är viktigast att diskutera. Många reagerar starkare på kvinnorna som påpekat stödet som en CIS-man med makt fick vid anklagelserna, än vad man reagerade på anklagelserna. Är inte det skevt?
    Lady Dahmer och Elaine får mer hat och kritik än mannen som stod anklagad. Varför vill såna som Marcus så gärna bevisa att borg inte gjorde det han stod anklagad för? Att en förundersökning lås med betyder ju för övrigt inte att det inte hänt. Hur många av det hade känt ett bekväma med att vittna mot en man med makt?

      Marcus är ju ett litet fall för sig 🙄 och två fel gör inte ett rätt för det som Elaine och Ld får höra, men vad var det för icke-ursäkt? Jag minns inte vad han skrev så du får gärna påminna mig. 🙂

      Om Elaines och Dahmers kritik lett till ett mediecirkus som lett till att Borg blev av med sina uppdrag och förlorade trovärdighet i framtiden utan att ens sedan bli dömd, alltså bevisad skyldig, så förtjänar Elaine och Dahmer all kritik dom kan få. Det borde till och med finnas någon att ställas till ansvar i sådana fall, med konsekvenser.
      Varför vill man bevisa att någon inte är skyldig till ett brott hen blir anklagad för? Ja, jag vet inte. Kanske tror man på att personen är oskyldig och förtjänar upprättelse. Särskilt när utredningen läggs ner pga bristande bevis. Kanske därför.
      Varför vill man så gärna bevisa att någon är skyldig, eller ännu värre, strunta i att bevisa ett skit och sprida falska rykten bara?

        Kritik är en sak. Direkta påhopp och hot en annan. Aldrig ok.

      Var väl ingen icke-ursäkt. Eller hur skulle han uttryckt sig då tycker du?

    Anders Borg skrev sin ursäkt 23:48 dagen innan AB publicerade 9:17 på morgonen. Han varnades självklart av ngn att det skulle ske.Ca 100 kmmentarer innan publicering, vissa visste nog, andra inte.

      Precis som alla journalister ringde de väl till honom för att få en kommentar, så det är väl inget konstigt?

    Den enorma problematiken ligger i hur folket reagerade. Borgs Facebook svämmade över av dunka ryggen-kommentarer där hans påstådda beteende hejades på och normaliserades. Att bli askalas, blotta sig och vara sexistisk händer ju alla, enligt kommentarerna. (Förövrigt var det rejält rensat bland Borgs kommentarer. Noll kritik, vilket är orimligt.)

      Fakta och nyansering, som sagt. Villtillägga att det finns ingen som uttalat sig re om det faktiskt har hänt. Inga vittnen har trätt fram, ingen målsägare. Att hålla domstol på nätet i det läget är förfärligt. En skränande pöbel som inget vet. Och fega företag som sparkar Borg på vad som skrivs i pressen. Det är faktiskt inte klokt. Samtiden är sjuk.

        Det är irrelevant vad som har hänt när problematiken ligger i hur ”pöbeln” reagerat på historien. Alltså genom att de slätat över sånt här eventuellt beteende och rättfärdigar det. Givetvis enbart pga Borgs kön och genus. En kvinna hade aldrig fått såna här mängder av dunka ryggen-kommentar där det påstås hända alla att könet blottas.

      Exakt det här är problemet ja! Hur så många människor, män som kvinnor, bagatelliserade Borgs uppförande oavsett hur grovt det nu varit. Det är en klockrent exempel på hur ingrodd en skev manlig sexualitet är och hur en handling bedöms olika beroende på vem som utfört den.

      Att folk dessutom har tagit upp det faktum att det var en privat fest som en förmildrande faktor är mycket märkligt. Tycker de att sexuellt våld i förhållanden, när det sker bakom stängda dörrar, är okej också?

      Tycker att det är SÅ viktigt att frågan diskuteras, för det är extremt skadligt och får konsekvenser i samhället.

    Lek med tanken att Anders Borg hette Mohammed och var muslim…hur många av dom som står på barrikaderna och skriker att det är för jävligt att han är dömd på förhand hade stått där då? Hur många av dom som skriver i kommentarsfälten att man gjort liknande saker på fyllan hade gjort det då?

      Exakt. Då hade det inte spelat roll om det varit sant eller ej. Mohammed hade blivit lynchad oavsett. Vita män kommer fan undan med det mesta. Speciellt om dom har pengar. Läs historia om du inte tror mig. En svart man i Usa kunde för några hundra år sedan hängas utan rättegång om han tittade på en vit kvinna och hon blev rädd av blicken, medan vita plantageägare ofta våldtog sina svarta slavar utan repressalier. Skevheten lever kvar än idag.

      Jag hade stått på barrikaden och skrikit att det är förjävligt att han blivit dömd på förhand. Lagen gäller alla. Det är i alla fall så det borde vara, sen är jag inte naiv nog att tro att det faktiskt är så.

      Men inte alla är rasister heller. Så jag hade vidhållit ”oskyldig tills motsatsen bevisats” för alla. Även Mohammed.

        Då är du en av få tyvärr. 99% av de män som kommenterat Anders Borgs ursäkt eller Elaines/Lady Dahmers inlägg hade garanterat lynchat Mohammed.

          Alltid spännande när folk viftar med egenpåhittad statistik. 99% var fick du det ifrån?

    Tycker Sven Melander kommenterade det så bra på sin Fb. Nu parafraserar jag men typ, varför ska man polisanmäla? Det finns inget värre straff än det gatlopp han nu får löpa och förmodligen kommer löpa resten av sitt liv.

    ”Det finns inget vitt privilegium”…? Är människan som skrev det född under en sten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.