Viktigt meddelande till alla tjejer!

Petra Tungården:

Det här inlägget fick mig att inse att jag missade mitt förra cellprov eftersom det – så klart – krockade med någonting annat.
Någonting som jag ansåg vara viktigare än att försäkra mig om att jag inte har början till livmoderhalscancer eller cellförändringar.
Med tanke på att jag hade tredje gradens cellförändringar i USA så borde jag inte missat det här för någonting i världen men ibland har jag lite otur när jag tänker.
Och på tal om USA (Ja, jag har bott där!) så knipsar de verkligen bort en bit av livmodertappen när de tar vanliga cellprov. (Eller gjorde i alla fall i början av 2000-talet) Det gör SÅ ont och man blöder i flera timmar efteråt.
Med detta i åtanke var jag skitnervös första gången jag skulle ta prov i Sverige och det var med bävan jag kravlade mig upp i den där hemska stolen och la upp benen.
Döm om min förvåning när gynekologen mest borstade runt min livmodertapp med något som mest kan liknas vid en mascaraborste. Det gjorde ju inte det minsta ont. Eller blödde.
Det känns verkligen knappt!

Så tjejer, kvinnor, ladies, bönor, queens!
Har ni varit och lämnat cellprover? Om inte – GÖR DET NUUUUU!!!
Jag ska också hänga på låset på måndag! Tack för påminnelsen, Petty!

114 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag har blivit knipsad flera gånger här för cellprov. Beror nog dock på att jag har cellförändringar.

      Ja det är ju inte cellprovet utan om man har förändringar och de behöver ta en biopsi.

      Jag har också haft förändringar men mig har de bara ”borstat” de senaste gångerna. Men vilken ångest den gången jag hade förändringar, då hade jag inte tagit provet på länge så trodde jag skulle dö av långt framskrider cancer. Sen efter uppföljningen med knipsandet (inte så farligt) hade de självläkt woho.

    Hade svåra cellförändringar i våras och fick göra konisering. Ska på återbesök snart.
    Skulle aldrig någonsin våga att INTE gå dit.
    Vad hade hänt om jag inte gjort mina besök vart tredje år. Jo jag hade med all säkerhet till slut utvecklat cancer. Nu hittades inga tecken på cancer och vävnanden runt om var frisk. Men fy fan, vill göra oftare nu.

    Så KOLLA allihopa. Bara gör det.

    Är 23år och ska ta mitt första cellprov på måndag. Är supernervös och vill helst skita i det, men även om det är jobbigt så ska jag ta mig dit och få det gjort. Har jag klarat av en förlossning så ska jag väl fixa detta:)

      Jag är 28 och har två barn och jag har aldrig hört talas om detta ens?? Är det samma som när de svabbar en i underlivet när man är gravid??
      Måste genast kontakta min barnmorska och fråga !!

    Tycker det är en självklarhet att ta cellprov och även gå på mammografi när man blir kallad.
    OM det skulle göra ont är det ingenting mot vad det kan bli om det skulle vara något.
    Så schas iväg med er.

    Märkligt det där. Jag är 30 år och har varit två eller tre gånger. En av gångerna knipsade dom av en bit. Det sved och blödde men var inte så farligt. Har hittills fått OK provsvar så vet inte varför tillvägagångssättet skiljt sig mellan gångerna. Hoppas verkligen att alla som får kallelser ser till att gå. Det är inte så farligt oavsett om man blir knipsad eller skrapad. Make it a priority! Ha en fin helg alla bloggbevakare!

    Jag var naiv och trodde att det inte var hela världen att inte gå dit. För inte skulle väl jag drabbas? Väntade därför 8 månader och gick endast dit i samband med att jag skulle ta ut min spiral. Tre veckor senare kom ett brev på posten att jag hade cellförändringar.

    Nu är det inte hela världen enligt dem utan man ska avvakta till nästa gång och se om det har utvecklats men ändå. ÄNDÅ!

    Jag har inte tagit det men har heller inte haft sex ännu.

