KONSUMENTVERKET VS KISSIE

Kissie/Alexandra Nilsson:

Nu är jag äntligen hemma efter en lång dag i rätten. Tänker inte gå in på några detaljer förutom att dagen var lång hehe.. Så nu ligger jag halvt utslagen i soffan och ska göra mig redo för morgondagen. Vi börjar klockan 9 då också. Såhär långa kommer dagarna vara resten av veckan, iaf till fredag då är det en kort dag för rättegången avslutas då. Så det är bara bita ihop och köra på, efter den här veckan är det ju klart. Äntligen, den här processen har varit så lång så jag är verkligen mentalt redo att lägga detta bakom mig nu.//Alexandra

Om ni som jag undrat varför det varit lite bloggtorka inne hos Alexandra så är det för att hon slutligen behövt möta Konsumentverket i Tingsrätten för brott mot marknadsföringslagen.
Rättegången startade igår och kommer hålla på till fredag – sen brukar det ta ungefär 2 veckor innan dom faller, om hon nu fälls.

Oavsett vad utfallet i den här förhandlingen blir så kommer den få betydelse inför framtiden – vara något av en normgivare om ni så vill.
När den här processen är över så dröjer det nog inte länge innan nästa bloggare ska upp i rätten. Bianca Ingrosso är bara en av alla influencers som anmälts till KO så vi kan väl gissa att hon är näste man upp inför skranket.

Vad tror ni?
Kommer vi se ett paradigmskifte när det kommer till reklam på Sociala Medier efter det här?

94 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det har gått 3 dygn sedan Dasha hade visning utav hennes lägenhet och fortfarande 0 bud..

      Lite lustigt faktiskt eftersom Petra lyckades sälja den nästan direkt!

        Varför är det lustigt?

        Petra sålde den till Dasha? haha………………..

      Det är inte lätt att få sålt sina längenheter just nu

      Marknaden är avvaktande eftersom köparna misstänker att priserna kommer att gå ned.
      Utbudet av objekt är stort eftersom antalet avslut är litet.
      Dashas lägenhet är nog svårsåld i förhållande till andra jämförbara objekt på marknaden för närvarande.
      Bra objekt i innerstaden kan inbringa 100 tkr/kvm eller mer men köparna har mycket att välja bland förnärvarande.

      Petra la inte ut den på marknaden utan Dasha köpte den off market för 5,7 miljoner kr av Petra.

      En väldigt ogenomtänkt affär av Dasha. Tror inte Petra hade kommit upp i en sådan summa om inte Dasha lagt ett sådant överpris. I de kvarteren av Stockholm går inte lägenheterna så dyrt plus att lägenheten har en väldigt jobbig planlösning, inte många som vill ha ett runt rum.

        Nej, Petra hade en budgivning som Dasha vann.

      Är du intresserad av att köpa den eller varför är du här inne och tjötar om den hela tiden?

    ”sen brukar det ta ungefär 2 veckor innan dom faller, om hon nu fälls.”
    Fast camcam, dom faller oavsett om personen fälls eller inte.

    Här är den stämningsansökan som KO lämnat in med de yrkanden som rätten har att ta ställning till:
    http://reklamvarlden.se/dokument/St%C3%A4mningsans%C3%B6kan%20Kissie.pdf

    Jag hoppas det blir en förändring. Så trött på allt fusk. Så på så sätt hopas jag hon åker dit så det smäller.
    Hur svårt kan det vara?
    Vill också att bloggare ska kunna tipsa el rekommendera om grejer de gillar utan att man antar att det är dold marknadsföring.

    ”Så här långa dagar kommer det vara resten av veckan”.
    Hon skriver att de började kl 09.00 och blogginlägget är utlagt ca 17.30.

    Normal arbetstid är 8 tim per dag… Så sådär lång i min värld är den då inte. Sen att innehållet i hennes dag säkert är energitömmande, absolut… Men återigen, en lång arbetsdag för de flesta är det inte.

