Hur mycket tolkning är för mycket tolkning?

Elaine Eksvärd:

Elaine gör just nu reklam för Dove – ett märke som anklagats för att ha rasistiska inslag in sina kampanjer och läsarna ifrågasätter hennes val av företag.
Innan jag skriver någonting vidare i det här inlägget så vill jag poängtera att det inte är jag som har tolkningsföreträde i den här frågan – det är Elaine som har det. Hon är den som har en förälder som är utlandsfödd och således en av de som borde ha tagit illa vid sig av Doves kampanjer. Jag inser att jag går på minerad mark här och kommer säkert skriva någonting fel här nedan men jag ger det ett försök.
Vi tittar lite på vad de kritiserats för på senaste:

Här är hela reklamfilmen:

Den första kampanjen föreställer en svart kvinna som klär av sig en brun T-shirt.
Under visas en vit kvinna, som glatt tittar ut när tröjan tas av.
Flera personer har reagerat starkt på bilderna i sociala medier, och menar att budskapet kampanjen förmedlar är att den svarta kvinnan använder tvålen för att bli ”ren” och vit – enligt Expressen. (Tillägg. Nästa bild var den vita kvinnan som förvandlades till en latinamerikansk kvinna.)

I den andra kampanjen, från 2015, kritiserades Dove för att de erbjöd lotion för ”normal till mörk hud”, och på så sätt fastslog det ljusa som ”normalt”. I en annan kampanj visar företaget upp tre kvinnor framför en före-och-efterbild, där kvinnan med mörkast hy står framför ”före”-bilden, och kvinnan med ljusast hy står framför ”efter”-bilden. Detta också enligt Expressen.

Här kan jag yttepyttelite känna att någon riktigt slagit knut på sig själv för att hitta någonting att skrika ”rasism” över, men återigen – jag har inte tolkningsföreträda i den här frågan så om någon känner sig kränkt över det, vem är jag att säga emot?
Ingen. Jag ska bara sitta ner i båten och hålla käften stängd faktiskt. Givetvis ska jag reagera över när jag ser rasism utövas men det är inte jag som avgör vad som är rasism. Det gör den som utsätts för det och det är som sagt inte jag.
Jag har ingen aning om hur det är att utsättas för rasism och kommer aldrig kunna förstå det heller.
Men om Elaine – som HAR tolkningsföreträde i frågan – inte känner sig mer kränkt över Doves tidigare reklamer än att hon är okej att göra reklam för märket, vem är då jag att kritisera det valet? Eller någon av oss?

81 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag ser det inte som rasistiskt. Dock klumpigt, med tanke på att det uppenbarligen kan/har misstolkas. Men inte att man avsiktligt har kränkt mörka människor. De människor som har kränkts av reklamen har jag full respekt för, och isåfall ska Dove göra om och göra rätt – och det kanske de också gjorde?

      Fast rasistiska handlingar är väl i allmänhet inte medvetet kränkande utan har sin grund i stereotypa föreställningar som kan ta sig i uttryck i just det som beskrivs ovan, tex att människors hud kan beskrivas i termer från ”normal” till ”mörk”. Det är den typen av attityder som vita människor behöver undersöka i sig själva, även om de aldrig skulle utsätta en icke-vit person för trakasserier eller våld mm.

    men den senaste reklamen är ju för att visa att dove är för alla. svarta, vita, asiater, osv. den visar ju inte en ”svart som blir vit”.

    snacka om att missförstå med flit när man inte sett hela reklamen.

      Man ska vara försiktig med att säga ”missförstå med flit”. Mörkhyade är inte lika priviligerade som vita. Det är lätt att omedvetet misstolka något när en redan känner att en i allmänhetens ögon är mindre värd, oavsett orsak eller hudfärg. Mer psykologiskt än att aktivt hitta fel. Så kränker reklamen omedvetet många människor så är det inte mer än rätt att den plockas bort, oavsett orsak.

