Är Rhodesian ridgeback en kamphund verkligen?

Det är givetvis fruktansvärt att Sandhras hund blev attackerad av en annan hund, men att gå så långt som att kalla en Rhodesian ridgeback för kamphund tycker jag är att smutskasta hela rasen. 
Jag undrar om Mogi skulle tycka att det här är förtal av hund på samma sätt som det var förtal att tro att hennes ”Mon Amour” var lastbilschaufför?
Jag tror nästan det. Kanske kan de driva en gemensam kamp för upprättelse?

Ja, Rhodesian ridgeback användes för att jaga lejon en gång i tiden men inte på sätt som Calle och Sandhra verkar tro.
Den var ju inte som att hunden på egen hand jagade ifatt och fällde lejonet till marken.
Nej, arbetssättet var att i flock trötta ut viltet med snabba och effektiva rörelseförflyttningar, så att jägaren fick viltet, speciellt lejon, på nära skotthåll.

Jag brukade vara hundvakt i flera månader i stöten åt två småhundar vars matte arbetade i Dubai på vinterhalvåret.
Jag testade att låta hundarna leka i en sån där hundrastgård där man kan släppa dem lösa tillsammans med andra hundar men jag gillade det inte alls.
Jag gjorde det bara den där enda gången för jag litar helt enkelt inte på andra hundar eller deras ägare så de fick bara vara lösa där om vi var ensamma där.
Det är lite samma sak som att jag vet att jag är en bra bilförare men att det spelar mindre roll om alla andra på vägarna kör som dårar!
Nikki är en hanhund och vem vet, kanske håller han på att bli könsmogen? Kanske var Rhodesian ridgebacken också en hanhund? Okastrerad? Testosteronkrig?

Jag hoppas lilla krulltottehunden återhämtat sig från parkincidenten och inte blir rädd för andra, större hundar.
För den är söt som få – även om det skulle visa sig att han är en trotsig tonåring just nu som kanske mopsat sig på hundpark..

Tack för tips!

122 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Nej, ingen kamphund inte.

    Jäkligt obehagligt, stackars Sandra och lilla Nikki. Vad är det för folk som inte fattar att de ska ha sina hundar kopplade, idioter!

    Hundar SKA VARA KOPPLADE hur snälla de än är!!!

      ”Min lilla vove är hur söt och snäll som helst”. Hatar det där! Nästan varje gång är det ord som en hundägare säger, men ändå slänger djuren sig i 70% av fallen över någon (även om de bara vill ”leka”) ?

        Ja, min granne har två stora blandraser och insisterar alltid på att ha de lösa eller låter de komma mot en när de är i koppel. Jag blir alltid rädd och han säger alltid att de är snälla. Som att det skulle göra någon skillnad? Skiter i om hunden så är Jesus själv, håll den på avstånd.

          Kanske du ska hålla avstånd istället och börja terapi för din hundskräck;-)

          Ursäkta Isa, men vilken jävla fel attityd. Hundar ska vara kopplade bland folk. Har vuxit upp med hundar men detta är självklart för mig.

          Isa=Catten Hedlund?

          ”Håll dig borta från okopplade hundar som springer mot dig”

          lika dumt som

          ”Håll dina barn borta ur kamerans synfält så slipper de bli fotade och publicerade på nätet av hatad storbedragare”

          Jag har ingen hundskräck men vem skulle inte bli rädd av att mötas av en gigantisk hund springandes mot en kl 06:30 på morgonen? Sen VILL jag inte heller att hunden springer fram till mig och hoppar upp eller hoppar upp mot barnvagnen. Det har den gjort ett par gånger.
          Så lite sunt förnuft från hundägare är väl det minsta man kan begära? ?

          Efter att läst beskrivningarna nedan får man uppfattningen att det springer otaliga lösa hundar mitt i stan och att alla dessa tar sikte just mot er!? Detta stämmer inte, ni överdriver något extremt. Var bor ni egentligen?
          För er info :Hundar har varit domesticerade i tusentals år så de är alltså inte vilda blodtörstiga varelser.
          Självklart ska hundar vara kopplade i stadsmiljö men att vara så otroligt negativa i era beskrivning av hundar visar bara vilka tråkiga personer ni är.
          ”Never trust a person that doesn’t like dogs”

        Jag hatar när främmande människor ska gå emot oss med hundar o böja sig över (vilket man aldrig ska göra med okända hundar snäll eller inte) och ska klappa o gosa o det trots man säger nej (ibland hinner man inte) Samt att föräldrar med barn låter sina barn springa emot en främmande hundar o ska klappa o det oxå trots man kan säga nej… många olyckor skulle på så vis undvikas. En hund kan oxå bli rädd o överraskad. Människor o barn ska tydligen alltid få göra som dom vill medan hundägare inte. Kan dock tilläggas jag har EJ min hund lös o håller dom undan när jag möter folk. Naturligtvis ej rätt när en hund attackerar men kan ju faktiskt varit den lilla hunden som trigga (då mindre hundr är duktiga på det,hävda sig)

    Finns inget värre än hundar som inte är i koppel när de går i stan – eller andra områden med mycket folk.

    Jag har blivit attackerat av hundar tre gångar sammanlagt under 27 år. Därav mitt hat till hundar (och deras ägare, som släpper dom loss bland massor människor); som iblans skriker från någon kilometer bort: LILLA FOFO ÄR JÄTTEGULLIG OCH SÖÖÖÖT. SÖTA FOFO.

    Nej. Din ”lilla” hund är inte söt alls och jag vill inte ha din extrema hund över mig.

    Vad är anledningen till att ni låter era hundar gå fria bland mycket folk (exempelvis mitt i stan?)

      Ni som har den här typen av åsikter, hur gör ni när ni är utomlands i tex Spanien och det är lösa hundar överallt?

        Generellt:
        Har hunden en ägare – håll den kopplad om du är bland folk
        Hund utan ägare (t.ex. utomlands) – går inte att göra så mycket åt saken

        Jag gillar hundar och är inte hundrädd, men tycker ändå att det är konstigt att man låter sin hund springa fritt bland främmande människor. Bara för att man gillar hundar vill man inte ha en tunga på sina händer eller blöta tassar på sina kläder liksom. Dessutom är det respektlöst mot de som är hundrädda.

