Viktor Frisk tar fram en ADHD-poster

Viktor Frisk:

Jag har designat en tavla tillsammans med designern David Thornell. En tavla som jag själv gärna hade velat haft på väggen ovanför min säng. En tavla med endast positiva ord om min diagnos ADHD. Tänk att få veta varje morgon att jag är bra som jag är, inget dampbarn som så många berättade för mig.//Viktor

Viktor Frisk har – tillsammans med stiftelsen Aldrigensam – tagit fram en tavla med Wallstars för att kunna belysa det positiva med ADHD.
Orden han själv aldrig riktigt fick sagda till sig när han var liten och kämpade mot alla svårigheter – ord som är positiva och behövs när man kämpar i motvind och/eller med psykisk ohälsa.

20% av försäljningen som sker går direkt till organisationen Aldrigensam som stödjer psykisk ohälsa.
Postern hittar du HÄR!

 

39 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Alltså är det någon mer med ahdh som blir provocerad hur mediemänniskor sol blondinella och Viktor ska beskriva adhd som något helt fantastiskt? Som något andra ska vara avundsjuka på?

  För mig med adhd och som lider utav problem varje dag skulle jag inte önska någon den sjukdomen. Jag kan inte koncentrera mig, hela livet har jag haft svårt med bristande impulskontroll. Att aldrig kunna slappna av, ständigt uppe i varv tills man totalt kraschar. Jag har ångest, svårt att hantera känslor och m

   Råkade posta.. fortsättning:
   Måste gå i kbt. Jag tappar bort alla mina saker och har svårt att komma i tid. Detta har jag lärt mig och lär mig fortfarande att leva med men det är inget jag önskar någon annan att behöva.

   Förstår inte hur en sjukdom helt plötsligt kan bli trendigt? Känns som vissa får diagnosen för de vill ha diagnosen ..

   Var bara tvungen att gnälla av mig för adhd är ett jävla helvete för vissa och det ska ni som är sugna på att ha en släng av ahdh veta också..

    Starkt av dig att berätta om din sida av diagnosen ❤

    Jag har inte själv någon diagnos men blir ibland provocerad över hur diagnosen målas upp som nästan magiska krafter. Självklart bör man lyfta fram positiva sidor hos ALLA människor, inte minst hos de som har det kämpigare än andra.

    Men det råder en stark glorifiering av adhd och det blir ju fel för alla som inte känner igen sig i den förhärligade bilden. Jag har kontakt med föräldrar till barn med adhd och de är förtvivlade för att de har det så kämpigt. I flera fall förekommer snatterier, stök, bråk, slagsmål och barnen visar osunt intresse för droger och gängliv.

    (Förekommer påhopp genom att tillägga att jag är mycket väl medveten om att adhd inte automatiskt är synonymt med droger/kriminalitet/våld. Men enligt vad dessa föräldrar informerats om finns ett samband och en starkt ökad risk som de bör vara medvetna om).

    Personligen tror jag vi kan bidra mer till en fungerande tillvaro genom att inte förhärliga neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

    Adhd?,
    Flera i min närmsta närhet har adhd, bland annat min sambo. Jag kan inte heller se det så vackra med adhd. Ibland pratar jag med en vägg. Jag ser hur han försvinner och sen säger ”va?” och skäms för att han inte har lyssnat. Eller så säger jag något och får noll respons eftersom han istället börjar prata om något helt annat. Följa en röd tråd är ofta väldigt problematiskt.

    Han målar ofta upp en bild av hur saker ska vara och gå till. Om han tex säger eller gör något så har han redan målat upp för sig själv hur jag ska säga, agera och reagera. När jag inte gör det kraschar hans bild och han dippar direkt. Humörsvängningarna är för övrigt brutala. Det kan gå från 0 till 100, och det kan ju vara spännande och kul, men det kan också gå från 100 till 0. Det är inte kul, alls. Allra minst för honom själv.

    Och sen det här med struktur: det är ett enormt problem för honom. Komma i tid är också problematiskt. Det sociala samspelet när det inte passar och/eller intresserar honom blir lidande. Det ÄR jobbigt. Det är jobbigt på många plan att leva med honom och ändå kan jag inte tänka mig att det ens är i närheten av hur jobbigt det är att VARA honom. Han känner sig ofta dumförklarad och som om han är dum i huvudet. Han vill å andra sidan ha hjälp och stöttning, å andra sidan vara självständig och fri. Det är jättesvårt.

    Sen finns det ju fördelar också: han är enormt empatisk och sympatisk. Han vill gärna hjälpa andra, särskilt dem som har någon svårighet. Han kan fastna i tankar (kan även vara dåligt och jobbigt) som kan leda till något bra. Eftersom han själv kan tappa humöret fort kan han oxkså få upp humöret fort. Detta gör att han är bra på att få upp stämningen och humöret hos andra också. När han är intresserad av något kan han lära sig massor om det. Kan lösa problem där många andra ger upp. Ett himla ”nej nu jäklar ska det bara gå!”.

    Med tanke på hur jag själv dras med i spåren av hans adhd, och hur jobbigt det kan vara för mig, kan jag bara föreställa mig hur det är för honom. Och för alla andra med adhd. Just Viktor har väl själv påpekat att det absolut inte bara är dans på rosor. Tänker också att för dessa mediemänniskor så passar deras yrke perfekt ihop med deras adhd. De får göra något som intresserar dem, det mesta på deras villkor. Istället för att adhd ska styra deras liv och syn på hur de är, som adhd gör tex i den ganska fyrkantiga skolan, så kan istället deras liv styra deras adhd och deras ageranden blir något positivt. Inte negativt. De blir helt enkelt accepterade för att de är som de är, med sin adhd. Precis som jag älskar min sambo, hur jobbigt det än kan vara ibland med hans adhd ❣️

   Jag reagerar som dig… Har själv ADHD som sätter käppar i hjulen dagligen och gör att jag får kämpa otroligt hårt med att orka ett vanligt liv. Men visst stämmer också orden på affischen in på mig, dock tar dessa människor alltid enbart upp de positiva och ”magiska krafter” ADHD ger och sopar all problematik under mattan.

   Jag tänker att adhd har setts ned på väldigt mycket genom tiderna och att man då.som motreaktion lyfter positiva aspekter istället. Som nån slags kompensation typ? Men det är ju inte bra om det påverkar åt andra hållet istället och provocerande.

   Fast ADHD är ingen sjukdom, utan en funktionsnedsättning. Viktigt att påtala o informera om. Man är inte sjuk när man har diagnosen!

    Nej det är ingen sjukdom. Jag är trotts det sjukskriven på grund av adhd. Det är diagnoskoden som min läkare angett till Försäkringskassan som har godkänt mina sjukskrivning. Jag behöver ingen glättig tavla som påminner mig om vilket helvete jag har gått igenom för att ens sitta här idag. Blir fan provocerad.. Kul för Viktor att han tjänar pengar på min diagnos. Mig har den gett ett helvete.

    Samtidigt skulle jag nog inte vilja vara någon annan men önskar inte att någon ska behöva gå igenom det jag har gjort.

   Jag håller med. Visst jag klarade av gymnasiet tack vare energin från min ADHD. Men samtidigt skulle jag inte ha haft de svårigheterna i skolan om jag inte hade ADHD.

   I sin bok har Viktor skrivit att det faktiskt inte alltid är så fantastiskt att ha ADHD som alla ”mediemänniskor” framställer det som 🙂

  Håller med er.,.
  ADHD är ofta ett helvete – däremot kan ens personlighet bli en superkraft! 💪🏿

  Jag fick min diagnos som 29-åring och det var inte direkt så att livet flöt på smidigt och jag utreddes ”bara för att” 😔

  Köp en poster så blir allt Bra!

  *ironi

  Allt för att tjäna cash, de där bloggarna 😑

  Add borde också finnas som poster. Adhd utan h:et

  Nej…. Bara nej. Tycker det känns ganska så löjligt. Vad är ens ADHD numera.. Har blivit så diffust när man av kändisar ständigt matas med att det är en superkraft.

  Riktigt tröttsamt med denna superkraft. Visade för min sambo som har adhd och han bara skrattade. Förstår dock att det är skönt att slå tillbaka om man blivit kallad jävla dampunge hela livet men nej, känns mycket märkligt att höja adhd upp till skyarna.

  Borde det inte stå reklam överst i inlägget!?

   Nä, varför skulle det göra det?

    Ja eftersom det är reklam. Det brukar ju påpekas här att andra bloggare måste skriva reklam så fort de visar/gör reklam för något, för sina eller kompisars produkter oavsett om de fått betalt eller inte. I detta fall har nog du/ ni fått betalt också. Reklam är det ju hur som helst eller hur. Smart där.

     Så länge Camcam inte får betalt för att sprida informationen så är det inte reklam, utan endast ett tips på samma sätt som om din kompis t.ex tipsar dig om en bra hårfrisör/ mysig restaurang /en god smak på choklad.

      Med betalt menar jag alltså på något sätt kan vinna ekonomiskt på att försäljningen ökar.

     Jag gör inte sponsrade inlägg och har givetvis inte fått någon ersättning för att skriva inlägget. Heller har ingen bett mig skriva det. Så alltså inte reklam i det avseendet som behöver markeras som sponsrat inlägg. Konsumentverket har en bra sammanfattning att läsa om det känns oklart eller förvirrande. Tror du verkligen att jag skulle göra smygreklam? 😂😂😂 Det är ju nästan gulligt…

     Här kan du läsa på lite:
     https://www.konsumentverket.se/for-foretag/marknadsforing/marknadsforing-i-sociala-medier-och-bloggar/

      Japp det tror jag. Jag behöver inte läsa på, har gjort det förr men när man läser här vad du och andra brukar skriva här så låter det ofta annat. Många naiva med dubbelmoral och hästarna ute i det fria här so to speak. Smart som sagt.

       Anmäl mig till RO då så får du reda på sanningen. =)

        RO skulle ju anse att det är reklam! Men RO vet ju inte om Du fått betalt eller inte! Har polisanmält för det är väl olagligt att inte reklammärka, ett allvarligt lagbrott och brott ska man väl polisanmäla? 😉

         RO kommer då kontakta företaget som jag påstås göra reklam för och de kommer då bekräfta att det inte förekommer något samarbete. Ja, polisanmäla är absolut bäst eftersom de inte har något annat att göra än att jaga smygreklam och lägga ner förtalsanmälningar från influencers.
         Jag borde nästan polisanmäla DIG för förtal eftersom du påstår att jag gör smygreklam.
         Du borde också kontakta Skatteverket eftersom jag även ska betala förmånsskatt för min plansch eller vad du nu tänker dig att jag fått för mitt inlägg. Det måste ju röra sig om 25-30 kronor minst!

          Du verkar enormt bright, du fattade min ironi eeh.. Ja polisanmäl mig eftersom jag tror att du kanske fått betalt, det borde du iaf få tycker jag när du nu hjälper till med försäljningen. Däremot tror jag inte alla hans vänner som gör samma reklam fått betalt för det.
          Men helt ärligt, hur ofta påpekar inte Du att andra skulle göra smygreklam, vad är skillnaden? Du vet ju inte när de som anklagas fått betat eller inte. Du behöver inte ens skriva ett svar. Suck. Förlåt men ibland är du bara så töntig.

           Jag påpekar inte smygreklam så vida det inte finns en ekonomisk eller annan vinning i det för influencern. Och än så länge har jag inte haft fel en enda gång. Tro mig – den utpekade influencern skulle vara väldigt snabb med att påpeka det och än så länge har det inte hänt. =)
           Jag skulle aldrig skriva om en produkt mot betalning då hela min trovärdighet skulle falla på det, däremot recenserar jag gärna böcker av influencers mm men inte som del av ett samarbete då jag inte kan vara ärlig. Men nä, jag har inte fått någonting för att skriva om postern och inte heller har någon kontaktat mig för att skriva om den. Snällkalendern däremot fick jag ett mailutskick om men inte heller det är ett samarbete eftersom jag inte fick någonting för att skriva om den utan jag väljer bland mina utskick om det är någonting där som är intressant och vad jag skriver, om jag skriver.
           Men som sagt – jag gör inga sponsrade inlägg och har aldrig gjort.Jag tjänar enbart pengar på min blogg genom den reklam som Nöjesguiden lägger på den. Aldrig i inlägg.

          Nej RO kontaktar inte företaget. RO kommer direkt göra en bedömning om det är reklam eller ej. Sedan kommer du få möjlighet att skriva ett yttrande/försvar/förklaring och därefter fälls du för smygreklam eller frias. Men företaget som du länkar till kanske inte vill att du länkar till dem, de måste nog godkänna det men det kanske de har gjort.

           Va? Företaget behöver inte godkänna länkar, var har du fått det ifrån?
           Jo, även företaget får göra ett yttrande till RO.

  Jag har Aspergers syndrom som också är ett neuropsykiatriskt funktionshinder.
  Det finns både fördelar och nackdelar med att ha en neuropsykiatrisk diagnos mest ser samhället det som en nackdel, jag är som jag är trots diagnosen som står i papprena.

  Men obs! Han har kopierat mrs.hyper (en författare och formgivare) något å det grövsta. Kolla in hennes insta.

  Du citerar otydligt!

  För övrigt finns de där tavlorna överallt tycker jag, fast bara i olika teman. T.ex. med olika orter. Så verkligen inte unikt.

  Folk som inte har eller har en anhörig med adhd vet så otroligt lite vilket helvete det är . Dom flesta tänker nog koncetrations svårigheter och impulsivitet. Och nu hör dom bla Viktor Frisk om vilken superkraft det är etc etc. Upplys alla även om svårigheterna så kanske folk får större förståelse.

  Synd bara att han snott någon annans idé http://mrshyper.tictail.com/product/adhd-potentialaffisch

   Oj, det var fult. Vilken kopia!!

  Nu är jag faktiskt väldigt trött på ”kändisar” som målar ADHD som någon superkraft. Jag förstår poängen, absolut. Men det dom skriver vad ADHD är så känner jag inte igen mig alls…

  Jag är konstant trött i hjärnan för den är alltid igång. Mitt minne är världens sämsta så jag måste skriva post-it lappar så fort någon säger till mig vad jag ska göra eller om jag ska betala räkningar, för annars glömmer jag bort det helt. Jag klarar INTE av att vara där det är för mycket ljud, oväsen och människor som pratar för det blir för mycket för min hjärna att ta in för jag hör ALLT.. därför så undviker jag helst att fika/äta ute eller ha ett arbete där det är mycket människor/ljud. Jag har också svårt att koncentrera mig på teoretiska uppgifter eller sitta på möten.

  Har också svårt att hantera när jag är arg, ledsen, glad etc eftersom känslorna tar över och kan få lätt utbrott ifall jag bara missar bussen eller känner mig väldigt stressad.

  Ibland säger jag saker som jag inte bör göra för jag hinner säga saker innan jag ens tänkt efter. Detta påverkar mig väldigt mycket. Impulserna är svåra att hantera också.

  Det värsta kombinationen är att jag har skada i nacken och ryggen som gör att jag måste vila ibland, att kroppen säger ifrån när det gör ont och jag kan inte röra på mig.. värsta är att jag har så mycket energi i kroppen och kan inte varva ner trots att min kropp säger stopp. Då ligger jag i soffan, gråter och tänker för mycket.

  Så nej, ADHD är ingen superkraft alltid. Många lider otroligt av det. Men jag tycker det är bra att det lyfts fram men inte på det sättet att man ser det som något riktigt positivt, att vi är värsta duktiga energi människor som arbetsgivarna kan uttnyttja (hänt mig så många gånger att jag fått jobba övertid för att jag är snabb, har energi kvar och fokuserad om det är något jag verkligen tycker om att göra!).

  Sen får vi inte glömma att alla som har ADHD är olika, men fantastiska <3

  Vad fint att en del av pengarna går till Aldrig ensam! En så superbra & livsviktig stiftelse. Tycker att alla som har en slant över borde besöka deras hemsida & köpa ett armband. Lider själv av psykisk ohälsa, främst i form av ångest & depression, och när allt känns extra jobbigt, så är det en sån befrielse att se sitt armband & inse att msn aldrig är ensam om att må som msn mår ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *