Modigt!

Elsa Billgren:

Elsa och hennes man Pontus la ut den här annonsen på Instagram för några dagar sedan eftersom de vill hyra ut sin lägenhet i en och en halv vecka runt påsk.
Jag är extremt kritisk till att hyra ut min bostad med mina saker i den och då är jag inte ens en kändis som Elsa.
Hur gör man?
Plockar man bort precis alla saker som kan vara personliga och låser in dem någonstans? För vem vet vad det är för en typ som vill hyra din lägenhet?
Särskilt om du är känd menar jag. Stollar har ju funnits i alla år, men tänk att få in vederbörande i ditt hem där hen ostört kan härja runt bland dina saker i över en vecka?

Kanske är jag paranoid? Jag vet inte? Är jag det?
Och är det verkligen värt att sanera hela ditt hem på privata saker för 5000 kr?
Jag skulle kunna tänka mig att hyra ut mitt boende möblerat men inte med mina privata ägodelar kvar i. Jag undrar om det är jag som är paranoid och nojig eller om jag helt sonika har mer märkliga och privata saker än gemene man och som jag inte vill ska komma ut? 🙂

Vad tror ni?
Skulle ni hyra ut med alla era saker kvar i lägenheten?

69 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    nej .

    Vi har hyrt ut via Airbnb. Tog bort allt som var värdefullt och privat och kläder 🙂

      Hur länge hyrde du ut den gången då? Allt du plockade bort skulle ta typ 3 dar att helt flytta ut för mig och sambon. Så vi skulle strunta i det. Ingen kommer ändå ta nåt (är vår inställning) och om nåt mot förmodan försvinner är det knappast nåt viktigt.

    Cammi, nu är det jobbig reklam igen!! Reklam som startar sig själv och stänger av min musik ????? nöjesguiden SUGER! Ursäkta mitt rant, längtar tills du byter place to be, fuck nöjesguiden… ??? klippet ligger mitt i dina inlägg också och startar automatiskt medan man scrollar och läser grrrr

      Adblock är gratis att ladda ner…

        Men funkar inte på iOS 🙁

          Exakt, finns inte på mobilen men använt det på min pc i flera år. Läser dock bara bloggar på mobilen.

    Jag hyr ut min lägenhet varje år under Iron Man här i Kalmar. Det är familjevänner till mitt ex som hyr och de började hyra förra året när jag fortfarande var tillsammans med mitt ex och kommer hyra i år med. Tyckte inte det var någon fara alls när det var en familj mitt ex kände och de var där för ett idrottsevenemang. Tog bara med mig det viktigaste och flyttade hem till pappa de dagarna de hyrde lägenheten. När jag sen kom tillbaka hem så hade de lämnat lägenheten så mycket finare än de fick den, haha. Tror inte lägenheten varit så städad sedan jag flyttade in.

    Hade nog dock varit restriktiv om jag hyrt ut till helt okända människor..

      Har du hyrt ut i många år? Det låter som det men samtidigt låter det som att det blir 2a gången i år. Jag blir förvirrad, haha…

        Haha åh. Jag kom på det när jag skrev att det lät som att jag gjort det i en evighet men så ändrade jag det. Lyckades dock inte ändra hela meningen ser jag. Skyller på att jag var nyvaken och är sjuk ?

    Det skulle aldrig falla mig in att hyra/låna ut min lägenhet.
    Jag släpper inte in vare sig städhjälp, hantverkare eller fastighetsskötare om jag inte har möjlighet att vara närvarande hela tiden.
    Paranoid? Kanske men mitt hem är min borg och ingen ska vara där och riva, snoka eller flytta på mina grejor 🙂

      Samma här. Jag är säker på att även om jag hyrde ut min lägenhet helt tom, skulle hyresgästen riva sönder den/orsaka vattenskada alt. brand/föra så mkt oväsen att jag skulle kickas ut direkt.