        Att det är lösa hundar i Spanien är inte en ursäkt för att hundägare här att inte antingen hålla hunden kopplad eller ha en så pass väluppfostrad hund (som ni har uppsikt över) att den lyssnar när ni säger åt den att inte hoppa på tanten i parken.

        Vill ej bli påhoppad av människor eller djur oavsett hur man gör i andra länder.

        Ni som tycker det är helt OK med hundar som hoppar på folk eftersom de är så ”söta och snälla” är antagligen inte jätteuppskattade av andra hundägare heller, eller?

        Sparkar hundjäveln om den hoppar direkt mot mig.

        Ger fan i att åka till länder där hundar springer lösa, enkelt, hundar ska vara kopplade ??

        Är rädda.

        De lösa hundarna i tex Spannien håller sig oftast på avstånd.

        jag har inte sett lösa hundar i spanien, men är man hundrädd så är man ju hundrädd, oavsett var i världen man befinner sig. jag är rädd för alla hundar, sedan jag blev biten och ivägsläpad av en schäfer som tvååring. jag är dessutom skitallergisk, så om jag får hundhår på kläderna är hela dagen förstörd, pga kan inte andas osv.

          Jag bor i spanien och de flesta har sina hundar losa, hundar som kommer pa inrop och ar valdigt bra dresserade. Min Lilla fralla springer ocksa los pa bredare gator, dock ar hon inte ett dugg intresserad av manniskor sa har aldrig behovt dragit bort henne fran nagon.

          Men ja, nu ar ju ni i Sverige sa da ar det annorlunda. Har alltid haft min hund kopplad hemma i svealand.

          Jag haller med manniskor som tycker att hundar ska vara kopplade, pa samma stt som jag kan halla med andra som tycker att barn ska hallas i koppel. Efter att att bott utomlands i snart 10 ar har man blivit lite mer mañana mañana nar det kommer till losspringande hundar och ungar, man anpassar sig 😛

      Förstår dig, du ska verkligen inte behöva ha. Jag har min hund lös väldigt mycket men kopplar om det är någon annan människa i närheten. Hon är ganska ointresserad av människor och lite rädd för andra hundar så för vår del skulle hon kunna vara lös överallt. Hon är snäll, lydig, har aldrig hoppat upp på en människa för att hälsa osv. MEN människorna jag möter kan ju inte veta det, och de ska aldrig behöva vara rädda eller oroliga

      På temat lösa hundar i stan har jag förresten en kul anekdot, jag och vovven var påväg till från Medis till södra station för något år sedan och plötsligt kommer det en stor glad collie travandes mot oss. Min hund är som sagt ganska rädd för andra hundar, och alla som vet något om hundar vet att det värsta sättet för hundar att mötas är om den ena är kopplad och den andra är lös. Jag blev superrädd, jag kan ju liksom inte hålla den andra hunden ifrån min utan att släppa henne eftersom jag var ensam.

      Tack och lov var min tjej supercool (mardrömmen är ju att de börjar slåss liksom) så jag släppte henne och kopplade den andra med hennes koppel och började leta efter en ägare. Ganska långt bort ser jag en tjej som går bortåt och håller i ett koppel, med hörlurar på sig. Jag går efter henne men får typ börja småspringa för att hinna ikapp eftersom hon bara knallar iväg utan att ses sig om efter sin hund. Jag typ ropar och vinkar och halvspringer med en hund i koppel och en som jag håller i halsbandet som en haltande quasimodo ? kommer ikapp henne iallafall, hon bara ”aha” tar hunden och spatserar vidare, jag var så jävla sur och hade så jävla bråttom till min pendel.

      Hej. Jag måste lägga in en kommentar. Det är helt rätt hundar ska vara kopplade. Oavsett ras och storlek,, det är lag på det. Oavsett hundens syke och mentalitet. Jag har haft hundar i 15 år, och arbetat både i armen och polisen och brukshundsklubben. Och varit med i dom flesta situationer, och sett både goda och dåliga uppförande av hundar,, som ska vara tränade,, men det hela handlar inte om hunden, utan det är ägaren till hunden som det är stora fel på. Tänk på detta.. Hunden gör aldrig fel —aldrig fel. Den som tror nånting annat ska inte ha hund eller något annat djur. Allt och alla situationer går att träna på ett kärleksfullt och harmonisk sätt, som blir till glädje för Dig och din hund i alla år. Min hund som jag hade och jobbade med i 12 år var en Belgisk Vallhund,, Tervueren.

    Vad är ens en kamphund? Alla hundar kan väl bitas och vara farliga, oavsett hur de ser ut? Läste någonstans att det ät typ golden retriever som står för flest bett på människor. Men har ingen säker källa och är rädd för alla hundar, såatte…

      Har hört att golden retriver’s står för flest bett på människor för att det är en väldigt vanlig familjehund, och då barn såklart kan vara oförsiktiga med djur så provoceras hundarna så att de till slut bits. Vet inte om det stämmer men det låter rimligt.

        Är utbildad djurvårdare och kan intyga att det stämmer:)
        Goldens står för flest ’attacker’. Värt att veta dock att det oftast beror på att familjer skaffar dem som familjehund och låter barnen leka med hundarna och behandla dem hur som helst, i hopp om att hundarna ska ’tåla det’. Man lär inte barnen respektera hunden och lära sig läsa av hundens signaler. Hundar har ju en gräns precis som vi människor, för eller senare säger ju dem ifrån också. Inget konstigt med det! Jag har adopterat en hund sedan ett år tillbaka och låter sällan främmande barn klappa min hund, isåfall ser jag först så min hund verkligen visar intresse för det, och att barnen är försiktiga med honom. 🙂

          Barn är så jävla jobbiga runt hundar, låter dom aldrig komma nära min, han hatar barn.

