Terminologi

Blondinbella:

Hemma blev det veganskt till hela gänget. Jag tänker att barnen äter kött hos Odd och på förskolan så hos mig kan vi gärna äta veg och veganskt. Barnen fick pasta, pesto och quornbiffar. Till det majs, morötter och paprikastavar men dom slank ner innan jag hann fota.//Blondinbella

Kan någon förklara för mig varför terminologin kring vegetarisk/vegansk-kost är så extremt viktig att få till punkt och pricka 100% korrekt?
Jag vet inget ämne som diskuteras lika hett och innerligt på sociala medier. Är det den yttersta förolämpningen du kan utsätta en ”äkta” vegan för? Att kalla sig själv eller någon annan för det även fast man kanske av misstag råkat använda en sminkprodukt som inte var helt vegansk?
Jag vet ingen annan grupp i samhället som är lika lättkränkt eller bråksugen som veganer verkar vara. Eller är det inte veganerna själva som diskuterar dessa ämnen utan bara besserwissrar i största allmänhet som är lite extra bråksugna?

Jag som själv ska testa att ta bort alla animaliska produkter ur min kost – vad ska jag kalla det?
Får jag en etikett eller vad ska jag säga om min kosthållning så jag inte trampar på en gömd trampmina i min virtuella bloggträdgård och får ett veganskt terminologidrev efter mig? Så man vet…

132 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det är så löjligt. I folkmun är man vegetarian om man skippar kött. Bra så.

      Håller helt med. Om de flesta menar på att vegetarian = äter inte kött och vegan = äter inte heller mjölk, ägg så är det så det är. Namnet på det man gör är inte det som spelar roll, utan vad man gör. Sån himla onödig grej som bara spär på fördomarna om militanta veganer.

        Det handlar nog helt enkelt om att om man brinner för ngt så blir man frustrerad när andra inte förstår det som för en själv är självklart. Sen är det väl också lite i tiden att raljera anonymt på forum om dessa livets svåra terminologiska frågor 😉

        Detta handlar i grund och botten om korrekt märkning: är det vegetariskt ska det enligt lag faktiskt vara 100% växtbaserat. Har själv ofta stött på ”vegansk mat” på restaurang med ägg och ost i… Därför är det viktigt att märka korrekt, tex med lakto-ovo vegetariskt.

        Det kan dock bli jättefel om folk inte vet skillnaden mellan en lakto-ovo-vegetarian (som jag är) och till exempel en vegan.

        Det märktes tydligt under en flygresa när jag hade beställt mat och bockade i ”lakto-ovo-vegetarian” och min sambo blev serverad muffins, yoghurt och en smörgås medan jag fick… Ett inplastat äpple och ett glas vatten ?

          Mer att flygen vill ha så få specialmåltider som möjligt så vlml och vgml får samma. Trist men hellre det än att få kött!

      Håller med; vegetarian äter inte kött. Ovo-vegetarian äter ägg. Laktovegetarian äter mjölk. Många är ju lakto-ovovegetarianer och äter alltså ägg, mjölk men inte kött.
      Vi har varit lakto-ovovegetarianer i över 15 år men äter nu veganskt hemmavid. Väljer att säja att vi äter växtbaserat/plantbased till de som fattar eller veganskt/animaliefritt till de lite mer trögtänkta/sämre insatta eftersom att vara vegan för mig är en livsstil jag inte än är redo att anamma på alla plan, dvs att tex granska alla varor man köper så att de inte ägs av nåt företag som inte handlar vegan-etiskt.

      Men nu skrev ju Bellis veganskt fast Quorn är ovo-vegetariskt. Alltså var maten ej vegansk.

    Men jaaa!! Varför är det så viktigt att allt ska ha en stämpel? Vara korrekt definierat? Räcker det inte att alla gör de bästa de kan? Om en person nu byter ut köttet till ett vegetariskt alternativ om så bara för en lunch – superbra!

      fast det handlar väl ändå om att Blondinbella säger att något är veganskt när det inte är det. som att jag sade att jag åt en vegetarisk middag med bacon… det är det som stör folk tror jag, att hon uppenbarligen inte har en aning om vad hon pratar om

        Men det finns ju pasta utan ägg så hur vet vi att det inte var det hon åt?

          Quorn innehåller ägg

            Det finns Quorn utan äggvita

            Quorn shnitzel vegan. Och en sort till ,
            kommer inte ihåg vilken. Finns dock inte överallt. Jag hittade mina på ICA i Liljeholmen.

        Hon skriver ju så av en anledning; kommentarsfiske. Ingenting känns äkta på den ”bloggen” längre.

      Men jaaa, vad bra. Så då kan vi kalla soffan för bord osv. Hur svårt kan det vara att hålla reda på 2/3 ord. Vegetarian kan man behöva förtydliga med om man äter mjölk/ägg eller ej, annars är det inte jättesvårt att hålla ordning på orden.

        Så i kväll ska jag lägga mej på bordet framför teven ??

        Om något får ett nytt namn i folkmun så blir detta det nya namnet efter en tid. Att stå emot utveckling håller aldrig i längden…

      Jenniifer: Detta handlar i grund och botten om korrekt märkning: är det vegetariskt ska det enligt lag faktiskt vara 100% växtbaserat. Har själv ofta stött på ”vegansk mat” på restaurang med ägg och ost i… Därför är det viktigt att märka korrekt, tex med lakto-ovo vegetariskt.

    Problemet med att vegetarian blivit synonymt med lakto-ovo är att vegetarianer inte kan förlita sig på restaurangmenyer exempelvis. Veganism är en livsstil där en äter vegetariskt och undviker animalier i så hög utsträckning som möjligt (undantaget livsnödvändigheter som medicin, t.ex). Med tanke på ordet vegetarians betydelse är det väl ganska rimligt att lägga till i namnet om en äter ägg och mejeriprodukter?