        ”priviligerade”…. vi lever inte på medeltiden. de flesta människor i den moderna västvärlden idag har lika förutsättningar för att skapa sig ett bra liv, det sitter inte i hudfärgen. och blir man kränkt av en reklamsnutt kanske man ska ta sig en funderare.

          Oj, blev ärligt talat totalt chockad och orolig över din totala okunskap i detta ämne. Jag lever inte på medeltiden, jag lever i nuet. Du verkar dock leva under en gigantisk sten, Rebecka.

          Till Rebecka: https://www.svt.se/opinion/det-ar-jag-som-ar-svartkvinna?

          https://www.instagram.com/svartkvinna/?hl=sv

          Googla även ”white privilege” så finner du väldigt många artiklar om ämnet.

          Juridiskt ja, sedan ser det dock annorlunda ut i vardagen. Läs på om white privilege om du inte redan gjort det. Kanske kan det förändra din syn på huruvida ljushyade drar fördel av sin hudfärg eller ej. Privilegiet består i att inte särbehandlas negativt.

          Just i detta fallet kan det vara extra viktigt att titta på skönhets- och modeindustrin och den kommersiella bilden av skönhet.

            Skönhets och modeindustrin. .. Ja i västvärlden menar du? Där dom allra flesta är vita? Är det konstigt?

              Hur ser skönhetsindustrin ut i tex Asien menar du?

              Den globala skönhets- och modeindustrin. Media och underhållning där ljushyade är norm. Branscher som säger sig vara internationella borde även representeras så, kan man tycka…

              Det finns hur mycket som helst skrivet om detta, hur ljushyade modeller dominerar reklamkampanjer, tidningsomslag och modevisningar. Dels p.g.a. skönhetsideal som prånglats ut i världen (gammal rutten kolonialism), men också eftersom pengarna i världen är fördelade så att vita västerlänningar är/har varit köpstarkast.

                Jaha har vi en stor världsbudget där dom allra flesta pengarna bara blir utdelat till västvärlden? Så orättvist. Det är oxå orättvist att vita är överepresenterade i vita länder av bolag som ägs av vita människor. Fy.

                  Men utbilda dig för guds skull, vi lever i en tid med fri tillgång till kunskap för oss här i väst. Gör en tjänst och skaffa dig lite insikt i hur världen fungerar så förstår du den lite bättre.

                  Västvärlden har blivit rik på andras bekostad. Åkt ut i världen och roffat åt sig och ovanpå det befäst den västerländska kulturen som överlägsen andra. Detta fortsätter att ske: naturresurser, billig arbetskraft osv. För att hålla sig OnT: blekkrämer, skönhetsoperationer för att få västerländska drag, hårbehandlingar m.m.

                  Det är historia och fakta, ej åsikter.

                  Det ÄR orättvist och vidrigt och att förlöjliga det med trams är fan i mig sorgligt.

                    Margit, sant men…. det har alla kulturer och världsdelar ägnat sig åt. Länge så var det andra kontinenter som var dominerande och även inom dem så var det olika hur det blev rika på varandras bekostnad.

                    Skillnaden blev när väst uppfann effektivare vapen och skepp. Då vann de den kampen om herravälde som ALLA ägnade sig åt men förlorade pga sämre vapen, inte pga brist på vilja att göra samma sak.

                      Håller med dig här. Det finns en fara i att tro att enbart vita västerlänningar är de som kan vara rasistiska och ha privalidge. Är en ren tillfällighet att det blev vi.

                      På riktigt sett konto med färgade på IG som häfdar att det är den vitas natur att förtrycka, att enbart vita kan vara rasistiska.

          Eller ifall man känner att man lever i en värld där alla har exakt samma förutsättningar och aldrig har blivit kränkt så ska man ta sig en funderare på hur bra man faktiskt har det. Sen kanske vara tacksam att man tillhör den lilla skaran människor som har haft den turen, för jag tror på riktigt att du känner så och det är tragiskt hur lite ödmjukhet inför livet människor som du har.

          Oj oj. Jag tror du är aningen naiv. Jag har under de senaste åren fått upp ögonen för hur priviligerad man som vithyad faktiskt är.

