Ikea säljer Jonna Jintons foto över hela världen

Den här bilden kanske ni känner igen. Jag kallar den för ”River och dreams” och den har bland annat funnits med i min tapetkollektion. Den här tog jag en tidig höstmorgon när dimman låg riktigt tät och solljuset kämpade sig igenom. Det var så vackert och magiskt att jag trodde att jag drömde. Vilken lycka att jag befann mig just där. Just då.
Och tänk om jag hade vetat i det ögonblicket som jag tog den här bilden att den någon dag kommer att säljas som en stor tavla på IKEA’s alla varuhus över hela världen. //Jonna Jinton

Wow!! Alltså, wow!
Ikea har tagit in den här bilden som Jonna Jinton tagit för att använda till den största canvastavla de någonsin gjort. En så kallad Wall-Canvas på hela 2,5 x 2,5 meter, så man kan klippa till i rätt storlek för väggen och fästa fast. Det blir nästan som en liten fototapet.

Herregud, så coolt!
Jag undrar hur fotografer och konstnärer ser på Ikea som distributör av deras konst. Det finns säkert de som anser att massproduktion på Ikea är att ”sälja ut sig själv” och att det inte är tillräckligt ”fint” eller ”creddigt” men så har de förmodligen aldrig heller fått frågan från Ikea. =)

Jag tycker att det är jättehäftigt! 
Ja, det är kanske massproduktion i ordets rätta bemärkelse, men så finns ju också Ikea finns över hela världen och säg den konstnär som inte skulle vilja sprida sina alster över hela världen?

Stort grattis till Jonna!!!

Tack för tips!

80 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Älskar det Jonna jinton skapar!! Hon verkar dessutom så otroligt rar och ödmjuk! Jag har en del konst från henne i olika former ?

  Inväntar kommentarer om att det är wt att ha tavlor från ikea.

  (Jo jag har en tavla från ikea men jag är ju överste-wt)

   Det kommer, var lugn!

   Kanske är det inte lika mycket wt att vara den som säljer till IKEA? Isf kan jag offra mig! ?

   Iaf så tycker jag JJ är genuin och äkta och blir så glad för hennes skull.
   ?
   // Moa

    SJÄLVKLART det inte ska talas nedlåtande om de som säljer tavlor till IKEA. Hallå det är ju som att med teve. Att göra teve är roligt fint, trendigt hipsterjobb. Titta på teve är för pöbeln.

    Har följt Jonna några år och märker till och från att hon inte är speciellt ”genuin” eller originell med sina idéer. Hon ska ju t.ex. göra en skiva med kulning nu och hon framställer det som att hon kommer vara först i hela världen med en sådan skiva. Hon är helt klart ”inspirerad” av Susanne Rosenberg, Irmelin (som gjort flera skivor), med flera, och ibland är det rena plagiat av deras melodier i Jonnas videos.

    Men ja, en stor del av hennes följare köper allt hon gör med hull och hår utan att ifrågasätta.. lite synd, men det är väl så det fungerar nuförtiden – den som syns mest tjänar mest, oavsett nivå!

     @Anonym 12.24

     Med genuin menar jag inte att hon inte inspireras av andra.

     Jag menar att hon gör allt med ❤️

     Hon följer ingen ström direkt.

     Sen får man ju tycka precis vad man vill. Har dock svårt att förstå att man alltid måste säga någonting negativt, även när det inte alls har en konstruktiv mening.

     Man trashar bara för att man kan!

     ?

     // Moa

      Nja jag är benägen att hålla med Anonym.
      Jonna kändes genuin i början, men så fort hon började bli lite känd så handlar det bara om cash. Liksom för alla andra så kallade influensare! Det är bara det att Jonna har en annan väg med foto och natur istället för typ mode och resor.. dessutom verkar hennes följarskara hamnat i nån slags trans och är helt oförmögna att se igenom charaden? men i slutändan är det samma skrot och korn..

      Men kul för henne ändå måste jag säga! ?

       Hur ska man försörja sig på en blogg utan att göra samarbeten? Och hur ska hon kunna försörja sig uppe i sin lilla by, om hon inte har bloggen? Det är ju den som gör att hon kan bo kvar, innan fick hon små påhugg med att typ måla om en lada en vecka (enligt henne själv hade hon ständig ångest över att inte hitta ett sätt att ha råd att bo kvar, jag vet att det finns jobb på landsbygden).

