Man är aldrig anonym på Internet

Jag har vid upprepade tillfällen skrivit att ingen bloggare kan kontakta mig för att få ut ip-nummer på den som kommenterat negativt om dem utan det är enbart polisen som kan be mig om den informationen. 
Och nu har det hänt!

Polisen kontaktade mig idag angående den rasism, hot och hat som riktades mot Jimmy Durmaz och hans hans familj efter Sveriges match mot Tyskland i lördags eftersom jag är den som sparat ner absolut mest material och som gjorde det absolut snabbast.
Efter att ha konsulterat min chefredaktör så har jag nu överlämnat alltsammans till polisen, både skärmdumpar med tidstämplar men även all information de behöver för att identifiera de som kontaktat mig angående att ta ner mitt inlägg. 

Låt detta bli en läxa till er alla hat och hotskrivande rasisttroll!
Man är sällan helt anonym på nätet och kanske är det just DU som får en påringning av polisen för din kommentar?
Att ångra sig i efterhand hjälper föga. Fantastiskt att polisen tar sådant här på största allvar och inte bara viftar undan det som pojkstreck eller liknande…

Tack för tips, polisen! 🙂

127 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Oj vad många som svetten lär rinna på nu…. Karma is a bitch.

      Ser framför mej hur THK tar ett språng och biter sej fast i röven om någon vill bråka. Heja THK. Ja bra du kan hjälpa polisen. Dom kommentarerna var ju inte kloka.

      Med all rätt

    Suveränt att de tar tag i det. Hoppas bara att det inte läggs ned ”i brist på bevis”. Men eftersom det är känd man som utsatts och inte en okänd kvinna så kanske de anstränger sig lite mer…
    Mvh/jävligt cynisk

      Tänkte exakt samma

      Sant. Men om det döms personer för olaga hot finns iaf prejudikat (heter det så?) för framtiden

      Jag håller med dig, men eftersom det här är ett så uppmärksammat fall så kanske insikten om att hot faktiskt utreds av polisen kan få någon att sätta sig på händerna istället för att skicka ett hot eller hat till en okänd person.
      Ett första steg, men givetvis önskar jag också att alla hot tas på samma allvar.

        Precis ett viktigt första steg.

        Precis! En känsla att man inte är helg anonym och att ens hot inte försvinner ut i rymden kommer gynna alla.

        Baserat på inget mer än fördomar så tror jag också människor som skriver rasistiska grejer brukar vara måttligt snälla mot kvinnor.

        Bra att du skrev om det. Tack!

    Fick nästan kaninpuls nu åt alla idioter som kommenterade med dödshot och rasism, men bara nästan. Tacksam att jag växte upp i en familj där sådant aldrig har tolererats. Låt dom svettas och ta konsekvenserna. Det här är PRECIS vad som behövs för att folk ska förstå att, som du säger, ingen är anonym på nätet.

      Kaninpuls ?

    Det är så tragiskt hela situationen. Totalt oförsvarbart. Skönt att se polisen ta näthat på allvar! ??

      Gör de? Det är ytterst sällan näthat leder till någon som helst påföljd. Anmälningar läggs ned på löpande band och det är bara i några få uppmärksammade fall som det leder till åtal och fällande dom. Min åsikt är att varken polisen eller lagstiftande instanser tar näthat på allvar. I alla fall inte förrän det blir uppmärksammat i media av kändisar.

        Jag tycker detta är en bra början på ett relativt ”nytt” brott som folk börjar anmäla mer och mer. Att det får större genomslagskraft när det gäller kändisar kan jag hålla med om, men vänd det nu till något positivt genom att det bara uppmärksammas och leder till undersökningar. Det är bara någon vecka sedan en av Linnéa Claessons näthatare fick en fällande dom. Nu pågår denna förundersökningen med en massa konkreta bevis. Förhoppningsvis är det starten för bättre rättvisa gällande näthat…

        Bemötande av din åsikt, M: Åtal läggs inte ned pga lathet eller att polisen mm ”inte tar näthat på allvar” utan för att det är direkt olagligt att väcka åtal mot någon om tillräcklig bevisning saknas.

