Blondinbella investerar i stamcellsbolag

Jag har förresten en rolig sak att berätta och det är om Nordic Tech House nya investering. Vi har gått in i Cellaviva, det är ett börsnoterat bolag som forskar inom stamceller. De har även tagit fram en tjänst där man kan spara stamceller från efterbörden vid en förlossning. Forskningen går otroligt snabbt inom just stamceller och Cellaviva är ledande inom det. Målet är att i framtiden kunna använda sina barns stamceller om dom skulle bli sjuka.//Bella

Att Bella byter exponering på sin blogg mot aktier i olika företag framstår som rimligt när det handlar om klädföretaget Stylein och Champagnedistributören Guldkula eftersom detta är varor som många av bloggens läsare både är intresserade av och konsumerar.
Hur många av Bellas läsare som däremot är genuint intresserade av att köpa varor från ett stamcellsbolag är jag dock lite mer osäker på.
Bella och hennes start upföretag Nordic Tech House har nämligen bytt till sig aktier till ett värde av 2 miljoner kronor i företaget Nextcell mot att deras produkter marknadsförs på Bellas blogg.
Att Bella sen inte verkar ha noterat att företaget bytt namn från Cellaviva till Nextcell – edit: enligt Breakits artikel –  skriker inte direkt seriositet men det kanske är något för ”Head of företagsnejms” att hålla reda på?

Jag undrar om hon kommer erbjuda sina läsare en rabattkod som ger dem 10% rabatt för att låta Nextcell lagra efterbörden av deras förlossning?
Stamcellerna fryser bolaget ner för att kunna använda om barnet i framtiden får en allvarlig sjukdom men om jag tolkar Breakits artikel korrekt så är det hela fortfarande i ett trial and error-stadie så vad det är Bella ska visa upp och marknadsföra på sin blogg vet jag inte.

Vem vill investera dyra pengar i en metod som inte ens är utvecklad än?
Är inte detta att kapitalisera på nyblivna föräldrars rädslor?

125 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Kan säga att denna ”teknologi” är outforskad, dyr och i mina ögon helt onödig i dagsläget. Finns inget vetenskapligt belägg för att detta är vad som kan ditt barn. Om ditt barn blir sjukt, vad finns det för sannolikhet att vilja använda stamceller från den sjuka barnet? Är det inte helt bakvänt? Man borde ju vilja använda stamceller från ett annat, med säkerhet, friskt barn? Du ger ju inte stamcellstransplantation från en sjuk till en annan sjuk? För mig är detta bara ett sätt att lura stackars föräldrar till att betala multum för ngt som vi inte med säkerhet vet är effektivt.

  Svara

   Är du verkligen barnmorska?

   Jag höll med dig till du skrev att det är outforskat, sedan gick det nedför.

   Svara

    Jag har svårt att tänka mig en barnmorska som är så insatt i biomedicin.

    Svara

     Kanske du behöver vidga dina vyer?

     Svara

    Du höll alltså med fram till ”kan säga att denna teknologi är” 🙊

    Svara

   Men autologa stamcellstransplantationer sker redan idag ju. Inte från efterbörd, men från patienten efter att hen har blivit sjuk.

   Svara

    Kan du förklara mer utförligt BMA? Vad betyder autologa?

    Svara

     Att man ger patienten hens egna stamceller, (autologa=egna)

     Svara

   Någon bättre medicinskt insatt får väl rätta mig om jag cyklar iväg här, men de sjukdomar som behandlas med stamcellstransplantationer är väl sällan medfödda utan en händelse under livets gång har fått celler att spåra ur och orsaka sjukdom. De stamceller från födseln är ju ”friska” och borde i en väldig simpel teori gå att använda för att bota vissa tillstånd. Vilka sjukdomar som man kan använda dessa stamceller för att bota är väl fortfarande inte vidare klarlagt och det känns för en nästan lekman som mig att det man startar affärsidén i hopp om att framtiden kommer frambringa tekniken.

   Svara

    Jo, men precis. Stamceller är ju celler som ej genomgått differentiering = har ej fått sin slutgiltiga ”uppgift” (ex hud eller blodceller). De är helt enkelt omogna bara, och absolut inget fel på. Om vi tar ex cancer som exempel, så är det ju celler som okontrollerat delar sig och till slut metastaserar. Detta kan ske pga att genuttryck har uppreglerats och celler delas hejvilt. Dessa gener blir inte uppreglerade överallt och alla celler är inte sjuka. Alltså skulle bebisens stamceller inte vara sjuka. Nu pratar jag väldigt generellt, men i teorin skulle man då ex kunna ge sig själv en transplantation av blod eller benmärg.

