Kulturell appropriering?

Instagram:

Johanna Scortea – som blev den som Bachelor-Niclas Lij gav den allra sista rosen till – har befunnit sig i Dubai för att plåta för ett nytt märke för badkläder som heter Zasha Swimwear.
Hon passar då på att lägga ut flera bilder som den här ovan på Instagram som känns lite…märkliga…opassande…skaver lite..

Kulturell appropriering innebär att en person som tillhör en kultur av hög status anammar någonting från en kultur av lägre status. Uttrycket myntades ur utgångspunkten att detta är någonting dåligt och jag håller med min läsare JJ som tipsade om det här att det inte känns helt okej, samtidigt som jag inte är rätt person att uttala mig då jag inte har tolkningsföreträde här.
Är det någon av er som reagerar på detta och som kanske även HAR tolkningsföreträde?
Är detta kulturell appropriering?

Tack för tips, Judge Judy!

 

111 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Still HofC (Head of first comment) 😁

  Svara

   Har du inget riktigt jobb? Utöver HofC?

   Svara

    Tänk om hon inte har det. Menar du på att hon är en sämre människa då, elller vad försöker du säga egentligen?

    Svara

     Nej, onödigt att tolka in saker. Bara nyfiken på vad man gör om dagarna om man har tid att uppdatera en blogg så ofta att man hinner kommentera först på flera inlägg.

     Svara

      Vet du, om så hade varit fallet så hade du inte formulerat dig med; Har du inget RIKTIGT jobb.

      Så nä, inte onödigt, utan jag skulle nog vilja kalla det för en efterkonstruktion från dig.

      Svara

       Formulerade mig med riktigt jobb på HofC inte är något riktigt jobb.

       Svara

        Ok vi säger så. 🙄Men det är rätt oförskämd fråga faktiskt och vem definierar vad som är ”riktigt” iaf.

        Svara

         Finns rätt vedertagna definitioner på jobb. Men det visste du säkert redan. 💚

         Svara

          Förstår vad du säger, 💚 men med tanke på diskussioner här om vad som är och inte är ett riktgt jobb så är inte alla överens med dig och mig. Och vi vilket fall, oförskämd fråga.

          Tänk om Lisan är sjukskriven eller bara mellan jobb och tycker det är jobbit eller vad som. Man frågar helt enklet inte så och jag känner igen retorikn som har försökts använads mot mig. Där har folk t om antigt att jag är sjukskvien och det har vari i nedlåtande syfte, inte misstag där fårn min sida.

          Ska vi slå vad om att hon inte ”vågar” skriva samma kommentar i nästa inlägg? Och ska vi slå vad om att det vari sytet att uppnå det?

          Lisan, hoppas du är snabbats igen i nästa inlägg. 🙂

          Svara

           Att ”firsta” är en sjukt enerverande ovana som jag hoppades dog ut i höjd med 2002 nånting. Onödigt om den ska få fäste igen och den som sjunker så lågt kan vara beredd på kritik. Även okänslig sådan.
           Mvh Head of FirstingFighting a.k.a HoFF

           Men Lisan hade ju hållit på mindre än 24 h. Tycker du inte det var bättre att hon tröttnat på egen hand? Hade hon inte kunnat få ha kul en liten stund till. Hur kan det störa dig?

           Jag för min del kämpar emot alla som försöker stoppa till truten på folk när det gäller oskyldiga saker.

           Gör du så! Så kämpar jag mot firstandet.
           Säkert ramlar det ner en guldstjärna åt dig för att du är sååå himlarns duktig och snäll och står upp mot detta förtryck. 😍

           @Anonym, Aha det är en guldstjärna som du vill ha. Mår du bra av att vara taskig eller vad är det frågan om? Har du tråkigt och inget riktig jobb och det är därför du muckar gräl?

           Gå ut i och ta en promenad eller något annat vettigt!

           TRH fast du tillrättavisar ju väldigt ofta andra som tycker/känner/tror annat än du? Du skriver ofta din åsikt vid påståenden eller svar till andra än du och tror dig ha någon form av företräde i de flesta situationer. Du trycker allt som ofta i mina ögon ner andra, även om det kanske inte är din mening uppfattar jag det ibland så.

           🤔 Det är faktiskt inte sant. Jag rättar enbart till när det kommer till dåligt underbyggd fakta.

