*tihiiii*

Blondinbella:

Blondinbella försöker på alla sätt rättfärdiga sin resa till och lanseringsförsöket i Saudi med att ”det är bättre att vara på plats och försöka påverkar än att bojkotta landet” och nu medan hon är i landet är hon tvungen att ha på sig en Abaya – en heltäckande svart klänning – något som är lagstadgat för invånarna i Saudiarabiens enligt deras tolkning av sharia, alla kvinnor bära abaya när de vistas i offentliga miljöer.
2016 greps en Saudisk kvinna av polisen efter att hon twittrat ut en bild på sig själv utan att bära en abaya så det är sannerligen inget val av dessa kvinnor att bära den.
Så vad gör Bella?
Hon lägger ut på sin Instastory att ”Jag gillar den!” Tihiiiiiii typ..

Jag förstår att hon behöver följa dessa lagar när hon är i Saudi men varför då inte ta tillfället i akt att kritisera plagget som är både kränkande och kontrollerande för kvinnor? Stå upp för allas rättigheter att få klä sig som man vill och slå ett slag för det kvinnoförtryck som pågår i Saudi?
Nej, nej… Bella GILLAR plagget!
Klart hon gör! Allt för att kunna tjäna så mycket pengar som möjligt! Då verkar hon mer än gärna skita i kvinnors rättigheter, för när hon sätter sig på planet därifrån kan ju hon knöla ner sin Abaya i resväskan och fortsätta sitt liv precis som vanligt – i ett land där hon har både rättigheter OCH kvinnor har fått rösta och köra bil sedan innan hon föddes. Och  idrotta. Och simma. Och umgås med män. Och prova kläder medan hon shoppar.
Men hon gillar den! Fräscht!

169 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Feministen BB strikes again! Kan inte avgöra om hon är verklighetsfrånvänd eller bara skiter i det, oavsett så är hennes beteende vidrigt 🙁

      Sara håller med. Detta är inte bra. Men allting verkar handla om pengar. Det finns annat som är viktigt här i världen.

        Men snälla, hur kan ALLT Bella gör vara fel? Klart att om bryr sig om pengar när hon driver ett företag, det ligger i företagandets natur oavsett om ni gillar det eller inte.

          Hon får väl tjäna hur mycket pengar hon vill både i och utanför diktaturer och förtryckta samhällen runt om i världen men då får hon väl erkänna det! Det är så jävla löjligt att hon påstår sig vara där just nu för att ”hjälpa kvinnor”.

            Jag har inte sett henne hymla med att hon arbetar med vinsdrivna företag, snarare tvärtom. Var har hon påstått sig syssla med välgörenhet?

              Ingen har sagt att hon inte får tjäna pengar. Att däremot säga att man är så mycket för systerskap osv samtidigt som ens affärsidé är att få kvinnor att känna att dom inte duger som dom är tycker åtminstone jag är ett sjukt jävla hyckleri. Sen kommer hela Bard-grejen och nu den här resan. Återigen: BB får göra vad hon vill, precis som alla andra. Men när hon säger att hon står för en sak men agerar precis tvärtemot får hon räkna med kritik.

              Läser du hennes blogg? Hon har svarat i bloggen på varför hon vill etablera sig i Saudiarabien och ingenstans skriver hon att det enbart är för ett det är en lukrativ marknad. Däremot skriver hon att hon vill hjälpa kvinnor och göra skillnad.

          Bara för att man driver ett företag som ska gå med vinst betyder inte att man är beredd att göra det på vilka premisser som helst. Jag skulle aldrig göra affärer med företag i dessa länder t ex, eller med produkter som ska djurtestas, företag som står för rasism, sexism osv. Bara för att man gör affärer och vill tjäna pengar behöver man inte vara helt utan moral. Bella har förmånen att välja vilka värderingar företaget står för och valet är helt entydigt: PENGAR före allt annat.

    Men herregud hon kanske tycker den är snygg bara?

      Förlåt men är du dum? Det är inte det det handlar om.

        Jag tänkte på det som att hon förväntade sig att plagget skulle vara obekvämt eller jättefult och kännas som att det kvävde henne men när det inte var det så blev hon positivt överraskad. Därav den ”glättiga” tonen. Och ja det är så klart problematiskt att Bella försöker framställa det som att hon och Pingis är där för att göra en skillnad men det känns som att hon kanske får lite väl mycket kritik för ALLT hon gör nu. Kanske måste du inte hugga på precis allt hon gör utan tänka att ibland kanske personer bara behöver få reagera på att ett plagg som andas kvinnoförtryck inte såg ut som den tortyrkammare de målat upp framför sig.

          Oj. Min kommentar hamnade lite tokigt i ordningen. När jag skrev ”du” så menade jag Camcam

          I hennes position så tror jag att man ska passa sig för att ösa ur sig spontana reaktioner som faktiskt är politiskt laddade hur man än vrider och vänder på dem. Vissa saker får man helt enkelt hålla för sig själv och inte slänga upp på nätet om man inte också är redo för den politiska diskussion som är kopplad till det man reagerar över.

      Grunden till att hon har den på sig från början är inte ”snygg” och hade hon tyckt att den var ett fashion statement hade hon ju haft den på sig varje dag hemma i Stockholm också och vi kan ju slå vad om att hon inte tänker göra det.

    Det är kanske inte jättesmart att kritisera ett land som Saudi offentligt när man är där, och när det dessutom är oroligt i landet.

    Sen är det kanske inte jättesmart att kritisera landet när man försöker etablera sig där heller.

    Hon kan nog inte göra så mycket annat i den situation hon befinner sig i, det smartaste hade nog varit att inte instagramma alls i så fall, varken positivt eller negativt.

      kommentarer om att det inte är kvinnoförtryck inom 1…2….3…..

        *3…2…1 menar du nog

      Nej, sant, men det man kan begära är väl att hon åtminstone inte flamsar omkring. Det är ingen studieresa hon gör med gymnasieklassen detta utan en affärsresa.

      Hon hade väl väldigt lätt kunnat se till att INTE vara där överhuvudtaget?

        Det hade självklart varit det absolut bästa.
        Men nu är hon där och det var det jag skrev min kommentar utifrån.