      Det förekommer flera definitioner på kamphund. Den svenska hundansvarsutredningens definition är:Hund oavsett ras som tränats eller tränas med syfte att den ska bli framgångsrik i slagsmål med andra hundar. I utredningen definieras också ”hund av kamphundsras” som en hund tillhörande någon av de raser till vilka kamphundar historiskt hört. Exempel på sådana raser är bullterrier, amerikansk staffordshire terrier, tosa inu, amerikansk pitbullterrier (pitbull) och staffordshire bullterrier. Utredningen låg till grund för den nya Lagen om tillsyn över hundar och katter som gäller från och med 2008

      En kamphund är en hund som avlats för att slåss med andra hundar, american pitbull terrier är en kamphund. Du har helt rätt i att alla hundar kan vara aggressiva och farliga men en kamphund slåss för att det är vad den är avlad för och tycker är roligt inte för att den är aggressiv. En hund som är aggressiv i kamp är inte önskvärt och avlas inte heller på.

      (Jag är inte för hundkamp på något sätt, vill bara sprida lite kunskap!)

        Vilken kunskap du besitter.. suck

      Goldens visar inte lika tydligt som andra hundraser när de blir irriterade, så helt plötsligt hugger de, utan någon riktig förvarning. Har jag hört.

        Jag skulle tro att det ligger helt på individnivå hos hundar överlag, kanske undantag från vissa raser tex mops eller ridge då det är svårt att läsa ansiktsuttryck resp en konstant ragg som gör att det blir otydligt.
        Matt goldens generellt oftare umgås med barn är nog den största risken.
        Barn kan inte alltid och ska inte heller behöva läsa vare sig tydliga eller subtila signaler på irritation.

          Men därför har man föräldrar som ska lära skitungarna att respektera att hundar inte är gosedjur. Jag skulle inte vilja bli klämd o hängd på hela tiden och sen antas vara ”aggressiv” när man säger ifrån. Vissa föräldrar låter ju barn göra vad de vill- för att de är barn. Usch

      Jag vet inte vad en kamphund är…. men det finns ju människor som ägnar mycket tid och möda åt att få sina hundar så aggressiva som möjligt. Typ som hundägarna som brukar se till att slänggungorna ständigt är sönderbitna i lekplatserna här där jag bor. Eller mycket värre, stjäl lamm som de låter hunden bita ihjäl.

      Jag tänker att en del som säger kamphund syftar på såna hundar som är avlade och tränade att vara aggressiva helt enkelt, fast kamphund egentligen oftast är något trevligare?

    Vanlig hundras i södra Afrika (därav namnet såklart) och den har även rykte om att ha använts av vita att attackera svarta under apartheid (eller ”skydda vita”). Så förstår Calles associationer till kamphund.

      Och Dobermann Pinscher användes av Gestapo under andra världskriget men det är en brukshund.

        Inget om om hunden ville bara förklara varför hunden har dåligt rykte.

          Ridgebacken har inget dåligt rykte. Den anses vara bra på mycket men det är definitivt ingen kamphund! Mer lojal kamrat får man leta efter.

      Dom ”vita” hade ridgebacken instängd och lät ”svarta” sticka dem med käppar slå dem så det är långsökt att ens påstå att ridgebacken är en aggressiv hundras. Ett litet inlägg bara hur människan kan forma hundens beteende.

    Jag undrar mest varför han skriver att man inte borde ha en sån hund om man bor i Stockholm..?

      Finns en ganska liten kvinna med två jättestora ridgebacks som jag ofta ser i centrala Göteborg, minns henne för att hon och hennes (alltid jättelugna) hundar sticker ut. Undrar om Calle tycker att hon måste flytta nu? :'(

        Hennes är så fina ?

        Jag tänker att vi i Götet är lite coolare och lite tåligare. Så tanten och hennes ridgebacks ska såklart bo kvar ?

          Faktiskt! Vi är inte Sveriges härligaste människor för inte ?

        Nej, om hon bor i Göteborg är det ok – bara i Stockholm Calle inte vill ha dem.

          Han skrev faktiskt ”i stad” så jag antar att det är ganska många som får börja packa sin flyttlådor om Calle ska bestämma.. ?

      Calle menar på att det inte är rätt miljö för en jakthund. Dåren missar dock att hans gycke är en jakthund den med ? Så båda hundarna har väl instinkter som inte passar i storstadsmiljö.

        Hund = jycke
        CS = gycklare
        Lätt gjort att blanda ihop!

    Missförstod jag att det hände i en rastgård? Så hundarna där är ju okopplade och varje ägare går in på egen risk. Min hund är faktiskt en såndär söööööt jättesnäll en men hon är extremt energisk och människoälskare så hon hoppar mer än gärna upp och slickar en i ansiktet, vilket såklart betyder att hon går med kort koppel förutom i hundgården.

    Det ÄR ägarens ansvar inte hundens.

      I parken står det.

      Snälla uppfostra din hund att inte hoppa upp och slicka folk även fast ni är i en rastgård.

    En staffe är en högenergi hund.
    Den är inte framavlad att döda.
    Men högenergihundar som hamnar hos okunniga ägare blir understimulerade och dåligt miljötränade.
    Blocket är full av såna stackare.
    Hundbråk ser/låter dessutom ofta värre ut än vad det är.
    Det är ju inte som att de fikar och diskuterar. Man skäller, morrar och nafsar.
    Sen när människa ska trösta och sånt skit me lurvas då lär han sig att det var farligt.
    Fast det oftast va helt normalt.
    Synd när folk utan kunskap eller erfarenhet ska säga sin åsikt.

      Staffar är helt underbara! Maken till kärleksfulla hundar har jag aldrig träffat.

    Alla hundar är i grund och botten vilda djur som människan domesticerat. I alla raser finns det olika individer.
    Precis som hos människan spelar arv och miljö en stor roll hur man utvecklas. Att vissa hundägare inte ens skulle komma i närheten av något annat än en leksakshund är vi väl alla överens om eftersom man inte klarar av den uppgiften att uppfostra hunden på ett ändamålsenligt sätt. Dessutom väljer man i många fall fel hundras med tanke på att den ska användas till. Det är alltid ägarens skyldighet att ha uppsikt över sin hund och att ha den kopplad ute på offentliga platser. Tyvärr överskattar majoriteten av hundägarna sin lydnad på hunden och förstår inte att en lös hund som kommer springande för att hälsa kan uppfattas som största hotet och att det i sin tur gör att man uppför sig konstigt i hundens ögon. Att hålla hunden i band och plocka upp skiten efter den skulle väl vara grunden för en hundägare?

