Piratkopiering så det står härliga till

Instagram:

Jag fick ett tips om det här kontot på Instagram – Alexbutik – eftersom de säljer kopior på olika designerväskor, och jag beslutade mig för att ta en titt.
Egentligen är jag inte särskilt chockad över att det finns sidor som säljer fakeväskor och liknande, utan det jag reagerar på är att det faktiskt är flera kända influencer som återfinns bland bilderna och används på ett sätt som får läsaren att tro att de handlat sina saker via Alexbutik.
På AliExpress kan man ofta se kända människor i beskrivningsbilden utan att de har någonting alls med varan att göra och jag hoppas att så också är fallet här, men jag undrar jag…
Eftersom dessa influencers har taggats med namn på de olika bilderna så skulle väl de krävt att de tas ner om de inte vill förknippas med piratkopior, eller?

Några av de som förekommer på bilderna och framställs som kunder är:
Annica Englund
Jocke & Jonna
Ulrika Forsberg
Ellinor Bjurström
Hannah Graaf – förekommer inte på bild men kommenterar på en av bilderna att hon vill ha en likadan väska och butiken svarar att de skickat ett meddelande till henne.

Vad tror ni?
Har influencerna handlat på den här sidan eller används de olovligen i marknadsföringssyfte?
(Om du är nämnd här ovan så får du gärna lämna en kommentar eller ett mail och berätta hur det ligger till)

Det är inte olagligt att äga en piratkopierad väska så influencerna bryter inte mot någon lag. Det gör däremot personen/personerna bakom butiken Alexbutik. Skulle de åka fast kan de nog räkna med ganska saftiga böter, bland annat för varumärkesintrång.

Tack för tips!

57 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag påpekade för vissa i ditt inlägg att det var fejk men dom brydde sig inte, dom gjorde reklam för sidan ändå. Så visst stämmer det. Bla Annica vet jag gjort reklam för dom förr.

      Jonna är väldigt bra (förr iaf var hon det) på att göra reklam för kopior. Påstår att det är A-kopior och att man inte märker skillnad på dom och äkta men att dom kostar en bråkdel.

        Tyvärr är det ibland samma fabriker som tillverkar kopior och original – det sk nattskiftet gör produkter utöver vad som varumärkesinnehavaren beställt och certifierat. Därför finns det faktiskt väldigt bra kopior som t o m varumärkets inspektörer har problem att identifiera som just kopior. De brukar betinga ett lagom högt pris motsvarande produktens kvalitet men naturligtvis långt under den ”äkta varans” pris.
        Sen finns förstås också förfalskningar men de brukar kännas igen på sin taffliga kvalitet och på att priset ofta är löjligt lågt. Särskilt vanligt när det gäller armbandsur – typ en ”Rolex” för en hundring 🙂

          Har du någon tillförlitlig källa på detta?

            Vem har inte blivit erbjuden exklusiva märkesklockor för ”en hundring” på en strand i Thailand?
            Och att det finns ”perfekta” kopior av märkesväskor och märkeskläder med tillhörande förfalskade intyg och välgjorda emballage är välkända fakta.
            Liksom att det finns välgjorda förfalskningar av parfymer och exklusiva hudvårdsprodukter med tillhörande flaskor, burkar och kartonger. Jag har själv hållit i sådana när jag jobbade med kosmetik.

            Jag har hört precis samma som Greta beskriver..vill minnas att jag läste en artikel om det för längesedan.

            Både SVT och Kunskapskanalen har gjort reportage om det så det stämmer faktiskt.

              Nån som vet vad dokumentären hette? Skulle vilja se!

            Jag skrev ett svar men det ligger av okänd anledning i moddkön. Vet inte vad jag bröt mot för av mig okänd regel…

          Fast nej… detta måste vara den mest seglivade råttan i pizzan EVER.
          NEJ LVs fabriker går inte varma om nätterna med hjälp av svartjobbare.