    Fuck off, camcam! Abaya är inte kränkande för alla kvinnor! Problematisera plagget hur mycket du vill men du får inte föra talan för alla kvinnor som bär abaya.

      I Saudi är det LAG på att kvinnor måste bära abayna – så jo – jävligt kränkande.

        Det är trots allt kvinnor som förlorar på detta, de som feminismen vill hjälpa? Det är kvinnor som drabbas av att folk tror att de är hjälplösa, förtrycka satar. Visst, kvinnor som frivilligt bär abaya i västvärlden riskerar inte att straffas av staten (detta betonar jag) men ska feminsimen acceptera att denna grupp av kvinnor ska hånas, dumförklaras och förminskas? Vad betyder ens den femnistiska kampen om inte feministerna själva kan kämpa för sin sak utan att kvinnor is thrown under the bus?

        Förväntade mig inget annat än mothugg, skrev min kommentar i affekt. Vet sedan tidigare att västerländsk feminism är exkluderande. Hade jag vetat bättre hade jag hållit tyst, som jag annars alltid gör 🙂

          Fast kvinnorna förminskas väl ingenstans av feministerna, snarare av staten som fråntar dem rätten att bära vilka plagg de vill/inte vill.

          Danni, du bör möjligen inte en gigantiskt kofta under din abaya?

        Förlåt mig men jag tolkade det som att du menade att själva klädesplagget är kränkande eftersom du skriver i inlägget ”(…)varför då inte ta tillfället i akt att kritisera plagget som är både kränkande och kontrollerande för kvinnor?”. Om du enbart menar att lagen är kränkande och kontrollerande så bör du se över hur du uttrycker dig i inlägget och redigera därefter.

      JAG tycker faktiskt att en Niqab är kvinnoförnedrande…

      Men du, det är ju de kvinnor som hade valt något annat om de hade möjligheten som är problemet här! Annars kan man ju försvara alla förtryck världen runt med att det finns en och annan person som tycker om att inte ha ett eget fritt val. Jaha, skoj för dessa personer men hade de haft ett FRITT val så hade de som gillade detta klädesplagg fortfarande kunnat VÄLJA att bära det.

      Anser du seriöst att bara för att en och annan trivs med att bära den så är det okej att tvinga resterande kvinnor i landet att göra det samma?

        Varför anser du då mig som muslimsk kvinna i Sverige som valt att klä mig i abaya vara förtryckt? Den svenska dubbelmoralen i sin tydligaste form.

      Fuck off tönt.

        Konstruktivt.

          Dannis första kommentar var däremot supermogen, eller?

            Men hur är det med argumentationstekniken hos folk i detta kommentarsfält? Nej, Dannis kommentar var inte heller vidare välformulerad. Men gör det Mimis till mer konstruktiv?

            Två fel gör inte ett rätt.

          Nej jag försökte inte vara konstruktiv.

      Danni, är det kanske så att du själv är hjärntvättad och själv tvingas bära den, och sedan bara övertalar dig själv om att du faktiskt ”gillar” den?

        Tja, nej jag runt i svarta stuprörsjeans. Själv då?

        Något som är kränkande är ju i för sig att skriva saker som att kvinnor är hjärntvättade när de bär sådana plagg… Handlar väl förfan inte om hjärntvätt, tror du inte många av dessa kvinnor är högst medvetna om problematiken även om det är lag på att bära plagget??

      Danni vi har yttrande frihet så camcam skriver vad hon vill. Och skriva fuck off till en annan kvinna är fult och lågt!

      Jag skriver detta som person med muslimsk och arabaisk bakgrund: Camcam kritiserar inte plagget utan att det är LAG i Saudi Arabiensom tvingar dessa plagg på kvinnor som inte vill ha dem. Själv tycker jag att det är ett brkvämt plagg att ha på sig men det är INTE ok att tvinga andra att ha på sig ett visst plagg.

        Förlåt för alla typoes. Min keyboard funkar inte riktigt idag :p

      JAAAAA PRECIIIISSSSSS ÄNTLIGEN EN VETTIG KOMMENTAR.

      Det är lag på att bära plagget. Det skulle jag kalla för kraftigt inskränkt frihet. Kraftigt inskränkt frihet i sin tur skulle jag kalla för förtryck. Jag tror inte att jag är ensam om att definiera orden så. Därmed INTE sagt att kvinnorna i Saudi är svaga, hjärntvättade eller veka på något sätt. Lagen och dess syften är däremot milt sagt helt obegripliga och horribla och hur någon kan vilja ha något att göra med en regim som står bakom sådant är en fullständig gåta.

        Exakt, well said. Man kanske låter lite hård ibland tyvärr men vadå, plagget MÅSTE problematiseras. Kvinnor flyr och dör för rätten att få välja själva (vilket i dessa länder ju faktiskt undantagslöst betyder att få välja att inte ha den). Detta är ett mycket större problem i sammanhanget än att vissa VÄLJER att bära den i västvärlden och hånas för det (även om det så klart inte ska vara så heller).

          Har du träffat en kvinna som flytt från Saudi? Inte jag heller. Däremot Iran eller olika delar av kursistan. För er är det samma sak. Men ni blandar ihop äpplen och päron.

    Men Pingis insta då?
    Hon tog en selfie och skakade på huvudet med abayan på.. Hur tolkar man de?

    + Bara jag som såg receptionisten i Bellas klipp?
    Hon? Hade en helt täckande där man bara såg ögonen.
    + även de som är med på mötet..

    Bara ja som får dåliga vibbar där?

      Jag har aldrig varit inne på Pingis Insta tidigare, men av hennes story får man ju se en helt annan Isabella – en väldigt mycket mer nyanserad person. I om detta blir det ju om möjligt ännu tydligare att via sina egna kanaler så spelar Isabella en roll. Jag kan förstå att karaktären Isabella fyller en viss funktion, men jag ser inte vitsen med att maxa det flamsiga och tramsiga till den grad som hon gör.

      On topic. Skrämmande att se hur denna människa åtsidosätter sina (eventuella?) värderingar så snart det finns pengar att tjäna.