      Fast nu har hon väl inte jämfört det med en arbetsdag. Jag hade också tyckt att det kännts väldigt länge att sitta i rätten så många timmar varje dag. Hade hellre jobbat.

      Gissar på att 6 timmar i rätten inte är samma grej som 8 timmars arbetsdag men idk

      Så man kan aldrig tycka att en dag varit lång pga en vanlig arbetsdag är 8 timmar? ? Jag tycker mina arbetspass känns långa, men skulle jag behöva göra något en dag som jag absolut inte vill så hade 4-5 timmar antagligen kännts längre och varit jobbigare än mina 8 timmars pass.

      Har tenta imorrn, tentan är 3 timmar och sen är jag ledig resten av dagen. Min dagar brukar vara längre än tre timmar (speciellt nu på ”upploppet” ) men gissningsvis kommer jag krypa i säng imorrn med känslan i kroppen av att det varit en lång dag

      Jag har varit i rätten (i USA) då företaget jag jobbar för stämde ett annat företag. En dag i rätten tar verkligen på krafterna jämfört med en vanlig arbetsdag, trots färre timmar!

      Hehe och dagen är väldigt mycket längre (och förmodligen jobbigare) för rättens ordförande som har förberett inför förhandlingen, handlagt målet, styr förhandlingen och sedan skriva domen på det.. /juristen

        Men det är ju den personens jobb. Du kan ju inte säga att det är ”jobbigare” än att vara den som blir stämd, vilket förmodligen är en oerhört pressande situation, och som dessutom påverkar personens hela liv!

        Mina två rättegångar, fyra timmar i tingsrätten och tre timmar i överklagan i hovrätten. Att hela tiden vara spänd, på sin vakt, osäker på utgång, höra andras vittnesmål, tänka på vad man ska säga (eventuellt ljuga…) är otroligt energitömande. Går inte riktigt att jämföra med en tråkig arbetsuppgift på jobbet…

        Klockan 11, två veckor senare föreföll domen, i båda fallen. Längsta veckorna i mitt liv och trodde inte alls på dom när de förkunnade fängelse. Var naiv nog att tro att jag skulle komma undan för att jag var förstagångsförbrytare…

    Det vore väl märkligt om inte dessa yrkanden skulle gå igenom.
    KO yrkar att domstolen förbjuder Kissie att ägna sig åt marknadsföring där hon utger sig för att vara konsument och vidare yrkar KO att Kissie och Tourn Media ska åläggas att tydligt märka ut marknadsföring i sociala medier och tydligt ange vem som är ansvarig för marknadsföringen.
    Det är ju precis vad som står i Marknadsföringslagen så det vore ju märkligt om domstolen inte skulle döma Kissie och Tourn Media att följa lagen.
    Eftersom KO yrkar att förbuden och ålägganden ska kombineras med vite så blir det fråga om vite först om Kissie eller Tourn Media bryter mot förbudet eller åläggandet.

    Vad riskerar hon för straff??

      Böter skulle jag tro.

        Nej.
        Se mitt svar.

      Det är inget brottmål.
      Domstolen kommer förmodligen att fastställa ett eller flera förbud vid vite och först vid överträdelse av ett förbud kommer det att bli fråga om något vite som KO i så fall kommer att vända sig till tingsrätten för att få utdömt.

    Alltså CamCam, du är väl lite väl känslig nu när man inte ens får diskutera saker med varandra i kommentarfältet längre utan att det blir inaktiverat? Får man inte ens nämna ordet ”invandrare” över huvud taget längre (trots att det är fakta) för då blir man tystad och censurerad?

      Jag tror att den sista kommentaren där någon skrev att det förekom rasism i kommentarerna gjorde henne orolig o att hon tog det säkra före det osäkra och stängde.

