Vad händer i tingsrätten egentligen?

Kissie:

Kan någon förklara för mig vad som pågår i tingsrätten egentligen?
När Catrin Hedlund stod åtalad så var förhandlingen beräknad till en, max två dagar och då skulle man gå igenom mängder av olika bedrägerier.
Kissie är stämd av Konsumentverket för ett inlägg som hon inte reklammarkerat korrekt och hon är i rätten varje dag den här veckan?
Vad är det som kan ta så lång tid av avhandla?

39 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Är inte så insatt, men har det med skatten att göra? Isåfall blir ju staten drabbad och det förklarar ju allt ??‍♀️

      Det här har inte något med skattefrågan att göra. Det rör sig enbart om det marknadsföringsrättsliga.

      1) Förhandlingen äger rum i Patent- och marknadsdomstolen.

      2) Det är första gången som frågan om smygreklam hos en influencer tas upp i en domstol och prövas enligt lag. Det kommer med stor sannolikhet att vara prejudikat för andra ärenden framöver. Alltså, beslutet i domstolen kommer att fungera som regel eller vägledning i senare inträffade mål eller ärenden med likartade omständigheter. Varken i Sverige eller något annat EU-land har man prövat det (efter min kännedom). Det är alltså en mycket viktig fråga och dom!

    Utan att veta fakta så känns det ju som att blåser du staten på skatt -hårt straff, blåsa privatpersoner -jaha trist men inte så allvarligt.

    Skattesmitare får ju hårdare straff än misshandel och våldtäckter.

      Har du någon källa på det?

      Men detta är väl inte ett skatterättsligt mål utan ett konsumenträttsligt? Alltså det handlar om att skydda privatpersoner/konsumenter?

        Aha, sorry då har jag missuppfattat vad det handlar om.

      Påföljd för våldtäkt av normalgraden: lägst två och högst sex år.

      Påföljd för grov våldtäkt: lägst fyra och högst tio år.

      Påföljd för skattebrott av normalgraden: fängelse i högst två år.

      Påföljd för grovt skattebrott: lägst sex månader och högst sex år.

      Så nej, det är inte längre påföljd för sexualbrott än skattebrott. Källa: Skattebrottslag och Brottsbalk.

        Inte längre för skattebrott än för sexualbrott ska det såklart stå, trött efter en lång vecka märker jag! ? Här är jämförelsen just våldtäkt ska kanske tilläggas, finns andra sexualbrott som ligger lägre i straffskalan.

          * lägre… Nej nu får jag nog gå och sova! ?

            Eller längre var ju rätt. ? Sorry för min förvirring!

              ??

              Haha du är rolig när du är trött ?

                Kul att man kan roa någon! ?

        Jag tror nog att det kan upplevas som det i alla fall. Då det är relativt lätt att åka dit för skattebrott, bevisen är glasklara osv.
        Misshandel och framförallt våldtäkter är ju mycket svårare att bevisa då man utan rimligt tvivel måste veta att det faktiskt är den åtalade som är förövaren och att det som sägs verkligen har ägt rum. Allt som oftast har man bara ord mot ord att gå på.

        Problemet ligger snarare i hur få som faktiskt döms bland våldtäktsmän.

          Absolut, men det beror också på att det ofta är svårt med bevisning i våldtäktsmål då det vanligen är ord mot ord. I skattebrottsmål finns ofta mer konkret bevisning att gå på och då leder det oftare till fällande domar.

            Fast – nej det största problemet med våldtäktsmål är hur det skeva uppsåts och oaktsamhetsrekvisitet bedöms i förhållande till de omständigheter som kvinnan påtalar. Det är också den delen i domen som bidrar till den irriterande könsmaktsordningen.

            Som försvarare är det mycket psykning av målsägande som pågår, där man försöker skuldbelägga och få målsägande och få henne att känna skam genom att ställa frågor som ”vad hade du på dig?” Etc etc etc…..

            Glöm inte heller att straffet inte enbart finns i syfte att ge målsägande upprättelse. Straffet är även till för rehab(även om det i praktiken fungerar dåligt) och i avskräckande syfte. Syftet med så höga straff för ekonomisk brottslighet kontra våldsbrott kommer väl i grunden från att många fler har lättare att hamna i ekonomisk brottslighet än att plötsligt börja våldta människor, därför finns det ett viktigt avskräckande syfte med strafflängden för ekonomisk brottslighet.

        Hur ofta sitter dom av tiden då? En nära väns förövare blev dömd för våldtäkt mot barn (min vän var 13 år gammal när övergreppen startade och hon anmälde när hon var 18). Han fick två års fängelse men kom ut efter 1 år och två månader, vilket är ett skämt i mina ögon….

          Enligt tingsrättens listor över förhandlingar denna veckan (som finns på Stockholms tingsrätts hemsida) är det huvudförhandling tisdag till fredag. Nu står det inte parternas namn men det finns bara en huvudförhandling i av den måltypen, så borde vara den.

          Fyra heldagar är mycket, men det handlar främst om bevisupptagning. Av stämningsansökan som länkades ovan verkar inte KO åberopa så mycket muntlg bevisning, däremot så verkar ju Kissie ha kallat en massa vittnen. Det är handläggare på domstolar som uppskattar hur lång tid en förhandling kan tänkas ta. Att ett tvistemål som det här tar längre tid än ett brottmål för bedrägeri är inget konstigt alls.

