Det vänder sig i magen

Egoina:

Egoina visar upp lite olika saker man kan bjuda på ifall man har Halloweenparty och framför allt om man har ett party för barn.
Den här bilden med ”korvfingrar” fick det att vända sig i magen på mig. Jag kan inte riktigt förklara varför men jag har haft en hang up på mat som min hjärna kan få till att det är mänskliga kroppsdelar sedan jag var liten. Ett tag fick jag för mig att falukorv såg ut som en arm och vägrade äta det och jag får exakt samma känsla för de här halloweenska korv med bröden.
Inte nog med att de ser ut som fingrar – de ser ut som fingrar där man dragit bort nageln och det är en annan av mina hang ups.
Jag glömmer aldrig när en tjej med lösnaglar i en boxklass kom ut till mig i receptionen på SATS och visade upp sin hand. Mitsen på ena handen hade glidit när kompisen slog ett slag och dragit med sig hennes naglar så de lossnat hela vägen upp till nagelbandet. De stod alltså rakt upp. (Jag blir typ illamående av att skriva det här)

Jag vet att det finns märkliga fobier och en som är återkommande här i bloggen är Trypofobi – alltså fobi för hål. Finns det något namn för det jag lider av? Fobi mot mat som ser ut som kroppsdelar?
Det positiva i kråksången är väl att det inte är särskilt troligt att jag utvecklas till en seriemördare med kannibaliska inslag. (The silverlining – if you reeeeeally wanna see it!)


En kattlåda för 39 kr på Olssons basar, en spade, krossade digestivekex och hemmarullade chokladbollar..

Och på tal om Halloween…
Magdalena Graaf hade Halloweenfest 2011 och böjd på en klassisk kattlåda. Den hade jag heller inte kunnat äta ur med det är helt och fullt THKs fel och ingen fobi.
Varje gång jag ska tömma hans låda så är det som en smärre gravöppning här hemma. Helt oförmögen att krafsa över sina korvar är han också. Inte ett korn träffar han dem med. #trasigdnastege

26 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Trodde jag var ensam om den fobin. Vägrade äta kött i fem år då jag läst skräckhistorier om bla en man som gjorde korv av gatupojkar under andra världskriget. Så du är inte ensam om det ? kan fortfarande få den nojjan ibland och väljer gärna bort köttet..

      Men fyfan:( usch läste detta medans jag skulle äta min falukorv, nej tror jag blir helt och hållet vegetarian nu(har redan skärt ner på kött en hel del)
      Är också jättekänslig för sånt.. vidrigt med fingrarna på bilden också, förresten :/

        The future is vegan! ☘️

        Hehehe, går ju alldeles utmärkt att skulptera ut kroppsdelar även i gurka/morot osv 😉

      Åh jag är likadan. Massor med matnojjor. Låg mycket på sjukhus som barn och var så rädd för att maten, köttfärs, korv etc innehöll tex amputerade kroppsdelar. Började säga att jag var vegetarian på sjukhusen och nu i vuxen ålder så äter jag inget kött alls. Men har dessvärre många andra matnojjor med. :/

    OT. Påtal som smygreklam känns det som biskopsdotter.se hela instagram är en en reklampelare

    Värsta jag kan tänka mig är de här superkonstiga babyshower-tårtorna som ser ut som magar eller snippor med nedsyltade dockor utstickandes. Alltså, vafan?!

    Men…. Om ni tänker så här:
    Den här fobin kanske är en insikt?

    För det ÄR ju kroppsdelar som äts. Kött är kroppsdelar.

    Mvh Också Drabbats Av/Begåvats Med Insikt

      Har varit vegetarian sen vi fick dissekera första gången på läkarprogrammet för några år sedan. Visste ju såklart innan att kött är kroppsdelar, men att se med egna ögon att muskler på människor ser ut precis som köttbitarna man köper i affären fick det verkligen att klicka för mig.

    Det har varit mycket snack om Blondinbella på senaste och det hon uppger i bloggen som oftast verkar vara taget ur det blå. Tex när hon skrev att hon har 150 (eller 200, hon verkar inte veta själv) resdagar om året. För skojs skull gick jag igenom hennes bilder på Instagram från 26.10.2017 till 05.09.2016 och räknade alla hennes dagar på vift. Allt från prosche-körande i malmö till långsemester i thailand, alltså alla dagar hon ej varit i stockholm, både privat och i jobbet.
    Jag fick det till 92 dagar (med reservation för att jag kan ha missat en resa eller två, eller att hon inte nämner resan på insta vilket jag inte tror skulle hända)
    Vet också att hon har nån resa till inbokad i år men några 150 eller 200 resdagar är definitivt inte..