      Är det därför man inte kan läsa kommentarerna heller? Jag kan läsa kommentarer på alla andra inlägg utom det :S

      Bland det störigaste jag vet är när folk pratar om hur betydelser av ord vattnas ur eller hur ”det kan betyda vad som helst nu för tiden!” men nu tänker jag vara likadan!! Snälla nån, att inte få kommentera ”fakta” om invandrare under ett inlägg på Nöjesguiden är inte att bli tystad och censurerad. Bara för att du inte kan skriva vad som helst, var som helst innebär inte en inskränkning i din yttrande- eller åsiktsfrihet. Du kan vara lugn!

        Nu skrev inte Suck ett endaste dyft om sin yttrande-eller åsiktsfrihet så frågan är om du har problem med läskunnigheten eller medvetet skapar halmgubbar?

          yttrandefrihet, frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor.
          åsiktsfrihet, rätt för varje individ att fritt ge uttryck för sina åsikter.

          Så du tänker att nämna ”för då blir man tystad och censurerad” i samband med att skriva det man inte får göra i ett kommentarsfält

          alltså:
          ”när man inte ens får diskutera saker med varandra”
          ”får man inte ens nämna ordet ”invandrare”

          lika gärna kan handla om något annat än censur och tystnad av yttranden eller åsikter?

      TACK! Finns gott om alternativa kanaler för dryftandet av liknande ”faktabaserade” åsikter.

        Du ”+” dags att skaffa ett liv kanske?

          Jag har ett liv! Hela dagarna förkovrar jag mig allsköns kunskap i form av böcker, tv, film och studier, men också sansade och nyanserade debatter och samtal med annat än halmgubbar – testa det du också vettja!

            Sansat och nyanserat ??? av upphovskvinnan till ”Icanteven med er rasister”

              Point proven, ”genius”…

      Jag är inte hemma och kan inte kolla igenom dem så då får jag stänga dem till jag kan göra det. Inte mer komplicerat än så:-)

    Varför är kommentarerna på Amirs inlägg inaktiverade? Så fort man inte håller med dig politiskt eller kritiserar invandringspolitiken så tystar du ner. Detta är farligt för vår yttrandefrihet. Vi lever i ett demokratiskt samhälle där vi har rätt att uttrycka våra åsikter. Ta bort rasistiska kommentarer, men stäng inte av hela kommentarsfältet. Är nöjesguiden politiskt styrd?

      Jag kan läsa vad du skriver. Så nedtystad verkar du inte vara? Och nej vi har inte grundlagsskyddade rättigheter att kommentera fritt kommentarsfält

        Inte jag, just här och nu. Men jag vill påstå att de 60 kommentarer i föregående inlägg är just nertystade. Det har jag inte sagt heller, jag undrar vad nöjesguiden står för, rent politiskt och om det är en opartisk sida så borde du och jag ha lika rättigheter att yttra våra åsikter, om man ser det ur ett etiskt och moraliskt perspektiv, även om det inte står i vår grundlag. Du och jag verkar inte ha samma grundsyn på yttrandefrihet. Jag anser att ett opartiskt kommentarsfält skall vara öppet för alla som kan diskutera och kritisera.

          Jag är inte hemma men har förstått att det kan finnas ett och annat som inte är helt okej bland kommentarerna och då får jag stänga det till jag kommer hem och kan kolla igenom det. Om allt är som det ska så försvinner inga kommentarer… tålamod mina kära kommentatorer. ❤️

            Camcam, vi andra vill inte läsa Johanna o andras åsikter om invandrare. Hade vi velat det hade vi sökt oss till Fria Tider eller en SD-sammankomst. Du har ingen skyldighet att ha ett kommentarsfält som tillåter alla typer diskussioner.

      Håller med Johanna till 100%

        Håller med Johanna till 0%!

          ok då vet vi.

      Yttrandefrihet innebär inte att jag har rätt att skriva vad jag vill var jag vill och använda alla plattformar som arena för mina åsikter. Yttrandefriheten skyddar mig som individ att inte bli censurerad av staten. Stor skillnad som inte många verkar ha koll på. Over and out.