      Om problemet är att man inte vet vad mat innehåller så vore det lättaste att helt enkelt utgå från att det är namngett utifrån vad folk i allmänhet tycker vegetariskt är. Dvs en vegan får då fråga vad det innehåller, vilket man bör göra oavsett om man inte äter kött då många restauranger inte har koll. Man kan inte lita på att någon annan har koll åt en om det inte är en märkning som är kontrollerad av ett utomstående organ.

        Ett problem många varit med om är att de dubbelkollat med servitören/kocken och sen ÄNDÅ fått något som ej är helvegetariskt/veganskt. Dvs de förklarar vad de inte äter men får ändå fisk/ost/grädde/kyckling i maten… Många är förvirrade över vad som är vad och blandar ihop dem. Därför är det bra om folk (speciellt så kända som hon) använder rätt ord så att vi undviker förvirring så mycket som möjilgt!

          Men om alla bara accepterade att vegetarian = äter inte kött men äter mjölk och ägg så minskar förvirringen betydligt. Det är så folk använder ordet och ingen mening med att streta emot och försöka undervisa vuxna människor online.
          Att få fel på restaurang är inte något som bara vegetarianer upplever heller, restauranger erbjuder oftast inte valfri kost utan en viss meny och om man är superpetig och det är viktigt för en så är det nog lättast att laga sin egen mat. Även om saker diskas så är det ju inte 100% och saker används till flera personers mat osv.

          Om en restaurang serverar dig fisk/ägg/ost trots att du uttalat tydligt att det är livsmedel du inte äter bör man nog tyvärr fundera över sitt val av restaurang. Seriösa restauranger som bryr sig om sina råvaror vet vad de serverar, tyvärr finns det alldeles för många som inte tillhör den kategorin.

        Det gör jag (och säkert de flesta veganer med mig) redan. Att fråga, dubbelkolla och trippelkolla är en del av vardagen. Jag har dessutom jobbat inom restaurangbranschen och vet att det ofta finns brist på kunskap hos oinsatta. Menar inget illa med det, utan det är bara ett konstaterande efter att ha sett veganer bli serverade pesto innehållandes ost, färsk pasta innehållandes ägg och så vidare. Om endast vegetarisk mat (det vill säga sådant som är helt växtbaserat) fick markeras som vegetariskt och kallas för det i menyer hade restaurangbesök blivit mycket enklare för både vegetarianer, veganer och allergiker.

        Att den här frågan inte är lika viktig för folk som flexar eller är allätare förstår jag också, men om vi ska ändra betydelsen på vegetarian behöver vi även ett nytt uttryck för de som väljer bort alla animaliska livsmedel men ändå inte lever veganskt i övrigt. Varför inte göra det enkelt för oss själva och utgå ifrån de ursprungliga betydelserna? ?

          Men det lättaste är väl ändå om restaurangerna märker upp mat efter hur folk uppfattar vad orden betyder. Så vegan om det är helt fritt från animalier och vegetariskt om ost och ägg använts!

      Det är ju bara ett problem om du är helt oförmögen att kommunicera. Antar att du löser det i butiker tex genom att läsa innehållsförteckningen.

        nä, jag är rätt bra på att kommunicera, dubbelkollar alltid på grund av att jag är nojig och får ändå fel ibland.

          Jag har samma problem fast med laktos. Säger till flera gånger men får ändå ta och skita ner toaletten efteråt.

    FYI. Mycket torkad helt vanlig pasta i matbutikerna är vegansk och innehåller faktiskt inte ägg.

    Folk är idioter helt enkelt. Samma sorts folk som får hjärnblödning över LCHF definitioner och kolhydrater och mordhotar akademiker som publicerar ”fel” forskningsresultat.

      HELT sjukt när den forskaren blev hotad. Det var på mitt universitet också. Läskigt!
      Man blir arg utan kolhydrater, bevisligen 😉

      Nej, det finns inget idiotiskt att önska respekt och noggrannhet inför termerna: lakto-ovo vegetariskt, ovo vegetariskt och vegetariskt, som är 100% växtbaserat. Veganskt innebär att inga djur någonsin exploateras, inte ens för schampot eller skorna en använder som vegan.

    Det kan störa mig när folk använder vegan/veganskt/veganism fel. Dels på grund av att det är personer som tror att det är en hälso- och träningstrend. Dels på grund av att veganism har ett syfte och ett mål som liksom blir ifråntaget när terminologin används felaktigt. Man är inte vegan för sin egen skull, för att det är trendigt eller för att man ska bli smal – man är vegan för DJURENS skull.

    Jag är helt fine med att begreppet vegetarian har fått lite av en ny innebörd; det är enbart en kosthållning så vad spelar det för roll?
    Personligen äter jag inte nån typ av kött sedan 14 år. Jag äter heller inte mjölkprodukter och ägg (framförallt pga allergi). Dock kallar jag mig inte vegan för det eftersom jag brukar andra animaliska produkter. ”Jag är vegetarian som äter vegansk kost”, alt ”jag äter växtbaserat” brukar jag svara (suckande eftersom samtal om kost är det absolut tråkigaste som finns)

      Ebba, Vad spelar det för roll om man är vegan för sin egen skull eller för djurens? Resultatet blir ju detsamma och det är lika bra för djuren oavsett anledning.. Är man mindre duktig eller något ifall man äter veganskt för hälsan?

        Eftersom en vegan inte köper, använder, gör reklam för eller på annat sätt stöttar sånt som innehåller animalier är det skillnad på att vara vegan och äta vegansk mat ibland. Det som hänt de senaste åren är att det blivit trendigt och folk vill få cred och kallar sig veganer när de inte är det.

          Lär mig mycket här. Förklara för mig som inte är så insatt varför många inbitna veganer som absolut inte skulle ha läderskor eller liknande har hund och katt, det är för mig mycket märkligt.