        Detta var jag också orolig för när jag skulle hyra ut min lägenhet omöblerad i 1 år. Jag känner flertal som haft problem med antingen uteblivna hyror eller skador på lägenheten när de hyrt ut i andra hand vilket inte gjorde saken bättre. Jag brukar oftast se mig själv som en relativt fördomsfri person men när det kom till val av hyresgäst, då kröp det fram sidor hos mig själv som jag skäms för. Jag sållade ut alla män direkt, tex. De fick inte ens en chans, likaså arbetslösa och sjukskrivna. Och detta skäms jag verkligen för eftersom jag mycket väl vet att majoriteten är skötsamma och har ordning på sin knappa ekonomi plus att jag varit i den rävsaxen själv i perioder av mitt liv. Det slutade med att jag hyrde ut till en rar 19 årig tjej som skulle läsa på missionsskola eller något sådant, hon kom och tittade på lägenheten med sina föräldrar vilket gav mig en bra och seriös magkänsla. Efter 1 år fick jag tillbaka lägenheten i bättre skick än jag lämnade. Men den ångesten att välja bland alla hundratals mail, usch. Aldrig mer igen.

          Och jag hyr bara ut till unga killar inom IT eller spel. Skulle ALDRIG hyra ut till en tonåring.. men vi balanserar väl ut varandra inom hyresmarknaden då, haha.

    Jag känner prick samma som dig. Jag är både rädd att folk ska snoka runt, men också att någon kan sno eller ha sönder något jag tycker om.

    Jag har en vän som via förmedling hyrde ut sin lägenhet till affärsmän som var i stan för stor mässa. När hon och hennes dotter kom tillbaks till lägenheten märkte de bland annat att de som bott över hade rivit runt i deras underklädslådor. Det har gjort mig för evigt obekväm.

    Jag tycker själv att det är lite obekvämt att hyra annans boende. Med risk för att framstå som superparanoid kan jag inte komma förbi tanken att det kan sitta en liten kamera i ex badrummet.

    Är jag överspänd?

    Aldrig, aldrig hyra ut min lägenhet om det var mitt hem. När jag började bo hos min sambo bestämde vi oss för att hyra ut min via airbnb tills jag hade hittat en långvarig hyresgäst. Men då hade jag ju redan bestämt mig för att inte bo kvar där – samt hade flyttat ALLA mina privata saker och hade bara budgetgrejer i lägeheten som skulle göra den mysig för gästerna. Dock riktigt smart sätt att få in pengar på, men inte på bekostnad av ens riktiga hem.

    Jag hyr ut mitt hus veckovis på sommaren, flyttar ner i garaget (som har dusch o tvättmaskin) lagar mat på spritkök?Bor på västkusten och är enda möjligheten för mig som är sjukpensionär, att behålla huset!

    Jag har aldrig hyrt ut mitt hus. Skulle aldrig falla mig in! Bara tanken på att folk ska bo i mina grejer går mig rysningar (av obehag).
    Däremot har jag varit tvungen att ”låna ut den” till familj och någon nära vän, men där går gränsen!
    Och då har jag städat som en idiot och tagit bort sånt jag inte vill att som ska se/använda/råka ha sönder.

    Hu nej, och inte för så kort tid! Om jag skulle hyra ut skulle jag så klart ta bort allt privat, och då skulle det vara för en längre tid. Alternativt till någon jag känner förstås.

    Jag har hyrt lägenhet via airbnb och var typ livrädd att ens titta på saker jag inte ”behövde” titta på för tänk om snubben som hyrde ut satt upp gömda kameror runt om i lägenheten ?

    Jag hade själv kunnat hyra ut, bara låst in eller tagit med vissa saker. Men jag bor inte på ett så attraktivt ställe så det skulle nog aldrig hända.

    Jag hade aldrig gjort det!! Jag nojar dessutom över att svärmor ska bo här i några dagar i samband med att vi ska in till förlossning/BB. Hon ska vara barnvakt till vårt äldre barn. Svärmor är en snokare av rang ? Har väl inga jättehemligheter undanstoppade, men känns ändå obekvämt om hon går och gräver runt bland alla ens saker ?

