Margaux gör en ”anti-haul” på Wish

Margaux Dietz:

Jag gjorde inga inköp på Wish och kommer definitivt inte att göra det heller.  Så jag vill bara säga tack för att ni hjälpte mig att inte göra ett dumt misstag.
Jag vill absolut inte förespråka den typen av konsumtion och miljöförstöring.
Ingen kan göra allt men alla kan göra något, så tänk på det!
Man flyger färre resor per år, äter mindre kött, men sen så shoppar man loss på Wish… Jag tror det handlar om dålig koll. Precis som jag hade, därför vill jag lyfta det här igen.
Jag tycker vi ska påminna varandra om att en beställning på Wish med 10 produkter är 10 flygresor för mycket.. Eller vad säger ni?//Margaux

När alla andra hakar på olika trender på sociala medier – som exempelvis hauls från Wish – utan att ens reflektera över det så gör Margaux motsatsen.
Hon kom – med hjälp av sina läsare – att tänka på den absurda mängd paket som influencers beställer för att visa på i en filmad haul, paket som med största sannolikhet kommer innehålla saker som bara kommer kastas bort så fort videon är inspelad.

Istället för att göra en likadan video eftersom alla andra eftersom de visat sig bli riktigt poppis så tänkte Marguax ett steg längre, något som jag tror att vi alla skulle behöva göra ibland.
Tänk så många saker man bara gör utan minsta reflektion – antingen för att man alltid gjort så eller för att alla andra gör så.
Det kan vara allt ifrån att låta kranen stå med rinnande vatten medan man borstar tänderna till att inte planera sina matinköp ordentligt så att man står där med en massa rester och halvöppnade förpackningar som man tvingas slänga.
Här är Sandra Bejier ett föredöme och visade hur hon tänker när hon handlar mat. Visserligen som del av ett sponsrat inlägg men det kändes ändå väldigt genuint och som hon skriver – hon behöver sällan slänga mat.
Där kan jag definitivt bli bättre, både genom att planera våra måltider bättre men också genom att veckohandla istället för att småhandla varje dag.

Vad kan ni bli bättre på i er vardag som är snällt mot miljön?

87 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Riktigt bra!
    Är med i några hobbygrupper på fb där folk riktigt skryter med hur de beställer tiotals paket i månaden bara för att det är billigt. Och detta är i övrigt vettiga människor som källsorterar, åker tåg och köper ekomjölk (bara exempel, ni fattar).
    Å andra sidan har jag köpt saker på wish som helt enkelt inte har europeiska/schyssta motsvarigheter så våra marknader kan gärna få göra ett ryck gällande utbud!

      Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

    Åhh sebbe ???

    Om Postnord tillämpar reglerna om moms från första kronan på paket från länder utanför EU så blir det inte så lönsamt att köpa billigt skräp från t ex Kina.
    Lägger man på expeditionsavgiften på idag 125 kr (eller mer för i Danmark tar man motsv 200 sek) blir det dyrt att handla småprylar för några tior.
    Ett slöseri med resurser och dåligt för miljön att flyga in billigt skräp från länder i Asien. Lägg på verklig fraktkostnad på ordern och ta ut moms och expeditionsavgift vid gränsen så är problemet löst 🙂

      Och vi som i princip livnär oss på ”billigt skräp”? Om jag inte köper satinband från Kina och istället köper i Sverige är det bokstavligt talat omöjligt att gå med vinst om man ej är en maskin.

        Då får väl priset justeras. Du är ingen maskin, men den stackars arbetaren som gör ditt ”billiga skit” som lovats en lön som går att skicka hem en del av till familjen, men som i verkligheten blir så liten att du aldrig kan lämna det jobbet för att överleva eftersom du nu inte har råd att åka hem heller.

        Vakna.

        Hur tänker du nu?
        Om du inte går runt utan att exploatera andra bör du byta bransch.
        Finns gott om människor i Sverige som är beredda att betala för kvalité. Men du kan inte förvänta dig att folk betalar svenska priser för billigt kinesiskt skräp.

        Om man importerar yrkesmässigt från Kina så kan man säkert betala moms som man ju får dra av plus en liten expeditionsavgift på varje paket. Man får anta att varje order är ganska stor.
        Debatten gäller privatpersoner som klickar hem massor med billiga småprylar för att frakten är billig och man slipper moms och avgifter som Posten inte hinner med att debitera på småorder.

