Fint om vänner

Elsa Billgren:

Denna vintern har jag också träffat Sofia, det har varit så himla fint. Att få nya nära vänner på kort tid i vuxen ålder är som att förälska sig. Jag ser ofta personer i sociala medier som jag tänker, åh vi skulle vara fina vänner. Men så vågar man inte sträcka ut en hand, tror att de ska fösa bort den. Men inte Sofia. Hon ville ta emot mig och nu känns det som att vi är bästisar sen tonåren. Att prata med någon ny och höra nya livshistorier är som att öppna en oläst underbar bok. Man vill bara bläddra mer.//Elsa

Elsa Billgren skriver så fint om att få vänner i vuxen ålder.
Det får mig att vilja göra detsamma faktiskt…
Det ÄR svårt att hitta vänner i vuxen ålder – det känns som att jag inte riktigt vet hur man gör.
Ska man använda appar? Speed-dejting för vänner?
Vad har ni för erfarenheter att skaffa vänner i vuxen ålder?
Vill du bli min vän? 🙂

64 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag har ärligt talat funderar på dejtingappar för vänskap. För jag behööööver fler vänner.

    /Tjejen som inte haft riktiga tjejkompisar sen högstadiet aka halva livet.

      För mig är det tvärtom, tycker det är sjukt lätt att få vänner. Alla vill ju liksom umgås? Kollegor, folk på spårvagnen, på krogen… har alldeles för många vänner och känner att jag måste ”dissa” många pga hinner inte umgås med alla som vill! Hur gör ni som inte får vänner? Går ni inte på afterworks med kollegorna? Minglar på krogen? Möter folks blickar prå bussen? Jag avundas er.

        Brukar du se okända människor på bussen som råkar möta din blick, som vänner? Isåfall förstår jag att du har mååånga vänner.. men händer det att dessa människorna börjar ringa upp dig för att träffas och därför måste du dissa andra vänner? Låter minst sagt lite annorlunda.. ?

        Herregud, klart jag inte går på after work! Vem vill umgås med sina kollegor privat? Sjukt märklig grej, sitta och försöka krysta fram ett småprat bara för att man råkar jobba på samma ställe.

          Jag och ett gäng kollegor träffas för middag hos varandra ibland! Vi har sjukt trevligt och hinner sällan prata ordentligt på jobbtid, så jobbfester, AW och annat är något man sällan missar!

          Mina 2 närmaste vänner jag har idag har jag träffat på jobbet i vuxen ålder 🙂

        Glittra:
        Tack för dagens skratt ?

    Det finns en app som heter Gofriendly 🙂 Den är visserligen bara gjord för kvinnor, men eftersom kvinnor är bäst så är det ju helt ok!

      Är det inte så att du måste ha fb för den?

        Det är möjligt, jag vet faktiskt inte

    Jag hade velat bli Henriettas vän. Jag lyser upp när jag ser hennes namn i kommentarsfältet. Eller tvärtom när jag skummar igenom kommentarerna och hittar en som är klockren och så läser jag vem som skrivit och mycket riktigt är det Henrietta som skrivit. ?

      Oj! Jag blir ju nästan smickrad här. Var bor du, på ett ungefär?
      Du kanske är en jätteintressant person, men just precis nu är jag mest intresserad av emojin i din kommentar. Liksom…vad är det för nånting? Min dator visar nånting gult kombinerat med tre röda oregelbundna fläckar.
      Är det min dator som är knasig kanske…

        Det är ett hjärta med en rosett runt. 🙂

        Ibland tänker jag att det är en hjärtformad chokladkartong. ??

        Jag bor i Stockholms län.
        Emojin är ett hjärta med ett snirkligt band runt ?

        Rimligt att jag behövde zooma till 200% på skärmen innan jag såg att det var ett hjärta med ett gult band… Känner mig lagom begåvad just nu.
        Men E, jag bor i samma län så vi kanske kan…ööh..ta en fika nån gång. Men jag är dock sämst på att fika, så kanske gå på ett museum, ifall du tycker sånt är intressant.
        Fan, jag kan inte riktigt bestämma mig nu, men vi lär väl synas här så det är bara att få tummen ur nån gång och ba köra på.

          Det vore riktigt nice! Föredrar också museum framför fika. Har dock dålig koll på vad som finns, har inte varit på museum på evigheter (Naturhistoriska och Tekniska för åttahundramiljonte gången med barn räknas ej). Minns att Hallwylska var riktigt intressant i ett annat liv när jag bara gjorde vuxengrejer. ?