       Visst kan man välja mer bland vilka samarbeten man gör, men hon lever ju inte i något överflöd direkt utan är tacksam att hon haft råd med värmepanna och tvättmaskin så hon kanske inte riktigt har de utbudet at sammarbetsparners att hon kan sålla. Jag vet att Underbaraclara t ex väljer noggrannare men det verkar hon också kämpa mycket i motvind med så det kanske inte är så enkelt.

       Jag tror inte ni som klagar hade varit ett dugg mer genuina om ni skulle behöva försörja er på en blogg samtidigt….

        Jag stör mig egentligen inte så mycket på Jonna själv, det är hennes val att sälja ut vad hon vill..
        Det som stör mig är att majoriteten av hennes följare inte kan ifrågasätta nånting alls av det hon gör, men man ifrågasätter gärna varför Kenza bloggar dåligt eller varför Blondinbella äter sund kost…… Varför är vissa bloggare förskonade från kritik??
        Jonna börjar ju iofs böla över minsta negativa ord, men ändå.. hyckleri much??

        Och nej, aldrig nånsin att jag skulle vilja leva av en blogg, så desperat är jag inte tack så mycket! 🙂

         Men bloggen gör ju att hon kan bo där hon mår bra och hålla på med de hon älskar (foto och konst osv) så jag har svårt att förstå att det valet av karriär skulle göra henne falsk.

         Hmm ja hennes läsarskara är kanske inte så kritisk, men hon har ju också en ganska annorlunda läsarkrets än många andra bloggare, tror många gubbar och gummor där läser bara hennes blogg. Sen får hon ju kritik ibland, typ när hon gjorde reklam för flyg eller när hon var emot vindkraftsetableringar i hennes hemby. Massor av hård kritik när Johans hund fick vara deltid på hundpensionat eller vad det heter. Men 99 % av vad hon skriver är ju helt okontroversiellt, typ om hur hon känner idag och hur naturen ändras och om vad hon gör i skogen och att hon sla måla om sin studio, Hur kul är det at diskutera? Bloggen är ju mysig men den är ju inte rolig läsning. Jämföra med Bella känns bara långsökt, hon provocerar ju. Tror många som läser Bellas blogg göt det och stör sig på henne. Jag tror inte någon orkar ta sig igenom Jonnas långa, lugna texter om naturen för att störa sig, herregud man hade ju somnat. Bara folk som gillar henne orkar läsa.

     Varför skulle det vara unikt med kuling, det har väl alltid funnits? Finns ju kurser i det och massa människor som sysslar med? Tror inte hon menar att det är unikt, är ju hyperglad över typ vad som helst och tycker lite vad som helst är fantastiskt, utan att det kanske uppfattats som särskilt speciellt av genomsnittsmänniskan.

     Hon har väl aldrig hävdat att hon är särskilt avant-garde eller sysslar med samtidskonst. Hela hennes uttryck, både foto, smycken och ’konsten’, är ju ganska formaterad på en enkel och bred ’smak’ som ja, säljer…

      Hahah dagens bäst placerade citationstecken på ’konsten’ ?

       Nej vem vill hosta upp +10 000 för en mishmash av färg som vilken 5-åring som helst kan kladda ihop? :0

        Försökte titta på vilka tavlor som hon har till försäljning för typ 1 månad sen.
        Just då var allt utsålt så det fanns inte så mycket att titta på. Så de gjorda tavlorna blir inte så långlivade, det kanske är för lågt pris på dom i stället.
        Fast personligen så vill jag gärna se ett motiv/bild på en tavla även om det inte behöver vara som med Carl Larsson, serieteckning.

      Näe känns inte som man hade hittat henne på Konstfack direkt.

       Hon hade aldrig kommit in där.

       Hur många från konstfack har fått in sina verk på Ikea? -)

        Om man gör saker som kan platsa in på Ikea som en Konstfacks alumn så borde man aldrig fått komma in.

        Jag vill ha nyskapande motiv från såna konstnärer, inte cookie cutter tavlor.

        Antagligen inga eftersom det är riktiga konstnärer på konstfack…

         Aha! På samma sätt som personer som skriver popmusik inte är riktiga musiker och kompositörer om man jämför med de jazzmusiker som skriver obskyr musik som ingen varken förstår eller vill lyssna på?

   Det ÄR extremt wt att köpa tavlor från Ikea. Alltså till det priset kan du ju få en riktig tavla om du bara tar dig till ett galleri eller en auktion typ Bukowskis, eller varför inte en loppis. Sjukt wt att inte bara köpa nyproducerat utan även dyrt.

    Tack nu känns det bättre ❤

     Haha ??

    Ska genast börja handla tavlor på IKEA. Har alltid tyckt att det känns lite trist men inser nu att det skulle kännas skönt att vara tydlig med hur mycket hellre jag tillhör gruppen wt an gruppen som trippar runt och anser sig lite bättre än andra för att de har mer ”stil och smak”. Den där smygelitismen är det fulaste jag vet.

     Eller som mig som gör egna tryck av andras tavlor, men jag har tillgång till tryckeri ☺ mitt hem är fullt av nästan kopior.

    Haha jag ska genast springa och köpa nåt unikt skit som fast än det är fult i mina ögon ska upp på väggen. Allt för att inte råka ha samma tavla som grannen, gud förbjude att det händer någon.

     Åh men gud bevare mig! Man kanske borde starta en insamling?

     Köp en grindslanten på närmsta loppis!

      Gråtande barn!
      Älg i solnedgång! (den skulle ju faktiskt just Jonna kunna kränga en remake av)

    Det är WT att köpa tavlor, tavlor ska ärvas genom generationerna från den förfader/moder som var en utfattig konstnärs beskyddare åren innan de blev kända och välrenommerade och fick tavlorna som en personlig tackgåva.

  Så fantastiskt roligt! Hon är en riktigt bra fotograf, det är henne väl unt!

  Hmm…IKEA är inte WT. Att köpa Mio och tycka att det är finare än IKEA är wt.

  Kan bara hålla med, jättehäftigt verkligen! Grattis till fina goa Jonna, vilken grej!

  Grattis Jonna! Kaa-ching! ?❤

  Fantastiskt ju 🙂 Jag tror det känns underbart att något man skapat och jobbat med får sån enorm spridining och att folk faktiskt väljer att i princip tapetsera en hel vägg med den.

  Kul också att lyckas med något där det känns som att bloggkarriären inte är avgörande för att de tog in den? Jag tänker eftersom det först inte ens skulle ha sålts i Sverige (även om hon ju har en del internationella följare). Måste kännas extra bra!

  Fin tavla! Är detta ett samarbete/reklam?

   Du tänker att Camcam låter bli att reklammärka efter att ha byggt sin karriär delvis på att jaga såna som fuskar?

    Men är inte det ”the perfect crime” ändå?
    Det kräver lite förberedande arbete att skriva om smygreklam i ungefär 2 år men sen jäklar är det bara att håva in kosingen! 😉

     Du har ju dock skrivit att du kommer att göra samarbeten, och detta och ett inlägg om klädkollektion igår kan man ju ana är samarbete. Samtidigt förstår jag att du vill dölja det, och enklare för dig att göra det just pga det, och mig spelar det ingen roll. Och du behöver inte raljera nu om foliehattar och liknande, jag bryr mig inte om omärkt reklam och jag tror vad jag tror oavsett vad du skriver. 😉

      Motsägelsefull bevisföring måste jag säga. Varför skulle hon först skriva att hon vill göra samarbeten och sen göra dessa samarbeten i smyg? Verkar dumt…

      Verkar också lite skumt att IKEA skulle tycka att smygreklam på bloggbevakning för en enskild tavla (någon här som klickat hem den?) vore en bra marknadsföringsstrategi.

       Vaddå? Menar du att jag inte är tillräckligt viktig och stor och influensande för att Ikea ska be mig göra smygreklam för deras tavla och sen betala mig under bordet?
       Kränkt. Jag känner mig kränkt!

        Jag får ta tillbaka ? De kanske efter Kamprads bortgång kommit på att det borde hänga med i tiden och hålla på lite med det här moderna influencandet.

        (Verkar ju iaf vara på den nivån många sponsorföretag tänker innan de går ut på bloggar och gör reklam för helt orimliga grejer)

      Du bryr dig inte om omärkt reklam? Din kommentar tyder på motsatsen

      Vänta bara till jag lägger upp ett inlägg med en heliumballong som det står grattis på födelsedagen på!
      M fyller 40 år idag och jag fick både ballongen och konfettin gratis mot ett inlägg på bloggen för http://www.party-land.se/
      http://www.party-land.se/
      http://www.party-land.se/
      http://www.party-land.se/
      http://www.party-land.se/
      http://www.party-land.se/
      http://www.party-land.se/

      Ingen missade va??
      PARTYLANDPUNKTSEEEEEEE!!!

       Hälsa ett stort grattis till M från oss! ????

       (Vad hände nu? Bad jag just dig att gratta mig från oss? ??)

    Hon menar nog Jonnas ursprungsinlägg, inte CamCams. 😉

     Men hur funkar det med reklam? Om jonna skriver ett inlägg om att hennes bild nu kan köpas på Ikea (med syftet att visa upp något hon är stolt över) räknas det som reklam även om inte ikea har ett finger med i inlägget? Måste ett avtal skrivas mellan företaget och influencern för att det ska vara reklam? Räcker det med att hon får royalties för varje såld tavla för att det ska vara reklam eller krävs det ett direkt utbyte av vara/peng i samband med inlägget? Någon som vet och kan förklara? Jag tänker att man även som influencer vill tipsa eller visa upp även om man inte får betalt för det

  Coolt. Men är det bara jag som är nyfiken på hur mycket hon får? Får man provision på varje såld tavla lr hur funkar det?

   Jag är också nyfiken på det.
   Jag skulle gissa att hon förmodligen fått en klumpsumma och sen typ ”royalties” på varje såld tavla. Jag misstänker också att det står någon typ av klausul som hindrar henne från att sälja bilden till andra medan avtalet med Ikea är aktivt.

   Om det är någon som vet mer om upphovsrätt på bilder och liknande – skriv gärna här! =)

    Den har ju dock varit med i tapetkollektionen innan.

    Tycker inte IKEA verkar så nogräknade med att bilder ska finnas bara hos dem, men visst säkert under försäljnigstiden.

    Jag tror man får relativt dåligt betalt (är ju IKEA) och jag skulle gissa att det är klumpsumma inte provision men det är bara magkänsla hehe.

     Du menar att den redan varit….på tapeten?

      Ella tack för att du fick mig att skratta på riktigt för första gången på hela veckan

    Fick som designstudent för numera ganska många år sedan lära mig följande:
    – IKEA betalar en klumpsumma om de är intresserade av ens design, sedan kan prylen sälja två ex, eller bli liggande som aldrig utvecklad idé – men man har ändå fått sin cash. IKEA har också rykte om sig att köpa upp designidéer just för att lägga dem i en låda, så att ingen annan heller får utveckla och sälja den.
    – De flesta andra seriösa möbeldesignfirmor à la Lammhults etc ger royalties per såld pryl, här har du också ofta större möjlighet till inverkan på slutprodukt , detaljlösningar etc.

    Detta kanske har ändrats, och kanske gäller annat när du säljer ett foto.

     Hur menar du att det ska gå till att de köper upp en idé och att sedan ingen annan kan eller får utveckla det? Har det belagts med ett mönsterskydd? Hur strakt är det då egetligen? Och hur går det ens att få igenom det som ett ”patent”.

     Att olje producenter gjorde så ang alternativa bränslen etc vet jag men då pratar vi uppfinningar och ”riktiga”patent. En designidé kan alltid flera komma på och måste bli omöjligt att skydda så länge du lägger ut det på marknaden först.

     Det känns som att jag missar något här. Eller?

      Dagens konstnärer och designers säljer ofta sina idéer till högstbjudande. Det är ju upp till företagen som köper dem att avgöra om det är värt det eller inte.

       Här är jag med. Men hur kan IKEA skydda sig från att någon annan inte får eller utvecklar samma idé framförallt om de inte har en produkt på marknaden? Då kan det ju inte bli frågan om ett plagiat. Du kan inte kopiera en produkt som ligger i en låda tänker jag. 🙂

     Så du menar att de typ kan hålla en bild gisslan utan att ens använda den? Fasen vad surt, även om man får sina pengar.

      Studerade som sagt design så vet inte om detta gäller för bilder/foton, men ja, de kan hålla design ’gisslan’. Vet folk som varit med om detta; utvecklat en designidé, blivit glada när IKEA nappat, fått betalt men sedan aldrig fått ut produkten vilket så klart är surt. Och då har de ju sålt idén så kan inte ta den med sig någon annanstans, utan att eventuellt köpa loss den först.
      Känner också designers som haft supergivande samarbeten med IKEA, så det är inte för att utmåla dem som bovar. Vet bara att vi fick info om att IKEA jobbar ganska annorlunda mot andra mindre företag just med rättigheter, ersättning och royalty och att ibland är det ena sättet mer fördelaktigt och ibland det andra, så det är inte heller så att det absolut alltid är sämre hos IKEA . Allt detta kan såklart ha ändrats på 20+ år.

       Min fråga blir hur det går till i praktiken. Hur kan IKEA skydda idén och är det inte så att det är oerhört svårt att få igenom ett skydd som i vilket fall Kina struntar i?

       Just möbler och liknade måste bli nästintill omöjligt att skydda. Allt du behöver att göra är att ändra något litet eller en nyans i färgen.

       Så jag förstår inte hur det kan göra det. Vad är det jag missar?

       (CamCam: En bild eller en text eller musik är mycket lättare att skydda och hävda upphovsrätt.)

        Det är ju du som person som sålt idén, om du sedan tillverkar och säljer den utanför kontraktet du har med IKEA är det ju inte jättesvårt för dem att se att du brutit avtalet?
        Att piratkopiering sker har inte så mycket med saken att göra, och ja, design är svårt att skydda, men det vanliga är väl att dessa kinakopior efterapar design som _finns_ (och redan är eftertraktad/säljbar) och inte idéer som IKEA har liggande i skrivbordslådan och som aldrig sett dagens ljus?

         Ja så är det säkert men jag undrar ändå hur IKEA ska kunna bevisa att det är det som skett att det är du som sålt idéen och dessutom vinna med hjälp av ett mönsterskydd.

         Men tack för att du svarade. Jag ska fråga en annan som kanske kan förklara när jag träffar hen. ?

         Svar väntar i modd ?

         Är som sagt ingen expert men förmedlar det jag en gång hört ang. IKEA eftersom det frågades. Om du som designer gjort en produkt, sålt idén till IKEA som sedan bara låter den ligga, kan du ju ha lust att förverkliga den och få den ut på marknaden. Då vill du ju stå som designer och göra ett väl utfört objekt. Det ligger liksom inte i ditt intresse med en dåligt utförd anonym piratkopia på din egen produkt för att kringgå IKEA tänker jag. Som sagt alltid svårt med skydd av design mot de som verkligen vill kopiera, eller vissa idéer/tendenser som är i luften, bevisa vem som var först etc, se tex trendensers ’lika som bär’.
         Skiljer alltså på det att som designer vilja få sin produkt i produktion och ut på marknaden under bästa förutsättningar (väl genomfört, betalt och krediterat), och problemställningen med att ca allt alltid kan kopieras, ’inspirera’ andra etc.

   Var nyfiken på hur mycket hon fick när hon gjorde en kampanj för…något bilmärke. Hur funkar det liksom, när man lägger jättejättwnånga timmar för att fota och greja.

  Åh vad coolt!

  Jag har aldrig läst hennes blogg, måste in och kika. Marmorbloggarna får ge vika – jag behöver mer autentiska, jordnära bloggare i mitt flöde och hon verkar ju så himla mysig. Fler såna här, som sticker ut ur mängden av influäääänser, tas tacksamt emot! 🙂

   Ja, skulle verkligen också vilja ha tips på sådana bloggare! Älskar Jonnas blogg!

  Visst tänker ni på att det snart är val? (obs, jag har ansett mig vara sosse i princip hela livet, men times change…)

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=363746087443043&id=308543599629959

  Kul att Jonna skriver ”Varje gång jag åker förbi, oavsett årstid och oavsett tid på dygnet, så bjuder den här platsen alltid på vackra naturscener”, vilket nog ingen sagt om Snöstorp (som tavlan delar namn med) någonsin xD

   Så skriver hon ju om typ alla platser hon är på… begränsat ordförråd perhaps? ^^

    Jonna borde ju absolut åka till Snöstorp och fotodokumentera där!
    Kanske också blir ’ljuvligt’ och ’magiskt’ som jag förstått är bloggiska för ’fint’.

   fast bilden är ju inte tagen i snöstorp, utan i närheten av Junsele.

    Ingen skrev att bilden var tagen i Snöstorp heller.

    Det var ju ca poängen…

  GRATTIS fina Jonna säger jag bara!!! Älskar hennes blogg och jäklar vad hon är värd lite extra glädje efter hennes asjobbiga vinter!
  Snacka om att hennes magkänsla var rätt.

   Varför asjobbig?

    Ofta förkyld och saker som hon inte velat skriva på bloggen

     Tack! Jag följde hennes blogg innan men har inte hängt med det senaste.

  Men ÅH TACK! 🙂 Gud vad glad jag blev att läsa detta!! 🙂

  / Jonna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.