    Man undrar hur hon tänker ibland. Ser fram emot att se Bella i abaya även här på hemmaplan, eftersom hon nu gillar plagget. För egen del så undrar jag mest om man verkligen påverkar så mycket i positiv riktning genom att resa till dessa länder, delta i/”respektera”/acceptera kvinnoförtycket? Det mest effektiva borde vara att bojkotta dem helt. Punkt. Det är en sak att respektera en kultur och en annan att respektera lagar i diktaturer som förtrycker halva sin befolkning. Var det många som reste till Sydafrika under apartheid och trodde att de ”gjorde skillnad” på det viset? Då infördes internationella bojkotter och utövades både ekonomiska och politiska påtryckningar för att få bort systemet.

      Apartheid upphörde inte för att folk turistade i Sydafrika och hyllade maten och människorna, utan för att omvärlden införde kraftiga sanktioner och det blev genant för sydafrikanska ledare att möta andra länders ledare. Och självklart också med den enormt modiga kamp som motståndsrörelsen i Sydafrika förde under många år. Det skulle vara kännbart för länder som inte respekterar mänskliga rättigheter om andra tackade nej till att göra affärer med dem och pumpa in pengar i deras regimer, det skulle tvinga fram förändringar.

    Kom att tänka på gårdagens artikel om Saudiarabien skriven av Adaktusson: https://www.svd.se/lars-adaktusson-reformer-och-fortryck-i-saudiarabien

    ”Tror vi på allvar att ekonomiskt samarbete och handelsutbyte är det effektivaste medlet för förändring ska vi också ha modet att tala klarspråk och kräva respekt för människovärdet. Oavsett om vi företräder politiken, diplomatin eller näringslivet måste mänskliga rättigheter alltid stå i centrum vid kontakter med det officiella Saudiarabien.”

    Så himla viktiga ord de borde ha med sig.

      Alla borde maila exakt detta citat till Isabella tills assistent-Simon blir så överväldigad att han trillar av stolen. Hade kommenterat citatet inne på hennes blogg men vill inte bjuda henne på det…

      (nej jag postar inte för snabbt, en normal människa skriver fler än ett ord i minuten…)

      Mycket klokt skrivet. Något som varken LCC eller våra politiker verkar ha tagit till sig dock. Någon större skillnad lär du ju inte göra genom att acceptera en diktaturs förtryck bara för att få sälja grejer, utan att knysta ett ord om bristen på mänskliga rättigheter. Och för egen del tror jag att det måste röra sig om mångmiljardaffärer för att det ska funka att utöva någon form av påtryckningar om mänskliga rättigheter. Att komma med ”vi vill sälja lite krämer hos er men aja baja, ni får allt tänka lite mer på mänskliga rättigheter” lär väl få en utslängd snabbare än kvickt = Isabella kommer inte att göra ett uns skillnad.

    Fan vad bra skrivet!

    Tydligen finns det alltid folk som ändå ska försvara förtrycket där, ofta med en sån konstig motivering som ”det är inte bättre i Sverige”

    Nähä?! Googling om Saudi;
    (Homo)sexuella otillåtna relationer straffas med stening, dödsstraff sker offentligt med svärd, politiska partier/fackförbund förbjudna, könssegregering överallt, kvinnor är under förmyndarskap till män, ateism straffas med döden… Med mera.

    Men bra att Bella kommer och gör skillnad. Kanske bättre att hon slutar gaffla om detta och vilka enorma förbättringar som sker där. Detta är inget annat än medeltid.

      Ser fram emot en lista på vad hon åstadkommit i form av skillnad, när hon kommer hem. Vill ha minst ett blogginlägg där hon redovisar för all den skillnad hon gjort… Håll i hatten nu allihop! Snart får vi se på nyheterna hur Isabella skapat den strukturella skillnad i detta område som FN misslyckats med. Jag sitter bänkad!

      Även otrogna kvinnor stenas till döds, räcker väl att maken misstänker det.

        Även våldtagna.

        Även otrogna män. FACEPALM på dig!

      Homosexualitet är inte ok i Dubai heller.

        Inte i Polen heller, men du stenas inte till döds.

          Och i Sverige finns svenska vita män som förtrycker

            Inte inskrivet i lagen dock = viss skillnad.

              Nä precis, och/eller med släktens goda minne. Kom igen, inte samma sak. Ingen som påstår att det inte finns svenska män som förtrycker!

            Tror du #metoo fått genomslag i Saudi med omnejd?

    Ja, helt efterblivet att hon vill etablera sig i det landet. Endast för att det är ett jävligt rikt land. Och hon skiter fullständigt hur kvinnorna blir behandlade. Allt handlar om o tjäna pengar. Fyfan så ful hon är.

    Sluta. Skriva. ”Saudi”!!!!
    Landet heter Saudiarabien, inget annat. Bara för att Bella inte fattar det behöver inte ni andra ta efter.

        Hahaha tack för dagens gapflabb!

      Folk vet nog det men använder Saudi som slang. Precis som Swaziland kan kallas Swazi, Mozambique – Moz, Australia – straya etc. Känner folk bosatta i Saudiarabien som själv kallar det Saudi så ser inte riktigt problemet?

      Kungahuset Saud härskar över Saudiarabien, Kingdom of Saudi Arabia. Ättlingar till anfaderns 45 söner är prinsar i landet.

      https://sv.wikipedia.org/wiki/Saudiarabiens_monarki

    Vad skönt det hade varit om alla hade burit en sån och en påse för ansiktet. Så hade man bara kunnat lämna hemmet utan att sminka sig, fixa håret och tjorva med äckliga kläder som aldrig passar. Vad skönt att slippa alla krav

      Hur kan en del länder vara så efter vår tid. Ryser när jag tänker hur kvinnan är behandlad i vissa länder tex Afghanistan . Det är tragiskt.

        Ja det är fruntansvärt, men de lever inte efter Islam. Deras kultur är vidrig.

      Just do it 😉 Rockar Abayan all day, every day. Hör och häpna: valt det själv. Familjen är emot det till och med.

