SR’s Staffan Sonning indikerar att det är BOT’ar som ligger bakom hatet mot Jimmy Durmaz

Sveriges Radios ekonomikorrespondent i London – Staffan Sonning – insinuerar att det är ”trollfabriker” som ligger bakom hatet, hoten och rasismen som drabbade Jimmy Durmaz efter Sverigematchen i lördags.
Jag kan inte mycket om BOTas och hur dessas eventuella attacker fungerar, och inte Staffan Sonning heller uppenbarligen och då tycker jag det är både oansvarigt och farligt att skriva så här utan minsta källkoll eller kritik.
Och att insinuera detta utan att reflektera över anledningen till det, är att göra ett flerdimensionellt problem pannkaksplatt.
Okej, säg att det är en BOT. Sluta inte vid ATT det är så utan fråga istället VARFÖR är det så?!

Och OM det nu är så att det är BOT’ar – så kallade datagenererade trollkommentarer – som ligger bakom delar av hatet så är det ÄN mer skrämmande hur lätt det i så fall är att få stora grupper av människor att gå in i någon typ av rasistisk masspsykos bara för att någon annan har skrivit en likadan eller värre kommentar först.
Då är det kanske på sin plats att börja oroa sig för vad man mer kan få dessa män att utföra i masspsykosens namn. Att skicka hot, hat och rasistiska vidrigheter var tydligen inga problem eller någonting som stoppades av vederbörandes konsekvenstänk.

DET tycker jag är mer skrämmande än om det är en BOT som ligger bakom vissa av kommentarerna. 

41 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Du spekulerar ju vilt om saker du skriver om, jämförbart kanske?.
    Farligt och oansvarigt att starta ”drev” skriver du……. mm, tänk då på det nästa gång du insinuerar och totar ihop ”sanningar” om grejjer du inte vet ett skit om

    Hade gärna sett att han utvecklade sin teori lite mer för baserat på det jag såg på IG i alla fall så är jag mer oroad för vad folk (människor med faktiska IG-konton) vräkte ur sig. Han har kanske följt med i någon annan kanal där det varit uppenbart att allt var datagenererat men det mest uppenbara av allt enligt min bedömning är att det finns en stor del svenskar som inte klarar av att Sverige förlorar en fotbollsmatch innan de plockar fram sin rasist-hatt.

    Snarare läskigt hur lätt media och du bland annat svalde betet.
    Här är en bra artikel av Brit Stakston i ämnet.
    http://archive.is/sGTFr

    Jag tar mig friheten att citera lite för dom lata.

    ”När solen gick upp möttes vi som loggade in av ännu en dag då bilden av ett fallande samhället besannats. Det är djupt problematiskt att låta obskyra åsikter från en minoritet presenteras som vore det en folkstorm. Om de dessutom delvis är automatiserade är saken än värre.
    Miljoner tittare såg matchen och även om varenda en av alla dessa första 3.000 kommentarer varit hotfulla var det i relation till majoriteten oerhört få.
    Den berättelsen är viktigare än den om de anonyma konton som öser hat och dödshotat.”

      ”…även om varenda en av alla dessa första 3.000 kommentarer varit hotfulla var det i relation till majoriteten oerhört få. ”

      Men fortfarande 3000 hotfulla kommentarer för mycket.

        Om du läst artikeln så framkom det att det hade varit 3000 kommentarer vid tillfället fake-kontot tog upp och spred vidare det, fast i själva verket var det bara en väldigt liten del av dessa 3000 som var rasistiska.

        Men jag antar att du är en av dom lata som inte orkar läsa en artikel men gärna delar felaktig information 🙂

      Exakt! Läste flera artiklar och uttalanden om detta igår…

    Fast det du skriver är ju precis det han menar, att det är skrämmande hur lätt man via trollfabriker kan öka motsättningarna i samhället och få folk att skicka hot, hat och vidrigheter.

    Han insinuerar inte något. Hans teori presenteras väldigt tydligt i fb-inlägget.

    Ja för all hat som kommer ifrån män är påhittat för att förstöra samhället. Varför är det så otänkbart att män skulle sitta på internet och hata när det hatas ute i samhället dagligen? Vad som skrevs i kommentarerna till durmaz är inget ovanligt, såna finns överallt. Bara att gå in på valfritt feministint konto, känd kvinnas profil eller en artikel om en kvinna. Eller det kanske också är botar? Blir så irriterad att män tar till rena foliehattsteorier framför att inse fakta och lösa problemet inifrån.

    1. Indikera = ange/påvisa (en varningslampa indikerar t ex ett fel i bilen).
    2. Insinuera = på ett elakt sätt antyda.

    Inget av de orden funkar riktigt i sammanhanget. Ettan eftersom Sonning inte vet, utan tror, att botar ligger bakom, och tvåan eftersom det knappast går att vara elak mot en bot.