    Jag kan definitivt bli bättre på att inte kasta mat. Det har blivit bättre under de senaste månaderna men jag jobbar fortfarande på det.

      Jag med! Vi kastar så sjukt mycket mat hos oss ?

        Varför slänger folk mat? Genuint nyfiken. Köp mindre råvaror?

          Jag slänger också tyvärr mycket mat och ibland är det ju så att man inte kan köpa mindre. En förpackning är ju en förpackning och en gurka är en gurka. Jag har inte heller nån frys utan bara ett pyttelitet frysfack i min kyl vilket gör det i stort omöjligt att veckohandla och köra storkok på söndagarna. Försöker att handla så smått som möjligt och köper jag tillexempel en falukorv så äter jag typ bara falukorv i fyra dar tills biten är slut.

    Wish är ju även ett problem bland de som inte är influencers. Alla mina bekanta har shoppat massa skit på wish, inkl jag. Men tycker verkligen det är bra att postnord sätter stopp för detta nu.

      Är ju så lätt bli fartblind. Allt är ju så billigt! Har själv handlat därifrån tidigare men 90% var ju skräp och idag skulle jag aldrig handla därifrån av många anledningar.

        Jag använder ingenting av det jag handlat på wish, och en del saker har jag bara slängt direkt pga det inte levde upp till mina förväntningar. Därför insåg jag att det var dags för mig att sluta beställa därifrån och raderade appen.

    Jag äter nästan inget kött längre, en gång i veckan kanske men känner att jag snart kan fasa ut det också. Dock är det vissa aminosyror som bara finns i kött och ingen annanstans som är viktiga för oss så jag får se hur jag gör. Dricker inte mjölk men tillagar maten med Creme Fraiche. Gillar inte smaken på den havrebaserade. Kör annars naturligt glutenfritt och det mesta ekologiskt.

    Kom precis hem från Australien, tre långa flyg och ett inrikes. Försöker mig på ett flygfritt 2018.

    Beställer inte längre kläder på internet utan jag köper i butik men har fått en mental spärr – kläder har jag ju redan, så varför köpa nytt? Köpte dock en stor sopsäck med begagnade kläder när jag kom hem från Australien och två par nya jeans från Gina som visade sig vara av ekologisk bomull. Jag vet inte riktigt om jag gör nåt bra för miljön ändå… Jag är inte horribel, ingen miljöförstörare… men vad mer kan jag göra? Nån med tips?

      Låter bra med kläderna! Det är min största last. Är ett stort intresse med kläder så jag både syr mycket eget, köper begagnat men tyvärr också mycket nytt. Däremot så köper jag inget nytt när det kommer till andra saker såsom möbler, köksprylar, teknik osv.

      Mina tips är att göra småsaker som att ta med sig egen påse när man handlar och att inte lägga ner alla grönsaker i olika plastpåsar. Vad har ni för andra småtips?

      Vilka aminosyror syftar du på?

        Undrar också det – då det Inte är sant.

          B12 bla, finns endast och enbart i kött. Man kan äta vegetariskt hela livet men ändå får man vitaminbrist, just för att kroppen måste ha B12. Hellre naturliga grejer än konstgjorda känner jag.

            Ja visst, B12 må bildas i matspjälkningen på djur men det är enklare att få i sig nödvändiga nivåer via tabletter.

            B12 är en vitamin och ingen aminosyra. Du kan definitivt få i dig alla aminosyror genom en strikt vegansk konst.
            B12 får du också i dig utan problem genom en lakto-ovovegetarisk kost.
            Man behöver inte kött för en fullgod kost.

            Men annars kan du jobba för att slänga så lite mat som möjligt, cykla dit du ska eller ta tåget om du ska åka långt. Källsortera är bra.
            Framförallt är det bra att sluta köpa saker om du inte absolut behöver dem.
            Nya högtalare, nytt smink, ny matta.
            Och det som du väl köper, försök köpa begagnat (kanske inte smink då hehe).

