Är det My Martens gör lagligt eller olagligt?

My Martens publicerar både email och ip-nummer på en person som lämnat upprepade kommentarer på hennes blogg som irriterar henne.
Frågan som  direkt dyker upp är ifall detta är lagligt eller om det bryter mot PUL.

PUL kommer den 25 maj 2018 ersättas av Dataskyddsförordningen som i fortsättningen kommer reglera dessa frågor och det är inte så enkelt eller glasklart som man skulle önska:

Avgörande är att uppgiften, enskilt eller i kombination med andra uppgifter, kan knytas till en levande person. Typiska personuppgifter är personnummer, namn och adress. Bilder på och ljudupptagningar av individer som behandlas i dator kan vara personuppgifter även om inga namn nämns. Krypterade uppgifter och olika slags elektroniska identiteter, som exempelvis ip-nummer och cookies, räknas som personuppgifter om de kan kopplas till fysiska personer. Även information som har kodats, krypterats eller pseudonymiserats men som kan hänföras till en fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter är personuppgifter.

Det kommer alltså vara olagligt att publicera ett ip-nummer om det kan knytas till en specifik person, vilket gör att detta måste bedömas från fall till fall.
Mailadressen som My delar kan inte kopplas till någon person då den är allt för allmän om det nu visar sig att den är korrekt och personligen vet jag nog på tok för lite om vad informationen man får fram när man söker på ipnummer betyder.

Och helt ärligt – jag sitter just nu och skriver på Waynes Coffee efter att ha varit på Acast för att spela in podd med PT-Fia vilket ger mig ett ip-nummer som inte har med mig att göra alls, och är man lite finurlig så kan man till och med skaffa en vpn-tunnel att surfa genom och då du få ip-nummer från praktiskt taget hela världen.
Jag sätter alltså extremt liten tilltro till informationen som omgärdar ip-nummer.

Det enda My kan få ut av sin information är att dessa kommentarer lämnats från ett och samma ip-nummer men mer än så är det inte, så jag tror att det My gör är ungefär lika lite olagligt som informationen hon får fram är specifik.

57 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Tycker verkligen My överdriver, kommentarerna som denna person skriver är ju inte direkt trevliga men ganska harmlösa tycker jag. Verkar mest att de trycker på en öm tå hos My som gör att hon överreagerar. Varför liksom inte bara svara på läsarens frågor?!

      Det här var heller ingen engångsföreteelse. Sett det flera gånger. Hennes personlighet verkar gränsa till galenskap. Som när hon skriver ”JAG ÄR EN BRA MAMMA! Ger iaf mig obehagliga rysningar.

      Myggan överdramatiserar ju allt. Just såhär bemöter hon ju allt som oftast när någon inte stryker medhårs. Hon avslutar ofta med ”vänliga hälsningar My Martens”. Passivt aggressiv i sin framtoning. Mycket otäck är hon i mina ögon.

        Spelar ingen roll hur mycket hon ler på bild, kylan i hennes ögon säger något helt annat.

          Håller så helt med, ser det också. Ser det på henne liksom, ser på henne hur hon är, hur hon tänker och hennes intentioner.. svårt att förklara men du kanske förstår, men många förstår nog inte och kan nog inte se det.

            Precis!

        Men hallå människor är olika. En del är inte så hårdhudad. Man har ett ansvar för andra människor. Hon har haft det kämpigt och klarat av det. Det är så kul att hon träffat en så fin kille han verkar vara så trevlig och mogen.

          Hårdhudad är väl just vad My är. Robotaktig, egoistisk och ingen självinsikt.

            Har ingen åsikt om my, men gick snabbt in på hennes blogg. Är det inte kul hur ALLA bloggare/influencers/sociala-medier-människor har EN AV SVERIGES STÖRSTA BLOGGAR/KANALER? I mitt huvud går inte matematiken ihop.

