Youtube stryper möjligheten för nya och mindre användare att tjäna pengar

Youtube:

Edit  – jag har inte riktig koll på mina siffror och är på Postmuseum i Gamla Stan så jag tog bort dem tills vidare.

Jag är lika dålig på matte som THK är på att banta. Förlåt för allt  ????

I dag fick jag ett mail från Youtube där de informerade om att mitt konto inte längre kommer kunna generera pengar till mig eftersom jag inte fyller de kriterier som de implementerar från och med idag.
För att kunna tjäna pengar på en youtubekanal så behöver man ha haft mer än 4000 timmar av ”watch time” – alltså att ens video setts i mer än 4000 timmar OCH att ditt konto har över 1000 prenumeranter.
Att nå ett av dessa mål räcker inte.
Jag har alltså 30 dagar på mig att uppfylla deras krav annars försvinner möjligheten att tjäna pengar på kontot.

Jag startade inte upp mitt konto för att tjäna pengar på det, men jag tycker att det är riktigt sniket av Youtube att sätta upp dubbla parametrar för detta och här är varför:
Videos på Youtube kan fullkomligt explodera och bli virala på mindre än ett dygn och många gånger är det videos som laddats upp av människor som kanske är helt nya på Youtube eller som bara haft en konto för att kunna prenumerera och följa andra konton.
Ponera att en av dessa Youtubeanvändare helt plötsligt laddar upp en film som får enorm spridning väldigt snabbt, med miljoner av views. Ytterst få av de som tittar på videon kommer börja prenumerera på uppladdaren konto bara för att hen publicerat en video som man gillar.

Så här avslutar Youtube sitt mail:
Once your channel reaches the new threshold, it will be reviewed to make sure it adheres to our policies and guidelines, and if so, monetization will be re-enabled.”

Okej, så OM man lyckas skrapa ihop 1000 prenumeranter och 4000 timmar ”watch time” så kommer Youtube se över möjligheten att du kan få börja tjäna pengar på ditt konto igen.
Men din virala video som haft miljoner visningar? Nä, de kommer du inte få tillgodoräkna dig utan all den potentiella intäkten kommer ha brunnit inne.
Jag hoppas vid gud att Youtube inte lägger reklam på den ändå och stoppar alla pengar i egen ficka, men det framgår inte av deras mail.

4000 timmar. Då jag inte har särskilt många prenumeranter då jag mest använder Youtube för att kunna bädda in videos på bloggen så kommer jag alltså inte kunna få betalt för mina 1.5 miljoner minuter av ”watch time”.
Om man läser min blogg så kommer man se alla videoklipp som jag publicerar så det finns liksom ingen anledning att även följa min kanal – förrän nu, om du vill att uppladdaren till klippen ska få betalt.

För mig egen del spelar det inte så stor roll just nu eftersom jag som sagt mest använder Youtube till att publicera klipp från sociala medier men jag tänker på alla mindre kanaler som lägger ner massor av tid på sina klipp. De kanske inte genererar så många kronor på egen hand men lägg ihop alla dessa små kanaler och alla deras klipp så har du helt plötsligt miljoner views som Youtube inte behöver betala någonting för med sin nya policy.

Det ska bli MYCKET spännande att se om mina videos fortfarande har reklam på sig för det kan bara betyda en enda sak – att Youtube stoppar dessa reklamintäkter i egen ficka.
Många bäckar små…

Jag kommer se mig om efter andra alternativ för videos när jag flyttar bloggen i februari.
I’ll keep you posted.

Jag har 425 prenumeranter på konto – betydligt fler än jag trodde faktiskt.  🙂
Kan ni inte gå in och prenumerera på mitt konto så att jag kommer över 1000 st? Jag vill veta hur Youtube agerar då och vad jag får för information från dem.

Ni hittar kontot HÄR!

 

 

30 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Risken är ju att det kommer bli som med bloggarnas adlinks. Typ ”Jag vill titta på ditt content, men jag vill minsann inte att du skall tjäna pengar på det du gör så jag kommer inte prenumerera på det.” Tragiskt. De enda vinnarna här är Youtube.

      Ja tyvärr. Fattar verkligen inte varför folk ska vara så jäkla missunnsamma, de gillar ju uppenbarligen materialet som vissa personer delar med sig av, men dom ska fan i mig inte tjäna en spänn på det!!! Trots att det inte direkt är pengar ur fickan på de som tittar haha. Hmm..?

    Hej Camcam! Du har skrivit 4000minuter på flera ställen istället för timmar. Lite förvirrande när man läser texten.?

      Sjukt förvirrande

        Va?? Är texten inte korrläst???

        😉

      Äsch men spelar roll, du förstod ju ändå?

        När folk påpekar Camillas slarv när hon skriver är det alltid någon som svarar som du. Ja, man fattar ändå. Men ska man vara trovärdig, särskilt med en så här stor plattform med många läsare, så är det inte mycket begärt att det läggs 1-5 min på att läsa och korra en text. Om man är så slarvig i textproduktion, är man då lika slarvig i övrig research och Faktagranskning?
        Det är liksom inte ett orimligt krav att skriva rätt på minuter/timmar.