        Det är det ingen som har sagt heller. Läs om läs rätt. Jag kräver inte min rätt här, jag ifrågasätter bara då jag tycker att det skadar vår demokrati genom att tysta och censurera de röster som tycker något annat än oss själva.

          Fast..Det är ju fritt fram för dig att skapa ett forum där du modererar kommentarerna, dvs där du låter folk ha fritt spelrum. Varsågod. Demokratin är inte hotad pga att camcam modererar i hennes kommentarsfält.

            Jag har inte sagt att den är hotad. Bara att den i den här kontexten skadas. Man kan bryta ner stora frågor till små. Och jag tycker att demokratin på den här bloggen skadas, om det är lättare att förstå mig så. Därav min fråga ifall Nöjesguiden är politiskt opartisk eller ej.

              Men fortfarande.. skapa en skvallerblogg med fritt fram i kommentarfältet om du nu saknar det så himla mycket. (Eller häng på flashback.)

                Men jag vill varken hänga på flashback eller skapa en skvallertråd. Jag ville bara framföra min åsikt här. Det är lite skillnad.

                  Och Camilla kanske inte vill låta dig framföra din åsikt här?

                    Varför skulle hon inte vilja det?

                      Men Johanna… din åsikt är inte förbjuden? Du, och alla andra, är på modering. Inte konstigare än att hon ska godkänna dem först. Jag är satt på modering ibland tror jag för en väldigt hätsk kommentar jag skrev en gång i affekt (trooor jag iaf) och tycker inte det är konstigt eller bölar om det.
                      Vissa bloggar och plattformar vill väl hålla en viss nivå på sina kommentarsfält.

                      Så ta en kopp te och tat lugnt min vän!

                      Hon vill väl undvika att det går över styr eller att nån som det skrivs om tar illa vid? Inte så konstigt? Det är hennes blogg dvs hennes spelplan dvs hennes regler. Hon behöver inte förklara sig.

          Till mig skrev du ”och om det är en opartisk sida så borde du och jag ha lika rättigheter att yttra våra åsikter”. Det låter som att du menar att du anser att det är vad yttrandefrihet bör vara?
          Och jag förstår inte vad den här opartiskheten ska innebära. En hemsida som är politiskt opartisk mot vår demokratiskt grundlagsstiftade yttrandefrihet eller det som du verkar mena vara riktig yttrandefrihet? Som du själv är medveten om, att kommentera var man vill och om vad man vill har inte med yttrandefriheten att göra. NG utgör alltså inget som helst hot mot demokrati eller yttrandefrihet, opartiskt sett.

          Camilla har inte tystat eller censurerat någon genom att frysa ett kommentarsfält. du har fortfarande möjligheter att prata om vad du vill på ett mer passande forum. Som Delia skriver, ingen förbjuder dig (särskilt inte Nöjesguiden eller Camilla) från att hitta andra ställen att diskutera invandring.

          I förrgår så stängdes kommentarsfältet av under inlägget om Stefan Lagergren också ned för att rensa kommentarer som inte var passande. Är det samma sak där, att människor blev tystade och censurerade för dom inte fick skriva vad dom ville om hans nya flickvän? Alla hemsidor/diskussionsforum har egna regler som medlemmar måste förhålla sig till, det kan handla om att inget får vara OT eller du får inte prata knark. Om man inte får prata hundar på ett kattforum gör den som vill det nog bäst i att hitta ett forum som passar istället för att tro att den har en demokratisk rättighet att kunna få skriva om hundar på typ katter.nu. Eller anser du bara att det är den som inte får prata fritt om invandring som blir tystad när inlägg plockas bort/kommentarsfält stängs/trådar raderas?

      haha farligt för vår yttrandefrihet att ett företag stänger ner ett kommentarsfält? du kanske ska läsa på lite om yttrandefrihet och varför vi har det. Yttrandefrihet har med individen vs staten att göra, inte nöjesguiden….

