Inspirerad eller plagierad?

För några dagar sedan publicerade Jonna Jinton en video där hon hänger tvätt i djupsnö och som blev viral på en gång.
Den har setts över 10 miljoner gånger på Facebook och delats på mängder av olika sajter som hyllar både videon och Jonna.
Men…
Ungefär en månad tidigare publicerade isländska Rebekka Guðleifsdóttir bilden här uppe till vänster som på många sätt är snarlik Jonnas video – vilket många av påpekat här på bloggen.
Var går gränsen mellan att inspirera och plagiera?

Rebekka verkar vara allt annat än nöjd med Jonnas video vilket hon ger uttryck för på sin Facebooksida där hon samtidigt klandrar sig själv för att inte ha skyddat sin bild med en vattenstämpel eller liknande då den spridits och nu används av andra människor som tjänar pengar på den på Ebay och liknande.

Now I’m doubly irritated that some swedish woman re-created the exact same idea and made a friggin video that at least five people have sent to me just today, and since it’s a video, it’s being shared directly, rather than being downloaded and reposted.

Jag vet faktiskt inte vad som gäller här – om man gör en film av någonting man sett på en bild, är det då plagiat?
Är det någon av er som faktiskt vet, inte bara tycker en sak?
Borde Jonna Jinton åtminstone ha creddat den här isländska tjejen?

Tack för tips!

109 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Creddat henne kunde hon väl gjort.

   Håller med. Har följt Jonna några år och märker till och från att hon inte är speciellt originell med sina idéer. Hon ska ju t.ex. göra en skiva med kulning nu och hon framställer det som att hon kommer vara först i världen med en sådan skiva. Hon är helt klart ”inspirerad” av Susanne Rosenberg, Irmelin (som gjort flera skivor), med flera, och ibland är det rena plagiat av deras melodier i Jonnas videos.
   Men ja, den som syns mest hörs ju mest, så har det väl alltid varit!
   Därmed inte sagt att hon plagierat denna Rebekka. Det blir ju bara ord mot ord, även om Rebekka publicerade sin bild först…

  Kunde hon inte gjort något ”eget” då som att gått ut och lagt sig i en solstol eller något annat smått ironiskt tillhörande vädret. Förstår egentligen inte vad det är att gnabbas om. Vem som helst får väl gå ut i snö-helv*tet och hänga tvätt, såna här grejer/trender sprids ju värre än vägglöss så det är väl inget en kvinna på Island egentligen kan göra åt saken. Tyvärr. Kudos, for doing it first, eller vad?

  Det är inte någon unik idé att skoja om att hänga tvätt när det är snö. Jag tror knappast att Jonna har härmat den här tjejen. Snarare slump att de båda skojar om samma sak. Jag själv har samma humor och hade kunnat skoja om samma sak.

  Alltså det är ju inte säkert att Jonna ens sett den bilden först? Jag hade inte gjort det. Även om det såklart känns surt för den isländska tjejen så kan faktiskt två personer få samma idé oberoende av varandra.

   Enligt Jonna fick hon idén när hon såg torkvindan i all snö. Så inte genom att se isländskans film.

   Jag tror säkert massor av människor skojat om att hänga tvätt/ sola/ ha bikini osv i snö.

  Alltså inga konstuttryck uppstår ju i ett vakum, det finns alltid inspiration från andra.

  Jonnas är ju både proffsigare och roligare än den andra, så fattar inte varför hon isländskan är så missunnsam.

  Apropå ingen av de övre men Hamna på Felicia aveklövs youtube där hon i en kommentar säger att de ör förbjudet att bara säga nyx utan man måste säga hela nyx professional makeup.. what? Varför skulle de vara förbjudet för sponsrade influenser att bara säga nyx i en video? ?

   Därför att det finns ett annat märke, nuxe men uttalas nyx, som startades före nyx och som jag har för mig hade copyrightat namnet. Så därav är det väl logiskt att sponsrade influensers ska säga rätt namn ?