    Sen när skriver botar automatiskt vidriga kommentarer?

    Kritiskttänkande är ju inte direkt något varken kändisar eller en hel del av befolkningen verkar besitta. Inget suntföenuft alls. Utan allt köps rakt av. Marionettdockor till etablissemanget.

    Du Camilla drevade ju ganska rejält. Men bra att du tar upp detta. Och ger din stora plattform den infon. För den måste ut.

    Sen, man skäms ju ögonen, på alla er som har skivit om svenskar. Där ni har lagt epitet som rasister, nazister, avskum etc. Påstår att Sverige är extremt rasistiskt land. Låt mig skratta.

    Sverige är ett land med en så extrem
    toleransnivå för andra människors etniciteter, kulturer och religoner. Vi underkastar oss till och med alla dessa nya människor. Och ni har mage att kalla svenskar för rasister?
    Skäms på er. Flytta här ifrån om ni känner ett sånt förakt mot ert land & dess folk som uppenbart är rasister & gud vet vad, enligt er?

    Förresten – Vilket annat land skulle förkasta sin egen identitet, sin kultur & sitt folk för att behaga andra människor & deras leverne? Det är mosker, böneutrop, halalslakt, slöjvakter på förskolor, barnäktenskap, månggifte, sharialagar och listan kan göras hur lång som helst. Inget av detta är varken bra eller svenskt. Men ändå acceptera vi de och är tysta. Och det är alltså fel på svenskarna? Okej. Då vet vi det…

    Sen att man drar upp Sverigedemokraterna och sammankopplat dom till ”drevet” mot Durmaz?! Ursäkta men vad har dom med det här att göra? Hur kan ni vara säker på att dom röstar eller känner partitillhörighet med just SD? Det finns rasister & rövhattar i alla partier. Det är lätt att anta saker & dreva mot människor. Och ni som har håller på så här är inte bättre än dom rasister & hatare som skrev till Durmaz.

    Sen så tycker jag ni alla ska se hur Tommy Salo blev behandlad efter OS 2002. Då kanske ni tänker om. Får lite perspektiv.

    För han blev modhotad, kallad diverse epitet som baserades på hans ursprung & etnicitet. Han fick utstå detta i månader & till och med år. Media var dessutom med på detta. Dom drev hatet mot honom. Durmaz fick utstå en minimal hatstorm, av ett gäng idiotiska rasister, jämfört med Tommy Salo som hatades kollektiv av nästan ett helt land! och Durmaz attack pågick en dag. Och sen fick Durmaz ett helt lands kärlek. Med all rätt. Men vart är logiken? Vart är det sundaförnuftet?

    Och vart är Tommy Salos förlåt? Vart är hans hashtaggs och kändisar & politiker som går ut och står upp för honom? Nä, han var vit. Då får man tåla att hatas, mordhotas. För ni vet vad vänster säger va – vita kan inte blir utsatta för rasism & orättvisor. Vi är så priviligierade. Vi är ondskan själv. Låt mig spy lite i min mun. Så skenheligt. Som så mycket annat i det här landet? När ska ni vakna?

      Och där kom Sverige demokratens predikan som ett brev på posten!

      Oj Sofie låter väldigt upprörd.

      ”Förresten – Vilket annat land skulle förkasta sin egen identitet, sin kultur & sitt folk för att behaga andra människor & deras leverne?”

      Ursäkta va? Se dig omkring. Hur många svenskar har gett upp sin egen kultur eller identitet pga invandring? Räknar du kebab och tacos till detta fenomen då eller? Går du och dina vänner i påtvingad slöja helt plötsligt menar du? Har ni slutat fira den tysk-amerikanska versionen av jul som vi räknar som svensk? Vad är det för problem du stöter på i vardagen egentligen?

      Okej så alla invandrare som spelar fotboll lite dåligt ska flytta ifrån Sverige OCH enligt dig nu även alla som ogillar främlingsfientlighet. Nån mer som du tycker ska flytta också när vi ändå är igång?

        Sofie blir inte nöjd förrän det bara är hon och möjligen Tommy Salo kvar tror jag. Tyvärr skulle hon fortfarande inte känna sig nöjd om så vad fallet och behöva komma till insikt om att det är djupare saker än andra människor och var de råkar vara födda som gör att hon känner ett så djupt förakt. Hon ska nog egentligen jobba lite på sin egen självkänsla.

          ”Sofie blir inte nöjd förrän det bara är hon och möjligen Tommy Salo kvar tror jag”

          Jag skrattade så jag lät som en anka, LOL

      Har du bott under en sten senaste åren eller hur har du annats kunnat missa den ökande främlingsfientligheten, snygrasismens mest använda uttalande ”Jag är inte rasist men…” och ja, SD:s ökande siffror där många grundar sin valtillhörighet pga invandringen? (#inteallasverigedemokrater…)

        Varför hanar ni svenskar er själva så mycket?