            Du får nog rikta frågan till någon som är vegan och faktiskt har katt/hund, kanske svårt för en random person – vegan eller ej – att svara på det. Vet dock en kompis som blev vegan ca 2 år efter att hon hade skaffat en katt som husdjur. Eftersom hon redan tagit på sig det ansvaret så tog hon hand om katten tills den gick bort, sedan skaffade hon ingen ny helt enkelt.

        Om man äter plantbaserat för sin egen hälsa så kan man fortfarande använda skinprodukter såsom skor och väskor. Kallar man sig vegan så uppfattar jag det som att man gör det av djurrättsliga skäl och att man försäkrar sig om att inte använda några produkter från djur. (Undantaget läkemedel)

          Varför dra gränsen vid medicin? Hyckleri deluxe som visar att ni skiter i djuren när det verkligen kommer till kritan.

            Hyckleri deluxe? Om du är svårt sjuk har du ett val: tacka nej till medicinen eftersom all medicin är djurtestad eller gör det enda undantaget och överlev. Det är fan inte hyckleri.

            Haha, skärp dig. Klart det inte är hyckleri. Precis samma princip som att jag förmodligen skulle välja att rädda mig själv framför en random människa, rädda min familj framför random människor och förmodligen även rädda en random människa framför ett random djur. Jag värderar min egen överlevnad högre såklart. Samt mina närmstas överlevnad. Och möjligen min egrn arts överlevnad. Men det stör inte min överlevnad att i de flesta aspekter i mitt liv undvika att utnyttja djur och bidra till deras lidande genom att inte äta dem eller deras mjölk, bära dem som kläder, sminka mig med rester från dem osv. Jag kan leva ett fullgott liv utan att göra det. Men skulle jag bli sjuk och den enda medicinen som kan göra mig frisk är en medicin gjord på djur eller dyl. så kommer jag ju ta den, för då står min möjlighet till liv på spel plötsligt. Man är vegan så långt det är praktiskt möjligt.

          Helt rätt! Om man känner att det är sååååå viktigt att ha ett ord för det är det bäst att säga att man äter plantbaserat alternativt att man ÄTER veganskt vilket är något helt annat än att VARA vegan.

            Det heter växtbaserat på svenska.

    Jag äter inte rött kött sen 14 år tillbaka – dvs enbart kyckling och fisk. Men enbart för jag inte gillar det inte ur någon annan synpunkt. Kom på att livet var för kort för att sitta och peta i mat man inte tycker om (tycker verkligen korv, färser osv är äckligt) så uteslöt det helt.

    Jag kallar det fejketerian 🙂

      Samma här. Slutade äta rött kött vid 14 års åldern för jag tycker inte om smaken. Äter heller inte så stora mängder fisk eller fågel.

      Fast den enda stämpeln jag sätter på mig är ”Jag äter vad jag tycker om” 🙂

    Onödigt att stämpla tycker jag. Jag är i mina ord en vegetarian som äter fisk och får alltid höra ”meeeeeeen då är du inte vegetarian!” Suck. Säger man däremot pescetarian får man hålla på att förklara och ha sig då inte många känner till begreppet.

    Ät vad du vill, kalla det vad du vill.

      Du är inte vegetarian enligt några mått mätta. Du är pescitarian.

    Tror inte alla veganer bråkar utan en liten del. Eller folk som inte lyckas hålla en vegansk livsstil men behöver bevisa att de iallafall har koll på begrppen.

    Sen behöver en kanske inte bli stött tillbaka. Så himla svårt kan det väl vara att lära sig skillnaden mellan två-tre ord?

    Mina två döttrar äter vegetariskt och den ena utesluter även mjölk och äggprodukter. Dom har inga problem med vad dom äter, men många andra har starka åsikter om vad dom äter eller inte! Det är tydligen väldigt provocerande att avstå från kött från djur. Många ifrågasätter varför dom äter som dom gör, om dom får i sig näring osv. Ät det du själv vill och låt andra äta som dom vill.

      Precis, det finns inget så provocerande för folk som att ha valt bort kött. På min första arbetsplats fanns det en tjej som störde sig enormt på att jag inte åt kött, vilket vi var tvungna att diskutera varje lunchrast. Till slut fick jag frågan, men om du får ett barn som är allergiskt mot all annan mat än kött, tänker du låta det svälta ihjäl då? Rimlig diskussionsnivå. Och nej, jag har aldrig kommenterat andras köttätande bara för att jag själv lät bli. Numera äter jag ekologiskt kött och vilt, men siktar på att bli vegetarian igen.

        Jag har nog aldrig blivit ifrågasatt om varför jag inte äter kött.. har fått frågor om vad jag äter istället och om jag inte kan sakna att äta kött. Blev betydligt mer ifrågasatt när jag inte drack alkohol.. och då gick jag inte ens på fest er, där kan jag förstå om någon undrar, men kom det upp i samtal nån gång blev jag ifrågasatt och dumförklarad. Nu dricker jag igen men skulle aldrig ifrågasätta någon som låter bli..

          Skönt! Och det är nog mer accepterat att vara vegetarian idag än för *hmhm* år sedan när jag kom ut på arbetsmarknaden 🙂 Ja, att inte dricka är nog också något som gärna ifrågasätts.

      Hehe det roligaste jag vet är när någon (ofta äldre herre) på jobbet kikar ner i min vegetariska gryta på lunchen och ger mig en oönskad föreläsning om vikten av näring och hur jag ska få i mig allt jag behöver när jag inte äter animaliska proteiner. Då brukar jag titta ner i hans matlåda bestående av typ korv och makaroner och fråga honom om näringsinnehållet i den.

      Jag har blivit ifrågasatt av i princip alla jag känner, även dom som jag anser vara smarta människor som i övrigt inte ifrågasätter andra människors val. ”Men äter du IIIINGET kött??” ”Ibland kan du väl ta lite i alla fall?” ”Men vad äter du då?”
      Den enda som inte ens lyfte ett ögonbryn var en bekant som är muslim. Han sa bara ”jaha” och sen var det inte mer med det. Jag misstänker att det är för att det redan är normalt för muslimer att utesluta viss mat, steget till att utesluta lite mer är inte så stort.

