De eviga rese-diskussionerna..

Michaela Forni:

Influencerna kritiseras ofta för sitt hysteriska resande och flygande kors och tvärs över jorden och alla motiverar det med samma sak – att de klimatkompenserar genom att äta mindre kött, att de inte äger någon bil eller att de promenerar mellan sina ”möten”, luncher och events och så även Michaela Forni.
Hon förvarar sina 12 resor under 2017 med att hon inte åker varken kollektivt eller har bil och knappt äter kött.
Det är en sanning med modifikation måste jag säga för jag minns tydligt att hon beklagade sig över hur mycket pengar hon lagt på taxiresor en månad. Bil som bil, avgaser som avgaser..
Jag är så evinnerligt trött på deras lama försök att motivera sina resor. Varför inte bara säga som det är – de reser för att de kan. Och vill.
På samma sätt som hon inte behöver ännu en märkesväska utan köper den för att hon vill så gäller detsamma hennes resande. Hon VILL!
Det är inte svårare än så och det blir nästan lite pinsamt med alla dessa brandtal om vegetarisk kost till höger och vänster, speciellt om det som ”Hanna” kommenterar på Fornis blogg stämmer:

En flygresa Thailand tur och retur innebär 2,6 ton utsläpp i så kallad koldioxidekvivalenter. Det motsvarar att köra 1 400 mil i en V70, eller äta 130 kilo nötkött. Det är så klart bra att inte köra bil el äta mycket kött, men det gör inte att man kan flyga med gott miljösamvete.

Tack för tips!

87 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Dvs jag flyger inte detta år men kompenserar med att äta rött kött varje dag…då har jag hjälpt till….?

    Det är verkligen stor skillnad mellan (vissa) influencers livsstil och åsikter/attityder hos deras följare.
    Självklart passar influencers på att maxa sina möjligheter när de nu har möjlighet. Forni skriver också om det t ex att hon passar på nu när hon ännu inte har barn.
    Men jag tycker också att alla influencers ska sluta att hyckla med sitt resande och upphöra med sina patetiska försök att rättfärdiga sitt negativa fotavtryck på miljön med att de äter plantbaserat och promenerar omkring på Östermalm istället för att ha egen bil i något garage.

    Framförallt dessa yogamänniskor som flyger som andra byter underkläder. Dom har yogaevent över hela jordklotet flera ggr per år, är ju inte vettigt nånstans. Och dom skryter om sina extreeemt gröna levnadsvanor/mat… Får inte ihop deras snack alls!

    En av de influencers som flyger mest måste vara Moa mattsson aka adlink-drottningen

      Wtf! Är Engla petad från adlinktronen? Har vi en ny konsumtionsdrottning?

      Nej Lovisa Barkman är nog den som toppar den listan. Hon är också adlink-drottning. Enbart reklam på bloggen!! Ingen handling utan bara kollage om kläder hela tiden.

        Angelica Blick toppar ganska bra…

    Såg precis Maggan Graaf på HM i Ystad. Känner mig helt startstrucked, antagligen för att jag bor i en liten håla där man aldrig ser några sorts kändisar alls ?

      Haha hade nog fasen jag med gjort bor nära ystad ( kivik) o var i ystad senast igår hade jag med sprungit på en kändis där el här i kivik så hade man nog allt skinit upp.
      Har dock sett Ranelid med fru på Ica här många gånger men Nää han går inte hem här haha

        Haha ja men precis ? Vi småbysbor förstår varandra ? / Tomelillabo

      STARSTRUCK!!!

      Det är redan böjt! Sorry men stör mig så enormt mycket på denna felskrivning som dyker upp allt oftare.

      http://wordtrack.blogspot.se/2013/06/15-juni.html

        Wow, vilken gärning, VILKEN hjälte!
        Världen blev så himla mycket bättre nu!!! ??

      Fast du träffar väl Kurt Wallander ibland?

      Wow.

    Det är inte bara resor och köttkonsumtion som påverkar miljön negativt. All konsumtion gör det och influencers har pengar enbart på grund av andras konsumtionslust, som de ökar på genom att marknadsföra sin livsstil. De gör ju till och med reklam för casino och spel ? finns inte mycket integritet där.

    Hos SAS kan man i alla fall klimatkompensera för en liten slant. Det borde vara möjligt hos fler butiker, Amazon hade det ett tag men inte längre.
    Sen tycker jag vi i Sverige ska äta kött. Alla borde äta främst det som är normalt för sin region. I det svenska klimatet överlever man inte på vegansk mat som växer här. Här äter man kött och mejeri som tillägg till grönsaker, spanmål, baljväxter, frukt och bär. Så försöker vi i alla fall leva, utan en massa importerad mat.

      Fast E, man måste inte äta kött. Det går att vara vegan och äta mat som är producerat inom ens region.

        Hade det gått hade man varit vegan historiskt i Norden/Europa.

          Vill du utveckla ditt resonemang?

            Nej, jag tycker det står sig bra nog så som det är skrivet.
            Har du motargument så lägg fram dem. Vaga motfrågor är små vätskande varbölder på debattklimatets anus och ingrt jag någonsin kommer att bemöta.

        Men så märkligt då att människan inte levt veganskt sedan urminnes tider…?
        Människan har levt som allätare och käkat det som finns till buds sedan begynnelsen så den som påstår att det enda ”rätta” för människan är vegetariskt är helt enkelt vilse i grönsakslandet.

          Världens mest uttjatade argument av köttlovers. Zzzzzzzz

            Skitsnack! Jag äter stenålderskost.

              Och? Oavsett din kosthållning så är det världens mest uttjatade argument från köttisar. Vad du personligen väljer att äta ändrar väl inte det. ..?!

                Men herregud, jag ville få fram att jag inte är en ”köttlovers”. Jag älskar inte kött mer än annan mat. Jag tror på att äta blandat men inte massa socker och färgämnen osv. Men ursäkta om min redovisning av min kosthållning stör dig…?

                  Du får äta precis vad du vill för mig, skulle inte bli upprörd om du så åt kottar och sten doppade i oxblod. Tyckte det var konstigt att du kände ett behov av att redogöra för det bara när min poäng var att själva argumentet är som ett mantra för många köttätare (inte dig specifikt alltså) ☺

          Det är därför vi har så stora hörntänder och starka magar, så att vi kan käka massa rått kött.

          Eller vänta nu…

            Nej men det är därför vi har så kort väg i vårt matsmältningssystem som då är mer optimerat för kost högre upp i näringskedjan. ?

      Det finns inget sätt att klimatkompensera, att köpa lite utsläppsrätter eller att några träd planteras gör ingen skillnad, skadan med flygresan är gjord ändå. Klimatkompensation är bara ett sätt för västerlänningar att döva samvetet.

    Haha och Egoina gör ett inlägg med topp 5 veggo

      Råkade visst skicka lite för snabbt där! Ett inlägg med topp 5 veggorecept, med en parantes att en måltid innehåller lax och ’några’ innehåller ost eller mejeriprodukter. Men annars så, annars är allt vegetariskt!! ?? Med sådana resonemang kan man ju äta kött och potatis och påstå att med undantag från köttet så är allt annat vegetariskt ?

      Dessutom tror jag det bara det är den sista rätten, alltså en av fem, som faktiskt är vegetarisk. En innehåller dessutom pesto som innehåller parmesan (som innehåller löpe) – som alltså utvinns ur kalvmagar.

      Men visst är det kul att se att dessa influensers försöker i alla fall. Dock kanske de inte riktigt har full koll på vad miljöpåverkan, vegetarisk kost och sådant där ’som låter bra’ är för något. Men det låter ju bra i alla fall ??

        Fast ost och mejeriprodukter är vegetariskt. Om hon hade skrivit att det var veganska rätter så förstår jag din kommentar, men du skriver själv vegetariska. Eller har jag helt missförstått?

          Mejeriprodukter är animaliska eftersom de kommer från djur. Vegetariskt är något vegetabiliskt.

          För att klargöra:

          Vegan – LIVSSTIL, ej kosthållning. Du äter inget animaliskt och brukar ingenting med animalier i sig.
          Vegetarian – kosthållning där du inte äter någonting som innehåller animalier.
          Lakto/ovo-vegetarian: äter inget kött men äter mejeriprodukter och ägg

            Tack! Blir galen på folk som tror man är vegan så fort man inte äter kött/mejerier och andra som tror att man äter mejerier och/eller skaldjur som vegetarian. Hur svårt kan det vara??

              Väldigt svårt för någon som bara äter utan att läsa på vad det heter utifrån vad man äter ? Tack för upplysningen, onödigt att bli galen för en sån sak dock.