    Svara

    Njae, nu går vi jättedjupt inom ett komplext ämne men även ex blod från en redan sjuk individ går att använda. Beror ffa på typ av cancer och vilka celler man vill åt. Ex vid blodcancer kan ’friska’ celler sorteras fram från helblodet och därefter återges till pat. Det kallas att man gör en ’purge’ och görs oftast med en maskin/metod som heter FACS.

    Svara

     Javisst, därför skrev jag ”generellt”. Känns inte relevant att gå in djupare än det jag skrev, men är väl medveten om att cancer inte är endast en sjukdom.

     Svara

  Nedfrysningen av stamcellerna görs redan nu, men användningsområdena är inte klara ännu.

  Svara

  För att en metod ska kunna utvecklas krävs att människor investerar i den. Sådana investeringar har möjliggjort välutvecklade metoder som dagligen minskar dödligheten och förbättrar prognosen för tusentals människor.

  Svara

   Ja precis och det är väl bra att det satsas mer pengar och resurser på sådant som kanske kan tillföra mänskligheten något vettigt.. Kan väl tycka att det är vettigt om ”influencers” inte bara ägnar sig åt att kränga champagne och smink utan också blandar det med välgörenhetsprojekt och bidrag till forskning. Vet inte om just stamceller är rätt att satsa på alls, men det känns mer förnuftigt än att investera i företag som verkligen bara levererar mer av sådant som vi redan konsumerar för mycket av.

   Svara

   Jag håller med men det är ju en annan sak än att tro att man köper en tjänst som kan rädda ens barn. Det är ju det Bella säljer, annars får väl folk köpa aktier i bolaget.

   Svara

  Som svar på din fråga CamCam, precis som du skriver i din sista mening, föräldrar, så tror jag att Bellas publik är den rätta för att hitta kunder. Många nyblivna mammor som läser där.

  Svara

   Är själv gravid och började genast spinna iväg i tankarna ”är det något man borde överväga??”.
   Så tror absolut du har rätt i det.

   Svara

   …skulle vara intressant Camilla om du skulle lyfta poängen i artikeln i SvD om varför det är så framgångsrikt med reklam via en influenser – att det är för att följare känner att de får tips av ” en vän”….

   https://www.svd.se/nara-relation–darfor-far-influencers-sa-stor-makt

   Svara

  jag vet att LCC ska byta namn till Löwengrip men just nu i skrivande stund på allabolag.se är det namngett som ”Löwengrip Beauty” xD xD

  Svara

   Då är det väl ok att det står Löwengrip på förpackningarna?
   Eller tycker du att det ska stå Beauty också?
   Löwengrip är ett varumärke (åtminstone så fungerar det som varumärke). Vad bolaget bakom heter är en annan sak. Det är ganska vanligt att varumärken har ägarbolag som heter något helt annat än varumärket.
   Många bolag i kosmetikbranschen har för övrigt många olika varumärken i sin portfölj t ex L’Oréal och Estée Lauder.

   Svara

    Ja det är helt sjukt, de äger nästan allt när man börjar grotta ner sig i det. (Vill inte köpa från märken som djurtestar i andra länder, så undviker därför L’Oréal och estee lauder och alla deras dotterbolag)

    Svara

  Reagerade också på att hon inte skrivit samma namn somna artikeln. Det känns verkligt oproffsigt att inte få rätt på en sån grej! Märkligt?

  Svara

   Nej, om man läser på företagets hemsida ser man att tjänsten som Bella skriver om, banken av stamceller går under namnet Cellaviva, medan företaget heter NextCell. Känns som ett mindre lyckat sätt förenkla för sina läsare, i och med att det verkar vara den tjänsten som Bella kommer marknadsföra.

   Svara

    Aha! Det förklarar ju saken, verkade extremt märkligt att hon inte skulle haft koll på namnet.

    Svara

     Men hon skriver faktiskt i inlägget att företaget heter Cellaviva, inte tjänsten.

     Svara

  Jag är inte alls insatt, men tycker det låter oetiskt. Vad händer med den gemensamma stamcellsbanken om de som har råd börjar spara stamceller privat? Har aldrig fött barn i Sverige, men i mitt nya hemland så fick vi frågan om vi kunde tänka oss att donera stamceller till forskning och det kunde vi såklart.

  Svara

   Förstår inte problemet direkt men kan inte heller så mycket om det. Varför skulle det vara oetiskt?