    Tack 🙂

  Detta är ju bara löjligt…

  Min mamma (bosatt i Norrbotten, ganska prick på polcirkeln) har hängt tvätten ute bland snön under lååång tid, hon och min pappa byggde huset i början av 80-talet och tvätten har vajat ute sedan dess. Pappa brukar skotta upp en gång fram till tvättställningen och en bit runt om så tvätten inte släpar i den meterhöga snön.

  Vem plagierar vem?

   Jamen, exakt! Jag skulle precis skriva det, att hänga tvätt trots snö är liksom inget nytt eller unikt. Trams.

    Ja, min mamma hängde alltid ut sin tvätt på vintern (Västerbotten). Sen när hon tog in den var den stelfrusen. Som plankor! Hon sa att det fungerade som mjukmedel, kläderna blev extra mjuka sedan de tinat 🙂

     Frystorkad tvätt! ?

  Äsch, ingen är ju kändis och lever på sina sociala medier så skit samma. Ska man bli sur för alla som filmar sina ungar biter i en citron, alla frierier som liknar varandra eller pranks som man gör som andra gjort.

   Hmmm Jinton lever i allra högsta grad på sina sociala medier…

   Du ska nog ta och googla lite innan du uttalar dig? Jonna har jobbat med sociala medier i många år. Arbetat med både Samsung och Hyundai bara för att nämna några. Hennes läsare kommer från alla världens hörn.

  Känns lite dumt att anta att Jonna skulle ha sett bilden, visst att den var uppmärksammad men inte sååå mycket va? Tycker absolut att J borde ha gett credit om hon blev inspirerad av den, men idéen känns verkligen inte så crazy and out there att det skulle vara otänkbart att olika personer skulle ha tänkt lika.

   Nämen precis. 3000 views är ju egentligen inte så mycket alls. Såklart för någon som inte är ”van” med att få stor spridning är det ju det men sett på hur många dom kunnat se den är det en relativt liten summa. Känns som många personer som bor i Norden eller typ Ryssland har liknande bilder undangömda någonstans. Iden tycker jag inte är så väldans orginell att hon Islänningen skulle varit den första i sitt slag att ta en sådan nä det tror jag inte.

  Maggans hund har precis varit riktigt sjuk i lungorna och nu drar hunden barnen med snowracer och dessutom utan en riktig dragutrustning. ”Efter bion selade jag och Charlie på Drago, sen lekte vi i snön och åkte snowracer efter honom i över två timmar på allmänningen …” Det finns en videosnutt på hennes Instagram och hunden ser inte riktigt ut att njuta av det. Såsom den inte gör på frisörfilmen heller.

  Förstår inte hur f*n hon tänker.

   Hon tänker inte alls.

    Tydligen inte, stackars hund. Snart får väl Maggan hinka i sig ”gratiskaffe” hos veterinären när hunden blir sjuk igen.

   Uppenbart att de köpt hunden som ett vapen och överfallslarm och inte som en tänkande kännande individ. Idioter som aldrig borde få ha djur.

    Ja hunden införskaffades ju som en vakthund och trygghet men det går inte att ta miste på kärleken mellan hunden och familjen, han verkar vara en älskad familjemedlem som har det bra. Fin hund som verkar väldigt kärleksfull.

   Hunden ser inte riktigt ut att lida heller väl, han ser inte direkt plågad ut.

    Det är en hund, han tänker inte så långt att han kan bli ännu sjukare av att göra något han tycker är kul. Det är ägarens ansvar.

  Vill minnas att min familj har ett foto någonstans ifrån en vinter som varade nästan ända ut till April. Där min lillebror hänger tvätt i badbrallor och skidglasögon med skinande sol i bakgrunden medans han står i djup snö. Tror mig minnas att mamma ville fota att hon hängt tvätt i ett snöigt april men lillebror clown av rang sprang såklart in och spexa till sig för ett roligare foto. Iofs var ju aldrig den bilden postat någonstans men tror nog många har en liknande bild i sina gömmor. Svårt läge i denna fråga ändå. Vet inte riktigt vad jag tycker.

