Margaux ber om ursäkt

Margaux Dietz:

Nu ska jag snart väcka Jacob för att fira en försenad Sinterklaas. Japp, det betyder alltså  presentutdelning i Holland. I december har vi privilegiet att fira Sinterklaas, julafton, Hanukkah och nyårsafton.
Älskar att dela våra traditioner och skapa nya tillammans.

EDIT – hej alla ni som skrev under det här inlägget, jag är så ledsen om det upplevdes stötande.
Jag ber så hemskt mycket om ursäkt. Jag tänkte verkligen inte och hade bråttom igår när jag tog en bild, för mig har traditionen alltid varit en självklarhet. Så igen, hemskt ledsen och tack för att ni skriver och säger till.//Maggiz

Margaux la upp en bild föreställande ”blackface” – någonting som tydligen är vanligt förekommande i den nederländska traditionen ”Sinterklaas”, men som kanske inte är helt accepterat nu för tiden. Jag är förvånad över att det fortfarande förekommer överhuvudtaget om jag ska vara ärlig.
Men läsarna påpekade det för henne och hon ändrade bild och bad även om ursäkt om någon tagit illa vid sig eftersom traditionen är en självklarhet för henne.

Det måste ju finnas fler traditioner än detta som behöver slopas.

”Blackface” är en förlöjligande imitation baserad på stereotypa karaktärer. ”Blackface” populariserades under 1800-talet och har sitt ursprung i slaveriet. Den nordamerikanska traditionen har länge dominerat populärkulturen, men ”Blackface” återfinns i ett flertal länder och kultursfärer. – enligt sidan Bilders makt.

Sinterklaas är den nederländska benämningen på helgonet Sankt Nikolaus. Han firas i Nederländerna på kvällen den 5 december, samt i Belgien och Polen på morgonen den 6 december med presenter för barn. Dessutom firas han bland annat i delar av Frankrike, Tyskland och västra Ukraina (19 december). Han har en svart knekt, ”Zwarte Piet (Svarte Petter)”, som det också kan finnas fler av. Barnen ställer sin sko någonstans i huset,och på natten kommer han och lämnar paket till barnen. Man brukar lägga en morot eller sockerbitar och en teckning som man har ritat i skon. – Enligt Wikipedia

Tack för tips!

53 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Den som verkar helt omvärldsblind är hennes mamma som skrivit ett ännu oskönare inlägg om att folk visst ska få måla ansiktet svart när dom vill (och gult och rött…).

      Låt mig gissa – hävdar hennes mamma också att hon är färgblind och inte ser andra människors hudfärg?

      Bloggar hon eller var har hon skrivit det?

        https://eveline.allas.se/lika-varda/

        Tipsar även om en sevärd kortdokumentär om fenomenet. Detta är ingen någon svensk pk-tant hittat på utan det är
        väldigt kritiserar världen över.

        http://edition.cnn.com/videos/tv/2015/11/25/digital-shorts-blackface-dutch-holiday-roger-ross-williams-orig.cnn/video/playlists/digital-short-films-t1-for-specials-page/

        Yes, googla bara Eveline Dietz blogg.

    Suck, indignerade svenskar som letar efter synder hos andra för att plocka pk-poäng finns det lika gott om som ryggradslösa influänsers som pudlar av rädsla för att tappa en reklamrona eller två.
    Tur man inte är offentlig och kan fira hur fan man själv vill.

      amen!! och en annan som pudlar väldigt mycket och är relativt nervös för att ”kränka” någon numera är therese lindgren.. så cringe att se henne ursäkta sig ibland när hon berättar vad hon tycker/känner om olika saker.

        Ja, med 600 000 följare på YouTube är det förstås alltid risk att trampa någon på en öm tå. Och ingen har så många samarbeten att tänka på som Therese.
        Intressant att Therese oftast bara har under 300 000 visningar nu för tiden vilket måste innebära att under hälften av hennes följare tittar på det hon lägger upp. Det var länge sen jag såg ett helt avsnitt trots att jag följer henne.
        Men Therese är också en modern variant av den ständigt malande TVShop så det måste finnas en gräns för hur många samarbeten följarna orkar lyssna på.

          Lindgrens samarbeten är inte trovärdiga för fem öre.

            Ser jag en Madlady-haul till med mjukisställ kommer jag ta bort henne. Nu har hon säkert fått 20’stycken denna månad. Eller så kunde hon tänkt steget längre och antingen sagt att hon bara lånar hem kläderna.. eller ännu bättre.. lämnar vidare till tex Julhjälpen etc.

            Istället samlar hon på sig och SÄLJER sedan kläderna genom ytterligare samarbeten med diverse säljappar. Ge sakerna till behövande ungdomar istället!

            Nej.. istället gör hon ett till samarbete för att dela ut 100 julklappar där det är Fyndiq som sponsrat med fidget spinners och annat.

              Ja, Therese verkar vara en riktig krämare. Trevlig och sympatisk i rutan men närig och hycklande när det kommer till att maxa inkomsterna.
              Men man kanske ska gratulera henne istället. Heja!

              Sluta ljug.
              Både du och jag vet att du är beroende och du kommer inte alls ta bort henne.

              Har inte din mamma lärt dig att det är fult att ljuga?

              Lätt att säga vad andra ska göra, vad gör du för folk?! Klart en normalbegåvad människa inte tacka nej till pengar och gratis prylar! Det gäller att smida medans järnet är varmt!

              Samtidigt har hon varit med och samlat in extremt mycket pengar till Djurens rätt och hon skänker även 10 kronor per såld bok till Världsnaturfonden. Ska hon behöva skänka alla pengar hon får in för att vara trovärdig? Någonstans måste hon ha in pengar och hon är säkerligen inte den enda personen som arbetar för hennes bolags räkning, t.ex. har hon väl en ekonomiperson etc.

              Vad är det som gör ett samarbete trovärdigt enligt dig?

        I vanliga fall är det urlöjligt tycker jag att man ska behöva ursäkta sig för precis allting. Det gör jag aldrig eftersom JAG vet att jag inte kränker någon med flit. Känner inte att det är mitt problem om någon skulle bli kränkt av något som absolut inte är menat att vara kränkande – personen letar bara fel anser då jag.

        Men i Therese fall tycker jag hon gör rätt. Hon är så stor och jag kan tänka mig att folk redan letar fel i allting hon gör eller säger som hon sen måste försvara, trots att man fattar att hon aldrig menat något illa med det. Jag minns inte nu om det var hon eller någon annan youtuber som tog upp ämnet, tror det var Therese dock, om mens. Och hon/personen sa att ”kvinnor får mens, eller vilket kön man väljer att vara blabla” – var någon längre utläggning om att man inte ”behöver” vara kvinna för att ha mens. Och det var ju bara för att ingen skulle känna sig kränkt eller utelämnad. Tyckte visserligen att det var för mycket och tror jag stängde av där, men förstår att hon gjorde det.
        Dock ska det inte behövas.

          Om man idag nämner man, kvinna, han eller hon är det bäst att genast tillfoga en ”disclaimer” där man reder ut alla begrepp och ser till att pansexuella, cispersoner, transpersoner, transvestiteter, Alexander Bard, homo/heterosexuella och jag vet inte vad blir rättvist behandlade med exakta och vedertagna definitioner 🙂
          Ungefär som om man nämner vegan och avslöjas med att ha en plånbok i kalvskinn vilken man inte deklarerat och gjort avbön för eftersom det var en julklapp från faster Agda för tjugo år sedan.

            Hahaha att Alexander Bard fick en egen könskategori – du gjorde min morgon?

            Men ja det är ju därför. Dock är det verkligen omöjligt att tänka på allt och folk borde veta det istället för att vara så lättkränkta.

      Det finns väldigt mycket som man kan skämta om eller klä ut sig till som inte är rasistiskt. Det är nog ni som tycker att alla är så lättkränkta som inte är så pålästa snarare.

        Eller så är vi lika eller mer pålästa men tycker att Maagiz utklädnad inte är något att drunkna i näsblod över.

      Det handlar inte om PK-poäng, det är bara hälsosamt att ifrågasätta traditioner. Hade det aldrig ändrats på traditioner hade vi fortfarande offrat djur vid jul och bränt alla kvinnor som kunde simma resten av året

        Ifrågasätta != dreva med brösttoner

    Intressant att läsa om dessa traditioner!
    Måla ansiktet svart och stoppa morötter i skorna – ja god jul!

      Det går att byta ut morötterna mot sockerbitar så blir det genast festligare 🙂

        Tack för ditt stöd, tomtefar (:

    Känns som att man måste bo under en sten för att ha missat att blackface inte är okej. Känns långsökt att hon hade bråttom… jag har bråttom just nu men vet fortfarande hur kränkande det skulle vara om jag slängde svart färg i ansiktet som någon slags utklädnad.

      Förvisso, men om det här är en tradition hon levt med länge är det kanske lätt att bli hemmablind? Jag har för övrigt hört att den moderna ”omskrivningen” av denna Svarte Petter är att det inte alls är ett blackface, utan att han bara har sot i ansiktet av att ha klättrat genom alla skorstenar… Jahaja 😛

    OT

    är detta en olaglig tävling med linn herbertsson och lyko?

    https://www.instagram.com/p/BbpAvo7hD5j/

      Skulle tro det. Att ”kommentera” vilken julklapp man ”helst vill vinna” är inte en tillräckligt urskiljande prestation för att det inte ska bli ett otillåtet lotteri – vinnaren ska ju utses genom dragning bland de som kommenterat dvs önskat en julklapp och inte efter bedömning av prestation.
      Någon som tänker annorlunda?

    Så dålig ursäkt!! Förlåt om nån råka bli ledsen liksom… istället för att ta till sig och erkänna sitt fel

      Men lägg av. Hon äter inte bebisar.

          Det är faktiskt helt ok att bo under en sten. Man kan påkalla uppmärksamhet men detta drev är ju bara pinsam. Man kommer längre med en trevlig ton om man vill förändra någons beteende

            Jag tänker att tänk im det var Blondinbella som hade lagt ut detta. Hon blir slaktad och mobbad i kommentarerna för att hon bär en skiddräkt som inte faller Svensson i smaken, men när någon annan lägger ut ett black face så ska vi vara så trevliga och förstående. Man undrar vad det är för fel på folk egentligen… (OBS inte riktat till dig som ett svar utan mer en reflektion över hur olika man behandlar folk. Man skulle tro att Bella äter bebisar till frukost ju)

      Nu är det ju faktiskt en jättestor högtid i Nederländerna och inget påhitt hon själv bara hittat på. Tycker egentligen inte hon ska behöva be om ursäkt för något som miljontals människor gör varje år den femte december. Kan traditionen att måla ansikter svart ses som rasistiskt? Ja det kan den, men det är inte hon själv som ska behöva bära ansvaret för att traditionen finns.

        Äsch, med den logiken så är det inte folks fel när de kallar chokladbollar för andra, mer rasistiska saker heller… för de uppfann ju inte namnet själva. Så där kan man ju argumentera gällande allt då. ”Jag kastade inte första stenen, någon annan började”. Livet fungerar inte så. Jag har många vänner i Belgien och de firar samma högtid – helt UTAN blackface-delen, ungefär som att vi firar Lucia utan att kasta kol i ögonen på barn som inte varit snälla. Man anpassar sig!

          Om fler ändå hade din inställning ❤?

    Jag är från Polen och vi firar Sankt Nikolaus men den polska Sankt Nikolaus har inget black face. Varför har den Holländska det?

      För att Holland har en helt annan tradition av slavhandel. Klart Nikolaus ska ha en lustig slav-medhjälpare också. Det speglar bara samhället när seden uppkom. Kanske dags att uppdatera den i och för sig ?

        Ja, slaveriet i de nederländska kolonierna i Karibien förbjöds 1861 så det börjar bli hög tid att avskaffa de sista resterna av denna mörka period i mänsklighetens historia.

        Nu har Sintaklass inget att göra med slavhandel…vilket även är anledningen till att Holländarna vägrar ta bort Zwarte Piet. Den svarta färgen ska representera sot efter att Piet krupit genom skrotstenen. Det är Zwarte Piet som leverera presenterna och inte Sintaklaas. Att det sen liknar en rasistisk tradition är en annan sak och de hade kunnat göra det på ett betydligt snyggare sätt. Men det har inga kopplingar till slavhandel.

          Att det handlar om sot är en efterkonstruktion för att rättfärdiga traditionen.

            Hur vet du det?

              Du kan ju läsa på lite eller se kortdokumentären. Det är absolut en efterkonstruktion. Varför har han röda läppar är det också på grund av skorstenen? ?
              http://www.cnn.com/2015/11/30/world/blackface-documentary-zwarte-piet-feat/index.html

      För att blackpiet tar sig in i huset via skorstenarna i holland och därmed blir svart av sot

        Om det handlar om sot, varför inte bara sota ner ansiktet istället för att måla det brunt/svart? ..

          Sämsta efterkonstruktionen någonsin ?

    Har själv bott i Holland under en period och upplevde Sinterklaas på plats. Blev också chockad över hur de har den vita Sinterklaas med de svarta medhjälparna, för det verkar väldigt konstigt då man kommer utifrån. Och det har debatterats mycket även där.

    Men samtidigt är det som hon säger en tradition som de flesta holländarna inte kopplar ihop med rasism över huvud taget. Och det är en stor tradition där, för vissa till och med större än själva julen.

    Anser att det inte är vårt jobb i rollen av utomstående som inte firar Sinterklaas att döma de som gör det och väljer att måla sina ansikten svarta. Ifall de själva börjar inse att det faktiskt kan upplevas som rasism är det en förändring som de själva måste göra och vi som egentligen inte bryr oss om traditionen kanske borde mind our own business. Jag tror själv traditionen att måla ansiket svart kommer försvinna så småningom men som sagt är det en väldigt inbiten tradition så man måste låta dem få ta det i en egen takt.

      Det är snarare tvärt om. Utomstående bör påpeka det problematiska.

    Det finns lika många teorier och åsikter om Zwarte Piet som det finns sandkorn i Zandvoort:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Piet

    Hur uttalas ”Margaux”?

      Margå

      Det uttalas ”Margå” ?

    Du kan ju läsa på lite eller se kortdokumentären. Det är absolut en efterkonstruktion. Varför har han röda läppar är det också på grund av skorstenen? ?
    http://www.cnn.com/2015/11/30/world/blackface-documentary-zwarte-piet-feat/index.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.