    Hon kör verkligen på fake it until you make it och bygger luftslott. Alternativt att hon vill provocera, synd bara att hon inte förstår att hon skjuter sig själv i foten. Hennes trovärdighet sjuker med varje påstående..

    /mammaledig med bebis som sover mycket = förmycket fritid som gillar att leka detektiv ??‍♀

      Har varit några gånger hon inte nämnt nåt på insta men däremot lagt upp på stories, sen räknar hon väl säkert resor över dan också. Så kanske att hon närmar sig 150, men 200 är klart överdrivet

        Ah okej, följer inte henne på insta längre så har inte koll på hennes story 🙂
        Jag har även räknat med alla ”överdagen-resor” som tex konferens i göteborg eller möte i Umeå. Och har hon spenderat 24 timmar med övernatting någonstans så har jag räknat det som två dagar
        Jag tror det handlar om max 120 dagar. Vilket är supermycket, förstår inte varför hon måste överdriva och hävda sig så mycket när det hon gör oftast är imponerande i sig

    OT men jag vet att det finns så många duktiga kunniga och hjälpsamma människor i det här kommentarsfältet som jag skulle vilja ha input från så hoppas det är ok. Jag har funderat mycket på det här med vegankost och jag skulle verkligen vilja kunna äta med bättre samvete. Men det är två faktorer som gör mig förvirrad och så ofta slutar det med att jag väljer det ett animaliskt alternativ.

    Jag har haft mycket problem med magen och gjorde till slut en ordentlig utredning hos dietist för nåt år sen. Domen blev att jag tål inte en viss kolhydrat som finns i bl a: bönor, kikärtor, ärtor, linser, broccoli, blomkål, sparris, sötpotatis, kålrot, betor, svamp, kål, lök, vitlök, vete, råg, cashewnötter, vattenmelon, persikor och liknande frukter.

    Jag har också börjat gå upp i vikt senaste åren, efter att ha varit naturligt smal i ungdomen. Nu måste jag anstränga mig på et sätt jag aldrig tidigare gjort bara för att hålla vikten, och jag vet inte än om det är värt det eller om jag ska ge upp och ta en viktuppgång. Men jag kände mig väldigt obekväm efter jag gick upp ca 8 kg, och nu har jag med disciplin gått ner det mesta igen. Har också ett sockerberoende jag försöker få bukt med.

    Jag har gjort en del försök att äta mer veganskt men det har känts väldigt krångligt att både undvika det jag inte tål och samtidigt försöka äta nyttigt. Men jag har så dåligt samvete. Jag känner mer och mer att det inte är rätt att äta animalier, i alla fall inte så mycket. Är det någon som har några idéer eller tankar? Jag vet inte vad jag söker, recept, inspiration, tips eller pepp bara. Nån som har en liknande sits kanske? Jag känner mig så skyldig, att jag borde anstränga mig mer men vet liksom inte i vilken ände man börjar och hur mycket press jag ska sätta på mig själv. Jag har så svårt att hitta en balans, och känner skuld och stress över det.

      Jag har IBS och tål heller inte de kolhydrater du nämner. Det finns även grejer som man ”borde” kunna tåla fast man har IBS men min mage tycker annorlunda. (Jag har även underfunktion i sköldkörtel och kan äta soja bara lite och sällan). Jag var vegan för några år innan jag fick diagnosen och även för typ två år efter att jag fått diagnosen, sen var jag tvungen att ge upp. Av den enkla anledningen att det blev för enkelt för svårt, jag var hungrig jämnt och mitt gamla ätstörning började lyfta sitt fula huvud då jag var tvungen att begränsa mitt matintag kraftigt.

      Nuförtiden äter jag inte mjölkprodukter, ägg äter jag främst i quornprodukter (nästan alla quornprodukter innehåller äggvita), äter även fisk. Mjölkprodukter, yoghurt och grädde, ersätter jag med havregrejer (älskar Oatly och Planti!), ”ost” köper jag lite då och då som veganvariant. Äter heller inte nåt med gelatin i.