   Svara

    Tänker att folk blir mer egoistiska och låter bli att donera till den gemensamma banken när de kan spara till sig själva, det kostar det ju rätt mycket pengar så alla har inte råd. I dagsläget verkar det minst sagt råda ganska stor osäkerhet om att egna stamcellerna verkligen kommer att kunna användas, känns som att man profiterar på folks rädsla…

    Svara

    Om de rika kan köpa sig fria från sjukdomar som inte de ”fattiga” kan. Här behöver fattig inte betyda existensminimum utan en gräns där säg en del av populationen har råd att betala 700 000kr för att överleva medan andra delen inte kan det och dör. Än så länge har vi hyffsat jämlik vård i sverige där den gemensamma sjukvården (tänk hjärtstopp, cancer, organtransplantation, behov av intensivvård) är hyffsat jämlik oavsett plånbok. Annars kan du se filmen Elisiym.

    Svara

     Jag förstår vad du menar och håller med i sak, jag tycker personligen att privatsjukvården är problematisk då du i många fall kan få bättre vård för att du har råd att betala (tyvärr så har jag själv hycklat där då jag i desperation själv vid tillfälle har sökt privat sjukvård då öppenvården inte har gett mig lika bra hjälp). Men samtidigt: om människor kan investera i/köpa en ”produkt” så kommer den (förmodligen) att bli billigare med tiden, och förhoppningsvis bli en del av den jämlika vården. Jag tycker nog inte att man ska strunta i att ”lansera” metoder för att inte alla kommer att ha råd, för då blir det ju aldrig nånting av den och chanserna att alla ska kunna ta del av den är lika med noll.
     Det är för jävligt att det ska vara på det sättet, alla har rätt till hjälp, men om det finns möjlighet att i framtiden kunna erbjuda detta till alla (när forskningen har gått så långt) så får det väl vara värt det. Tänker jag då.

     Svara

     Tillägg: sen har ju flera delar av vården som alla nu har rätt till, oavsett plånbok som du skriver, från början varit något som bara de som haft råd har kunnat få hjälp av. Tyvärr. Men ju längre utvecklingen har kommit så har det blivit en del av öppenvården.
     Usch, känner mig typ smutsig när jag är så pragmatisk, låter hjärtlöst på nåt vis. Men ja…

     Svara

   Var bor du Soso?

   Svara

    Frankrike

    Svara

     Jag bor också i Frankrike och är gravid! Får se om dom kommer att fråga oss också…

     Svara

   Helt rätt, det här är en område där teknikfronten rusar framåt (visserligen bra!) men lagstiftningen och de etiska övervägandena inte alls hinner med.

   Svara

   Fast forskning är dyr och behöver pengar för att kunna utvecklas för att sedan bli billigare och tillgänglig för alla. Sen tror jag att folk som är villiga att donera stamceller i dagsläget även är det om de kan ha en egen bank av stamceller eftersom de förmodligen är pålästa om ämnet. Jag tycker att alla ska ha rätt till samma vård på sjukhus, men förstår faktiskt inte riktigt mentaliteten att ”har inte alla råd så ska inte dom som har råd få köpa” för skulle ingen köpa eller investera så skulle inte tekniken ens finnas, och då står vi och stampar.

   Svara

  Kommer ni ihåg när Bella hade massa idéer, som skulle bli inkomstbringande? Hon hade så mycket entreprenörsideér som ploppade ur henne varje timme att hon inte kunde umgås med jämnåriga, enligt egen utsago?

  Har ni tänkt på att hon helt släppt det spåret nu och antingen investerar i andras idéer, eller så som med flatterned och LCC säljer helt vanliga produkter.

  Svara

   Om man är ett investment bolag som t ex Löwengrip Invest så investerar man i andras idéer och företag det är själva poängen.

   Svara

    Ja, men det intressanta är ju just att hon lagt ner sina egna entreprenörsideer, för att istället starta ett investmentbolag.

    Svara

     Hur vet du att hon har lagt ner egna entreprenörsideer?
     Hennes investmentbolag är väl inte nystartat?

     Svara

     Hon har slutat prata om sina entreprenörsideer för att istället investera i andras ideer. Nordic tech house har funnits sedan sep 2017, vet ej hur länge hon investerat I andra ftg genom löwengrip invest.

     Svara

     Hon skrev senast för ett par dagar sedan om en idé hon har och som hennes ena bolag ska förverkliga.

     Mår ni bättre av att försöka hitta fel i exakt allt som Bella gör/inte gör? Fantastiskt imponerande att ni har den orken och tiden!

     Svara

     Det var knappas ens kritik utan mer en reflektion…

     Sen har det ingenting med personen Isabella Löwengrip att göra. Som hon själv berättar ( igen och igen och igen) så är hennes blogg en marknadsföringskanal och vad som står inläggen beror inte på vad Bella har på hjärtat utan är en uttänkt strategi. Hon målar medvetet upp en person som ska engagera. Man måste kunna kritisera en marknadsföringsprodukt som sprids till så många människor? Isabella tar som hon själv också upprepat påpekat inte illa upp, så det är inget problem.