    Deras hund var den också lös?

    Min syster har en skiiiitstor Berner Sennen. Han är aldrig lös där det kan finnas andra människor, just för att han är så stor och kan skrämma livet ur vem som helst. Han är dock en stor mes och vill helst sitta i knäet hela tiden, men det vet man ju inte om man inte känner honom.

      Åh. Berner sennens ändå ❤️
      Är uppvuxen med en och det är som du säger, dom är mesigare än Nasse i Nalle Puh ungefär ?

        Haha, ja, han är rädd för min brors bebis en människobebis alltså, han är två månader) och mina föräldrars katt. går och gömmer sig i hallen om han hör någon av dem, spelar ingen roll att han väger 65 kilo och är hög som en ponny, haha,

        När jag var liten, runt 6-7 år, så var jag och hälsade på släkten som hade en Berner sennen hund. Det var sjukt mycket snö och jag var ute och lekte, helt plötsligt så hoppade jag ner i en snödriva och försvann. På 1 sekund var hunden där och grävde fram och drog upp mig. Efter det så satt hunden fast vid mig hela vistelsen och så fort jag ville leka i snön så kom han och puffade bort mig. Det var den finaste hund jag känt.

          Åååhhh ?♥️

      Låter som min farfars rottweiler (som tyvärr gick bort för några år sen), riktig knähund. Han var ju stor också, även för rottweiler, men det fattade ju inte han. Klart han skulle sitta i knäet på en. Älskar rottisar ❤️

      Åh är uppvuxen med Berner sennen då mamma hade kennel. Så snälla❤️
      Men stora. Många av mina kompisar var rädda och det fick vi ta hänsyn till.

      Blev själv biten av en Berner sennen på en hundutställning när jag var 8 är. Denna hund var sjuk och gick därför till angrepp då jag ville klappa.

      Skulle aldrig smutskasta rasen då jag själv vet hur snälla våra bernrar varit.

      Sambons mamma har en ridgeback och han är också världens myskille, vill ligga i knäet och är livrädd för småhundar trots hans storlek.

      Man måste ha i åtanke att hundar kan reagera olika. Tråkigt för Sandhra och Nikki men tycker INTE Calle kan smutskasta en hel ras och påstå att dessa är kamphundar..

    Har bara träffat Rhodesian vid ett fåtal tillfällen, var väldigt trevlig hund och inte lika påträngande och skällig som mindre hund kan vara, men alla hundar är ju individer och där ägaren har en hel del att göra med hur den är, visst har en hund sin personlighet men ofta så blir den ju vad du gör den till.
    Själv har vi en strävhårig tax, taxar brukar tydligen kunna vara skäliga och det är inte vår, har tränat på att man inte behöver skälla så fort man hör något, däremot är hon envisare än synden, så man må ju bara envis tillbaka.
    Ägaren till Rhodesians som jag träffat sa att dom är väldigt lika tax till sättet, åtminstone hennes.
    Men man ska absolut inte ha sin hund lös om du inte har såpass bra kontroll så att du har ”osynligt koppel”

    Alla hundar är i grund och botten vilda djur som människan domesticerat. I alla raser finns det olika individer.
    Precis som hos människan spelar arv och miljö en stor roll hur man utvecklas. Att vissa hundägare inte ens skulle komma i närheten av något annat än en leksakshund är vi väl alla överens om eftersom man inte klarar av den uppgiften att uppfostra hunden på ett ändamålsenligt sätt. Dessutom väljer man i många fall fel hundras med tanke på att den ska användas till. Det är alltid ägarens skyldighet att ha uppsikt över sin hund och att ha den kopplad ute på offentliga platser. Tyvärr överskattar majoriteten av hundägarna sin lydnad på hunden och förstår inte att en lös hund som kommer springande för att hälsa kan uppfattas som största hotet och att det i sin tur gör att man uppför sig konstigt i hundens ögon.
    I en rastgård för hundar är det på eget ansvar man rastar hunden antingen lös eller i band men i slutändan är det alltid ägaren av hunden som är ansvarig.
    Att hålla hunden i band och plocka upp skiten efter den skulle väl vara grunden för en hundägare?

    En Rhodesian Ridgeback är ingen kamphund. I Afrika användes den som storviltsjakt på lejon och även som vakthund. Nu används den däremot som sällskapshund och i eftersök. Du kan få alla hundar aggressiva om du uppfostrar den så.

    Vad säger du då om Maggans sk vakthund som drar så fort han får en chans… Känns som en trygg vakthund… Bara att öppna dörren så sticker han.

    Kanske skulle de lära sig hur man hantera en sådan hund innan man skaffar en. Det kan ju bli farligt annars.

      Jag håller verkligen med! Jag har haft hund sedan jag var barn och är en väldigt van hundägare som kan hantera alla raser men kan inte ha vilken ras som helst på grund av allergi. Men många som bor i samma område som jag har raser de inte kan hantera över huvud taget. Hunden är ute med dem och inte tvärtom. Jag har en lagotto nu som är ett år och den om någon är en envis jäkel men han är hur snäll som helst. Däremot blev han påhoppad av en boxer – personens tredje boxer för övrigt – och han hade ingen aning om varför.

      Nej men om du tar och ställer ifrån dig flaskan och läser på om rasen och uppfostrar den med en stadig hand så kanske den mår lite bättre!

    Förlåt men var någonstans skriver Calle att det var en Rhodesian ridgeback?? mvh torsdagstrött

      Shandhrha skriver det på sin Insta.

    Men herregud. Jag och min hund har blivit attackerade av en svensk vit älghund. Knappast någon kamphund. Gemensamma nämnaren i dessa attacker är att hundarna är okopplade. Hade min, annars snälla hund, träffat på ”fel” hund hade han säkert också kunnat attackera. Men det händer inte för han är alltid kopplad.

      Jag och min hund också!! Det var en fruktansvärd upplevelse. Är inte ett dugg hundrädd men då var jag livrädd, framför allt för min hunds skull.