           Jag anser mig inte ha större företräde än någon annan att tycka eller känna något. Finns inget absolut rätt eller fel där. Jag kan argumentera mot dina åsikter men jag kommer aldrig säga att de är fel. Problemet är att ofta tycker folk att fakta är en åsikt och det är det inte. Och lika ofta som jag rättar till ett fakta så gör jag det helt utan att lämna min egen åsikt i kommentaren.

           Jag anse mig dock ha rätten till mina egna åsikter precis som alla andra har rätt till sina.

           Vi syns i en annan tråd. 😊

       Att vara HoFc är ju inget riktigt jobb. Vem som är sämre är dina egna fantasier. Utgår du från dina egna värderingqr? Smygtycker du att Lisan är sämre? Därför du läxar upp andra för att dölja dina egna sunkiga värderingar? Fy för dig.

       Svara

        Ha ha, jaaaaa du kom på mig. Guilty as charged 😂🤣

        Svara

         Fy fan vad ofräscht TRH. Fy faan.

         Svara

          Ironi är inte din starka sida gissar jag på?

          Svara

           Jag TROR att Anonym som svarade dig också skrev med glimten i ögat.

           Jag är 99% säker på att så inte är fallet. Jag har fått den kommenaten förr nämligen. 😉

           Anonym 13:15 är rätt ute 🙂 och TRH 99,9% fel som vanligt. Men det kommer säkert en förnumstig bortförklaringsharang på det med. 💚

           Visst! 👆😂🤣

         Schaaaaaaas, TRH, schas!

         Svara

          Schaaaaaaas själv 🤯

          Svara

     Men skärp dig.

     Svara

  Svara

  Åh vad glad jag blir av att du uppmärksammar detta med cultural appropriation, och till och med har det som rubrik!

  Tack för förra inlägget också. Orkar inte tänka på alla djur som människor utnyttjar och dödar

  Svara

   Vänta, nu hänger jag inte med i det här med djur som utnyttjas och dödas. Förra inlägget handlade ju om en hund som blivit påkörd? Upplys mig tack 🙂

   Svara

    Det var ju en människa som dödade hunden. När det gäller utnyttjar menar hen nog generellt sett.

    Svara

     Jo men hundens integritet kränktes då dödskampen beskrevs i ett blogginlägg!

     Svara

      Måste vi verkligen dra det så himla långt jämt?

      Svara

      Va? 🤯 Är du sarkastisk?

      Svara

       HAHAHA, en kränkt hund. Detta kommentarsfält är guld!

       Svara

  Gillar det inte alls. Suck säger jag bara. När folk i väst har sjalar i öknen är det för att slippa få sand på sig…. men står man i bikini så känns det lite väl uträknat att man posar och använder sjalen som accessoar.

  Svara

   Fast det är ju en accessoar. Lika mycket som religiöst plagg.

   Svara

  Lite ot men känns som Johanna inte alls är som hon framställdes i Bachelor. Hon verkade så ödmjuk och god men ju mer jag ser av henne på instagram desto mer tror jag att hon ville bli känd istället för kär.

  Svara

   Kan ju bekräfta att så som Johanna framställdes i programmet är mycket långt ifrån den bilden jag hade av henne sen tidigare. Mycket mycket långt ifrån. Såg man ”tjejerna avslöjar allt” med bortklippt material så såg man ju också hur hon väldigt medvetet pratade om hur hon framställdes och hur hon inte ville framställas. Medveten karaktär alltså. Falsk. Inte genuin.

   Svara

  Vem är det som avgör viken kultur som har lägre status då? Och är det endast då som det handlar om c.a? Andra hållet skulle alltså vara ok? Jag vet inte.. tycker hela uttrycket bara är ett sätt skapa fler orsaker att bli kränkta för.
  Kultur är inget man har ”ensamrätt” på.. den är för alla oavsett.. fritt fram att ta del av. För annars är det diskriminering och det är faktist olagligt. Till skillnad från c.a.
  Vet inte om jag har tf heller, men det finns väl kulturer av högre status än min medelklass.. så jag borde väl få utrycka mig.

  Svara

   Folken i mellanöstern anser ju inte precis att kulturen i väst är över deras. Skulle nog snarare säga tvärtom.