     Mitt intryck är att det blivit mycket mindre fokus på ”smarta ideér” och mycket mer på företagstaktik. Kanske Bella skriver ett inlägg om det själv i framtiden, att hon skiftat fokus? Blir du sur ändå?

     Svara

    Så mycket förstår jag också 🙂 Det var en reflektion över hur det ändrats vad hon marknadsför som unikt med personen Bella.

    Förut mer på spåret att hon hade alldeles unikt mycket ideér, något som är lite lustigt idag med tanke på att de bolag hon har idag som hon startat själv säljer vanliga skor och hudvård (knappast nya idéer) Nu är hennes grej mer att hon är duktig på marknadsföring, hopplöst logisk samt arbetar hårt?

    (Sidospår apropå att vara extremt logisk – vad hade Saga Norén sagt om the secret, som Bella gick upp i totalt en period?)

    Svara

    Problemet med Löwengrip Invest är att bolaget inte har några pengar. För att vara ett bolag som investerar i startups så behövs ordentligt med kapital – normalt flera hundra miljoner.
    Natural Cycles t ex tog in 250 miljoner sek förra året i riskkapital – Investors riskkapitalbolag EQT:s tech-gren EQT Ventures var huvudinvesterare. Bidrog Bella och Löwengrip Invest med något riskkapital? Nej, i denna liga finns bara företag med ordentligt med kapital och starka ägare bakom.

    Svara

  Finns det någon här som har eller känner någon som har MS och genomgått en stamcellsbehandling?

  Svara

  OT! Någon mer som lyssnat på framgångspodden med Alexander Bard? Ganska tidigt in i avsnittet så berömmer Bard Isabella, bland annat om att hon knullar med andra män efter skilsmässan.

  Svara

  Vad Bella än gör så är det fel. Du skriver ”Vem vill investera i en metod som inte ens är utvecklad än” ja hur tror du forskning och utveckling ska kunna bedrivas om det inte finns någon som investerar i det på idée stadiet?

  Svara

   Håller med. Men Camilla måste ju skriva sitt ”minst ett om dagen Bella inlägg”. Då blir det tunt.

   Svara

   Håller med

   Svara

  Det kanske är en riskfylld men smart investering om den här teknologin blir stor i framtiden. Lite märkligt att marknadsföra det på en blogg bara, speciellt om det är i ett tidigt stadie?

  Svara

  Elena Belle lämnade stamcellprov på sitt barnbinnan de lämnade BB om jag kommer ihåg rätt från hennes podd…

  Svara

   Barn innan*

   Svara

   Det är ganska standard här i USA, om man är någorlunda välbärgad iaf. Många doktorer lägger upp det som att det är det bästa alternativet för barnets framtid, verkligen ett sätt att profitera på föräldrars rädslor.

   Svara

    ..det är väl så Bella oxå vill göra, skulle jag gissa. Allt som kan tjänas pengar på! Tror inte alls hon investerar och gör reklam av humanistiska skäl…

    Svara

    Haha, ja eftersom läkare i USA betalas för att sälja in dyra behandlingar. Har en kompis i USA (amerikan) som är läkare, han är lätt avundsjuk på svenska läkare som främst har patitent i fokus och inte behöver riskera att bli stämda, att sjukhuset blir stämt och ska dra in pengar till sjukhuset genom dyra onödiga behandlingar.

    Svara

  Jo, men som svar på frågan ”Vem vill investera dyra pengar i en metod som inte ens är utvecklad än?” – det är ju så investeringar funkar! Man satsar pengar på nåt som man uppfattar har utvecklingspotential.

  Svara

   Så sant så. Hur skulle världen se ut om man aldrig tog risker eller investerade i något innovativt utan att veta om det blir flopp eller succé? För en gångs skull gillar jag att Bella tänker utanför boxen lite.

   Svara

   Fast i den här sammanhanget (CamCams inlägg) åsyftas nog snarare att köpa tjänsten (för egen vinning) än att investera i forsking.

   Svara

    Ja, exakt! Det är ju Bellas läsare man vill nå genom att byta aktier mot blogginlägg. Inte investerare…

    Svara

     Med säkerhet är det så det gått till när Bella fick sina aktier i NaturalCycles. Hennes innehav i NC är dock försumbart – vill minnas att det är max en procent av aktiekapitalet. Fast Bella får förstås det att låta som hon äger en stor bit av NC 🙂
     Övriga ”investeringar” vet jag inte om det bara är fråga om aktier mot reklam. Nordic Tech House är dock ett företag där Bella har partners – Pingis, Linus, Viktor och Patrik. Om investeringarna görs i namn av Nordic Tech House så undrar man ju om det bara är Bella som ska ställa upp eller om övriga partners också bidrar och då med pengar?