      Det dåliga samvetet gnager nånstans i bakhuvudet när jag äter animalier men som det är nu så ser jag inget annat alternativ, tyvärr. Det var jättesvårt att börja käka animalier igen och är jag är fortfarande inte bekväm med det.

      Jag rekomenderar verkligen gruppen ”Vegetarianer och veganer i Sverige”. Den frågan har kommit upp flera gånger och de med mer erfarenhet och förståelse har svarat väligt bra. Massa pepp okså.
      Lycka till!

      Go vegan!

      Börja med att vända tankesättet. Du behöver inte känna skuld och ska inte känna skuld, då blir det bara jobbigt. Ändra en sak åt gången så brukar det flyta på efter ett tag. Ta råd och tips från olika grupper. En förändring åt gången är bättre än ingen förändring alls, tänk så istället tills du är där du vill vara. Testa dig fram med olika produkter, men känn dig inte tvingad till något. Brukar du äta ägg tex och har svårt att låta bli men vill låta bli, så beröm dig själv de dagar du hoppar över istället för att känna skuld de dagarna du äter det. Lev och ät på det sättet som passar dig och som du mår bra av och ta det i din takt om du har som mål att äta helveganskt. Mat borde aldrig förknippas med tankar att man känner sig skyldig över det man ätit – då blir det svårt och inte hållbart i längden

    Alltså.. kolla bokens senaste instagraminlägg.. blommorna som stod vid sängen när hon vaknade.. vilka är det i hjärtana vid sidan av krukan?

      Hennes son och Vanessa?!

    Dessa äckliga fingrar, jag kräks och blir yr då jag ser dem. Jag var med och anordnade en halloweenfest en gång och jag fick dem på min lott att göra men NEJ, jag går cirkel runt just dem på en ”skräck buffé” bajslådorna som står där.. som vuxen äter man ju med ögonen också, inte fasen vill jag ha sånt då 😀
    Jag fick hang up på hel kyckling då jag väntade barn och då mina var små.. lagar helst inte till det ännu men det går.

    Alltså både korvfingrarna och bajjelådan. Ånej önskar jag inte sett det too much! ??

      Haha ja. Jag kan tänka mig att vissa barn kanske tycker att det är kul, men såg på familjen annorlunda när de serverade liknande och det gick inte hem bland barnen heller. Kan man inte dekorera buffén ’läskigt’ med pumpor, spindelnät, plastspindlar etc men lämna maten lfred så man kan (vill) äta den liksom

    blev serverad chokladpudding i hundbajspåsar på en haloweenfest en gång.
    nej jag kunde inte äta…

    Åh nej, skulle inte ha sett det där.

    Kan få total låsning på mat om någon pratar om eller att jag råkar se någonting äckligt samtidigt. Exempel från verkligheten i somras. Skulle äta kokt ägg till frukost, sambon går förbi och säger ”du är säker på att de inte är ruttna ägg va?” jag nästan spyr och får spotta ut allt. De var inte ruttna, hade 10 dagar kvar på bästföre, men bara kommentaren sabbade ägg för mig. Har fortfarande inte kunnat äta ägg… 🙁

    Korv ska vi inte prata om……. hörde i bakgrunden ett radioprogram när jag jobbade där någon vegan uttalade sig om att korv var malda likdelar blandat med skräp från fabriken som man rullar ihop och förpackar i plast med en tecknad pojke på. No more korv för mig

    Borde vara en varning på sådana här inlägg

      Påtal om ägg.. Jag har inte kunnat äta det sen jag var i Vietnam för ett x antal år sedan och fick syn på deras delikatess ”Balot” – ägg där ankfostret utvecklats. Finns bilder på google, för den som inte är äckelmagad.

      Hahaha ja, men det är det ju. Jag äter inte kött nu och åt sällan korv när jag gjorde det. Men när jag gjorde det var det bara korv som min pappa gjort, för jag visste exakt vad det var i dem. Kolla kötthalten på förpackningen, ju mindre kötthalt desto mer ’skräp’

    Har hört att katter inte täcker över bajset i lådan när de anser sig dominanta i hemmet. Min vägrar också täcka över sitt (särskilt när jag borstar tänderna i samma rum).

    https://www.petplace.com/article/cats/pet-behavior-training/cat-behavior-training/litter-box-training/cat-doesnt-cover-her-feces-in-the-litter-box/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.