        Hahahaha Gud vad jag skrattar åt detta. Varför inte bara kalla det för topp 5-recept?! Blir väldigt trött på människor som bara ska äta på ett visst sätt för att det är trendigt, men inte ens orkar sätta sig in i vad det egentligen innebär.

        Precis som en bekant jag har som lägger upp bilder på tex havregrynsgröt med blåbär eller en apelsin och taggar med LCHF. Obs inte på skämt.

          Ja men precis! Folk verkar ju tro att så fort man inte har en köttklump på tallriken, ja då är det vegetariskt! Det är mycket möjligt att Egoina äter mindre ”köttklumpar” men det är då inte i närheten av vegetariskt när en rätt innehåller både lax och löpe.

          Alltså näe, nu börjar det bli jobbigt med detta ”du postar för snabbt”. Finns inte en möjlighet att jag skrev för snabbt, har skadat ena armen så skriver långsamt PLUS att jag innan jag postade besökte Egoinas blogg för att läsa kommentarerna under veggo-inlägget. Bah.

        Dock finns det ju pesto utan löpe, bla urtekram om jag inte minns fel. 🙂

          Ja visst har du rätt. Dock har Egoina bild på den pesto hon använde från Zeta. Den innehåller Grana Padano ost och Grana Padana ost innehåller alltid löpe.

          Eller hemmagjord, då blir den ändå bäst efter din egen smak

    Det här kanske är en dum kommentar men frågar ändå: förstår självklart att det vore bättre för miljön att inte flyga och att det är rätt orimligt att flyga 24 ggr/år. Men när man säger att ett flyg t/r till Thailand motsvarar 130 kg nötkött, innebär inte det att om alla säg 260 personer på flyget avstår från 0,5 kg kött var är den resan kompenserad för? Eller är det per person?

      Det är beräknat per person 🙂

      Sjukt bra fråga, undrar också!! Just till Thailand och andra mer avlägsna destinationer är det ju också oftast fler än 260pers/plan. Men är det per person spelar ju det ingen roll såklart.

    Alltså ingen BEHÖVER resa och konsumera. Det är går alldeles utmärkt att leva ett roligt och meningsfullt liv utan resor och shopping, just sayin’. Har rest någon enstaka gång i mitt liv och då var jag ett litet barn på familjeresa = ingen insikt i miljö och ingen möjlighet att stanna hemma själv. Jag och sambon köper sällan nya prylar, enbart när något går sönder, har ju inte behovet annars? Kan inte ens komma ihåg när vi köpte kläder senast. Influencers konsumtion är en sjuhelvetes miljöbov och om dom inte vill förstår det får dom väl spela dumma då.

    Nä, folk borde sluta tjata om att dom ”behöver” nya mobiler, affärsresor, kläder och allt vad det är. Det kallas villhöver.

      Jennifer helt rätt ?! Men då kan ju inte våra s.k ”influensor” resa o leva lyxliv som de egentligen inte förtjänat. ..Gillar inte konsumtionshetsen bort m bloggar nu som reser, äter, sminkar o löshårar sig för företag som vill synas o sälja.

    Läste nyss Rockfotoemmas blogg, där hon summerade alla sina resor (en del kom hon knappt ihåg..) och där var det inte en uns till reflektion eller dåligt samvete.

      Jag har också tänkt på det på Emmas blogg! Hon verkar så sjukt vettig och reflekterande i övrigt att det verkligen förvånat mig att hon flyger så groteskt mkt.

    Har VERKLIGEN funderat mycket över detta. Influencers skryter så mycket om att de är hållbara, äter ”plantbaserat” yada yada men de verkar aldrig reflektera över sin konsumtion eller sina flygresor. Lyssnade på veckans bläcka med Karin Bastin och Jennie Hammar där de pratade om att vi måste göra mer för miljön och stoppa Trump och att de försöker tänka mer hållbart, Jennie har t.ex. börjat köpa ”knasiga grönsaker” som annars skulle slängas. Hur kan man tro att det gör så stor skillnad? Tycker de är jätteroliga och vettiga i många frågor men alltså VA?? Skulle de tänka hållbart? Karin beskriver ju hur hon nätshoppar från flera affärer varje dag, de kör bil hela tiden och Jennie flyger till Sverige för 3-dagars weekend från LA. Samma sak med Sandra Beijer som jag tycker så mycket om och beundrar i många frågor. Hon flyger så extremt mycket och verkar inte reflektera över de konsekvenser det får för miljön – hon stödjer väl till och med Miljöpartiet? Dock är ju det klassiskt södermalms-hipsters som stödjer Miljöpartiet och ser ner på vanliga svenssons som kör bil men sen flyger och konsumerar hur mycket som helst själva – men då är det fint.

    Samtidigt är det lätt för mig att raljera för jag hade kanske, förmodligen, gjort på samma sätt om jag hade haft obegränsat med pengar. Resa är fantastiskt och jag har så många ställen jag vill åka till, och billigast och snabbast kommer man dit med flyg.

    Vaknade imorse och kände sån enorm klimatångest efter att ha läst Portionenundertians inlägg på instagram om att hon ska sluta flyga och konsumera mindre för det känns så klokt men samtidigt så långt borta från verkligheten hos de allra flesta vanliga svenssons. Jag jobbar med många 50+ och de tänker ingenting på såna här frågor. Det handlas dagligen massa skitsaker från Wish och Aliexpress, de flyger flera gånger per år. Vi har möte på morgonen varje dag och tog upp att en kollega var på Zanzibar några dagar varpå en yngre kollega sa något i stil med att oj, ska man verkligen flyga så långt för så kort tid, tänk på miljön och detta skrattade de övriga 20 äldre kollegorna åt i flera dagar. De tyckte hon var helt världsfrånvänd. Kanske är det jag som jobbar med konstiga personer men jag tror inte det….

    Sorry för långt och lite svamligt inlägg, vet inte vad jag vill komma fram till egentligen mer än att jag börjar känna mig alltmer orolig för vår planet samtidigt som det inte känns som att det finns någon lösning? Hur gör ni andra för att inte bara känna total ångest?

      Sköt dig själv och skit i andra är en bra början. Hade också skrattat om en kollega tagit sig friheten att ifrågasätta vad jag gör för mina skattade pengar.

        Kollegan det gällde var inte där eftersom hon var på Zanzibar och det var inte jag som frågade.

        Problemet är ju att vi alla bor på denna planet, så att bara skita i vad alla andra gör är ingen vidare långsiktig lösning.

          Nu ville ju du veta hur du kunde lindra din klimatångest, inte uppfostra alla människor. Så mitt råd är bra, ta det om du vill eller låt blim

            Tack men att skita i hur andra gör lindrar tyvärr inte min ångest, det spär snarare på den. Vill bidra på det sätt jag kan, menar inte att det är genom att läxa upp folk.

            Åh jez så jävla härskig.

              E alltså. Härskig. Härsken.

                Hon fjäskar för Henrietta ?

                Pragmatisk != härskig

        Men det funkar ju inte att bara sköta sig själv och skita i andra när det gäller vår gemensamma framtid? Jobbar med katastrofhantering och är DJUPT oroad över vad som kommer hända med vår jord om folk fortsätter att ”sköta sig själva” och skiter i konsekvenserna.

      Håller med!
      Det är lite som uttrycket ”sila mygg och svälja kameler”. Jag tänker att när folk pratar om att klimatkompensera så handlar det endast om att döva sitt dåliga samvete.

      Här finns förresten två riktigt bra länkar på ämnet:
      https://www.hallbarhet.lu.se/article/hallbar-konsumtion-individens-eller-samhallets-ansvar

      https://www.lu.se/article/de-fyra-livsstilsvalen-som-ar-mest-effektiva-for-att-minska-din-klimatpaverkan

      Jag förstår vad du menar men har tyvärr inget bra svar förutom att du inte är ensam om funderingarna.

    Tycker Michaela kan beräkna sitt ekologiska fotavtryck: https://www.klimatkalkylatorn.se och förhoppningsvis inse exakt hur världsfrånvänt hon lever.

      Tror du hon bryr sig?
      ”Forni first” sen får miljön kllara sig bäst den vill.
      Forni är skenhelig och hycklande som försöker bortförklara och rättfärdiga sitt resande.
      Hellre då Bellas attityd som är att resa ”because I can”. Och sen äta ”plantbaserat” för magens dvs inte miljöns skull.
      Fast en mage i bra trim kan ju vara en fördel för omgivningen om inte annat 🙂

      Tack för tipset om Klimatkalkylatorn, väldigt roligt 🙂 Fick ganska bra ”betyg” då vi varken flyger, åker tåg eller buss och inte alltid äter kött. Enda boven var bilarna, men bor man mitt ute i ingenstans är det skönt att slippa gå.. 😉

    Det blir ju bara pinsamt.

