Too cool for the gynstol?

Det värsta med att vara hos gyn är att man måste klä av sig och gå över rummet a la Kalle Anka. Sen ligga i den där stolen och bresa för kung och fosterland. Och efteråt får man en liten bit papper för att liksom ja torka bort all gel de smetat runt. Och svansa tillbaka till sina kläder med rumpan bar. Känslan är liksom förnedring. Finns så många sätt att göra upplevelsen bättre. Är det bara jag?//Engla

Det är inte lätt att vara Engla och Matplatsen-Victoria i dessa tider där det knappt går att gå ut utan att bli igenkänd, än mindre spänstigt hoppa upp i en gynstol utan att oroligt fundera över ifall gynekologen kommer vilja ta en selfie framför ditt uppspärrade kändisunderliv för att ha som ny profilbild på Facebook.
The struggle is definitely real!!!

Jag kan inte låta bli att känna att Victoria nog ändå skulle bli en smula besviken om ingen kände igen henne.
Kanske inte just i gynstolen men annars.
Och helt ärligt…
Hon är kanske lite känd i den här lilla ankdammen som är bloggvärlden, men jag kan nästan garantera att ingen i varken min familj eller vänskapskrets skulle ha en susning om vem hon var om jag visade en bild på henne, så att en gynekolog i Örebro skulle känna igen henne så till den milda grad att hon blir obekväm ser jag som ytterst liten.
Hon hade kanske blivit obekväm om hen känt igen henne, men samtidigt besviken om hen inte gör det.

Blondinbella måste ju åka utomlands för att få dejta ifred har hon berättat.
Kanske kan Victoria hänga på nästa gång och göra sin gynundersökning någonstans ute i Europa där hennes underliv inte är någonting annat än just en främlings underliv?
På samma sätt som det finns ”Bordershops” för alkohol så borde man kanske öppna upp liknande anrättningar för gynundersökningar?
Cellprover och Champagne
P-piller och Prosecco
Spiral och Snaps 
Menskoppar och Mojitos

Här har vi ett koncept jag borde sälja in till Nordic Tech House! 
Ka-ching!

Och har du 5000 kr över så kan du alltid investera i din alldeles egna gynstol för att vänja dig vid tanken…

Tack för tips!

94 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag har alltid klänning på mig. Klänning och stay ups om det är kallt. Av med trosorna och så är det bara att dra upp klänningen när man väl har lagt sig i stolen. Problem solved.

      GENI!!!!! Tack gör tipset!!!!
      /svimmar innan undersökning

      Ja eller en längre tunika kan oxå funka

      Åh tack för tips!!

      Samma här!

      Ja men precis! Lång blus eller topp funkar också jättebra. Vad har Engla på sig då måntro, croptop???

        Säkert sport-bh, hon har ju varit på gymmet innan såklart!

          Såklart, tänkte inte på det 😀 😀

      Samma här! Har aldrig förstått att man inte planerar ett sånt besök klädmässigt. Sen tycker jag aldrig direkt att man behöver gå genom hela rummet heller. Det brukar bara vara några få steg mellan omklädningshörnan och själva stolen.

    Min mamma tipsade mig om klänning inför mitt första besök. Ganska lätt att räkna ut att det är att föredra framför en kort tröja när man tar av sig på underkroppen.

      Så du menar att det här setet inte är att föredra https://billyj.com.au/products/coastal-vibes-shorts-top-set ???

    Men det ÄR jobbigt att gå omkring i det där rummet utan byxor och helt hal mellan benen ?

    För övrigt skulle jag inte bli förvånad om t o m en gyn plötsligt bad om en selfie. Folk idag har noll koll.

    När jag skulle till gyn första gången så valde jag en jumpsuit dagen till ära. Måste ha haft en black out där på morgonen… Ingen BH hade jag heller så jag fick ju gå omkring där naken haha. Men man lär sig av sina misstag och brainfarts så nu har jag alltid klänning, supersmidigt!

