Ärlighet varar längst

Kenza:

I en tid då en influencer knappt kan andas namnet på ett klädmärke, företag eller annan produkt innan alla skriker ”SMYGREKLAAAAAAM!!!” så inför Kenza ett nytt koncept på sin blogg som hon valt att kort och gott kalla för ”Veckans tre tips” – alltså saker som hon tipsar om utan ha varken ett samarbete eller adlinks kopplat till sina länkar.
Länken till skorna från Zara går exempelvis direkt till deras hemsida och inte via någon affiliate-nätverk så Kenza får inte en spänn om man klickar på den eller köper skorna. Samma sak med hårvårdsprodukterna – hon har inte ens lagt in en länk utan visar bara vilka hon använder och vad hon tycker om dem.

Jag tror att det här är ett riktigt smart drag av henne! Riktigt smart faktiskt!
Allt eftersom kraven höjt på att markera ut samarbeten, reklam och vad som är adlinks så känner sig många läsare och följare nästan utnyttjade – att influencers vill tjäna pengar på dem till varje pris och att göra så här som Kenza – att ge genuina tips utan någon baktanke om vinning för henne kommer öka läsarnas förtroende för henne.
För i slutet av dagen så började ju de flesta följa Kenza – och alla andra influencers också för den delen – för att de ville läsa om henne. Vad hon tyckte om saker och ting och vad hon hade på sig. Inte vad hon får betalt för att visa upp på bloggen.
Kenza anklagas ofta för att vara riktigt opersonlig på bloggen och att det bara är en massa fina bilder och utan att fläka ut sitt privatliv till allmän beskådan så connectar hon ändå med läsarna genom sådana här inlägg.

Jag hoppas innerligt att hon låter dessa inlägg vara helt utan reklam eller adlinks – bara för att ge läsarna tips som är 100% geniuina och det enda sättet att göra det är att helt enkelt låta bli att dra in pengar just på dem.

68 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    På tal om Kenzas inlägg – tänker att detta kanske hjälper någon annan – så kan jag 100% rekommendera head and heal från Maria Nila! Såg faktiskt någon tipsa om det här för omkring ett år sen. Köpte det direkt och kommer nog aldrig använda något annat. Min hårbotten är räddad efter flera år av mjälleksem och allt var det var. Så 1000 tack till den som för längesen skrev att den här vårserien varit det enda som fungerat på hennes man/pojkvän ?

      Och på mig fungerade det inte alls. 🙁

        Samma här. Ingen serie från Maria Nila fungerar på mig utan jag får klåda och extremt fett hår.

          Vissa av deras produkter, tex repair (gröna serien) ger eksem om man inte sköljer LÄNGE och noga pga allt protein som är i, så man måste tänka på det när man använder dem. Fick också det, hörde av mig till dem och fick svar och inte fått det igen efter det ? Lite irriterande, men stör mig inte så mycket att duscha längre hehe. Och Lisa, fett hår och klåda kan man få i en övergångs period när du går över till sulfatfritt, men det ska gå över efter några veckor

            Jag använde produkterna väldigt länge men de fungerar inte på mig bara. Använder Eleven nu och de är toppen! Billiga också.

              Vad tråkigt 🙁 Men skönt att du hittat något!

                Tack! Ja jag är eksembarn också så alltid svårt att hitta något då som fungerar!

            Jaså? Jag använder just den gröna och har lite problem med hårbotten och mjäll just nu, trodde det var vintern. Har haft dessa problem återkommande, inget stort iofs. Har också använt den gröna jättelänge haha. Snart slut iaf så testar väl en annan nästa gång.

              Jag kör soft (blåa) shampoo och repair balsam. Tycker repair är bäst. Men så länge du sköljer håret noga ska det inte vara något problem att köra med den gröna serien

          Nej vad tråkigt att höra :/ använder ni både balsam och schampo? Jag vet inte om det gör någon skillnad egentligen, jag köpte hela serien. Har i schampot i någon minut, och balsamet ett tag längre. Det brukade både klia och flagna men detta räddade mig (testat grejer från apotek innan utan resultat). Skönt att du hittade något annat iallafall!

        Samma här, tog bort klådan men gav mig jordens jävligaste mjäll. Pyttesmå vita korn i massor. Försvinner inte trots att jag slutade använda Maria Nila för två månader sen :/

      Oh samma här! Jag började med Maria Nilas har and scalp serie för några månader sedan och älskar den verkligen. Jag tar ett bad minst en gång i veckan och masserar då in inpackningen i hårbotten och den är fantastisk. Jag har inte haft problem med kliande hårbotten och håret blir inte fett, bara fantastiskt fint. Schampot och balsamet doftar fantastiskt enligt mig. Enbart positiv till denna serie.

