Therese Lindgren kritiseras för sin viktvideo.

Therese Lindgren:

Igår la Therese Lindgren upp en video där hon pratar vikt och visar före och efterbilder för att avsluta med att ställa en fråga om sina bröst.
Hon får mycket kritik för det – både bland kommentarerna men också av Linda-Marie Nilsson som kämpar för allas rätt att se ut precis som man vill.
Jag kan känna att videon är extremt onödig – jag framhöll inte det i gårdagens inlägg då jag fokuserade mer på hennes frågeställning men inser nu att jag borde gjort det då jag anser att alla diskussioner om vikt/före och efterbilder borde försvinna från nätet. Tack alla ni som påminde mig om det!
Hon hade kunnat ställa frågan utan att gå in på vikt men det kändes nästan som att bröstfrågan gav henne en förevändning att visa upp sina bilder.

Precis som Linda-Marie skriver så är Therese en fantastisk förebild på många sätt – framför allt för sin öppenhet om psykisk ohälsa – men det här var bara dumt och onödigt.
Bort med sånt här från nätet!!!!


Bilder från Svenska Youtubers.

39 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vi kan inte cencurera och gömma allting. Varför skulle inte Therese få visa före och efterbilder och prata om sin vikt? . Tycker det är otroligt löjligt att kritisera en sån här sak.

      Håller med!

      Word. OT men jag följer ett forum där man peppar varandra för att bli av med fetma och övervikt och har sett idioter säga saker som:

      När du visar dina före/efterbilder så fatshamar du folk.

      Kom igen? Nu får man inte ens vara stolt över att man försökt ta tag i sitt liv och bli hälsosammare?

    Varför skulle inte Therese få göra en sån här video? Hon pratar ju om att hon mådde dåligt och då misshandlade sin kropp på ett sjukt dåligt sätt. Psykisk ohälsa handlar det mer om, och Linda-Marie ska alltid klanka ner på folk. Har hon ens titta på hela videon där Therese förklarar? Den är tw varnad och hon har ju absolut inte gjort fel.

    Men alltså va…

    Så fånigt, förstår verkligen inte varför man inte ska få prata om sin vikt och hur mycket man väger. Alla gör det hos skolsköterskan under ens skoltid eller om du ligger inne på sjukhus, ska vi ta bort det också?
    Dessutom tycker jag det är bra att man sprider info om viktnedgång SÅLÄNGE den görs på ett hälsosamt sett.

      Sätt*

    Tycker att hon inte direkt hyllade sin viktnedgång eller liknande, eller någon form av fat shaming. Hon t.om. varnade, vilket är mer än vad flera andra hade gjort. Går inte riktigt att cencurera allt som hade kunnat anses vara skadligt

    Såg precis vloggen o jag förstår inte heller vad det är att kritisera i den. Hon säger ju till och med hur långt man ska spola fram ifall man inte vill höra.

    Sådant här gör mig förbannad. Therése sa klart och tydligt i videon att vill man inte höra om vikt och viktnedgång ska man spola framåt x antal minuter. Ändå kommer dessa spån till tjejer och gråter ut för att de tvingats höra om någons viktminskning. Man gör verkligen ALLT nuförtiden för att slippa ta eget ansvar och istället skylla egna issues på andra. Hela världen ska anpassa sig efter vad en själv har problem med. Hur ska dessa människor klara sig i vuxenlivet undrar jag.

    Onödigt att hon tar upp det. Gillar det inte. Nope.?

    Det bästa är att håll käft och inte göra något alls. Någon kan ju ta illa vid sig. Herregud.

    Hmm. Jag som verkligen behöver att gå ner i vikt blir väldigt peppad på att ta tag i det medan vissa ”kroppsaktivister” istället gör så att jag blir omotiverad och tänker ”skitsamma jag kan lika gärna äta gifflar till frukost”

    Alla kan inte uppskatta alla…och så kommer det alltid att vara

    Tycker Therese pratade om det på ett bra sätt, samt att hon ”varnade” innan och sa att om man inte ville lyssna kunde man spola fram. Vi måste kunna våga prata om saker som vikt (visst finns det olika sätt att formulera sig på som kan vara dåligt och onödigt men Therese formulerade sig bra). Allt kan inte censureras

    Videon verkar vara borta, jag kan inte hitta den i alla fall..?