   Svara

   Kan folk typ läsa lite postkolonial teori eller nåt istället för att dilla oläsligt om kränkthet. En termin högskolestudier kan göra så mkt gott folk, det är inte dyrt i Sverige heller. Och om det var för tufft så finns den här matnyttiga wikipediartikeln https://en.wikipedia.org/wiki/Cultural_appropriation

   Men eftersom jag är så förbannat godhjärtad: appropriering är en pågående process som sker när kulturer möts. Ett lättillgängligt exempel kan t.ex vara att svenskt fredagsmys inte sällan består av tacos, en rätt som i sin tur ofta ligger riktigt långt ifrån den mexikanska förlagan.

   Intressantare fall sker hur som när koloniserande makter (tex nästan hela västvärlden och stora delar av Asien) approprierar kulturerna de koloniserade. Typiskt ofräscht när amerikaner klär ut sig till nordamerikanska indianer eller i blackface. Mindre anmärkningsvärt om du suedi vill ha nåt kitschigt japankalas för ditt barn, då du approprierar en kolonialmakt. Eller för den delen bilden ovan, även om den absolut är smaklös.

   Här finns en halvtimmes föreläsning på temat, Lindsay Ellis använder Disneyfilmen Pocahontas som exempel om nån är rädd för långa ord. https://youtu.be/2ARX0-AylFI

   Men också som generell regel: lever du i västvärlden, är vit, med alla de härliga fördelarna de innebär så kan du ju bara hålla dig jävligt långt borta från att tycka till i sånahär frågor. Ta in, läs, analysera, beakta, och lyft olika sidor av argumentet. Det här är svåra ämnen, men att avfärda kritik som ”kränkthet” är jävligt taskigt och historielöst.

   Och CamCam, det stör mig så fruktansvärt mycket när du lyfter sånahär frågor utan att (tror jag?) riktigt ha koll på ämnet. Gillar dig och bloggen, men det är oansvarigt och sånt som får dina kommentarsfält/ditt content att balla ur. Om du vill bolla nåt kan du maila mig, jag lovar att hålla godare ton då ;).

   Svara

    Tack för att du finns Linnea! Och håller med att det är synd att CamCam lyfter den här typen av frågor. Förstår att det eldar på kommentarsfältet men det förvandlar också bloggen till Familjeliv.

    Svara

    Ah. Den nya antirasismen. Som räknar pigmentpoäng. Så underbart. 😍

    Svara

    För att vara en människa som enligt egen utsago är en förespråkare av att folk ska läsa på högskolan, så är du förbluffande ignorant när det kommer till yttrandefrihet och diskussion (någonting som är en grundsten inom universitetsväsendet).

    Bemöt argumenten istället för att försöka förhindra människor från att uttala sig

    Svara

     Fast bara för att vi har yttrandefrihet så behöver inte varenda människa med en åsikt vara med och uttala sig om sånt de inte vet nånting om.

     Svara

      Fast jo. Åsikterna som Linnéa uttrycker om bland annat postkolonialism och CA är en del postmodernismens filosofi och ska absolut diskuteras, detta då det bara är en teori. Det finns därmed motargument.

      Om Linnéa är så kunnig om ämnet som hon antyder (inklusive wikipedia-länkar) så borde det inte vara något problem för henne att bemöta andras åsikter om ämnet. Det finns nämligen fler i det här kommentarsfältet som har läst vetenskapsteori på universitetet (Wow. Such doge. Much smart. So cool.)

      Svara

      Jo faktiskt.
      För vem bestämmer annars vem som får yttra sig och i vilket ämne? Får alltid enbart ”experter” yttra en åsikt? Cam skriver dessutom att hon vet lite i ämnet och öppnar istället upp för en dialog? ser inte problematiken i det..?
      Åsiktspolis nej tack.

      Svara

    Kan vara på sin plats med en varudeklaration: det du pratar om är en analys och ingalunda fakta eller den rätta läran.

    Svara

    Men var går gränsen? Var utforskar jag en ny kultur, och var har jag stulit den? Får jag använda mig av asiatiskt inspirerad hudvård? Får jag dricka te? Får jag fläta håret? Får jag äta annan mat? Nu hoppas jag att du förstår att jag överdriver för sakens skull, men var går denna gräns mellan uppskatta/utforska och att stjäla en ”lägre” stående kultur?

    Svara

     Susawoo; precis min tanke. Jag vill absolut inte trycka ner någon annan från en annan kultur, men NÄR gör jag det? Vart går gränsen..?
     Finns det någon lista med smycken/kläder osv som ”manual”?
     Jag tycker (såklart) att bilden ovan är opassande, det är inte det, men det är svårt att veta vart gränsen går.

