Frågan har fått sitt svar

Ida Warg:

God morgon älsklingar! Flera har undrat varför man äter sin smoothie i en smoothiebowl istället för att dricka den. Här kommer mina 3 anledningar…

1. När man tuggar maten frisätts enzymer som hjälper till att bryta ner maten. Därför kan det vara bra att även tugga sin smoothie om man dricker den så man inte får ont i magen och blir uppblåst. Äter man sin smoothie i en bowl med topping så tuggar i alla fall jag automatiskt. 

2. Det är så mycket godare tycker jag! Att toppa med något krispigt är så himla gott och man kan njuta längre av smoothien. När jag dricker så sörplar jag i mig den på typ 1 min och det Blir inte direkt någon mindful eating. 

3. Det är mycket finare! Jag älskar verkligen när maten är vacker och njuter mycket mer av den. Kanske bara? haha men vacker mat smakar mycket godare i min mun.//Ida Warg

Frågan som jag grunnat på så länge har äntligen fått sitt svar!
Nu äntligen vet jag varför man ska ha sin smoothie i en skål istället för i glas.
Tack Ida Warg och ni andra som förklarat det för mig. Nu kan jag sova gott om natten utan att behöva grubbla sönder min stackars hjärna. =)
Dock vet jag inte om jag kommer haka på bowlstrenden. Det måste ju bli så mycket mer disk. Jag gillar inte disk.

#peaceofmind

69 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Tycker det är så töntigt att skriva bowl…. när det är en… skål!

      Ja. Det gör mig till och med aggressiv.

      Haha tänkte EXAKT så och kan erkänna att jag blir irriterad på ett helt orimligt sätt. Hon äter en skål med yoghurt och typ müsli. Det heter skål…SKÅL förhelvete.

    Vad är det för fel med en skål youghurt med müsli på ?

      Inget. Men vissa föredrar något annat. Det är nämligen ok.

      Folk skulle ju tro att man inte kunde föra sig i samtiden, vi äter bowls med topping och dom måste se riktigt snygga ut, skål yoghurt undanbedes.

      Mvh
      Äter mikrogröt med kanel och vitt dödligt socker.

        Meee toooooo. Mannagrynsgröt med mjölk eller havregrynsgröt med russin ❤ Och nyponsoppa. Jag kanske skulle testa att göra en skål av det? ?

          Glöm inte kalla den för rosehip bowl! Kan bli nästa grej?

        Men åh, vad sugen jag blev på gröt nu. Risgrynsgröt med kanel och socker!

      Jag tycker inte att det är speciellt gott med yoghurt och müsli 🙂

      Är väl inget fel på det? Är som att fråga någon som äter pizza had det är för fel på en vanlig smörgås med ost. Två olika saker bara, att äta pizza betyder ju inte att det är något fel med smörgås med ost. Samma med yoghurt vs. smoothieSKÅL 😉

      Är det imte typ samma sak?

    SKÅL, SKÅL, SKÅL, SKÅL!!!!!!! så urbota löjligt att envisas med bowl. aaaaaahh

      Allt blir ju så mycket fräckare på engelska. Det ska vara bowls hit och squats dit. Saker smakar ju så mycket bättre om man ger dem ett lite fränare namn och träning blir så mycket effektivare om man säger typ squats istället för knäböj.

      Detsamma med ordet Influencer tycker jag.

    Så med andra ord har de kommit på yoghurt med frukt och flingor? ???

      Yogurth är ju något annat. Smoothie måste inte nödvändigtvis innehålla yoghurt men kan göra det. Det är en ingrediens (möjligen) bara.

    Vad är det mina ögon skådar ovanpå smoothien? Bipollen! Jag trodde Ida var hard core vegan.

    #busted ??

      Hon kommenterar det såhär i sin blogg ”Dock vet jag att det inte klassas som veganskt men efter att ha läst på lite så verkar det inte vara någon större fara”. Haha jag vet inget om bipollen men tyckte det var en rolig formulering bara.

        Haha inte någon större fara? Enligt vegan-domstolen? Enligt de bin hon tillfrågat som inte saknar sitt pollen eller vadå? Haha förstår inte vad hon menar. Antingen är något veganskt eller inte.

          Fast… Jag förstod inte heller riktigt när jag läste. Det är pollen. Som formats till bollar av arbetsbin. Vad är det som gör att veganer inte kan äta det? Innehåller det honung? Sista meningen i texten – Undvik användning vid allergi mot pollen. Hur känsligt är det? Kommer alla börja få symptom på pollenallergi om man skulle sprida ut det i lunchrummet? Så många frågor…

            Du utnyttjar bin under produktionen, veganer väljer bort saker där djur utnyttjas

          Haha det är det jag menar, M, sjukt oklart!