      Du anar inte hur skönt det är och höra att jag inte är ensam om att tycka så om min svärmor ? Hon vill mata katten när det är dags för vår förlossning om 2 v, aldrig! Snabbt svarade jag att jag redan löst det med grannen, sen när hon gick hem fick jag gå över och fråga. Jag tycker inte ens om att hon har extranyckel, men jag jobbar på att försöka släppa den känslan. (Men tror ändå att hon mkt väl kan ”kicka inom” imellanåt när vi inte är hemma)

    Jag skulle vara orolig att dom gör ett skrymsle dom kan gömma sig i, ta kopia på nyckeln och psykomörda mig i sömnen ?

    Jag skulle hyra ut min lgh, men isf flytta ut alla mina privata saker. Tveksamt om jag skulle orka göra det en kortare tid. Till familj och vänner skulle jag absolut låna ut den, förstår inte hur man inte vill det?

    Ja, jag tycker inte att man ska dra alla hyresgäster över en kan.

    #inteallahyresgäster

    Om jag känner personen som hyr så har jag inga problem med att de använder min lägenhet när jag är borta. Främlingar däremot…

    Det sjukaste/konstigaste jag varit med om var dock när jag och min kille var i New York för ett år sedan. Vi hyrde ett loft av en kille, som hade nedervåningen som sin. Egentligen inga problem med att dela kök och så, men en kväll kom han hem med en dejt. De gick direkt till sovrummet och började ligga. Högljutt. Det blev jag väldigt obekväm av, samtidigt som han såklart måste få ha ett (sex)liv även om han hyr ut sitt loft.

    Jag vill knappt ha besök av min familj med risk för att någon ska repa mitt vitlackerade bord ?

    Ännu mindre bo hos någon, kan ju sitta kameror undangömda? Bo på hotell är också hemskt. Finns säkert kameror där också! För att inte tala om vad städarna gör med tandborstarna?

    Ja, lite paranoid är jag.

      Har du inte med dig egen tandborste? Eller tror du de på pin ki snuskar sig med allas tandborstar?

      Och fuck Nöjesguiden, jag postar inte för snabbt!

        Tror dom snuskar med allas tandborstar ?
        Nä, inte riktigt men paranoid är jag. Tanken finns där att det kan förekomma.

    Jag testade att hyra ut min lägenhet till en vän under sommaren. Eftersom det var en vän så tänkte jag att det inte var någon fara. När jag fick tillbaka lägenheten var den ostädad, köksredskap hade bränts sönder (Han hade ex lagt ett durkslag av plast på en spisplatta så att den smälte), matlådor hade använts och ”tappats bort”, han hade kladdat med svart tusch på mitt vita köksbord och mitt torra matförråd+frys var helt tömt utan lov (Anledningen enligt honom varför han åt upp min mat var att han var för trött efter jobbet för att gå och handla).

    Blev mest förvånad över att man fick se en helt ny sida av personen. Har iaf lärt mig att aldrig låna ut min bostad, inte ens till ”vänner”. :/

      Jag skulle säga att det är mindre riskfyllt att hyra ut till någon man inte känner, speciellt via air bnb där kan läsa tidigare omdömen. Man riskerar heller inte vänskaper och kan vara hårdare i sin kommunikation om ex hyran är sen, vilket kan bli svårare att vara med en vän man litar på. Själv hyr jag bara ut till personer jag inte känner, då det känns enklare!

    Nej, aldrig!! Tycker det är jobbigt när man har flera gäster hemma och inte ”har uppsikt” över alla samtidigt. Det låter helt sjukt, jag vet. Innan jag får gäster städar jag alltid toaletten som en dåre, vi snackar i klass med flyttstädning. Går igenom badrumsskåpet och putsar varenda flaska och ställer in med millimeterprecision just för att är det nånstans det är fritt fram för folk att snoka så är det när de är bakom en låst dörr…

      På allvar, sök hjälp… Det där är inte normalt…. Och dessutom, så intressant är du knappast att de vill snoka hemma hos dig.