        Skratta du. Då har vi olika syn på det. Jag tycker att ett såkallat ”öppet kommentarsfält” skall vara öppet för alla. Oavsett politiskt ställningstagande. Det här är en hyfsat stor plattform och jag tycker det skadar den demokrati vi delar om man sållar bort åsikter som man själv inte står för. Jag förstår till 100 procent att Camcam städar undan rasism och nazism. Men att tysta ner de som inte delar hennes åsikter kring invandring anser inte jag vara rätt.

          Vadå tysta? Vi har ingen censur i Sverige så det är bara att öppna en blogg och dela med dig. Att kräva att en annans blogg ska utgöra som en plattform för allas åsikter är bortskämt och att jämföra det med censur är verkligen obildat. Du har åsiktsfrihet, yttrandefrihet och religionsfrihet i Sverige, var tacksam för det och var tacksam för att vi väljer själva vilken information vi vill sprida.

            Men jag har inte krävt någonting? Varför läser du inte ordentligt? Jag har framfört mina åsikter precis som du just gjorde. Jag står för att jag tycker att ett ”öppet kommentarsfält” skall vara just öppet. Sedan har jag förstått att du inte gör det. Då står vi på varsin sida och då finns det inte så mycket mer att göra än att acceptera att vi tycker olika.

          Jag läser bloggen som nöje. Inte för att läsa dina eller någon annans politiska åsikter. Måste varje plattform vara politiskt?

            Absolut inte. Men driver man en stor blogg så antar jag att man vill ha ett aktivt kommentarsfältet, och där kommer olika åsikter att mötas. Ibland blir det politik, och ibland blir det lite mindre viktigt. Det är väl just den kontrasten som berikar en stor blogg som den här 🙂

          Det har jag heller inte gjort men innan jag kommer hem och kan skaffa mig en överblick av kommentarsfältet så går det inte att göra på annat sätt än att stänga kommentarerna helt och då går det heller inte att läsa de som redan är skrivna.

          Camcam har väl aldrig sagt att detta kommentarsfält är helt öppet? Ibland skriver hon t o m i inläggen ”diskutera inte X barn” eller ”kommer blocka kommentarer som gäller Y”. Det är fullt rimligt. Detta är hennes plattform. Om hon vill bestämma att alla som heter Frida ska hålla tyst, då är det så.
          Det betyder inte att min yttrandefrihet inskränkts.
          Kan lova att de flesta läsare här skulle försvinna om hon tillät alla diskussioner att spåra ur i invandringssnack. Flashback är ju helt oläsligt nuförtiden, en tråd om fiskbullar urartar efter tre inlägg till hat mot muslimer. Det är TRÅKIGT. Ingen orkar läsa ert gaggande, vi har hört allt. Här vill vi läsa om bloggare.

          Och ska du snacka om yttrandefrihet kan du väl åtminstone ta reda på vad det är först? Det är inte en åsiktsfråga utan det är fakta, tydligt definierat. Finns t o m index över olika länder.

            Och en till som missförstår. Jag framförde MINA åsikter, jag har inte sagt att dom är rätt eller fel. JAG tycker att om man kallar sitt kommentarsfält för ett öppet sådant så skall det vara just öppet. Du tycker inte det, jag tycker det. Rätt eller fel. Jag tycker absolut inte att det skall förekomma något hat mot muslimer här, då har du missuppfattat totalt. Jag tycker bara att det finns fler än en sida av ett mynt, och JAG tycker att alla har rätt att framföra sina åsikter. På gott och ont.

              När har Camilla/Nöjesguiden sagt att det här är ett ”öppet kommentarsfält” dvs öppet för alla och allas åsikter?

                Det ÄR ju ett öppet kommentarsfält, och o-modererat. Och vill nöjesguiden/camcam verka nyanserade och seriösa så tycker jag (fortfarande jag) att alla bör få komma till tals.

                  Ja, det är ett öppet kommentarsfält i och med att det är omodererat. Men det har inte samma innebörd som att få skriva vad man vill

                  ”- Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

                  Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.”