        Jag har varit vegetarian i ett par år och berättade inte det för någon på jobbet (jag såg ingen speciell mening med att berätta det), men tre år senare ”upptäckte” en av mina kollegor att jag hade vegetarisk lunch med mig och då svarade jag ju såklart att ”jo jag är vegetarian”.

        Det följdes av chock, nästan frustration, från mina kollegor om varför jag inte berättat något och sen ville dom veta hur jag får i mig nog med näring ? En frågade tillochmed om jag bara åt gurka (?)

    Vet du verkligen ingen grupp i samhället som är så lättkränkt? Vita kränkta män, t ex #inteallamän. Jag kan faktiskt förstå detta eftersom alla numera kallar sig vegetarianer bara för att de delvis valt bort visst kött, t ex bara äter rött kött ibland. Jaha, kyckling och fisk är grönsaker då? Eller kött är inte kött om man bara äter det varannan söndag. Kalla sig vegetarian kan man göra om man inte äter något kött alls (inkl kyckling och fisk), vissa äter fortfarande produkter med animaliskt ursprung (mjölk, ägg) andra inte. Härom dagen såg jag en bild på Instagram taggad med #vegetariskt, när huvudingrediensen var fisk….. orkade bara sucka. Det är ungefär som att påstå att THK är en grävling. OBS! Är inte vegetarian/vegan själv.

      Skulle inte säga att det är lättkränkt att inte vilja bli kallad för våldtäcksman bara för att man har en snopp i brallan.

    Att vara en fullödig vegan är som en religion. Typ Jehovas vittne. Tron måste spridas, alltid och överallt. Annars kommer icke-veganen att hamna i ”helvetet”.

    I dessa tider när det är så himla populärt att alla ska få vara/göra som de vill, gäller således inte när det kommer till föda.

      Ja precis så. Vad är de som de brukar säga? ”Hur vet man om någon är vegan? De talar om det för dig. Om och om igen.”. Jag tycker folk får äta vad de vill, halva min bekantskapskrets är vegetarianer/veganer och själv äter jag inte heller särskilt mycket kött. Men när man träffar en ny person som första gången man ses måste klämma in i samtalet att de inte äter kött… Enda gången det kan vara bra för mig att veta är om jag ska laga mat åt dom. Annars bryr jag mig inte. Eller kollegor på jobbet som sitter varenda lunchrast och pratar om hur mycket vegetariskt de äter. Jag bryr mig inte! Jag åt våfflor med grädde och sylt igår. Det är också vegetariskt.

        Känner ingen som håller på så. Men kanske är för att jag mest umgås med gamla djurrättare som blev veganer på 90-talet? Tycker mest det är köttisar som ska påpeka vad jag äter. igen och igen.

          Jag har vänner som precis som du varit vegetarianer sedan 90-talet och de är mer avslappnade. Jag upplever att det är de ”nyfrälsta” i min omgivning som predikar. Jag överväger själv att bli helt vegetarian, men tänker att jag tills vidare äter kött när jag känner för det och så vill jag inte sätta en etikett på mitt sätt att äta. Men har full respekt för de som är veganer/vegetarianer.

          Håller med. Jag pratar aldrig om att jag är vegan om det inte kommer upp, exempelvis ”jag kan inte äta den här tårtan, jag är vegan, men tack ändå”. Och är absolut inte ute efter att ”omvända” någon alls, däremot råkar jag ofta ut för köttätare som frågar om jag ”kommer att ändra mig” eller ifrågasätter mina val.

        Jag är vegan och har aldrig startat eller fört in det i ett samtal. Varför skulle jag liksom? Om någon däremot frågar så svarar jag men väldigt kort då veganismens inte direkt kan förklaras med en mening.
        Jag tror att många människor söker sig till sammanhang för att känna att de tillhör något. Och de blir därför väldigt ivriga. Dessa blir ofta nån slags extremister och finns inom vänsterrörelsen, extremhögern, veganismens, fotbollssupportrar osv… De syns och hörs mest och många bildar sin uppfattning på vad just de individerna gör.
        De flesta veganer jag vet och hör om är helt vanliga människor som aldrig pådyvlar sin veganism på andra, men givetvis märker många inte att vi är veganer och på så sätt är det lätt att säga att veganer =extremister eftersom de flesta veganer sköter sin business utan att prata om det i tid och otid.

    Personligen så äter jag inget kött alls, jag äter inte ägg eller dricker mjölk för att min sambo är allergisk. Detta betyder att vi majoriteten äter vegetariskt mat. För mig är det extremt frustrerande när man definierar lakto/ovo-vegetariskt som bara vegetarisk när det inte är korrekt.

    Det förenklar något otroligt att veta vad som är okej och inte okej för min sambo, jag äter inte mjölk eller ägg aktivt men jag är inte helvegetarian eller vegan då jag ibland konsumerar mjölk resp. ägg.

    Det är inte svårt att lägga till lakto/ovo före ’vegetariskt’, det underlättar för många personer som har matpreferenser eller allergier. Min sambo brukar äta helvegetarisk även på restauranger och då blir det ganska kasst när de inte förhåller sig till den korrekta terminologin.

    Men bryr mig inte ett skit om privatpersoner, kalla maten vad du vill. Jag brukar bara säga att jag inte äter kött, utan att definiera mig på något annat sätt.

      //är på mobilen ifall jag stavar fel eller liknande//

      Förstår vad du menar. Som kock står jag i köket och blir långsamt galen om vi har stora sällskap bokade. Det är alltid minst en vegetarian i sällskapet. När vi äntligen har fått ut all mat i tid får vi vego tallriken tillbaka från en väldigt arg människa ”som minsann äter fisk/skaldjur/kyckling också!! Varför fick jag ingen??”

