Bianca om att få hjälp vid en ätstörning

För några veckor sedan besökte jag en klinik här i Sthlm för ätstörningar. Jag fick träffa & prata med en läkare & en beteendevetare som förändrade hela min syn på min sjukdom på bara 1h. En timma som nu gjort att jag kämpar mer än någonsin för att bli frisk och att bli helt frisk denna gången! Det är dags för mig att förstå innebörden av vad min sjukdom bulimi gör med mig. Hur den tar sönder mig och bryter ned mig totalt. Hur den mobbar mig varje dag och trycker ned mig konstant. Hur den tar över hela mitt liv och hur mycket den får mig att hata mig själv. Men nu orkar jag inte mer! Nu har jag fått nog!

Jag behöver hjälp. Så som alla ni andra behöver hjälp. Jag behöver prata med en expert, få hjälp på riktigt och förhoppningsvis sitta här en dag och säga att nu är jag helt frisk. Men jag har förstått att jag inte kommer kunna komma dit utan den hjälpen.

Efter det mötet förstod jag också hur mycket min röst hjälper många av er där ute som lider av samma sjukdom, onda tankar, kroppshets och ångest. Jag förstod att jag måste ta min roll som förebild på allvar.

Detta avsnitt är till dig som lider av ätstörningar och har fått nog av att den äter upp dig och får dig att må så fruktansvärt dåligt. Det finns hjälp att få och det går att bli frisk!!

Snälla lyssna på detta avsnitt <3

Var din bästa som enbart vill dig väl. Var ditt största stöd. Hjälp dig själv inse hur fantastisk du är. Älska dig själv varje dag och tryck bort mobbaren i dig <3 //Bianca Ingrosso

Poddar där influencer vecka efter vecka inte gör något annat än pratar om sig själva står mig en smula upp i halsen, men det är enbart för att jag har försökt plöja så många som möjligt i jakt på inläggsuppslag.
Det har jag tagit en paus med nu, men vill ändå starkt rekommendera det här poddavsnittet med Bianca och Alice där de pratar om ätstörningar.

Bianca har varit öppen med att hon lider av bulimi men verkar inte riktigt ha insett hur sjuk hon varit tidigare då jag tror att hon nog normaliserat sitt beteende en smula. Även att ha dolt det på sociala medier har förmodligen hjälpt till att ge henne en känsla av normalitet eftersom hon inte publicerar tankarna som rör sig i hennes huvud hela tiden. Ett exempel är i podden där hon berättar om hon och Alice ska åka till Ikea och Bianca genast börjar kalkylera för hur hon ska göra när Alice vill köpa korv.
Ska hon äta en korv och direkt spy upp den eller ska hon säga att hon inte är hungrig? Jag vet inte om hon la upp några korvbilder på Instagram men den typen av självbedrägeri – att posta bilder på korv som att hon ätit upp dem trots att hon precis spytt upp dem igen – försvårar nog sjukdomsinsikten rejält.

Kliniken Bianca besökte och pratar om ligger här i Stockholm och är ett fantastiskt ställe när det kommer till att hjälpa människor som lider av ätstörningar.
Det heter Stockholms Center för Ätstörningar och ni hittar deras hemsida HÄR.

Jag rekommenderar alla att lyssna på podden, även om du själv inte har en ätstörning.
Kanske har någon i din närhet det, eller kommer någon att drabbas i framtiden.
Förhoppningsvis inte, men om det sker så kanske det här avsnittet kan hjälpa dig vara lite mer lyhörd än tidigare.
Ju tidigare man upptäcker och reagerar på varningstecknen för en ätstörning, ju bättre är det.
Reagera hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Att Bianca öppnar upp på det här sättet om sin bulimi – trots att det förmodligen är apjobbigt – för att hjälpa andra drabbade är SÅ bra!
Jag har gått hårt åt hennes inlägg om att bland annat frysa sig ner i vikt och att fasta, men det här inlägget och poddavsnittet kan jag inte annat än hylla!
Lilla Snöboll också!

76 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Någon annan som tycker att Bianca alltid är på dåligt humör i Wahlgrens Värld? Hon är ju alltid sur och gnällig!