      Tänkte också på detta. Bör man göra cellprov även om man inte haft sex? Plus undrar om det gör extra ont för man är trång liksom? :/

        Det är inget ”magiskt” som händer när man har sex som tänjer ut permanent, så för den sakens skull behöver du inte vara orolig ?

        Dom försökte ta på mej innan jag hädelsetoftby sex men det gjorde för ont. men det är nog olika men jobbigt var det.

          Men gud blev fel jag skrev inte det namnet oj datan tog över aldrig hänt förut.

            ”Hädelsetoftby sex” Jag skrattade högt rakt ut. Tack för dagens skratt, det behövdes för min del!

          haha anonym/mariag du brukar tydligen skriva det namnet hehe jo vi har sett innan att du inte gillar henne. oops så det kan bli haha.

        Haha ??

        Inte enligt min gynekolog i alla fall! #VirginForever hahaha

        Nej du behöver inte göra cellprov om du inte har haft sex! Anledningen till att man gör det är för att ett virus som väldigt många människor bär på kan ge cellförändringar som leder till cancer (dock inte alla serotyper av viruset). Har man inte haft sex kan man inte heller ha smittats av viruset ?

    *livmoderHALScancer
    är det man screenar, inte livmodercancer. Gå och kolla er NU!

    Förra året hade jag cellförändringar och idag hade jag min ”återkoppling” och är detta test ok ska jag tillbaka en gång per år i tre år. Fick också veta idag att jag hade 2 cystor på livmodern så det är SÅ viktigt att gå!!! Mindre än 5 minuter obehag för ens hälsa!

      Fick du återkoppling efter 1 år, M? Har också fått veta att jag har cellförändringar och de sa att man skulle avvakta till nästa provtagning om tre år. Kan man få det kollat tidigare? Känns ju inget vidare att vänta i TRE år på domen!

        Beror på vilken grad man har. Livnoderhalscancer utvecklas väldigt långsamt.

          Åh tack! Då är det lugnt att vänta 🙂

        Gjorde första testet mars 2016, blev skickad för biopsi (tror jag, bor i England kan bara engelska orden ?) i april samma år sedan ett tredje i september 2016. Sedan vänta och hålla tummarna i 1 år till nästa test men bytte sjukhus mitt i allt så fått börja om nu men förhoppningsvis är jag nere från grad ”2 nästan 3”! Så om jag är in the clear måste jag fortfarande få 3 test på raken negativa för att beskrivas som färdigbehandlad och det är då ett test per år så detta är år 1 av 3…. sjukt segt men sånt är livet, inget man kan göra åt saken 🙂

        men som ? sa så beror det självklart på vilken grad man har, jag hade hög så behövde kolla snabbt och ofta.

          Tack M! Skönt att allt löste sig för dig 🙂

    Off topic men är det så här Bellas YouTube serie kommer vara? 😉
    https://youtu.be/SyGadDh15Pg

    Blir så oerhört arg på alla som inte gör sina cellprov. Vakna, det handlar om era liv!

      Onödigt att bli arg för det? Ens eget val ju.
      Själv har jag cellförändringar och ska egentligen gå och göra biopsier varje år, men det gör alldeles för ont och är typ traumatiserande så har nu hoppat över ett år. Vet inte riktigt hur jag ska göra med den saken, men att frivilligt varenda år gå och få något bortklippt är vidrigt. (Jag har aldrig haft någon som klippt bort bitar av tungan med en tång, men ungefär som jag tänker mig den känslan, så känns biopsierna för mig)

    Jag behöver inte bry mig i det där, eftersom jag bara haft sex med en kille och han var (också) oskuld när vi träffades.

    Så nu kände jag mig lite utfryst som inte passar in i ”alla tjejer” xD

      Fast va?

      Haha va? Du vet att det inte är någon smitta eller könssjukdom man testas för?

        Jo, HPV är ett virus dvs en smitta. Det är HPV som orsakar eventuella cellförändringar..

        Ber om ursäkt att jag uttryckte mig klumpigt. Jag vet att det är ett virus. Däremot har jag fått höra att man kan få cellförändringar genom rökning och kollade även upp detta nu. Vad jag inte vet är om man behöver bära på HPV-viruset först (och då vara sexuellt aktiv dvs).