      Att veganer inte äter bipollen och honung är nog fan bara för töntigt. Det är fucking bin det är fråga om, någon gräns liksom…

    Själva grejen med att ha smoothie i en skål tycker jag Inter så märkligt, men det här med smoothieBowl. Bowl!? Gah. Stör mej orimligt mkt ;D Stör mej på när saker trendar och skall låta lite fancy med engelsk benämning. Det är smoothie i en vanlig jäkla skål. Med saker uppe på. Inget mer inget mindre å inte ett dugg bättre godare eller snyggare för att det heter booowl… ;P

    ” Äter man sin smoothie i en bowl med topping så tuggar i alla fall jag automatiskt”
    Säljer folk så på riktigt, jag vill helst äta min smoothie i Bowl?! Va äre för fel på en vanlig fin härlig jäkla skål?! 😉

      åh din kommentar fick mig att tänka på Maria Montazami och hennes stora. Blåa. Vackra. Skål.

      Med tonfisksallad.

      Men varför är ordet Smoothie okej men inte bowl? Smoothie är ju inte ett svenskt ord heller. Får man slänga sig med smoothie förstår jag inte varför man inte får säga bowl. Smoothie är namnet på själva ”drycken” och smoothie bowl är namnet på rätten när den äts ur skål.

        Jag förstår vad du menar, men för mig är det ändå skillnad. Exempelvis milkshake ”heter” ju så även på svenska just för att vi aldrig gjort någon översättning av drycken när den introducerades i Sverige. Den har inte döps till mjölkskak eller liknande och därför är det ingen fluga eller något man kallar den för att vara hipp. Jag ser på smoothie på samma sätt, men när det gäller bowl så har vi order skål. Så tänker jag.

        Smoothie heter ju smoothie på svenska, det finns med i svenska akademins ordlista. Det är ett låneord från engelskan men fortfarande det svenska ordet. ”Bowl” finns inte med i svenska akademins ordlista eftersom det svenska ordet är ”skål”.

          Jo, det förstår jag också men Smoothie fanns ju innan det kom med i ordboken. Samma med andra låneord. Först används de flitigt och SEN kommer de med. Många maträtter behåller sina egna namn även i Sverige. Sushi betyder risboll men ingen säger att de ska äta risbollar… man säger fortfarande Sushi.

        Smuttis är bästa svenska ordet för smoothie!

          Min lilla gullunge kallar det för ”borrad yoghurt”. Hon kan väl inte ha fel?

      Word. Fick upp reklam från Semper häromdagen i mitt Instaflöde, de gjorde reklam för ”grötbowl”. Blev så irritrerad att jag inte visste var jag skulle ta vägen. Blir arg bara av att tänka på det nu 🙁

    Namnet och fenomenet smoothiebowls är ju löjligt. Men gott. Jag gillar frön, nötter, granola osv och i en skål får ju mer sånt plats plus att det är enklare att äta med sked. Angående mängden disk som blir så är det ju ingen skillnad förutom skeden man äter med om man jämför smoothie i glas vs smoothie i skål.

      Neeeeej, skriv inte ”Ingen skillnad, förutom” det både är och ser så fel ut. Det kan inte vara ingen skillnad och skillnad samtidigt. Meningen du sökte är ”Den enda skillnaden är…”

        Det är bloggkommentar och inte nationella proven i svenska. Vad är grejen med att man hela tiden ska anmärka felskrivningar och liknande härinne? Jag hade kunnat komma med några anmärkningar i ditt svar till Annie, men till vilken nytta?

          Tack! Precis. Varför känner man behovet att märka ord? Gick min poäng förlorad och var det helt omöjligt att förstå vad jag menade med det jag skrev? Nä det tror jag faktiskt inte. Så länge vi förstår varandra så kan vi väl bara komma överrens om att det blir löjligt att märka meningsbyggnad, stavning osv. Som du skriver, det är bloggkommentarer och inget nationellt prov.

          Hajflickan – Du hänger här ofta. Precis som jag. Om du ser någon gång att jag skriver meningar där det inte går ihop, som här, så får du gärna ge mig kritik. Jag tycker om att lära mig ? Stavning och meningsuppbyggnad håller jag med om inte är så viktigt i ett kommentarsfält så länge poängen går fram. För mig iallafall är det bara konstigt att skriva ingen skillnad och sen ta upp en skillnad. Blir bara fel. Lite som när någon skriver ”Jag är inte arg, men..”. Det är inte farligt med kritik. Förstår inte reaktionen.

            Man har ju olika sätt att uttrycka sig och det tycker jag i alla fall gör människor lite mer intressanta. Min man säger alltid talesätt fel till exempel och jag har dyslexi där jag glömmer att skriva med ord. Om någon gör sig förstådd tycker jag inte att man ska rätta för då kan någon dra sig för att fortsätta kommentera.

          Varför skall man anmärka på dålig svenska?

          1. För att det skall vara tydligt och inte bli några missuppfattningar.
          2. Så att den som är dålig på svenska lär sig rätt.
          3. En del fel sprider sig som en löpeld. Det är alldeles för många som säger ”ejenkligen”.

