I got you beat

Paula Uribe:

Paula: Ursäkta vart hittar jag faktaböcker?
Bibliotikarie: Vilken typ av faktabok? Är det till ditt gymnasiearbete?
Paula: Eeh nae, jag är 26 år gammal (och har två barn för sjutton!!!!)
Bibliotikarie: Åh ursäkta!
Paula: …
Lite smickrande ändå, och guess what! Jag har blivit med bibliotekskort. Jag tar ett steg tillbaka i utvecklingen och ska börja låna böcker tillsammans med barnen =)//Paulas

Jag slår dig Pulkan!
Jag får visa leg när jag går på systemet, när jag handlar Trisslotter, energidrycker och nässpray och jag fick visa leg senast förra året fick jag frågan om jag ville åka på hel eller halv biljett på bussen. Halv biljett är upp till 16 år.
Till mitt – eller busschaffisens försvar – ska tilläggas att jag hade håret i två Mimmi Pigg-öron och stora solglasögon men ändå.

For fuck’s sake liksom….
Ska man bli smickrad eller förolämpad? Å andra sidan är jag en tant på många andra plan så det kanske jämnar ut sig?
– Min hjärna är som ett arkiv med gamla kändisar och jag kan alla låtar från Schlagerfestivalen från 1986 och framåt.
– Jag prioriterar bekvämlighet framför skönhet.
– Jag har haft bibliotekskort sedan jag var 13 år.
– Jag har ergonomiska skor.
– Jag är en crazy catlady.

91 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag blir också alltid leggad och det känns ok att någon tycker att jag ser yngre ut, värre hade varit ifall jag hade suttit och pratat med någon i två timmar och att personen efter det antagit mig för att vara tonåring. Det hade känts jäkligt jobbigt.

  Frågan är dock varför Paula tycker det är ”ett steg tillbaka i utvecklingen” att låna böcker tillsammans med barnen? Så oklar mening!

   Hon syftar väl till digitaliseringen, tolkar jag det som i alla fall. 🙂 de flesta förknippar bibliotek med fysiska böcker, även om det finns e-böcker att låna. Tyckte inte det var så oklart…

    Eller hur, tycker inte hellar att det var något oklart med det.

    Aha, jag gjorde inte den kopplingen alls! I min värld är fysiska böcker fortfarande något självklart och inte något ”bakåtsträvande”. Men sen lever jag också under en sten, antar jag 🙂

   Det var min första tanke också, varför skulle det vara ett tecken på regress? Antagligen en tankevurpa, men skulle definitivt vara intressant att få en förklaring över vad hon egentligen menar!

  Jag är 31, får ALLTID visa legg. Börjar bli tröttsamt och jag tar det INTE som en komplimang när man 7 år yngre lillasyster inte behöver visa leg när vi är där samtidigt och går i samma kassa.

   Är det inte hon som borde bli förolämpad isåfall? ?
   Nej, skämt å sido, jag jobbar på Systembolaget och det är så himla svårt att sitta där och gissa ålder. Jag har leggat en person som var född 1974 och ibland tänker man att en person är typ 28 men man frågar ändå för att vara på säkra sidan och så visar det sig att hen är född 1995. Försök själv så ska du se! 🙂 Tror att Systembolaget har ett test på sin hemsida. Dessutom är det så att vi ska fråga personer som vi tycker ser ut att vara mellan 20 och 25, detta för att vi ska ha en säkerhetsbuffert uppe och hellre fråga än för mycket. Så blir du leggad är det nog inte för att personalen tycker att du ser ut som 19 utan att du kanske ser ut som 24-25. 🙂 Ta det som en komplimang. Eller som ingenting alls om du nu vill. Vi gör bara vårt jobb och vill inte behöva stå ansvariga för att ha missat en leg-kontroll. 🙂

    Testet finns på varforsystembolaget.se ? Jag fick 19 av 50 haha..??‍♀️

     10 p här haha!

      Haha alltså jag fick fyra poäng, FYRA! Så var glad att inte jag sitter i kassan på systemet. Skulle behöva ta legkoll på alla

    Jag har ALDRIG fått visa leg någonstans… så när jag nu är på vårt Systembolag i Nybban, har det hänt att det bett mig om leg för att ge mig en komplimang… typ.