    ….och detta spär bara på min uppfattning att hon inte bryr sig ett vitten om kvinnors rättigheter, feminism. Det finns sååå många länder att etablera sig i men hon väljer Saudi? ??? och ja,hade hon gillat abaya så mkt så hade hon burit den överallt, även här hemma. Som mode, trend etc. Men antagligen bara nåt hon vräker ur sig för att inte tappa masken helt.
    Såg ni förresten hur obekväm hon såg ut på en instastorie; Pingis frågade vad som hände och Bella ser helt lost ut. Faktiskt gråtfärdig.
    Åk hem!! Stöd inte diktaturer…?‍♀️?‍♀️

    Alright, då är det väl bra att alla svenska kvinnor bojkottar alla länder där det finns kränkande lagar mot kvinnor eller där kvinnor behandlas sämre överlag. Det är inte Isabellas ansvar att behöva stå till svars för vad Saudiarabien har för lagar. Hoppas att alla bojkottar Ikea också, dom retuscherade ju bort kvinnor från sin katalog! (Ingen reaktion där?) Kanske rikta kritiken rätt här, Saudiarabien är ett land som förtrycker kvinnor, Isabella är en kvinna som försöker etablera sig där. Kasta skit på landet istället och backa Bella.

      Den dagen någon från IKEA åker ner och lägger upp instastories där de hyllar förtrycket och fnittrar åt skiten så kommer jag reagera på det också.

        Det är alltså värre att en enskild kvinna fnissar i Saudiarabien än att ett gigantiskt företag redigerar bort kvinnor ur sina kataloger? Det känns ju.. rimligt.

          Nu har de bemött och tagit åt sig av kritiken (tror det var 2012) och forsätter inte med detta längre om du hänger med i svängarna lite. Men självklart är det förkastligt att detta ens inträffade.

            Hänger med i svängarna rätt bra. Ikea har väl fortfarande varuhus i Saudiarabien? Så.. vad är skillnaden? Att Bella inte har redigerat bort kvinnor ur sitt företag?

              Ikea fick ju massor av kritik för den retuscherade katalogen? Inte talar de om vikten av ”systerskap” heller.

                Ja, men dom har fortfarande varuhus i Saudiarabien och tjänar pengar, precis det som Bella anklagas för. Systerskap handlar alltså om att tala överhuvudet på kvinnor som bor tex i Saudiarabien? Vad tror du att dom anser om att Isabella är där? Spelar det någon roll för dig?

                  Nej, hon påstår att hon är där för att göra skillnad för kvinnor. Hade hon erkänt att hon var där för att tjäna pengar så hade det ju varit sanningen i alla fall.

    Men hur får hon det här att på något sätt kännas ok i sitt huvud…. hon som skriver så mycket om kvinnors liv och karriärer. I detta land får de inte ens gå ut. Fattar inte hur hon tänker och ja, kritiken är verkligen berättigad.

    Kom att tänka på denna:
    https://youtu.be/LYNyJnOZdqg
    Trevligt land.

    Blir illamående av hur Bella och Pingis försöker rättfärdiga sin vilja att jobba med LCC i Saudiarabien. Sista bilden i Pingis instastory… där står de och ler stort bredvid två kvinnor som bara får visa ögonen medan de minsann vill visa på hur fantaaaaastiskt det är att gloworks har skapat 34000 jobb för kvinnor. HUR kan de sitta på möten mitt emot kvinnor som förtrycks på det sättet? Och Bella är så glad att få skriva på viktiga väggen. Alltså. Vilken värld lever hon i? Finns bara en sak som är viktig för henne – hon själv och hennes pengar.

      Du kan visst absolut inte tänka dig att det faktiskt är så att de två kvinnorna VALT att klä sig på det sättet? Varför ta för givet att de är tvingade till det, bara för att du själv inte skulle klä dig så? Det är trots allt ingen lag i det landet som säger att man måste täcka sitt ansikte, och tro mig, det finns en hel del kvinnor i både det landet och i många andra länder (även icke-muslimska) som gör ett eget aktivt val att klä sig så. Så ta inte för givet att alla som gör det att tvingade till det eller förtrycka per automatik.

        Men snälla, tror du inte deras män bidrar till att de skyller ansiktet? De är inte bara förtryckta av staten utan även sina män, pappor och manliga släktingar.

        Då kan vi prata om varför någon skulle välja det. Vad som ligger bakom det valet.

        Att ta för givet att just dessa två kvinnor skulle ha valt klädsel själv känns en aning som att välja att blunda för problemet.
        So what om just dessa till 100% egen fri vilja går klädda så? Look at the bigger picture.

    Fy fan vad ledsen jag blir av att läsa din text, Camilla. Ni feminister säger att kvinnor ska ha på sig vad dem vill, utan att sexualiseras. Detta gäller uppenbarligen inte för muslimska kvinnor.

    Ni anser att det är männen som skapar ett patriarkat, men kollar man i ditt kommentarsfält gör ni ett väldigt bra jobb själva. Ni anser att Kissie utnyttjar sin sexualitet och kropp för att sälja när hon poserar lättklätt på Instagram, och ni anser att Bella inte är en feminist för att hon respekterar lagarna och kulturen.

    I slutändan handlar inte detta om er ”kamp mot männen”, det handlar om att NI – kvinnor – vill kontrollera andra kvinnors kropp. Deras rätt att klä sig hur dem vill, se ut som dem vill.

      Jag är feminist men är beredd att hålla med dig här

      När det står i lagen hur kvinnor ska klä sig för att inte gripas är det inte kvinnors krav på hur andra kvinnor ska klä sig. Gå utan lagstadgad klädsel i Saudiarabien och se vad som händer.

        Annan E:
        Camilla skriver ej endast ”lagen”. Hon skriver *abaya*. Abayan i sig är INTE förtryckande. Att tvingas bära den däremot, ja.

        Bella säger ingenting i videon om lagen. Hon säger inte ”Åhh jag gillar den här kvinnoförtryckande lagen som tvingar mig att bära abaya”, on uttalar sig om PLAGGET i sig.

      Feminism handlar inte om ”kamp mot männen”.

        Anonym:
        Nähä? Vad handlar den om då? Kampen mot kvinnors rätt att få ha på sig vad dem vill, ser det ut iallafall om man kollar på det här kommentarsfältet 🙂

      Jo, men nu är det ju inte kvinnorna som bestämmer vad de ska ha på sig så hur är detta inte feministiskt. Om kvinnor i Saudiarabien fick välja vad de ville ha på sig – allt från bikini till burka så är det feminism och upp till var och en, men så är inte fallet. Nu är detta LAG, en lag som skapats av MÄN!