        ”Forskning visar att rökande kvinnor har en ökad risk för cellförändringar. Sannolikt beror riskökningen på att en koncentration av ämnen från röken samlas i sekretet från livmoderhalsen och påverkar cellerna. Det kan därför löna sig att sluta röka, även för den som redan har haft cellförändringar.” – Cancerfonden.

      Man kan ju fortfarande få livmoderhalscancer? Det är ingen sexuellt överförbar sjukdom. Cancer smittar inte.

        Nej, cancer smittar inte men HPV-viruset som ORSAKAR cancer i livmoderhalsen smittar. Från person till person via sex. Oskuld = du kan inte bära på viruset .

        Däremot finns det vaccin mot ett virus som kan orsaka livmoderhalscancer. Dock bara mot en viss typ, av flera.

      Det har ingenting med sex att göra, förändringar kan man få ändå. Det är ingen könssjukdom. Gå och kolla, det går snabbt och gör inte ont! Var rädd om dig! <3

        Fast jo, det har det väl? Det är ju HPV-viruset de kollar efter vid just cellprov. 1177 skriver såhär: ”Om du aldrig har haft sex: Om du aldrig har haft sex behöver du inte lämna cellprov. Detta eftersom du får livmoderhalscancer genom ett virus som kallas HPV, humant papillomvirus. Viruset smittar genom sex.”

          Fast det är inte HPV-viruset de kollar efter enbart. Även cellförändringar tittar de efter vid cellprov.

            Nej de kollar efter cellförändringar som man får av hpv. Har man inte haft sex får man inte hpv och således inga cellförändringar.

            Fel av mig! I mitt landsting analyserar de alla cellprover med påvisade cellförändringar med PCR för att se vilken typ av HPV som finns där.

        Som anonym sa kan du inte få viruset om du inte varit sexuellt aktiv. Alltså kan du inte få cellförändringar utan att ha haft sex. Viruset smittar ifrån mannen.

          Förlåt, där uttalade jag mig för snabbt med för lite kunskap! Ignorera mitt tidigare inlägg och tack för info 😀

            Yngre tjejer får ju vaccinera sig idag, är det för sent att göra om man är 35 och har haft sex?

            Nej du kan vaccinera dig! Så länge du inte har viruset:)

          Jag vaccinerade mig när jag var oskuld. Nu några år och måga killar senare har jag cellförändingar. Frågade barnmorskan hur jag kunde ha det eftersom jag var oskuld när jag vaccinerade mig men hon sa att man kan få cellförändringar ändå. Vissa cellförändringar beror på ett virus som man kan få när man har sex, andra får man bara oavsett om man har haft sex eller inte.

            accinet hjälper bara mot ett virus i en hel gupp av virus (det vanligaste).

            Har man inte haft sex har man inte fått något av virusen, och ska därför inte kunna få cellförändringar alls. Har man vaccinerat sig innan man började ha sex får man inte virusformen man vaccinerar sig mot, men däremot andra sorters virus.

            Det är därför man ska ta cellprov även om man är vaccinerad, men inte om man är oskuld.

        Från 1177 hemsida:

        ”Behöver alla kvinnor ta cellprov?

        Cellförändring beror på infektion med vårtvirus (HPV, humant papillomvirus). HPV-infektionen är sexuellt överförd. Alla kvinnor som haft sex bör därför ta ett prov.”

      Oj! Cancer smittar inte.

        Nu svarar jag längst ner eftersom det kommit så många kommentarer. Viruset smittar på samma sätt som en könssjukdom, men är såklart ingen könssjukdom.

        Att jag inte behöver testa mig då jag bara haft sex med en oskuld är det inte jag som hittat på, utan info från barnmorskor och läkare. Varje gång någon i samband med en gynundersökning frågat mig om jag vill ta cellprov så har jag förklarat min situation (att jag bara haft sex med en oskuld) och då fått höra att jag ej behöver ta cellprov. Har alla gett mig fel info så har dom gjort riktigt fel, handlar ju trots allt om mitt liv.

          Tillägg.