          Extra tydligt blev det då jag och ett par vänner skulle besöka St Petersburg för en helg. En av mina vänner är född i Nordafrika men flyttat till EU som spädbarn och är fullständigt integrerad. Skulle själv inte ha vetat om att han har arabiskt ursprung om han inte berättat det till mig. Men i hans (europeiska) pass stod det hans födelseort, och han fastnade i passkontrollen. Efter att han redan var tvungen att svara på löjligt många frågor vi disken så kom en militärkvinna och tog honom till ett rum för ÄNNU mera frågor. Vi andra behövde bara svara på vad vi hette.

          Detta exempel är inte ens så grovt men fick mig att än en gång inse hur mycket rasism det fortfarande finns kvar i vårt samhälle. Sånt här händer varje dag, och mycket värre saker också. Att förneka att rasism existerar gör att man är delaktig i den.

            Ida, det du beskriver är inte rasism. Att vissa nationaliteter fastnar lättare i tullen än andra har med riskgradering att göra.
            Män i 20-60 års åldern kontrolleras generellt sett hårdare i en passkontroll än vad kvinnor och barn gör. För det är mer vanligt med smuggelbrott/terrorism bland män. Är du från mellanöstern kontrolleras du garanterat hårdare än om du är en vit dansk man.

            Det finns en begränsad mängd tid att göra kontroller vid tullstationer, självklart lägger man då krutet på högriskgrupper.

              Säger ingenstans att just detta exempel är ett typiskt exempel på rasism. Poängen var att händelsen fick mig att inse hur priviligerad man är som vit nordeuropé, och att rasism fortfarande existerar. Svarade alltså på en kommentar som påstår att man inte är priviligerad som vit.

              (Även om jag kan anse att det är en form av rasism att anta att någon är en större risk bara på grund av att det står en viss födelseort i ens pass. Men det är väl en annan diskussion.)

                Är det sexism att anta att det är större risk att bli våldtagen av en man?

                Det har ju inte med din hudpigmentering att göra ifall du anses som en risk utan den politik du kan tänkas ha när du har anknytning till ett geografiskt område.

                  Intressant frågeställning. Jag förstår din poäng, men: tror du att en som är vit, blond och blåögd med samma födelseort skulle behandlas likvärdigt i passkontrollen? Min spontana gissning är nej, men man vet ju inte. Skulle vara väldigt intressant att göra ett sådant experiment dock!

                    En vit som kommer från samma geografiska område är mest troligt inflyttad och har inte samma politik eller kultur, så jag tror du har rätt.

          Jag blir också väldigt orolig över din totala ignorans ”rebecka” ?

            Dumt att bli det, Rebecka har ju rätt i det hon skriver.

            Titta på USA där den här debatten har sitt ursprung. Där har det gått så långt att POC har så mycket fördelar att livet blir lättare för dig om du är född POC.
            I många fall har POC förtur till jobb (om en person slutar så MÅSTE man anställa en av POC istället för en vit) och som poc har man även tillgång till gratis Universitetstudier.

            I Sverige kan vi egentligen inte ens prata om rasism. Diskriminering sker, mot både vita och poc, men rasism finns i princip inte. (Rasism är en ganska utdaterad term)

            Problemet är att folk ser inte längre än vad näsan räcker. Om man är mörkhyad och får höra någon säga blatte så kan man genast slänga rasist-kortet. Fast personen lika gärna kunnat ropa hora till en kvinna. Av någon anledning är det första ”mer allvarligt” än det senare. Om man är ute efter att kränka någon kommer man alltid gå till det man vet tar ondast.

            Det är när den poletten börjar trilla ner för folk som vi kan ha riktiga diskussioner om det här ämnet. För just nu är det en ”tyck synd om poc” – debatt där alla ska tassa på tå, när vi har ett minst lika stort problem med att unga vita tjejer knappt vågar gå till skolan. Eller se bara me too kampanjen, att vara kvinna är ett större problem än vilken hudfärg man har.

            I Sverige finns det alla möjligheter till ett bra liv om man vill. Att komma in i den högsta gräddan är dock svårt för oss alla som inte är födda in i kontakter och pengar. Men det handlar om klasstillhörighet inte ras/ursprung.