        Om det är lagen du menar – varför skriver du att ABAYAN är ett kvinnoförtryckande plagg?

        ”plagget som är både kränkande och kontrollerande för kvinnor?”

        Nej. Du har fel. Plagget är inte kränkande mot kvinnor; tvärtom. Att TVINGAS bära den däremot? Ja. Men skriv det då. Lagen.

      Förstår inte hur du tänker. Förstår ni inte att kvinnor inte ens är myndiga i detta land? Det är män som har skrivit de lagar som finns för kvinnor har INGET att säga till om? Och så får vi inte klanka ner på det för det är ofeministiskt? Att bära ett svart skynke som täcker allt på en kropp är helt ok om du gör det HELT frivilligt, vilket det säkert finns ett antal kvinnor som vill göra (fasen, skulle kännas skönt vissa dagar). Förstår inte hur svårt det kan vara att se skillnaden?

        Marja:

        Jag försvarar inte lagarna. Jag försvarar inte männens kontrollerande. Jag försvarar KVINNANS (keyword) rätt att få bära det hon vill, och hennes rätt att vilja göra det.

      Min text till anonym passar till dig också Sombressa…

      Då kan vi prata om varför någon skulle välja det. Vad som ligger bakom det valet.

        The real Hmm:
        Om vi ska ta upp det, varför kan vi inte lika gärna prata om varför kvinnor skulle vilja visa upp sin kropp offentligt? Varför kvinnor går omkring halvt nakna under sommaren?

          Sombressa: Det där är att förflytta fokus. Börja du istället med att förklara bad som ligger till grund för det valet och hur tanken uppstod från första börja.

          Det är ju du som säger att det är pga eget val, inte jag, så då får du förklara hur du kommit till den slutsatsen.

        Sombressa: vet inte varför men mitt svar till dig sitter fast i modd.

        Sov gott!

    Hennes engelska ger mig wannabe-kim-kardashian-vibbar på nåt sätt?

      Jag förstår mig verkligen inte på er som hela tiden ska hålla på och kritisera andra svenskar för deras engelska. Kritiserar ni nysvenskar för deras svenska också? Jag har aldrig mött en amerikan eller engelsman som kritiserar någons engelska (har bott utomlands i olika länder), tvärtom. Varför gör ni detta? Vi svenskar är svinduktiga på engelska om vi jämför med tex en mängda andra europeiska länder.

      Ni som håller på så här spär tyvärr bara på komplex hos andra för deras engelska. Vi är duktiga som vi är! Och faktiskt så är det så att det är i princip omöjligt att lära sig ett andra språk efter 10-12 års åldern och få till ett perfekt uttal. Men vi förstår varandra iaf.

      Sluta kritisera varandras engelska! Ge er bara!

        Jag jobbar i butik i stockholms turistområde och blir rättad av engelsmän och amerikaner titt som tätt för att jag råkade sätta ett ord fel i en mening, så jag är inte beredd att hålla med dig om just den saken.

        Antagligen bara att svin finns inom alla ”språk”.

          Fast att rätta någon som säger fel ord är inte samma sak som att håna någon för att den är dålig på engelska/har dåligt uttal.

          Upplever du det som samma sak så måste du vara väldigt lättkränkt och borde tänka om, alt har du haft väldig otur som stött på hånande engelsktalande. Jag har själv arbetat i butik och blivit rättad när jag inte hittat rätt ord. Jag har även blivit rättad i mitt nuvarande jobb då jag har daglig kontakt med folk som har engelska som modersmål. Jag ser det endast som ett bra tillfälle att utvecklas.

          Här bland kommentarerna så är det den hånfulla typen av kommentarer som existerar som enbart är skrivna för att trycka dit och vara elak. Stor skillnad.

            Jag borde såklart ha utvecklat, har absolut ingen fara med att få hjälp på traven när det gäller att utvecklas språkmässigt, men det jag menade var att de rättar, skrattar och himlar med ögonen mot mig. Vilket iallafall jag känner är hånande, det finns ju alltid två sätt att rätta någon.

            Det var mitt fel, jag borde ha varit tydligare 🙂

          …man är inte ett ”svin” för att man korrigerar någon som uttalar ett ord fel eller gör ett grammatiskt fel. Tvärtom! Man är ju hjälpsam.

        Isabella anser att hon kan få håret fixat på arbetstid och kalla det en del av sin arbetstid för att hennes utseende är del av hennes varumärke. Då anser jag att hennes språk också är del av hennes varumärke och måste man i hennes bransch gå till frissan varannan dag så kan hon också ta ett par engelsklektioner. Att hon har svårt för engelska förvånar mig inte – det är det många som har, men hon har tid och råd att investera i engelskan och på så sätt ge ett mer seriöst intryck. Behöver man engelska språket i sitt arbete (som hon påstår att hon gör annars hade hon ju spelat in sina stories på svenska) så får man se till att man är påläst och att man behärskar det ordentligt. Hon låter tusen gånger mer flamsig och tramsig på engelska än hon gör på svenska och det tror jag kommer att skada hennes varumärke mer och mer desto äldre hon blir.

          Men i gör ju du exakt samma sak. Du är svensk och sitter här och kritiserar Bellas engelska. Varför?

          Anser du att någon som pratar svenska med brytning och som ibland böjer ett ord felaktigt har ett sämre varumärke? På riktigt? Kritiserar du även den personen?

            Jag kritiserar henne inte, jag påpekar att hon upplevs som flamsig när hon pratar engelska. Man kan få ett gott intryck av en person på många sätt – Isabella anser att håret måste vara fixat för att ge ett gott intryck och jag anser att man ska vara påläst. Hon får uttala saker som hon vill men hon kan fortfarande ta reda på vad saker och ting heter inför möten osv.

            Jag tycker helt enkelt att alla som anstränger sig ska ha kudos för det. Isabella verkar inte bry sig alls.