        Vilken onödig kommentar.

      Haha, det är lite vansinne kanske MEN jag är väl lite som du faktiskt. Jag utgår alltid från att folk ska snoka. Alltså inte dra igenom hela lägenheten i jakt efter något, men tror inte det är ovanligt att en gäst ”i farten” kollar nåt badrumsskåp eller liknande. Just badrummet får jag en känsla av att folk är nyfikna på? Har säkert själv gjort det nån gång i någon annans badrumsskåp, kanske därför. Viktigare är annars det som står framme. Har jag något jag skäms över framme, synligt? Eller så är jag med hela lägenheten. Därför får jag lite ångest av oanmälda besök. :p

        I badrummet har jag en öppen hylla; inga skåpdörrar. Folk får glo bäst de vill. 🙂

      Du borde fylla badrumsskåpet med typ glitter eller flirtkulor! Så tas personerna på bar gärning!

    Skulle jag hyra ut min lgh med alla mina saker kvar? Nej. Skulle jag hyra ut min lgh, men först plocka bort de mest privata grejerna? Absolut.

    Alltså på riktigt, FUCK Nöjesguiden och deras jävla skitreklam som tar över hela sidan. Ska bli så jävla skönt när den här bloggen flyttar….

    Jag hyrde ut min lägenhet i andra hand, fast helt tom. Och jag valde en tjej som jag visste var på jakt efter ställe att bo, och för att slippa uppsägningstid och liknande gjorde jag så istället… Ja, kanske finns det en mer behövande någonstans, men jag ville få in en ung tjej med fastjobb i lägenheten så hon skulle slippa bostadsbristen.

    Har flera gånger hyrt ett lyxigt hus på smögen. Sitter kameror i flera rum eftersom huset är larmat och övervakat. Funderade i somras på om ägaren också kan se i kamerorna el om det endast är larmbolaget som kan det om larmet går.

      Med det larm som jag har med kameror inkluderade kan jag se live vad som händer i lägenheten 😉

      Det larmbolag exet och jag använde, hade kameror vi kunde se i realtid från mobilen, bra att ha lite koll på hundarna iaf hehe. Hatade dock känslan av att bo med kameror i nästan varje rum och tänka att de när som helst kan gå in och kika vad jag pysslar med… Men bodde på landet så det övervägde att ha med risk att de tjuvsnokade hehe.

    Camilla, du borde kika närmare på
    Att paow o Lace tagit bort varenda bilder på varandra i sina respektive instagramkonton och avföljt varandra.

      Förvånande.

      Lance har dock massa bilder kvar på Paow!

        Inte på sin nya instagram

    Känner flera som hyr ut under kortare och längre perioder. En av dem skulle iväg på en weekend (!) och passade då på att hyra ut sin (enligt min mening) fina lägenhet. Men han verkade tycka det var värt det helt enkelt. Själv vet jag inte om jag hade tyckt det var värt besväret under så kort tid, men men. Känner också en som gör husbyte (med andra familjer från utlandet) under några veckor under sommaren. De verkar inte heller tycka det känns konstigt. De gånger jag frågat om de inte är oroliga blir jag typ dumförklarad.

    Undrar varför folk (i klunsige jag själv? Jag är inget undantag) tror och är rädd att folk ska snoka så mycket?
    Snokar vi som är rädd för det? Är de därför vi vet att de förekommer? ?

    Jag kan erkänna att jag kan absolut kolla lite i folks badrumsskåp.. varför vet jag inte? Jag har en extrem kärlek för parfymer, krämer och allt som luktar gott! Kanske är därför ?