              Va? Säger du seriöst att färgade har ett lättare liv i USA än vita? Du låter lite som en viss president nu som påstår att ”mexikaner kommer hit och tar våra jobb”. Det existerar fortfarande en stor välfärdsklyfta mellan vita och färgade i USA och det att man försöker uppmuntra färgade till högre utbildning och att bryta mönstret görs för att det helt enkelt behövs.

              Det är klart att rasism idag ser annorlunda ut än den gjort under historien, men det betyder inte att rasism inte existerar. Jag skulle vilja veta var du drar gränsen mellan rasism och diskriminering. För som jag ser det går det hand i hand. Blir man diskriminerad på grund av sitt ursprung/hudfärg, så finns det väl någon underliggande rasism som ger grund för diskrimineringen. Skulle inte någon som helst rasism finnas så skulle man väl inte bli diskriminerad för sin hudfärg/ursprung? Förstår du vad jag menar?

              Och bara för att man inte förnekar att rasism existerar betyder det inte att man förnekar att det finns ett problem gällande trakasserier mot kvinnor. En sak utesluter inte en annan.

                Att det är en stor välfärdsklyfta mellan vita och svarta i USA är väl pga av att svarta inte siktar på utbildning och att få ett bra jobb i samma grad som vita. Är det rasism? :p sen så ligger både asiater och nigerianer högre upp på ”välfärds kurvan” i USA och tjänar mer än vita. Konstigt va XD

              Alltså du måste trolla på flit, poc ha det lättare i USA? På riktigt? För mig räcker det att tänka på hur många obeväpnade poc som mördas av (obestraffade) poliser för att se hur befängd din kommentar är.

                Jaha, många fler oskyldiga vita dödas av poliserna i USA varje år än svarta. Och då står enda dom svarta för 50% av brotten i USA. Din nöt.

                  Din ignorans oh okunskap skrämmer mig. JA fler vita blir oskyldigt dödade av polisen, men procentuellt sett mördas 2,5 svarta jämfört med 1 vit.

                  Ja, svarta står för 50% av brotten i USA, men hur ör det ens relevant? Det är som att säga att bara för att vara för att IS faktiskt dödar flest muslimer gör det inget om de kommer till västvärlden och bombar här också ?

                    Hahah what? Eh jo för det första så jo det är relevant. Att svarta står för 50% av brotten är helt sinnessjukt och då blir det självklart så att dom svarta får vara med om mest polisincidenter (per person). Fattar inte vad du försöker säga med isis? XD och jag skräms över din okunskap och naivitet. Men du är väl säkert 15-16 år och all din kunskap kommer från skolan din. En vacker dag tar du reda på egen fakta, förhoppningsvis.

    hoppas att jag tolkade det här inlägget FEL om jag förstår det som att du försvarar dove? herregud.
    du säger själv att du inte har tolkningsföreträde så läs om och ta reda på hur andra upplever/kan förklara doves reklam och problemen med den. här t ex:
    https://www.thesun.co.uk/news/4646814/dove-racist-advert/

      Klart hon har rätt att tycka att det inte är rasistiskt! Tillochmed den mörka kvinnan i reklamen har talat ut och sagt att hon är besviken över hur folk valde att tolka reklamen. Att hon själv tyckte att det var en jättebra idé

        Har ej fråntagit någon deras rätt att tycka nåt?
        Men att påstå att det här är att ”slå knut på sig själv för att få skrika rasism” är så jävla förminskande och historiskt nonchalant.

    Och den vita kvinnan drar av sig sin kroppsmask och blir .. minns inte hur nästa kvinna såg ut men hon var inte vit iallafall. Supermega rasistiskt. Det borde bara ha varit mörka kvinnor så hade ingen letat något att klaga över.

      precis, den vita kvinnan ”blir” sen en asiatisk. men folk hakar bara upp sig på att den svarta kvinnan.

      hade det varit annorlunda om de kört omvänd ordning och börjat med att vita kvinnan ”blir” en svart????