    Du är min DRÖMVÄN, CamCam! Säg till om du har vägarna förbi Dubai. 🙂 Kram

      Dubai? Sol? Värme? Jag kommer omedelbums!

    Skaffa hund eller häst. På kurser med hundarna eller på stallet har jag träffat så många nära vänner i vuxen ålder. Ett gemensamt intresse är nyckeln. Jag är förövrigt översocial så har motsatt problem, att filtrera lite när det gäller vänskap.

    Har träffat många nya vänner som vuxen. Först genom hunden, vi började promenera ihop varje dag o började sen umgås med familjerna osv. Sen via barnen har jag träffat några som idag är riktigt goda vänner. Även via jobbet har jag träffat några som jag umgås och pratar med även på fritiden.

    Jag behöver verkligen vänner! Vill någon bli min vän? 🙂

    Jag är mycket karriärinriktad (nybliven jurist). Har alltid tusen bollar samtidigt och kommer nog att försöka starta företag nästa år. Men å andra sidan är jag otroligt ödmjuk, ärlig, snäll och generös som vän. Jag älskar att finnas där för människor och kommer med glädje att hjälpa dig genom allt – på gott och ont. Jag hatar att festa, blotta tanken av att festa ger mig ångest och klaustrofobi – och jag dricker nästan aldrig. Har av den anledningen inga vänner som jag kan umgås med. De flesta vill bara träffas när det gynnar dem.

    Jag bor i Skåne.

    Finns du, min long-lost, vän här? 🙂

      Vill men bor i Stockholm…:)

      Bor i nordöstra skåne och behöver en ny vän då de jag hade gick upp i rök när jag skilde mig. Är introvert och kräver inte jättemycket samvaro, men saknar en nära vän att dela förtroenden med och att träffa ibland för att göra något kul.

    Forni är promiärkränkt över att behöva FÖRSVARA sig kring hennes resande i gårdagens Fråga Forni. Hennes huvudsakliga vegetariska kost på veckodagarna (5/7 dagar) kompenserar 12 resor på ett år anser hon. Också fantastiskt hur hon inför varje resa deklarerar hur mycket hon ”verkligen behööööööver” semester efter hennes intensiva sminkdockeliv.

      Alltså det är ju så idiotiskt resonerat. ”Jag äter lite mindre kött så kan jag flyga 12 gånger per år”. EN flygresa till Thailand kan inte kompenseras att avstå kött ett helt år, så var hämtar hon sin fakta från? Luften?

    Jag tycker inte att det är så svårt, nu har jag iofs haft de flesta av mina vänner i drygt 25 år (sen lågstadiet) men träffat flera i vuxen ålder också.

    Dock tycker jag att de relationerna oftare rinner ut i sanden. Kan ju bero på att de vänner man haft hela livet vet man var man har och man har gått igenom så mycket så även om man inte hörts på ett tag är det aldrig svårt att ta upp telefonen och ringa.

    Vänner som jag träffar i vuxen ålder har oftast varit genom jobbet eller på gymmet. Kvällskurser är bra också!
    Men gillar jag någon så brukar jag fråga om vi ska ta en fika eller dylikt och ingen säger ju nej.
    Så våga fråga!

    OT men hanapee bloggar om vad folk skrev om henne här och hon kan inte förstå varför nån tycker hon är dryg sen sitter hon och drygar över vad folk skrev. Det är ju just det ironiska/förlöjligandet av andra som folk upplever som drygt ?

    Min nya vän som är en av de bästa jag har efter bara känt varann i 6mån. Vi träffades i en kö till krogen i somras. Hon stod själv och jag och min kompis bjöd in henne att hänga med oss och schoofff så är vi tightare än någonsin.❤️ & om 11 dagar åker vi på 5mån resa i Asien!

      Så bor du också i Sveriges trevligaste stad där ni är öppna och kan att hjälpa vem som behöver eller prata med vilken främling som helst på gatan. ?

        Åh vad jag håller med! Älskar Göteborg och göteborgare!

    Jag behöver också vänner! Kan inte du göra ”finn en vän-inlägg” liknande de Blondinbella tidigare gjort? Är säker på att det hänger en hel del sköna bönor här inne ?

      Hon har ju gjort det flera gånger….

    Jag hittade massa vänner via två tjejers (joanna och Louise) tjejgrupp på FB: Swiciloufriendcation. De anordnar massa kul!