      Fast det är hon ju verkligen inte. De gånger hon blir sur/ledsen/besviken är oftast när Benjamin blir curlad och Bianca får ta skiten. Tycker det är så himla bra att hon visar starka känslor just vid sådana tillfällen.

      Absolut inte.

      Precis som att Daniel alltid skulle vara den elaka typen i Idol-juryn så vinklas allt sådant där. Man klipper och klistrar och lägger upp för så underhållande/dramatisk TV som möjligt. Tror man ska vara försiktig med att döma en persons humör eller personlighet från 40 minuter långa, väl genomtänkta, TV-avsnitt. Har träffat henne i jobbet och hon har varit glad och trevlig då i alla fall. Hon har nog en full skala av tankar och känslor – som alla andra människor.

      fast hon har berättat att om dom filmar en hel dag, så kan det vara typ 15 minuter av material som sedan kommer med. Så dom klipper ju väldigt mycket för att göra det underhållande och för att skapa ”karaktärer”

    Tänker direkt på Paula som berättade att Hon gått upp i vikt och fick elaka kommentarer om det och efter det började hon på ett strikt kostschema… Får ärligt lite ångest att gå in på hennes blogg nu med så mycket fokus på kost och före/efter bilder! :/

      Slutade följa henne direkt när kostschema etc. Blev dagliga inlägg på hennes blogg. Det finns många andra härliga människor att följa om man inte vill ha sånt i sitt flöde ??

    Har en kusin till mina barn så sjuk i anorexi. Många år, idag 36 år o ” frisk”. Absolut skillnad på ätstörning o fullt utvecklad anorexi/bullemi. Det är inget att ”svänga sig med”, oerhört tufft för alla inblandade. Idag håller ”tanter”på Bloggportalen o klagar över att räkneverk inte funkar, att snart 50 åringar inte får tillräckliga ” klick”, så då klickar hela släkten å det ökar 30.000 på 1 dag! Är vi så ytliga? Botox? Fillers? Är det de vi vill läsa/sponsra? Våra klick betalar, kanske fel personer? De som ” flärdar” på o inte bryr sig? Eller?

      Va? Jag hänger inte med.

        Då är vi två.

      va?

      Men va? Är du onykter?

      Vad är det för sjukt stor släkt? Räkneverk? Vad har det med dina barns kusin att göra? Det här var knepigt att förstå.

      Är du full?

      Kurt-Maria?

        Nix! Inte K-M denna gång.

      Eh jag fattar inte ?

      /Känner sig trög

    Både Alice och Bianca verkar vara så trevliga verkligen. Sen kan jag väl tycka att i alla fall Alice kan vara lite falsk när hon sitter i podden och klagar på tillrättalagda bilder etc, men själv lägger upp såna bilder (iaf som jag sett på sistone).

    Stockholms centrum för ätstörningar

    Suck, sluta bedöm kvinnor!

      Suck, män bedöms också. Så rättare sagt: sluta bedöm människor.

    Tom i ett inlägg om bullemi kan inte vissa människor låta bli att bedöma en kvinnas utseende, kanske lite där skon klämmer… En kvinna är mer än bara skalet!

      Fast vi bedömmer killar hela tiden också. Kommer på mig själv hela tiden att jag tänker på hur snygg en kille jag ser är. Det är väl rätt naturligt? Sen håller jag med om att man inte behöver skriva/säga saker om folks utseende hela tiden.

        Du missar poängen.

        Nej jag bedömmer inte killar hela tiden. Vi är många som ser mer änn bara en yta.

          Jag bedömer killar bara när jag ser en som ser riktigt bra ut och det är kanske 3 ggr per år. Jag säger inget såklart eftersom jag har respekt för andra människor och han har väl annat för sig än att höra vad jag tycker om honom.

        De är så jävla sant. Trodde inte jag var ytlig .. men nu blev de sommar och min kille blev skitsnygg (eller ännu snyggare ska jag säga) när han blev brun.. så upptäckte att jag är jätteytlig för vill ha han så mycket mer nu.. ni vet vad jag menar så skriver inte det här .. vill inte hamna i modd ..