          Är inte du svensk då?

      Wow. Så kränkt. Så oroad över alla föreställda hot mot ”ditt” Sverige och din ”svenskhet”. Jag rodnar nästan lite å dina vägnar, Sofie. Varsågod och ”spy lite i din mun”, men jag tror snarare att du behöver djupandas lite.

      Oj. Hade en inte speciellt givande diskussion på (en känd profils) Instagram med en (vit, medelålders) man som i inlägg efter inlägg tjatade om ”stackars Salo” 2002, hur synd det var om honom osv. Antingen är det här samma person eller så är ni släkt. För jag tror knappast ens Tommy Salo själv är lika upprörd som vederbörande verkar vara nu såhär 16 år senare…

      Vad i all världen finns det för mening med att jämföra något som hände för 16 år sedan (långt innan sociala medier fanns som plattform) och som dessutom handlar om något helt annat? Salo kanske blev orättvist hårt bedömd. Men inte fasiken fick han ta emot tusentals kommentarer som rörde hans ursprung och utseende i alla fall. Den skillnaden gör liksom allt. Att kritisera någons spel är en sak och tillhör deras jobb, men att som här bli kallad allt från arabjävel till gorilla enbart pga sitt utseende, DÅ är vi riktigt illa ute. Tommy Salo får inga hashtaggs eftersom det inte fanns sådana 2002, och för att anledningen till att han fick ett drev emot sig inte handlade om hur han såg ut utan vad han gjorde ….

      Om du ”Sofie” läst bla polisens uttalande så handlar det om uppemot 3000 rasistiska kommentarer riktade mot Durmaz, hur i hela h-e kan man vifta bort det som en ”liten klick”?! Hur är man funtad då? Att banalisera detta är både världsfrånvänt och visar vilken typ av människa du är. Om du följt debatten lite vet du också hur många som faktiskt tydligt visar sitt stöd för Sd samtidigt som de kommenterar skit hos Durmaz. Men visst , förneka det du … Vi har demokrati här i landet vilket innebär att vi får rösta på det parti vi vill. Men att påstå att många av kommentarerna inte går att koppla ihop med sd:s framgångar och retorik är naivt och löjligt.

      Jag blir jäkligt beklämd över ditt märkliga försvarsinlägg och undrar om du på riktigt tror att en ljushyad person i Sverige har en aning om hur det är att under ett helt liv få stå ut med rasism (läs gärna intervjun med Durmaz pappa som berättar om hur van hans son är att bli behandlad annorlunda pga sitt ursprung https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/ng70XQ/pappa-durmaz-gett-sig-pa-fel-person ) , så till den grad att man knappt kan bry sig längre för att det är så normaliserat. Fattar du inte skillnaden så är det bara att beklaga.

      Som någon sa; när svenska landslaget måste ta en paus i sin uppladdning inför nästa match för att förklara att en av spelarna visst är svensk- då är det nåt som är fel. Men vill du gå ut och skapa en hashtagg för att stötta Salo så är det ingen som hindrar dig …

    ”Sverige är ett land med en så extrem
    toleransnivå för andra människors etniciteter, kulturer och religoner. Vi underkastar oss till och med alla dessa nya människor. Och ni har mage att kalla svenskar för rasister?”
    Tydligen inte tolerant nog för att tåla andra kulturer. Det är lite samma sak som med durmaz, han är en av oss så länge han sköter sig och invandrarna får vara här så länge de lämnar sin kultur och tillhörighet utanför Sverige. Läste du ens igenom din kommentar?

      Till Sofie där uppe

    Inte omöjligt alls att många av kommentarerna var botar som hade för avsikt att få igång valrörelsen och motarbeta högerns framgång. Vi lever i ett kommunist styrt land..

      Va!?
      Varför blandar du in vänstern i detta?
      Högern M, KD vill ju sammarbeta med SD, dom klarar drevet bra själva.

      Haha, åh, älskar konspirationsteoretiker! Vet du ens vad ”kommunist” betyder, eller är det bara ett allmänt begrepp för dåligheter för dig? Jag gissar på det sistnämnda.

    Det här egentligen inget nytt. CIA har pysslat med fakenews/propaganda ända sedan andra världskriget för att påverka Sverige och svenskarna. Nu sker det via internet med botar, men fenomenet är inte nytt.

    MSB har varnat för just såna här attacker. Främmande makter vill destabilisera Sverige genom att skapa/öka på slitningar mellan grupper.

    Får Homeland-vibbar av detta! Läskigt på TV, att det sker på riktigt är ju beyond creepy! ?