        Inser att det blev väldigt mycket ”fantastisk”t och stavfel.

      Instämmer 🙂 Heal hjälpte mig till 99% efter bara 2 tvättar och då hade jag provat 5 olika märken/serien innan under 1 års tid som alla påstods hjälpa mina problem.
      Varvar dock heal och soft (maria nila det också) enligt råd från min frisör.

      Men den lilla procent problem som är kvar märker jag dock påverkas av kyla, blåst, stress, skräpmat och om jag inte dricker tillräckligt med vatten.

      Har ni mjälleksem rekommenderar jag att ni använder Fungoral. Går att köpa (numera utan recept) på apoteket. 🙂

      Påminde mig om att jag måste åka och köpa en ny!

        Det funkar inte alls på mig. Inga receptfria funkar (har testat alla på apoteken). Vad gör man då? Har även testat maria Nila och blev desperat och köpte head and shoulders. Surprise surprise så funkade inte det heller 🙁

          Har du provat selsun? Enda som funkat för mig!

            Selsun funkar inte heller. Tycker det är skitjobbigt (ja jag vet att man kan råka ut för värre saker) och börjar nytt jobb på måndag och vill inte komma dit med världens äckligaste mjällhår 🙁 det rasar ner vita pyttesmå korn så fort man rör vid håret så är jag bland folk kan jag inte ens peta i mitt hår. Blöhhhh.

              100% ren arganolja, finns på Life tex. Ta en till två teskedar ca, doppa fingertopparna i oljan och massera in i din hårbotten, låt sitta nån timma eller längre innan du tvättar håret som vanligt. Ska inte vara mycket olja, så häll oljan i en tallrik eller något och ta därifrån. För mycket olja = lätt att håret blir fett

              Hej! Jag har också haft en massa problem med mjällensen och kliande hårbotten. Men testade av en slump Vichys schampo som gjorde underverk! Så kan verkligen rekommendera dig att testa det. Den heter vichy dercos anti dandruff och finns att köpa på bl.a apotea 🙂 lycka till!

          Har du testat att massera olja, kokosolja eller arganolja tex, i hårbotten innan du duschar?

            Nä ska testa idag! Har köpt jamaicansk svartolja och ska testa det med. Mvh desperat.

          Är du säker på att de är mjäll du har? Jag har jätte torr hårbotten som kliar mkt och släpper ifrån sig vita flagor, men enligt min frisör är det inte mjäll utan torr hud som flagnar.
          De som funka på mej var KEVIN MURPHY BALANCING WASH SHAMPOO

          Gå till vårdcentralen. Inget funkade på mig mot min kliande hårbotten och mjäll (får ibland stora sår av klådan). Tydligen har jag inte mjäll och torr hårbotten utan mest troligt någon form av psoriasis. Fick kortisonsmörj och två dagar senare var klådan och ”mjäll” borta. Behöver ju inte vara samma för dig så klart men om inget receptfritt funkar kan det ju vara värt att få något på recept

          Jag kan varmt rekommendera Neccin no.4 från Grazette. Jag hade provat det mesta men kom aldrig till bukt med min kliande hårbotten, ”mjälligt” hår som blev flottigt efter ett dygn trots avvänjning.

          Nu tvättar jag håret var tredje dag och har inte problem med kliande eller ”mjäll”. ??

      Använder deras Colour efter att min kusin aka frisör introducerade det för mig. Sån skillnad!! Håret är nu tjockt, låååångt (äntligen) och friskt. Maria Nila är grymt! ??

      Jag köpte HEAL-serien i somras och testade. Har länge haft fruktansvärda problem med håravfall och torr hårbotten som flagnar och småkilar. Hade så stora förhoppningar på Maria Nila-serien, men första användningen slutade i KATASTROF. Jag tvättade håret på morgonen och fönade det torrt, och allt kändes okej, men framåt kvällen började det klia något helt otroligt mycket och hela hårbottnen var snustorr och flagnig. Vet inte om jag vågar testa serien igen? Någon som vet om jag gjorde något fel, alternativt att det behövs ett par tvättar för att vänja håret? Jag tvättade som vanligt med schampo och hade balsam i längderna, och sköljde såklart noga.

        Sluta föna, det gjorde du fel. Värme gör huden torr. Lägg undan allt vad gäller styling ett tag och satsa på fukt

          Hm, förstår verkligen att värme inte är bra för håret! Men mitt hår tar flera timmar på sig att lufttorka, och går jag runt med fuktigt hår och fuktig hårbotten i 4-5 timmar upplever jag att hårbottnen bara blir mer ännu mer torr och kliar mer.