          Älskade han mer än livet innan också.. men just nu ska han helst aldrig lämna sängen. Kan fasen bära in middag åt han bara han ligger kvar där.. är ju van, jobbar inom vård

            ????

    Hoppas hon blir bättre men vad många bloggare som verkar må dåligt. Stress och ångest m m. Jag är trött att läsa om det. Läser inte hennes blogg men på många andras är det bara gnäll om jobbig yta och hälsoproblem.

    Sorry för off topic men ville bara poängtera hur kry-annonser får influensers sidor har varit överallt de senaste dagarna och hur det varit oerhört bra kommentarer på tex underbaraclaras och Ebba von Sydows konton om varför det är en väldigt dålig idé som stjäl resurser från sjukvården. Ett privatägt företag som tar pengar för läkarbesök från landsting för att folk tycker det är jättesmidigt att ringa Kry ”gratis” för typ myggbett, istället för 1177 eller den vanliga sjukvården som kan avgöra om du behöver gå till en läkare eller inte. De tjänar miljoner, miljoner, miljoner av våra skattepengar på det här, och landstingen förlorar alla de pengarna.

    Och dessutom fanns det en oerhört bra fråga från ett konto på Ebba von Sydows instagram, när hon gjorde ett samarbete med kry med hennes sjuka son.

    Frågan var ”kan du berätta mer om hur detta samarbete fungerar? Hörde du av dig till Kry när Ernst blev sjuk på resan och gjorde upp ett inlägg? Eller har ni haft en innestående deal att du ska publicera ett inlägg den dagen någon av dina barn blir sjuka?”

    Tycker verkligen det är en legitim fråga och som jag tycker du borde lyfta också.

      Man kan ju omöjligt få lika bra vård över ett videosamtal som vid ett fysiskt möte.

        Nej men vissa gånger måste jag träffa en läkare för att få fortsatt utskriven min medicin. Då är kry toppen då jag slipper flexa ut från jobbet för att sitta på vc. Läkaren vill ändå bara ställa några frågor innan hen ger mig nytt recept.

          Du kan ju be om förnyat recept via 1177, behövs inte ens ett telefonsamtal.

          Har inte ni en företagsläkare?

        Inte sant! Både jag och min sambo har fått snabbare hjälp och rätt vård via kry, det är min definition av bra vård! Och är det sjukdomstillstånd som dom inte kan bedöma via telefon så säger dom ju självklart det!

        Du låter lika bakåtsträvande som alla gamlingar som trodde att hela telefonnätet skulle haverera och läggas ner om inte staten ägde Telia som förut hade monopol på all telefoni. Jag bill hävda att marknaden är gansk duktig på justera sig själv utefter konsumenternas behov och jag är rätt nöjd hittills ??

          Gud så urbota dum kommentar! Marknaden o konsumenten. Men grattis kära du som inte är sjuk på riktigt eller har sjuka anhöriga. Den riktiga sjukvården går på knäna och vanligt friskt folk skypar med en dr om problem man kan googla svaren på eller ringa morsan om. Fan jag blir arg nu… Mvh läkaren på sjukhuset!!!!!!!

            Hej läkaren på sjukhuset! Fick hjälp med att få astmamedicin via Kry. Har diagnosticerad astma sedan barndomen men inte behövt medicin på ett tag, men nu var det dags igen. Provade ringa till VC, men de tyckte jag behövde komma in för ett samtal så testade Kry istället. Fungerade toppen! Så sparade troligtvis din primärvårdskollega ett besök som kan användas till en patient som behöver tiden bättre.

        Beror ju helt på varför du uppsöker vården. Vissa ärenden kan man ta via video/telefon precis lika bra eller bättre, men det är klart att en axel ur led eller kirurgi är bäst att ta vid ett fysiskt möte?

      Tjänster som KRY känns som framtiden enligt mig. Vi måste komplettera den ordinarie vården med andra alternativ än ett fysiskt besök 8-17 där man oftast inte ens får tid samma dag (om man inte ringer kl 7.30 prick typ) om man inte har något akut akut akut men likväl jobbigt och besvärande problem som skulle kunna avhjälpas snabbt.