        Då hade det varit kulturell appropriering ?

      Anledningen till att folk reagerade var för att Dove på sin facebook endast visade den svarta kvinnan ta av sig tröjan till en vit kvinna. Alla blev extremt upprörda, vilket ledde till att Dove drog tillbaka reklamen, innan hela (vit – svart – latina) hann få en större spridning.

      Ungefär en dag senare var hela reklamen ute och de flesta POC som uttalade sig om reklamen tidigare sade även då att nej, reklamen i sin helhet var ej rasistisk.

    Kan rekommendera alla att kolla upp vad Munroe Bergdorf har att säga om det.

    http://instagram.com/munroebergdorf

      Om någon inte vill lägga tio extra minuter på att scrolla igenom flödet i fråga, gå direkt till https://www.instagram.com/p/BZ_L1hzHhlP/?taken-by=munroebergdorf (de typ tre följande posterna är också relevanta).

        Tack. Tänkte direktlänka först men kanske om någon faktiskt väljer att kolla på hennes profil så finns det ju mycket mer som alla borde läsa/höra. ?

    Jag brukar inte leta fel för i dagens samhälle väljer alla att missförstå allt.
    Men jag blev lite ledsen när jag såg dove reklamen. Jag är färgad, mina barn är ”utspädda” då deras pappa är vit. Men min yngstes fråga under säkert ett år när han var i fyra års åldern var ”när kan jag bli vit” ”hur tvättar jag bort färgen” osv. Då är det klart att man känner sig ledsen när ett företag går ut med att med vår produkt går du från färgad till vit.
    Sedan har jag ingen åsikt om vem som gör samarbetn eller inte, det är väl upp till var och en, men det skar i hjärtat när jag såg reklamen.

      Hoppas Rebecka och några till som kommenterat ovan läser ditt inlägg. Vi får alla kämpa för förändring.

        dove har aldrig sagt att man blir vit av deras produkter. kom igen! se hela reklamfilmen istället för bara denna screenshot är uppe, klart man misstolkar om man bara ser den bilden.

          Rebecka – jag hade inte sett hela reklamfilmen utan såg denna bild för några månader sedan hos Dove och på twitter då Dove tog tillbaka den. Jag har inte lagt någon energi på det förutom att jag blev lite ledsen för jag tolkade den som att man kunde tvätta bort färgen.
          Jag är som sagt färgad och har inte några problem med det då jag är adopterad och anses som ”svensk” av alla. Men jag kan ju inte sticka under stolen med all smygrasism jag får ta, och hur mycket enklare jag tycker att det varit att ha varit vit. MEN jag väljer att inte lägga energi på att rasa på twitter eller FB över tex en sådan bild, utan det gör lite ont i hjärtat och sedan går jag vidare…

      Men reklamen handlar ju inte ens om att man ska bli vit. Dessutom förvandlas den vita kvinnan till asiat. Reklamen handlar ju om att vi alla är kvinnor oavsett ursprung.

      Åhhh, vad ledsen jag blev av din kommentar 🙁 Ingen, varken barn eller vuxna, ska behöva känna att ens hudfärg inte är vacker! Jag hoppas verkligen att han (känns så fel att säga ”kommer över det”, som om det är hans fel, men hittar inget bättre uttryck) kommer över det.

    Såhär tycker jag: poäng till Dove för att de försöker göra mer inkluderande reklam, men verkar vara dags att anställa en eller flera reklamare som har läst historia och en eller annan bok och därför har batter insyn i vad som är tabu/kränkande. Alternativt en reklamare som tänker en, två, tre extra gånger: kan det här tolkas fel?

    Har knivmicke och sindy gjort slut nu igen? På insta skriver micke att han behvöver boende då han är ”utslängd” ?

      Ingen aning men tycker Sindy kan låta han va utslängd. Är inget jätte fån av dom men hon verkar ändå ha mognat en del å det har nog inte han. Varför va han tvungen att skriva ut hela orsaken öppet igen? Cred till henne som inte tar ut det på sin insta igen.

