Lyssna inte på rykten kids!

Rosanna Charles:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=129&v=SVsEu2iSktE

Gud vad jag blir matt på dessa kids utan någon som helst verklighetsförankring.
Den här killen – Robin – är en av deltagarna från Ex on the beach – har tydligen släppt en låt på Spotify som spelats en miljon gånger och ”han han har hört” från en annan kollega i musikbranschen att om ens låt har spelats en miljon gånger så ska den ha tjänat 40 000 kr.
Den summan är så absurd att jag inte vet var jag ska ta vägen och vad är det för en stolle som sagt detta till Robin?

Innan jag började jobba heltid med den här bloggen arbetade jag som många vet på STIM där jag bland annat var Content Manager på Youtube och ansvarig för vissa delar av olika onlineområden – bland annat Spotify.
Även fast man inte kan säga en fast summar för streams på varken Youtube eller Spotify eftersom det är många parametrar som spelar in – såld premiumreklam, är det Spotify free eller premium som streamar mm så kan jag säga som så – utan att säg för mycket för det får jag inte. 🙂

För 1 miljon streams så är du inte ens i närheten av 40 000 kr.
Det är en ren fantasisumma som är HELT orimlig.
Du är mer största sannolikhet inte ens i närheten av 4000 kr även om du äger all upphovsrätt och alla master-rättigheter.
Robin – är du och din kompis ens anslutna till Stim?
Är ni inte det så finns det inte en chans i helvete att ni kommer se era upphovsrättsliga pengar eftersom de endast betalas ut till dig personligen och inte till någon annan – Rosanna exempelvis – och för att kunna göra det så behöver de veta vilka ni är och var pengarna ska betalas ut.
De kommer ligga hos Stim och vänta på er i tre år – sedan brinner de inne så det kan vara läge att fylla i en ansökan.
Och är du inte med i Stim så kommer inte Stim veta vad detta är för låt och vem som ska ha pengarna för det måste ni som skrivit låten anmäla in till dem.
De 700 kr du fått kommer förmodligen från masterrättigheterna (för själva inspelningen) och känns helt rimliga om du äger 50% av den, din kompis de andra 50% och Rosanna och hennes agentur ska ha 25% av din intäkt. Dessa pengar får man direkt från Spotify eller via sitt skivbolag/aggregatör – inte via Stim.

Så nej, Robin!
I det här avseendet har Rosanna med största sannolikhet inte blåst dig, det är du själv som har noll koll på den bransch du påstår dig tillhöra. Resten av dina påståenden har jag ingen aning om men det här är en bransch jag kan.
Kontakta mina fd. kollegor på Stims kundtjänst så kan de hjälpa dig och reda ut alla dina frågetecken.
De finns på:
E-post: medlem@stim.se
Telefon: 08-783 95 00

Hälsa från mig! 🙂

Obs. Inlägget är inte i samarbete med STIM. Hehe…

56 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det här känns mer som ett personlig meddelande som lika gärna hade kunnat mailas än att skrivas ut som ett blogginlägg. Kul att få ta del av dina meriter iaf!

   Tycker dock att det är intressant att lära sig om, jag har ingenting emot att CamCam skriver ett inlägg 🙂

   Jag tar alla chanser till att skriva ett blogginlägg. =)

    Hur många spelningar ska man ha för att tjäna pengar? Ca 40 lax

     På Spotify? MÅNGA! 🙂 Som sagt – det går inte att säga en exakt summa vad man får för ett spel på Youtube eller Spotify då så många parametrar spelar in men du behöver ha betydligt fler streams än 1 miljon.

     Magnus Uggla sa en gång att hans spelningar på Spotify räcker till att köpa en extra plastpåse på coop när han handlar. Förmodligen sagt med humor och hur sant det är vet ju inte jag?

      Kommer ihåg att det också. Han var skitsur på att han fick så extremt lite per spelning och tog bort sig själv från Spotify ett tag. Vill man tjäna pengar på musik ska man väl ut på turné och sälja t-shirts?

  Intressant inlägg 🙂

  Åh vad kul att du fick en möjlighet att berätta om dina skills och vad du vet och känner till och kan, kul men hur kommer det sig att du slutade där, varför jobbar du inte kvar där med dina specialkunskaper? Så man tjänar inte bra med pengar på många streams, inte ens fyra tusen kr på en miljon streams hmm märkligt, har lite svårt att tro på det. Så man blir inte rik på musikbranschen idag då, är sk influencer man ska vara för jäklar vad pengar de verkar tjäna och det lätt och enkelt också. Sjukt.