    Sen har finns ju heja livet med! 🙂

    Jag litar inte på någon längre. Det skulle vara fantastiskt att få en ny vän jag kan umgås med i Göteborg och som tycker om mig för den jag är men jag är så rädd över att bli sårad igen.

      Bor i Gbg med och hade gärna bjudit dej på fika!! Har Facebook, Chanelle daniella Caspian Åberg

        Haha, wow, Daniella! Jag läste din blogg för många år sedan. Kände igen ditt namn direkt (det är ju rätt så unikt). Otippat att se dig här helt plötsligt. Så, ja. Hej på dig! Hoppas att du mår bra. ?

          Jag läste också din blogg!

    Att hitta nya vänner som vuxen är inte alltid lätt. Tyckte dock det var lite lättare när man studerade vid universitetet, men eftersom man efter det oftast flyttar åt olika håll tappas de också.

      Efter ett och ett halvt år på högskolan har jag nog inte fått en enda riktig vän. Tycker mest det känns som att folk tycker jag är wierd och obekväm – vilket iofs är helt jävla sant.

    Jag upplever det nog som att jag kan få nya vänner om jag ger mig ut på vänjakt. Problemet är bara att det är ganska omöjligt för nya vänner att mäta sig med de jag umgåtts med sedan jag var mer eller mindre nyfödd, så jag faller helst tillbaka i gamla spår igen efter ett tag i alla fall. Att jag därtill inte gillar att umgås för mycket med andra gör att det blir svårt att behålla de nya vännerna annat än som bekanta.

    Detta året fick jag en ny vän genom denna bloggen! Vi var och drack vin och gick på bio för bara några dagar sedan. Båda två är nyförlovade ocskå vilket fick det att kännas som om vi varit bästisar hela livet och gör allt ihop haha.

    Men det finns plats för dig också CAMCAM!

    Min ”yngsta” vänskapsrelation är redan 7 år gammal (som jag träffade på seminarie) men jag tror att jag precis har fått en ny vän i min brors flickvän. Hon är helt underbar och sprider en glad energi, är klok, smart, rolig, mogen och klarsynt, precis det jag vill ha i en vän. Jag har svårt att släppa in folk in på livet då jag är kräsen med vad jag anser vara energier jag vill ha kring mig. Men jag känner mycket folk och jag tycker om de flesta jag möter, men att bjuda hem, presentera för min man, mina barn och berätta om min livshistoria gör jag bara när jag träffar en människa jag känner är genomgod. När det händer svävar jag på moln, mina nära vänner är min familj.

    Jag har fått flera nya, fina vänner via barnens kompisar! När man har hängt på lekplatser och barnkalas ihop och träffas vid hämtning och lämning på förskola typ varje dag så hinner man snacka en del. Snart ska jag ut och dricka vin med några av mammorna!

    Jag önskar att jag hade någon riktig vän. Min bästa vän försvann ner i knarkträsket, en som kunde bli en bästa vän svek mig när jag behövde henne som bäst och då var det hejdå. Jag har bekanta, men ingen riktig vän, det känns som att det är mig det är fel på. Har varit smått deprimerad under det här året men nästa år vill jag verkligen kunna säga till min sambo att ”nu ska jag ut och ta en öl med ***”. Känns så avlägset just nu, men det är en önskan jag har.

    Jag har skaffat vänner genom att vara ute och spela Pokémon Go. Kidsen har slutat spela för länge sedan så nu är det vi mellan typ 30-70 år som träffas där ute. ?❤️

      Jag har precis börjat att raida men en del ansikten känner man ju igen. Hoppas finna vänskap där med. Måste säga att jag blev så förvånad första gången jag var ute, att jag med mina 35 var yngst i gänget. ?

        Visst är det fint! Och de flesta är inte traditionella och inbitna gamers utan bara….vanligt folk av olika åldrar, yrken och livsstil. Blir alltid så glad av raids!

    Fotboll! Eller säkert kring andra intressen också, men fotbollsspelande tjejer är generellt superbra folk.

      Min erfarenhet säger att fotbollsspelande tjejer är bra folk mot varandra, men skulle en som inte spelar fotboll försöka vara med så är man inte välkommen.
      Fortsätter ända upp i A-lagen.

      Jag var en av dem och det har varit samma beteende i alla divisioner och klubbar jag spelat.
      Först nu i efterhand man insett vad man var för nån. Tur man blivit äldre.

        Aha. Du har spelat på högre nivå än vad jag har. Intressant reflektion, ska fundera på om jag varit likadan. Hoppas inte.