          Jag tycker att bloggare överlag är mycket sämre på engelska än vad svenskar i snitt är. Det beror antagligen på att de inte har en särskilt hög utbildningsnivå. Tycker verkligen att det svaga språket gör att dessa influencers verkligen brister i trovärdighet. Även svenskan är erbarmligt dålig i vissa fall. Förstår inte hur man kan jobba med språk och kommunikation utan att behärska det. Man märker tydligt att t.ex. Sandra Beijer är utbildad då hennes blogg är mycket mera professionell än de flesta, såväl språkligt som innehållsmässigt och layoutmässigt. Hennes samarbeten är också mycket mera noggrannt genomtänkta. Hon är helt enkelt trovärdig och överlägset duktigast i sin bransch, tycker jag. Utbildning lönar sig!

            Men nu har ju Sandr aBeijer även utbildat sig inom kommunikation på en svindyr Berghs-utbildning, i kombination med att hon antagligen har en naturlig talang för kommunikation. Man kan inte mixa äpplen och päron så där. Man kan inte kräva det av alla bloggare/influencers etc. Dessutom är det toppen att även folk utan läshuvud kan bli framgångsrika. Med följd att deras beundrare särskiljer sig åt, men så är det ju med kultur i allmänhet också.

              Jag sa inte att man kan kräva det av någon, bara att de som har en utbildning ofta är bättre. Allt går inte bara man är driven och vill det tillräckligt. En del saker kan man kanske inte lära sig by doing utan vissa saker kan man ha fördel av att plugga. Tycker att det är viktigt att poängtera det i en tid där många inte tycks förstå vad en utbildning ger en människa och tro att allt bara fixas om man är driven, typ. Näe, många av dessa influencers borde gå tillbaka till skolbänken tycker jag. 😉

        Poängen är att hon, och många, många fler svenskar, försöker för mycket när vi pratar engelska. Vi ska låta så himla amerikanska och det låter aldrig bra.

          Oh well! Är det inte fel på uttalet så är det fel på att någon försöker för mycket…

          Du har aldrig funderat på varför (bakomliggande orsak) till varför en del svenskar ”försöker så mycket”? Att det kanske till stor del beror på att svenskar kritiserar varandras engelska i så stor utsträckning?

            Åh herregud?

    Vid närmare eftertanke, var inte Bella på semester i Saudiarabien för en tid sedan? Lagt pengar flertalet gånger i ett land som tillåter stening 2017 alltså…

    Kan detta verkligen vara bra pr för LCC? Bryr sig folk så lite.

      Hahaha semester i Saudiarabien? Nej, men i Dubai (Förenade arabemiraten).

        Just det, tack. Har för mig det var lite kritik om det just då oxå

      Med tanke på att svenskar glatt åker till tex Dubai på semester och alltså själva inte tycker det är nåt anmärkningsvärt så köper väl folk att även Bella gör det.

      Fast när jag läser här blir jag ändå positivt överraskad av att många vågar ta ställning. Det är bra!

        Dubai är ju inte Saudi. Så antar det är bättre i Dubai.

          Det är jag medveten om. Menar dock att Dubai på ett liknande – om än inte lika omfattande – sätt har en riktigt osmickrande kvinnosyn.

        Väljer aktivt bort alla länder där man som kvinna förutsätts täcka sig själv. Helt ok att visa respekt genom att t ex inte vara ”halvnaken” i kyrkan eller gå i bikini på stan, men om man i övrigt måste skyla hela sig själv så fort man visar sig utanför något hotell så är det något fel (alltså inte för att jag själv vill visa särskilt stora delar av min kropp men rent principiellt). Men å andra sidan är jag så jäkla principfast att är anti mot vissa länder pga deras abortlagstiftning, vore enklare att bara skita i vissa saker…

    Det verkar ju vara en kupp på gång där just nu. Vore nog bäst om de pallrade sig iväg därifrån medan planen avgår.
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/B7XEg/kronprinsen-gor-revolution-i-saudiarabien

      Snälla, sluta länka till den där jäkla skitblaskan.

      https://www.expressen.se/nyheter/en-av-varldens-rikaste-gripen-i-saudiarabien/

    Jo fast jag kan tänka mig att hon hade varit i fara om hon vägrade bära plagget, stå upp för kvinnornas rättigheter i landet. Sedan vill hon ju tjäna pengar och då är det bra att vara medgörlug, visa respekt för kulturen.

      Fast respektera kulturen kan man ju inte säga när det handlar om ett sådant enormt förtryck?

    Jag riktigt äcklas av Bella i den här situationen. Om hon nu prompt vill in Saudiarabien för att stärka kvinnor då måste man ju för tusan på allvar försöka förstå deras situation i landet.

    Att flamsa omkring och uttrycka sig positivt om abayan är att vifta bort förtrycket som kvinnorna får genomleva bara för att plagget är ”ganska skönt och snyggt”.

    Ett absoluta minimum borde iaf vara att INTE ta bilder med abayan och med den lilla friheten som hon har när hon befinner sig i landet visa att LCC inte stöttar sådan skit.

    Nej du Bella o co, ni faller som en tung sten med det här. Det går inte att rasa om systerskap när det passar på hemmaplan, försöka sprida ”entreprenörskapets religion” som lösning på alla problem i världen och sedan aktivt bidra till att normalisera det muslimska förtrycket för att kunna tjäna mer pengar.

    En sak som borde tas upp mer och kritiseras är alla bloggare som åker till Dubai. Det är en dikter och lyxhusen där är till stor del byggda av typ slavar. Alla som skriver om ”underbara” hotell där gör typ samma sak som Isabella. Vad är underbart med en byggnad skapad av slavar, eller en semester i ett land där kvinnor saknar människovärde och den som är gay inte har nån chans att få ha ett kärleksliv öht. Ett land som funkar som den allra värsta vidriga jävla medeltidsstaten men åh de har ju så glassiga shoppingmalls….

    Det enda Blondinbella någonsin har brytt sig om är pengar. Allt annat hon låtsas bry sig om är bara sånt hon säger för att hon tror det låter bra och får henne att framstå som sympatisk och empatisk, egenskaper hon genom sina handlingar gjort det helt klart att hon inte besitter. Därför är jag inte ett dugg överraskad över att hon vill göra affärer med ett av världens mest kvinnofientliga land. $$ lyser i hennes ögon.