      Att köpa begagnat är superbra och en av de punkter där man som privatperson verkligen kan påverka sitt klimatavtryck (skulle säga att resor, mat och minskad konsumtion är viktigast). En stor del av miljöpåverkan för kläder och andra textilier uppstår i produktionsledet och ju längre de kläderna används desto bättre är det. Om man gör sig av med kläder ska man lämna dem till textilåtervinning och absolut inte slänga i soporna. //Jobbar med miljöfrågor.

      Jag kan gladeligen meddela dig Jennie att det finns andra (växtbaserade) alternativ med fullvärdigt protein så du behöver inte oroa dig över någon aminosyrabrist Soja är en av de råvaror med fullvärdigt protein.

        Är genuint nyfiken nu, så ta inte detta som ett påhopp. Vet att jag tyvärr kan låta extrem dryg i text av misstag nämligen.
        Men detta med sojabönor. Varför ens äta det? Vill man minska sitt klimatavtryck och äta vegetariskt finns det ju massor med alternativ som odlas i Sverige. Varför inte skippa soja och köra närproducerat? Eller sikta på inom Norden?

          Fast man minskar ändå sitt klimatavtryck då man äter sjukt mycket mindre mängd soja än djuren i köttindustrin äter. Skulle alla sluta äta kött och istället äta soja så hade det påverkat miljön positivt. Alla som äter kött och har det som argument (att det är dåligt för miljön) är pinsamt omedvetena om vad djuret på deras tallrik är utfodrat med. Förmodligen min årskonsumtionen av soja.

            Nu ställde jag inte kött mot soja heller. Behöver inte dina svar när du inte ens läst vad jag skrivit, eller ska jag säga ”det blir pinsamt”.

              Eh, jo det gjorde du. Du tycker att det inte räcker att sluta äta kött för att minska sitt klimatavtryck om man väljer soja, vilket är knäppt då man minskar sojaanvändningen avsevärt. Oroar du dig över sojaproduktion så prata med köttätare, de förbrukar mest av det.

    Njuter av att flyga och att äta kött vid varje måltid. Panta burkar och sopsortera gör jag, kan bli bättre på det 🙂

      Har du sett ruttet kött? Det finns i dina tarmar. Det enda som saknas är fluglarverna. Mums.

        Det är inte sant. Kött vi äter ser inte ut som ruttet kött ens när det lämnar munnen efter tuggning.
        Mat som spjälkas är inte samma som ruttet. Har du skolkat mycket i skolan?

        Har du ruttna tomater i dina tarmar?
        Sluta äta rutten mat så kanske hjärnkontoret börjar arbeta bättre. Mums.

        Har du sett bajs, diarré, spyor, gegga, slem, blod, plasma och magsyra? Allt det finns i kroppen. Köttet ligger inte och ruttnar i kroppen lika lite som en morot möglar. Jag äter inte heller kött, men kom igen.

      Wow, vilken hjälte som njuter av både dagligt köttsmaskande OCH flygresor. Stolt jag blir ?

        Jag lever ett skönt liv :), till skillnad från dig vad det verkar med all din bitterhet. Hoppas du mår bättre någon dag!

          Wow, vilken comeback. Du kanske mår bra men du lever uppenbart utan konsekvenstänk och är en egoist. Toppen ?

    Heja Margaux! Hoppas 2018 blir året när fler influencers tänker över sin konsumtion och vilka signaler de sänder ut. Kanske börjar de samarbeta mer med tjänster än att kränga fysiska produkter?

    OT, har Calle S slutat sin nedräkning nu alltså? Kommer vi inte bli av med honom?!

      Såg att både Calle och Amanda Schulman gjorde reklam för mat.se nu på instagram. Kan inte fatta hur lite tid och energi de lägger ner?! Calle lägger upp en selfie ihop med Sandhra och Amanda filmas lite slappt när hon ligger i soffan ganska oförberett. Undrar hur mycket de får betalt för sina få minuter de lagt ner.
      Tänker på Elsa Billgren i jämförelse som tex lade upp fantastiskt fotade bilder på råvaror samt något recept om jag minns rätt.
      Och de skall jobba med PR?

        skulle gissa på att det får mellan 60-100 tusen för det.

          Är det verkligen sådana sjuka summor?! :O

        Jag har för mig att Linas matkasse åtminstone tidigare krävde av bloggare (små influencers) att de skulle laga en rätt och lägga upp bild som en del av samarbetet.
        Men man kan kanske inte ställa sådana krav på människor som handlar maten på Foodora eller i värsta fall (kräver utgång) i Östermalmshallen.