     Ett exempel; jag älskar reggae & drömde om att ha dreads för några år sedan. Jäääääklar vad jag fick äta upp det. Jag ansåg (och anser) att dreads är jäkligt snyggt & hade aldrig någonsin valt att ha det för att förnedra eller förminska någon annan kultur.

     Svara

      Varför så självutplånande?

      Svara

    En åsiktsfascist har uttalat sig. Föreslår att du drevar hårt mot Amanda Lind (partisekreterare i MP) som har dreads trots att hon är vit. Borde väl vara förbjudet, eller?

    Svara

     Ursäkta, men har ni överhuvudtaget ens läst Josses kommentar? eller vill ni bara missförstå och slänga felaktiga stämplar runtomkring er?

     Idag så är allt CA/KA, allt. Allt från hur man flätar sitt hår till vilka kläder man har på sig. Josse undrar vart gränsen går. Hon tycker uppenbarligen det är snyggt med dreads, men känner sig osäker på om hon får ha det eller inte med tanke på att vi har åsiktspoliser och tydligen CA-poliser som slår människor på fingrarna när dem inspireras av andra människors kulturer.

     Svara

     Min fråga vart gränser går via KA var uppriktig då jag inte är så påläst. Såg däremot att Linnéa skrev en givande kommentar, så ska läsa på mer 🙂

     För den andra så vet jag inte vart i min kommentar jag tyckte att det var FEL att ha dreads…?
     Jag skrev att jag tycker att det är snyggt & att jag själv vill ha det, men att jag fått skit av andra för det.

     Svara

      Josse:
      https://www.google.se/amp/s/vardagsrasismen.com/2014/06/16/vad-ar-cultural-apropriation/amp/

      Finns ingen handbok i vart gränsen för vad som är CA bör dras, och även om högskolestudier absolut kan tillföra en del i förståelsen av vad CA är och inte så räcker det med ett par sidor av sökresultat på google för att kunna bilda sig en egen uppfattning av vad som är ok och inte. Precis så enkelt är detdet. Det finns ingen lag som säger att du inte får se ut som Rachel Dolezal. Det stårär dig fritt att välja att bli betraktad som ortens byfåne. 🙂

      Svara

       Tack så mycket för din kommentar! 😊
       Detta blir kvällens underhållning när sambon är på innebandy!

       Svara

        Ingen fara! Försökte hitta ett bloggiblägg som jag läste för något år sedan som jag tyckte förklarade saken så himla pedagogiskt, tydligt och bra, men kunde inte hitta det. Finns i alla fall en hel del annat intressant och vardagsrasismen kan jag rekommendera i största allmänhet. Även motargument.se kan vara rätt bra när man behöver hjälp med att reda ut argument. 🙂

        Svara

  Jag tycker bara att bilden är märklig. Ska hon föreställa beduin eller någon som måste dölja ansiktet pga religiösa skäl…fast inte kroppen? Beduiner använder kläder för att skydda kroppen från den brännande solen och ansikten täcks under sandstormar för att kunna andas utan att få skit i lungorna.

  Svara

  Samma med Alexandra som står och skojposerar i en Native American Headdress, så sjukt respektlöst.

  Svara

  Vad det gäller just slöja/burka osv känns det märkligt att ens tala om kulturell appropriering. Denna ”kultur” är knappt 60 år gammal och är ett systematiskt förtryck av kvinnor, inget annat.

  Svara

   Precis.

   Och så länge kvinnor dödas och kastas i fängelse för att de inte vill bära den, så länge kommer jag aldrig se på den som ett fritt val eller något att värna om.

   Svara

    Jag står helt på er sida när det kommer till att hijab, niqab och burka används för att upprätthålla kvinnoförtryck. Det krockar en hel del när vi å ena sidan jublar när kvinnorna i Iran kastar av sig slöjan (en symbol för frigörelse) och samtidigt ihärdigt försvarar att andra tvingas leva under slöjtvång.

    Men just i det här fallet måste jag ge Henrietta en poäng! Det stämmer att även männen i öknen har en liknande huvudbonad som skydd mot den heta solen och sandstormar. Skillnaden är att de även har heltäckande klädsel och står inte och poserar i badbrallor 😉

    Svara

     Jag tycker hela bilden är märklig och har mycket att kritiserar på den men CA är inte en av dem. 😊

     Svara

   60 år? Näää, till och med Heliga Maria hade slöja ju.