      Here we go again….

    OT men fan vad cringe att Bingo sitter på nyhetsmorgon i pappapanelen och pratar om metoo och vad vi kan lära våra barn och vikten av att vara en god förebild. Som om du inte är största gubbslemmet nånsin. Kräktes lite i munnen när jag såg det.

      Varför är han ett gubbslem? För att han fotade lättklädda tjejer förut? Han har ju knappast sexuellt ofredat någon för det. Tycker att han verkar vara en väldigt bra förebild för sina barn.

        Enligt Marie Plosjö har Bingo våldtagit henne. Vet inte om hennes inlägg om det finns kvar online.

        Som ovan nämnt har Bingo blivit anklagad för våldtäkt. Som alla verkar ha glömt bort. Och Katrin z skrev detta: http://finest.se/katrin/2009/08/10/sanningen-om-marie-plosjos-utspel/

          Fy fan vad vidrigt skrivet av Katrin. Mysig förebild hon är då.

        Camilla har skrivit här på bloggen om den gången han la ut klipp på sig själv där han typ sa till sin dotter att han ska mata henne med glass så hon blir fet och ingen kille ska vilja ha henne 🙂 🙂 🙂

        https://blogg.ng.se/bloggbevakning/2017/06/bingo-rimer-vill-goda-sin-dotter-tjock-sa-ingen-kille-ska-vilja-ha-henne

    Då bör de inte använda mörkhyade i tvål, tvätt, rengöringsreklam alls för det kan alltid tolka som att de skulle vara smutsiga och i behov av att rengöras

      Men usch, förfäras över att den tanken ens dök upp i ditt huvud. Något av det mest krokade argumentet jag läst, oavsett ironiskt eller ej.

        …Fast nu var det ju så det tolkades i det här fallet, trots att det var flera etniciteter med, i olika blandad ordning. Bilden ovan visar en sak, men doves reklam i sitt sammanhang visar inte samma sak. Och det kommentaren ovan säger var poängen i en debattartikel som den mörkhyade kvinnan i reklamen skrev: Att visst kan de tolkas fel, men jag har en plats i den här reklamen, jag är stolt över vad jag representerar och att dom här reaktionerna kommer att skärma företag från att överhuvudtaget använda mörkhyade personer i sin marknadsföring.

          Det var bilden alla blev upprörda över, ej reklamen.

            Jo, men är det rimligt att bli upprörd över ett ihop klipp av screenshots, och tolka det, när tolkningen direkt blir en annan om man ser allt i sitt sammanhang? Eller rimligt är väl kanske fel ord, man rår ju inte för vad man blir upprörd över… men ni kanske fattar vad jag menar.

        Det var ju precis det som inlägget handlade om, att det är pg av det kritiken uppkommit pg av den tolkningen. Antar att du inte läste inlägget

    OT men har Kissie dolt sin statistik? Såg henne inte på topplistan längre och undrar om det är så att det sjunkit så mycket att hon inte längre vill visa sina siffror ?

    Det problematiska här är väl att du i det här inlägget låter EN rasifierad persons (köpta) åsikt representera alla rasifierade. Det kan väl inte ha undgått dig hur många andra rasifierade som tagit väldigt illa vid sig? Elaine har ju dessutom tidigare tyckt att Gustavs ursäktande av andras rasistiska uttalanden är gulligt.

    Skulle du lyssna på endast en kvinnas upplevelse om vad som är antifeministiskt och sedan gå efter det?

      Klok invändning. Det hade varit intressant om du även exempelvis kontaktade Fanna (@svartkvinna) och tog upp Dove, Camcam!

    Varför ens visa att den är samma( beroende på
    Hudfärg?) är väl ganska självklart eller? De flesta tvålar antar jag kan användas av alla , utan det är väl mer beroende på om man har torr/fet hy osv?

    Jag hoppas att alla som uttalar sig om hur ”rasistisk” den här reklamen är…
    .. HAR SETT HELA REKLAMEN.