    Folk som har problem och en sjukdomsbild gällande kropp och vikt blir MER triggade av att någon säger att man ska spola fram om man blir triggad. Det är det alla pro-anorexia videos handlar om. Behöver man inte vara ett geni för att fatta. Jag som individ tänkte inte ens på att hon gått upp eller ner i vikt. Jag skiter i hur människan ser ut. Det är vad hon säger och står för som jag gillar. Jag är ändå 30 och relativt säker i vem jag är. Jag tänker inte på mig själv. Det första jag tänkte var alla småtjejer som tittar och applicerar andras tankar i deras egna liv. Det är så mkt stress och press redan på dom ❤

      Men alltså har du ens sett videon? dessutom hade hon gått upp det mesta av vikten igen. Hon pratade om sin hälsa och så hade hon en fråga om sin kropp och undrade om någon kände igen sig angående att brösten. Hon uppmuntrade ingenstans till att man skulle gå ner i vikt.

    Jag kan väl egentligen tycka att det är bra att hon tog upp att hon inte mådde alls bra där när hon gick ner i vikt, att hon pendlat i vikt har ju synts i hennes videos.

    Vad som är skrämmande är dock att när hon mådde som sämst och därför var som smalast ställde upp i tidningen Topphälsa (eller liknande), har för mig att bilden kommer därifrån?

      men är inte sånt ibland bestämt sen långt innan, att man ska vara i tidningen!?
      Både viktnedgång och viktuppgång kan ju ske på kort tid pga mående etc.
      Om man mår dåligt en period kasnke man inte har överblicken att boka av jobb, även om det skulle vara bra för en.

        Det var inte meningen att kritisera Therese, utan snarare att kritisera tidningen. Minns att jag tyckte att det var konstigt när hon var med för hon förmedlade iaf inte en bild av att träna en massa, tvärtom snarare. Jag tänkte på henne som en Kenza ungefär, som kan käka vad som helst men ändå se hur slimmad ut som helst (vilket ju bara kommit på tapeten de senaste dagarna, att det kanske inte stämmer) Therese video var därför skön att se, men det är ju givetvis fel när det finns personer som tagit illa upp

    Tycker inte alls att Therese förtjänar all kritik hos fått kring den här videon. Hon pratar ju om sin viktnedgång och att det inte var hälsosamt och det är ju otroligt viktigt att prata om. Som många andra skriver så går det inte att censurera allt. Tycker också att man kanske i skolor och så borde prata mer med ungdomar angående vikt, att alla väger olika och bara för att man väger mer än någon annan så betyder inte det att man är överviktig eftersom alla kroppar ser olika ut, man är olika lång osv, just med tanke på att många tjejer är så osäkra på att de väger för mycket bara för att de väger mer än Therese.

    Tycker inte att filmen i sig är problemet… men att nämna kilon är så OTROLIGT onödigt då yngre inte har förmågan att inse hur olika kroppar är. Muskler väger mer än fett och alla är byggda helt olika.

    Två personer som båda är 1,60cm långa och väger till exempel 60 kilo kan se HELT olika ut. Detta är dock något som en tjej på 10-15 år kanske inser.

    Direkt kommer kommentarer om vad de själva väger och de jämför med Therese vikt.
    Det blir så fel 🙁

      Fast förlåt men man är ju inte dum i huvudet bara för att man är ung? Jag hade också sådanna frågor när jag var yngre och inte visste bättre. Men, när jag frågade så förklarade personen om kroppssammansättning, längd och annat som kan påverka hur mycket man väger och det hjälpte mig mycket. Undervisa barn och unga om verkligheten istället för att skärma av dem från den!