    Älskar att bo i en småstad och människor känner igen mig och man kan skoja med varandra.

     Jag har precis börjar nytt jobb i Nybban! *vinkar*

     Mvh kalmarpendlare

      Något serviceställe?
      Vi kanske ses då.

  Är strax 29 och var vikarie i en gymnasieetta. Välkomnades med ”hej, vad roligt, är det du som är ny i klassen?”

  Tack för den

   Haha och själv är jag lärarstudent och hörde några elever på skolan viska om mig. De hade aldrig sett mig förut och drog därför slutsatsen att jag var där som ”elev för en dag”, alltså att jag gick i årskurs 9 och skulle bestämma vilken gymnasieskola jag ville gå på. Jag är 22 år…

    Jag läser också till lärare och på min första praktik som 24-åring var jag i lärarrummet när en lärare kom fram till mig och sa att elever inte fick vara där. Sedan när jag skulle presentera mig för min handledare sa hon först att jag nog gått fel då ettorna skulle vara i salen bredvid haha. Men är svårt att se skillnad på folk mellan framförallt 16-25 tycker jag, särskilt tjejerna på gymnasiet ser mycket äldre ut.

    Haha! Här är ännu en lärarstudent. Hade VFU på en skola med årskurs 4 till 9. På skolan ska lärarna äta pedagogiskt och får därför inte sitta jämte andra lärare. Under fyra veckor kom tre lärare fram och sa: ”hej, är det ledigt här? Kan jag sitta med er?”. Jag: ”heh, jag är lärarstudent…”. Till saken hör att jag är lång, stor och över 25 år ?. Nåväl säg

  Varför har hon börjat med dessa ”anekdoter” ur hennes vardag? Kvinnan är inte ens rolig haha.

  Jag dog av skratt förra veckan då min sambo fick visa leg på systembolaget, han är 52.

  ”Jag tar ett steg tillbaka i utvecklingen”, ja jösses. Mina barn älskar när vi går iväg för att låna böcker men jag har aldrig ens tänkt att det skulle vara ett steg tillbaka i utveckligen snarare ett steg framåt för deras lärande utveckling ?

   Jag hoppas att du förstår att hon menar ett steg tillbaka i den mån att så många numera överger fysiska böcker (och tidningar) till förmån för att läsa på nätet.

  Jag fick visa leg på Ica maxi i förrgår när jag skulle köpa Ipren. Är 35 ?

  Haha bara att du skriver schlagerfestivalen säger en del ??

  Född 1974, (43 år med andra ord) jag får visa leg någon gång per år på Bolaget.
  Smickrande! … tror jag. 😀

  Jag fick visa leg på ICA när jag skulle köpa tabletter för min pollenallergi i somras. Och jag är 35.

  Jag fick inte köpa öl på Pizza Hut eftersom jag inte hade leg. Och jag var där i sällskap med min mor. Då var jag 32 år gammal.

  Självklart får jag ALLTID visa leg på bolaget.

  Jag tar det som en komplimang, alternativt att folk gillar att jävlas med mig.

  Hahaha gabjoss kör samarbete med huawei eller vad det är, hyllar hennes nya telefon till skyarna men vill nu ha en ny iPhone ? #fake

   Var skriver hon om en iphone?

    Camcams instagram

  Jag som arbetar på bibliotek undrar verkligen varför hon skriver som hon gör. Biblioteket erbjuder så mycket mer än böcker. Varför ser man en demokratisk rättighet och en publik service som ett steg bakåt i utvecklingen? Biblioteket är ett ställe där alla är välkomna, ung som gammal, fattig som rik. Vi anordnar sagostunder för de små, datorhjälp för pensionärer. Vi ordnar läxhjälp och språkcaféer. Vi tar emot skolor och förskolor. Vi har datorer, scanner och kopiator för människor som inte kan ha det hemma av olika anledningar. Vi skickar ut böcker till förskolor på landet och till ålderdomshem där gamlisarna älskar oss. Och detta är bara en pytteliten lista på allt vi gör.
  Fan, vad irriterad jag blir på ignoranta människor som förminskar vårt arbete.