      ???

      Hahaha! Fan va roligt! Skrattar så jag gråter här!

        All in!

      Förlåt nu.. men jag skrattade så tårarna sprutade här! Stackare! Kan verkligen känna svetten komma i pannan när en inser sitt misstag. Jag hade fasiken avbokat tiden haha!

      Hahahahahaha

    Finns ju mycket som är roligare än att visa hela härligheten i en gynstol men att det skulle kännas förnedrande är väl att ta i. Det är ju liksom deras jobb, de ser snippor hela dagarna och bryr sig nog inte särkilt mycket om vem snippan sitter på, man är ju bara en i mängden. Tycker man det är jobbigt att ”gå Kalle Anka” så kan man ju som ovan skrivit ha klänning eller en längre tröja.

    Som någon skrev.. alltid klänning hos gyn. Man kan täcka privata delar när man går framåtillbaka… kallas rutin ?

    Tycker det är jobbigt när det inte finns persienner. Okej att det är en stor å och park innan nästa hus men där skulle ju kunna vara någon med teleskopobjektiv… Även om det inte är troligt.

    Aldrig klänning, däremot oversized tröjor o.d. Spelar ingen roll hur många ggr man varit hos gyn, jag kan iaf aldrig bli bekväm med det hela.

    Usch jag verkligen avskyr den där korta promenaden. Just undersökningen är inga problem. Men promenaden emellan skynket och stolen ?

    //Hon som inte äger klänningar men kanske borde skaffa en ”gynklänning”.

    För en som inte har varit hos gyn än men ska dit i höst, hur lång är denna hemska promenad alla pratar om här?!
    Är redan livrädd för besöket…

      och visst kan man be om att få kvinnlig gyn?

        Det beror väl på hur långt det är mellan gynstolen och där man klär av sig men inte är det många meter och helt ärligt förstår jag inte varför det skulle vara jobbigt att gå med bar underkropp den lilla biten. Man visar ju betydligt mer i själva stolen än på vägen dit och från. Du behöver verkligen inte vara rädd, de är professionella och gör undersökningar hela dagarna, för dig är det en unik situation men absolut inte för dem. Säg till att det är din första gång och att du är nervös så de kan hjälpa dig på bästa sätt. Och ja du kan be om en kvinna om du tycker det känns obekvämt med en man, där jag går brukar de fråga om man är ok med en man men alla gör inte det så bra att säga till själv.

      Hos min barnmorska på VC så är det 1,5 meter från gynstolen. Hos gynläkaren/kvinnokliniken på sjukhuset byter man om på toaletten (finns alltså en toalett på undersökningsrummet, inte den i korridoren ?), vägen från toa till brits är därför lite längre, kanske 7 meter.

      Brukar alltid ha en längre tröja, tunika eller klänning på mig.

      2-3 meter.

      Det kommer gå bra! 🙂 Var inte livrädd. Säg gärna till att du är nervös och rädd, tycker de brukar visa stor förståelse för det. Ta på en klänning så känns det lättare att bara dra för härligheten efteråt. 😉 Där jag varit är det bara typ 1-2 meter mellan gynstol och stolen där man lägger kläderna. Sedan brukar gyn/barnmorska vara upptagna med att pilla med proverna de tagit eller sprita av stolen, så vad jag varit med om så står de inte och råglor på en medan man byter om!

      Första gången gick jag till en barnmorska så det inte skulle kännas för obehagligt. Nu har jag en kvinnlig gynekolog och hon är bäst i världen!

      Alla funkar säkert inte på samma sätt, men de gynekologer jag varit hos har inte suttit och tittat när jag gått från skynket till stolen, utan förberett sina instrument etc med ryggen till. Vet inte om det är av hänsyn eller om de bara är effektiva 😉 Man tar de tre steg mellan skynke och stol, hoppar upp och lägger sig ”bekvämt tillrätta” och sen vänder sig gynekologen om och sätter igång. Och ja, du kan be om en kvinnlig gyn.

      Alltså du kan ju ta av dig precis vid stolen, hos min finns en skärm så att man kan ta av sig utan att doktorn stirrar på en, och en pall där man kan lägga kläderna precis vid stolen. Men man står ju där utan byxor och känner sig som ett fån, och kliver upp och torkar sig mellan benen – det är bara en märklig känsla, inget att oroa sig för ??

      Be om en kvinnlig gyn om det känns bättre och ha på dig klänning eller kjol om du vill undvika den konstiga känslan! (Men min bästa gyn var gubbe så det funkar också fint.)

        Min erfarenhet är att manliga är mer försiktiga än kvinnliga, men det är ju säkert olika.

      När jag var hos gyn första gången fick jag en riktig snällis som kollade, hoppas du får det med. För mig var promenaden fyra-fem steg, var bara ett litet bord mellan skynket och stolen. ? Kändes inte förnedrande för fem öre, mest nervöst för man aldrig varit där förut.

    http://kissies.se/vem-blir-glad-en-brodrost-egentligen/#respond
    Har Kissie seriöst glömt reklammarkera med tanke på hela rättegången..?

    Ett par steg och självklart kan du be om en kvinnlig gynekolog.

    Ja herregud, jag kan lova att ett jobbigt kändisskap INTE är ett problem för Victoria här i Örebro.
    Shit, hon har höga tankar om sig själv.

    En gång jag besökte en gynekolog så hade dem någon slags ”pappersduk” som man kunde svepa runt rumpan så man slapp just det där att gå halvnaken från och till gynstolen. Jag har på grund av privata omständigheter behövt göra måånga gyn-undersökningar och bara på ett ställe så erbjöds den där ”pappersduken” Tycker ärligt att det är dåligt, en mycket enkel men ändå så bra uppfinning som månar om patientens integritet så man slipper känna sig så utlämnad. Tyvärr anser jag att gynmottagningar, gyn-undersökningar osv ., ja allt rörande kvinnovård är så jävla bristande. Förlossning ska vi inte prata om. Blir totalt vansinnig av hur kvinnor bemöts i vården.

      Jag har turligt nog endast haft bra erfarenheter av gyn! Alltid blivit tagen på allvar, blivit ordentligt undersökt, varnad för vad som kan göra ont och jag har opererats även om symptom och fynden varit rätt lindriga. Samma sak när jag var orolig för knöl i bröstet, skickades direkt till mammografi trots att jag var ung och doktorn rätt säker på att det inte var något farligt. Upplever att gyn och bröstcancer tas på jättestort allvar, men vet också att det kan skilja mellan landsting ?

      Förr fick man en rock typ den du får när du ligger inlagd på sjukhus. Det har sparats in på den biten så att de slipper kostnaden för tvätt. ?

      Håller med! Totalt vansinnig. Såg någon konstnär som hade tagit fram en gynstol för män för att visa hur motsvarande stol skulle kunna se ut för att underlätta vid prostataundersökningar. Självklart skulle detta aldrig implementeras då betydligt mer hänsyn visas män. Kvinnor däremot förväntas/tvingas anpassa sig till förmån för besparingar och andra intressen.

    Men kära nån, vi ska väl vara tacksamma att det finns människor som vill undersöka oss och att vi får lov att kolla upp att allt är ok. Att det inte är en alltför angenäm situation tycker vi väl alla men det tar ju bara ett par minuter. Tänk på att det bara är en vanlig dag på jobbet för en gynekolog och att de antagligen inte kommer att minnas just ditt besök speciellt länge efteråt?

      För alla är det inte så lätt. Har man blivit utsatt för ex övergrepp är de få minuterna likförbannat skitjobbiga.