    Fast jag blir så jäkla förbannad. Till alla som tycker det är fel att göra sånna här videos, som verkar vara så himla duktiga på att veta vad våra ungdomar behöver, vill jag ställa en fråga, HUR SKA VI GÖRA DÅ?
    Om medier och stora influencer tystar ner allt som kan få våra ungdomar och barn att må dåligt, bäddar vi inte in dom i en fakevärld då?
    Therese gör helt rätt i denna video, hon tar pratar om hur hennes vikt ändrades när hon mådde som sämst jämfört med när hon mådde bättre, hur kan det vara fel?!
    Hur ser en förebild ut i era ögon? En som undviker alla känsliga ämnen, en som inte filmar sig själv, en som inte filmar folk i sin omgivning, en som inte filmar hur fint denne har hemma, en som inte filmar vilka fina presenter som skickas dagligen… för allt detta KAN leda till hets??

    Vi har alla ett personligt ansvar, skärp er.

      Word!

    Verkar ju ha blivit inflation i begreppet att ”shama” ngn. Alltid är det nån som tar illa upp. På ett sätt bra att fler människor är engagerade i den eskalerande utseendehetsen men tycker inte Therese sa ngt fel i videon? Hon framhöll ju att hon inte mådde bra, sen är det ju en reflektion av samtiden om hon nu var med i en träningstidning under denna tid men men (de påstår att de främjar hälsa men spelar ju i händerna på all utseendehets ändå). Är det lika illa när typ Jessica Almenäs beklagar sig över sin ”degiga” gravidkropp och att hon är ur form trots att hon passar in i fotomodellsformen? Vems ansvar är det att tillgodose allas önskemål.. bara en undring och en intressant reflektion.

    Linda-Marie påstår att hon sett videon, HUR kan då hon då kalla bilderna för före och efterbilden?? då Therese är väldigt tydligt med att säga att hon blev alldeles för smal på 2016 bilden och att hon gått upp minst 10kg igen efter det!

      Det ÄR ju före och efterbilder i och med att hon berättar om en viktresa hon gjort mellan dem, berättar exakta kilon hon väger på båda bilder osv.

        Fast hon pratar ju inte positivt om viktresan. Om man inte kan lyssna på det hon sa utan att börja fråga henne om hon tycker att man är överviktig, då är man nog inte redo för internet. Isåfall kan man hitta fel i allting.

    Hej hej!
    Till er som inte förstår min kritik (i och med att bara tre av mina åtta inlägg är skärmdumpade här också). Jag tycker att det är SVINBRA att Therese pratar om psykisk ohälsa, om mående, om kropp och själ. Heja heja! Det jag tycker är totalt onödigt är dock att nämna exakt vilka siffror vågen stannat på, hur många kilon man gått upp eller ner osv. Det får bara barn att jämföra sig själva med hennes vikt och få en måttstock på hur de ”borde” se ut, eftersom de vill vara och se ut som henne eftersom hon är deras förebild. Hade hon bara pratat kropp, bröst och mående generellt hade det inte behövt komma kommentarer från 10-åringar som skriver ”Jag är 10 år och väger XX, är det för mycket Therese?” och ”Jag är 12 år och väger tio kilo mer än du Therese, måste jag banta nu?”. För det fanns FLERA sådana kommentarer på hennes video. Och det spelar ingen roll att hon triggervarnar, för barn struntar i det, de vill ju se allt hon gör för hon är deras idol. Jag tycker inte att barn överhuvudtaget ska tänka på vad de väger och definitivt inte jämföra sina vikter med någon annans. DET tycker jag är problemet. I övrigt tycker jag att Therese är alldeles fantastisk. Tack och kram.

      Exakt! Tack!

      Diskussionen är inte fel, tvärtom!
      Hade kunnat vara lärorikt och givande för unga.

      Men hur svårt ska det vara att inte nämna KILON?

      Det hade inte heller varit någon fara om hon nämnt hur mycket hon gått ner/gått upp på grund utav psykisk ohälsa. Men varför påpeka vad HENNES VIKT är.