    Har sett mängder av mörkhyade youtubers/bloggare/instagramkändisar som påpekar att de inte tagit illa upp av reklamen alls, tvärtom. Däremot den bilden (alltså där men enbart ser vit kvinna – svart kvinna) är sjävklart motbjudande.

      tack! Jag la till ett klipp med filmen i sin helhet.

    Tycker att man kan läsa vad modellen själv känner och tycker. Hennes uttalande är längre ner på sidan.
    https://www.buzzfeed.com/remysmidt/not-just-some-silent-victim?utm_term=.fqBnwgw5O#.yfzQ7o74J

    Ha ha ha och *asg* – detta är ju bara för löjligt OCH jag skulle vilja ha en tvärtom Dove. När jag vaknar likblek en kall och regnig novembermorgon så hade jag mer än gärna genom ett trollspö förvandla mig till brun och fin.

      Kul hur du finner eventuell rasism, colorism och whitewashing underhållande ?

        Läs vad jag skriver tack! Tänk sedan efter vad jag eventuellt kan mena. Skriv sedan ett svar – om du vill – annars håll truten.

      Förstår du inte själv hur fel din kommentar blev under ett sånt här inlägg? Och…. Köp den då??? Dove summerglow. Så kan du bli brun och fin.

        Alla bajsnödiga sekundärkränkta vita människor som för andra människors talan spyr jag på. Inser ni inte själva att vi alla är jämlikar och att problemet är NI som tror ni kan agera förmyndare och bödel och skriker i högan sky för att det är poppis? Inte för att ni egentligen bryr er. Men det är lätt att måla upp en bild av sig själv som en frälsare bakom en skärm, antonymt på internet. Låt vuxna människor föra talan själva, färgad som ofärgad för bövelen!

    Dove djurtester sina produkter!!

    Nu är ju inte den här reklamen i sin helhet rasistisk. Och Dove brukar väl ha med kvinnor från olika ursprung i sina reklamer? Hur hade reaktionerna varit om det bara hade varit vita i reklamen? Eller bara svarta?
    Sen att de uttryckt sig dumt i text på summer glow flaskan kan jag hålla med om, fair to normal och normal to dark. Normal borde ha hetat medium för normal är vad jag vet iallafall ingen hudton. Men även jag/vi med väldigt ljus hy borde bli arga, vaddå fair to normal liksom. Är inte jag normal heller då? Tycker dove krånglar till det för sig själva

    DU GÅR ÖVER LIK CAMILLA. DU BIDRAR TILL SÅ MYCKET MOBBNIBG OCH KRÄNKNINGAR. DU SNACKAR OM KÄLLKRITIK OCH HUR VIKTUGY DET ÄR. DU SNACKAR OM HUR BINGO SKREV OM SIN DOTTER. DU KONSPIRERAR UPP ATT BINGO ÄR EN VÅLDTÄCKTSMAN SOM NU DOTTERN SKA SITTA OCH LÄSA OM? DU MÅSTE STOPPAS!!!! NI ALLA SOM LÄSER DET HÄR!!! VI MÅSTE GÖRA NÅGOT VI KAN INTE STÅ LCH SE PÅ!!! VI ÄR DÅ EN DEL AV DET HÄR FATTAR NI INTE DET? KAN INTE NÅN STARTA EN FACEBOOK GRUPP STOPPA BLOGGBEVAKNIBG SÅ KAN VI PRATA OCH HJÄLPAS ÅT? ALLA HÅN OCH RYKTEN LIGGER KVAR PÅ NÄTET I EVIGHET OCH CAMILLA OCH VI SOM LÄSER FÖRSTÖR FOLKS LIV!

      Skriv en normal text som går att läsa, så kommer nog någon läsa allt. Jag pallade bara första meningen.

    Nivea har just nu en jättekampanj på gång i Afrika (åtminstone Västafrika) där man utlovar ”visibly fairer skin” på stora billboards. http://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2017/10/20/558875377/nivea-ad-for-visibly-fairer-skin-sparks-controversy-in-west-africa

    Vad sägs om det? Obehagligt tycker jag. Take your self-hatred back to Europe, some fuse twittrade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.