          /språkpolisen

        Åh herregud! Det är rätt ocharmigt med folk som märker ord. Gör du det privat till folk du känner också?

          Märkte mening, inte ord. Ja det gör jag om det de säger får en helt annan alt. fel innebörd. Eller som här.. Bara blir fel. Stavfel etc struntar jag i. Det sved i mina nyvakna ögon att läsa din text. Nu behöver jag kaffe

            Men ge dig nu. Detta är ett kommentarsfält, man behöver inte rätta människors texter här.

          Det är även rätt ocharmigt med folk som vägrar lära sig av andra. Var tacksam istället, så slipper ditt nästa CV-utskick bli en katastrof.

            Ska jag vara tacksam för att en språkpolis påpekar ett grammatikfel i en bloggkommentar som jag kastat ur mig lite hastigt för skojs skull? Absolut inte. Språkpolisen vet ju ingenting mer om mina svenskakunskaper än den bloggkommentar hen läst. Jag kan lova att jag definitivt är kompetent nog att skriva ett cv.

              Språkpolis? Första gången jag påpekade någons stavning i den här bloggen tror jag. Nu var det ju inte dina kunskaper i svenska jag kommenterade utan det handlade om hur du skrev i just den kommentaren. Och du skrev fel. Lär dig att ta kritik!

                Lär dig ge feedback först när folk ber om det

        Vänligen observera att ”nej” enbart stavas med ett ”e”.

    Ska börja säga ”fruktpureskål” ist för smoothiebowl?

      Fruktpure är det ju dock inte

        Fruktsås? Grönsakssås? Undrar vad man egentligen ska översätta smoothie till.
        Och om man har i proteinpulver så blir det tex pulver grönsakssås i skål – och heja nu vet vi alla vem som skapade trenden, booken 🙂

    Så fult av Aftonbladet att döpa rubriken till ”svtchef utreds för sexuella trakasserier” på förstanyheten där de nämner sin mediaprofil. Som att de måste visa att kolla SVT har minsann samma problem.

      Hela första stycket i den artikeln handlar om deras egna medarbetare. Även Timell nämns fast inte med namn. Rubrikerna brukar de ändra efter senaste största nyhet. Så har ju aftonbladet alltid fungerat och nu är väl senaste avslöjandet den här svt chefen. Jag tycker att det är konstigare hur de svängt i det här. Först kändes det som de försvarade sin medarbetare och nu hängs han nästan ut. Jag tror att Sofia brinner för det här men jag tror inte hon hade gjort något utan folkets påtryckningar. Det är så mycket power i det som händer nu ???

        Jag tycker ändå att det är dåligt att gömma informationen om sin egen medarbetare under den rubriken. Deras andra rubrik om händelsen om sin egna medarbetare benämns med ”kritiken mot Aftonbladet”.

          De väljer helt enkelt att först skriva vad alla andra gör i texten för att sen lägga till ”precis som en medarbetare här på Aftonbladet”.

            Va? Det tycker jag inte när de tar upp sin egen medarbetare före svt chefen i en artikel som på rubriken just ska handla om svt chefen….? Men aftonbladet är kända för skumma rubriker och att de ändrar sina rubriker så det är ingenting att bry sig om. De har alltid gjort så

    Jag älskar att DRICKA smoothies helst med sugrör för det ger mig känslan av att jag dricker milkshake och inte en massa nyttigheter 😉

      Jag gör ”bananshake” som jag låtsas är en riktig milkshake haha… frusen banan som fått tina 10-15 min, havremjölk och lite kakao. My GAHD. Galet god ”milkshake”.

        TACK för tipset, ska testas!!!! ?

    Så mycket mer disk blir det väl inte…

    Mer disk? Brukar du sörpla din smoothie direkt ur mixern? ?

        Haha, shame on me! ?

    Tycker det är såå mycket finare i glas. I BOWLEN ser det ju bara ut som en yoghurtbowl.

    Alltid finns det något att hänga upp sig på, va fan, kalla de vad ni vill, ät och njut ??

    Är det inte bättre att tugga maten själv helt och hållet då, istället för att mixa ner den till en smoothie?

      Nej, det genererar inte lika många likes till influencern. Måste va instagramvänligt juuu

    Såg gott ut! I en skål.

    Jag gråter över att den här människan ska hålla på och uttala sig om hur kroppen fungerar.
    ”Det frisätts enzym när man tuggar”.
    Det gör det när man tittar på mat man tycker om också, för det kallas SALIV. I saliven finns massor med enzymer som hjälper till att bryta ner maten, dock främst kolhydrater. Amylas kan inte spjälka rent fett eller protein, så där fungerar det som hjälp att svälja bara. Fasen, youtubers som är självutnämnda kost och fysiologiexperter får mig att kräkas i munnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.