    Tänker att lagen är utformad efter deras religion och kultur, det är endast folket i Saudi Arabien som kan ändra det. Sen är det lag på kläder här med utifrån vår egna kultur. Man får respektera det. Det är kvinnorna som bär plagget som har tolkningsföreträde här.

      Kan tänka mig att många av de kvinnor (som själva är könsstympade) och sedan utövar könsstympning på flickor (för det är oftast kvinnor som gör det) anser att de ”vill/behöver det” om de blev tillfrågade.

      Precis som att det är folket i Nordkorea som borde säga ifrån på skarpen för att få till en öppnare demokrati då eller? Vi andra, som har bättre förutsättningar för att se hur världen borde se ut och vad mänskliga rättigheter är, borde bara hålla tyst?

        Ja, det är endast folket som kan påbörja en förändring.

          Alltså med det resonemanget hade det ff varit apartheid i Sydafrika. Det är ganska svårt för otroligt förtryckta människor att hitta redskap att ta sig ur det, och de som förtrycker vill för det mesta inte hjälpa till.

    Jag är en muslimsk kvinna som bär slöja och jag är förtryckt. Förtryckt av det svenska samhället som påstår att jag är tvingad till det. Förtyckt av folk som tycker att jag är hjärntvättad bara för att jag lyder det som Allah har beordrat mig om – helt av egen vilja. Föryckt av människor som påstår att min man eller far har tvingat mig till det när jag svär vid Gud att många kanske skulle avundas mig om ni visste vilka fantastiska personer de är och hur männen i mitt liv behandlar mig med yttersta vördnad och respekt.

    Jag avundas inte dig västerländska kvinna, där majoriteten av er (som ni själva erkänner) har blivit sexuellt trakasserade. Där många pgr av det får men för livet. Det är något som jag har skonats ifrån alhamdulilah. Förstår ni inte att Allah som skapade dig också vet bäst om hur du bör gå klädd? För det var han som skapade mannen också och hur orättvist du än tycker att det är att du inte får gå ut avklädd så finns det konsekvenser om du gör det. #metoo är tillräckligt med bevis.

    Så tänk om, du kvinna som tror jag är förtryckt av Islam. Jag bär min slöja som en krona på huvudet för att jag lyder min skapare. De enda som förtycker mig är folk som inte förstår, islamhatare och rasister på gatan. Kan ni inte förstå?

    Jag uppmanar alla muslimska kvinnor som håller med mig att kommentera så att alla får se hur många vi är som är fria, dock förtryckta av er.

      Om Allah skapade mannen så gjorde han ett jävligt dålig jobb med tanke på att det är de som våldtar kvinnorna. #metoo kanske inte hade behövts eller funnits om Allah hade sett till att männen inte kände ett behov av att tvinga sig på kvinnor när de känner för det….

        Yup

      Så kvinnan bör skyla sig, annars är det hennes fel eftersom mannen inte kan tygla sig? Ja, det är ju så ni tycker, så fick vi det svart på vitt.

      Du visar att du inte har en susning om alla övergrepp, våldtäkter, trakasserier, hedersmord mm som kvinnnor utsätts för i muslimska länder?
      Skillnaden är dessutom att de inte har något att hämta i lagstiftningen heller. Ibland får de helt enkelt sitta fängslade för att skyddas från sina manliga släktingar.

      Äh jag orkar inte ens…

      Du skriver att Allah beordrat dig att bära slöja och så. Då är det ju inte din fria vilja?

      Jag avundas inte dig och din krona!

      Väldigt sorglig läsning. Och sorgligt att du har denna syn gentemot andra kvinnor. Tyvärr har jag, som också kommer från en religiös familj, erfarenhet av att många har denna syn på det västerländska samhället. Hoppas du öppnar upp ögonen en vacker dag, det tog mig bra många år att bli befriad från allt jag blev intutad. Jag kan med handen på hjärtat säga att det var hjärntvättning. Du är hjärntvättad av männen.

      Tänker inte sätta på mig en huvudbonad för att vara ofredad från män. Det är inte lösningen, och våar sätta en slant på att kvinnor har det jäkligt mycket sämre i muslimska länder än i Sverige. Eller förresten, det är ju FAKTA.

        Att dessutom legitimera det hela med att det har stöd i religionen… nej, det gör det inte mer okej! En religion ska inte få legitimera förtryck.

      Du, min vän, är hjärntvättad. Som ex muslim, efter ca 20 år som en, kan jag säga det med självförtroende.
      Att Allah har beordrat dig det betyder bara en sak och det är att du inte ens har fri vilja. Den där kronan är en underkastelse till Gud och du visar att du är en lydig kvinna när du har den. Samtidigt tror du att det garanterar dig att inte bli trakasserad, men där har du fel. Har vänner med burka som fick en och annan ”Mashallah” av muslimska män bär i stan, detta hittar jag inte alls på. Dessutom har jag Inte en endaste gång blivit trakasserad eller ofredad av några av mina manliga vänner. Därför stämmer inte det du säger.

      Din Allah var även väldigt orättvis när han skapade kvinnan, speciellt om man behöver 4 vittnen om någon har våldtagit en. Antingen 4 kvinnor, eller 2 kvinnor och 1 man. Detta pga att vi kvinnor enligt honom är hälften så intelligenta som mannen osv. Din religion säger att du är hälften så värd som mannen osv och jag kan intr förstå att man som kvinna kan följa denna Gud . Peace out!

      Otroligt sorgligt om du är for real och inte en förtryckande man, som har skrivit detta inlägg i egen agenda.

      Så du menar på allvar att kvinnor bör skyla sig under svarta skynken för att undankomma mäns tafsningar? Menar du att de är så djuriska att de inte kan motstå sina impulser? Vad är det för människosyn? Så oerhört tråkigt att någon har berövat dig ett friare liv genom att pådyvla dig dessa falsarier.

      Läs gärna din Koran igen. Och återkom om du finner skriftliga belägg på vad du indoktrinerats.

      Kram till dig!