   Svara

  Förenade Arabemiraten är ett av världens rikaste länder och mest utvecklade länder. Tror inte de känner att de har lägre status än vi av hög status,(j-vla snobb).

  Svara

   Exakt.

   Ett otroligt vitt kolonialönsktänkande att de alltid vill tro sig stå över alla andra. 🙈

   Svara

  Tycker det är helt rätt att använda slöjan så. Många halvnakna magdanserskor med arabisk etnicitet har ju slöja för ansiktet för att förstärka erotiken så det är knappast något nytt och unikt. Och bra att ett plagg som ofta har ofräscha och förtryckande konnotationer blir avdramatiserat och används i en inte vördnadsfull kontext.
  Alla ska få ha slöja om de vill men det är knappast ett plagg som ska vördas mer än något annat plagg.
  Angående tolkningföreträde så kan det vara klokt att lyssna på invigda, men det är knappast någons hudfärg, kön etc som avgör om de har en vettig åsikt eller ej.

  Svara

  Tolkningsföreträde. Haha. Tillåt mig att sätta mig i min paxade stol och skratta.

  Svara

  Vem har tolkningsföreträde inom detta då menar du? Slöjan finns inom flera kulturer och religioner

  Svara

  Ganska, ovanligt, konstigt tänkande från dig camcam. Håller inte alls med… menar du att vi kristna anser oss ha högre status än Mellanöstern/muslimerna??? Hur kan ens en minioritet (som kristendomen) ha högre status?! Jag som kristen skulle aldrig se ner på muslimerna på det sättet och se mig själv högre – även fast jag inte gillar deras religösa tro samt slöjan för övrigt! Konstigt…

  Svara

   Religion är inte kultur, iaf inte när vi pratar om det här. Jo kristna anser sig nog lite bättre än alla andra, annars hade man väl inte försökt få folk att konvertera?

   KA innebär att en person ex samekläder för en kul grej, eller ”för att det är fint”. Ingen respekt för att de kan vara heliga, eller utmärkande för en titel ex.

   Svara

    Det gör ju muslimer också, ser sig själv som bättre än andra.

    Svara

    Många religioner försöker få folk att konvertera

    Svara

    I Mellanöstern är det väl dock muslimer som massmördar kristna för att de har fel religion? Inte tvärtom.

    Svara

  Det jag mest funderar över när jag tittar på bilden är hur pass dålig passform bikinitrosan måste ha då hon så krampaktigt måste hålla upp den i sidan. Eller hon behövde kanske bara nåt stadigt att hålla sig i för att inte tappa balansen..?

  Svara

  Ja, visst skaver det att använda ett plagg som tillhör en ”klädkod” som innebär att kvinnor ska täcka hela kroppen, som en sexig accesoar på en modefotografering där man är i stort sett naken.

  Svara

  En sådan där har jag på mig om vädret kräver när jag åker utförs eller skoter, för att skydda mot snö och kyla. Hade även på mig en liknande när jag för massa år sedan åkte fyrhjuling i öknen utanför Hurghada, för att skydda mot sand och sol.

  Svara

  Det är Sara bolay som ligger bakom bikinimärket och hon är (tror jag) halvegypt, det är nog hennes idé och tanke bakom bilderna så jag tycker inte att det ska räknas som ca.

  Svara

   Fast Sara bär ej slöja? Jag kommer från ett land där slöjan används men jag själv bär ej på slöja då jag anser inte mig vara muslim men min mamma som bär slöja och är muslim har tolkningsföreträde. Så jag har inte heller tolkningsföreträde lika lite som Sara har det.

   Svara

    Hur vet du att det är en slöja? I mina ögon ser det ut som en sjal lindat runt huvudet och så har hon dragit fram en del av den för ansiktet för fotot. Så man måste själv bära något för att ha en åsikt trots att man är en del av kulturen? Hur är det med dreads och rastaflätor då?

    Svara

  folk här inne kommer snart sträcka en muskel pga is reaching too hard hahaha

  Svara

  Det är ju vidriga mobbar-Sara från ex on the Beach egna bikinimärke. Bojkotta.

  Svara

  Någon relation till den halshuggna drottningen?

  Svara

  Haha! Va? KA har inget med religion att göra

  Svara

  När jag reste genom Saharaöknen med guide så fick vi lära oss att knyta huvudbonad för att inte få solsting och skydda ansiktet mot sol. Jag har bilder på mig poserandes i detta och jag har inte gjort en CA och kommer aldrig tycka eller känna det.

