Älskade Therese

Therese Lindgren:

Jag blir så glad och stolt som kollega på nätet till Therese Lindgren för att hon gör den här filmen.
Precis som hon säger i sin video så är det nog många unga som tillbringar mer tid på nätet med henne än med sina föräldrar och det är säkert betydligt lättare för många att ställa frågor till henne och som lyssnar på henne än att sina föräldrar.
Det gör mig samtidigt så vansinnigt arg och förbannad att en sådan här video ens ska behövas göras men så ser tyvärr verkligheten ut.
Grooming händer och kan hända överallt men har flyttats från simhallar, idrottsanläggningar och lekplatser ut på internet.
Grooming är olagligt och aldrig ett barns fel – oavsett vad som händer eller har hänt –  och precis som Therese säger så finns det vuxna att prata med anonymt om man tycker att det är för jobbigt att vända sig till en förälder eller annan vuxen som man känner.

Har du blivit utsatt för grooming eller på annat vis fått kontakt med en vuxen som pratar eller skriver till dig på ett sätt gör dig obekväm?
Du kan alltid, alltid kontakta BRIS för att få hjälp, råd och stöd.
Och kom ihåg!
Det är ALDRIG ditt fel!!

https://www.bris.se

41 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Så fint av Therese. Detta hände även mig som ung, när jag var mellan 10 och 13. Det var vanligt att gamla män som låtsades vara tjejer. Så man trodde man blev vän med en tjej i samma ålder.

  Kan tänka mig att det är än värre idag. Usch.

  ❤️❤️❤️❤️❤️

  Så fantastiskt bra och nödvändigt.

  Tack Therese!

  Moa

  Hjälp. Har en dotter som är 8 år och det där tog verkligen hårt. Jag har inte själv växt upp med internet på det sättet och vet inte hur jag skall skydda henne. På min tid fanns typ heta linjen och någon porrtidning man hittade i skogen. Nu finns porr en googling bort och anonyma män på nätet som kan luras hur mycket de vill. Så himla skrämmande och jag vill skydda mig dotter till alla pris. Är så uppgiven över hur män beter sig mig kvinnor, flickor och barn.

   Varför inte titta på den här filmen tillsammans?

   Förklara varför du är orolig för henne.

   Ta det därifrån. Låt henne ”leda” diskussionen och bestämma vilka frågor som är viktiga i hennes värld.

   Svara inte på mer än vad hon faktiskt frågar om.

   Be skolan visa fimen och ta diskussionen i klassrummet.

   Lycka till!

   Moa

   Tror det är viktigt att förklara att blir hon vän med någon på nätet hon inte träffat, ska hon berätta det för dig innan de börjar skriva så mycket. Kan ju som sagt vara en snusk istället för en tjej som personen utger sig för att vara. Så berättar hon hemlisar till honom i tron att det är en tjejkompis hon funnit. ? Det är ju ett steg i alla fall..

   Försvann min kommentar? :/ Har inte skrivit något illa..

   Tack för bra tips. Känns så svårt att närma sig sådant här utan att skrämma henne. Vill inte att hon skall veta något om sex, övergrepp, fula gubbar, porr eller någonting tills hon är vuxen men det känns helt oundvikligt i dag. Vill skydda henne från allt. ?

    Problemet med att inte prata med sitt barn om sådant är att pedofilen kommer göra det, och då är din dotter helt oförberedd. Många av de barn som blivit utnyttjade hade ingen aning om att det var fel eftersom ingen pratade med dem, och således blev pedofilens jobb väldigt lätt. Det må vara jobbigt att prata med sitt barn om dessa saker, men det är betydligt jobbigare när ditt barn faktiskt blir utsatt.

    Jag tror att för att man ska öka oddsen att ett barn kommer och berättar för dig som förälder eller närstående vuxen om något otäckt hänt på nätet eller i livet i övrig så krävs det att vi vuxna pratar om sådana här saker med barnen. Det öppnar upp för fler samtal och minskar skammen som barnet kan känna inför att berätta.

  OT – kan vi prata om Alex Schulman som i sin senaste podd berättar att han lät sina barn se på skräckfilmen DET? Äldsta dottern är 6 år. VARFÖR gör man så här mot sina barn?? Är det här vanligt beteende hos föräldrar? Jag ser det som psykisk misshandel, överreagerar jag?