  Att det är video och inte foto gör ingen skillnad, eftersom det bara är själva verket som är upphovsrättsskyddat. Konstnärliga idéer får en knycka hur mycket en vill, så Jonna kan hänga tvätt i vilket medium som helst. Däremot kan jag tycka att det hör till rent hyfs att credda originalkällan OM det är därifrån hon fått idén.

   Helt rätt, A. 🙂

  Vem säger att hon sett bilden? Jag har i alla fall inte sett den… ?

  Är det sant att Annica Englund dejtar Erkan Zengin?

   Var har du hört det?

   Var tvungen att googla och wow han var rätt snygg! Skulle inte banga

   Det är verkligen inte coolt. Trodde också det var häftigt tills en nobody som jag dejtade en annan spelare i Hammarby/hans lagkamrat. Slutade tom med att JAG dissade HONOM. För mycket hybris för min smak

    Vem har sagt något om att det är coolt?

  Sålänge Jonnas video har en individuell särprägel och uppfyller originalitet så är det inte plagiat. Utifrån det kan du diskutera huruvida det är plagiat eller ej.

   Kravet på originalitet*

  Kan man tjäna stålar på en sån här video på Ebay Camcam? Hur går det till? Lägger man ut halva filmen och hoppas på att någon bjuder en massa stålar för att se hela eller?
  Många frågor som kräver svar. ?

   Nä, det är alltså på den isländska tjejens bild som någon annan tjänat pengar. De har använt den som motiv på produkter till salu…

    Kan väl ändå inte bli någon storsäljare??

     Ingen aning faktiskt men hon verkar jätteupprörd över det!

     Men jag förstår inte hur en stämpel skulle hjälpa. Det skyddar väl bara just den bilden inte hela idéen?

     Modd ?

    Inte den här bilden, utan någon hon tagit tidigare!

     Var det svar till mig? Isf har du lust och förklara för jag förstår nog inte vad det gäller. ?

     Svar till bloggbevakning och O ang. att en bild blivit snodd från isländskan tidigare och använts till produkter som sålts utan hennes tillstånd.

  Jag kollade lite på Iconfest sidan för att rösta och ser att i ”årets snapchat” så är Simon Kachoa och Soran Ismail nominerade.
  Pinsamt..

   säkert nominerat sig själva..

  Försvann min kommentar för jag skrev Simons fulla namn? D:

   Nä, det andra.. =)

    Varför???

     Troligtvis för att inte folk ska kunna skriva rasistiskt, men om någon är blond så är det okej att skriva vilka elakheter som helst.

     Anonym sista. Så var det inte. Den som var orsaken till modd är allt annat än blond. Och man. ??

  Men gud, förlåt men fan vad töntigt! Tycker hon nästintill skämmer ut sig som surar över en sån småsak

   Håller med. Jonna är en riktig multi-konstnär med flera videos som gått viral över hela världen. Tvekar starkt på att hon ens sett den isländska tjejens bild

    Jonna jinton har liksom 127k följare på instagram, Rebekka 2056 st. Lite skillnad…

  Så jäkla unik är nog inte den idén ändå. Att två personer får samma idé, ungefär samtidigt, är inte helt ovanligt.

  Nähä, har hängt tvätt varje vinter sen jag flyttade hemifrån, gjorde mamma också så det har nog plumsats i snö i det sammanhanget i evigheters tider. Att Jonna gör en humoristisk filmsnutt av det hela är väl inget konstigt. Visste ni förresten att tvätten torkar även i minusgrader?

   Det visste inte jag ?? Satt och tänkte på hur sjutton den torkar. Tänkte att den skulle frysa och bli stenhård istället ??‍♀️

    Fast det blir den också! Stel som en planka. Fast den torkar också.

     Frystorkad tvätt

  Fick du svar på mailet du skickade angående blondinbellas halv miljon bloggbesökare?

   Nä, ingenting..

    Haha inte förvånad…

    Nu har hon ju också sagt att hon når ut till 2,6 miljoner personer per DAG.

     Men gud! Tror du att du kommer överleva detta!?

     ??? omg!! Extrainsatt möte i stödgruppen asap!