    OT, någon som har lite koll på michaela hamilton?? Hon har inte lagt upp bilder på hennes kille på länge så undrar om de är tillsammans fortfarande? Undrar också lite om hennes familjekonstellation, och om någon vet vad som hänt med hennes bror?

      Hon sa i hennes och fornis podd att hon och hennes bf har gjort slut, hon lär nog inte berätta mer om uppbrottet skulle jag tro..

      Men det där var inte alls vad som efterfrågades. Tycker det känns olämpligt att posta detta (utan förklaring på vad länken innehåller) som svar..

      Båtolycka dog hennes bror i

    Jag och min hund har vid ett tillfälle också blivit attackerade av just en Ridgeback. Jag har vett att förstå att det inte sitter i rasen, men ändå, såhär flera år senare så har jag en enorm respekt för de hundarna, trots att jag tycker de är superfina! Samma sak med schäfer, blev jagad längst med gatan hemma när jag cyklade. Var kanske 5-6 år och cyklade allt jag kunde med en schäfer i hasorna. Har vett att förstå att det inte sitter i rasen men har ändå svårt att få förtroende för en schäfer. Trots att jag har träffat massor av snälla, fina individer!

    Bodde en period i södra Europa. I Ett land var det lag på att ha munkorg på vissa hundraser när man rastade dom. Kan inte svara på exakt vilka raser då jag är usel på hundraser men mestadels större ”skrämmande” hundarna. Lagen tog inte hänsyn till om din hund var uppfostrad och snäll, dessa raser skulle ha munkorg utomhus oavsett och annars fick du böter. Toppen för en extremt hundrädd som mig.

      Haha men jag kan inte låta bli att skratta. Denna hundrädsla känns lite som att jag legitimt hade tagit upp min mörkerrädlsa som ett vettigt argument i situationer. Man ska självklart ta mer hänsyn till hundarnas välmående än människors obefogade rädslor. Hade min 12åriga tik liten hund som går som i koppel, aldrig framför mig, lös på en promenadsträcka samt den yngre vilda hunden i koppel. Vi gick förbi ett gammalt par som satt på en bänk. När vi hade gått förbi börjar gubben kommentera och skälla på mig för att min hund var okopplad. Den hade hela tiden gått bredvid mig och inte visat ett enda intresse för människorna som satt på bänken så jag förstod inte riktigt vad meningen var med det men det kom fram sen att frun var väldigt hundrädd. Kan inte riktigt förstå hur man kan ta sin obefogade rädsla på så stort allvar att man kan med att be andra ändra sitt bettende för att man ska må bra i samhället. Det är ju uppenbarligen ett personligt problem. Sen säger jag inte att hundar ska gå okopplade men steriliserade tikar som alltså inte blir hormonstinna och beter sig utan koppel som med koppel är fullt lagligt att ha fria. Regeln är alltså att man ska ha så bra pli på den att den agerar som om den hade koppel. Hur känner du för det?

        Hur ofta har du blivit attackerad av mörker? Har du statistik på hur många som skadas av mörker per år?

    Hemskt såklart, men jag skulle vilja veta vad Calle ska göra när han och hundägaren ska träffas. ???

      Hoppa upp och bita han i knäna..

        Tänkte precis skriva ”hoppa upp och skalla hans knäskålar ?

    Det är inte en kamphund! Vilket trams! Och det är faktiskt helt oväsentligt vilka hundar som klassas som det eller inte. Det finns hundar som kan leva i vår närhet och dom som inte kan. Stress, träning, gener, omgivning – allt påverkar såklart! Men att en hund som inte är klassad som kamphund är ofarlig by default är lika löjligt som det omvända.

    Att kalla NÅGON hund för kamphund är att smutskasta en hel ras… Hatar människor som säger kamphund.?

      Eller hur?! Det blir så skevt!

      Det är absolut inget att bli upprörd över. En kamphund är prestationsavlad på samma sätt som en jakthund eller vallhund. Det är visserligen otrevligt och högst oklart varför man vill hålla på med sånt, men att förneka hundens genetik är inte heller bra. Jag har en amstaff, en showavlad ras med rötter i pitbullen och det är något jag tänker på hela tiden. Att förneka vad hunden ursprungligen är avlad för är farligt. Min pappa jagar med sin tyska jaktterrier och har henne aldrig lös för att hon, trots väldigt bra lydnad, kan dra efter vilt på en sekund.

      Att vara medveten om sin hunds historia och respektera det är grunden till att vara en bra hundägare.

      Verkligen! Jag har en amstaff Som många anser vara just en kamphund men han har blivit påhoppad flera gånger av andra raser och själv aldrig försvarat sig eller ens dragit mot en hund. Han är en lugn soffpotatis.
      Däremot förstår jag ju att alla Inte gillar hundar och att många är rädda för min trots att den inte skäller eller hoppar. En som gick förbi oss bad mig hålla honom för att hon var rädd. Skulle aldrig säga ”men han är snääääll”. Då håller jag i honom och går iväg. Jag vill ju såklart att andra ska vara respektfulla om jag är rädd för något. men ”Kamphundar” är inte på automatik farliga eller ens mer aggressiva än någon annan ras. Finns många raser som behöver olika saker och träning.

    Blir provocerad av allt som de lägger ut efter att jag blev blockerad av både Calle och Sandra på instagram när jag ifrågasatte varför Sandra var tvungen att filma när hon har det mysigt med barnen?

    Har haft två RR-pojkar som ”klienter” på hunddagis. Väldigt coola gossar båda två.