        E; Amen! Bryter ihop & gråter innan varje gynundersökning. Känner mig så utlämnad & ”äcklig”.
        Har fött två barn & varit helt förstörd mentalt veckorna innan förlossning. Inte flr själva barnafödandet, men av tanken att jag måste visa fiffi. ?
        När jag skulle ta mitt cellprov för ett tag sedan så kom jag in i rummet – och där satt en manlig gynekolog. Jag tänkte att skulle bita ihop & fixa det, men jag bröt ihop & fick avbryta undersökningen.

          Vad modig du var som ändå försökte ❤️

        Jag förstår att det kan vara svårt av olika anledningar men jag tror inte vi ska vara så rädda att säga till när vi bokar tid att vi är vettskrämda och att vi vill möta en kvinnlig/manlig gynekolog. Kanske kan det vara en ide att ta med sig en vän som man har förtroende för som kan ”hålla handen” ?
        Att hoppa över sin tid gör inte saken bättre.

      Man får gå in i gyn-mode. Tänker bort att jag är där liksom. Sen håller jag på falla ihop i en hög när jag ska ta mig ner från stolen.

        Jag kör varianten: inte sova på två dygn så man är helt avtrubbad.

          Men så ska ni inte behöva ha det! Skulle ni inte kunna få ångestdämpande utskrivet som ni kan ta inför besöket?

      Nä. Jag är inte tacksam att jag överhuvudtaget får vård fast jag är kvinna. Jag är värd bättre.

    Hahaha jag med, dock långa t-shirts eller tunikor. Då känns det inte lika j

    Jag hade en manlig barnmorska och en manlig student när jag var gravid med första barnet. Kände mig mer bekväm med de två männen än med andra kvinnliga barnmorskor. Fick känslan av att de var mer försiktiga och respektfulla, kanske de antar att man blir mer obekväm och nervös just pga att de är män..

      Håller med! Går hos en välrenommerad äldre herre som är toppenbra, bättre och varsammare än alla andra kvinnliga bm och gyn jag någonsin varit hos. Herren borde ha pensionerat sig för mååååånga, många år sedan men han är fortfarande så populär här i stan så det vore nog omöjligt.

    ”Hannalicious”, dags att tänka på sina captions på instagram kanske? ”Of course size matters. No one wants a small glass of wine”. Kanske lite korkat val av caption med tanke på hennes tidigare snedsteg

    Jag försöker tänka att de har sett alla möjliga underliv. Tanter som inte duschat på åtta år och sånt. Då kommer de inte minnas min lilla fiffiluring. Som att gå till tandläkaren, hål som hål. Intalar jag mig själv, även om det inte riktigt känns som ett tandläkarbesök när man ligger och bresar.

    En lite längre tröja och försök tänka på något annat, så är det över på en minut.

      Hahahaha skrattade högt här!! Tanter som inte duschat på åtta år!! Allt annat bleknar ju i jämförelse ???

    Jag råkade ut för en manlig gynekolog som efter vårt samtal satt kvar bakom sitt skrivbord och sa att jag kunde klä av mig. Det fanns inget skynke eller något att ställa sig bakom, så fick klä av mig framför honom medan han satt och bara stirrade på mig. Han tittade tom på trosorna som jag la på pallen med byxorna. Efter undersökningen satte han sig direkt igen och släppte mig inte med blicken medan jag var tvungen att torka bort gel och klä på mig. Det var riktigt obehagligt och förnedrande. Han vek inte undan med blicken trots att han såg att jag såg hur han stirrade.

      Fy vad vidrigt!!! Vilket äckel.

      Åh :/ Klagade du på honom ? Alltså kanske inte till honom, men var man nu än lämnar in klagomål. Jag är själv jättedålig på det men man borde faktiskt. Är man som läkare klar i knoppen förstår man att visa sina patienter hänsyn och inte stirra ut dem.
      Jag träffade en kvinna en gång som sa saker som ” oj här var det trångt, oskuld kanske” osv., vilket gjorde mig väldigt obekväm. Men jag fortsatte bara att stirra upp i taket och sa aldrig något, feg som jag är.