    Om det är en mailadress som används i andra sammanhang så kan ju många fatta vem personen är. Hon kan ju hoppa på nån som inte förstår vad konsekvenserna kan bli. En del använder säkert sin ”vanliga” mejl. Alla har nog inte förmåga att se vilken orm My är. Skulle du Camilla kunna göra något liknande mot en läsare?

      Exakt, orm är rätt beskrivning!

      Nej, men det skulle jag inte även om jag kunde/fick.
      Jag har svårt att se att jag överhuvudtaget skulle blogga om läsarna påverkade mig på samma sätt som de verkar påverka My men det är en helt annan sak.

    Fast nu fattar nog inte jag för om IP-numret lik gärna kan vara från Waynes Gifter – vad är då problemet?

      Gifter? Coffee – jävla autocorrect. Vad fan är gifter?

        Jag trodde bara inte att du uppskattade Waynes kaffe särskilt mkt.

        Ett gift flera gifter. Cellgifter, till exempel.

      Nej då är det inget problem som jag förstår det. Men myggan kan omöjligt veta om numret tillhör en privatperson eller ett företag.

      Minns när hon raljerande om att en person som kommenterat minsann befann sig i Bromma. Personen svarade med att hen faktiskt befann sig långt från Bromma. I det fallet insinuerade myggan om att det var monas universum som lämnat kommentarer som inte var till belåtenhet. Med det sagt, ip-nr säger inte alltid så mycket om vem som ligger bakom en kommentar.

        Inte förvånad. Mona borde sladdat förbi och sagt jefligt fula ord.

          ??? och ta med sig snygg-Stina till Wilmers och käka jefligt goda grönsaker medans Talibanen sorterar trosor.

            Omväg förbi DyrIca för att hämta lite paket. Maken skämdes för i fin hooden måste man handla i aftonklänning. Sedan köpte hon 100 par skor från sina kompisar som har 23 agenturer och hus utomlands.

          Mona gillar inte My.
          Det har hon skrivit om för många år sen. Hon slutade väl umgås med Maggan ett tag pga det ?

        Minns också det om Bromma och hur My insinuerade att Mona skulle ha skrivit på hennes blogg, och jag minns personens svar, tror den personen skrev om det här också. Orten på ipnumret stämmer inte alltid och ofta inte exakt, ibland visar det långt ifrån. My har ju flera gånger insinuerat att andra bloggare skrivit kommentarer och elakheter till henne och även massa annat insinuerande, säger mycket om My – genom sig sjäv känner man andra, typ. Lömsk den där My, en riktig orm som någon skrev. Tar emot att ens skriva om henne här.

    Kan Anna Book fått ett barn innan Felicias födelse? Legat med en blond man och fått ett narcissistiskt ljushårigt barn?

      Men vilken obehagligt inlägg, finns tydligen måtta på vad man tycker är ok att skriva

        Det var ju roligt ?

      Vem åsyftas?

        Book ligger med en blond man vilket resulterar i en avkomma som blir ljushårig och narcissist = myggan. Dvs avkomman ärver egenskaper från föräldrarna ?

        My

    Aldrig hört talas om henne mer än det jag läst i den här bloggen, men nu klickade jag in eftersom jag blev nyfiken. Jag satt med jävligt stora ögon när jag möttes av hennes presentation! Vem tror hon att hon är? Det kändes som att jag läste om en extremt framgångsrik supermänniska men innehållet kunde ju handlat om vem som helst? ? Och dessutom i tredje person. Funderade om det var hon eller någon annan som skrivit, jag fick svaret i slutet: ”Stavfelen bjuder hon på #dyslexi”. Hahaha ååå jag ska börja prata om mig själv i tredje person, nån kanske blir imponerad ?

      Ja alltså det är på riktigt något som inte stämmer hos myggis.

      Drama. Snyftande. Lögner. Kändiskåt.