      *inklusive

    Skulle aldrig göra det sjäöv. Har en bekant som hyrde ut sin etta via Airbnb under två helger under stora evenemang i staden (sov över hos pojkvännen istället), hon fick 8000 kronor för det… inte illa ändå!

    Har både hyrt ut min lägenhet både kortare period via air bnb och längre perioder till andrahandshyresgäster. Vi hyr ut vår lägenhet helt möblerad just nu faktiskt då vi inte bor i Sverige.

    Funkar hur bra som helst, hade inte klarat av två hyror men vill inte släppa lägenheten. Jag tar bara bort fotoalbum, visst porslin jag är extra rädd om (plus att hyresgästerna behöver lite egen plats i skåpen för sina grejor), kläder och alla toalettsaker så garderober och toaletskåp är tomma. Annars lämnar jag allt, det har går hur bra som helst och då har jag ändå hyrt ut till kanske 20 personer under åren ungefär. Det värsta som hänt är att någon varit sen med hyran ett par tillfällen, att någon duschade i badrummet utan att torka bort vattnet på golvet så badrumsmattan satt fast i golvet när jag kom tillbaks (fick dra bort den med pincett från golvet!!), samt att hyresgäster hittat annat boende under uthyrningsperioden så jag fått fixa ny hyresgäst när jag varit långt utanför Sverige. Men alla har varit trevliga, kommunikativa och betalat hyran. Förstår inte rädslan av att andra använder ”mina” grejor, tycker bara det är trevligt att andra kan använda och trivas i ”mitt” hem.

    Usch skulle aldrig våga hyra ut. Har själv hyrt av privatpersoner, bl a via Airbnb både i Sverige och andra länder och det är ju smidigt. Men om jag skulle hyra ut mitt eget hus skulle jag behöva lägga så mycket tid på att gömma bort mina privata grejer. Plus att jag är paranoid kring att folk ska rota. Mer rädd för rotandet i privata grejer än att de skulle ha sönder något. Med vänlig hälsning en som värnar extremt mycket om sitt privatliv

      Men vad gör du då när du hyr? Du måste ju nästan vara en som snokar om du är så säker på att andra gör det?

        Nej snokar inte (även om jag såklart kan vara jättenyfiken så vill jag inte gräva i andras grejer). Men har livlig fantasi och tänker att alla inte är som jag, och att det nog kan finnas gott om snokare.

    Skulle ej vilja hyra ut min lägenhet, varken till någon okänd eller vänner. Tycker knappt om att ha folk hemma hos mig för att jag måste städa före de kommer och efter de går. Räcker med att jag har OCD och måste städa varje dag.

    Absolut kan jag göra det! Bara jag få flytta bort min dator, kläder & sexleksaker!

    Jag hyr ut möblerat i andra hand men har ingenting jag är rädd om där. Har givetvis tömt på personliga saker. Är nöjd med min hyresgäst men hon kunde städat bättre. Ugnen var något av det smutsigaste jag har sett, efter jag själv gjorde rent den var den så skinande att jag var tvungen att öppna den varje gång jag var i köket bara för känslan. ? Hon hade tom tagit ledigt hela dagen för att flyttstäda men så rent var det ju verkligen inte. Är inte så känslig så sket i det, hon fick fortsätta hyra nästa period igen och jag städade lite. OBS tar heller ej ockerhyra som de flesta andra på andrahandsmarknaden. Fy på er!

    Tilläggas ska att det behövs tillstånd för att hyra ut, även korttid med airbnb osv. Oavsett om det är hyres eller bostadsrätt. De flesta föreningar tillåter det inte, äggen ni en egen fastighet är det givetvis fritt fram.

    Hyrde ut vår lägenhet en vecka när vi var utomlands och tog samma kostnad som för vårt hotell. Har en låsbar Walk in closet eftersom jag har lite för dyra väskor skor mm men tog en Ikeakasse bara och stoppar ned typ svenskt tenn saker och fotoalbum. Fick tillbaka lägenheten lika fin och då hade jag ändå haft städerska innan. Detta var med airbnb och vi var nöjda!