     2,6 miljoner…
     Mellons deltävlingar hade 2,8-2,9 milj tittare nu i år.
     Jag skulle då inte tro att Bellas sociala medier är lika intressanta för den svenska publiken som Mellon.
     Även om Simon sjunger ABBA och Bella tror att hon är störst och bäst.

  Både Jonna Jinton och Rebekka Guðleifsdóttir kallar sig fotografer och artister så det är väl därför som Rebekka reagerar extra när en ”kollega” eller ”konkurrent” inspireras och återskapar något som hon tycker sig ha kommit på originalidén till.
  Det var tydligen ok att hennes ursprungliga bild delades och hamnade på diverse hemsidor trots att hon inte fick credit för den. Men när sedan ”hennes idé” blir viral som video hos Jonna Jinton med miljoner visningar och ett par hundratusen delningar så blir hon förstås sur. En enstaka bild kan förstås aldrig bli viral på samma sätt som en video.
  Rent upphovsrättsligt tror jag dock inte någon kan anse sig ha mutat in upphovsrätten till alla bilder och filmer på temat tvättställning i djup snö. Det krävs större originalitet än så för att en idé ska vara skyddad.
  Å andra sidan kan man gott kosta på sig att tala om när man medvetet låter sig inspireras av någon förlaga. Är det en slump och man alltså inte vetat att någon annan redan kommit på samma sak så blir det förstås svårt att ge någon credit i förväg men det går ju att rätta till efteråt om man skulle vilja skapa lite goodwill.

  Alltså plagiering är väl inte när man bara gör något liknande utan när man tar bilder, text etc rakt av utan källhänvisning? Här har hon ju gjort något eget.

   Jaa, man brukar kalla dylikt plagiat. Rent juridiskt talar man inte om plagiat utom om upphovsrättsintrång. Att tala om plagiat här är alltså inte korrekt 🙂

    …för att förtydliga: plagiat är ingen juridisk term, så det finns egentligen ingen korrekt definition.

  OT men vad var det man skrev innan webbadressen för att inte synas i statistiken? Behöver en dos blondinbella men vill inte att hon ska få en extra besökare…

   Gav henne ett besök signerat Marielle

    ??

   Unvisit?

  Jonna och isländska tjejen har ju väldigt lika foton tex vit långklänning ute i naturen. Antingen får dom mycket likadana idéer eller så inspireras dom av varandra eller så finns det nån annan som dom båda inspireras av

   Eller så är ideérna inte SÅ orginella?

   isländskan kör ju även ”äta jordgubbe sexigt”-bilder. Undra om hon fått lite inspiration till den konstnärliga ideén eller om den också är hennes patent? :p

    Patent skyddar tekniska innovationer, så tror inte det va 😉

     Inte enbart Sara. ?

     Nej, men det var ett exempel på vilka typer av saker som skyddas av patent. Ett konstnärligt verk skyddas definitivt inte av patent.

   Fast så är det väl inte?! Rebecka har en vit t-shirt och Jonna har en blå klänning.

    Ser nu att jag läste fel. Ignorera ovan tack. ?

  OT Sitter och slösurfar, ni vet på totalt meningslösa grejer. Var inne på Calles insta, kikade nedräkningen och såg att hans nr. 102 bild är borttagen. Nån som vet vad det var för stackars bild? OCH NEJ jag har inget bättre för mig.

   Orkar inte gå igenom hans insta men kan det inte varit det han skrev om att thailändare är typ falska eller liknande? Kommer inte ihåg exakt men googla, har skrivits om det bland annat här.

  Haha, Blondinbella kommer att finnas hos Åhlens outlet! Hennes torrschampo kommer finnas för 50:- vid Erikslund – för de som vill förstöra sitt hår 🙂

   Ni Bellaholister kan köpa varsin flaska och sniffa in Bella rätt in i hjärnan. Pusha på analyserna lite när fantasin tryter

    Bellaholister hahaha… HataBellasekten är lite scary. Cringe..

  Hon har knappast patent på att hänga upp kläder på vintern och filma det. Alla influencers kopierar ju varann hela tiden. Nu till en viktigare fråga:

  Har Ida Warg tatuerat sina läppar??? De är så starkt rosa och de såg inte ut så för några år sen.