   Bibliotek är underbara 🙂

   Bibliotekarier är tydligen också lättkränkta…

    Jag är också bibliotekarie och blir kränkt när folk inte kan stava till mitt yrke. Bibliotikarie, gaaaaa. Vi kanske skulle kalla bibliotek för bibliotik istället?

     I rest my case.

    Lättkränkt? Nej inte alls. Det jag skrev har ingenting med att bli kränkta att göra. Men det fattas förståelse för yrket, bara.

   Tolkar det som att hon upplever det att ”gå tillbaka” i utvecklingen när hon går från det digitala till att låna fysiska böcker. Inget att bli så upprörd över 🙂 Kan faktiskt hålla med henne lite, för jag har helt slutat gå till bibliotek sedan iBooks m.m. kom, samt att man behöver inte heller gå dit för att använda dator/internet längre. Men det är ju bra att de som vill och behöver kan använda sig av tjänsterna!

  Jag jag blev nekad att köpa 2st 3,5:or till min karl. Då var jag höggravid så blev skitsur… var 27 år då.
  Får visa på systemet nu, är 28

  Och för ngn vecka sen var det på snus när jag hade båda barnen med mig, sliten efter för många dåliga nätter, så blev glad den gången! Men hade inget leg med mig så blev inget snus till mannen?

  Har alltid fått visa id fram till nu (27 år) blev alltid lite irriterad o tänkte ”ser jag ut som 17 eller” . Men nuförtiden så händer det ofta att dom inte frågar om id längre och nu plötsligt så är jag ledsen över att jag inte ser ut som 17 längre :,(

  Var på bolaget häromdagen, jag är 29, synligt gravid och hade min bebis i vagn med mig, fick visa leg i kassan och blev löjligt glad över det ?
  /Mvh sömnbrist

  (Har för övrigt själv jobbat med att ta leg på folk och skulle aldrig någonsin bli irriterad över att få visa det, herregud så svårt det kan vara att gissa!)

  Har en tjejkompis som är 21 (men ser mycket äldre ut) och behöver sällan visa leg på vare sig systemet eller vid köp av läkemedel. Då tar jag hellre att behöva visa leg extra länga än att se gammal ut när man i själva verket är ung 🙂

  Jag fick visa leg när jag skulle köpa energidryck på ica. Jag är 25
  Jag va trött och osminkad och såg generellt ganska sliten ut ?

  Alltså ledsen att säga detta till alla er som blir smickrade av att man tar leg men… när jag jobbade i kassa (och sålde tobak, lotter, energidryck m.m.) så blev vi tillsagda att ta på ALLA vi var det minsta tveksamma på – ifall det var en kontroll. Så man tog även om man nog trodde att de hade åldern inne men ville vara på den säkra sidan.

   Fast det förändrar väl inget? När jag känner mig som 54 svåra år är det ändå rätt gött att någon är det minsta tveksam.. och helt ärligt rätt gött när man märker att den i kassan bara är lite fredagssnäll mot den här trötte.

    Fast man frågar inte för att vara ”snäll” utan för att man inte vill att affären åker dit i en kontroll. Men du får väl tro vad du vill om det gör dig glad, antar jag!

     Käre värld. Att det finns de som frågar efter leg för att göra trötta tanter glada är ingenting jag bara tror, nej jag bara vet. Har inte sagt att det är huvudanledningen men jag vet (!) att det händer. Och det är fint, tycker jag.

     Usch nån som är glad…! Det måste vi genast korrigera med lite fakta! >:o(

      Handlar väl mer om en förståelse för att kassörerna gör sitt jobb korrekt och inte sitter där och ber om leg för att smickra dig och din ålder…

  Fast frågar man efter ”faktaböcker” haha…

   Japp, det gör folk ofta.

  Ett x råkade ut för de motsatta. Vi skulle ”på dans” och var man under 30 fick man halva priset. Han måste visa id att han var så ung. 23 år då. Och såg inte så värst gammal ut

   Jag har visserligen inte råkat ut för det motsatta, men försökt mig på det motsatta – försöker se purung ut och be om en skolungdomsbiljett på bussen. Funkat 2 av 3 gånger så jag borde enligt noga uträkningar se ut som 2 av 3 tonåringar ?