     Svara

  Problemet här är att företag som arbetar med stamcellsforskning på nyföddas blod gärna vill ta blodet som finns i navelsträngen. Alltså barnets blod som det behöver vid förlossningen. Att avnavla ett barn direkt gör att upp mot 1/3 av barnets blod kan bli kvar i moderkakan. Alla barn har rätt till sitt blod och sen avnavling (inte 2-3 minuter som förlossningarna förespråkar, utan tills den orörda navelsträngen är vit, slapp och slutat pulsera. Kan ta allt från någon minut upp till en timme) och barnets blod ska definitivt inte gå till någon forskning. Allt annat är oetiskt!

  Svara

   Eeeeeh!

   (Har inte mer tid än så idag tyvärr)

   Svara

    Kan inte du någon gång komma med vettig kritik på sånt du inte håller med om? Istället för att bara försöka ge sken av att du kan mycket mer men inte orkar bemöda dig att svara på så dumma saker, vilket i princip alltid är fallet i dina kommentarer.

    Svara

     Det är det inte alls det min vän. Ofta jag förklarar utförligt när jag har tid. Men det tar faktiskt rätt mycket tid att räta ut allt som är fel.

     Jag beskylls för att ha mycket tid att lägga på den här bloggen. Det har jag inte. Inte så mycket att jag skulle kunna i varje fråga någon skriver en felaktighet ha tid att berätta precis hur det ligger till, och jag tycker det är viktigt att vara noga.

     Såååå, jag påpekar när jag ser ett fel, sedan får du själv ta dig tiden att leta upp hur det verkligen ligger till.

     Nu har jag både svarat på att jag faktiskt visst skriver ofta hur saken egetligen ligger till och förklarat för dig varför jag inte alltid gör det.

     Ha en bra dag!

     Svara

     TRH: Vet inte vad ditt ’Eeeeeh!’ betyder, men om du menar att W har fel så är det du som har fel – finns mycket forskning på detta. Jag har inte heller tid att ’räta ut allt som är fel’, men är säker på att du klarar att googla!

     Svara

     Tillägg. Och när jag väl skriver något så avkrävs jag också på källor och länkar. Förstår du hur mycket tid det tar (även om jag oftast låter bli att ge dem för jag känner inte något behov av att bevisa vad jag säger).

     Svara

    Har läst vad du skriver längre ner Hmm.
    Men jag kan tycka att har du inte tid att skriva något mer än Eeeeeh så ärdet bättre att låta bli just det svaret, man behöver ju inte kommentera allt om man har ont om tid. För Eeeeeh är ju totalt obegripligt

    Svara

     Håller inte med. Tycker eh säger mycket.

     Svara

   Det är väl bättre att de tar från navelsträngen än från kroppen på den nyfödda?
   Läkarna vet nog sånt här bättre än du.

   Men nej, självklart är det oetiskt att driva forskningen framåt! Skäms på er forskare där ute som räddar liv med ert arbete!

   Svara

    Känns som att du borde vara mer påläst innan du kommenterar. http://www.unt.se/nyheter/uppsala/darfor-ar-sen-avnavling-bra-3741296.aspx

    Svara

    Blodet i navelsträngen på nyfött barn = barnets blod.
    Vet inte om du följde med på biologin men barnets blod går in i moderkakan och sedan tillbaka till kroppen, det är liksom inte ’två olika’ blod utan ett och samma blodomlopp. Skillnaden mellan att ta blod får navelsträngen kontra kroppen är lika stor som om du tar blodprov från armen eller fingret – det är ditt blod oavsett var i ditt blodomlopp det råkar befinna sig.
    Att klippa navelsträngen med en gång kontra att vänta kan tappa barnet på 30% av optimal blodmängd, för prematura så mycket som 50%, vilket motsvarar en blodförlust på 1,5-2 liter hos en vuxen.

    Svara

     Och just därför väntar man innan man blod. 😊

     (Cam sitter modd.)

     Svara

      Du hamnar där väldigt ofta och jag kan inte se varför? Så himla konstigt…

      Svara

     Det är lungt. Du hinner ju oftast få ut dem snabbt, men någon bugg har du. 😊

     Svara

     @—
     Men snälla någon, det var ju precis det jag menade! Det är samma blod, så vad spelar det för roll om det kommer från navelsträngen?!
     Min kritik var framförallt till den korkade kommentaren från W om att det skulle vara oetiskt att ta blod från ett barn för att använda till forskning.

     @Marja det var en enda studie med ytterst vaga slutsatser du länkade till… that’s all I’m gonna say.

     Svara

     Ytho, det spelar roll eftersom barnet behöver det där blodet, det ska tillåtas pulsera över till barnet från navelsträngen innan navelsträngen kläms åt eller klipps av. Dvs oavsett om blodet befinner sig i barnet eller i navelsträngen precis efter framfödandet hör det hemma i barnet och inte i en frys.