            Nattskiftet är förmodligen vanligare när det gäller lite mindre sofistikerade produkter än exklusiva väskor.
            Pikétröjor och skjortor från Ralph Lauren t ex vet jag förekommer i kvaliteter som inte går att skilja från ”originalen”. Och där är definitivt fabriker i Asien inblandade eftersom de tillverkar de skjortor och tröjor som säljs som äkta.
            Golfklubbor från diverse kända märken förekommer också i kvaliteter som är identiska med originalen liksom en av världens mest kopierade produkter, Converse.

            Eller hur! Om så vore fallet skulle det vara väldigt lätt för LV att kolla upp detta… Det är bara att åka dit på en nattlig visit.

            Fast det är sant att fabriker jobbar nattpass och gör klass A-kopior. Jag har själv en Michael Kors från hans fabrik men den är gjord på natten/kvällen och jag fick den betydligt billigare än vad en äkta kostat. Släktingen som inhandlade den från fabriken jobbar för ett företag i sverige med just försäljning och han var på fabriken och köpte den. Så det är ingen myt.

              Nu gällde ju diskussionen lyxmärken, som Chanel, Louis Vuitton, Saint Lauren etc. Michael Kors räknas inte in den kategorin… Det görs ju till och med kopior av Fjällräven Kånken, så det är ju inte bara lyxvaror som kopieras.

              Michael Kors har ju också massor av outletbutiker runt om i Europa, så vill man ha en väska eller nåt av detmärket kan man köpa en där till bra pris.

              Fast MK kan inte jämföras med LV och liknande märken – MK säljs ju även på ”riktiga” ställen superbilligt ibland medan tex LV i princip aldrig har rea eller liknande på sina varor (de höjer ju priserna varje år i oktober)!

      Isabelle friberg har själv taggat alexsbutik i sin bild på sin insta så där är det ju hon själv som valt att förknippas med den tveksamma sidan.

    Tog mig en titt. De bilder jag kollade på så var influencern inte taggad i bilden vilket gör att det kan gå obemärkt förbi. På Instagram då du blir taggad i beskrivningen får du bara en notification på att någon gjort det, om du då ser det och klickar dig in kan du märka det men jag tror att dessa influencers flöden är så snabba att detta skett obemärkt.
    Endast en taggning i själva bilden gör att läggningen hamnar permanent i ens flöde för taggade bilder.

      Jaa eller hur, de märker väl knappast allt de taggas i? Ofta de gratis skulle låta den där butiken använda dem som reklam?

    De varumärken det gäller har ofta sin hemvist i Italien eller Frankrike. Därför är reglerna strängare där än i andra länder vilket gör att även köp eller innehav av ett enstaka piratkopierat exemplar kan ge väldigt höga böter.
    Så har man en piratkopierad väska så är det inte så smart att ta med den på resa för man vet inte om man kan fastna i en kontroll och bli bötfälld många gånger mer än vad en äkta väska skulle ha kostat!

    ”I Sverige är det riskfritt att inneha en piratkopierad produkt för personligt bruk. Men det kan vara smart att tänka på att lagarna ute i Europa inte bara omfattar vad man köper på plats. Har du till exempel en piratkopierad handväska kan det vara en bra säkerhetsåtgärd att lämna kvar den hemma, eftersom den kan anses olaglig och leda till böter i andra länder.2
    https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/billiga-piratkopior-kan-sta-dig-dyrt

      Jag skulle precis länka till den artikeln. Och, man kan bli stoppad även ”på gatan”, så alltså inte bara i tullen.

      För övrigt är bland det värsta med kopior att de ofta tillverkas under fruktansvärda omständigheter, säkert ofta av barn. VInsten finansierar sedan knarkhandel och annan brottslig verksamhet.

    Vad fan är nöjet med att ha en oäkta väska? Jag läger hellre 300 kr på en Lindex väska än att springa runt med en falsk märkesväska. Pinsamt

      Känner inget nöje i att lägga x antal tusen på en äkta heller, Lindex funkar för mig också ?