   Tror hon gjort botox. Syns att hennes ögonbryn inte rör sig alls. Kanske gjort fillers i läpparna med?

   Nej, för patent skyddar uppfinningar, som i tekniska innovationer. Något helt annat än upphovsrätt (som knappast skyddar idén heller eftersom den inte är tillräckligt originell).

  Om rollerna varit de omvända, hur hade det låtit då? Vad jag sett av Jinton så är hon väldigt strikt på hur hennes bilder och andra verk används. Naturligtvis skulle hon gett cred om hon sett isländskans bild – god ton gör inte det egna verket mindre värt, snarare tvärtom.

  Eklunds drar visst till NY

   Inget nytt. Var en hel artikel som avhandla detta i Aftonbladet för någon vecka sedan. 🙂

    Men inget här på BB?

  OT men kom att tänka på detta iom inlägget om Läckberg. Gick in på hennes instagram och slås av hur mycket hon exponerar sina barn, i synnerhet yngsta. Intet nytt under solen, vi vet ju att allsköns ”inflööencers” jobbat så länge, men ändå. Tycker det är sjukt. Inte ens när barnen sover eller är sjuka är de fredade från en kamera mitt i nyllet. Och måste alla följare få ta del av och veta så mycket om barnens utveckling? Läckbergs senaste bild tex var yngsta barnet sovandes med tillhörande text om att hon numera inte sover i spjälsäng. Harmlöst, ja. Men så symptomatiskt för den här ytterst märkliga delamedsigavEXAKTallt-kulturen som råder. En sån bild/anekdot kanske man tar för att ha som minne för sig själv, eller på sin höjd skickar till närmsta familjen. Men i sociala medier? Ja jag tycker bara att det är så oerhört märkligt och stundtals sjukt att vara så privat inför hundratusentals okänfa människor.
  Man kan ju vara öppen utan att vara så förbaskat privat. Tycker tex Kenza har lyckats med en mycket bra balans.

   Men nu visar hon många bilder på dottern för att ta igen förlorad tid, så att säga. Men ve den som vågar andas att hon och Simon är borta kanske lite för mycket från sin dotter från det hon var nyfödd. Nä, då är du missunnsam och det är helt normalt att ha 10-15 anknytningspersoner när man är typ 0-2 år för det krävs ju en hel by att uppfostra ett barn. Sen att föräldrarna är borta halva tiden när anknytningen är som viktigast spelar ingen roll då hon verkar trygg. Jag verkade som världens tryggaste unge när jag jag var liten då jag anpassade mig till läget. Som vuxen har jag väldigt svårt att lita på människor, mina föräldrar kom och gick på samma sätt och det var nog inte det bästa har det visat sig. True story. Jag kan inte för mitt liv tro att det är optimalt för ett barn att inte lita på att föräldrarna finns där när man vaknar när man är alldeles för lite för att förstå varför de försvinner titt som tätt. Med åldern kommer förmågan att förstå, men deras dotter är alldeles för liten för att förstå varför det händer. De dissar ju sig själva som viktiga i hennes liv när de ständig låter henne tas hand om farföräldrar och olika vänner dagar i sträck från det hon föddes.

    Lite sorgligt hur de reser iväg från lilla Polly så ofta, och så kallar de vissa resor för ”jobbresor” så det ska vara legitimt, men det är uppenbart att de inte vill ha med henne så att de ska kunna koppla av och göra vad de vill, gå på krogar, shower och lyxa. De kunde ju haft Polly med på sista Las Vegasresan om de velat, ja till Dubai med, om nu mamma hade något jobbmöte så kunde ju pappa varit med Polly då eller vännerna som var med. Somliga har det bra och ser till att roa sig lyxigt.

  Detta är inte plagiat och behövs inte kreddas. Folk i denna blogg har helt fel missuppfattning om allt från annonsmärkningar till vad som är plagiat. Man behöver inte ens annons-märka ett blogginlägg eller inlägg om ens server är utanför Sverige. Dvs det finns ingenstans man kan anmäla det.