    Att de inte äter kött men flyger som fan gör dem inte till bättre människor direkt.

    Korkat att ens tro det.

    Jag äter kött, åker kollektivt för det mesta, sopsorterar, har flugit 2 gånger i mitt liv.
    Var är min medalj då?

    OBS:IRONISK!

    Och att hon tror att det är folk som inte har möjlighet (=råd) som kritiserar henne? Känner att hon nog gärna vill dra avundsjuka-kortet…

    Jag hade också kunnat göra 12 resor per år, inga problem med varken ekonomi eller jobb. Men jag VET hur enormt förstörande det är för planeten så kan inte rättfärdiga det.

    Och ja Camcam du har rätt: senast nu i dagarna skrev hon hur mycket taxi hon åkt i december ???? såååå mycket mer miljömedveten än oss som kör vår egna bil. Eh

    Påminner mig om en viss miljöpolitiker som för ett antal år sedan blev kritiserad för sitt myckna taxiresande.
    – Men taxi är ju ett kollektivt färdmedel, försvarade hon sig med.
    (Försökte googla källa men hittade nada, någon annan som minns ? )

      Känner inte igen detta men minns verkligen Maria Wetterstrand som varje vecka pendlade med flyg till Helsingfors för att sambon bodde där och försvarade det med att de hade unika omständigheter. Så är det inte för någon annan förstås!

    Så mycket koldioxidutsläpp orsakar köttet och flyget

    Köttet:

    1 kg nötkött: 23–39 kg CO2

    1 kg kyckling: 2–3 kg CO2

    1 kg lammkött: 13–22 kg CO2

    1 kg griskött: 5–8 kg CO2

    Snitt, 1 kg kött: 14,4 kg CO2

    Svenskarna äter i genomsnitt knappt 90 kg kött per år per person, motsvarande utsläpp på 1,3 ton koldioxid.

    Källa: Livsmedelsverket, 2017

    Flyget:

    En tur- och returresa Stockholm-Madrid i ekonomiklass orsakar utsläpp av runt 1 ton CO2. En flygresa till Thailand orsakar runt 3 ton CO2-utsläpp. Svenskarna gör i genomsnitt 2,7 utrikesflygresor om året.

    Växthusgasutsläppen från internationellt flyg ingår dock inte i några internationella avtal, och omfattas därför inte av de mål om utsläppsminskningar som Sverige har åtagit sig under FN.

    Växthusgasutsläpp från flygbränsle som tankas i Sverige och används till utrikes flyg har ökat med 70 procent mellan 1990 och 2014. Totalt stod utrikesflyget för 2 miljoner ton koldioxidekvivalenter år 2014.

    Källa: Naturvårdsverket, Myclimate.org.

    Fotnot: Alla siffror är CO2-ekvivalenter, alltså utsläpp av växthusgaser omräknat till enheten CO2.

    Det förvånar mig lite att de inte helt enkelt bara erkänner att det inte är just miljön de bryr sig om. Då hade ju en och annan av oss tyckt att det var omodernt och märkligt förstås, men inte mer märkligt än situationen vi har nu, där varannan resekåt bloggare felaktigt kallar sig själva veganer för att kunna resa mer.

    Jag är vegan men låtsas inte att det köper mig fler flygresor per år. Jag tänker efter två och tre gånger när jag handlar och försöker hålla mig till mat som går att odla här i vår del av världen och det är svårt ibland och lättare andra gånger – precis som att det ibland är svårt att undvika flyget (t.ex i jobbet) men vågar man bara inse att både mat och flyg har inverkan på miljön så är man i alla fall medveten om det och kan göra medvetna val. Alla val blir inte perfekta, precis som vi människor gör lite annat helt perfekt, men om alla försöker lite grann så gör vi mer än vad vi gjorde när många av oss stack huvudet i sanden och åt både kött och flög till Thailand varje jul.

    Visst är det märkligt att en del glatt beskriver alla sina långväga flygningar och inte ett dugg tänker på miljön, Speciellt dom som har småbarn borde ju verkligen tänka sig för mer och som sagt dom där som skriver idag åt jag vegetariskt för miljöns skull. Imorgon flyger jag till Karibien. Och dessa yogamänniskor som flyger värden kring för sina yogakurser och sedan skriver typ jag kysste moder jord.