    Efter att ha haft livmoderhalscancer och gått hos gyn var tredje månad i 5 år samt var tredje vecka under graviditet kan man tycka att jag borde vant mig men icke! Ättika i fiffi, nakenpromenaden och ”nu knipsar vi lite, höhö” känns fortfarande lika jobbigt och förnedrande.

    Klädesplagg nedanför arslet är ett måste efter att ha fått gå nakenpromenaden för många ggr

      Ättika?!

        Jajamän!

        Ja. Enkelt sätt att se förändringar i huden på då den skiftar färg lite åt vitt när man stryker på det.

      Hoppas du mår bra nu! ?

    Ser att många redan kommenterat om klänning till gyn så passar på att tipsa om lösa byxor och linne när man ska på EKG. Av nån märklig anledning hade jag helt missat hur ett EKG går till och kom dit med långärmad klänning och fejkskinnleggins. Slutade med att jac fick klä av mig att utom trosor och strumpor. Önskar jag googlat i förväg så hade jag vetat att det fanns ett enklare och mindre genant sätt.

    Första gången jag var hos gyn sa hen (medan hen ”grävde” runt) ”jag ser att du har anlag för övervikt”.
    Det tog mig ett tag att förstå att hen inte såg det i mitt underliv utan på att jag var mullig. ?

      haha?

      Varför kommenterar en gynekolog din vikt?! Jävla as.

        Jadu, vägde väl ca 8 kg över mitt bmi och vissa går upp av p-piller. Var 15 vid det tillfället (ca 15 år sedan nu). Nu är jag så van att allt handlar om min vikt när jag uppsöker vården att jag inte längre blir förvånad, även om jag ibland blir förbannad. ?

    Själv har jag tandläkarskräck delux o skulle hellre gå till gyn en gång i månaden än till tandläkarn en gång per år, även om jag inte hoppar jämfota till gyn såklart ?

    Men herregud, man kan väl tänka ett steg längre och klä sig i något som går nerdanför rumpan ?

    Men gud vad konstigt ändå? Jag har alltid blivit erbjuden en filt att dra runt sig, så slipper man den där nakenpromenaden men även slipper se på under hela undersökningen. Har dock endast gått på ungdomsmottagningar så kanske har med det att göra..

    När jag var hos gyn i höstas så har hon en student med sig. Kännetecknas igen studenten men kan inte placera henne. Väl inne i rummet slår det mig! Det är tjejen mitt ex fick barn med… 6månader efter att jag dumpat honom. Antingen vet hon fortfarande inte om mig eller så var hon världens trevligaste och proffsigaste student. Så tacksam för det.

    Jag fick reda på för några veckor sedan att man inte behöver gå på till gyn på cellprov efter första gången utan det finns ett kit man kan få hemskickat för att göra det själv. Det är ju bara att vispa runt lite med en tops så borde inte vara några svårigheter.
    Ska be att få ett sådant när det är dags nästa gång!

    Nu kanske jag framstår som helt korkad men varför går man till en gynekolog? Har varit hos barnmorska i samband med cellprovstagning och en gång träffat en läkare i samband med förlossningen av ena barnet men det var enda gången. Såklart man går till läkare om man är sjuk men får bilen av att folk går lite som en annan går till tandläkaren och har liksom aldrig förstått vitsen. Förklara gärna vad jag missat.

      Då har du tur! Har fått gå till gynekologen sen jag var 12/13 väldigt regelbundet pga endometriosutredning, smärtor, underlivsproblem, spiralinsättning och infektioner.. aja man blir van

    Vad gör alla människor hos gyn hela tiden? Uppriktigt nyfiken pga aldrig varit där och aldrig känt mig nödgad att gå dit heller. Vad har jag missat?