   Behöver och behöver. Marknadsföring ska följa läsarens/följarens lands lagar men självfallet är det svårt att anmäla en influencer bosatt i annat land med en server/bloggplattform i ett tredje.
   Tar Konsumentverket inte ens hand om de influencers som finns här i Sverige och som bryter på vårt lands Marknadsföringslag ska det mycket till innan man stämmer en bloggar i ett annat land.
   Faktum är att USA m fl länder har också regler om att marknadsföring i sociala medier ska märkas ut. Att det sen slarvas överallt är en annan sak – särskilt Instagram och Snapchat är laglöst land för närvarande genom att inlägget ligger kvar så kort tid och det är svårt att efteråt bevisa vad som skett.

  Larvigt! Klart Jonna får göra sin video! Det är dessutom bäst!

  Jag bor i närheten av henne och mina föräldrar i samma by som hon och vi är många här som använder oss av snön för att slippa kemtvätt av mattor, tex så tar man ut dem i snön med en piassavakvast och sedan får de hänga ute över natten och bakterierna är putsväck. Samma sak med soffdynor mm. I den by där Jonna bor är det många äldre som hänger tvätten ute och gör det alltid året runt för de litar mer på att minusgraderna tar bort bakterier än tvättmaskinen. Såvida hon inte är blind har hon inte fått idén bara rakt av utan använt sig av sin plattform för att göra en rolig grej. Ska hon då ge cred till närmste grannen eller nästgårds eller Island?
  Camcam du kan ju utlysa en tävling här så får vi se hur många som har bilder på tvätt i snön 🙂 INTE helt ovanligt för oss.

  off topic, men är lite intressant att se Hannalicious och Molly Rustas vloggar från deras Dubairesa. Molly framstår som en genuint trevlig tjej med vettiga tankar om saker och ting. Hanna däremot framstår som ytlig och det ska bara vara dyrt, lyx för att spela någon roll och vill nog gärna framstå som en lyxig person (enligt Hanna har de ätit gott under resan, Molly bloggar om att de ätit medtagen frukost på sitt rum varje morgon). Har reagerat på detta tidigare också då Hanna ofta ju kan låta skrytig om saker.
  Molly nämner t.ex att Burj Al Arab (lyhxhotellet) inte är så fint innuti och Hanna instämmer. Men i sin egen vlogg så är hotellet det finaste Hanna varit på, det bästa som finns är att hennes väska får ett eget bord etc.
  Framgår det någonstans vad dessa tjejer tjänar på sina bloggar?

   Vad jag vet så har Molly endast jobbat med sina sociala medier medan Hanna har haft andra jobb vid sidan av. Skulle tro att Hanna idag tjänar mer pengar än Molly då hon gjort samarbeten med Nakd. Molly har 2-3 kollektioner för ett smyckes företag men jag tror inte det säljer i samma mängder som kläderna Hanna har designat. Molly jobbar med Tailsweap som Kenza tidigare jobbade tillsammans med innan hon flyttade över till Tourn. Går kanske att få fram statistik hos dom gällande antal läsare och då kunna på ett ungefär räkna ut vad hon tjänar. Molly har inte speciellt många samarbeten. Hanna följer jag inte längre så vet ej hur mycket samarbeten dom har. Får en känsla av att Molly är äldre än Hanna då hon verkar så mycket mognare. Hanna känns bakvänd om jag ska vara ärlig. När hon gick gymnasiet och bodde i Australien första gången så var hon världens gulligaste och jordnära tjej. Nu tål jag henne inte.

  Är väl inspirerad, eller så kom hon på det själv Jonna.. men tio milj visningar?! Oj!

  Är ju inte direkt nytt eller ovanligt att bloggare/influencers inspireras och härmar/plagierar varandra, finns särskilt En halvstor bloggare som ofta härmar efter en annan lite större bloggare och även andra.

  Hur många här hade sett isländskans bild tidigare? Har inte hört talas om henne.

  Men snälla, har islänningar patent på att hänga tvätt på vintern eller?

   Googla vad patent är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.