          Bevisning saknas för att ingen letar efter den bevisning som finns. För att det saknas resurser helt enkelt. Men en massa bevis finns ofta helt öppet,

            Jo, fler resurser till polisen mm kan ju knappast vara fel, men igen, då beror det ju inte på lathet, utan snarare överbelastning.

            Sen känns påståendet ”en massa bevis finns ofta helt öppet” lite taget ur luften. Hur skulle de vara helt öppna menar du?

        Jag tror inte att det handlar om att polisen inte tar näthat på allvar, utan snarare den extrema brist på resurs som råder i poliskåren.

    Är det verkligen en riktig epost till polisen??

    Låter lite konstig…

      Det är en funktionsbrevlåda.

        Ja, all annan info har jag täckt över.

      Låter lite märkligt att polisen kontaktar dig Camilla. Det borde vara Durmaz själv som kontaktas inte nån som driver en blogg där hoten faktist inte skrevs. Han fick hoten inte DU. Tagga ner lite

        Många av hoten finns inte kvar på hans sida och de behövde ha originalskärmdumparna som tydligen jag har flest av.
        Jag har inte fått några hot, varför skulle jag fått det?
        Givetvis har Durmaz kontaktats då han är målsägande men vad ska han göra tänker du? Om hoten är raderade så kan han inte komma åt dem, men jag har dem men polisen kan liksom inte skrämdumpa dem från en blogg utan behöver få dem skickade till sig.

        Herregud, människa..

          Flest har du definitivt inte. Jag har sett flera källor som har sparat ner runt 3000 kommentarer. Finns på Flashback bland annat.

            Vill användarna på Flashback dela med sig av sina identiteter för att kunna backa upp att kommentarerna är autentiska? Tror det behövs nämligen och då är det kanske enklare att vända sig till en identifierad sida med som ligger under svensk grundlag vad gäller publicering?
            Men ju fler de får tag i desto bättre!!! Jag stöttar alla som delar dem!

        Läs inlägget igen…. Camilla kontaktas eftersom hon har informationen polisen behöver. De som hotat har kontaktat Camilla och den informationen är uppenbarligen viktig för polisen.

        Inte märkligt alls. När polisen utreder brott så kontaktar dem fler än bara offret. Man vänder på de flesta stenar man kan hitta något användbart under helt enkelt.

        Tror du att hon skryter? Hahaha… Det är inte målsägande (Jimmy) som ska samla vittnesuppgifter (eller skärmdumpar eftersom det är på nätet) – utan det är såklart polisen.

        Det kallas polisutredning. Alltså att polisen utreder ett brott och har därför till uppgift att ta in bevis i olika former. Har du aldrig fått lära dig i skolan hur ett basic polisarbete går till i en rättsstat?

        De samlar in bevis – med andra ord, polisen gör sitt jobb. Varför tycker du att det är fel, Anonym 11:05?

      Utgår från att Camilla ringt polisen och fått bekräftat att mejlet är från dem innan hon lämnat ifrån sig några uppgifter. Särskilt med tanke på hur polisen brukar varna för mejl från bedragare.

        Korrekt! Jag har fått informationen bekräftad från 114 14.

    BRA DÄR Camilla!!!

    Vad nöjd jag blev 🙂 bra gjort, och bra gjort polisen. Ska bli intressant att följa detta och se om det blir kännbara påföljder.

    Hoppas bara att det är rätt adress så det verkligen är Polisen… De brukar ju aldrig jobba så här snabbt!!! ?

      Japp tänkte samma???

      Ingen har polisen.se som e-post ändelse.

        *ingen annan

        Du kan använda en valfri alias adress, då blir första adressen man ser (avsändaren) en annan

        Jag tror inte att en fejkad person skulle be mig motringa så vida hen inte även hackat polisens telefonlinjer.

          Motringt polisens officiella telefonnummer eller ett ”privat” nummer som avsändaren angett i mejlet?

            Jag har motringt 11414 för kontroll. Det stämmer alltsammans.

              Superbra! ??

        Jo det har de visst. Sprid inte fel information.

          Börjar ”Anonym” bli lite nervös över någonting?

            Haha menar du mig? Absolut, nervös över att fel info sprids 😉

            I övrigt hoppas jag att de som har haft dåligt omdöme och varit snabba på tangenterna är nervösa.