  Är 36, får ALLTID visa leg, tom på Ica när jag köpte blossa lättglögg julas. Då hade jag ändå min 3-åring med mig också. På systemet, när jag köper snus till min man osv. Men det gör mig ingenting, jag blir bara glad om de tror att jag är några år yngre än vad jag faktiskt är :).

  Bella uppgraderar sin tidigare netflix-provokation;

  ”Två timmar vid skärmen varje kväll gör ovärderligt stor skillnad än om jag hade lagt det på en tv-serie. Lägg på 10 år på det så har man ett rejält försprång mot dom som inte håller igång tempot”.

  Snart trillar kommentarerna in från de där stackars latmaskarna ska ni se!

   Ja tänk att hon kan vara utbränd tio år tidigare än oss andra! Heja! Very fun!

   Det där låter bara sorgligt. Man kan inte må bra om man inte ens kan skärma av sig från sitt arbete några timmar på kvällen. Hjärnan behöver det. Hon kan inte ens läsa en bok i lugn och ro utan förespråkar någon form av totalt poänglös ”speed reading”, varför gör man en det? Tror väggen väntar på henne – ingen människa kan hålla på sådär i en oändlighet.

    Jag är ganska säker på att hon driver med folk i vanlig ordning 🙂 Hon vet exakt vilka reaktioner som kommer. Slug, som någon skrev. Eller snarare fejk.

     Otroligt osmakligt sätt att driva på isåfall, med tanke på att hon har flertalet unga läsare som inspireras av hennes ”driv” och kan ta till sig av dessa absurda ”tips”.

      Har aldrig märkt att hon bryr sig, å absolut inte om anonyma läsare iaf.

      Precis, hajflickan! Otroligt osmakligt. När jag stressade som mest läste jag hennes blogg och blev illamående, frågade ofta mig själv ”varför orkar inte jag hålla det tempot? Är det fel av mig att unna mig en hemmakväll med serier efter 80 timmars jobb den här veckan? Kommer jag anses för att vara lat?” / ung och dum Bella-läsare! Har slutat läsa hennes blogg och gått ner till ”bara” 50 timmar nu 🙂

   Haha jag tänkte när jag läste det att nu kommer hela hennes kommentarsfält go bananas ?

   Uuuhh tycker hon är så osympatisk. Kan inte förstå när folk påstår att hon är en förebild. En förebild för vem? Allt hon tycker är svårt eller tråkigt outsourcar hon till andra. Hon kan göra det, men så funkar det inte för de flesta. Man måste göra tråkiga arbetsuppgifter, städa hemma, laga mat osv. Eftersom hon inte behöver göra något av detta är det väl inte så imponerande att hon har tid/ork att jobba två timmar på kvällen.

  Men vilken klumpig bibliotekarie! Innan jag har sett personnumret skulle jag aldrig gissa på vilken utbildningsnivå någon är på, det finns så många smidiga sätt att ringa in vad någon menar utan att visa att en drar slutsatser.

  OT:

  ”Fem dagar före inspelningen av finalen gjorde hon en tatuering på vänster ankel, en svart stjärna och bokstäverna ”BL V.I.P”.

  – Jag har bevisat för mig själv att jag har en enorm karaktär och de som tror att de kommer få se någonting annat än det här i framtiden, they’re in for a surprise, säger hon och gestikulerar över sin nya minskade kroppshydda.

  – Jag skaffade den här tatueringen fem dagar före finalen trots att jag var säker på att jag skulle förlora och säkert komma tvåa igen, säger hon och syftar på ”Let’s dance” 2006 och ”Körslaget” 2013.

  – Men jag kände att ingen är ”Biggest loser” mer än Anna Maria Theres Book Toledano, jag är den största vinnaren på riktigt utan att förminska någon annan, för att jag faktiskt för första gången vågade vara brutalt ärlig mot mig själv och säga att jag var inte där för att skaffa mig nya vänner, jag var där för att skaffa ett nytt liv.”

  Jag kan inte bestämma mig för om det är skämskudde eller kul att hon gjort en tatuering om biggest looser..och var dom andra alltså där för att skaffa vänner och inte förändra sitt liv?