          HPV är det som orsakar eventuella cellförändringar, ett virus som man kan bära på under en lång eller kort period som vilket virus som helst. Det smittar från person till person via sex. Det smittar alltså som en könssjukdom.

          Använder man kondom så skyddar man sig således från viruset som kan orsaka cellförändringar. Cellförändringar är inte cancer. Cellförändringar kan vidareutvecklas till cancer.

          Jag känner mig faktiskt lite onödigt påhoppad med tanke på att många av er som kommenterar har bedrövligt dålig koll. It’s not just me ?

            Du har rätt i allt, utom att kondom skyddar. Viruset kan finnas på huden runtom, som inte täcks av kondomen. Det är vad jag lärt mig i alla fall.

            Nej, kondom skyddar ju aldrig för något till 100% men däremot så minskar det ju risken.

          Nu hoppas och tror jag såklart att det inte är så för dig, men en nära vän till mig trodde att den enda hon haft sex med var oskuld. Några år senare fick hon cellförändringar och konfronterade honom och det visade sig att han ljugit, han hade haft sex med en annan tjej innan. En annan kompis trodde att hon var safe i en tio år lång relation, tills det plötsligt visade sig att hennes urinvägsinfektion i själva verket var klamydia och killen fick erkänna att han varit otrogen. Så mitt råd är att alltid testa sig om man vet att man överhuvudtaget haft sex. För sin egen säkerhet. Jag är också en person som litar stenhårt på folk, men med cancer är det fan inte värt att chansa <3

        Nej men hpv smittar och det är viruset som orsakar cellförändringar. Blir lite mörkrädd för hur dålig koll folk har. Använder man kondom skyddar det således mot livnoderhalscancer. Vaccination är mot hovrätten men enbart 3 av 14 stammar. Det ger alltså inte ett fullgott skydd.

          Bra att du säger det! Vet många som säger att de inte tänker gå på cellprov pga att de vaccinerat sig..

          Man borde la kunna få cellförändringar som inte orsakats av HPV-viruset?

      Så du tror att ALLA tjejer knullar runt? Fy vilken skev bild du har om kvinnan..

    Hoppade över ett cellprov och nästa gång jag kallades hade jag hunnit utveckla 3:e gradens cellförändringar och fick göra en konisering. Håller tummarna för att förändringarna inte kommit tillbaka när det är återkoll i november..

    Barnmorskan tar prov och med en lång tops känns inte. Så viktigt att gå.

    Gick till min kallelse förra veckan efter att ha skjutit upp det i några år (har minimal risk att ha blivit smittad med hpv pga en enda partner) men eftersom det ju kan finnas en risk ändå så tog jag mod till mig (jobbigt ju!) och gick dit ändå. Jag tycker nog att det gör lite ont faktiskt, men det var inte det värsta. Det värsta var att barnmorskan började fråga ut mig om mitt val att inte skaffa barn och tyckte att jag nog borde börja fundera på det ändå eftersom jag ju är i den åldern..! Alltså va?! Fullständigt irrelevant ämne när man är där i ett helt annat ärende och ja, jag är fortfarande arg över denna brist på respekt hon visade. Man tycker att de borde kunna hålla isär sina uppgifter… Så ångrar mig lite ändå och känner ju inte för att gå dit igen tyvärr :/

      Men alltså, vad oprofessionellt! Hon var väl inget med det att göra. Hatar när folk tjatar om sånt. Jag är 35 år och gift sen 7 år och fattar inte varför folk känner ett behov av att påpeka att jag borde skaffa barn snart ”för efter 35 blir det svårare”! Jo tack jag är kapabel att ta till mig information och fatta egna beslut! GAAH! Som att jag inte är nog stressad och har ångest över att jag inte vet vad jag vill och att jag inte är säker på att jag blir en bra mamma pga GAD (generaliserat ångestsyndrom)

      Anmäl kärringen!

      Jag tycker att du ska höra av dig till mottagningen du gick till och berätta om din upplevelse. Barnmorskans beteende var inte okej vilket hon bör få höra! I förlängningen gör hennes beteende att du och andra kvinnor undviker viktig kontakt med vården.

      Att skriva till dem kan ju dessutom vara ett bra sätt att få avreagera sig lite, eftersom man brukar bli rätt paff just i stunden. Det går bra att skriva på 1177 t ex, eller skicka vanligt mail om du vill vara anonym.

        Ja… alltså hon fick höra att hon inte borde sagt så eftersom jag ställde motfrågor som ”varför säger du så” och ”du vet väl att alla inte vill ha barn”. Så jag fann mig (typ) och hon bad faktiskt om ursäkt efter en stund, men samtidigt så hörde jag ju att hon inte fattade. Hon bad alltså om ursäkt för att jag blev irriterad, inte för det hon sa. Hm, kanske ska höra av mig till dem… Tack för tips om hur!

    Dom skär bort en bit om du har allvarliga cellförändringar. Jag fick inte alls ont och blödde max tre dagar. Det är olika för alla så känns lite dumt att skrämma folk med att det gör jätte ont. Det värsta är väntan på svar. Men det kommer det med.

      Kan förövrigt säga att jag skippade mina cellprov i 4 år. Hade jag gått i tid hade jag antagligen inte haft cellförändringar i den svåraste graden. Gå när du får tid! Jag ångrar mig så mycket och är ännu inte frisk.

    Har äntligen fått min första kallelse (fyllde 23 för sex månader sedan) och är faktiskt inte det minsta nervös. Känner snarare att de får gräva runt hur mycket de vill ifall det innebär att jag slipper bli sjuk. ?

    Känner mig lite trög……

    Smittar cellförändringar genom sex?

    Så oskulder kan ej få cancer i livmoderhalsen od?

      Celibat ftw!

      Viruset smittar genom mannen. Du kan alltså inte få förändringar utan att ha haft sexuell kontakt. 🙂

      Viruset som orsakar cellförändringar smittar genom sex, i alla fall det viruset de kollar efter när de gör just dessa testerna. Sen kan det smitta även genom kvinnor, inte bara genom en man 🙂

        Absolut! Förutsatt att den kvinnan blivit smittad genom en man såklart! 🙂

          Eller en annan kvinna?

            Alltså viruset kan bara smitta en kvinna genom samlag med man. Sen kan kvinnor smitta det vidare såklart.

            Emma: jo visst är det så, men det är viktigt att påpeka att även om en kvinna bara har haft sex med andra kvinnor så kan hon fortfarande bli smittad.

          Varför måste smittan komma från en man?

            Dom som bär på sjukdomen. Googla, jag vet inte varför män bär på det men inte kvinnor (från början). 🙂

    Fast de där proven är ju tyvärr inte särskilt tillförlitliga. Jag har en vän som blev diagnosticerad med livmoderhalscancer fastän hon gått på alla sina provtagningar och ingen visade på några förändringar. Och var det inte samma sak med Elsa Billgren?

      Vad vill du ha sagt? Att man då lika gärna kan strunta i att ta proven? Eller var vill du komma med din kommentar i detta kommentarsfält?

    Kollade Bellas instastory och där presenteras Simon som hennes PA, personal assistant. Vad hände med hans befodran och nya titel?

    Har också cellförändringar som ska tas bort, fick brevet om provsvaret på de små bitarna läkaren knipsade bort i veckan. Vet inte hur svåra jag har men pga medicin jag äter så sa han att om dom såg några förändringar så var det lika bra att ta bort det på en gång för kroppen har svårt att läka ut det själv. Är rätt nervös men det går väl bra får man hoppas ?

    Ni som inte går på kontrollerna pga det krockar med annat, avbokar ni tiderna?

      Vet inte hur andra har det, mina tider brukar jag få som att de har ”dropp in”. Står tom tydligt att tiden ej behöver avbokas om man ej kommer.
      Är skriven på ett VC (som kallar) men går privat till en annan bm-mottagning, så jag avbokar inte eftersom det ju inte krävs.

      Man får drop in-tider som man inte behöver avboka. Står i kallelsen.

        Nja, det där är nog olika. Jag har alltid fått en tid bara för mig och måste alltså av/omboka om det inte passar.