    Det jag är bra på är att: köpa begagnade saker, tex inredning och möbler. Föredrar gamla möbler som man kan måla om istället för att köpa nytt på ikea. Har även blivit bra på att inte köpa kläder. Har haft ett shoppingberoende och handlade bara kläder som jag sedan inte använde. Köper endast svenskt kött, men äter inte kött så ofta ändå. Kastar sällan mat och storhandlar 1 gång/vecka. Har även slutat använda löshår om det hör hit.?

    Det jag skulle kunna bli bättre på är att: Sluta åka så mycket bil! Måste tyvärr det nu då jah bor 5 mil från jobbet, men snart kommer jag bo mycket närmare. Måste även bli bättre på att planera köp jag gör.

    Haul? Haul……. ööööö om man inte orkar googla. Kan Camcam ibland kanske märka ut lite svåra ord för oss över 30 med en * och förklara ordet/orden längst ner i inlägget……

      Fast vi kan ju engelska.

        Nope.

    Bland det vettigaste jag läst en influänser skriva någonsin tror jag.

    Får lite ångest över att jag inte är bättre på att samåka i min veckopendling. Jag har många anledningar men alla kokar ner till bekvämlighet i slutändan. Annars är jag bra på att tänka på småsaker i vardagen och dess konsekvenser. Vissa bortser jag från dock, igen pga min egen bekvämlighet, som långa duschar, men kompenserar iaf lite genom att inte duscha varje dag.

    Måste verkligen dra ner på mina för långa duschar…
    Annars återvinner jag mer nu, slänger mindre mat, mer bussresor och promenader ist för bilresor.

    Har gjort mig av med bilen, reser sällan, äter mycket vegetariskt och årstidbaserat samt undviker kasta mat så långt det går. Pantar/sopsorterar.

    Det jag absolut kan bli bättre på är sluta dricka pepsi max….och sluta shoppa kläder och skönhetsprodukter. Försker nog shoppa mig lycklig fast det inte hjälper, jobbar mycket på det. För jag vet att det inte är bra för min ekonomi, men heller inte för vår miljö.

    Jag flyger tyvärr mycket, men äter inte kött och ska inte skaffa barn. Varje barn som föds i västvärlden är ju typ en katastrof för miljön så något gör jag rätt iaf 😛

    här kommer mer en reflektion kring att man förespråkar att inte handla på wish med tanke på miljön. Personligen så är ju det en självklar del tänker jag men ännu viktigare för mig personligen är ju aspekten att om man håller så låga priser som det mesta kostar på wish eller varför inte allas favorit Primark (när man är i London), vad har de som tillverkat varorna rimligen fått i lön? Antagligen inte tillräckligt för att kunna göra sig en dräglig överlevnad. Med detta sagt, det finns andra aspekter som talar emot att man handlar från wish och liknande.

      Tyvärr är det så att det inte är någon större skillnad i skälig lön och efterlevda arbetsrättsvillkor baserat på vad du som slutkonsument betalar (lågpris-, mellanpris- och ibland högpriskläder produceras i samma fabriker). Se som ett ex av många:
      https://www.dn.se/nyheter/varlden/gastarbetare-halls-fangna-i-hugo-boss-fabriker-i-indien/
      Däremot är det såklart ännu mer miljömässigt tveksamt med att shoppa på sig billiga saker man inte behöver eller använder.

    Är dock mest stolt över all kunskap man har nu och kan föra över på barnen från början 🙂 Hade inte en tanke på någon miljö för tio år sen.
    Angående köttätande så tycker jag ändå det är ok någon gång i veckan, så länge det blir varierad och god mat överlag.

    OT som fan men kan någon hjälpa mig?? Jag får panik här hemma pga det här.
    Jag och min kille har köpt ett hus, och när vi skrev kontrakt på huset och la handpenning så hade både jag och min pojkvän jobb. Någon vecka senare vart min kille av med jobbet och han får sin sista lön i februari och självklart söker han nytt jobb. Vi har lånelöfte och har fått beviljat lån för att köpa huset så allt är klart. Men kan banken dra tillbaka lånet osv nu när min pojkvän inte har jobbet kvar?! De basera ju lånelöfte på hans inkomst då, men nu har vi tillträde nästa vecka och jag är livrädd! Kan banken stoppa oss från att köpa huset?