    Oj, vilket ovanligt okunnigt inlägg av Bloggbevakning. Om inte ens ni som jobbar med sociala medier begriper att t ex ryska robot-troll tar en stor del av utrymmet i våra sociala medier (den nya tidens krigföring: splittra samhällen och som en följd av det lyfta fram främlingsfientliga partier till makten) blir jag uppriktigt förvånad och djupt oroad ?

    Jag känner en BOT, hon heter Anna, Anna heter hon. Och hon kan banna, banna dig så hårt. Hon gör sig av med alla som spammar.

    Man måste kunna se och förstå att det finns flera samhällsproblem som samexisterar och göder varandra, i det här fallet rasism som i allra högsta grad skadar människor för livet och skapar rädsla men oxå en stor, ny krigszon i och med internet där det faktiskt finns människor och stater som vill influerad och påverka människors syn på världen, människors syn på varandra och människors syn på sig själva. Att ett utav de här problemen finns påverkar inte allvaret i det andra och att ett utav de här problemen påpekas betyder inte att det andra inte finns. Om vi på riktigt ska lösa det här måste vi kunna se båda problemen och hur de flätas samman (om det är så att Staffans TEORI stämmer). Däremot kan jag hålla med om att det var en väldigt dålig tid att kommentera det här så kort inpå

    Jag förstår dig på ett sätt, att även om ”bara” 1000/3000 rasitiska inlägg var verkliga är det läskigt nog.
    MEN glöm inte att det ligger i rasisternas inttesse att vi tror att saker är värre än de egentligen är. Jag säger inte att man inte ska uppmärksamma fel men de lever på splittringar i samhället.
    Känns som att du uppfattar hans inlägg som att han inte förstår problematiken med rasism men han förstår, och framför, en helt annan problematik än den du lyfter.

    Jack Werner skrev idag om kommentarerna på Jimmys instagram. Väldigt intressant! http://kwasbeb.se/2018/06/25/en-narlasning-av-de-3-000-forsta-kommentarerna-pa-jimmy-durmaz-instagraminlagg/

    Kan någon vara snäll och förklara för mig hur det funkar med BOTar? Jag fattar inte vem som skrivit, om datorer sitter själva och lägger ut saker och isf hur vet de hur och när?
    På riktigt alltså jag vet inte 🙂

    När ni kontrollerar dessa konton så ser ni ganska enkelt att det är botar. Det går också att tekniskt styrka det, men det räcker även för en lekman att börja tänka själv. Kontrollera följarna och bilderna på Instagram så ser ni att det är botar. Frågar er själva också om det är rimligt att så många skulle hänga ut sig med namn och begå något som uppenbart är brottsligt och åtalbart?

    Det har heller aldrig hänt förut!

    Att vi kan se någon dum kommentar är inget ovanligt. Men att flera hundra skulle attackera en landslagsman, med kommentarer som är åtalbara och öppet med eget namn och bild är inte ens statistiskt möjligt.

    Vem tjänar?

    En vecka innan kom det ut opinionsundersökningar som visade hur Socialdemokraterna rasar och SD skjuter i toppen. Samma Socialdemokrater som hade anställda botar, anlitade ett utländsk bolag och nu har godkänt en cybergrupp inom EU för att arbeta med underrättelser. Samma Socialdemokrater som nu är i desperat behov av att vända opinion mot SD. Samma propaganda som proklamerar att det finns nazister i hela Sverige nästan dagligen i media, trots att det endast bevisligen finns några få hundra samtidigt som Sverige rasar i kriminalitet. Det är inte tillfälligheter.

    Sist men inte minst, som exempel. Visste ni att Stefan Löfven sitter i styrelsen för PES. Pan Europeiska Socialdemokraterna, som arbetar för ett överstatligt EU? Han har med andra ord sitt fokus i ett överstatligt EU och ändå så pratar det INGENTING om EU ett valår… VARFÖR??? För att de inte vill att du skall förstå vad som händer. Visste ni att Sveriges arme nu lyder under EU? Inte ett försvarssamarbete, utan enligt EU lag, så styrs Svenska armen av EU med gemensam budget. Det kommer de inte heller berätta, eftersom det betyder att Sverige nu övergett det mesta av inflytande.

    Oavsett åsikt så var noggrann, var inte naiv. Granska allt som verkar sticka ut lite, eller låt det passera. Det finns starka politiska krafter som gör allt för att styra makten dit de vill. De tjänar på att splittra befolkningen, att svartmåla vissa grupper och få folk att tro Sverige består av en stor grupp nazister, vilket det inte gör. Hur många nazister känner du? Inte jag heller….

      Jag bor granne med en, och hela hans släkt bor på 1 mils avstånd.
      Halva byn jag bor i är SD, och några mil ifrån mig bor Jimmie Åkesson.

      Hela ditt inlägg luktar dravel och konspirationsteori, du borde kolla vilka Alliansens medlemmar jobbar med också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.