        Och, glömde svara. Håret kan behöva en invänjningsperiod när man går över till sulfatfritt. Även viktigt att skippa produkter med ämnen (silikon tex) som sulfatfritt inte kan tvätta ur. Det bygga bara upp i håret och orsakar mer problem. Det är silikon i M Ns balsam, men så pass lite så deras shampoo klarar av att tvätta ur det

        Kan inte den serien men testa köra HELT parfymfritt i håret ett tag. Oavsett produkt så kör utan parfym. Det hjälper mot min klåda och eksem i hårbotten. Så fort jag använder parfym i någon hårprodukt nu så reagerar min hårbotten.

        Hej 🙂 du kan tvätta håret med ett djuprengörande schampo innan du byter till Maria Nila om du använt billigare produkter med silikoner i innan. Testa även att massera in balsamet i hårbotten, det är också lugnande. Och tvätta alltid håret två gånger.

    Inte första gången som Kenza hävdar att något varken är reklam eller samarbete.
    Hon lät sig t ex bjudas till Coachella av Levi’s och satt t o m iförd t-shirt med stor Levi’s-logga på flyget men någon reklam var det inte.
    Varför? Jo, hon hade ju fått en inbjudan och i den stod det inget om att någon särskild motprestation skulle utföras. Det var alltså en inbjudan för att Levi’s är snälla och gillar Kenza.
    Fast det brukar inte heller stå i inbjudan att man ska ta med sig blommor eller en vinflaska när man är bortbjuden och inte heller påpekar väl värdfolket att gästerna ska tacka för maten eller skicka ett ”tack för senast”?
    Det nya modet verkar vara att bara man skriver att något INTE är reklam och INTE något samarbete så har man uppfyllt kravet på reklamidentifiering.
    Frågan är alltså om bevisbördan ligger hos läsaren dvs ska läsaren på något sätt själv verifiera påståendet att något INTE ska reklammarkeras även om det ser ut som vilket sponsrat inlägg som helst?

      Studera gärna Kenzas bilder från Coachella:
      http://kenzas.se/2017/04/18/coachella-day-2/
      Reklam? Moi?

      Må så vara, Louise. Jag misstänker att du är en sådan person som bara måste dra något ur garderoben för att förminska vad en person faktiskt gör. För min uppfattning är att du missar målet; det aktuella inlägget är nämligen inte reklam och således inget Kenza tjänar personligen på.

      /Linda

        Hur skulle reklam se ut då om detta inte är reklam?
        Och att Kenza inte ”tjänat personligen” på att göra resereportage från Coachella där hon flashar Levi’s som bjudit in henne faller väl på sin egen orimlighet. Hon fick ju en resa till Coachella för sig själv och kompisen. Är inte det att tjäna personligen på något?
        Och självklart vet den som bjuder in en influencer att det blir exponering i sociala medier. Vilken influencer vill inte bli bjuden igen?

    En del är Influencers bara för att kunna tjäna pengar på sina läsare inget annat. Ett exempel en av de är en som jag vill inte nämna men denna kvinna använder sig av hairtalk, dyra behandlingar nu senast som igår skrev hon sig varm om en klinik som utför botox och annat inom skönhet där hon skriver att det är samarbete men ändå försöker locka en del kunder att nappa på erbjudandet om man signar upp sig på en liten utvalt skara intresserade. Hon kan inte betala själv för sina intressen utan det måste så klart vara ett samarbete. Samma sak med andra bloggare de kan köpa på sig diverse dyra saker som väskor, resor, helgutflykter hotel övernattningar men har inte råd eller vilja att betala en simpel overall och skor åt sina barn för det ska Jolyroom sponsra dem med så klart. Inte så konstigt att de kan köpa dyra saker när de är sponsrade om höger och vänster. Hade varit intressant att se hur mycket de köper själva för intjänade egna pengar och inga sponsrade produkter. Det är en annan femma 😉

    Cam är det lördagar eller fredagar som vi kommer att ha Öppet Spår framöver? Längtar redan. 🙂

    Påtal om Kenza: Hon verkar så geniun! Ett riktigt bra knep, som definitivt kommer att vara bra för hennes varumärke.

      Hej,
      Jag tänker fredag och lördagkväll kl 22.

        Kan det inte börja 21 istället?

          Är 22 för sent?

            Kör 22. 21 är för tidigt en fredag och lördag tycker jag

              Och är jag satt på moderering? Alla mina kommentarer måste invänta granskning i flera evigheter. Diskussionerna hinner ju dö ut innan mina kommentarer publiceras ? jag trodde jag skötte mig här inne…

            Ja, 22 känns sent. 21 är bättre, så kan väl de som vill vara med kl. 22 komma då.

    Tänk den tiden när det här var det normala. Att bloggare la upp produkter de köpt för egna pengar och ville visa upp.