   Äh, var glad för hennes skull istället! Bra jobbat, Anna!

    Jag tycker hon gjort ett kanon jobb när det gäller viktnedgången men tycker jag att hennes svar i intervjun är oödmjukt – ja. Tycker jag att det är konstigt att tatuera in en dokusåpa på sin kropp – ja ?
    Konstigare än så var det inte 🙂

   Hon gör nog en ICA Maxi tatuering snart också ska du se 🙂

    I.M.69

  Jag minns en händelse för några år sen när sambon hade andningssvårigheter och vi åkte in till akuten. Vi fick komma in i ett rum med en sjuksköterska, och efter lite undersökningar så skulle han få komma in till observationsrummet, sjuksköterskan tittar på mig och säger ”Mamma får stanna här”. Jag hade precis blivit 21 och sambon var 26… Jag blev så paff att jag inte svarade, och hon sa ”Eller kanske inte mamma?” Sambon sa ”Nej, flickvännen…” Vi skrattar åt det idag, men just då var jag gråtfärdig efter ingen sömn haha.

   ??? Haha, mardrömmen för mig som är 32 och har en kille som är 24…

   Hahahah hände min sambo också. Åkte in till akuten efter att ha svimmat och sen inte kunnat gå själv. När de beslutar att jag ska sova kvar och de ska skicka in mig till en sovsal säger sjuksköterskan ”Pappa, du kan ju åka hem. Kajsa ska sova kvar.”
   Min sambo som är lika gammal som mig (23 nu. Men var 21 vid tidpunkten) fick jättemycket åldersnoja.

   Sen visade det sig att sjuksköterskan trodde jag var 14 och hade en ung pappa ?

   När jag var kanske 16 gick jag på en sorts stand up show med min pappa, då var han väl runt 45. Vi blev fotade och var med på en liten bild om eventet i en lokal tidning, med texten ”XX med sin fru” …………………kul……

  Är 25 och har en pojkvän som är några år äldre.
  Tycker det är riktigt jobbigt när jag blir leggad men inte han, min kille ser ut att vara sin ålder, ca 30. Varför i helevte skulle han gå ut med en gymnasieelev och är servicemänniskor så okänsliga as att de inte bara kan legga både isåfall? Många gånger har min pojkvän fått höra ”nej vi tror dig men inte hennne”. Krogvakter, bartenders och servitriser. Fruktansvärt okänsligt och förolämpande. Hur svårt kan det vara att be om leg på båda eller inte alls (jag ser ut att vara 20+ och klär mig därefter).

  När jag går med mina vänner bryr jag mig inte, vi är alla 25-30 men de flesta ser ut som 18-20.

   Men herregud tror du andra människor bryr sig… de kollar bara på er och handlar därefter

    Exakt problemet, ni bryr er inte. Då ska man fan inte jobba i serviceyrke, du är ett exempel på okänsligt as men du förstår det inte själv. Många gånger jag lämnat ställen när servicen varit otrevlig, jag behöver helt enkelt inte ta blickar eller suckar från ouppfostrade ungar som inte förmår hitta ett yrke de trivs med. Än mindre bli förolämpad i sällskap med min pojkvän. Det är inte raketforskning att förstå sociala koder.

   Du borde själv få testa ett servicejobb som kräver att du leggar så får du se hur det är för dessa ”okänsliga as”. Förmodligen tycker servicepersonalen att du ser yngre ut än din pojkvän och att det inte finns något behov av att legga honom. Jag tyckte alltid det var jobbigt att legga gränsfallen, framför allt om det var killar, för då blev det ofta värsta jargongen vid kassan om att ”höhö tycker du jag ser ung ut eller? Grabbar, kassörskan tycker jag ser ut att vara 18!” och så fick man sitta och skämmas.