        Anonym 11:05, jo, det är precis den e.posten Polismyndigheten har, ”förnamn.efternamn@polisen.se

    Tycker polisen verkar ta ratt allvarlig pa sant har nu, visserligen bor jag i England, men jag har fatt igenom besoksforbud etc mot mitt ex efter att han hackat mina konton etc.

    Har du bett att få motringa så du vet att det är polisen som bett om alla uppgifter och inget pucko som bestämt sig för att ta lagen i egna händer?

      Ingen annan har polisen.se som e-post ändelse.

        Det går att fejka. Om man är osäker ber man om namn, vilken station och nr man kan ringa och så motringer man till personen så man är säker på vem man pratar med

      Ja

        Okej, bra ? Skulle inte vara första gången folk låtsas vara polisen

    En fråga bara. Hur kan man bli fälld av en kommentar (bra att man kan det) men hur bevisar man VEM som skrev det? Någon kan väl ha tagit en kompis telefon och skickat iväg en kommentar. Förstår ni vad jag menar eller blev det diffust?

      För många utav dessa småkillar tror jag att det faktum att polisen är inblandad överhuvudtaget kan fungera lite avskräckande hur det än slutar.

      Ofta att det händer. Vanlig ursäkt dock.

      Andra bevis är också av betydelse. Kan t ex vara vittnen (den misstänkte kanske har uttryckt sig hatiskt gentemot Durmaz inför andra personer). Den misstänktes förklaring till vem det kan vara istället för honom/henne själv kan också vara av betydelse. Man kan också se sökhistoriken i den misstänktes dator, dvs vilka sidor denne varit aktiv på.

    Har tydligen varit en satsning inom polisen på just idrottsrelaterad kriminalitet. Jämfört med de resurser avsedda för många andra brott, verkar de ha goda resurser.

    Att de redan inlett förundersökning, är ganska otroligt. Vore bra om övriga delar inom polisen var lika snabb!

    Kul när mordutredningar läggs på hög och våldtäktsanmälningar läggs ner i brist på resurser. När inbrott och stöld inte alls utreds längre i vissa kommuner. Då lägger polisen allt detta krut på några dumma ord på nätet. Ledsen men jag tycker det är felprioriterat, även stöld och inbrott anser jag vara mera allvarliga brott som drabbar fler och slår hårdare än nätkommentarer.

      Felprioriterat? Varför skulle det vara det? Om det skulle hända dig, skulle det vara felprioriterat då också?

        Det står ju i min kommentar varför jag anser det felprioriterat. Du behöver varken hålla med eller uttrycka din annorlunda åsikt på ett drygt sätt. Och ja, jag har anmält mindre allvarliga brott som genast lades ner och jag var helt ok med det av respekt för polisens begränsade resurser.

          Ledsen om du uppfattade det jag skrev som drygt. Med tanke på att halva min släkt jobbar som poliser så vet jag hur mycket skit dom får ta. Det finns olika avdelningar som jobbar med olika brott. Det får man ju inte glömma 🙂

      Tror du att det är samma poliser som sätts på att utreda olika saker?

        Nej, men det finns en begränsad pott med poliser och de skulle kunna fördelas bättre.

          Du får allt vara lite mer specifik.
          Hur fördelas denna begränsade pott nu procentuellt och hur skulle denna omfördelning se ut?

            Det finns folk som har mycket bra betalt för att fatta de besluten. Så länge våldtäktsutredningar prioriteras ner anser jag att detta är felprioriterat.

              Mycket åsikter men noll insikt.

              Då får vi anta att du om du råkar ut för brott väljer att inte ringa polisen för att inte slösa resurser. Korrekt?
              Eller gäller det bara andra?

      Fast Polisen som myndighet har väl ändå olika avdelningar och olika resurser för de olika brotten. Det är ju inte samma utredare som utreder alla slags brott. Precis som inom andra yrken finns det specialister, där av Grova brott där du har t.ex. mordutredningar och i vissa fall våldtäkter. I detta fallet handlar det om idrottsrelaterad brottslighet vilket inte har något att göra med mordutredningar.