        Håller helt med! Förstår inte varför man vill springa runt med en fake, blir så irriterad. Jag har full förståelse för man inte vill/kan lägga pengar på en väldigt dyr märkesväska, men lägg då de pengarna på en väska UTAN en logga/märke. Köp inte en fake för att folk ute på stan ska tro du har råd när du lallar runt med en kopia ??‍♀️

          Nä men precis. Antingen så sparar man väl ihop till en äkta väska och belönar sig själv eller så köper man det man har råd med. Hade jag köpt en falsk märkesväska hade jag nog gömt den längst in i garderoben för jag hade tyckt det skulle vara så pinsamt om någon kom på mig ;D

        Man kanske vill ha en viss väska pga utseendet, för att den är snygg.. sen om det är en äkta märkesväska el billigare kopia spelar ingen roll, alla har inte råd att lägga så mycket pengar på en väska liksom.

          Men oftast så finns de dyrare märkesväskornas utseende hos billigare affärer så som på ginatricot, köp en sådan isåfall – men skit i att köpa en plast LV på charterresan för att du vill andra ska tro du har råd.

            Jag har inte köpt någon dyr kopia men köpte en fejk kånken bara för min gamla gick sönder endast pga funktion och jag var pank. Den var mycket billigare än hm eller gina ryggsäckar. Jag har den i skogen. Ser konstigt nog jävligt äkta ut.

    finns även skumma konton som säljer alkohol till minderåriga, de brukar heta typ ”drickatillfesten” eller ”alkohol-ikvall” osv, som sedan försvinner efter en helg. helt sjukt och varje ggn jag anmäler
    händer inget ?

    Hur vet man att det är kopior de säljer? Jag är ju helt ovetande kring allt som har med märkes-prylar att göra. Säljs bara äkta vara i sina egna butiker och därför är det uppenbart att det är fake på en sån här skum sida?

      Dyra märken så som Chanel, Hermes, LV skulle absolut inte säljas på Instagram för det första. Och absolut inte för 1500 kronor! En Chanel går på kanske 30k och uppåt. T.ex. Chanel och LV tror jag bara säljs i egna butiker, medan ”mindre kända” märken så som Chloé och Fendi kan hittas hos återförsäljare så som Nathalie Schuterman i Sthlm eller nätsidor så som Net a Porter. 🙂

        Tack för svar! ? nu är tanten lite klokare och tänker hålla sig långt ifrån både äkta och fejkade väskor. Accent är butiken för mig ?

      Louis Vuitton får tex inte säljas nya i butiker förutom deras egna. Du får sälja begagnade LV väskor i Secondhand butiker men absolut inte nya.

      Något väldigt enkelt tecken för om en LV väska är äkta är att loggan (LV) ska alltid vara uppåt oavsett sida på väskan. LV ska alltså inte ligga ner eller vara upp och ner på.

        Det där har du nog fått lite fel. LV använder ett tyg till båda sidor utan att klippa/söm och är det upp och ner på ena sidan så är det en äkta. 🙂 vi har flera LV väskor som är äkta och köpt i deras butik här hemma så jag är rätt säker 😉

          Eller ja på en bra kopia är LV loggan upp och ner där med såklart.

          Det stämmer! Loggan kan visst vara uppochner ?

        Skriv inte saker som du inte vet. Den kan visst vara upp å ner. Iaf på speedy och keepall-modellerna t.ex.

        Som många poängterat stämmer inte det du skriver. Jag har själv keepalls, datorfodral och necessärer i olika storlekar där loggan är upp och ner på ena sidan och de är garanterat äkta då de är köpta av mig, i Stockholmsbutiken och i Paris.

        Franska märken har oftast inte nattskifts”kopior”, dvs. en i princip äkta men dock ocertifierad väska. Italienska märken finns däremot ibland då italienska maffian är involverad. Gucci hade problem med det. Såg en dokumentär men minns ej namnet på den.

        Det är roligare att spara till en äkta väska, etc. än att köra på fejkprylar. Jag kan inte tänka mig att köpa fejk, väntar/sparar hellre i ett år om så krävs.

        LV kan säljas i andra butiker än deras egna. Det har jag själv sett ett flertal gånger (i fullt pålitliga butiker i t.ex. New York).

    Huvaligen, jag avskyr verkligen piratväskor. Vissa på den där sidan är så fruktansvärt dåligt gjorda också. Jag hade skämts ihjäl över att gå runt med en sådan på stan!