        Jag tänker mer hur jag får vänner nu i vuxen ålder och det är främst genom Korpfotbollen.

    Jag har fått flera nära vänner genom Twitter! Vi har följt varandra, träffats på tweetups och sen börjar umgås mycket. Tyvärr bor majoriteten i Stockholm och jag i Småland. Har även träffat en urgullig genom Sandra Beijers blogg.

    Jag tror att vuxna har svårare att skaffa vänner för att tiden ärrat oss efter tidigare erfarenheter. Många vuxna människor känner saker som avund och misstro. Vi dömmer och skräms av vad vi inte känner till.

    Jag har aldrig haft problem att skaffa vänner på grund av mitt arbete i restaurang och jag försöker alltid hålla ett öppet sinne gentemot andra. Jag är också noggrann med att försöka att inte förvänta mig att nya människor skall visa sig vara skit bara för att gamla vänner visat sig vara idioter – för jag tror inte på att straffa någon för någon annnans misstag. Med det sagt är jag bara människa och ibland dömmer även jag.

    Så för några månader sedan träffade jag emily. Em är allt som vanligtvis får tjejer att rynka på näsan. Hon ligger med vem hon vill, har ingenting emot att gå på en session med vin klockan 12 på förmiddagen och är dessutom snygg som faan. Hon är jag, fast kanske lite bättre: Och kart det tog det bästa ur mig, först. Jag kände avund och oro för att hon skulle komma in på arbetsplatsen och ta all uppmärsamhet.
    Men så tänkte jag igen och insåg att hon faktiskt verkade rätt skön, så det fick bära eller brista.
    Jag tror första meningen jag sa till henne var ”Du verkar grym, och jag är grym. Du gillar vin, jag gillar vin. Vi borde dricka vin tillsammans”.
    På ett få månader har Em blivit en klipa att räkna med. Hon får mig att skratta dagligen, hon finns alltid där, hon lyssnar och peppar. Kommer med goda råd. och vi har så så roligt tillsammans.

    Så jag antar vad jag vill säga är att jag tror att vi alla ibland ser någon som skrämmer oss lite, eller skapar avund, för att de har ett bättre jobb, en snyggare bil, den perfekta pojkvännen eller bara verkar jävligt lyckade. Och då tror jag att det är viktigt att inse att de känslorna säger väldigt lite om dem, men väldigt mycket om oss själva.

    Jag och min man har som nyårslöfte att bli bättre vänner, alltså inte med varandra. Men det är så förbannat skönt att bara vara hemma vi två (och kiddo) så vi kommer sällan i väg, men hur kul är det att sitta som två loners på nyårsafton och glo på varandra?! Nä nästa år ska vi vara världsmästarkompisar till alla som vill!

      Vet du S, det har jag och nin man också sagt att vi SKAVbli bättre på 2018. Vi bor i uppsala. Vi kanske kan bli kompisar allaihopa?

    Cam! Jag har sagt det förr, men säger det gärna igen, låt oss dricka vin ihop. Du är så sjukt rolig och … jag kan nog roa dig också. Lite iaf. Det kan bli starten på en FANtastisk vänskap. Kram på’re.

    Att skaffa vänner som vuxen är hemskt, tycker jag iaf. De vänner jag har idag har jag skaffat genom att spela online spel där även majoriteten är män. De tjejkompisar jag har haft under åren har bara snackat skit om varandra vilket var tröttsamt i längden. Orkar ej med drama.

      Jag skyr folk som säger att de hatar drama. Av någon anledning är det bara av dem jag hör något drama.

        Jo men precis, för att du känner mig så bra.

    Jag har aldrig haft bästisar och har nog med åren blivit dålig på att vårda relationer. Tror det beror på att jag flyttat så många gånger i mitt liv. Folk har redan sina bästisar när jag kommer och jag har fått en spärr för att bli sådär öppen och nära som jag tror krävs för riktigt bra och djup vänskap. Sedan efter grundskolan har jag bott i 6 olika städer/orter, alla långt ifrån varandra, och då jag aldrig blivit den där vännen som någon saknar har relationerna svalnat och jag umgås mest med min mans nya vänner.

    Säger bara en sak…GoFrendly! Träffade min nya tjejkompis där!

      Fan, den appen har jag ju faktiskt… Måste genast in och kolla… =)

    Det känns som att du är min kompis Camilla❤

    Du får gärna bli min vän, Camcam! Vänner kan man aldrig ha för många av.

    Åh blir gärna vän med dig CamCam! Håller med den som skrev att de som känns genomgoda är keepers!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.