    Nu när jag läste detta så kom jag på att jag missade min tid jag hade idag..

    Jag har hoppat över fler gånger men ja det är viktigt!

    OT: Jösses nu kommer Farmen VIP haha och Samir ska vara med, vilka andra tro. Kanske Ola-Conny och kanske Roberto haha. Samir är ju alltid kul att se och Ola-Conny, Gunilla P hade ju varit kul också haha.

    Jag har cellförändringar men inget allvarligt.
    Ska återkomma för ett nytt test när bebis är ute.
    Hoppas att det är borta tills dess!

      Vet du om man kan göra cellprov när man är gravid?

        Ja, fram till vecka 14 kan man göra cellprov! Gjort det två gånger själv! 🙂

          Attans, är i vecka 18 :/ Får vänta tills efter beben är ute. Ska försöka komma ihåg det på efterkontrollen.

            Vilken otur. Be din BM göra cellprov på efterkontrollen när du har fött. Kan vara svårt att komma ihåg annars. Grattis till graviditeten! 🙂

    1 vecka efter att jag flyttade till Danmark kom det ett brev där det stod att jag skulle till min läkare för cellprov. Var osäker på om jag skulle göra det eftersom det inte hade gått så lång tid, ungefär 1 år, sen mitt sista i Sverige.

    Jag gjorde den ändå och det visade sig att jag hade cellförändringar. Fick gå och göra ett mer noggrant prov som sedan visade sig vara normalt. Fick även ett återbesök 6 månader senare.

    Tyckte det var bra av de danska myndigheterna att skicka mig på cellprov, och blev förvånad att de var så snabba med det. Jag hade inte förväntat mig någon kontakt med sjukhus innan jag själv behövde hjälp. I alla fall inte 1 vecka efter att jag flyttat.

      Lite samma sak här! Blev kallad igen efter ett år eftersom jag flyttade till annan ort men kände att det var lika bra att göra det eftersom jag inte vågade göra mitt första förrän jag var 25-26 ?

        Ja, jag kände att det var lika bra, kan aldrig bli för många gånger (typ så).

    Kan förklara att första testet man gör är som att ta en tops i livmoderhalsen, detta gör barnmorskan eller gynekologen. Detta kallas screening och är INTE att knipsa loss vävnad! Skulle en däremot ha förändringar (vilket syns från ett korrekt taget prov) får man kallelse till gynekolog för att ta vävnadsprov vilket då är att de tar en liten bit av cellerna för mer nogrann analys! Förr i tiden tror jag att de tog mer vävnadsprov direkt men eftersom tekniken gått framåt tack o lov så räcker det att ”topsa” bort celler. Blir lite ledsen på folk som jagar upp o piskar upp stämningen med att det är så illa,
    visst aldrig kul med gyn undersökning men hellre genomgå det än att få cancer och behöva genomgå mkt mer behandling och ”rotande” därnere! Sån enkel sak att göra! Mvh ssk och blivande barnmorska

    Jag tycker att cellprov är det smidigaste av alla läkarbesök. Tar inte ens tio minuter, känns inte alls och är superviktigt!

    Jag var och gjorde mitt första cellprov för några månader sen och fick svar att jag hade cellförändringar grad 1. Har nu fått tid hos kvinnokliniken där det står, enligt papperet jag har fått, att dom ska gå in med någon typ av kamera och kolla? Aldrig hört talas om detta innan.
    Att gå och göra cellprov var bland det värsta jag har gjort, grät mig genom hela besöket, har gråtit alla dom få gånger jag har varit och gjort en vanlig gynundersökning.
    Efter att ha varit med om flertal sexuella övergrepp när jag var yngre så är allt med barnmorskor, gynundersökningar, cellprov osv det värsta jag vet.
    Blev så fruktansvärt ledsen när brevet kom hem där det stod att jag hade cellförändringar. Jag blev inte ledsen eller rädd över själva provsvaret, utan att jag måste, återigen, dit och ta fler prover. Det är såna här gånger jag hatar att jag blev kvinna. Kommer gå runt med ångest tills att jag har gjort nästa prov om några veckor, hoppas på en förstående och snäll personal som
    Kan ta det i min egen takt. Har tyvärr stött på flera som inte är speciellt förstående medans jag ligger där och bölar.
    Ska självklart ringa nu innan och fråga exakt vad det är dom ska göra osv.
    Wish me luck!!