      Om alla höll sig till vad det heter skulle det göra mitt och många andras jobb enklare. Vi kan inte läsa andras tankar om vad de anser vara vegetariskt. Har tidigare även jobbat med att packa och märka livsmedel. Där har vi tydliga regler vad de olika vego rätterna får heta, men det är ju förstås efter livsmedelsverket.

        haha åh vad störigt! Jag har fått fisk och kyckling ibland när jag beställer vegetariskt så det går åt båda håll.

    Apropå bloggare…
    Mona har idag ett inlägg om yoghurtkultur ?
    Har hon svårt att komma på nått vettigt att skriva om?
    Tryter antalet läsare?

    Wiiiiiii Jaaaaaa I hope so ?

    Jag kan konstatera två saker:

    1) Bella provocerar ju. Vem förstår inte det?
    2) Ni måste ha väldigt roligt i livet om det här är ert största problem.

      Är det provokativt att skriva att man äter vegansk pasta? Jag är ledsen men provoceras du av det får du nog söka hos dig själv, inte hos Bella.

        Uppenbarligen är det provokativt vad gon väljer att kalla sin kosthållning du hon alltid får massa kommentarer om hon skriver vegansk/vegetarian osv
        Och mest kommentarer är från folk som stör sig på terminologin och inte på att hon uteslöt kött från måltiden

        Vad exakt var det du inte förstod med min kommentar……? Du provoceras ju av hur hon benämner sin nya kost. 😉

          Provoceras jag verkligen av det..? Inte det minsta, va? Jag provoceras däremot av folk som tror att hon försöker provocera genom de mest oskyldiga saker..

      Rätt lite som skrivs om på den här bloggen som är mitt största problem i livet, kan kommentera bara för nöjes skull. Är kommentarerna ditt största problem i livet eftersom du kände dig tvungen att kommentera?

        And here we go! Du måste ha ett väldigt tråkigt liv som kan störa dig så mycket på vad någon som inte äter kött kallar sig.

        Önskar dig all lycka till i livet med dina svårigheter och kommande utmaningar. ?

    Det är lite som feminism. De som hörs och syns definierar gruppen. Men vi alla vet ju att det inte är så i verkligheten…

    Enligt mig så är många nya vegan/vegetarianer lite år det ”frälsta” hållet, man vill berätta för alla och ta alla diskussioner.

    Jag är 3 år in (inte lång tid) men känner verkligen att den fasen har försvunnit. Äter i tysthet och den som är nyfiken får fråga!

    Har lämnat alla grupper på facebook. Tycker det är lite väl mycket raljans, de som vill höras och synas gör det och gärna med lite provokativ attityd. Men jag gillar livsstilen och kosthållningen. 🙂

    Att vara vegetarian är att äta plantbaserad mat, det hör man ju på namnet. Allt annat är något annat än vegetarian, och det finns det korrekta benämningar för. Förstår inte varför det blir sådan förvirring över något så enkelt.

      Titta i vegetariska kokböcker som kom ut för 10- 15år sedan, massa recept med mjölk och ägg (tex Den Stora Vegetariska Kokboken) och på restaurang var ofta vegetarisk rätt = laktoovo vegetariskt
      Inte konstigt om folk då inte hängt med att några valt att ändra definitionen.

    Är det bara jag som är trött på allt tjafs och alla åsikter om vegetarianer, veganer, vad det kallas, vad det inte kallas. Känns som att ta lätta poäng genom att ta upp ämnet och folk börjar diskutera in i det oändliga.

      Precis, vem f-n bryr sig? Var och en väljer väl vad man vill äta och vad det kallas har ingen betydelse i slutändan.

        det har betydelse för att folk ska kunna äta det de beställer eller blir bjudna på. Och vad andra säger har betydelse, kallar någon något lakto-ovo vegetariskt för veganskt så får min kille fel mat. Kallar någon kyckling för vegetariskt så får jag fel mat.

          Fast någon som är allergisk borde alltid kolla innehållet på mat. Det borde ju vara standard oavsett vad maten är för nån. Uppenbarligen finns det ingen universell uppfattning om vad ordet vegetarian innebär.

            ja jag dubbelkollar alltid men ska jag alltså fråga varje gång jag äter ”innehåller den här kyckling eller fisk, eller fisksås eller ostronsås eller hummerbuljong osv” när jag beställer vegetariskt.
            det är ju därför vi är noga med orden, för att det ska bli rätt.

          Jag som är allergisk skulle aldrig tex lita på att den torkade pastan inte innehåller ägg (även om jag blivit utskrattad av italienare för ”man har bara ägg i färsk pasta) eller att kakor var äggfria utan att fråga.
          Har fel mat allvarliga konsekvenser så läser man alltid innehållsförteckningar då innehållet kan ändras och är olika mellan märken, och man frågar på restaurang. Jag möts alltid av förståelse och är servitören osäker kollar de med koken som ordnar något alternativ till såsen med mjölk/ pastan med ägg/pinjenötterna i salladen…

            Samma sorts Barillapasta kan innehålla ägg beroende på i vilket land batchen är gjord. Som äggallergiker och vegan måste man läsa på förpackningen varje gång.

    Jag har länge velat äta mindre kött, för att jag faktiskt ofta blir äcklad av det. Problemet är att jag är kräsen med mat. Äter inte bönor, quorn och sånt (pga att jag tycker inte om smaken) vad kan man som kräsen äta för vegetariskt som typ är ganska vanlig vegetarisk mat som går hem hos de flesta? Byter ofta ut kyckling tex i wok mot grönsaker osv. Fler tips?

      Vad har du testat? är du bra på att laga mat? Jag gillar vissa bönor och andra inte, det gäller att lära sig livsmedlet. Fundera på vilka smaker du gillar och se om du kan få fram dom utan kött. Det finns så otroligt mycket olika texturer på baljväxter att jag aldrig tröttnar. Tröttnar jag på röd linssoppa (som är lite mer mosig) så byter jag till gröna eller bruna linser som är mer fasta och inte kokar sönder.
      Gillar du tofu? Där finns också massa olika former och märken, min favorit är den med mandel och sesam från Tafun, den är lite rökt och passar perfekt i pastasåser.
      Gillar du nötter?
      Det alla säger är mest likt kött är oumph, jag tycker personligen det är för likt men har du testat det?