      Jag är visserligen jurist, men utanför mitt område här, så någon annan med koll får gärna korrigera mig. Med reservation för att vara fel ute, så tänker jag i alla fall att du måste börja hitta svaret i avtalet med banken. Ni har betalt handpenningen, så jag gissar att ni har ett låneavtal med banken och inte endast ett lånelöfte, eller? Finns det i så fall en klausul om vad som gäller vid arbetslöshet? Det ställs enligt konsumentkreditlagen (2010:1846) särskilda krav på näringsidkaren vid bostadskrediter. Lagen innehåller några möjligheter för en kreditgivare att säga upp ett kreditavtal, men jag tror att så länge ni betalar i tid bör det inte vara något problem. Jag upprepar dock att jag inte sysslar med denna typ av juridik, så jag är inte säker. Kanske är det också så att ert avtal med banken innebär att ni förbundit er att hålla banken underrättad om något väsentligt inträffar. Att en av er blivit arbetslös hör sannolikt dit, så kanske bör ni ta kontakt med banken. Lycka till!

        Kolla mitt svar nedan.
        Jag skrev som jag tror men missade att det står att lånet beviljats.
        Men normalt betalas väl inte lånet ut förrän på tillträdesdagen?
        Vore rimligt att banken kan dra tillbaka lånet när förutsättningarna så radikalt ändrats.
        Men jag ser fram emot avvikande åsikter.

      Lånelöftet är inte bindande varken för banken eller låntagaren.
      Har omständigheterna som ligger till grund för lånelöftet ändrats t ex om någon blivit av med jobbet så kommer banken att ompröva lånelöftet och ta hänsyn till nya omständigheter. Det beror på att banken är tvungen att göra en formell kreditprövning innan lånet beviljas. Har omständigheterna ändrats sedan lånelöftet gavs så är det det nya läget som gäller.
      Så det ser inte så ljust ut för er. Frågan är om ni skulle kunna häva köpet och få tillbaka handpenningen. Men det är inte heller det uppenbart. Om säljaren kan hitta en ny köpare snabbt och inte förlora på affären kan det gå men annars får säljaren/mäklaren behålla handpenningen som skadestånd om ni kliver av kontraktet.

      Banken kan dra tillbaka ett lån som inte är utbetalat. Det är läget på tillträdesdagen som avgör om lånet beviljas och hur stort det är.
      När lånet är utbetalat och lånehandlingarna underskrivna så sker ingen förnyad kreditprövning så länge man sköter betalningar av ränta och amortering. Detta alltså om omständigheterna ändras under tiden efter tillträdet t ex om man får lägre inkomst genom arbetslöshet osv.

        Men, är det inte skillnad mellan att lånet beviljas och att det betalas ut? Jag tänker att kreditavtalet ingåtts före tillträdesdagen och att banken därigenom kan vara bunden att fullfölja, trots ändrade förhållanden. Det verkar vanskligt att kreditavtalet inte är bindande förrän på tillträdesdagen, tycker jag. Inte minst är det svårt med förutsebarheten för parterna. Men, som sagt, jag har inte tillräcklig koll tyvärr.

          Det görs en förnyad kreditkontroll strax innan lånet betalas ut. Det är låntagaren/låntagarna som har skyldighet att anmäla eventuella ändringar som har betydelse för kreditprövningen t ex ändrad inkomst.
          Lånet är inte ”beviljat” förrän lånehandlingarna är underskrivna av banken och låntagaren/låntagarna. Och har man inte lämnat korrekta uppgifter så kan lånet dras tillbaka.

            Tack för bra info! ?

              Vi har ett beviljat lån som ska betalas ut på tillträdesdagen. Allt är klart med det, men jag är orolig att de inte kommer acceptera att min pojkvän har blivit av med jobbet. Vi klarar att betala lånet osv varje månad på min inkomst, så det är inget problem så. Vi har som sagt ett beviljat lån. Det enda vi väntar på är tillträdesdagen.

                Lånet är inte beviljat förrän det betalas ut. Även om ni klarar månadsbetalningarna som du skriver är det inte säkert att ni skulle få lånet med de nya omständigheterna. Lånets storlek beräknas på er sammanlagda inkomst och övriga omständigheter. Banken brukar räkna med att man ska klara 7% ränta och det är inte säkert ni gör med den nya lägre månadsinkomsten.
                Banken måste informeras om läget på tillträdesdagen för att ni inte ska anses ha fått lånet med oriktiga uppgifter.
                Otur att ni inte hann få tillträde till huset innan de nya omständigheterna inträdde för då hade ni kunnat ha kvar lånet så länge ni klarar månadsbetalningarna.

    Vi har tidigare här på Bloggbevakning tagit upp Jon Olsson och Janni Delérs frekventa flygande. Tror att de (i synnerhet Jon och hans killentourage) har rekord bland influencers när det gäller långflygningar.
    Igår publicerade Jon sitt resande för den närmaste tiden. Han verkar inte ha några som helst hämningar när det gäller hur mycket koldioxid hans flygresor åstadkommer:
    Kommande resor i närtid:
    Oslo-Paris-Cancún-Mexico City-Santiago de Chile-Atlanta-Tokyo-Dubai-Nice
    Obs alla resor verkar vara mest för att Jon ska ha kul (och fixa content till vloggen). Dvs världen skulle klara sig bra utan detta resande och Jon borde istället ägna sig åt det nya huset i Marbella t ex.

      Det sjukaste var att de fick frågan ”do you care about the environment?” i nån q&a-vlogg och janni sa typ ”yes, we care a lot about the environment” och babblade nåt om att dra ner på köttätande. Det provocerar mig att de ens låtsas. Jag hade respekterat dem mer om de sagt ”nej, vi gör faktiskt inte det, det viktigaste för oss är att jorden räcker tills vi är sextio och att vi har kul under tiden”.

    Slänger aldrig mat, veckohandlar, kör minimalt med bil, har inte flugit på minst 10 år, odlar mycket av egna grönsaker. Plockar bär och svamp.
    Dock eldar jag i Kronspis och vedspis. (Inga element, förutom luftvärmepumpen, är på.) Äter kött… men är Sveriges sämsta ”shoppare”. Gillar second hand.
    Nästan… så jag kommer till himlen. Visst?
    ?

      Nope, du äter ju individer. Inget himmelrike alltså ?

        Historiskt sett, är det nog ganska folktomt i himlen alltså. 🙂

          Fel eftersom du gör aktiva, egoistiska val och kan på alla vis göra andra val idag i vår moderna värld medan de ”förr” inte hade andra alternativ att tillgå och därmed handlade mindre fel än vad du gör idag.

            Skäms Mami!!! 🙂

    Jag försöker att inte välja de där plastpåsarna vid fruktdisken i mataffären. Om jag ska ha två rödbetor kan jag lika gärna lägga dem i korgen utan plastpåse, tvättar ju ändå av frukten hemma sedan.

      Finns miljövänliga påsar. Iaf på hemköp.

      Blir inte de i kassan irriterade då? Tänkte för vägningen. Brukar inte ta påse när jag har en frukt etc, men när jag har två eller fler för att de ska ”hänga ihop”. Har funderat på att låta bli då med, men är det liksom ok? Ilandsproblem..

        Svar till anonym kl 15:25 angående fruktvägning i kassan:
        I egenskap av kassörska så kan jag säga som så att jag aldrig skulle bli arg/irriterad/sur för att det kommer frukt som inte ligger i påse. Det är många som inte tar påse och det är inte ett irritationsmoment. Kan ju emellertid enbart tala för mig själv. 🙂
        Ha en fin dag!

    Fast jag ändå bättre: Jag andas bara min egen fis som syre. Väldigt nöjd med mig själv.

      Måste vara en go fis, jag hann inte ut innan jag la min och höll på att stryka med. Stackars barn som sover där inne..

      lite för bra… ?

    Det är ju skillnad från person till person. Jag har köpt mycket från aliexpress tidigare, men aldrig fått hem en dålig produkt. Jag är noga med att läsa recensioner och hela produktbeskrivningen där det står mått och material. Köpt en del billiga fidget spinners innan det blev populärt i Sverige. Köpte ett stort gäng smycken som slogs in och skänktes till olika välgörenhet organisationer i juletider till barn som kanske inte skulle fått några julklappar och det var absolut inget skit. Köpte även en del fina böcker från yayday.se som också skänktes. Blir ledsen när jag ser flera youtubers som köper skit utan att läsa beskrivningen ordentligt. Det kommer säljas mindre från kina och då lär inte arbetarna få mer i betalt heller..

    Något jag inte riktigt förstår är att ELLE utnämner Margaux, som jobbar som bloggare på elle.se till ”Årets Infleuncer”. Det blir ju nästan komiskt, det känns bara så himla fake allting. Precis som när Amanda Schulman utsåg Daniel Redgert till ett PR geni, ja det är ju smidigt då han är anställd utav ER.

    Jag trodde utmärkelser skulle komma från opartiska personer?

      Och Sekelius blev väl Årets Look, han är också på Elle

        Vilket skämt! Varför har du inte tagit upp det här CamCam?

        Vad har Thomas Sekelius med Elle att göra?

    Äter enbart växtbaserat, ekologiskt och helst svenskodlat. Jag promenerar överallt förutom när jag tågpendlar. Slänger aldrig nånsin mat. Vi källsorterar också nitriskt. Men… Jag (vi) köper nyproducerade kläder, vilket absolut inte är miljövänligt. Föredrar secondhand men det täcker inte alla behov. Därtill flyger jag även 1 gång per år men föredrar synnerligen att ta tåget ut på kontinenten när jag har tid ?

      Vilka behov täcker inte second hand -kläder? Jag accepterar att att man vill köpa helt nya underkläder och strumpor, men vilka andra behov har du rimligtvis?

    Jag är bra på att:
    – Åka tåg till universitetet (1h bort) istället för att köra bil
    – Äta varierad kost (dock började jag välja bort kött när jag var tolv så det har väl mer med att jag inte gillar smaken än att jag är ”miljömedveten” att göra)
    – Hålla mig ifrån att flyga (bussresor till olika länder! Så mysigt)
    – Sopsortera
    – Panta
    – Lämna in saker jag ej använder längre till Erikshjälpen/Röda Korset/Tygåtervinningen istället för att åka med allt till tippen
    – Köpa all kurslitteratur begagnad

    Jag borde bli bättre på:
    – Sortera mellan avfall och hushållssopor…
    – Köpa begagnade kläder och möbler
    – Sluta köpa saker jag vill ha och istället tänka ”Behöver jag detta?” Kan bli provocerad av mig själv när jag tittar på nya klänningar när jag har 49 st hängande i garderoben (ja jag har räknat)..
    – Ta tillvara på de sista slattarna av mat som inte räcker till en matlåda men som mycket väl kan användas i en ny maträtt dagarna efter
    – Handla i fysisk butik istället för att beställa från nätet endast för att det är bekvämt ..

    Sopsorterar, slänger inte så mycket mat, äter varierat. Ärver typ 70% av mina kläder av mina två äldre systrar (sån lyx! Ibland helt nya kläder, men har även vissa tröjor/jeans som jag fick i typ högstadiet och som de själva hade i typ högstadiet, så de har kanske 10 år på nacken…), använder rätt få skönhetsprodukter, och ärver också mycket av deras smink. Kör nästan aldrig bil.

    Borde bli bättre på att flyga mindre, flyger kanske 1-2 gånger per år. Borde äta mindre kött. Borde ta mindre kollektivtrafik och cykla mer!

    Eftersom sambon och jag gick skilda vägar behöver jag inte hälsa på hans familj i Storbritannien ett par gånger om året längre. Vilket innebär att jag kan begränsa mitt flygande lite mer till en resa/år. Jag pluggar och jobbar, jag har inte tid att resa i alla fall. Tyvärr har jag blivit med badkar när jag flyttade, och kan inte låta bli ett långt, varmt bad…

    Jag cyklar, går eller tar tåget när jag ska någonstans. Jag duschar lite länge ibland, är ledsen så det är min ursäkt, och jag köper en del böcker… Kläder köper jag sällan, jag äter inte kött annat än svensk oxfilé och har ersatt den mesta mjölken med oatly. Jag handlar inte billigt skit från Kina. Jag sopsorterar. Jag återvinner och återanvänder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.