      Med dagens teknik är det ganska föråldrat och landstingen har inte hängt med de privata initiativen. Håller helt med om att finansieringen har blivit ett problem men det har också fått landstingen att inse behoven av förnyelse och flera är på gång med egna alternativ till Kry (kanske redan igång också).

      Idag är vårdcentralerna som egna små företag (även de landstingsdrivna) och måste sticka ut med god service och tillgänglighet. Då funkar det inte att göra som man alltid gjort.

        Det problemet behöver inte kry lösa, när jag bodde i Tyskland kunde jag utan vidare få en tid samma dag. Och tyskarna använder inte motsvarigheter till kry.

          Bor också i Tyskland och är helt förundrad över hur lätt det är att få en läkartid.. Har (tyska) kollegor som går till läkaren vid en vanlig förkylning, helt normalt.

            Men det kanske beror på att man pungar ut typ 500 euro/mån (hälften betalas av arbetsgivaren) på vården här. Tro fan att jag också går för minsta lilla. Det är skitbra att ha husläkare och att man kan få tid samma dag (gäller ej specialister) men det suger att både betala skyhög skatt pga barnlös och ogift, OCH 250 euro på vård varje månad. Nyans är bra när man argumenterar…

            /Också boende i Tyskland

        Har aldrig haft problem med att få tid samma dag på min svenska vårdcentral. Samma i Danmark när jag bodde där.

        Men då tycker jag ni som använder Kry ska börja betala för er, jag vill inte att mina skattepengar ska gå till det. De pengarna behövs för sjuka människor, inte läkare som inte ens träffar sina patienter.

          Men är det inte bättre att en person som inte behöver gå till en vårdcentral utan klarar sig med ett videosamtal låter den tiden gå till någon som faktiskt behöver en tid på vc? Där jag bor finns det mängder med vc men oerhört svårt att få tid. Har vänner som jobbar på vc här som verkligen inte hinner med alla sina patienter som vill dit, så jättebra då att det finns alternativ.

          Detta är dubbelt alltså. Det är klart vi ska använda den nya tekniken till att underlätta där det går. Men bra om landstingen kan erbjuda detta själva så behöver vi inte KRY.

            Om alla använde gratisläkare på Kry skulle det snart inte finnas vårdcentraler, det kostar landstinget 650 kronor för varje patient som ringer. Så det är inte bättre att en del väljer Kry, har man småkrämpor kan man vänta eller betala vad det kostar på riktigt.

              Men som vuxen betalar du 250kr alltså mer än vad du betalar på din ordinarie vårdcentral. Endast frågor gällande barn är gratis och det är det ju även på de vanliga vårdcentralerna.

              Landstinget får steppa up sitt game lite, är så trött på alla föråldrade myndigheter och system.

                Det blir ändå minus 400 kronor som vi andra skattebetalare ska betala för ditt samtal, jag har aldrig använt Kry eller liknande och vill inte vara med att finansiera det heller.
                Det finns redan lösningar på detta via landstingen, för det är bara enklare krämpor de kan hjälpa till med…så helt onödigt i mina ögon.
                Det missbrukas dessutom för allt möjligt onödigt, som mest ungdomar utnyttjar.

          Jaa, precis. Och sluta skicka dem via mitt landsting bara för att vi råkar ha gratis besök hos VC. Det stör mig fan mest med KRY.

        Inte några större problem att få komma till läkare i Norge heller….

      Hon har tagit bort det inlägget nu, samt ett annat inlägg där hon fick kritik för hennes ojämställda syn på föräldraskap.

        vad hade hon skrivit i det sistnämnda?

          Hon puffade för senaste podden, där de bl.a. pratar om hur de måste ha barnvakt för att få mammalivet att gå ihop yada yada – utan att nånstans ens ta upp att barnen faktiskt har pappor också. Emilia uttryckte tex att det är helt fantastiskt att det nuförtiden finns pappor som också tar ett stort ansvar när barnen är små, typ som om de pratade om enhörningar eller nåt annat magiskt väsen som inte finns på riktigt.