      Så sjukt pinsamt men det är ju det som är meningen – att man ska se henne som en framgångsrik supermänniska, och syftet med texten är att bli intressant och speciell och få mer uppmärksamhet och mer kändiskap, så pinsamt. Hon kryddar på bra – innan har hon skrivit att hon varit egenföretagare sedan 18 år nu har hon ändrat till 17.. och försörjt sig själv sedan 13 14 år innan var det 14.. och kallar sig nu pt och coach eeh och hälsoinspiratör, så bra att kunna sätta titlar på sig själv.. Asså… ljuga är hon bra på och på att lisma, lura och snyfta.. orm som någon sa. Hua att inte folk fattar, så många lögner som avslöjats, så mycket hon gjort bort sig..plågsamt skämmigt.

        Jag var också inne för första gången nu, vad har hon haft för traumatisk barndom iom att hon refererar sig som maskrosbarn?

          Ja den frågan är relevant. Hon har aldrig redogjort för det utan i sann Myggananda säger hon att hon ska berätta mer om det senare i sin självbiografi som hon tydligen håller på och skriver. Allt för att locka läsare !

        Herregud vad vissa ogillar My, jag antar iaf att du inte är där inne och läsare isf. Är ju jättelätt att skippa sånt man inte gillar på nätet 🙂
        Du kanske läser johanna toftbys blogg, du låter som en av hennes läsare…
        Och ljuger man om man först skriver 13-14 och sen ändrar till 14? Haha, det var faktikst roligt. Jag har inte heller koll på hur länge jag jobbat på ställen, eller när jag gjorde vad …men vem vet – det kanske sitter skvallerkärringar nånstans och yrar om att jag ljuger också ?

          Eh jo det händer att jag läser Toftbys blogg men brukar sällan kommentera, men vad har hon med My att göra hmm.. konstigt. Så den som skriver skit om Toftby här är My eller hennes läsare då tror du? Ja troligtvis. Nja ljuger men Mys historier ändras allt som oftast.. och tvärtom var det, ändrade från 😉 … och vi är nog många som förstår syftet.

    Ot: Det ser ut på Balancelots instastory som att han har skaffat pojkvän.

      Vem är det?

        Isac Calmroth heter han.

      Hans bästa vän

        Jaha, de låg i samma säng och det var väldigt många hjärtan så jag drog nog lite förhastade slutsatser.

    Är det någon mer här som följer Amir på youtube? Kan människan inte laga mat? Han äter ute i VARJE vlogg, och har inte sett han laga en enda måltid sedan jag började följa honom. Är detta vanligt?

    Själv får jag dåligt samvete och är rädd för åderförkalkning om jag käkar pizza och hamburgare på samma vecka ?

      Har med reagerat på det. För några veckor sedan, eller kanske nån månad till och med, så sa han att han skulle börja göra matlådor och äta lite mer hemma. Det höll i några dagar. Tror han preppade 2-3 matlådor på en vecka och sen gjorde han samma sak veckan efter. Numera verkar det ha runnit ut i sanden och han kör hämtmat varje dag igen. Tappert försök dock! Förstår dock inte hur man kan leva så, älskar att laga mat och göra matlådor. Himla smidigt, billigt och nyttigt.

        Fattar inte hur de inte blir tjockare än något annat när de käkar buffé, drar direkt och fikar och sedan kvällsmat? Jag hade mått riktigt dåligt fysiskt efter en sådan dag..

          Hm, nä, jag förespråkar väl inte direkt deras kosthållning, men är de lyckliga och mår bra av det så får det väl vara så. Jag hade heller inte mått bra av det, men jag är också extremt känslig för vad jag stoppar i mig, känslig mage deluxe… Men att döma av vad han lagade så är han inte så värst intresserad av matlagning, då kanske det är bättre att köpa mat ute. Annars hade han nog ramlat till helfabrikat och då är det lika bra att äta ute och få mat lagad från grunden med bra råvaror i alla fall.

    Alltså My’s eviga ältande om allting ?