   Jag kan bara tala för mig själv, men jag fick se rätt räliga filmer om jag så önskade när jag var liten, och det har inte påverkat mig. Så det kan gå väl! Bara en inflikning.

   Ja du överdriver. Sluta urvattna uttryck som ”psykisk misshandel”, det är fan nedlåtande mot folk som verkligen utsätts för det.

   Dottern är för övrigt nästan 9, inte 6.

   Du överdriver otroligt mycket ja.
   Som barn ääälskade jag skräck, läste böcker, såg alla filmer osv osv.
   Om barnet är väldigt lättskrämt kan det vara olämpligt men ungar är olika.
   Psykisk misshandel är det verkligen inte?

   Nej tycker inte du överdriver. Bra att du bryr dej. Skulle själv fått hemska mardrömmar lång tid framöver om jag fått titta på sådana filmer så ung. Tycker inte det är ok.

   Min mamma lät mig kolla på vilken skräckis som helst när jag var liten. Är än idag sjukligt mörkrädd och extremt rädd för döden.

   Haha! Jag fick se den gamla IT när jag var liten, typ nio år. Vi hade en enrummare och jag kunde liksom inte ta vägen nån annan stans när mamma o pappa ville kolla. Jag blev människa ändå 🙂 Smygkollade dessutom allt jag inte fick kolla på annars också och kolla, idag är jag välutbildad och fullt funktionerande i samhället.

    Han sa ju även att han höll för ögonen när det vart extra läskigt?

    Måste vara skönt att veta att just du är normen och att alla barn är, och var exakt som dig. Berätta gärna för mig vad du vet då det skulle hjälpa otroligt i mitt dagliga arbete.

     Alla människor är olika, med olika känsligheter för skräck. Tycker faktiskt inte alls att det är lämpligt gör barn att se så läskiga filmer. Ingen kan veta i förväg hur barnet tar till sig filmen. Onödigt att utsetts barn för sånt!

     Minns en gång när jag och min syster fick se på arkiv x en kväll. Min syster som var ett år äldre tyckte de var de coolaste hon sett. Och jag får fortfarande kalla kårar av att bara höra introt. Och jag är närmare 30 nu. Då är arkiv x inte att jämföra med it.

   Såg väldigt läskiga filmer när jag var liten. Tog vilken jag ville. Den ända som har påverkat mig är Jaws. Har fortfarande problem med att simma i havet. Till och med badhus. Idag är jag 24 år. Annars gillar jag att bada men har alltid den i baktanken.
   Har sett värre filmer men inget som jag har blivit ärrad av.

  Såg en läsare på bellas blogg som hade länkat till det här inlägget hon skrev 2015:
  http://www.isabellalowengrip.se/2015/10/en-skopa-tur/

  Förstår att man ändras sen dess, men kändes lite komiskt bara i samband med hennes inlägg hon skrev för några dagar sen

   Men ja, du har länkat till det där gamla inlägget x antal gånger nu. Ge dig! Luktar stalkervarning ?

   Vad läskigt att läsa! Allt vad hon gör nu ju. Sjukt hur hon ändras så mycket. Fram och tillbaka.

   Hon är nog förtvivlad, vilsen och extremt tappad i livet.

  Tack för att du lyfter detta ämne i ett blogginlägg så fler kan ta del av hennes budskap..så viktigt. Önskar flera av hennes kollegor på Youtube var klok nog och länka hennes video.
  Therese du är en stor förebild. Du behövs!

  ”Kollega på nätet”.. ungefär som när Dessie var kollega med Zlatan ?

   JAG VILL OCKSÅ VARA KOLLEGA MED ZLATAN!!!
   Jag hade tänkt skriva typ ”fellow inlfuencer” eller liknande men det kändes MER än krystat då Therese och jag inte har mer gemensamt i det vi gör än att vi båda återfinns på nätet. =)

   Alex
   Konstigt att Youtubers är kallar sig själv kollegor ena sekund och andra inte. Ibland står de alltså upp för varandra andra sekund inte.
   De bevisar bara deras ytlighet för egen vinning. Då de blir uppbackad för ”misstag” de gjort och får stöttning då är de helt plötsligt kollegor.
   Men att använda sina sociala medier med många följare med viktigt innehåll,vart finns dessa främst äldre youtubers då?.kanske i full färd att spels en egocentread klipp. Hur mycket kan man älska sig själv egentligen. Och vill alla ska ta del av..suck.