     Svara

     Det där tog de knappast upp på biologin i skolan

     Svara

     svar till hmm

     lugnt*

     Svara

     TRH: ’väntar man innan man blod’?

     Svara

   TRH: Vet inte vad ditt ’Eeeeeh!’ betyder, men om du menar att W har fel så är det du som har fel – finns mycket forskning på detta. Jag har inte heller tid att ’räta ut allt som är fel’, men är säker på att du klarar att googla!

   Svara

    Google är inte din vän. 😉

    Svara

     Så du menar att om du hittar tillförlitlig forskning genom att googla efter den så gills den inte, eller vad exakt är din poäng?
     Vet att du gillar att framställa dig själv som liiiiitelite smartare än oss andra, men tror de flesta fått med sig att man får sålla i sina googleträffar. Forskningen jag hänvisar till finns också att finna i peer reviewed artiklar som du säkert kan hitta på forskningsbibliotek om du inte vill använda dig av google – lycka till!

     Svara

     Och du menar att all forskning är indexerad på Google alternativt syns för alla betalväggar? Tror du allt finns på Google?

     Inte liiiiite. Mycket. 🙄😴

     Svara

     TRH: Jag antar att din lilla besserwisser attityd är någon strategi du har för att folk inte ska orka med att diskutera med dig så att du, på så sätt, inte behöver redogöra för dina faktapåståenden?

     Så google sållar alltså bort all forskning som säger emot detta påstår du? Varför talar du då inte om för ”—/” vart hen kan hitta de? Skulle även vara bussigt om du kunde förklara på vilka grunder du bedömt att den forskning som stödjer påståendet skulle vara mindre legitima än de som motsätter påståendet 🙂

     Svara

   3 minuter står det om här – http://www.niomanader.se/klipper-vi-navelstrangen-for-tidigt/
   Här också verkar det vara 3 minuter som gäller https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/svensk-metod-sprids-over-varlden
   Står ingenstans att man måste vänta så länge som du hävdar.
   Hur vet du när Cellaviva vill ta stamcellerna? ”Karolinska Institutet Science Park på Karolinska Huddinge. Vi har tillstånd av IVO (Inspektionen för vård – och omsorg), vi lyder under hälso – och sjukvårdslagen och vävnadslagen.”

   Svara

    I de undersökningar jag läst står tydligt att tiden det tar är högst individuell, minst 3 men upp till 20 min kan det ta för navelsträngen att pulsera färdigt. Det står också att de sista 30% kan vara de viktigaste pga högt järninnehåll etc.

    Svara

  Cellaviva är dotterbolaget som håller på med stamcellslagringen. Det hade alltså varit fel att skriva att NextCell håller på med lagring av stamceller. Att du inte kontrollerar det skriker inte direkt seriositet.

  Svara

  Jag tolkar denna text ”NextCell Pharma AB:s egenutvecklade metod. Vidare har bolaget en bifirma i Cellaviva, som är Sveriges första och enda stamcellsbank för familjesparande av stamceller från navelsträngsblod och navelsträngsvävnad.” som att nextcell är bolaget dom äger Cellaviva.

  Svara

  Har läst lite mer på deras webb nu. Tror att det där kan ta rejäl fart med Isabella som ambassadör. 25″ för att säkra sitt barns framtid gällande allvarliga sjukdomar känns inte så mycket tycker jag. Får ett seriöst intryck av Cellaviva när jag läser deras villkor osv. Jag hade nog gjort det om jag hade vetat att det fanns när min son föddes. Tycker att det är en intressant investering hon gör, ska bli spännande att följa. Ser inte så muntert ut i dagsläget dock https://www.allabolag.se/5569658361/nextcell-pharma-ab
  Cellaviva verkar inte redovisas separat så jag antar att det inte är ett dotterbolag utan en del av Nextcell.

  Svara

   25000 + 150kr/mån det lagras.

   Svara

    I kommentarsfältet på B.B:s blogg står det att det kostar 10 000 :-.

    Svara

    Jag undrar hur säkert sånt här är. Hur vet vi att dom lagrar allting korrekt, och att dom inte råkar slarva och blanda grejer eller tappa bort cellprov? Det är ju trots allt ett privat företag som inte behöver redovisa någonting. Vad händer om dom konkursar? Man blir av med sina celler och sina pengar. De handlar om stora summor om man haft celler lagrade under väldigt många år.