        Svarar åt F:

        “And say to the believing women that they should lower their gaze and guard their modesty; that they should not display their beauty and ornaments except what must ordinarily appear therof; that they should draw their veils over their bosoms and not display their beauty except to their husbands, their fathers, their husbands’ fathers, their sons, their husbands’ sons, their brothers, or their brothers’ sons or their sisters’ sons, or their women or the servants whom their right hands possess, or male servants free of physical needs, or small children who have no sense of the shame of sex, and that they should not strike their feet in ord1er to draw attention to their hidden ornaments. And O you Believers, turn you all together towards Allah, that you may attain Bliss.” (Quran 24:31).

        Där har du ditt bevis.

          Håller du med eller vill du provocera?
          Ber för dig.

      Fuck, helvet…vem har skrivit detta? Måste vara en man!

      Hej F!

      Jag ska kunna gå spritt språngande naken över Norrmalmstorg utan att riskera att någon tar sig rättigheten att göra något med min kropp som jag inte väljer att vara delaktig i. Alltså. Jag vill helt ärligt inte göra just det. Är inte superbekväm med att visa upp min nakna kropp sådär offentligt. Lite jobbigt när det nalkas badsäsong och barnen vill hänga på stranden osv.

      Men det du insunierar. Det gör mig mörkrädd. Ska jag GÖMMA mig för att bli en kvinna som undslipper #metoo? Menar du på allvar att du känner dig bekväm med att gömma dig under skynken utanför ditt hem för att det skulle göra dig trygg? Vilken miljö är du uppvuxen i? Jag känner en enorm sorg för dig.

      Min dotter är 13 år. Om sommaren gillar hon att få cykla iväg till kompisar i linne och jeansshorts. Det är ju ändå hyfsat varmt här i Sverige om sommaren.

      Den dagen någon anser sig ha rätten att be henne skyla sig i en abaya eller – Gud förbjude! – tycka att hon ber om något beroende på hennes klädsel, kan jag lova att jag skriker betydligt högre och mer offentligt än på Sveriges största blogg. Ge mig ett forum!

        Jag är med och sköter forumet med dig då!

          Tack! Så upprörd att jag gråter just nu.

      F:
      Jag är inte muslim, men jag håller med dig. Håller med dig till 100%. Kommer alltid stå på eran sida, och kämpa både för och med er.

    Håller med om det Cam! Och ändå, det som stör mig mest är BBs falskhet. Ok om hon hade varit abayaälskare, men våga stå för det från början till slut då. Och inte vända kappan efter vinden. Man har ju tappat allt förtroende för henne genom åren och alla lögner och manipulationer.

    Trallalalala

    Ok vi klargör en sak. Precis som bloggare inte tagit på sig rollen som förebilder – har inte Bella hymlat med att hon vill förändra världen. SEN är det en annan femma att det kommer ett ansvar som bloggare/offentligt person gentemot sin målgrupp. Men jag som egentligen inte gillar Bella måste säga att jag tycker hon är tydlig med att hon vill tjäna cash, jag tror INTE hon stödjer förtryck, men hon är BLONDINBELLA och har FÖGA lite att säga till om där. Alltid ska det shameas, av dig Camilla, sålänge det inte är LD, Elaine eller Cissi. Se istället att hon respekterar ett lands kultur, som många inte gör. Kissie solklart exempel. Gillar som sagt inte Bella men CRED för imperiet hon försöker bygga.

    Vägrar BlondinBella efter det här. Har länge tyckt att hon har blivit alltmer obehaglig och det här är sista spiken i kistan för mig.

    Jag tror inte att Bella ”gillar” plagget utan Fick intrycket att hon tycker den är mer ok än vad hon trodde den skulle vara. I Pingis Insta story ser man ju att hon säger att det är ”strange” att vara i den och hon ser inte direkt glad ut. Tror att hon, medan hon är i landet och försöker etablera sig där, inte vill tala öppet illa om det.
    Med det sagt förstår jag inte alls varför hon vill etablera sig där eller vad för skillnad hon och LCC tänker göra. Möjligtvis anställa några kvinnor så att de får jobb om man ska se till hennes Insta story. Men att kvinnor nu får jobba löser knappast de 1000-tals andra problemen med Saudis förtryck av kvinnor och LBGT-folk.

      Under flyktingkrisen hävdade hon att hon skulle anställa flyktingar..

      Fast ibland kan man inte göra mer än små steg. De flesta av oss har inte makten att göra någonting. Är det då bättre att sitta här på hemmaplan och skrika ut över nätet hur orättvist det är i Saudi? Bellas publik är västerländsk och vi är alla överens om att det är en förkastlig lag. Det bästa hon kan göra är att sätta sig in i kvinnornas situation och respektera kulturen dit man Kommer? Tror någon att hon hade fått de saudiska kvinnornas förtroende mer om hon hade skrivit ut hur dum och förtryckande den kändes? Tycker Bella hanterar det här ok om vi tänker lite på omständigheterna.

        Hmm, nej håller inte med. Det bästa hon kan göra är att välja ett annat land att starta upp i. Även om hon ger några kvinnor jobb bidrar hon inte särskilt mycket till att förändra den verklighet och det förtryck de lever under. Även om kvinnorna i Saudiarabien får ett jobb är de långt ifrån frigörelse och jag förstår bara inte hur Bella tänker när hon säger att de ska hälpa på plats.

    Så du menar att man slipper sexuellt våld om man är klädd från topp till tå? Det stämmer ju inte.

      Kommentaren skulle vara som svar till F

      Framför allt signalerar det att det är fritt fram om man inte klär sig så. Och männen beter sig därefter, påstår att de inte kan kontrollera sig. Absurt.

    Förstår inte varför detta irriterar mig så oerhört men när BB skulle köpa en ny Cloe-väska för några månader sedan motiverade hon det med att ”hennes Chanelväskor gav en tantig stil” och passade inte längre. Klipp till senaste Insta-story när hon köper ytterligare en ny Chanel? Alltså, all good att hon har råd att köpa nya väskor, det får
    Hon gärna göra. Men detta jäkla kappvändande och dåliga ursäkter gör mig tokig!

    HAHA. bella på instastory nyss, med en svart chanelväska över axeln:

    ”I’m buying a bag today. It matches my abaya.” *leende*

    eh……….

    Plagget i sig är INTE kontrollerande eller förtryckande! Det som är kontrollerande är de MÄN som tvingar kvinnor till att bära abaya. Finns många kvinnor som själva väljer att ha på sig abaya och slöja osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.