    Hon hyrde också ut deras lägenhet under hela sommaren medan de var på Gotland!

    Elsas make står fortfarande skriven på hyresrätten han bodde i när de träffades. Skön extrainkomst för att täcka utgifterna för lägenheten på söder och huset på Gotland. Osolidariskt!

    Jag tänkte hyra ut min lägenhet när Eurovision var i Malmö då man kunde få upp till 10 000 för eurovision veckan. Det som hindrade mig var dock att jag då skulle få bo med morsan i en vecka, och vi vet ju hur det går när mammor och döttrar är tillsammans i mer än 3 timmar :/

    Hyrde ut min lägenhet medan jag var på utbytestermin. Förutom att hon alltid betalade hyra en dag senare än vi kommit överens om och ville slippa de sista dagarnas hyra när hon flyttat ut (det fick hon inte, hade flyttat fram datumet för hennes skull) så gick det hur bra som helst. Men då var jag också MYCKET petig med kontrakt kring allt. Tror att det satte standarden till viss del. Hade klasskompisar som inte ens kollade upp om den som skulle hyra hade hemförsäkring, vilket är extremt viktigt om man ska ha en andrahandsboende.

    Ni som är rädda för att folk ska rota, vad tror ni de ska hitta? Jag tror ingen är intresserad av mina underbrallor och även om nån nu skulle rota runt – det är ju bara grejor! Värre isf att hyra ut till nån man känner. Skulle lätt hyra ut själv men maken är inte av samma uppfattning. Annars är det perfekt att lånbyta hus och slippa betala en massa för boende.

    Aldrig! Är paranoid…tänk er som hyrt ut…kan det finnas små dolda kameror kvar i ert hem som sänder nu när ni bor där? Någon som gjort en kopia på er nyckel och nu kan komma och gå som den vill när ni sover? RYYYYYYYYS

    Min mamma hyr ut sitt stooora hus varje sommar i en vecka åt norskar, det har hon gjort så länge jag kan minnas och åt nya personer varenda gång, har funkat superbra 😀 då har hon lämnat nästan allting i hemmet framme som det är, förutom dator

    Min familj har ända sen jag var liten (typ 1 år) gjort house exchange, dvs. en annan familj (från ett annat land) bor i vårt hus under semestern, och vi bor i deras! Då tömmer vi bara lite plats i garderoben åt varandra, annars låter vi nog allt stå. Det värsta som har hänt (har gjort det närmare tjugo gånger) var att en vas gick sönder en gång, och de ringde och berättade det och frågade vad de skulle lägga för pengar för den :’D Det har vart hur kul som helst, och framförallt skönt, att kunna bo i ett hus, med grannar, och så nära lokalbefolkningen! Dessutom så tycker jag hotell alltid är så lika varandra, oavsett var i världen man är, men inne i folks hus är det väldigt olika! Det är kul och extremt givande. Man betalar heller inget, då man liksom byter hus. Ibland har vi också bytt bilar! Kan varmt rekommenderas 😀

    Vi har ett sånt hem där ingen längre knackar utan bara stiger på. Folk som här är kollar i kylskåpet, tar fram böcker ur bokhyllan och använder micro och porslin helt fritt. Inte heller behöver vi städa inför besök då de ändå så bara känner sig hemma. Bästa minnena är 1: när klockan var 9.00 en lördag och vi och en övernattande gäst åt frukost och ytterdörren flög upp, två hårt festande vänner ramlat in och de går raka vägen in och sover i vardagsrummet utan att ens hälsa (de minns inget, bara att de skulle hem) och 2: när nån kom på den briljanta idéen att leka kurragömma på en fest här med 15 pers på 74kvm. Vi hade folk i tvättkorgen, inkrypta i skåp, i badkaret och ja överallt. Men jag o min man älskar att ha ett öppet hem. Här är alla hemma, även om det såklart också är härligt de få kvällar man får ha hemmet för sig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.