  Nu kan jag tycka att det ser lite konstigt ut att stå i bikini så men samtidigt, allt kanske inte är färdigt och hon ”leker” loss innan det är dags att ta av sig den för att kunna ta foton? Hon kanske hade på sig i den i skyddande egenskap fram tills att de skulle fota? Jag vet inte historien bakom kortet.

  Svara

  Borde inte högstående kulturer har tolkningsföreträde? I och med att de har lyckats bättre kan man ju anta att de är smartare.

  Svara

   Länkar du till listan över kulturer som är ”högstående” och vilka som är, vad säger man, lågstående?

   Svara

    Har du inte en egen lista över det i huvudet bör du ta igen dig i samhälls- och nutidsorientering och inte minst historia.

    Svara

  Jag får lite huvudvärk av denna kommentarstråden. Speciellt av alla svenskar som ovetandes skriver ganska naiva saker.

  Det är helt ok att anamma andras kultur och plocka ut godbitar man gillar ur den så länge man respekterar denna kulturen och människorna som lever i den.

  Några exempel på när man inte gör det är när man tex: klär ut sig till en annan kultur på haloween eller en maskerad. Det har länge varit populärt att tex klä ut sig till tex Indian, alltså Native American. Det är ett folkslag som haft det väldigt svårt som vita betett sig fruktansvärt mot, tagit deras land, satt dem i reservat och gett dem mindre rättigheter osv. Och att sen använda deras speciella högtidsdräkter som någon jädra utklädningsdräkt när man ska festa och se lustig ut, det är ett tydligt exempel.

  Och ni som diskuterar vilka kulturer som har högre status så menas det såklart vilka kulturer som tidigare blivit förtryckta och setts som lägre stående människor av andra kulturer (tex vita och slavar osv). Förekommer även nu världen över. Se bara på hur romerna behandlas.

  Jag hoppas någon blev klokare.
  Just denna bilden är jag lite tvetydig till.
  Jag har tolkningsföreträde men inte just i denna frågan då jag inte använder slöja.

  Svara

   Slavhandeln är ännu idag en blomstrande verksamhet så det är inget som har upphört.

   Slavar har hållits av både så kallade ”vita” men även av ”svarta”, skillnaden var att de ”vita” slutade med det medan det fortfarande är going strong i ”svarta” länder.

   Hur länge ska det tjatas om vitas förtryck genom historien egentligen när även mörkare folkslag ägnat sig åt detta i alla tider, så än idag?

   Svara

    Huvudvärken blev värre. Vet inte om jag orkar bemöda mig svara för låt mig gissa Zeabra så är du både vit, svensk och kanske till och med man??

    Såklart slavhandel pågår fortfarande. Men att jämföra den med det som skedde i USA och dess efterspel för den afroamerikanske befolkningen som pågått ända fram till typ 50-talet med galna lagar om segration osv, med det som finns idag kan man inte.

    Idag kallas det människohandel. Inte riktat mot någon speciell kultur. Finns i alka länder och samhällsskikt. Det är smutsigt, vidrigt och framförallt olagligt. Till skillnad mot vad slavhandel var när söderns bommulsfält blommade som bäst.

    Svara

     Du inser att du faktiskt sitter och säger att svart slavhandel är lite finare än vit?

     Svara

      Nej. Bara att innan var det lagligt i vissa länder och skedde i det öppna och idag är det olagligt. Det är du som vill påskina att slavhandel fortfarande pågår, hur nu det ens har med ämnet att göra då det bara var ett exempel för att förklara CA och vilka folkslag som har ansett sig ha högre rang än andra osv.

      Nu orkar jag inte diskutera med dig mera. Diskuterar gärna med folk där diskussionen ligger på en mogen och påläst nivå från båda sidor. Uppfattar inte att det är så här. Tack.

      Svara

  Är det inte snarare så att personer i Mellanöstern (iaf muslimer) uppskattar att kvinnor, oavsett var de kommer ifrån eller vilken religion de har, täcker sig? Det är väl ett sätt att visa respekt för islam?

  Svara

  Som ”A” skriver ovan så handlar det mycket om kontext, vilket gör att exakt samma sak i vissa sammanhang är okej och i andra sammanhang är det inte okej.

  Min bedömning av den här bilden är att den inte är okej. Jag tolkar valet av att ha slöja till bikini som en ren provokation med syftet att kränga kläder. ”All publicity is good publicity,”

  MEN! Låt oss säga att den här bilden var ett konstnärligt verk istället med syftet att visa hur kvinnor i både väst och öst lever under väldigt tuffa krav på hur de ska se ut. I väst ska kvinnor ha en slank och sexig bikinikropp som ska visas upp och i öst ska hennes kropp istället vara helt täckt så ingen förutom hennes närmaste vet hur den ser ut. Bilden visar då hur omöjligt det är att som kvinna göra rätt oavsett var hon befinner sig i världen. Alltid är det fokus på hennes utseende och aldrig är det okej att bara vara. Bilden uttrycker då både den ständiga kommersialiseringen och politiseringen av kvinnokroppen.

  Men nu är det inte ett konstnärligt verk. Det är reklam. Kommersialiseringen av kvinnokroppen är inte en diskussion utan ett medvetet verktyg. Och slöjan är inte heller en diskussion utan bara ett sätt att provocera och väcka uppmärksamhet. Den fyller inget annat syfte än att främja exponeringen av varan, dvs det är enbart reklam.

  Det är i alla fall mina tankar om den.

  Svara

   Det är ju också så att en definition av kulturell apropriering går på att det är uttryck, som när de bärs av folk från sin ursprungskultur, leder till diskriminering – men anses som coolt eller exotiskt chict när de används av vita.
   I det här fallet: kvinnor med ursprung i mellanöstern stigmatiseras, diskrimineras eller till och med attackeras när de bär slöja. Vit kvinna bär slöja för cool effekt, spännande bildspråk, säljande av nakenhet/bikini = JA, det är CA!

   Svara

    Jag håller med dig fullständigt på den punkten. Bilden är problematiskt på väldigt många plan, inkluderat CA.

    Svara

     Tack före era genomtänkta och kloka kommentarer! (A, Mia och S)

     Svara

   PUNKT OCH AMEN! 🙌

   Svara

   Men herregud, ta en valium, slappna av!

   Svara

  Scortea är ett Rumänskt efternamn. På vilket sätt brukar Rumäner stå högre än andra? Snarare tillhör de ett folk som också utsätts för förtryck.

  Svara

   Hon är italiensk

   Svara

    Det säger alla rumäner att de är

    Svara

  Dagens sprättben!

  Svara

  Min intellektuella kapacitet: 0
  Det här kommentarsfältet: 1

  Kan hålla med övriga om att du borde vara mer försiktig med hur du uttrycker dig i sådant som du uppenbarligen brister i kubskap i. Med det inte sagt att du inte får yttra dig alls, men genom att förutsätta/fråga om att det här skulle vara KA för du indirekt vår (as in vi som har tolkningsföreträde) talan. Det finns så gott om nyttiga idioter som påpekar hur allt från det ena till det andra är rasism och den som får ta den största delen av den skiten är vi som faktiskt drabbas av rasismen och som blir avfärdade som lättkränkta lycksökare som tar första bästa chans vi får att äska pengar hos DO.

  Det är ofta viktiga och intressanta ämnen som tas upp i den här bloggen men utan en vettig diskussion i inlägget blir ofta de diskussioner som förs i kommentarsfältet i nivå med ”diskussionerna” på flashback och familjeliv. Inte särskilt givande med andra ord.

  Svara

  Hon gör narr av islam. Kvinnor bär slöja/hijab för stt dölja kroppen, det hon gör är att provocera, kränka och göra narr av en religion. Respektlöst!!

  Svara

   So what? Det är ingen rättighet att slippa bli förlöjligad.

   Svara

   Alltså, kan man inte bara tänka att bilden är lite kul? Det är ju heltokigt att stå i öknen i bikini med en filt på huvudet! Det är ju inte så att tjejen gör något provocerade? Det finns väl värre saker än en bikinitjej?

   Svara

   Så löjligt Karen smh

   Svara

  Bilderna är tagna i Dubai, ok? Som svenne känner jag mig överhuvudtaget INTE som en individ av en ”högre stående kultur”! Vem hade ens orkat bry sig om en arabisk vacker kvinna poserat i en svensk folkdräkt? Släpp det bara…det är 2018 och världen brinner så det borde finnas större problem för allmänheten att bekymra sig över.

  Svara

  Dummaste skräp någon människa skrivit på århundraden. Pinsamt.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.