    Jag har en ridgeback och han är världens godaste hund. Jag vart hundrädd innan jag träffade min partner och nu sover hunden mellan oss varje natt. Om jag skulle vara ledsen så lägger han huvudet i mitt knä/mage/axlar för att få närhet. Han är lite skrajsen för mindre hundar men så länge de leker är han glad. Har ALDRIG hört honom skälla utan kommando (vi gillar att göra ”prata” ”bang” ”high-five”). Skulle aldrig kunna tänka mig han som aggressiv någonsin

    En dag när jag var ute i skogen och red på min relativt unga häst (då 5-6 år) blev vi påhoppade av 7 st Berner Sennen. Blir så vansinnigt trött på folk som har sina djur under strikt uppsikt. Tack och lov höll sig min häst ändå relativt lugn (stilla) medans dessa hundar stod och hoppade och skällde mot henne och ägarna förgäves försökte ropa tillbaka dem. När ägarna äntligen lyckats samla ihop sitt gäng med hundar så var min häst dyngsvettig och när vi kunde rida vidare slets sig några av hundarna och jagade oss en bit… Vet inte vad jag vill ha sagt med detta mer än att oavsett var man har sin hund så bör man ha pli på den, både för sin egen skull och för andras. Hade kunnat sluta riktigt illa om min häst valt att sparka eller liknande.

      Jag skulle inte ha dåligt samvete en sekund om min häst nitade lös hund som skäller runt benen men tack o lov är hon chill med sånt. Vissa dgr är däremot sprättigare än andra och då vete fn hur hon skulle reagera ?
      Avskyr folk som inte har ordning på sina hundar.

        Har några grannar som jag rider förbi flera gånger i veckan och deras hund springer ut och skäller bakom hästarna/försöker nafsa dem i bakbenen jämt.. hoppas på att dom ska sparka hunden så att den lär sig.

    När det händer helt oprovocerat är det hemskt. Har hänt oss och vår hund vid ett antal tillfällen. Fan vad arg man blir då. På instinkt, för oss iaf, har vi gått emellan och sparkat hunden som attackerat våran.
    Sen har vår hund, okastrerad hane, ”fiender” lite runt omkring där vi bor… Då handlar det oftast om andra okastrerade hanar. Helt naturligt. Helt okej.
    Sen tycker jag det är fel att skylla på en hund. Absolut att en vovve kan ha något mentalt fel men oftast handlar det om hur den blir fostrad. Vissa hundar behöver mycket mental aktivitet och får den inte det kan det löpa ut på andra sätt tyvärr…
    Hoppas Nikki mår bra nu! Och Sandra 🙂

    Jag utgår ifrån att Sahndra själv ALLTID har sin lilla ögonsten kopplad..

    Jag och min hund har aldrig blivit attackerade och då bor vi ändå i ett område proppfullt med staffar och andra hundar av pitbulltyp. Varav några av dem går lösa. Däremot har det kommit fram hundar som velat hälsa, och så har min hund markerat, och så blir det ”dålig stämning” (de ryker ihop) i en minut och sedan är det inget mer med det. Det ser oftast mycket värre ut än det är, tittar man noga så brukar man kunna se att de inte faktiskt biter varandra, utan de biter i luften. Men det finns såklart undantag och blir man väl attackerad på riktigt så är det ju en klen tröst att de flesta hundbråk är rätt så harmlösa.

      Måste vara hemskt att få sin hund attackerad. Hade gått till attack mot människan som har den lös om hunden bara flög på min. Klart de kan ryka ihop men om man vet med sig att det är en sån hund är det bra att ha den kopplad tänker jag. Vilken hund blir galen över natten och attackerar en hund utan att aldrig innan uppvisat aggressivitet?

    Hahahaha calle vill gärna träffa en sån person som en kopplar sin hund. Snälla calle vad ska du göra???? bjäbba lite? Gå och lägg dig fy fan

    Varken Calle eller Sandrhra har koll på hundar. Såklart är det som hänt tråkigt men det försvinner lite i hans försök att utmåla rr som kamphundar. Dom flesta avlas för show eller sällskap numera. Dom flesta hundar har en gång använts i andra syften än vad dom görs i dagsläget, dom varken ser ut eller fungerat så längre. Tyvärr i många fall. Att låta en hund jaga en boll i fyra timmar känns rent obehagligt, har väldigt svårt att se att det sker utan stress eller adrenalinpåslag. Gå en kurs om man vill jobba med hunden, bolltokiga hundar mår inte bra.

    Ser varje dag hundar utan koppel!!.?

    Tyvärr behöver inget ”mopsande” ske för att vissa hundar ska attackera. Min hanhund blev ihjälbiten av en mellanpudel för tre månader sen, efter att pudeln kommit lös in på vår tomt, nosat två sekunder och sedan bestämt sig för att krossa skallbenet på min lille älskling. Det fanns inget jävla mopsande i situationen förutom en skruv lös i pudelns hjärna. Min hund var extremt avslappnad och chill i kroppsspråk och uttryck, han bara stod där avspänd och gullig som en liten nallebjörn. Blir så jävla trött på de som snackar om att den bitna hunden ska ha kaxat sig mot den andra hunden. Känns lika dumt som att säga att de mobbade gjort något för att orsaka mobbingen. Vissa har bara en skruv lös och det finns inget försvar mot dessa rubbade hundar när det finns så många individersom går ett helt liv utan att attackera någon annan hund. Varför ska vi ha annat än nolltolerans när det finns massor av bra exemplar där ute? Fyfan vad jag har mått dåligt sen den här händelsen.

      R, tänkte på dig när jag läste inlägget. Blev så illa berörd över din hunds död.

        ❤️❤️

    Oj förlåt Calle, ska genast ta min kamphund och flytta från Sthlm.

    ???

    Ridgeback är inte en hund som klassas in som ”kamphund”, även om jag anser att n kamphund är en hund som används till kamp. Inte en specifik ras.
    RR är avlade för vakt/jakt och framförallt, idag sällskap. Oerhört trevliga hundar, har själv ägt två. Skulle däremot aldrig haft min snälla rr-tik på 11 år lös, precis som jag inte skulle ha min lilla hund som jag har idag lös. Koppeltvång finns av en anledning. Oavsett hur snäll hunden är, stor som liten. Kan bara tänka mig hur otäckt det måste vara att se en okopplad hund när man är hundrädd.
    Håll era djur i koppel där det krävs.

    Calle skrev ”välj hund efter den miljön den ska leva i”….. och har själv en hundras som avlats fram för jakt… borde han inte sälja Nikki och köpa en… stadshund då…?!
    Vad är är ens det isåfall för ras? HAHAHA!