      Jag vet! På den gamla goda tiden.. =)

    Jag tror faktiskt inte de flesta av Kenzas läsare bryr sig sådär jättemycket om det är adlinks eller vanliga länkar i inläggen. Här inne bryr sig folk, men bland hennes läsare i stort tror jag inte det ger någon direkt förtroendeboost.

    Samarbeten som upplevs krystade och som att bloggaren ljuger däremot, men inte adlinks.

      Jag är en av dem som läser Kenzas blogg och när jag läste det här inlägget igår kom jag på mig själv med att faktiskt bli nyfiken på produkterna hon skrev om – till skillnad från alla andra gånger när hon lägger ut samarbeten (då scrollar jag bara förbi, blir helt ointresserad av att köpa). Genuinitet goes a long way tycker jag 🙂

    Tänkte tipsa om all smygreklam vår kära Zytomierska gör på instsgram för sitt eget företag Clean Eating. För visst skall man även reklammarkera sitt eget företag? 🙂

      Samt Magdalena Graaf med sina piller.

    ”Innan alla skriker smygreklam”

    *innan Camilla skriker smygreklam

      ???

    Hej! En helt annan produktfråga ni kanske kan hjälpa med. Har/hade inte Löwengrip någon produkt som gör ett blött hår torrt supersnabbt?

      Jo det har/hade de, kommer inte ihåg vad den heter dock ? har för mig Camilla har skrivit om den t.o.m

        The Cure heter den!

          The Cure – Quick Dry Volumizing Lotion

      Yes. Men på mitt hår funkar det inte. Torkar lika långsamt med eller utan hennes mirakelprodukt. Jag har tjockt hår, kanske funkar bättre på tunnare hår

    Har du någon aning om hur bloggar ”kommer att påverkas av GDPR som träder i kraft i maj? Kanske främst de som ligger på ”egna plattformar”.

    Iom att ipadresser lagras vid kommentarer och likaså mailadresser iom att det ofta är ett obligatoriskt fält så bör dom väl omfattas av GDPR.

    Fick bara en fundering nrä jag satt på GDPR möte på jobbet 😉

      Vad är det för nåt? har ingen blogg bara nyfiken vad innebär det för bloggare respektive deras läsare?

        GDPR ersätter PUL och blogger lagrar nman, miladresser, ipnummer etc. därav min fundering om även blogger påverkas, blogger som är AB isf, småbloggar berörs inte.

        I det sora hela är GDPR hårdare och man ska som privatperson kunna kräva av företag att få ut exakt all personlig data som dom har lagrade hos sig, I system, via mail, noteringar frn möten etc. Allt ska man kunna kräva ut… Bra för privatpersoner, sjukt jobbigt för företag…

    Egoina ska tydligen köpa ny lgh utan F, se hennes kommentar i senaste blogginlägget

      Jag ser inget i kommentaren som tyder på det? Håller med om att det är skumt att hon skriver i jag-form, men det behöver ju inte betyda att hon ska köpa själv.

        Reagerade också på att hon bara skrev i jag-form, och hon avslutar inlägget med att hon önskar att någon annan kunde ta stora beslut åt henne – jag tänkte ”jaa, F kanske..?” men insåg sen att hon inte skrivit i vi-form och antar att hon ska köpa själv.

        Hon hade svarat på en kommentar att hon tänkte köpa lägenhet själv men har nu tagit bort det.

          Då förstår jag, tack! Scrollade upp och ner i inlägget men hittade inget 🙂

    Mkt bra. Sen har vi ju motpolen Isabella L som i sitt senaste inlägg gör smygreklam för både LCC, sitt vin och klädmärket som hon nyss investerat i… Gäller lagen inte henne?!

      Jag har intrycket att Konsumentverket ligger lågt fram till de har Patent- och marknadsdomstolens dom i det pågående målet mot Kissie/Alexandra och Tourn Media.
      Men jag håller med om att Bellas senaste tre inlägg är klart regelvidriga eftersom hon, som du påpekar, gör reklam utan reklamidentifiering. Självklart ska lagen vara lika för alla – Bella har blivit fälld flera gånger av RO men det kan hon bortse ifrån eftersom det inte finns några sanktioner och hon har inget rykte att vara rädd om.

    Alltså, jag tror inte att det spelar så stor roll. Själv såg jag inlägget, tänkte automatiskt ”reklam/betalt/samarbete” och så scrollade jag vidare. Ägnade inte en extra stund till att leta detaljer som länkar för att se om det var ett betalt samarbete eller bara ett tips. Så intressant är det inte (för de flesta ”vanliga” läsare i alla fall). Bloggarna har ju liksom skapat den här situationen åt sig själva genom att göra så mycket samarbeten som de gör, att man automatiskt tänker reklam när de tipsar om nåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.