Småaktiga läsare

Engla:

Man går till modebloggaren Englas blogg för att få uppslag, inspiration, tips och idéer på allt inom mode eftersom man – antar jag – tycker att hon är bra på det hon gör, har snygg stil och ofta presenterar kläder man själv vill köpa, men FAN heller att hon ska få tjäna några pengar på de uppslag, den inspiration, de tips och de idéer hon presenterar! Vissa läsare verkar nästan mer sugna på att skala av sig ansiktet med en rostig potatisskalare än att influencers ska tjäna pengar på det ni kommer dit för att ta del av.

Jag förstår det inte!
Man vill ju uppenbarligen ta del av bloggens innehåll men vägrar acceptera att för att man ska kunna göra det så behöver bloggaren tjäna pengar, annars kommer hen behöva skaffa ett annat jobb och då varken ha tid eller lust att förse folk med allt detta som man vill ha men absolut inte betala för.
Eller…inte ens betala för? Vad är det jag skriver?
Än så länge är det gratis att läsa bloggar och ta del av allt denna information men lik förbannat så vill man inte att influencern ska få betalt för det man så uppenbarligen är där själv för att ta del av.
Jag kan förstå att man kanske inte vill klicka på en länk om man inte vet EXAKT var den gång och vad produkten är, om det vore så att varje klick kostade bloggläsaren 1 kr, men det gör det inte.
Det är gratis! Gratis, gratis, gratis, gratis och ändå vill man inte unna den arma sate som suttit och skrivit ett inlägg eller letat bilder till ett kollage lön för mödan.
Läsarna – givetvis inte alla –  vill mer än gärna ta del av en rea eller en rabatt men fan att den influencern som försedde dem med den skulle få någonting för det.

Jag förstår att många läsare ibland känner att influencers försöker kränga på sina följare saker men om allting sker enligt konstens alla regler och marknadsföringslagen följs så är det ju ingen större skillnad från att gå in i en affär eller öppna en modekatalog. De försöker också få dig att köpa saker men inte fan stormar folk omkring inne på HM och jiddrar om det eller skäller ut Ellos-katalogen efter noter?
Jag förstår känslan att det är rabattkoder överallt och man ständigt överexponeras av det på sociala medier, men samtidigt… Det är ju inte som att det bara är varannan H&-M-butik som säljer kläder för att kunderna inte ska känna sig provocerade av alla kläder till salu.

Jag tror att det vi ser nu lite är hur influencermarknaden kommer se ut, och helt ärligt.
Vill man inte ha en bloggare som helhjärtat kan ägna sig åt sina forum och leverera bra grejer, än en som behöver ha ett annat jobb vid sidan av eftersom man inte tjänar pengar på sina sociala medier och således då presterar hafsigare inlägg i mån av tid?
Sen finns det givetvis de som inte presterar bra, trots att de lägger all sin tid på bloggen. Dessa influencers kommer största sannolikhet fasas ut eftersom deras hafsiga kampanjer inte kommer ge några bra resultat till företagen. Fler och fler företag ber om faktisk statistik nu för tiden för att undvika att betala för spökföljare och/eller köpt trafik.

Smygreklam – ja! Där är jag helt med er!
Det är oärligt och inte vidare schysst mot läsarna men ett inlägg som detta av Engla som ovanstående kommentarer kommer ifrån är ett transparent inlägg med inspo och adlinks och ändå vill folk slå knut på sig baklänges för att Engla inte ska få en spänn för det.

Jag fattar det helt enkelt inte, så om någon av er som resonerar som i kommentarerna här ovan läser det här, please, enlighten me!
Vad är er logik? Förutom den berömda kakan som man både vill äta och behålla vill säga…

71 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Förstår inte heller. Tycker det är ogint och snålt att inte unna henne det när de fått tipset. Man förlorar ju inte själv på det.

    Trevlig måndag på er alla! Hoppas ni får en fin dag ?

      Många ÄR ogina, snåla och giriga. Mitt företag hade en tävling ihop med ett annat företag. Vi hade hela 3 vinnare och två av de var jätteglada och nöjda. En däremot blev jättearg för att produkten inte passade som hen tänkt och ville absolut byta osv. Vi hade skrivit att ingen bytesrätt på vinster men sa att mot att hen betalar retur av den produkten som inte dög samt ny frakt för det hen ville ha så kan vi göra undantag. Det gick absolut inte och vi hade förstört hens dag. Lol.