      Calle är korkad.. som majoriteten.
      Gå på sin egna känsla istället för kunskap verkar vara nya innegrejen.
      ”Jag är skitsmart ja svär” lovar att 97% tog det på allvar haha

    Rhodesian ridgeback är ju verkligen ingen kamphund, en kamphund är raser som är avlade för kamp tex pittbull, amstaff, m.fl. Det betyder att dem har lättare att visa aggressivt beteende emot andra hundar jämfört med andra raser, och dem har också avlat för att ha kraftiga käkar och göra större skada vid bett, det många dock missar är att dem är avlade för att aldrig vara aggressiv emot människor då människor går emellan och särar på dem vid hundkamp.
    Vakthundar som tex schäfer, rottis och dobermann är också raser som har lättare att ta till bett, men dem går inte in lika hårt som en kamphund.
    Även jakt och vallhundar har lätt för att nypas vid olika situationer.

    Man ska aldrig glömma eller förneka vad hunden/rasen är avlad för egentligen, men det som styr hur hunden blir är dagens avel och ägaren. Har träffat massor med trevliga amstaffs och många mindre trevliga chihuahor 😉

    Man ska inte heller alltid tro att den hunden som ser oskyldig ut är det, många hundar sänder ut dominanta och utmanande signaler även om dem står still utan att vara sig morra eller skälla, vilket gör att en osäker hund attackerar den stillastående hunden, för icke erfarna ser den attackerande hunden ut att vara aggressiv, men för en erfaren så såg man tidigt dem utmanande signalerna från den stillastående och dem osäkra signalerna från den attackerande.
    Dock kan ju alla såna attacker undvikas om folk har sina hundar i koppel, fattar inte varför folk envisas med att ha lösa hundar hur som helst :/

      Är man hundkunnig ser man när en annan hund utmanar.

    Inte kamphund. Har 2 Rhodesian. Absolut inte kamphund. Men såklart försvarar dom matte å husse å huset om de behövs. Hade svenska lapphundar tidigare å dom var värre på de där med vakt. Då kom ingen innanför dörren

    Har 2 Rhodesian… dom är jättesnälla så verkligen inte kamphund … däremot Släpper dom inte in okända men de är väl en önskad egenskap med hund .

    Hatar ordet kamphund. Jag har en så kallad kamphund, alltid kopplad pga att jag inte litar på att han sticker (var för gullepull med honom när han var liten. Därav olydig okopplad) har honom endadt okopplad på rastgård eller inhängnat område. Han är verkligen inte aggressiv. Hänt 3 eller 4 ggr att han blivit påhoppad. Senast av en jävla lagotto?! Vill bara att alla ska inse att ALLA hundar kan vara ”aggressiva” oavsett form, storlek, söthet etc etc.

    Man kanske inte ska kasta sten i glashus….men jag tycker det är högst oklart om deras hund verkligen ”arbetar” med vad den är avlad för….?! Det är väldigt få rent generellt som verkligen har sina hundar till att användas till inom sina avelsområden. Man kan självklart träna och tävla inom andra områden, men själv har jag två retrievers som älskar att bära runt på saker. Det är inget vi lärt dom utan de är ju framavlade för att bära försiktigt på fåglar…. oh Well, nu har dom dragit ut exakt alla leksaker ut i trädgården som ligger nånstans under snön…. Och helt seriöst så tror jag knappast alla östermalmstanter tränar särskilt mycket med sina bjäbb-hundar.

    Nåväl, det är dock en ägare som faktiskt har ansvar för sin hund varesig den är kopplad eller inte! Jag skiter i om DIN hund är ”världens snällaste” för min är det INTE. Och dessutom är det en obalans om den ena har koppel och den andra är okopplad. En annan aspekt att tänka på för C och S är att svarta hundar faktiskt kan vara svårare att tyda för andra hundar.

    Nu verkar ju detta varit i nån slags park, men bara ett litet inlägg i hundrastgårdsdebatten… Jag skulle ALDRIG släppa in mina hundar i en hundrastgård om jag inte vet vilka hundarna är och deras ägare. Jag har en 10-årig Golden Retriever som är osäker på andra hundar men också en 2-årig Flatcoated Retriver som är extremt lekfull, busig och ”snäll”. Men de har tillräckligt många andra hundar som vi känner, de måste inte hälsa på varenda en de passerar bara ”för de lugnar snabbare ner sig då”… Hundar är inte människor. De är djur och….för det mesta…alldeles underbara.

    Det finns många exempel på hundar i koppel som attackerat och skadat och även dödat andra hundar (som också varit i koppel), då hundägarna uppenbarligen inte klarat av att hålla sina kraftiga hundar (ofta rottweilers men kan givetvis vara vilken annan hundras som helst) så detta med koppel eller inte tycker jag är urfånigt. En försiktig, hundvan och tillbakadragen Pomeranian blev exempelvis dödad av en kopplad rottweiler utanför en hundrastgård där jag bor. Jag har många andra exempel men jag orkar inte dra upp fler. Det är inte så enkelt som koppel/inte koppel. De flesta hundar blir mer aggressiva av koppel om man håller tillbaka dem. Det handlar om att ta ansvar och för hundägarna att ha nolltolerans mot aggressivitet och oönskad päträngdhet, koppel eller inte koppel. Att en hund alltid ska ha koppel 24 timmar om dygnet är inte rimligt och enligt mig på gränsen till djurplågeri. Men har man en högriskhund som t.ex. rottweiler tycker jag att man alltid bör ha koppel på hunden såvida man inte har full koll och alla närvarandes medgivande, dock så utesluter detta inte angrepp, så det handlar om mer än koppel! En okopplad hund kan vara trygg och kontrollerad, en kopplad kan vara farlig och opålitlig. Det har med hunden och dennes mentalitet och sinnesstämning att göra, ihop med faktorer som kroppstyp, vilket avgör hur stor skada den kan göra. Har man en ”aggressiv” hund måste man ta ansvar för denna. Kanske borde hundägare som är osäkra på sin kraftfulla hund använda munkorg tills vidare så att det går att slappna av lite mer? Det är förvånansvärt att munkorg är så pass ovanligt med tanke på alla instabila och fysiskt kraftiga hundar som finns. Kontakten med hundar ska vara lugn och avslappnad, bestämd men kärleksfull. Hundarna ska inte bestämma, det ska vi människor göra. Annars får man vidta åtgärder. Koppel eller inte.