      Sen att skriva att polisen lägger krut på några dumma ord på internet får mig att inse att du faktiskt inte heller har förstått vidden av hela denna händelsen. En person bli dödshotad genom att människor skriver kommentarer på sociala medier vilket får en otrolig spridning. Det är väl sjukt bra att polisen tar tag i detta och påvisar att det INTE är okej att skriva vad som helst på internet. Nu orkar jag inte leta upp statistik för det men av egen erfarenhet så skulle jag vilja påstå att det är fler människor som drabbas negativt (självmord, depressioner, ångest) av de faktiskt i många fall brottsliga kommentarer som skrivs på sociala medier än vad ett inbrott i villa leder till. Sen skulle jag också vilja påstå att det är fler som drabbas av brottsliga kommentarer på internet än vad det är inbrott.

      Så bra att vi nu vet att du, Anonym, tycker att stöld slår hårdare än rasism, hot och näthat. Tack för info! (obs, ironi)

        Och alla läkare borde prioritera cancer. Folk med benbrott och barn med hög feber borde fan sätta sig ner i båten! Att ens utbilda sig till dermatolog när det finns folk MED CANCER liksom….. ?

          Förstår din poäng och håller med om den, ville bara inflika att dermatologer också jobbar med olika typer av cancer. ?

        Jaa, det tycker jag absolut att det är. News flash, din åsikt är inte facit och du kan komma att råka på folk som tycker annorlunda än du. Buckle up, doll!

      Här finns ju ett annat bevisläge dessutom jämfört med de flesta inbrott och stölder tex. Bra och tonsättande att utreda kränkningar och hot på nätet.

      Förstår hur du menar, men håller inte alls med. Att rasister tar över Sverige är viktigt, och måste stoppas.

      Fast polisen har olika enheter. De som arbetar med kränkningar på nätet är inte samma enhet som har hand om våldtäkter.

      Läggs ned pga brist på resurser? Hur du något som stödjer detta påstående? Åklagare har en skyldighet enligt lag att väcka åtal om det finns tillräcklig bevisning. Åtal får i princip bara läggas ned när bevisningen inte är tillräckligt stark. Att det saknas resurser innebär ”bara” att utredningen tar längre tid.

        Det stämmer men det finns flera fall där man inte kunnat samla in bevis tillräckligt snabbt just pga brist på resurser och på så sätt förlora bevisning som skulle funnits om polisen hade fler resurser. Även poliser uttalar sig om att de har brist på resurser (alltså är för få) även om de flesta fortsätter att jobba så hårt de kan!

    Gud vad glad jag blir!

    Yes!! Bra där.
    Så kör vi en seger imorrn också på det.

    Grymt!

    Kul att polisen också läser dig, du har stor spridning??

      Jag tror faktiskt att de googlat. =)

        Kan ju vara något stolpskott som blev uthängd här som anmält dig för det, utan att tänka på att de avslöjat sig själva

          Nej, jag är inte varken målsägande eller den tilltalade i ärendet.

            Det sa jag inte heller. Men en rädd liten kille som ser sitt namn här kan mycket väl ha ringt in till polisen alt föräldrar ringt in och hört vad de kan göra för att få dig att ta ner det

              Och så kontaktar polisen mig och falskeligen utger sig för att vara förundersökningsledare i ett fabricerat ärende för att sedan uppmuntra mig att lägga ut alltsammans på min blogg och på samma gång riskera ett disciplinstraff? Låter fullatändigt rimligt om du frågar mig! ???

                Nej? Du skrev att de troligen googlat. Jag la fram ett alternativ. Är väl inte helt orimligt att du fick en del av dem att skita i brallan när du hängde ut deras namn eller?

                  Givetvis, men det var inte därför de kontaktade mig den här gången. Polisen har förmodligen letat på nätet efter skärmdumpar och hamnat på min blogg. Jag tror knappast att polisen har som rutin att läsa min blogg i sin dagliga verksamhet.

                  Vad är det du inte förstår? Om någon av killarna ringer in till polisen och säger vad du har lagt upp i ämnet i ett försök att få bort inlägget, så har polisen sen den informationen oavsett om de läser här inne eller inte i vanliga fall. Klart de sparar allt de får in av värde i en pågående förundersökning, speciellt uppgifter som att du har information de vill ha

                    Ah! Jag fattar vad du menar! Jag måste ha blandat ihop dig med en annan ”anonym” när jag skriver i telefonen. ?

    Det bästa inlägget du någonsin skrivit! Bra gjort!