        How about kräsen OCH allergisk mot baljväxter?

          okej du är allergisk mot baljväxter, inte bara att du inte gillar smaken som du skrev?
          Då skulle väl nötter funka som proteinkälla antar jag. det kan du göra krämiga såser av, biffar eller ha i wok.

            Det har även börjat komma produkter gjorda av lupin, det borde funka? Och grädde och liknande har bra havrealternativ.

    Förut använde Bella feminism som en provokation för debatt och kommentarer. Även Aftonbladet och Expressen hängde på och kommenterade Bellas mer eller mindre korkade provokationer som fick feminister att se rött och klistra in färdiga utsagor som de använt tidigare på sociala medier.
    Nu är det vegan/veganism/vegetarian som Bella använder.
    Sedan några månader tillbaka blir det alltid 100 kommentarer så fort Bella visar foto på någon maträtt och påstår att det är veganmat. Medvetet eller omedvetet så hamnar t ex pesto i maten och då går veganerna loss må jag säha! Pesto är inte kosher/halal för en vegan!
    Märkligt hur vissa läsare direkt låter sig manipuleras till att skriva kommentarer med 1000 tecken om vad veganism är. Ingen orkar ändå bry sig (med undantag för några ortodoxa veganer som försöker hitta någon liten molekyl som varit i ett djur förstås).

    Du ska inte kalla det någonting. Förstår inte varför det är så viktigt att sätta etikett på sig själv.
    Jag är vegan och var det länge innan jag kallade mig det eftersom det innebär något att vara vegan. Det är ingen trend man hoppar på lite med högerhanden. Däremot är det ju toppen om fler äter veganskt helt, eller ibland men det gör en inte till vegan.
    Varför är det viktigt? Tja varför är det viktigt att en lärare är en person som har utbildning, eller en läkare faktiskt är just en läkare? Eller att en OSmedaljör faktiskt har tagit en medalj under OS? folk tenderar att vilja kalla sig saker för att få cred, skriva en finare titel på cvt osv. Men att vara vegan är en helt osjälvisk sak, man gör det inte för sig själv så när jag ser hur folk helt felaktigt säger att de är veganer(för att få cred) så blir jag så trött. Man har inte förstått vad det handlar om.
    Jag förstår att man kanske inte bryr sig hur ord används om man inte är insatt men det är inte konstigare än att man ljuger/vrider på sanningen och det är något jag tycker är fel i allmänhet. Som sagt, om jag träffade en kille och han sa att han var amerikan men i själva verket var italienare så skulle man ju bli arg? Inte för att det spelar roll var man kommer från utan för att man far med osanning. Samma sak med vegan, säg inte att du är det om du inte är det.

    Jag är så trött på tjafs om vegetarianer, veganer och allt vad man kan vara.

    Jag är så trött på Lamotte, Dahmer, Wallin och Eksvärd. De hittar något att gnälla om VARJE DAG.
    Visst är det härligt med samhällsengagemang men vissa dagar måste man fokusera på det positiva i livet också.

    Jag är så trött på Anitha Schulman som inte gör annat än att lägga upp meningslösa instastorys heeeela tiden!

    Jag är så trött på att se in i Calle Schulmams näsborrar så fort han filmar sig.

    Och slutligen är jag så trött på att folk här går bananas så fort någon stavat fel…

    Jag äter mat. Helst sådan som är bra för mig själv och miljön. Punkt.

    Bevakar du Malin Wollins blogg? Mycket omarkerade reklaminlägg, senast idag.

      Näe vad tråkigt! Hon brukar ju skriva ut när det är ett samarbete. Hoppas det är ett honest mistake.

      står att det är en annons överst i det senaste inlägget?

    På tal om Blondinbella och mat- kan vi snälla diskutera hur tydligt det är att hon äter som hon gör för att fortsätta vara smal?! Hon som alltid innan skrivit att hon ”älskar husmanskost” äter nu plötsligt sallad till middag när barnen äter pasta. Hela hennes viktnedgång blir så tydligt genomtänkt nu.

      Jo, är benägen att hålla med där. I början trodde jag på riktigt viktnedgången berodde på ”tillfälligheter” och lite det där att hon mått dåligt i sitt äktenskap osv. Men nu när hon inser att det är rätt gött att vara smal försöker hon nog upprätthålla det. Inget fel i och för sig, kanske bara sunt t.om. Men som du säger, med tanke på vad hon sagt förut…. Det kanske kommer snart, ”ja men i min bransch måste man se pigg, fräsch och smal ut”.

    Asså vad e det riktigt för fel på folk, att sitta och gnälla på att veganer är elaka ochLÄTTKRÄNKTA?asså kan ni ens försöka lite att förstå vaden vegan förespråkar/bråkar om? Andra individers rätt att leva och ett slut på denna ständiga konsumering av djurs hud och muskler och fett och horn och kroppsvätskor. Fyfan va vidrigt hur ni kan sitta och håna och irritera er på en aktivism som handlar om frigörelse och rättigheter och RÄTT TILL LIV. Äckel. Asså på riktigt fan va äckliga ni är. Vider.

      Det är såna här kommentarer som gör att folk drar öronen åt sig så fort de hör stavelsen ”veg…”!

        Japp… Det är såna kommentarer som gör att jag kallar mig vegetarian istället för vegan, trots att jag försöker leva helt utan animalier, både i mat och andra produkter. Jag vill inte bli sammanbuntad med den här typen av människor.

      Vad betyder ”vider”?

        En person som är vidrig är ett vider.

      Ska man förespråka något kanske man ska lära sig att uttrycka sig bättre än massa ”asså”. Testa vara vegan när man inte tål lök, tomat, baljväxter eller nötter.