      Kram på dig ❤
      Det kanske går att googla upp recensioner om mottagningar där du bor? Låter inte som att du blivit särskilt bra bemött. Jag har varit i ”loopen” ett par år nu och gjort biopsier och en operation pga cellförändringar och tycker att det oftast varit bra bemötande, men inte alltid såklart. Och då har jag bytt. Bara för att du blir kallad till en viss mottagning betyder det inte att du måste gå till den. Tycker verkligen inte att du ska gå tillbaka till den där dom sket i att du grät liksom ..
      Kan inte sätta mig in i din situation men hoppas att du tar dig igenom det, för det är verkligen superviktigt!
      Styrkekram! ❤

    En vän gick borta i livmoderhalscancer samma dag som jag fick tillbaka att min cellprov såg bra ut. Har aldrig missat en provtagning efter det. 23 blev hon. Gå hellre en gång för mycket än inte alls!

      ❤❤❤

    Det kostar ingenting och oftast är det en drop-in tid man får. Passar inte just den så finns det 1-2 dagar i veckan man kan komma, kallelsen är giltig i ett år. 75% av alla hoppar över sina tider enligt barnmorskorna. Tänk om alla gick, alla som kunde få behandling i tid!! I ett samhälle där cancer bör allt vanligare är det en självklarhet för mig att gå. Fyller 26 imorgon och har gjort det 2gr. Fick kallelse när jag var 23 samt 25 pga att jag flyttat till nytt landsting. Var imponerad att jag fick en ny tid för att jag flyttat igen. Det tar Max 5 min, och känns så bra efteråt!!

    Har en fråga kring det där med att gå till gynekolog… alltså ska man göra det regelbundet? Jag har aldrig gjort det för att jag aldrig haft några problem med underlivet. Har bara tagit cellprov en gång för att jag fick en kallelse.

      i regel så om man inte har några problem så behöver man inte gå bara för sakens skull (men jättebra att gå vid cellprovs-kallelse!).
      Jag går en gång om året då jag förnyar mina p-piller. alltid bra att veta att allt står rätt till där nere 🙂

    Jaså du hade tredje gradens cellförändringar i USA?! Själv hade jag mina i livmoderhalstappen

      kul

        Nä inte kul! Men Emma däremot…. där kan jag ju bara säga hihihohohahaha

    Jag hade mitt första besök för kanske 1,5 månad sedan och jag kan lugnt säga att det gjorde MYCKET mer ont än jag trodde. Barnmorskan fick avbryta och börja om 4 ggr och jag skrek och grät när (den svinhårda) borsten BORRADE min livmoder.. Sen den där ”sked-pinnen” som används för att ”öppna mig” var vass som FAN när hon trängde in den.. Blödde efter hennes första försök ”oj blöder du alltid så här lätt” försökte hon skoja när jag skrek och grät.. Blödde i 1 vecka efter det.. Och nu när jag har sex med min kille så kan jag skrika rätt ut av smärta om det kommer för djupt.. Kommer fan vänta några kallalser tills jag gör om detta igen :(:(:(

      Oj, det låter riktigt obehagligt! Har gjort 2 och båda gångerna gjorde det absolut mycket mer ont än jag trodde. Och det skriver jag inte för att skrämma upp nån, men jag hade bara hört att det inte alls känns och absolut inte alls gör ont (till och med bm sa det!), så jag var inte alls förberedd på att det faktiskt KAN göra väldigt ont, även om det kanske är ovanligt (?).

        Samma här!

          Ja, de kan nog va bra att tänka på att de faktiskt kan göra ont, hellre vara lite förberedd. Om livmodertappen är lite bakåtlutad kan de göra svinont för då är de svårt att komma åt.
          Tycker faktiskt de är lite fel att påstå att de inte alls känns för ja har hört många där de gjort ont, men såklart överväger nyttan de onda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.