                    Det är ju precis det jag syftar på. Och därmed tycker jag att de åsikter och kommentarer som inte bryter mot de regler som nöjesguiden satt upp skall få vara kvar. Jag har full förståelse för att de måste rensa upp bland rasism och andra olagligheter. Men det jag har försökt framföra i en timma här nu är att de kommentarer som INTE bryter mot detta skall få vara kvar. Det blir en ganska tråkig diskussion ifall alla tycker samma sak.

                      Vilka kommentarer har hon raderat som borde ha stått kvar då? Något exempel?

                      Kommentarsfältet till inlägget om amir är än så länge bara inaktiverat tills hon kan se om något bör tas bort. Inget annat.

              Väldigt många som missförstår dig idag verkar det som.. kan det vara alla andras eller ditt eget fel?

                Det är lätt att missförstå om man inte vill förstå. Jag kräver inte det heller, bara att vi kan respektera varandra ändå. Jag förstår inte vad jag har sagt som är så hemskt riktigt?

                  Du vill ju ha öppna kommentarsfält. Det innebär ju också att det är öppet för andra att ifrågasätta det du säger. Eller hur ska du ha det?

                    Ja absolut, jag har inte sagt något annat heller.

                      Låt mig gissa att du röstar SD 2018?

                      Ja du ??‍? vilka kommer inte rösta på SD 2018?

                      Kajsa – folk som har lite mer vett i skallen ? 🙂

      Tips: google yttrandefrihet. Läs på. Ordet betyder inte vad du tror att det betyder.

      Tips till Camilla: vi (vettiga) läsare vill inte läsa rasistiskt dravel. När väl de bruna fått fotfäste stannar de kvar. Rensa bort skiten med en gång.

        Blomma, jag vill inte heller läsa något rasistiskt dravel. Kallar du alla personer som kritiserar invandringspolitiken för rasister?

          Kallar du alla som modererar kommentarer för hot mot demokrati och yttrandefriheten??!

            Nej. Jag har inte kallat någon här för ett hot mot yttrandefriheten?

              Verkligen underligt att så många inte förstår att när du säger att camcams moderering av kommentarer skadar demokratin och är farlig för yttrandefriheten så menar du ju inte att det skadar demokratin och är farligt för yttrandefriheten. Hur kan de missförstå?!

                Va? Jo, det är precis det jag menar. Så du har förstått alldeles riktigt =)

                  Lol

        Ja, jag tycker det var obehagligt att läsa kommentarer som sympatiserade med NMR, under Elaine Ekswärd inlägget för någon vecka sedan…

    Hon kan överklaga till hovrätten.

      Fast hon är ju skyldig till brott och förtjänar sitt straff.

        Det är en huvudförhandling i Patent- och marknadsdomstolen. Kissie och Tour Media är stämda av KO som i detta ärende fungerar som åklagare även om det kallas kärande i ett tvistemål.
        Det är viktigt att inte se detta som ett brottmål. Kissie är inte åtalad för något brott och kan inte få något straff i detta mål.

      Patent- och marknadsdomstolen inrättades den 1 september 2016 och är en särskild domstol som utgör en del av Stockholms tingsrätt.
      Patent- och marknadsdomstolens domar och beslut överklagas till Patent- och marknadsöverdomstolen, som är en del av Svea hovrätt.

    Hej Camcam! Kan du inte dela Jonna Jintons Luciafilm? Den är så otroligt vacker. Tänker att fler behöver så den. Kram

      Låt mig gissa. Jonna skrider fram som lucia i en dimmig skog ackompanjerad av någon stillsam musik. Sen gör hon upp en brasa och kurar ihop sig där med hund och varm choklad. Är jag nära?

        Haha gillar Jonnas foton/videor och det där är verkligen spot on!

    ”Sociala Medier” med versaler, whyyyy? Ser det gång på gång här på bloggen. Det räcker gott med små bokstäver rakt igenom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.