    Jag har varit vegan i fem år och har inte bott i Sverige i något av de åren. Och det är bara i Sverige som jag ens hört talas om de här skillnaderna, överallt annars där jag varit säger man ”vegetarian” om de som inte äter kött eller fisk och vegan om man utesluter allt som kommer från djurriket. Allt det där ”lakto ovo” är det aldrig någon som säger. Har aldrig ens hört någon i Sverige säga ”jag är lakto ovo-vegetarian”. Fattar inte varför det helt plötsligt måste vara så himla viktigt att hålla isär alla begrepp och säga ”rätt” ord.

    För att Statoil sålde kyckligkorv och påstod det var vegetariskt. För att folk tror att man äter fisk för att man är vegetarian. För att jag vill kunna beställs veganskt när jag är ute och inte få animaliska produkter i min mat. Ja det är viktigt att benämna rätt. Skillnad på lakto-ovo kost och vegetarisk kost.

    Sen kan det vara värt att påpeka att enligt livsmedelverket får inte lakto-ovo-vegetariska produkter kallas vegetariska utan lakto-ovo- ska vara utsatt. Flera företag som fått bannor för detta. Står en vara som vegetarisk ska en vegan kunna äta den. Det är den officiella hållningen i Sverige. Tex här fälls Quorn för vilseledande reklam då de beskrivit en vara som innehåller ägg som vegetarisk. http://www.reklamombudsmannen.org/uttalande/quorn
    ´Sen kan ni tycka att vad ni vill om det.

    Terminologin är viktig för det suger att få fisk när man ber om vegetariskt på restaurang t.ex. Även att få mjölk när man ber om veganskt…..

    Jag brukar för enkelhetens skull säga att jag inte äter döda djur (jaja, inte levande heller). Den korrekta termen är väl lakto-ovo vegetarian men är själv otroligt obrydd i att ha en stämpel på min kost.
    Dem enda som haft åsikter om vad jag äter är köttätare, som nästan vill ha en näringsdeklaration på min lunchlåda, veta vilken kötträtt jag saknar mest, vad vi lagar för mat, är det dyrare än att äta kött, och att man ALLTID måste bekräfta ”jo, min mat är vegetariskt idag också, precis som igår. aah, det är vegetarisk ”kött”färs i min tacos” osv och ibland har jag nästan känt mig tvungen att erbjuda på ett smakprov för att folk nästan hängt över min tallrik. Det gör en aningen less till slut, jag personligen skiter blanka fan i vad andra äter.
    Dock kan jag förstå att folk vill veta mer, är intresserade och nyfikna men att det brinner i skallen på nån om någon annan använder en term fel eller missuppfattat ett begrepp… det finns väl viktigare saker i livet, va? Jag säger köttbullar och fiskpinnar åt maten vi lagar trots att det inte är något djur i den. Tror det har blivit en duktighets-grej att säga att man äter vegetariskt eller veganskt.

    Det handlar väl mer om allmänbildning, att förstå ett begrepp såsom det betyder. Precis som man förstår och använder alla andra begrepp. Jag tycker inte att man måste sätta en etikett på vad och hur man äter om man inte vill. Däremot är man som vegan väldigt mån om djuren och jag kan därför förstå att det uppstår missnöje om en som äter kött ibland eller använder päls ”äter veganskt” eller ”är delvis vegan”. Det rimmar ju exempelvis rätt illa att vara feminist ”ibland”.

      Med det sagt tycker jag det är fantastiskt att äta vegetariskt ibland, så mycket som man känner att man orkar eller vill. Allt sådant bidrar till djurens bästa och inget är egentligen för lite bara man gör något.

    Fast alla män är potentiella våldtäktsmän. Precis som att alla människor är potentiella mördare och rånare. Du har ingen aning om mannen bakom dig är en våldtäktsman, därför är alla potentiella sådana. Det betyder inte att alla faktiskt är det.

      Och jorden är rund

    Jo, det handlar väl om att de är någon form av godhetsapostlar ( veganerna alltså) så därför är de så rabiata. Mvh// någon som ändå utesluter kött nästan jämt ?

    Vem bryr sig?! Alla de här titlarna handlar bara om att få känna sig viktig och bra.

      Nehedå, töntresonemang

    Tror väl att det är viktigt för veganerna att uttrycker inte vattnas ur och bara blir ett trendord för att sälja saker som sedan ändå är animaliska. Personen har sakligt rätt i att en ”riktig” vegetarian inte äter ägg och mjölk men i folkmun har det blivit att laktoovovegetarianer är det som de flesta menar med vegetarian. Vegan däremot utesluter fortfarande ALLT från djurriket. Jag är själv vegetarian som inte bär päls/läder/ull men äter ost och ägg. Folk blir så sura för att de inte kan sätta mig i varken det ena eller andra båset och jag slutade bry mig för längesedan. Kanske blir jag helvegan någon gång kanske inte.

    Ska vi verkligen inte prata om vem Daniel aka BBs romans är??

    Att hon är vegetarian/vegan utan att riktigt vara det är ju gammal skåpmat. Gäsp!

      Jag kommer inte lägga ut Hänts bild här på bloggen eftersom hon själv på alla sätt visar att hon inte vill gå ut med vem han eventuellt är. Efter jag outade Egoinas pojkvän innan hon själv gjorde det så sa jag att jag inte skulle göra det igen. Att skoja om en eventuell strumphunk är en sak men att publicera smygtagna bilder? Nej, det vill jag inte…

        Bra Camilla! ??

        ”Prata om” är väl ändå inte samma sak som att publicera smygtagna bilder? Ser inte hur det är så mycket annorlunda än spekulerandet kring italienresan.

        Du har dessutom inte kommenterat Frankrikeresan alls… ens som en del i alla resor som tidigare diskuterats här. Klart man blir lite förvånad.