          Den nyfikna kan ju begära ut handlingar eller dagboksblad från tingsrätten, enkelt gjort med målnumret.

            Sorry menade inte det ovan som svar på Jennifers kommentar!

            MEN som svar på jennifer nu då, man kommer i regel ut efter att ha avtjänat 2/3 av tiden, förutsatt att man skött sig i fängelset.

          Jennifer: Osbsett brott kommer du ut efter två tredjedelar om du skött dig och har tidsbestämt straff, resterande tid har du villkorlig dom och går få till frivården varje, varannan eller var tredje vecka. Återfaller du i kriminalitet under den villkorliga domen är risken större strid får fängelse + den sista tredjedelen av första straffet.

          Är för insatt i det här hehe. Dock ej sexualbrott men lagen är liks för alla. När jag satt i fängelse försökte jag förstå mig på dom vakter som också jobbade på den manliga sexuslbrottsling anstalten för män. Har fortfarande svårt hur man kan jobba där.

        Jo, men vilka har fått högst straff…? Våldtäktmännen eller skattesmitare…? Inte våldtäktsmännen i alla fall.

          När man lyckats bevisa våldtäkter får våldtäktsmnnen högre straff, ja.

          Men det är väl inte så konstigt att de tär svårare att bevisa. Man kan inte smita från skatten under samtycke. Ha en filmkamera i sovrummet så kanske det blir lättare att bevisa våldtäkt också.

    Blanda inte in Skatteverket i detta. Kissie har tidigare fått eftertaxering för odeklarerade förmåner men det är en helt annan sak än den huvudförhandling det nu gäller.
    Det rör sig nu om ett tvistemål i Patent- och marknadsdomstolen (del av Stockholms tingsrätt).
    KO är kärande och Kissie Media Sweden AB och Tourn Media AB är svarande.
    http://reklamvarlden.se/dokument/St%C3%A4mningsans%C3%B6kan%20Kissie.pdf

    Antonia, var är du??

      Jag är fortfarande här någonstans 🙂

    Tror det handlar om när hennes bil blev förstörd

      Nej, försvaret har tagit dit två andra bloggare som vittnen samt två av Kissies läsare som vittnen också. De skulle knappast om det bara gällde förstörelsen av hennes bil.

        Är det sant? Skrev inte camcam om någon som fått mail från kissie där hon undrade om de ville vara vittnen i rättegången? Så de mailen var på riktigt?

    Den här bloggaren https://blogg.alltforforaldrar.se/lamadre/ har varit Kissies vittne i rättegången. Hon skriver några inlägg om det och hon har ALDRIG sett att Kissie missat reklammarkering tydligen, haha. Hon måste ha missat några inlägg då..

      De är väl hon Diana som kommenterar överallt? Fick mkt skit inne hos bloggkommentatorerna ett tag, verkar inte direkt väga sina uttalanden på guldvåg så är inte förvånad.

      Läste lite inne på hennes blogg. Känns inte som hjärntrusten direkt… Värsta typen av vittnen, de som inte förstår…

      Men vad är det för vittne egentligen? Det är ju knappast så att den personen kan ha detaljkunskaper om vartenda inlägg Kissie har skrivit och sen vittna om det? Konstigt.
      Om någon är väldigt intresserad av varför förhandlingen är flera dagar lång går det bra att ringa till tingsrätten och be att få en kopia på huvudförhandlingsschemat. Av det framgår precis hur förhandlingen är planerad, vilka vittnen och eventuella andra som ska höras och hur lång tid som är beräknad för att gå igenom skriftlig bevisning. Det är inte särskilt sannolikt att all bevisning som åberopas finns angedd redan i stämningsansökan utan sådant brukar justeras under målets handläggning.

    KO yrkar på att Marknadsföringslagens regler om marknadsföring ska tillämpas dvs tydlig markering av vad som är ett marknadsföringsbudskap dvs reklam och vem som står bakom marknadsföringen dvs inte bloggaren/influencern utan företaget bakom annonsen.
    Sedan får inte Kissie i fortsättningen låtsas vara konsument när hon gör samarbeten utan måste vara tydlig med att det rör sig om ett kommersiellt budskap.
    Borde vara enkelt egentligen och inte kräva några längre förhandlingar. Spelar egentligen ingen roll om Kissie ”alltid” märker ut reklam eftersom KO har yrkat på att hon ska betala vite om hon i fortsättningen inte gör det.

    Är det inte lite konstigt att Kissie skriver att hon ska belöna sina vittnen? Alltså, jag kan ju fatta att hon vill göra det, men att skriva det i bloggen liksom?

    Det är ju fråga om ett tvistemål, inget brottmål? Det är ju helt olika måltyper!
    Men även brottmål kan ta alltifrån någon timme till flera veckor (jfr Arboga-målet) beroende på bevisning osv.

    Här är något annat du kan skriva om när det gäller Kissie…
    Hon gillar tydligen inte att se tjejer med silikontuttar som viker ut sig ”överallt”.
    Snacka om att kasta sten i glashus ?

    https://www.hant.se/foljarna-rasar-mot-kissie-efter-inlagget-skarp-dig-for-f-n/

      Skriver hon detta bara för att provocera eller har hon verkligen så otroligt dålig självinsikt? Hon har ju själv lagt upp bilder av att hon rider Andreas, ligger naken i sängen, poserar i sexiga underkläder i sängen och överallt annars, tusentals bilder där hon trycker upp sina bröst i kameran.

    WOW! Vilka snygga naglar hon har!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.