      Jimmi Durmaz är inte målsägande. Han skiter väl i det här tramset. Det är svenska fotbollsförbundet som polisanmält vad jag vet. Kommer förövrigt inte leda till nåt. Inget åtal och inget minskat näthat. Inget åtal för åklagaren ogillar såna här mål och inget minskat näthat för att fjortisarna som ”hatar” iinte har tillräckligt utvecklad hjärna för att vare sig låta sig skrämmas eller skämmas. Dessutom fylls klientelet på hela tiden allt medan alienationen i förort och grupptryck tilltar. Om nåt så är näthat ett strukturellt samhällsproblem som aldrig kommer låta sig lösas med tafflig och godtycklig individbestraffning i avskräckande syfte.

        Hur kunde du svara såhär på Den’s kommentar? Svarade du på fel kommentar? Annars borde du lägga dig i solstolen lite, din hjärna måste gå på högvarv

        Förlåt. Felsvar. Inget svar på ovan kommentar.

        Jimmy Durmaz är fortfarande målsägande – den som påstås har utsatts för brottet – även om det är Svenska Fotbollsförbundet som anmält.

          Ingen är målsägande innan åklagaren beslutat åtala. Durmaz har stått i tv och sagt han inte bryr sig vilket blir försvårande i en ev. process. Därav min gissning att inget åtal väcks. För svag målsägarsida helt enkelt och det gillar inte åklagare.

            Vi får se helt enkelt.

            Man benämns som målsägande även under en förundersökning

              Säkert…men juridiskt är man nog inte det ändå eftersom det ännu inte finns något åtal som domstol tilldelat ett målsnummer vilket krävs för att det överhuvudtaget ska finnas nåt mål att äga.

              Förövrigt är mål utan målsägande inte helt ovanligt. Förekommer tex vid mord på person utan nära anhöriga. Om nu Durmaz inte vill ha nåt med det här att göra men tvingas av staten vara målsägande tycker jag han ska stämma staten för kränkning.

            Men, va?

            Kan inte bara folk hålla tyst om dom inte vet vad dom snackar om. Tack!

        ”Jimmi Durmaz är inte målsägande. Han skiter väl i det här tramset. ”
        Nä, det gör han inte. Han har sagt att han tar illa upp.
        ”Det är svenska fotbollsförbundet som polisanmält vad jag vet. Kommer förövrigt inte leda till nåt. Inget åtal och inget minskat näthat. Inget åtal för åklagaren ogillar såna här mål och…”
        Vi får väl se. Jag tror definitivt att de kommer att löpa hela linan ut eftersom det är ett så uppmärksammat mål och påverkar samhällsklimatet i Sverige.
        ”…inget minskat näthat för att fjortisarna som ”hatar” iinte har tillräckligt utvecklad hjärna för att vare sig låta sig skrämmas eller skämmas.”
        Anledningen till att folk beter sig så mycket värre online än i verkliga livet är att de tror att de är anonyma och inte får påföljder. Försvinner anonymiteten samt bristen på påföljder kommer det att påverka.
        ”Dessutom fylls klientelet på hela tiden allt medan alienationen i förort och grupptryck tilltar. Om nåt så är näthat ett strukturellt samhällsproblem som aldrig kommer låta sig lösas med tafflig och godtycklig individbestraffning i avskräckande syfte.”
        Huh?

        Du vet hur näthet aldrig kommer att lösas då får man anta att du också har ett antal konstruktiva förslag på hur det ska lösas?

          Näthatet kommer avta först när det slutat ge sociala poäng i vissa utsatta grupper bland barn och ungdom. Och det kommer ske den dag skolan och utbildning blir viktigt för dem. Och det kommer ske den dag dom känner att dom är med och har en chans till en framtid i samhället. Ungefär så svårt är det få bukt med näthat.

    Men det finns mycket annat i denna blogg som också är kränkande och hån mot personer. Hoppas man kan uppmärksamma det också så vi kan få en trevligare ton även här.

      Inget som är olagligt dock (av det jag läst). Det är inte olagligt att kritisera någon. Dessutom får offentliga personer enligt lag (praxis) tåla mer.

    Här är ett Blondinbellskt ”heja” verkligen på sin plats!

    En stor tumme upp för det här! ??????

    ?

    Bra Camilla ❤??