   Det är väl ingen hemlighet att en tjänar mindre i musikbranschen nu än förut? Detsamma gäller filmbranschen. Varför? På grund av att folk laddar ner hellre än att betala för musik och film.

    Nej herregud det är ingen hemlighet för mig heller haha jag känner mycket väl till att man inte tjänar lika mycket nuförtiden inom musik och filmbranschen och att det ladds ner musik och film, men lite trodde man ändå att de tjänade men som sagt influencers och youtubers tjänar mer 😉

     Ja du tjänar kanske mer som influencer och youtuber än vad du gör som artist som enbart finns på Spotify. Men artister gör ju en hel del mer än att bara finnas på Spotify, de tjänar ju tex pengar på turnéer,spelningar, att spelas på radio osv. Men detta handlade ju som sagt enbart att man inte tjänar 40000kr på 1 miljon streams på Spotify. Någonting annat har Camilla intr påstått

      Ta Joakim Lundell/Jockiboi som exempel. Hans förmögenhet kommer ju knappast av alla hans miljoner spelningar på Spotify, den kommer från youtube och instagram 🙂

    Tror att musiker aldrig har tjänat särskilt mycket. Innan nedladdningar kom blev de nästan alltid blåsta av branschen. Men det är klart att skivbolagen blev ju rika.

   Jag ville hellre satsa på mitt egna företag vilket är anledningen till att jag slutade. Ett sätt att förstå varför Spotify betalar mindre än exempelvis radio är att om en låt spelas en gång på en stor radiokanal så når den ibland flera hundratusen par öron för en viss summa som radiokanalen betalar per spel. Vad den summan ligger på vet jag inte exakt eftersom jag inte jobbat mot radio, men knappast 2000 kr/spel om radiokanaler når 500 000 lyssnare som många stora kanaler gör. Vi pratar snarare kronor och ören.
   När du streamar en låt på Spotify så når den oftast ETT par öron. Ta då ersättningen för ett spel på radio och alla lyssnare/antal öron den når på en enda radiospelning och jämför med vad det skulle innebära i Spotifystreams så förstår du varför en låt behöver streamas så otroligt många gånger för att nå lika många par öron och komma upp i någon summa att tala om.

   Exempel (summorna är BARA exempel för att förenkla det hela):
   En radiostation betalar 2.50 kr/spelning och varje gång når de 500 000 lyssnare= 1 miljon öron = 5 kronor
   En låt streamas 1 miljon gånger på Spotify och når då 1 miljon öron = 40 000 kr?
   Inte så troligt va?

   Det är ingen hemlighet att man knappt tjänar något på att ha sin musik på Spotify, massa stora artister som gått ut med att de knappt tjänar något av att finnas på Spotify.

   LOL PÅ DIN KOMMENTAR Anonym 13:42!!!! Varför har du svårt att tro på det?

    Vad S haha var det så kul att du skrattar högt?! Haha vad bra att jag kunde roa dig så då 😉 Jo jag vet såklart att man inte tjänar så mycket idag på musik och film som förr och att man tjänar betydligt mer på om ens låt spelar på radio, absolut kände jag till det och menade att jag ändå trodde de tjänade liite på spotify vid många spelningar och att man har svårt att tro på det, menade inte att cam ljög liksom Jeezez hahaha… Menar du Anonym att Jag blev upprörd över att Cam skrev om detta? haha naj blev inte särskilt upprörd alls hahaha asså folk här haha döör..

     Om du har svårt att tro på att artister tjänar väldigt lite på Spotify så föreslår jag att du googlar en stund 🙂 man blir inte rik på Spotify.

      Men suck dessa missförstånd hahaha orkar inte…

       Håehe håller med suckande Anonym!

       Sen jag började hänga här i kommentarsfältet (Älskar det!) känns det som en stor grupp bekanta som jämt ska gnabbas om något ?. Som en stor familj där syskonen jämt bråkar om småsaker,

       ibland som bara för gnabbandets skull. Typ tonåringar som vägrar hålla med den andra för det ska göras revolt. Får en bild att ni står med armarna i kors, stirrar surt på varann och alla vägrar ge sig för alla har rätt i sin sak ?.

       P.s Älskar ändå kommentarsfältet, framförallt när folk känner sig tvungna att rätta ett uppenbart stavfel för att det inte ska klagas på det också ?❤️.

   Varför blir du upprörd över att camcam skriver om något hon har kunskap om? Är det bättre tycker du att hon skriver om sånt hon inte har en aning om och gissar sig fram och hittar på?

    Hur får du det till att någon blev upprörd av att Camcam skrev om något som hon har kunskap om?? Jösses alltså hehe..

     För du verkar ju väldigt upprörd och provocerad ? Eller är du bara sån ren allmänt? Jobbigt det måste vara!

      Fast Du verkar minst lika upprörd och provocerad va om inte mer hahaha.. jösses.

     Kanske ”Åh vad kul att du fick en möjlighet att berätta om dina skills och vad du vet och känner till och kan, kul men hur kommer det sig att du slutade där, varför jobbar du inte kvar där med dina specialkunskaper?”. Om inte upprörd så åtminstone tråkig attityd mot någon som uppenbarligen vet mer i ämnet än du själv.

      Ja för det är ju tur att Camilla aldrig har någon ”tråkig attityd”, hennes attityd är alltid på topp eller? Och stavningen och hennes sätt att skriva ska jag inte kommnetera något om så att ni blir mer upprörda, provocerade och sekundärkränkta. Over and out.

       Vem menar du är sekundärkränkt?

   Du låter helt främmande, har aldrig noterat någon som kommenterar på ditt sätt tidigare.
   Tbh så läser jag dina kommentarer så som Johannes pratar…?

   Ett tips till dig anonym är att äta nåt basiskt för du är en riktig surdeg.

   Camilla skryter inte utan förklarar varför hon har koll. Hade hon inte skrivit det hade garanterat nån börjat ifrågasätta henne. Damned if you do, damned if you don’t passar bra in här…

  Heja svenskan ??

  ”Även fast man inte kan säga en fast summar för streams på varken Youtube eller Spotify eftersom det är många parametrar som spelar in – såld premiumreklam, är det Spotify free eller premium som streamar mm så kan jag säga som så – utan att säg för mycket för det får jag inte. ?”

  ?

   Haha eller hur

   Ja, alla som skriver ’även fast’!

   1) Även om man inte kan säga en fast summa

   eller

   2) Fast man inte kan säga en fast summa

   eller eventuellt

   3) Fastän man inte kan säga en fast summa

   Även om den här meningen har fler problem än ’även fast’…

    Instämmer till fullo! Jag vill tillägga att det i många fall också går att byta ut ”även fast” mot ”trots att”. (Inte i detta fall dock.)

  Vad hände med Tyras nystart på bloggen???

   Glöm inte foundationtestet!!!!!!!!

    När kommer svar på frågestunden???

     var är fleur?

      ?☝️

    Var det fel av mig att säga nej till hennes erbjudande om att bli hennes assistent, bo hos henne, lägga min blogg hos henne, låta henne publicera min självbiografi som jag inte skrivit, hjälpa med blogg & youtube och bli hennes ”partner in crime”?

    ?

  Sambon är musiker och får ersättning från Stim med jämna mellanrum men som camcam skriver är det inget man blir miljonär på ?
  PS. Din svenska samt en handfull stavfel i inlägget camcam… ?

  Haha alltså content manager, jag börjar bara skratta likt blondinbella så snart någon har en titel innehållandes ”content” “manager” … och det är CamCams fel! ?

  Content Manager… Mihi

   Hahah!! Jag vet!!! Jag borde kallat mig ”Head of Content”… =)

    Content manager… fortfarande roligt!
    Kan man ångra sig i efterhand? Ändra liiiite i CVt? ?

     ”Head of Content Managing”??? =)

      ”Head of Very Important Content Managing”
      Man ska aldrig förminska sig☝?

       ”…and unpacker of kopiatorpapper and other stuff”

        Kopiatorpaper and other very important stuff!

        Tror det är ganska exakt såhär det går till hos löwengrip!

         ”Like pennor, staples och post it-blocks”?

          Oj vad många stavfel i min kommentar ?

          Post-its are the very mest importanting saker in the kontor!

  Fy fan, får ont i magen av klippet. Allt handlar om honom, jag, jag, jag. Har inte mött en så egocentrisk människa. Anonym som hade DN kille som aldrig lyssnade och bars pratade om sig själv, är han dom Robin?

  Usch, fick på riktigt ångest. Påminner om exet, vill inte lägga mig i deras förhållande men vill samtidigt skrika till henne att lämna honom…

   Ja kolla bara denna video t.ex… https://youtu.be/32bIe4zjJ50
   usch…

    Kallar henne hora, billig, dålig flickvän etc och hon bara sitter och håller med. Riktig mansgris.

     Ja, undra om hans mamma känner känner dug nöjd…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.