    Svara

     Korrekt! Väldigt viktiga frågor! Och ännu har ingen läst något avtal sindimellan företaget och föräldrarna som by proxy ger medgivande att barnet ska finnas där. Kommer säkert finnas massa finstilt som ingen ids läsa eller orka fatta de långtgående konsekvenserna av!
     Ffa, insamlingen (till vad som in effektuera blir en biobank) borde etikprövas mot gällande lagstiftning (som för övrigt motioneras att uppdateras snart) och konsekvensanalyseras innan en privat aktör tillåts.
     Jmf med PUK-blodprovsbanken, ska detta insamlande av biomaterial korrelerat mot individ få användas av ex polis/rättsväsende?

     Svara

     De verkar vara kontrollerade. ”Karolinska Institutet Science Park på Karolinska Huddinge. Vi har tillstånd av IVO (Inspektionen för vård – och omsorg), vi lyder under hälso – och sjukvårdslagen och vävnadslagen.”

     Svara

   Men du säkrar ju verkligen inte ditt barns framtid gällande allvarliga sjukdomar? Du komme kanske kunna hjälpa ditt barn mot en ev allvarlig sjukdom, om forskningen går åt det håller och tillräckligt snabbt? Det är spekulation (sen kan man ju tycka att det är värt det att chansa, men att säga att man säkrar sitt barns framtid från massa sjukdomar är inte sant).

   Svara

    Sant, fel formulerat av mig. Försöka försäkra sig om att eventuellt kunna ha en bättre chans att kunna hjälpa sitt barn vid eventuellt svår sjukdom längre fram i livet, var nog mer så jag tänkte att det skulle formuleras. Lite för snabb där. Sorry.

    Svara

     Vet ej om du är ironisk när du lägger innan extremt många eventuellt, kanske hit och dit? men jag tycker ändå att det är rätt stor skillnad att lägga 25 K på att helt säkert kunna hjälpa sin unge vid en diabetesdiagnos och att kanske kunna göra det med en rejäl dos tur.

     Svara

  Tänk om du skulle ta över som beslutsfattare kring alla hennes bolag. Tänker eftersom du alltid vet bättre än henne själv. Det gäller iofs både relationer, mat, barn, jobb och allt. Du måste ha en rejäl utbildning eller livserfarenhet! Wow!

  Svara

   Head of beslutfattande?

   Svara

    🤣😂🤣😂🤣😂
    det ser skitbra ut på visitkortet

    Svara

  Någon mer än jag som reflekterat över att hon numera alltid skriver ”Löwengrip HQ”. Ett head quarter (huvudkontor…?) kallas det väl om man har fler kontor och vad jag vet har de bara ett kontor och det i Sthlm? Känns lite uppblåst!

  Svara

   Förvånad?

   Svara

  Intressant att Blondinbella har adderat denna text i sin Instagram bio:

  ”Awarded as the most powerful business woman in Sweden 2018. Scandinavias biggest blog with 1.5m readers.”

  Vilket inte stämmer då det var 2 vinnare så det korrekta är ”Awarded as one of the most powerful business women in Sweden 2018”.

  Svara

  Självklart är Bella en bra ambassadör, här är det ju gravida föräldrar som ska luras, och det är väl något av Bellas paradgren.

  Dotterbolaget forskar ju inte på stamceller, utan fryser bara ner för dem som betalar, inget högteknologiskt över det. De sparade cellerna har i dagsläget ingen användning, men skulle kanske kunna få det i framtiden. Dock troligen inte för barnet som cellerna sparats från, utan för någon annan (i detta fall verkar de hoppas på att syskonen får nytta). Det finns redan nationella banker varför detta bara är humbug som bygger på föräldrars rädsla. Och en rejäl slant kostar det. 25.000 + 150 SEK i månaden blir 70.000 när barnet är 25 år.

  Madde Illmrud fick rejält med skit när hon gjorde reklam för ett likande bolag. Hon lovade sedan läsa på och återkomma, vilket hon givetvis inte gjort. http://madeleineilmrud.se/index.php/2016/06/13

  Man kan också läsa om vad forskare tycker om affärsidé på SVT här; https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/spara-blod-ny-trend-som-sagas-av-forskare
  Och om varför det faktiskt finns risker med insamlandet för barnet;
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/insamling-av-stamceller-riskerar-barns-halsa

  Det är säkert en bra investering för Bella, men jag tycker det ytterligare visar att hon är sjukt oseriös, hennes team måste ju också läst artiklarna och kritiken innan hon investerade, men valde att göra det ändå.

  Svara

   Kan du inte skriva en liknande kommentar på hennes blogg?

   Svara

    Tror väl knappast att denna kommentar skulle passera Bellas moderator.
    Rent allmänt brukar kritik mot nya projekt och investeringar inte passera nålsögat.