      Alltså herregud. Det är ju precis människor som du som inte skall ha hundar.
      Jag har en pitbull, och har honom alltid kopplad för att han sticker efter vilt. Väldigt olydlig (och ja! Vi har varit för snälla med honom, därför är han olydig!) men just därför har jag honom kopplad förutom där det är inhängnat (så han springer lös varje dag) MEN han har blivit påhoppad 4 ggr av lösa hundar. Jag har en cattledog som jag ALLTID har lös eftersom hon lyssnar, skulle aldrig ha henne lös om jag visste att hon inte lyssnar och springer fram till andra människor/hundar.

      Det är inte fel att ha lös hund. Problemet är att folk varken har lydnad eller koll på sin hund? När de DESSUTOM vet att hunden inte gillar andra hundar tex?

      Och munkorg? Alltså tänker inte ens kommentera det där dumma uttalandet.
      Nästan så jag hoppas din kommentar är på skämt.

        Varför ska inte jag ha hund? Kan du förklara det för mig? Och vad är det som är fel med munkorg om hunden är opålitlig?

          Vad är det för liv för en hund att ha munkorg? Du som är så emot koppel? Kan en hund inte gå ut utan en munkorg för att den är aggressiv, ja då mår hunden så pass dåligt att det mest humana för hunden är att avliva den. Jag är inte emot munkorg, jag måste ha munkorg på min när vi är hos veterinären tex men det är ju väldigt kort stund. Den ska INTE användas för att förhindra att den biter andra hundar/människor ute, då ska ju hunden avlivas, för dens egen skull. Det är inte normalt att en hund måste ha hundkorg för att förhindra bett…

          Ja, jag tycker ju egentligen att sådana hundar ska avlivas och i alla fall inte avlas vidare på. Och bara för att jag sa att munkorg kan vara ett redskap att ta till om man är osäker, betyder inte det att hunden ska ha det hela tiden, utan i situationer där man är osäker och risk är rimlig att hunden blir instabil och kan orsaka fara.

          Jag är inte emot koppel, men jag är emot människor som tycker att det är så fruktansvärt att inte ha koppel och att avsaknad av koppel är roten till allt ont. Om koppel är enda sättet för en själv att ha koll på sin hund är det givetvis det man måste ha (och jag klandrar inte folk som måste ha det: jag har själv därför inte valt sådana raser som inte ”går” att ha lösa t.ex.) och jag tränar hela tiden. Men hundar kan komma lösa av diverse orsaker (som en rottweiler som tog sig ut från ett stall och bet tag i min engelska springer spaniel som bara stod kvar stilla många meter bort). Det är då bättre att fokusera på att ha trygga hundar. Det ska inte vara livsfarligt om hunden kommer lös, enligt mig. Det är i alla fall inte önskvärt. Det är knappast djurplågeri att vid särskilda tillfällen ha munkorg på en instabil hund man kanske egentligen inte borde ha till att börja med. Kanske är det mer djurplågeri att dra hunden hårt i kopplet med hull och hår som jag ser alltför många människor behöva göra?

    Alltså herregud. Det är ju precis människor som du som inte skall ha hundar.
    Jag har en pitbull, och har honom alltid kopplad för att han sticker efter vilt. Väldigt olydlig (och ja! Vi har varit för snälla med honom, därför är han olydig!) men just därför har jag honom kopplad förutom där det är inhängnat (så han springer lös varje dag) MEN han har blivit påhoppad 4 ggr av lösa hundar. Jag har en cattledog som jag ALLTID har lös eftersom hon lyssnar, skulle aldrig ha henne lös om jag visste att hon inte lyssnar och springer fram till andra människor/hundar.

    Det är inte fel att ha lös hund. Problemet är att folk varken har lydnad eller koll på sin hund? När de DESSUTOM vet att hunden inte gillar andra hundar tex?

    Och munkorg? Alltså tänker inte ens kommentera det där dumma uttalandet.
    Nästan så jag hoppas din kommentar är på skämt.

    Snaaaaark…. kan inte nån sätta munkorg på Calle. Som den bjäbbgäddan han är.
    RR är i grunden en ras som användes till jakt som många redan uppmärksammat.
    En kamphund är en hund som används att ”kampa” med, med andra hundar eller djur. vissa raser har tyvärr används i större utsträckning än andra i det vi föreställer oss kamp. Fransk bulldogg har förresten använts till tjurhetsning, alltså också till kamp. Likaså har sharpei använts till kamp.

    Min hund är en pitbull/ staffe som blivit misshandlad sina första år och fått svälta till sån grad att han ätit sten och förstört sina tänder. Trots detta älskar han människor, litar blint på att alla vill honom väl och har hittills efter 3 år i min ägo funkat ned alla hundar utom en som han träffat. Han älskar sina katter (också en fet glespälsad hane och en näpen hona av rasencornish rex fö) och jag skulle inte få honom att kampa med nåt hur ivrigt jag än skulle hetsa honom. Det enda han låst sina breda käftar om är mitt hjärta.

    Alltså åh ❤ också tagit hand om en amstaff som levde med missbrukare och gud vet vad hon var med om. Det behövs mer folk som adopterar djur!!

    Ridgebacken är INTE en kamphund , det är en jakthund , den driver och ställer sitt byte , dom jobbar i en grupp med 5-6 RR , Spårar upp tex ett lejon , dom ställer sedan lejonet genom att springa runt det och hålla sig utanför lejonets räckvidd , tills jägarna kommer… därför är dom mycket snabba och smidiga .. en normalt funtad RR är inte aggressiv , dom slåss inte om det går att undvika … dom är väldigt mjuka i skallen och den går inte att ”fostra” som andra hundar , mycket kärlek ,ingen dominans fostran .. dom kan upplevas som lite ouppfostrade och hoppar gärna på all och alla… jag har haft två Ridgebacks båda var stora okastrerade hanar och jag har aldrig upplevt någon aggressivitet varken mot mig eller andra—-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.