   Hatten av för Therese som blandar sitt innehåll och använder sin stora räckvidd på media för bra spridning på ett vettigt och vuxet sätt.

  Jag tänker att det är viktigt att som förälder försöka skapa en relation med sina barn där dom hellre får sina nakenbilder skickade till sina föräldrar än att t ex träffa en äldre otäck man. Hur detta ska gå till det vet jag inte… hehe. Men jag fick såna hot själv när jag var i yngre tonåren och jag tänkte alltid att hellre att mamma och pappa fick se mina små platta tuttar på en bild än att jag skulle möta upp nån slusk. Hoppas det finns barn där ute som också känner sig så trygga.

   Fast det handlar nog inte om att man låter sin mamma och pappa se sina små platta tuttar, utan skammen. Skammen att man har tagit nakenbilder på sig själv. Man tror nog att föräldrarna ska bli arga, skämmas över en.

   Ja hoppas, hoppas.
   Har också alltid haft det väldigt tryggt hemifrån. Varit skyddad från typ allt ont och aldrig varit med om sånt där, eller ja en gång men jag fattade direkt att något inte var som det skulle så jag satte bara på min webbkamera, stängde av den och blockerade honom när han började be om annat. Då var jag 13, idag 25 och sen det hände har jag varit skeptisk till alla nya jag börjat prata med på Internet. Man vet verkligen aldrig vad det är för någon där och har något inte gått som jag trott har jag inte tvekat och tryckt på blockera med en gång 🙂

   Så känner man eller vet att något inte står rätt till, tveka inte, ta bort personen❤

  Försök inte få Therese till din ”kollega”. Du är inte i närheten av det hon gör för andra. Skulle snarare påstå att ni jobbar i helt olika ändar på nätet och jobbar för helt motsatta saker. Du är en källa till mobbing och näthat, och hon försöker att motverka mobbing och utsatthet på nätet.

   Ja men visst, vi låter alla bloggare och influencers göra smygreklam, luras och ljuga precis som de vill.
   Fy så taskigt att försöka rensa upp i träsket.
   Rena rama mobbingen att kritisera dåligt beteende. Vi ska bara fjäska och ge ytliga komplimanger hädanefter. Amen.

   Okej, vi säger så! ?
   Du om någon borde veta vad du pratar om med tanke på hur osympatiskt du brukar uttrycka dig här bland kommentarerna.
   Takes one to know one, eller vad är det man brukar säga?

    Men nu är det inte jag som påstår mig vara en kollega till Therese ?

     Nä, men fortfarande den som raljant lämnar kommentarer där du slänger anklagelser om mobbing och näthat omkring dig, samtidigt som jag enkelt kan se vad det är för kommentarer du lämnat här på bloggen tidigare..
     Du är nog den sista som borde uttala sig om hat och mobbing och kritisera andra för det, med tanke på din kommentarshistorik som är allt annat än sympatisk så du kan klättra mer från din höga häst igen…
     Schas!

  Vad fin hon är som använder sitt inflytande på ett så bra sätt <3

  Så glad över att Therese är min tweeniedotters ”storasyster” på nätet. Även om jag också försöker prata mycket om sociala medier, Internet osv så är det nog bra att hon även får höra det från Therese som ju är en förebild för henne (och säkert många andra barn också).

  Jättefin film! Önskar att jag sett denna när jag var liten. Blev tvingad att visa ”brösten” (var inte ens bröst då) för män som var 30+ när jag var 8 år.

  Så jävla VIKTIG video för unga tjejer. Är idag 22, men har även jag pratat med äldre män som gav mig som 13-17 åring komplimanger för min kropp, mitt söta ansikte och skrev vad de ville göra med mig. Och den unga, osäkra flickan i mig älskade detta, växte för stunden. Minuten efteråt var jag så full av skam, rakt igenom. Har aldrig berättat för någon, för jag skämdes så mycket. Så otroligt tacksam för min egen skull att jag aldrig någonsin träffade någon utav dessa män. Att visa upp sig i webbcam, eller skicka bilder är illa nog.. och tvingad kände man sig. För vissa blev så sura om man inte ville. För jag ville ju aldrig egentligen.

  Gud vad jag önskar att jag hade fått se den här videon när jag var 13.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.