    Hon verkar då överkänslig och argsint den där My, överreagerar ofta och beter sig. Tycker inte Lindas kommentarer är så farligt elaka men det är en öm tå för Myggan och hon vill tydligen mest ha beröm, man ska tydligen vara genuin och omtänksam för att kommentera och läsa bloggen hmmm… märkligt att man inte får ifrågasätta men det blir förstås jobbigt om man har saker att dölja el orent mjöl i påsen typ.

    Jag kommer då Aldrig att våga kommentera på My´s blogg, vill inte få min mail och ipnr uthängd! Vill inte gynna henne heller.
    Förstår för övrigt inte vad det är för folk som kommenterar hos henne, många korkade där, men bara sluta med det.

    Trodde att IP-numret ”hör till” min dator…. Snacka om missuppfattning…
    Menar ni alltså att när jag sitter hemma på mig egen wi-fi så är det min wi-fi som har ett IP-nummer? Eller har hela bostadsrättsföreningen (samma leverantör) samma IP-nummer då? Och när jag sitter på lokal och surfar på deras wi-fi så har jag ett annat IP-nummer? Och samma vad gäller min mobil? Jag brukar inte bry mig om att logga in på wi-fi på olika ställen eftersom jag har så mycket mobildata på telefonen. Olika IP-nummer/adresser när jag surfar på mobilen/datorn via mitt mobilabonnemang och ett annat när jag surfar via wi-fin?

    Tacksam för svar / förklaring…

      Du har ett eget om du har ett eget abonnemang. Men det kan dock ändras över tid. För att med säkerhet kunna koppla ett nummer till en specifik person måste man begära ut det från operatören och då veta exakt när (datum och tid) ett visst nummer använts på ett specifikt ställe ( kommentarer eller ladda ner från en sida tex). Polisen kan begära ut uppgifter men den typen av utredningsåtgärder vidtas endast om det rör sig om ett grovt brott. Dvs inte pågrund av liknande kommentarer som publicerats i myggans blogg.

        En av Mys naiva läsare tycker att hon ska anlita Robert Aschberg för att leta nättroll. Som om det vore något att lägga ner arbete på.

        Tack för svar snälla du.
        Alltså kopplat till abonnemang och inte till dator respektive mobil (eller padda).
        Inte för att jag var orolig…. har inte lämnat några kommentarer som är ”olagliga” – var mest intresserad av hur det fungerar.
        Tack igen!

    Ett ip-nummer visar absolut ingenting för gemene man eftersom det endast är operatören som sitter på uppgifterna om vem som har vilket ip och operatören får inte lämna ut det till någon annan än polisen och polisen får endast begära ut det vid grova brott. Vissa operatörer spar inte ens uppgifterna och kan därför inte lämna ut dem även vid brottsmisstanke. Många operatörer har dessutom dynamiska ip-nummer som ändras ofta. Så även om en person har ett visst ip-nummer idag så kan en helt annan person ha det ip-numret imorgon

    Och jag undrar vad hon yrade om för ett tag sen när hon påstod att någon illvillig försökte dätta käppar i hjulet för att hon och Jonas gifter sig? Det enda som hindrar är ju om han kommer till insikt och genomskådar hrnnw och därmed bryter förlovningen. Vilket vore det klokaste han kan göra och då har hon bara sig själv av skylla. Hon är kändiskåt och skulle aldrig ge sig i lag med en i hennes ögon vanlig svensson vilket jonas förhoppningsvis kommer underfund med.

      Hon hade väl hellre blivit fru Wahlgren eller Melin, men det sket sig ju.

        När My var på den enda dejten medMartin så ringde hon själv till Hänt Extra och berättade. Hon gav sin kompis i uppdrag att ”smygfotografera” , när sen de skrev om ” romansen” med honom då hade hon ingen aaning huur någon kunde veeeeta?

    Är jag den enda här som blandar ihop Margaux Dietz och My Martens? Insåg nu att jag vid flertal tillfällen gjort det/trott det är samma person. Va fan???

      Öh?? Ja du är nog den enda. Helskumt. Konstigt värre.

      Me 2 ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.