    Bra att det tas på allvar men hoppas även att andra ”icke-kända” fall tas på samma allvar och tas hand om så fort.

    Polisen brukar ju iof säga att de inte lämnar ut information om pågående ärenden. För att det finns risk att personer som är inblandade sopar igen sina spår. Så tror inte detta var så jävla bra att gå ut med…
    Du gjorde en Isabella, du blev för ivrig och stolt och basunerade ut något som du egentligen skulle väntat med.

      Det har ju stått i varenda tidning att polisen gör en utredning i ärendet

      Givetvis frågade jag polisen om jag fick skriva om det på bloggen och han sa att det gick bra och att det absolut till och med kan ha en brottsförebyggande effekt.

    Mycket bra där Cam.

    Jag förstår ”fotbollsblokes” som går bananas när Sverige förlorar . Det gör dom alltid. För dom flesta stannar det vid att konkret hata/förlöjliga/förminska/bla bla den person som dom tror orsakat förlusten. Det måste vi leva med för det hör till sporten och det engagemang den lyckas uppbringa. Att dra in rasism i det hela – nej NEJ tvärnej på den. Jag tror faktiskt att det var bra att detta kom upp. Rasism är aldrig OK!

    Sedan har du lite fel. Man är anonym så länge man inte hotar eller kränker eller framför något som är åtalbart. Man kan få tycka olika och kritisera, det är ju det du själv lever på. Du är inte anonym jag vet men det gör ju inte heller att du själv kan skriva exakt vad du tänker i varje minut. Lite på gränsen är du ibland när du riktar in dig på vissa specifika personer. Inte för att jag inte håller med om att dom kanske förtjänar det men kanske att det nu har gått över styr med t.ex. Isabella. Det är så uppenbart att du verkligen hatar henne. Vore kul om du kunde läsa henne i en vecka och sedan komma med 1 (en) enda positiv kommentar.

      1. Hon är en jävel på att gå i klackar.
      2. Hon låter saker rinna av henne som vatten på en gås vilket fler i den här branschen borde lära sig.
      3. Hon skiter i jantelagen.
      4. Hon är oftast en bra strateg.
      5. Hon är modig.
      6. Hon låter aldrig bloggen eka tom oavsett hur mycket hon har på sitt bord. Hon gör det som krävs för att uppdatera den.
      7. Hon är gränslös – på gott och ont men god gränslöshet är positivt i många avseende.
      8. Hon verkar bra på att mingla och nätverka.
      9. Hon verkar vara en fin storasyster.
      10. Hon har varit fortsatt konsekvent med att inte visa sina barns ansikten trots att hon säkerligen skulle ha kunnat tjänat ännu mer pengar på det viset genom olika samarbeten, inslag och tidnikngsomslag.

      Men nej, vi kan inte fortsätta acceptera, normalisera och säga att det är okej att hata/förlöjliga/förminska en människa i ett LAG i en SPORT.

    Bra Camilla!!

    Wow! Heja!!

    Ja här trodde i alla fall jag att jag skulle mötas av idel BRA och GRYMT då jag skulle skriva en kommentar. Vad hände?
    SÅ JÄVLA BRA AV POLISEN ATT SE SERIÖSA SOCIALA MEDIER som ett verktyg. Det kan bli öppning till att även andra saker utreds mer. WORD och AMEN och GOAL och allt vad det nu kan vara.

    Bästa som hänt på länge, hoppas de flesta tänker sig för både en och två ggr. Innan de vräker ur sig.

    SÅ BRA!!! Det måste bli ett slut på skiten.

    Jag tycker dock med så få poliser som finns i Sverige, min kommun t ex har inte ens en station kvar så har de andra viktigare brott att utreda, mord, våldtäkter, misshandel än att leta näthatare.

      Näthat kan leda till att man mår så dåligt så man tar sitt liv, eller att det påverkar livet oerhört negativt. Trakasserier, mordhot, rent hat riktat mot någon behöver även det prioriteras. De har länge inte gjorts det.

    ”eftersom jag är den som sparat ner absolut mest material och som gjorde det absolut snabbast.” *facepalm*

    ?????????????????? Fy fasen så bra!!!

    Ett riktigt bra ämne att ta upp då jag vet att bla många internetleverantörer inte alltid är 100% säkra med sin info för sina kunder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.