      Cellprover??? Hoppas den här kommentaren inte är på riktigt

        Fast det är väl en barnmorska som gör inte gynekolog? Har bara träffat gynekolog en enda gång i samband med en förlossning och det hör ju inte ens till det vanliga. Så är man inte sjuk eller har inte förstår jag inte vad man gör där.

      För min del har jag varit hos gynekolog för att göra ultraljud. Ena gången för att konstatera ett missfall och andra gången för att leta efter en spiral som kommit på villovägar (den hade åkt ut utan att jag märkt det sjukt nog). Det är väl en gynekolog man går till om man har problem av något slag? Barnmorskor går man väl till för preventivmedel och cellprov (och vid graviditet då såklart). Eller?

    Gå till gyn är ett nödvändigt ont, man behöver inte gå dit om man inte har något problem (men gå på era cellprov, tjejer!!).
    Knivlisa säger det bäst: https://www.instagram.com/p/BdgBXaGFzKS/

    Cellprov och champagne skulle väl Viktoria gilla. Allt som har med alkohol att göra lockar ju henne som en myra till en sockerbit…hon njuter till fullo av att bli igenkänd och kan dra nytt av det, tro mig!
    / en vän till en av hennes ”grannfruar”

    Matplatsen borde döpa om sin blogg till Reklamplatsen. Följde henne förut pga massa goda recept, men numer är det bara massa rabattkoder hit och dit 🙁

    Usch, fy! Avskyr den lilla promenaden mellan draperi och gynstol ” ooooså ner med rumpan lite..” ??‍♀️

    Någon sa till mig att man inte behöver ta cellprov förrän man haft sex. Stämmer det? Kan ju ringa en vårdcentral och fråga men tänkte kolla här när ämnet ändå är uppe..

      Ja så det. Cellförändringar orsakas av ett virus som är sexuellt överförbart så har man inte haft sex kan man inte ha viruset och därmed inte ha cellförändringar och då behöver man inte heller ta cellprov för attt leta efter dessa förändringar.

        Borde då inte detsamma gälla om man inte byter partner, har ställt den frågan varje gång men ingen verkar veta något.

          Om du bara haft en partner och den partnern bara haft dig så borde det stämma. Då kan ju ingen av er ha fått viruset från någon och kan därmed inte överföra det till den andra.

          Som jag förstått (obs kan vara fel) det kan viruset vara aktivt och icke-aktivt. Dvs du kan ha det utan att det syns när det är icke-aktivt.
          Medans viruset var aktivt för mig så kollade jag 1 gång per år, nu är det icke-aktivt och då är det tillbaka till standardkontroll. Så jag tror tyvärr inte man bara kan gå på att man har samma partner.

          Samt hur vet du att din partner inte bär på det men inte smittat dig än?

      Ja det stämmer.

    Hahaha vilka roliga kommentarer! Bor inte i Sverige men här får jag alltid ett skynke eller en sån där patientklänning när jag går till gyn/obs, ni kanske kunde fråga om det på kliniken? Var där senast idag faktiskt. Man kanske blir van om man går var och varannan vecka till dessutom ?

    Sist när jag var hos gyn så hade hon en ung manlig student med. Mitt i undersökningen ringer hennes telefon och hon tar samtalet! Där ligger jag upphissad en bra bit i luften med benen vresande medan hon går iväg och pratat i telefonen. Sjukt obekvämt och den stackars studenten bara stod kvar och visste inte vart han skulle titta. Ja, herregud…
    Annars håller jag med, alltid klänning när man ska till gyn!

    När jag kom till delen du skrev om Bella fick jag synen av att hon ligger där som Kalle Anka i gynstolen och samtidigt körde sitt hysteriska instastory gapflabb. Så glad att vara där.

    Opererade bort mina cellförändringar i höstas. En op som gick åt helvete. Höll på att förblöda efteråt och fick stå ut med en gynundersökning i timmen i två dygn. Inte kul alls men det gjorde verkligen att jag vande mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.