    Haha, du liksom ? Du är mer vardagspolis o detektiv – med inriktning på att sätta dit så många som möjligt av de som har samarbeten och inte markerat det i respektive inlägg – än vad du är bloggare. Förlåt influänsär.
    Har du kanske en tjänst på RO iom att du fullständigt låst på detta ämne? Sen är ju du den största reklampelare av alla, tänk alla varumärken som du gör reklam för på denna kanal…i form av skärmdumpar från alla de där kriminella influänsärs som – enligt dig begår de största eko-brotten sen Trustorhärvan.
    Ring GW vettja, tror ni hade blivit ett riktigt radarpar, men dt är klart, du hade inte plockat de pengarna som du gör idag, för det betalar sig att leka polis på en stor kanal. Jora.

      Exakt! Jag får procent på alla jag sätter dit! Och du är inte heller en så dålig detektiv som klurat ut det. Vill du hänga på? 🙂

      Största redighetsministern är hon.

        Svarje hade behövt en redighetsminister på riktigt i riksdagen / MVH Skåning

    Ioffer är väl en sån där sida också.
    Trodde det var olagligt att köpa kopior.

    Men äkta väskor som Chanel har ju ett nummer i väskan så man inte blir lurad .

      Det finns siffror i kopior med..tyvärr.
      Ett tips om man funderar på att köpa en begagnad väska är att går in på purseforum.com och be dem om hjälp när det kommer till att ta reda på om den är äkta eller ej.

      Det har även bra kopior 😉

    MEN.. jag fattar inte.. Varför skulle det vara kopior som de säljer, varför tror ni de säljer kopior, kan väl vara äkta varor?? Eller VET ni att det är kopior?!

      En äkta Chanelväska som i butik kostar uppåt en 30 000kr säljes här för drygt 1500 kr. Vad tror du själv?

        Såg inga priser när jag kollade, men aha då förstår jag det. Men var/hur ser ni priserna?

          Ah men nu såg jag när jag gick in via länken här haha sorry då fattar jag.

      Dessa väskor får inte ens säljas på nätet i Sverige (förutom i andra hand) så vad gissar du? En använd Chanel kostar typ 20.000kr och här är en ny för 1500kr?

    Det är dessa kopior som gör att jag aldrig skulle få för mig att köpa populära designerväskor. Jag har ett par gamla i garderoben… och där får de ligga.
    Jag köper snygga och användbara väskor, utan kända märken på. Just nu är det snygga ryggsäckar som gäller.

    Nu älskar jag väskor och väljer att lägga mkt pengar på det – men – jag skulle ju hellre ha en 200kr-väska än en fejk!

    Tycker dessutom att 1500kr för en fejkväska är sjukt dyrt!

      Ja det är väl dyrt med 1500 för en fejkväska, brukar man väl kunna köpa för någon hundralapp? Måste vara väldigt lika originalen då, ser ju väldigt fina och äkta ut på bilderna.

    Alltså utanför Sverige finns det en eeeeenorm marknad för ”fejkade” varor, alla görs i extremt stora fakbriker som exempelvis Guangzhou i kina. De tillverkar ALLT: lyxmöbler, elektronik, kläder allt! Och det håller oftast lika bra kvalitet som den ”äkta” varan – kan intyga då jag varit på dessa fabriker. Även kändisar som som Kardashian använder dem. Ni tror väl inte att de har köpt 8 ”äkta” love bracelets från Cartier? Ryska rika Elelr andra miljardärer brukar ha varannan ”fejk”. Och det är inte bara för ”wannabees” som man säljer dessa varor, tvärtom är det till välbärgade som vet bättre än att betala överpriser till modehusen. Detta kan ses som inköpspriser. Det är främst i Sverige/norden som man ännu har den här tanken om att man ej ska handlar ”märkeskläder” om man ej har råd och inte försöka med ”fejk”. Tvärtom är deras syn på saken att de handlar för plaggets/väskans kvalite och slupper betala överpris för själva märket.

      åh herregud, nej kardashians har inte fake! hahaha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.