            Ska tilläggas att en kvinna skrev en lång, välformulerad och insiktsfull kommentar där hon problematiserade just bristen på jämställt föräldraskap (samt bristen på insikt i att de allra flesta småbarnsföräldrar helt enkelt inte har ekonomi för barnvakt) där hon undrade hur Ebba ställde sig till det. Jag tycker det är oerhört nonchalant att då bara radera (!) inlägget istället för att svara henne. Hon var inte på något sätt otrevlig eller nedsättande i sin kommentar heller, utan hade en genomgående trevlig och saklig ton.

        Det gör mig så irriterad att influensers gör så här. Först, jag läste inte första inlägget om föräldrarskap eller kommentarerna. Kanske var de vidriga. Men det andra inlägget var ett reklaminlägg där hon promotar en produkt som läkare och sjukvård ofta kritiserar, både pga patientsäkerhet och för att det stjäl resurser från annan sjukvård.

        Hon fick oerhört konstruktiv kritik och inte alls några påhopp. Men det inlägget raderas tillsammans med det andra, och hemmets försvarsinlägg handlar enbart om hur attackerad som förälder hon blir, inte ett ord om kritiken mot att hon tjänar pengar på att uppmana folk till att utarma svensk sjukvård genom att ge skattepengar till privata företag.

        Nä, jag är trött på att dessa influensers inte kan svara på konstruktiv och resonabelt kritik. Jag försvarar aldrig påhopp och personliga attacker men tycker det är fel att de försöker framställa helt normal kritik som påhopp.

        Sen är de lite tysta i några dagar, lite gulliga midsommarbilder på barnen och så är det fritt fram att börja pusha sina läsare att köpa grejer de inte behöver igen.

      Kan hålla med om att det egentligen inte är bra… Men samtidigt har man inte alltid så många andra alternativ när den ordinarie vårdcentralen inte fungerar.
      Jag flyttade iväg till en ny stad och kommun i februari, samtidigt bytte jag vårdcentral. När jag behövde göra ett besök på vårdcentralen i maj så fick jag beskedet att jag fortfarande inte hade tilldelats någon läkare utan skulle få vänta cirka tre veckor på en tid. Då var detta ett ganska akut ärende, men de hade inga snabbare tider utan den absolut snabbaste tiden de kunde erbjuda var om tre veckor, annars ännu längre väntetid.

        Men du har ju alltid rätt att söka dig vidare. Om du kan vänta är det väl inte akut?

      För att all annan sjukvård är statlig menar du?

      Är kluven till Kry asså. Såklart inte bra att privata företag utarmar sjukvården, men om jag får inte gå från jobbet mellan 7 och 17. Vad annat ska jag göra?

    Man blir duktig på att bedra sig själv när man fastnat i det där. Jag brukade logga allt jag åt i en app på telefonen och den tillät dig inte stänga dagen om man inte ätit minst 1200 kalorier… jag åt ca 800 om dagen under en period och brukade då logga avokado och jordnötssmör och annat med högt kaloriinnehåll för att komma upp till den där magiska gränsen, men jag var fullt medveten om att jag inte åt något av detta. Det var bara jag själv som hade tillgång till min profil/dagbok i appen. Jag ljög alltså för mig själv varje kväll för att kunna stänga en daglig dagbok som bara jag själv kunde se. Helt galet såklart, men ett beteende som jag inte alls tyckte var märkligt när jag var mitt uppe i det. Jag såg det bara som ett sätt att normalisera det jag gjorde. Jag förstår fullständigt att det tagit Bianca lång tid att acceptera fullt ut att det är ett problem och det är inte förrän hon själv ser att det är ett problem som hon genuint kan jobba på att bli frisk. Innan det blir allt man gör för att bli frisk bara en till bricka i spelet. Det spelar inte så stor roll vad andra tycker och tänker, man måste inse det själv.

    Jättebra att du tipsar om poddavsnittet och jättebra av Bianca att hon pratar om detta!