          Jag läste latin istället för matte. Är riktigt ordentligt värdelös på det tyvärr. Riktigt värdelös.

            Och vad har matte med min kommentar att göra ?? Jag hatar också matte, räknar typ på fingrarna. Men det påverkar inte min förmåga att läsa och korra text, tack och lov ?

    Ska bli spännande att se hur många minuter det tar innan du har 1000 prenumeranter! Meddela oss!

    Självklart!
    #508

    4000 timmar multipliceras med 60 för att fås i minuter för att det är 60 minuter på varje timme.

    Du får räkna om det där.

    Men visst är 4000 timmar 5 760 000 minuter?

    Nej, hur tänker du?

    En timme är 60 minuter. 4000 timmar gånger 60 min = 240 000 minuter.

    ”Men visst är 4000 timmar 5 760 000 minuter?”

    1 timme = 60 minuter
    4000*60
    4000 timmar = 24000 minuter

    Du verkar sedan ha tagit det gånger 24, jag vet att det är dygnets timmar men de har ingenting att göra med denna uträkning såvida du inte vill räkna ut hur många dagar man då ska titta för att uppnå 4000 timmar. Vilket då är följande:
    4000 timmar / 24 timmar (aka ett dygn) = (ca) 166.67 dagar av fullt youtubande.

      Lite snabb:
      4000 timmar = 240000 minuter*

    Då har du 571 prenumeranter nu 🙂

    Fun fact, 2015 gick YouTube fortfarande med förlust https://www.wsj.com/articles/viewers-dont-add-up-to-profit-for-youtube-1424897967

    Som någon som ändå arbetar med bl.a YouTube-annonsering kan jag tycka att det här är en bra åtgärd av YT, just för att säkra vilka videos som det visas reklam på. Det har varit enormt stora problem med videos med känsligt innehåll som det visas annonser på, vilket skadat varumärkens anseende. Som jag ser det är det här ett steg i ledet för att skapa betydligt hårdare kontroll på vilka kanaler och videos som annonser visas på, och då är det bra med tvåstegströskeln för att försäkra sig om att kanalen är etablerad.

    Jag förstår ditt exempel med en viral video, men eftersom kanalinnehåll (misstänker jag) kommer behöva manuellt granskas innan man vill placera annonser på den skulle den manuella bördan öka otroligt mycket om det skulle räcka med endast en viral video för att man ska bli eligeble för att visa annonser.

    Bara för din skull har jag registrerat mig på youtube och pysslat och grejat så jag kan prenumerera på din kanal. ??

    Nobody puts camcam in the corner. ?

    ?

      <3

    Klart! (Keep up the good work!)

    #653

    Jag har två YouTube-kanaler inriktade på gaming. Den svenska kanalen har jag haft i ca 4 år och klarar sig de nya kraven utan problem, men min nystartade engelska kanal som fortfarande har kvar stödhjulen men som jag tjänat pengar på sedan i november omfattas av det här. Mina videor är mitt extraknäck och det här är så otroligt omotiverande och tråkigt. Jag har dock ”bara” 60 timmars visningstid kvar innan jag uppnått målet igen, men det är fortfarande ett stressmoment som gör processen mycket traggligare. De senaste åren har jag tjänat mindre och mindre varje år trots MYCKET ökade visningar, så det blir dock intressant att se om ändringen leder till ökad vinst igen.

      Jag började med youtube redan år 2008, då var det en kul grej. Sen 2011 har jag tjänat pengar på annonser. Har fått ca 800kr/mån, men i februari är det slut med det.
      Har runt 300 prenumeranter, att få ihop 1000 är svårare än man tror, visningstiden på 4000 timmar är nog ännu svårare, folk tittar sällan mer än några minuter innan de klickar vidare. Många mindre youtubefilmare kommer säkert att trappa ner eller helt strunta helt i att ladda upp fler klipp, det gäller även möjliga seriösa annonsvänliga klipp.

    Hahaha ”för min del spelar det inte så stor roll” och så två stycken ner ”jag har *** prenumeranter, kan ni inte gå in och prenumerera så jag kommer upp i 1000”
    Men, jag är snäll idag så jag valde att prenumerera trots ditt genomskinliga följarfiske ?

      Jag vill faktiskt bara se hur som händer när man fyller kriterierna. Hur lång tid tar det innan funktionen att tjäna pengar kommer tillbaka, hur lång tid tar det för Youtube att godkänna mitt konto.
      För 1000 följare är den magiska gränsen… =)

      Haha ja nej cam cam vill inte tjäna pengar på sin kanal. För hon är ju inte som andra utan hon vill bara se bad som händer ???

        Med mina views skulle jag har tur om jag fick ihop 100 kr i månaden på Youtube… =)

    #705 =)

    #712

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.