        Men men, du gör som du vill på din blogg.
        (Och det menar jag på riktigt och inte som någon grinig fjortiskommentar.) 😉

    Det är bara nyblivna veganer som håller på och hetsar om att vegetarisk egentligen enligt ordboken betyder vegetabilisk (och lakto och/eller ovo ska läggas till före om man äter mjölk och/eller ägg). Alla säger vegetarisk om ”allt annat än kött” och veganer som hetsar om detta brukat vara ganska nyfrälsta inom djurrätt. De är självupptagna och måna om titlar istället för att lägga tid pö att snacka om hur djur har det. Det handlar helt enkelt om ett mycket litet antal av alla veganer, men de hörs mycket och därför tror folk att alla veganer är såna. Människor som engagerar sig för djuren för djurens skull slösar inte sin energi på ordmärkeri och ffa så välkomnar de att ordet vegansk blir normaliserat (genom att det används om det som enligt gamla ordböcker ska heta vegetarisk).

    Du kan säga att du äter en ”vegansk diet” för att markera att det inte är för djurens skull. Du kan även säga ”jag äter veganskt” och skita i att särskilja dina matval från djurvänners.

    Men om du säger att du ”är vegan” så kommer folk tro att du inte använder skinn eller ull och du kommer få sjukt många jobbiga frågor varje vecka.

    De flesta veganer skiter dock i vad du kallar dig och välkomnar varje måltid som ingen har dött för, oavsett skäl.

    Ps. Mjölkindustrin står för merparten av nötköttet pga att de dödar så många kalvar. Mjölk produceras ju genom att man gör en ko dräktig och sen tar ifrån henne kalven så de skriker av ångest och sen får kalven bara träffa andra kalvar. Ingen mamma. Och sen dödas den för kött. Så mjölk är lakto-veg, i vardagligt tal ”vegetariskt” men produktionen är allt annat än slaktfri.

    ”Jag vet ingen annan grupp i samhället som är lika lättkränkt eller bråksugen som veganer verkar vara.”

    Åh jag vet inte.. män?

    Och pesto innehåller parmesan.

    Borde kanske läsa alla kommentarer först, men hinner inte just nu. Så här kommer min mkt korrekta förklaring:
    vegetarian=kosten ska vara växtbaserad
    Ovo=latin för ägg, Dvs Ovo-vegetarianer (som jag själv) äter ägg samt växtbaserat.
    Lakto=mjölk. Dvs mejeriproduker.
    Alltså, Lakto-ovo-vegetarian kan äta både ost och yoghurt.
    Vegan! Däremot är en hel livsstil där inga djur får utnyttjas till några produkter tex genom att vara djurtestade, eller innehålla djur av ngt slag. Tex godis med gelatin, skor av läder, eller smink, parfym etc etc som kan vara testade på djur. Veganer använder inte ens fårull.

    Hoppas jag kunde inbringa lite klarhet.
    Mvh Anna

      Tack!

    Terminologin är viktig av två orsaker. Den första är att begreppsförvirring gör det mer komplicerat att undvika animaliska produkter, eftersom folk kanske då får för sig att allt från honung till kyckling är OK för en vegetarian/vegan. Den andra anledningen är att det kan vara ett politiskt ställningstagande att vara vegan eller vegetarian, och då är det viktigt för en själv att folk vet vad man står för och inte står för.
    Mvh, vegan sen 9 år

    Vegetarian = växtbaserat, alltså inga animalier får förekomma. Animalier är kött, ägg, ost, mjölk, etcetera. Glöm inte att fisk är också kött eftersom det också är ett djur.

    Vegan = växtbaserat men har även ändrat sin livsstil till det mer hållbara för jorden och dess invånare (djur och natur). Bär alltså aldrig päls, skinn och inget smink som djurtestats eller innehar animalier. Stöttar inte heller märken som testar på djur.

    Lakto-ovo-vegetarian = växtbaserad kost men äter även en kost med mjölk och äggprodukter. Lakto = mjölk, ovo = ägg.

    Pescetarian = växtbaserad kost men äter fisk. Pesce = fisk.

    etc etc etc. Alla utom veganer har alltså endast en ändrad kost, veganer har hela livsstilen förändrad.

    Kan bara svara för mig själv men kanske en del andra veganer känner igen sig. Vi blir kränkta när folk definerar ordet vegtariskt fel eftersom då får vli oss saker som vi valt att avstå från. Det står i svenska akademins ordlista en ganska bra förklaring på begreppen och är man osäker så bör man kika i den än att be om människors tolkningar… För övrigt blir vi kränkta eller utfrågade varje dag av kollegor och allmänt okända människor om vad som finns på vår tallrik eller om vi får i oss tillräckligt med näring, när senast vart någon som äter kött utfrågad om innehållet i sin lunch? Visst det är kul med frågor men ibland vill man bara få slå sig ned med sin tallrik och äta sin mat ifred som alla andra utan 1000 frågor. Sedan ska vi inte börja att tala om sättet hur utfrågningen går till… Så när ni har gått en dags marsch i en vegans skor så kanske ni kan förstå 🙂 Men jag uppmanar er att pröva för det är både gott och kul, samt det öppnar dörrar för en massa olika spännandde maträtter. Allt gott!

    Jag är lakto-ovo vegetarian (kan inte bli vegetarian pga sjukdom). Det är viktigt att veta skillnaden för att ifall man blir bortbjuden kan folk bara anta att man äter ägg och dricker mjölk exempelvis när en helvegetarian inte äter detta. Visst kan man säga till, men även på restauranger kan man bli serverad tex. grejer med ost fast en person är vegetarian trots att man är tydlig med att man inte äter mejeriprodukter. Jag blev serverad creme Fraiche när jag var helvegetarian trots att jag sa att jag var vegetarian, och även efter att jag blev tydlig och sa att jag inte åt mejeriprodukter blev jag serverad det. Visst kan det tyckas löjligt, men för de som är vegetarianer är det väldigt viktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.