      Och det var ingen billig skitgrej heller hen vann.

        Tråkigt när det blir så! Förstår mig inte på såna människor hehe. Jag började gråta av glädje när jag vann en Ior på Gröna Lund en gång som vuxen ? vinner aldrig saker!

    Varför skulle man inte klicka på länken om man vill se varan som det tipsas om?
    Som påpekats kostar det inget för läsaren och bara ett klick på länken ger inget klirr i kassan hos influencern.
    Skulle man sen vilja köpa varan i fråga kan man ju alltid själv avgöra om man vill backa och själv gå in för att bryta kopplingen till den ursprungliga länken. Det är först vid köp som influencern får någon ersättning.
    Men det är nog inte särskilt ofta som det händer…
    Oftast är varan helt slutsåld, slut i storlek eller slut i färg när man väl bestämt sig.
    Och till sist, de där färdiga kollagen som många bloggare lägger upp är väldigt tråkiga. Ska man tipsa som influencer ska man sätta ihop sina egna kollage med varor som man verkligen gillar. I annat fall har åtminstone jag förståelse för att många inte vill klicka på adlinks som inte känns genuina och personliga och mycket mindre medverka till att någon tjänar pengar på tips som någon annan knåpat ihop.

    Fast det är inte så att de får käka vatten och bröd för att man inte klickar på deras annonser direkt. Det handlar om löjliga summor för det de
    faktiskt åstadkommer. Inte någonstans anser jag att deras arbete är värt de pengarna, knappt ens en vanlig heltidslön. Inte för att jag gör någon grej av det men om det skulle vara en anledning så är det väl helt enkelt att jag inte tycker att de är värda de pengarna.

      Men. Om de nu gör ett sånt ruskigt dåligt jobb att de inte ens är värda en vanlig heltidslön…. varför är du inne och kollar då? På något sätt gör de ju något intressant som gör att du klickar in. Det är ju som att bli medlem på bookbeat och vägra betala månadskostnaden fast du lyssnar på böckerna…

        Jag läser inte specifikt bloggar. Dock kollar jag tex mycket på youtube (som ofta kör med samma samarbeten) för att jag finner det intressant. Att jag får ut någonting av det de gör betyder inte att jag tycker att det de gör är värt 30 000-50 000+ i månaden.

          Tex Therese Lindgren. Samarbetar med madlady, får eventuell provision för varje klick/köp på plaggen. Men från första början har fortfarande madlady betalat stora summor för att överhuvudtaget få synas på hennes kanal. Varför skulle hon då vara i så stort behov av att någon faktiskt klickar på länkarna? Handlar ju vara om att öka sin egen vinst så mycket som möjligt och inte om att kunna överleva och må bra på sin lön. Det handlar om lyx och överflöd.

            Om ingen klickar på länkarna så vill finns det väl en viss risk att samarbetet inte fortsätter? ?

              Jag tror inte det ligger så mycket pengar i själva klicket. Hade det gjort det hade alla samarbeten involverat länkar rakt till produkterna. Störst summa fås ju genom att företaget överhuvudtaget får chans att visas. Och då snackar vi summor på runt 100 000 kr. Spontant känner jag att man överlever på det men vad vet jag, är bara en vanlig knegare.

          Therese Lindgrens bolag drar in en miljon i månaden. Det är samma nivå som Skavlan 🙂

            Helt sjukt är vad det är. Och så har man mage att sitta och påstå att man bara MÅSTE köra med alla dessa samarbeten för att klara sig. verkligen otroligt oärligt och girigt.

            Vet inte om du menar nått positivt eller negativt, eller kanske inget alls med din kommentar, men själv känner jag bara ”Wow!” Åh, vad jag tycker Therese är värd all framgång! För mig känns hon som en så fin människa som verkligen använder sin stora plattform till att göra skillnad på riktigt ?

              Att vara värd framgång betyder inte att man är värd alla pengar dock. Therese är dock värd ett gott psykisk mående och ett bra liv. Jag tror att Therese kommer må bättre om hon slutar fokusera på att tjäna så mycket pengar som möjligt. Bara se på henne den senaste tiden, nästan tillbaka vid utbrändhet igen. Hon är också en del av hela den här grejen.
              Men jag håller med om att Therese använder sin plattform på ett bra sätt men jag tycker tyvärr att hon är otroligt ensam om den saken och det är det jag har problem med.

                Hon köpte en lägenhet för åtta millar i år (tillsammans med Anders). Skulle tro att det var till stor del cash för Therese tog ut fem millar i utdelning från bolaget 2017.
                Så man rättar ju ofta mun efter matsäck (economista kallas det visst).

          Du betalar ju dock inte 30-50’ i månaden…. Du betalar ingenting. Och de företag som betalar dem för annonserna tycker ju uppenbarligen att det är värt det.
          Jag k

          Du betalar ju dock inte 30-50’ i månaden…. Du betalar ingenting. Och de företag som betalar dem för annonserna tycker ju uppenbarligen att det är värt det.

          Jag kollar mycket på en annan plattform där man kan välja att betala mellan 50 och 250 kr i månaden för att direkt stödja personen som skapar innehållet. Killen jag kollar mest på drar in minst en halv miljon kr i månaden på att ”bara” spela dataspel. Jag tycker inte det är värt en halv miljon/månad men jag tycker definitivt han är värd min hundralapp i månaden som jag betalar för att stödja honom. Och eftersom många andra tycker han är värd det drar han in stora summor. Så om du förstår vad jag menar, det handlar inte om vad du tycker de är värda totalt utan vad alla sammantaget tycker de är värda för varje individ eller företag. Många bäckar små som man säger…

            Nej egentligen så tycker jag nog hela yrket är ganska smutsigt. Är väl en anledning till att jag läser den här bloggen. Jag tycker att det är skillnad på en kille som spelar spel främst för att det inte känns som det har någon negativ påverkan på någon. Medan influensers mer eller mindre lever på att vi vanliga människor ska tro att vi har behov av massa grejer för att må bra. Jag tycker att man kan väga upp detta och jag tycker tex Therese Lindgren gör det på ett sätt som gör att jag känner mig okej med att hon tjänar pengar på mig. Även om jag kan tycka att det är löjliga summor även hon drar in.

      Fast när det kommer till länkar så är det inga stora pengar det handlar om. Antingen får bloggaren 0,50 – 2,50 kronor per klick. Då räknas endast ett klick från samma ip. Skulle personen klicka på 3 olika länkar så räknas fortfarande bara den första.

      Sen kan man få betalt via sales och då får du som bloggare vara glad om du får 10% av ordervärdet. Det handlar alltså inte om mycket pengar, speciellt inte om du är en bloggare med få läsare.

    Hatar verkligen bloggare som skriver ”här” med en jävla länk och ingen info om märke. Klickar aldrig på sånt. Har väl iofs aldrig hänt heller att jag köpt nåt en bloggare rekommenderar. Omärkt reklam stör mig dock inte pga företaget är då alltid väl synligt.

    Precis som bellas läsare, vill inte gå in på bloggen men vill veta allt om henne ändå.

      Allt om Bella står att läsa gratis i Expressen på nätet (samt här på Bloggbevakning med fördjupad diskussion och ingående analyser av Bella watchers).

        ”Fördjupad disskusion och ingående analyser” lol

          Kan inte se om det är ironi eller inte

            Ja, det är självklart ironi.

        Kan heller inte utläsa om du är seriös med att det är mer gratis för dig på Expressen och bloggbevakning än på Bellas blogg?

    Tycker självklart att bloggare ska kunna få tjäna pengar på sin blogg, men som svar på din fråga läser jag betydligt hellre ”hafsiga” eller mindre frekvent uppdaterade bloggar skrivna av någon som har någon annan sysselsättning och har något intressant att berätta, jämfört med någon som enbart fungerar som en reklampelare. Det finns så sjukt många ointressanta influencers, men förmodligen är det mig själv det är fel på i och med att de lyckas ha så många följare.

    Jag har inget emot att shoppa via någons adlink om jag gillar plagget, det är ju inte jag personligen som betalar dem. Jag ser dock helst att butikens namn står med i inlägget direkt istället för att bara skriva ’klicka här’ för är klänningen från netaporter så kommer jag med största sannolikhet inte köpa den (pga dyrt) medan om det är nelly så skulle jag kanske köpa den. Så om influensers ändå inte tjänar på endast klick, varför kan de då inte skriva vart varan kommer ifrån?

      Därför att det är bara via länken som de får provision vid eventuellt köp.
      Skriver de ut varifrån varan kommer så finns alltid risken att läsaren surfar in bakvägen i webbshoppen och då blir det ingen provision på köpet.

        Det tror jag inte. Vill man verkligen köpa plagget utan att ge provision är det väl bättre att bara klicka på länken, och sen göra köpet i ny ruta eller på annat sätt bryta länken. Mkt jobbigare att gå in på Nelly och försöka leta fram en specifik klänning bland tusentals?

          Varför skriver man då sällan ut varifrån varan kommer? Det står oftast bara HÄR för att man ska klicka på länken (och förhoppningsvis följa den hela vägen till köp).

    Rabatter typ kenza20 och janni10 brukar man kunna få ändå i webbshopparna eftersom det ofta är kampanjer. Att influencers har egna rabattkoder är bara för att styra vart provisionen ska gå. Ofta går det bra med någon generell kod som butiken har om man nu vill undvika att gynna någon särskild influencer.

    Intressant inlägg men det hade kunnat kortas ner. Det blir väldigt babbligt och många upprepningar. Ett tips bara!

    OT – vill bara meddela att JAG FYLLER ÅR IDAG! Hurra, hurra, hurra!

      Jag får väl lita på ditt ord då fast det hade varit bra med någon form av bevis t ex personnummer 🙂
      Grattis!

        Bra med källkritik ändå! ?

      Grattis! ???

        Tack!

          Grattis och hurra! ?

    Är inne på samma spår som Jen här ovan. Jag vill gärna se innan vart länken går för att kunna avgöra om det är intressant att klicka på den. Så jobbigt kan det inte vara för bloggarna att skriva ”klänning från Zara Här” istället för bara ”klänning Här”. Jag klickar i princip aldrig på länkarna av den anledningen, surfar alltid i mobilen och vill inte behöva sitta och klicka mig fram och tillbaka femtioelva gånger när jag läser bloggar.

      Du menar att du vill se vilket företag länken går till för det finns vissa märken och webbshoppar som du ändå inte vill handla från?

        Självklart är det så. Priserna varierar väldigt mycket.

        Ja precis Siri! Vissa webshoppar gillar jag inte, vissa ligger i en alldeles för hög prisklass. Finns liksom ingen anledning för mig att klicka mig in på en klänning för 3000, den kommer jag aldrig köpa ändå. Skrivs märket/webshopen ut kan man oftast få ett hum om både pris och kvalitet innan.

      Kan väl iofs inte vara så jobbigt för dig att klicka på en länk ibland heller?

        Tar mig frihet att svara. Jobbigt nej, störigt ja. Det ”bryter min ordning”. Kanske vill fortsätta läsa bloggen, stör mig ändå im det öppnas i ett nytt fönster, vill ha ordning bland mina flikar hehe. Kommer ju ändå inte köpa något där och då. Samt om de ändå inte får betalt för endast klick kan de lika gärna skriva ut det. Och som någon annan var inne på, vissa märken/butiker är jag ej intresserad av att handla.

    Tycker extremt många läsare beter sig konstigt mot bloggare.
    Jag väljer ju själv om jag vill klicka på en länk, och hur hemskt kan det vara att någon tjänst ex. antal kronor på detta?
    Såg att bloggerskan Ditte hade gjort ett inlägg om Cashmere-kläder som hon gillar, och klart att någon kommenterar hur Ditte kan ha råd med det då hon går på mammapenning.
    Nä fy, missunsamhet klär ingen.

      Soft Goat har alla influencers råd med.
      Om de gör reklam blir de sponsrade.

    Men måste inte ett inlägg med adlinks reklammarkeras som alla andra? Tex ”inlägg innehåller reklam för Nelly” eller ”presenteras i samarbete med adlinks från Nelly”?
    Varför kommer man undan med att bara skriva ”innehåller adlinks”? Märkligt tycker jag.

      ”Denna sida kan innehålla spår av reklam och spons”

      Eller hur! Jag tror inte det är okej, hoppas att det kommer någon riktlinje om det från RO.

      Ja, ”adlink” är i sig inte en reklammarkering eftersom det förutsätter att läsaren vet vad en ”adlink” är dvs en länk där bloggaren får någon typ av ersättning för länkningen (trafikstyrningen)..
      Egentligen ska ”adlink” bara använmdas när det rör sig om affiliatelänkar dvs sådana länkar som ingår i samarbete via affiliatenätverk t ex Tradedoubler.
      Om en ”adlink” är en direktlänk till ett företag, webbshop eller annan samarbetspartner så ska inlägget reklammarkeras som helhet.
      Det duger inte att skriva ett långt inlägg utan reklammarkering och sen länka med ett försiktigt ”adlink” för att slippa göra en regelrätt reklammarkering av hela inlägget.
      Detta är för närvarande ett av de större problemen vid sidan av helt omarkerad smygreklam.

    Tycker detta är en allmän attityd bland många idag. Gäller även mot andra yrken. Man vill lyssna på sina favoritlåtar men man vill inte betala för det (indirekt: upphovsmakarna får inte betalt för det), man vill se sin favorit serie men vill inte betala för det heller så man streamar olagligt. Osv osv osv. Finns många exempel.

    Allt ska vara gratis och alla ska jobba gratis också tydligen. Men vi vill nog att innehållet som produceras ska finnas.

      De flesta människor hae Spotify, Netflix osv 🙂 Tycker tvärtom att människor den senaste tiden har blivit bättre att betala för sig.

        Ja, de flesta verkar villiga att betala kring en hundralapp/månad för tjänster som Netflix, Viaplay eller Spotify.
        Däremot går det trögt för betalväggar på sidor som normalt varit gratis t ex Aftonbladet med tjänsten Plus.
        Jag har ingen lust att betala ens 59 kr/mån för att läsa innehåll som jag kan googla fram gratis på annat håll.

          Ett överjävligt beteende som existerar även utanför det digitala. Jag är butikschef i en butik som innebär främst självservice för att sälja till lägre pris, och det händer ju då och då att folk klagar just på bemanning och service. När vi tipsar om en butik med samma vara och som erbjuder den service de önskar, så får man svaret ”nä det är så dyrt där så det tänker jag inte göra”.

          Förstår inte hur man liksom bara kan anta att folk slavar gratis? Att vissa butiker går en extra mil för dig bara av de anställdas goda vilja?

    Alltså, fattar ju om läsaren själv fick betala en krona för att klicka på länken. Men HUR kan man bry sig och vara så sniken att man inte unnar någon att få betalt från NÅGON ANNAN?

    Går man till chefen på jobbet och diskuterar andras löner? ÄR man så missunsam?

    Visst, kan känna ibland att det är lite störande när företaget inte står men det står ju bara ett klick bort… Orka bry sig. Folk har för lätta liv som gör det här till en grej. ?

    Jag förstår inte heller. Om jag verkligen inte ville att en bloggare skulle tjäna pengar på mina klick skulle jag inte läsa den bloggen alls. Därför jag slutade läsa Blondinbellas blogg. Skulle klara mig utmärkt utan den här bloggens uppdateringar av den också!

    För någon månad pratade Moa Lundquist i Lilla Drevet om influencers, likes och pengar. Hon sa något i sa något i stil med att om man inte betalar något för att läsa bloggen, är man själv själva betalningsmedlet. Ens klick är ett sorts valuta. Min gut feeling är att det känns ganska obehagligt. Man känner sig liksom ägd. Därför ogillar jag att klicka på adlinks och så, även om jag förstås tycker att folk ska ha betalt för sitt arbete.

    Tror att det är få som missunnar andra att tjäna pengar. Alla har rätt att få betalt för det jobb som görs, men jag tror snarare det handlar om att influencers tappat trovärdighet.

    Själv har jag helt slutat följa alla som bara gör reklam HELA TIDEN vare sig det är bloggar, Instagram eller Youtube. När alla inlägg är spons, samarbeten, gratisgrejer eller smygreklam. När det bara handlar om att kränga, kränga, kränga. På mig har det motsatt effekt och jag väljer medvetet bort varumärken som marknadsför sig via dessa kanaler.

    Klickar gärna men inte i Englas blogg. Hon har genom åren bevisat att hon inte vill vara ärlig. När hon får frågor om spons, reklam mm så trasslar hon alltid in sig och skriver något luddigt och oförståeligt. Hon är helt enkelt en otydlig bloggare. Tom i detta fallet så är det en LÄSARE som förklarar för en annan att Engla tjänar pengar om klicket leder till köp. Engla själv skriver bara att hon inte tjänar pengar på klick men vill som vanligt INTE tala om VAD hon tjänar på.

      Vissa bloggare vill gärna mörka det faktum att de lever på inkomster från bloggandet. De vill gärna ha en kompisrelation med sina läsare och hur skulle det kännas för en läsare om man visste att kompisen egentligen bara bryr sig om pengar och inte kontakten med läsarna?
      Är man riktigt duktig som influencer lyckas man med balansgången mellan personligt och ändå lönsamt. Therese Lindgren är för närvarande klart den som lyckas bäst med detta.
      Bella är den som lyckas riktigt dåligt med att skapa trovärdighet kring sina samarbeten – eller egentligen över huvud taget när det gäller hur hon framstår genom sina sociala medier.

    Jag har inga problem att bidra med ett klick när bloggaren lagt ner tid och jag gillar något. Men som i englas fall slänger hon upp halvdana kollage varenda dag med adlinks bara för att tjäna extra pengar på klick och sen gnäller hon över hur stressigt det är att göra dessa kvalitetsinlägg..
    Det är inte kronorna utan principen. Jag gillar egentligen inte heller hela grejen med att vi ska bli influerade av så kallade influencers (aka reklampelare)att köpa köpa köpa.

      Eller hur! Vore intressant att räkna hur många liknande kollage hon gör per månad. Den tråkigaste typen av inlägg.

    Jag gissar på att det har att göra med att influensers är ett såpass nytt yrke. Människor ser det väl inte som ett riktigt jobb än och därför finns missunnsamhet när de, i många fall, drar in mer pengar än ett ”riktigt” jobb. Finns nog många frågetecken kring hu krävande jobbet är. Dock tro jag att det är krävande och orsaker inre stress på ett sätt som samhället inte kommer förstå förrän långt i efterhand.

      Fråga Forni hur krävande jobbet är.
      Efter en stressande vecka i Marbella är hon nu tvungen att jobba en dag på kontoret innan hon tar flyget till Miami.
      Vilka jobb fungerar så? Skulle vara om man jobbar som kabinpersonal eller pilot då 🙂

        Därav min kommentar kring att vi nog måste se på stress på ett nytt sätt. Ingen vet vilken inre stress som går hand i hand med att vara en offentlig person, förutom andra offentliga personer. Även arbetslösa människor kan bli utbrända, stress är inte längre enbart förenat med att springa runt som en huvudlös höna utan möjlighet till fikaraster.

        Ja men och? Prova starta en blogg och se själv…

    Jag läser inte så många bloggar, men jag tänker så här: Ibland googlar jag efter ett plagg (exempelvis rosa kjol) och kommer då in på en blogg. Klickar jag då på deras länkning så funkar inte länken för att plagget är slutsålt och jag vet inte var plagget kommer ifrån. Om det istället står var plagget kommer ifrån/vilket märke så kan jag leta upp det på annat håll eller kolla om det finns kvar i fysisk butik. Det bästa är när bloggare skriver ut vilket märke det är och så kan de länka också.

    Kan man se vilka på Instagram har köpta följare? En del verkar ha över 10 tusen följare men knappt 300 gillar deras bilder misstänker starkt att de har köpt sina följare för att kunna ha diverse samarbeten med en del företag. Medan en annan har ca 2000 och denne har runt 5-600 gilla så den sistnämnda tror man mer på för att denne har också mer kommentarer på sin sida.

      Instagrams nya algoritm har dock påverkat många väldigt negativt, den gör så man syns mindre i flödet tyvärr. Jag har tex aldrig köpt följare, men ett tag dippade min instagram rejält tills jag började vara superaktiv själv hos andra osv. Förr behövde man liksom inte jobba för det på samma sätt som nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.