    Säkert lätt för er som ser ut som er ålder. Okänsliga as i serviceyrken finns de många av. Vissa av er gör det till en sport att förolämpa andra. Bara för att jag ser yngre ut behöver jag inte ta att bli behandlad som en gymnasieelev när jag är närmare 30 än 20. Kanske kan ni lära er ett och annat av mitt inlägg istället för att bli kränkta 🙂

  Jag är rätt kort och smal, och ser rätt ung ut om jag får säga så, så folk misstar min ålder jämt. Får typ alltid visa leg på systemet, eller om jag ska köpa ciggaretter osv. Men det värsta jag har varit med om är när jag och min sambo skulle äta ute på restaurang med hans exfru och deras son. Servitrisen frågar som vanligt ”Hur många är ni?” samt tittar på sonen och mig och frågar ”En eller två barnmenyer?”

  Alltså. Hade detta hänt inför vem som helst så hade jag skrattat åt det. Men just inför hans ex…

  Jag tycker att jag liknar en på 18 (jag är 25), men har nästan aldrig blivit leggad. Är avundsjuk på er!

  Jag fyller 30 nästa år men folk tror att jag är 23-24 år. Länge har jag blivit smickrad av det men nu börjar jag fundera på om jag ser barnslig ut… Det gör jag egentligen inte utan har mest bara väldigt slät hy, men det jag tagit som komplimanger börjar jag nu som sagt fundera över. Vill ändå se ut som 30 år liksom! ?

   Men att man ser ut som 23-24 innebär ju inte att man ser barnslig ut.

  Alltså i butik är det 25 år som gäller. Det är så svåååårt att gissa ålder, kan ni sätta ert jobb på att er kompi/syskon/kusin är över 25? Jag kan säga att det är skirsvårt! Över 18, ja.. Men det är som sagt över 25 som gäler

  Jag är närmar mig 30 och får också visa vid köp av trisslotter ibland. Tyvärr mer sällan på systemet. Konstigt nog? Gillar nog när man tror att jag är yngre förutsatt att det är utseendet man går på och inget annat.
  Åh just det när jag var några år yngre fick jag visa leg för att se en film med 15 års-gräns.

  Haha är det bara jag som lämnar fram leget på systemet innan de ens frågar om det? Känns som att de kommer att fråga ändå eftersom de måste och då kan jag lika gärna hiva fram det innan.

   Samma ? Händer ibland att jag försöker utan men blir alltid frågad iaf så lika bra att hiva fram lappen så går det fort ?

  Minns när jag var med om en moped olycka efter skolan, skulle fylla 18 en vecka senare och polisen frågade av min vän om jag ens var 15. Inte lätt att vara liten och ha babyface ?

  Jag togs för farmors son en gång när jag var med henne gång på vårdcentralen 🙂
  Hon skulle varit 64år då när jag föddes så i sådana fall hade hon mens länge 🙂
  Jag var hennes barnbarn inte son.
  Jag tror det är min farmor på den tecknade bilden.

  ok det här har inget med detta inlägg att göra men tänkte ändå att jag kommenterar, tack för ditt ärliga tips om den där ögonkrämen. Delade det i min blogg:)

  http://www.angelicahellgren.se/design/de-10-basta-blogginlaggen-i-ar/

   haha fast nej, du har ju länkat fel produkt.. de skrev ju om Lumenes Dew Drops, inte den du har lagt ut.

  Jag fyllde 30 för bara ett par dagar sedan. Har inte behövt visa leg på systemet sedan jag var typ 25.. Kan göra mig lite ledsen en dålig dag då jag uppenbarligen ser äldre ut än vad jag är 🙁

  När jag var 20, så kunde jag använda bibliotekets toalett som var för barn under 15. Blir alltid legat när jag ska t.ex köpa ica enerygidryck som är för 15-16.. är 23. Är väldigt kort och har en baby face men kan bli irriterad över att folk alltid tror jag är under 18. Dejtade en kille ett tag och hans bror bad honom att kolla på mitt leg..

  Jag har jobbat på ICA i flera år när jag var yngre och vi blev tillsagda att kolla alla som såg ut att vara under 30. För att vara på den säkra sidan.
  Skulle vi sälja till en minderårig så är det ju vi som åker dit!
  Det har inget med att vara elak, eller ge komplimanger genom att legga folk som är äldre…

  Visst, jag har bett en tjej som var född 1974 om legitimation, och jag bad en gammal klasskompis som jag inte kände igen om leg… Visst är det pinsamt men jag gjorde det hellre en gång för mycket än en gång för lite!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *