Hur innovativ är egentligen den nya ”influencerutbildningen”?

Sociala Medier:

De senaste dagarna har man kunnat läsa om att Gymnasieskolan Thoren Innovation School utökat sina tidigare inriktningar – Digital Photographer och Digital Art Director med två nya specialiseringar, nämligen Youtuber och Influencer.
I en intervju med Svenska Dagbladet berättar gymnasiechefen Håkan Wallengren att de treåriga programmen ska förbereda eleverna för yrkesliv där de kommer att jobba med sina egna varumärken i sociala medier, som till exempel Therese Lindgren, Joakim Lundell, Pewdiepie eller någon annan som livnär sig på social medier.

När jag studerat vad som ingår i de här utbildningarna och jämfört dem med exempelvis de mer traditionella ”Media och Estetikprogrammen” – jag använder mig av Mediagymnasiet i Nacka Strand som ett exempel-  så slås jag av hur mycket som påminner om varandra.
Skillnaden, som jag ser den, är att på ”Media och Estetikprogrammen” så får man en djupare inblick i och specialiseras inom några få områden, medan på den här nya ”influencerutbildningen” så lär man sig lite inom fast fler områden.
Så vill man veta lite om mycket eller mycket om lite?

Så hur revolutionerande är då den här utbildningen?
Inte särskilt skulle jag säga, utan jag tror snarare att man använder sig av ord som ”youtuber” och ”influencer” för att locka ungdomar till sig eftersom detta är två trendord som många känner till – precis som den folkhögskola jag skrev om i september 2017 som erbjuder en Youtubeutbildning.
Men om sanningen ska fram så tror jag att de flesta som kommer hoppa på den här utbildningen inte bryr sig om de blir ”influencers” eller ”Youtubers”så länge de blir kända.
För det är vad många barn och ungdomar svarar på frågan ”Vad vill du bli när du blir stor?”
”Känd..jag vill bli känd.”
Och om det sker genom att uppfinna botemedlet för cancer, ser till att det blir fred på jorden, vinner en Oscar, blir populär på Youtube, Instagram, Blogg eller har sex i Paradise Hotel, Ex on The Beach eller Temptation Island spelar mindre roll så länge man blir just det – känd.

Framtiden känns tryggad.
Expressens nya ledarskribent Linda Nordlund sätter verkligen fingret på hela situationen:

På varje Yogagirl går det tusentals andra som försöker hashtagga sig till berömdhet och rikedom, men som i slutänden står där med en smaklös proteindryck och slemmiga kommentarer på sina strandselfies.

Tack för tips!

 

 

40 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Alltså jag gick ju Medieprogrammet då för några år sedan, men det tog de ju sedemera bort (var väl delvis för att det var ett yrkesprogram som ledde till få jobb?). Är det verkligen vettigt att gå tillbaka till det?

    Förstå mig rätt – jag har haft nytta av vad jag lärde mig på gymnasiet (läste grafisk kommunikation). Men jag har ju en universitetsutbildning också.

    Skolan har en omsättn på 85 mkr, vinstmarginal 25%! Jfr börsindex. Ingår i Thorengruppen, över 1,5 miljarder av våra skattepengar går till detta familjeföretag. Och nu har de hittat ett nytt sätt att locka ännu fler korkskallar att ta med sin skolpeng till dem. Lönsamt.

    Jag kan köpa konceptet att livnära sig på sociala medier idag. Men när dessa influencers är 40, 50, 60 år…? Om något ska räknas som ett yrke tänker jag att man ändå ska kunna livnära sig på något inom det området livet ut, och jag har svårt att se alla dessa influencers som aktiva om yrkesgenren om 30 år…

      Sen jag tog studenten för 13 år sedan har jag haft åtta jobb. Är väl typ ingen idag som har samma jobb hela livet?

        Jag har också bytt jobb och t.o.m. yrke och är dubbelutbildad men det jag tolkar @inredningsdesigns inlägg som är att det är konstigt med ett yrke som man inte kan stanna i efter ett visst antal år. Att byta pga att man vill utveckla sig är en annan sak.

          Det är väl inte så jättemärkligt egentligen..? Känns inte som något nytt även om det kan verka så ibland. Tänk exempelvis dom som gick skrivmaskinutbildning eller liknande. Kan knappast jobba som det idag.

        Menade att ”influencer” är ett svårt ”yrke” att behålla hela livet. Många kommer bli tvungna att se sig om efter annat…

      Är väl kanske inte en omöjlighet att dagens influencers senare jobbar som exempelvis kommunikatörer/webbredaktörer/fotografer eller liknande. Förutom dom som det går riktigt bra för som kankse får programledarjobb mm.

    Känns lite som de ”
    Lurar” dessa ungdomar med tanke på vad som krävs för att bli stor på ex yt.
    Krävs ju mer än bara vara duktig att ex fixa videos mm

    Frans har, som vanligt, skrivit bra om det här. 🙂

    http://tramsfrans.aftonbladet.se/2018/01/2345/

    Isabella Löwengrip tokhyllar denna idé skola är det månne att hon kanske vill investera i denna skola utbildning för att kunna tjäna ännu mer pengar på detta?

      Mm hon tycker visst att alla ska bli influensers men inga ska bli jurister? Som jurist kan jag väl säga det att visst, mycket pappersarbete kan slopas med AI men att driva process och tolka avtal/lag/rättsfall behövs vi fortfarande till och i bra större utsträckning än folk som åker runt och promotar tex genital deo a la deo docs ??‍♀️

        On point! Kände hur ilskan växte när jag läste hennes inlägg och jag var påväg att dra iväg en kommentar med ungefär denna innebörd, tills jag såg att hon markerat att det inte kommer att behövas jurister i fetstil. Som vanligt vill hon provocera, men det var nog första gången hon verkligen lyckades provocera mig.

      Klart hon gör. Snart hon kanske blir omkörd i vänsterfilen dock.

      Bellas resonemang är ofta så svartvita. Det märks att hon har svårt att/inte bryr sig om att analysera och bara skriver det hon tänker utan att dra det ett varv till för att få till lite mer djup i resonemanget. Att hon måste trycka ned ett annat yrke för att få fram sin poäng är ett tydligt exempel på att hennes argumentationsteknik lämnar en del att önska.

    Jag tänker att allt som lockar ungdomar att slutföra gymnasiet är bra! Så länge de får den grundläggande utbildningen som man ska få på gymnasiet så gör det väl inget att man kan få lägga resten av tiden på ett roligt intresse – som i vissa fall kan leda till ett jobb, medan andra kanske läser vidare på högskola till något helt annat.
    Vad är egentligen skillnaden på denna linje och till exempel Estetisk – dans/musik/konst? De är ju också ”hobbys” med få jobbchanser och hård konkurrens.

    Så länge man blir högskolebehörig kan man ju lika gärna plugga något man tycker är kul. Man väljer liksom gymnasiet när man är 14/15.
    Själv pluggade jag drama och scenisk gestaltning och hade vrålkul i tre år. Är det något jag arbetar med idag? Nej, men kunskap är aldrig bortslösad

      Samma här, jag gick estetiskt program med teaterinriktning på gymnasiet: fick högskolebehörighet samtidigt som jag hade svinkul. Behövde inte lägga till någon matte 2 eller engelska 7 för att komma in på min universitetsutbildning sen. Pluggar till lärare nu och känner verkligen att teaterbakgrunden hjälper mig när jag står framför eleverna!

      Benägen att hålla med. Jag gick estet – musikal, bara för att jag som förvirrad 15-åring var pluggtrött och ville göra något kul, inte bara ”tråkiga” ämnen. Hur många i min klass sysslar med musikal idag tror ni? Inte en enda, men alla har i alla fall pluggat studieförberedande och de flesta av oss pluggar nu till helt andra yrken på högskolan. Och kul hade vi 🙂

    haha! påminner om utbildningen om beyoncé, på högskolenivå, som man kunde gå i new york eller var det var ? låter lika seriöst.

      Haha åh, jag hade kunnat tänka mig att ta en kandidat i Beyoncékunskap! Hade gjort min praktik som hennes assistent och min C-uppsats hade handlat om hennes outfits genom åren.

    Skall du inte läsa och recensera Linda hörnfeldts nya bok ”Yrke influenser”?

    Lol. Klart sociala medier kommer användas till försäljning i framtiden också, men dagens influncers kommer nog de flesta ledsna på.

    Har de ingen ”snabbkurs” för befintliga influensers? ?

    Men WHAT?! Influencerutbildning?…trams.

    Gripande läsning på Madeleine Ilmruds blogg. Och Mona söker testpersoner. 😉

      Bajsspraystestare ? Det luktar rosor när jag skiter.

    Tror bara det är ett försök att glamma upp det hederliga programmet media och kommunikation. Det har fått mindre och mindre sökande (men är enligt mig ett bra program om man är intresserad). Pratar ej om estet nu. Det är lite förlegat!

    Ett gäng influencers har startat detta konto på instagram streetstyle_scandinavia där de använder foton från välkända bloggare så som Sannealexandra,Isabella Löwengrip, Bianca Ingross mfl där de visar upp deras bilder med #streetstyle_scandinavia deras kändisarnas bilder har ett fåtal likes medans dessa mindre kända bloggare har över 500likes, snacka om att de själva är de som skapat detta konto för att promota sig själva. För den nyfikna är det bara att surfa in på detta konto och se själva. Fake it till you make it 😉 😀

    Låter ju precis som medieprogrammet som fanns på gymnasiet för ett par år sedan. Vi läste ju typ exakt alla de kurserna.

    Cam, hur bra vore det inte om du kontaktade dem och erbjöd att hålla en kortare kurs i reklammärkning? På riktigt!

    CamCam, om du vill veta hur det är på youtuberutbildningen på folkhögskolan (och skriva om det?) kan du maila mig! Jag går den just nu.

      För skojs skull? 🙂

        Ja, jag går den för att få CSN-pengar till ett sparkapital. Har inget intresse av att bli youtuber men tycker att det är kul med kreativt skapande. Distansformatet passar mig perfekt som jobbar mycket hemifrån och egentligen inte bryr mig tillräckligt för att lägga heltidsveckor på det (kursen räknas som heltid).

          Va, går du den på allvar för att kunna använda CSN-pengarna som sparkapital? Varför inte sitta i kassan på ICA ett tag istället? Visst, lite tråkigare, men du kommer att få in pengarna snabbare, slipper ha lån och slipper dessutom utnyttja välfärdssystemet på ett sätt som det inte är avsett för.

            Ja, det gör jag. Jag frilansar och jobbar så gott som dagligen så du behöver inte oroa dig för att jag inte gör något om dagarna. Vet inte hur många timmar jag behöver sitta på kassan i ICA för att få ut 7200 kr att sätta över på ett sparkonto, men det är åtminstone många fler än de fåtal timmar jag lägger på utbildningen.

            Utbildningen uppfyller CSNs krav, jag pluggar, och har därför rätt till studiemedel.

      So how is it going? Har du nån Youtubekanal? 🙂

        Utbildningen är katastrof, haha. Har ingen youtube-kanal och inget intresse av att skaffa en, åtminstone inte just nu. Gör jag det i framtiden kommer det inte vara i influencerstuk utan som rent, högkvalitativt informationsmaterial. 🙂

    dom är ju sjuka i huvudet jag själv går en linje som innehåller allt detta, foto film reklam tv produktion osvosv dom behöver ingen linje som kallas youtuber och influencer?

      förövrigt heter min linje creative digital media

    På min tid tid, alltså för 5 år sedan hette influencer inriktningen journalistik, minus entreprenörskap. Valde dock att läsa företagsekonomi så jag borde nog kunna bli influencer.
    Och vill jag inte synas utåt kan jag ju bli head of planning an influencers life. Eller head of behind the influencer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.