    Om jag utgår från att uppgifterna stämmer om mängd koldioxid så tar en Boeing 777-300 396 passagerare.
    Mängden koldioxidutsläpp per person (som det ju ändå är när det gäller att pendla till jobbet eller käka kött). Alltså borde den FAKTISKA jämförelsen per person och flyg tur och retur till Thailand motsvara ca 3,5mil i en Volvo v70 eller att äta 328g kött, det vill säga nyårsaftonens oxfilébit och en till som lyxlunch på nyårsdagen.

    Kan inte alla hysteriska miljöfanatiker lugna sig lite i sina påhopp på de som värderar att resa och se världen? Visst, bättre att ta tåg än att flyga osv, men till Thailand? Ärligt talat…

      Det är ju per person. Här kan du räkna hur många gånger en Stockholmsfamilj kan åka tur och retur Åre (typ 65 mil enkel) med bil för att nå upp till Thailandsresans utsläpp https://www.kth.se/aktuellt/nyheter/sa-slar-julresan-pa-klimatet-1.528984

        Åh hoppas verkligen Carolina ser ditt svar!

    Jag får ofta dåligt samvete för detta. Jag har min man i USA och jag flyger dit t/r ca 8 ggr per år. Sen möts vi ofta upp i andra länder på grund av våra jobb och det är en 4-5 resor till. Vi har haft det såhär i fyra år, men vad gör man när man träffar sin drömman? Ger upp sitt liv med en gång och flyttar? Ska man göra slut? Nu är ju tanken att flytta dit men vägen dit är lång och tar säkert 1.5-2 år till.

    Får skitdåligt samvete men samtidigt älskar honom mer än något i hela världen. Så. Jag får nog vara självisk för jag kan fasen inte leva utan honom…

      Själviskt var rätta ordet. Vi får väl hålla tummarna att framtida generationer har överseende med att vår generation var kära tvärs över jorden, ville på solsemester i asien eller tyckte att det var opraktiskt med skypemöten.

        Jag tog en dit resa till drömmannen i USA och har nu bott här i snart 10år. Så det går att lämna allt o bara dra om en nu skulle våga 😉

    Är så trött på hela Fornis beteende. Struttar runt på Stureplan på olika jobbmöten i sina sponsrade lyxkläder och låtsas bry sig om omvärlden. Ha ha.

      Obs. Hon tänker mycket ”på dethära med minimalism” också. Det är magstarkt.

    Förstår miljö-aspekten i det hela, men handen på hjärtat så är resa något av det bästa som finns. Att upptäcka nya platser på vår vackra jord, man utvecklas mer som människa och får ett annat perspektiv. Skulle jag ha mer pengar skulle jag LÄTT resa mer.

    Jag äter kött
    Jag älskar att resa
    Åker bil/taxi emellanåt

    Är jag världens hemskaste människa? Känns som att man är det om man inte är vegan, inte konsumerar, inte åker bil eller reser.

      Det är ok så länge du står för vad du gör och inte låtsas att du miljökompenserar genom att äta selleri en dag i veckan eller promenera runt Djurgården efter söndagsbrunchen på Diplomat.
      Hyckleri och skenhelighet är nog värre än en enstaka miljömarodör 🙂

    Tycker Emma Elwin är klok som en bok som vanligt. Det ena utesluter inte nödvändigtvis det andra men tänk om lite, och var inte så fyrkantiga http://makeitlast.se/2017/12/28/one-flight-a-year/

    Såg att Forni på sin blogg listar ”amabassadörskapet” för Vitamin Well bland sina ”största karriärmässiga framgångar” 2017.
    Är det inte till att ha ganska låga krav då, Michaela? Att fronta Vitamin Well är lika exklusivt som att göra reklam för Daniel Wellingtons skräpklockor kan man tycka.

      Ja haha vilket skämt. Tror dock att hon räknar slantarna hon fakturerar och jag kan tänka mig att witamin well betalar henna ganska bra.

        Att maxa faktureringen är väl vad influencers kallar karriär kan jag tänka.

    Men alltså man kan väl inte riktigt räkna det flygplanets utsläpp på en person, man måste väl dela upp det på alla personer i planet? Inte för att det gör jättestor skillnad.

    Sjukt vad mkt gnäll det är på flyget. Det står för några procent av växthusgasutsläppen medan jordbruk står för ca 50 procent. Trafiken sammanlagd står för mindre än jordbruket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.