      Jag hade inte haft någon aning om Therese i dagens läge väger 55kilo eller 75kilo. Sådant är så svårt att avgöra. Men nu vet jag exakt vad hon väger… och hade jag då varit 13år.. hade jag garanterat jämfört detta med min egen vikt.

    Jag är 14 år och kan ibland bli jävligt förbannad på att de flesta anser att man inte har något som helst konsekvenstänk, sväljer precis allt som står på nätet med hull och hår och överhuvudtaget inte kan tänka själv i den här åldern. Jag fattar att alla är olika, men det går ju åt båda hållen-vissa kanske tror på fler saker och andra på färre (som står på nätet alltså).

    Angående videon så förstår jag inte riktigt kritiken. Therese glorifierar ju inte på något sätt viktnedgången och tar upp hur dåligt hon mådde och vad viktnedgången var ett resultat av (att inte äta utan bara dricka juice och promenera ohälsosamt mycket). Att nämna kilon var kanske lite onödigt, men jag tycker inte att det egentligen har så stor skillnad.

    Therese hade väl 4000 andra saker hon kunnat göra en video om tänker jag? Men nu valde hon detta tema och då tycker jag att det får man väl (och det finns en miljard ”how to lose weight – fast” videor på YT där olika personer tipsar om hur man kan rasa i vikt med hjälp av 600 kalorier om dagen). Tror inte att hon uppmuntrar folk till ätstörningar ens hälften så mycket som många andra där för den som letar och då ska man verkligen missförstå hennes budskap med flit på köpet. Sen är det alltid dumt att ange kilo hit eller dit när man har unga följare som inte alltid kopplar längd och andra variabler till vikt.

    Jag tänkte faktiskt mer ’ja, jo, så hade jag också försökt ursäkta bort ett ingrepp’. Naturligtvis väl planerat inklusive viktresan..

    Jag tycker det va bra att hon pratade om sin vikt och att hon tryckte på hur dåligt hon mådde när hon var underviktig – det var ingenting hon försökte romantisera. Personligen förstod jag att hon hade problem/en destruktiv relation med mat under den perioden efter som jag kunde känna igen hennes beteenden osv (har själv ätstörningar). Däremot är det så himla himla dumt att prata om KILON och KOST. Alltså att säga hur mycket hon vägde och vad hon åt eftersom det är otroligt triggande och något som vi som är, har haft eller försöker överkomma en ätstörning ”går igång på” och inspireras av.

    Therese pratar ofta om viktiga men också komplicerade ämnen såsom psykisk ohälsa, missbruk och nu matproblematik. Jag önskar att hon med en så stor UNG publik rådfrågade experter innan hon publicerade sådana videos. Alltså t ex bad någon från läkare/vårdpersonal/psykolog/sakkunnig person så att hon kunde undvika att göra felsteg som faktiskt kan göra stor skada.

    Så man får absolut inte visa eller vara stolt över att man går ner i vikt?

    Är det bara jag som tycker att Therese blivit lite för duktig nuförtiden? Hennes panikångest verkar ha försvunnit, hon går på events, träffar massa folk hela tiden, driver podd, förespråkar veganism, har alltid perfekta kläder, åsikter osv. Jag orkar inte se det mer. Gillade mer gamla inte så perfekta Therese.

    Vi behöver mer fat-shaming! Övervikt får alldrig bli norm eller accepteras som något positivt. Människans ända normaltillstånd är smal och atletisk. Kan du inte dra upp din egen kroppsvikt så är det något fundamentalt fel med din fysiologi, då det var en evolutionär förutsättning för att överleva.

    Det är tufft att höra att man är ohälsosamt fet, precis som det är tufft att höra att ciggaretterna du röker dödar dig. Men vi uppmuntrar inte ciggarettrökning eller alkoholkonsumtion. Lika lite ska vi uppmuntra att våra medmänniskor äter ihjäl sig.

    Ät mindre och rör dig mer. Då går du ner i vikt. En otroligt simpel ekvation.

    Och nej, du har inte ”sköldkörtelproblem”, ”dålig metabolism” eller ”grov benstomme”.

    Du äter för mycket, äter för dåligt och rör dig för lite. Punkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.