    Svara

  Det är ju bevisat att det funkar väldigt bra med stamceller vid flera olika sjukdomar. Senast har man ju forskat inom lungcancer och då har ju friska stamceller sats in för att ”fightas” med de sjuka. Även om man är sjuk har man ju friska stamceller, problemet är bara när sjuka celler fortsätter att dela sig och kopiera sig och överlever som dåliga. Får man då i sig friska celler som delar sig till fler friska så får man ju faktiskt en chans på riktigt att klara sig. Så detta är väl ingen dum idé alls? Dessutom beror det väl på från land till land. Skulle detta bli något som svenska sjukvården skulle godkänna som behandlingsmetod så kommer ju inte svenskar behöva köpa stamceller och lagra. Det är sjukvården som kommer att investera i sådant. Annat i länder som USA etc där allting betalas ur egen ficka.

  Svara

  Nja, läs på ni som funderar på att investera för era framtida barn. Det går redan att odla fram nya stamceller av ens egna, görs i bl a England för ögonsjukdomar (gula fläcken). Och det med metoder som är säkrare än på det stadium Cellaviva befinner sig. De lovar ju i princip bara att spara cellerna, så länge man pröjsar.
  Stamcellsforskn är extremt poppis just nu över hela världen sådet finns en uppsjö att välja bland och mer kommer. Däremot smart av BB att investera, många går nog på Cellavivas erbjudande

  Svara

  Måste fråga.
  Eftersom bolaget redan är börsnoterat… kan det vara så enkelt att Bella endast köpt aktier i det bolaget? Gör reklam för dem, så att fler blir intresserade av att köpa dem och priset stiger?

  Nä… nu ska jag baka bullar. Kardemummabullar! Avskyr kanelbullar.

  Svara

  Undrar om man kan få ett paketpris på stamceller vid födelsen och nedfrysning efter döden?
  Visserligen lär väl de bevarade stamcellerna möjliggöra ett jättelångt liv men om man nu ändå skulle dö vid 130 års ålder så kan det vara idé att frysas ned så man kan få del av ytterligare framtida forskning.
  En trevlig och framtidssäkrad gåva till ett nyfött barn m a o.
  En combo alltså – stamcellsförvaring + nedfrysning för framtida upptining. Heja 🙂

  Svara

   Jag skulle vilja bli uppstoppad när jag dör – går det, tror du?

   Svara

    Lycka för dig CamCam, det går alldeles utmärkt.

    Svara

    Finns en trevlig lösning med en plexiglascylinder och formalin. Lika vad vi äldre minns från biologilektionerna.
    Kan placeras i vardagsrummet till glädje för kommande generationer.

    Svara

  Har kikat på deras sida nu, men lyckas inte finna vad jag söker. Kanske någon annan kan 😛 ? Något typ av dokument där man kan läsa vad som gäller, typ om stamcellsägaren dör, vad sker med sc? Vad binder man sig till i kontrakten? Rättigheter/skyldigheter åt båda hållen osv.
  Får skylla på mitt oerhört sega nät -.-

  Svara

  Och börsnoterat är fel, bolaget ligger på Aktietorget, en helt annan sak

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Aktietorget

  Svara

   Ja, marknadsnoterat bolag är den rädda benämningen, inte börsnoterat:
   ”En vanlig missuppfattning är att samtliga bolag som är upptagna på en handelsplats är börsnoterade. Så är inte fallet, utan endast de bolag som är noterade på Nasdaqs huvudlista eller NGM-börsen betraktas som börsnoterade. Det innebär att de bolag som är noterade på till exempel Aktietorget och First North benämns som marknadsnoterade. Skillnaden mellan att vara börsnoterad jämfört med marknadsnoterad är att de bolag som är börsnoterade generellt sett har hårdare krav på sig när det kommer till regelverk och redovisning. Alla aktier som har en officiell kurssättning är marknadsnoterade.”
   Källa:
   https://dailybitsof.com/courses/feminvest-aktieskola/posts/olika-listor

   Svara

  Har läst vad du skriver längre ner Hmm.
  Men jag kan tycka att har du inte tid att skriva något mer än Eeeeeh så ärdet bättre att låta bli just det svaret, man behöver ju inte kommentera allt om man har ont om tid. För Eeeeeh är ju totalt obegripligt

  Svara

  Nu ser det ut (och låter som) att BB fått en DVT (djup ventrombos) i benet av allt flygflängande. Buhu

  Svara

   Jag såg det på Instagram.
   Trombos är ett logiskt förslag om det bara gäller ena foten.
   Hade hon stukat foten skulle hon förstås veta orsaken. Eller om hon blivit stucken av en geting vilket förstås är mindre troligt med hänsyn till årstiden 🙂
   Vore det vätskeansamlingar i bägge skulle man satsa på hjärtsvikt, njursvikt eller leversvikt…

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.