    Har själv gått hos SCÄ men fick ingen ”fantastisk” upplevelse. Psykologen jag pratade med var ärligt dum i huvudet och jag märkte att han bara ville sluta där (vilket han också gjorde och sa det i förbifarten på ett möte utan att jag visste något vilket gjorde att det helt plötsligt blev vårat sista möte). Det första han frågade mig var om min vikt och sen ifrågasatte allt jag sa. Visserligen borde jag ha kontaktat någon om detta men jag har såpass dålig självkänsla (vilket även var en av anledningarna till att jag gick dit) så jag vågade inte.
    Är delvis ärrad efter mötena med psykologen vilket gör att jag inte vågar söka hjälp på nytt med mina ätstörningar. Förstår inte att vissa (säger inte alla) som jobbar med det inte är mer varsamma på vad de faktiskt säger.

      Inte för alla såklart, men kan vara värt att testa något lite mindre traditionellt. Jag fick musikterapi och det hjälpte mig mer än något annat. Även meditation hjälpte mer än att bara svara på någons frågor på ett sterilt kontor.

      Du skulle anmält till patientnämnden. Det var inte ok det han gjorde mot dej. Kram. ❤

      Ledsen att du fått en sådan upplevelse och jag känner igen mig i det du berättar. När jag var ung skulle jag ha x-antal samtal med en dietist för att få bukt på min övervikt. Något jag verkligen våndades över eftersom jag skämdes för att behöva den hjälpen. På vårt första möte drar hon upp en dajm, flinar och säger att hon inte hunnit äta lunch. Jag kunde omöjligt känna förtroende för henne efter det.

      Vilken jobbig upplevelse. Det är hemskt att ta det stora steget att söka hjälp och sedan inte få någon seriös hjälp. Jag hoppas dock att du, någon gång i framtiden, kan känna dig redo för att försöka igen.

      Jag gick på BUP när jag var mellan 15-18 år. Samtidigt gick jag till skolkuratorn några gånger i veckan under dessa åren. Fick ärligt talat inte ut något av dessa samtal… Gick dit bara av ren rutin.

      När jag hade passerat 18 år fick jag istället börja gå och prata med en på vuxenpsyk. Där träffade jag äntligen en person som kunde hjälp mig på riktigt. Hon hjälpte mig att gå igenom en traumabehandling och diagnotiserade mig med PTSD. Om jag inte hade träffat henne hade jag nog inte ens levt idag, tror ärligt talat inte det… Hon är personen som hjälpte mig förändra mitt liv och inte bara satt där och babblade planlöst som mina tidigare terapeuter gjorde… Så ge inte upp! <3

    Jag har själv haft bulimi/UNS men är idag ”frisk”. Hetsäter inte ens längre. Tog 20(!) år (är 28år) och två graviditeter för mig att inse att min kropp duger som den är – men skam den som ger sig. Känns bra att fler uppmärksammar ätstörningar, för det är ett helvete att fastna i.

    ÅHnej, jag sitter och väntar på öppet spår och inser att det är bara torsdag ju.. BUMMER!

    Eh ja sorry, hade ju inte med inlägget att göra. 😀

    Å jag satt o väntade o väntade och var beredd på öppet spår, kom på nu att det är ju inte idag ?

    Ju tidigare, *desto* bättre.

    Snöboll ❤️

    Tycker det är så sjukt viktigt att prata om. Har nyligen erkänt min anorexia och önskar att jag vore lika stark att våga ta tag i det. Men jag är för rädd att bli ifrågasatt och nedvärderad, så som fler här över skriver. Har kämpat i snart 10 år, men har inte ett farligt lågt BMI, så enligt vissa personer räknas jag inte som anorektiker och har därför inget problem. Helt sjukt hur en psykiskt sjukdom inte räknas för att jag ”inte ser ut som en anorektiker” (som min farbror så fint sagt).

      Sök till mandometer!
      Där är du välkommen oavsett om du ”ser ut som” en anorektiker eller inte har ett farligt lågt BMI..
      Jag var precis som du, det finns hjälp att få och det finns ett bättre liv ❤️

    Jag har tyvärr inte så bra erfarenheter av Stockholms ätstörningsklinik men den är över 10år sen..
    Vill tipsa om Mandometer kliniken!
    Dit kan man vända sig även med ”ospecificerade ätstörningar” dom jobbar mycket med att förstå och få en sund bild av vad som är en normal portion med blad annat en mat våg som ändå ger känslan av kontroll och successivt öka portionerna.

    Till alla som lider där ute, det finns ett bättre liv! ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.