Offpist

Jag bumpar det här inlägget då det hamnade direkt bakom ett annat och frågeställningen är för intressant för att missas.

Här hittar du mer om offpist.

Ställer denna fråga för att jag på riktigt är nyfiken. På vilket sätt tycker du ni läsare att yrket som influenser är ”försvarbart”? Vad bidrar egentligen yrket som influensers med? Jag har hört många influensers säga att deras yrke går ut på att inspirera folk. Men inspirera till vad? Min åsikt är att yrket influenser bara bidrar till en ”mer-hets”. Träna mer. Shoppa mer. Spara mer. Sminka mer. Fler kläder. Dyrare mobilskal. Umgås mer. Äta bättre. Finare hy. Bättre bilder. Resa mer. Dyrare väskor. Äta dyrare. Tyvärr är det så att många inte har råd/tid att leva så som många influensers gör. Hur är det då tänkt att influensers ska inspirera? Allt yrket gör är ju att hetsa folk till att leva det liv som ytterst få har råd/tid med, vilket i sin tur leder till stress och ångest. Eller? Vad tycker ni andra?

PS. Ja, jag har ett val att inte följa influensers och det valet har jag också fullföljt. Kikar bara in här för att ställa denna fråga. – Ett läsarmail

Det finns många yrken som i mina ögon knappt är försvarbara och som kanske kan orsaka mer omedelbar skada på personer men jag håller med i mycket som står med i det här mailet.
Jag älskar influencervärlden men det finns mycket i den jag gärna skulle kunna vara utan och ”mer-hetsen” är en av dessa saker.

Vad tycker ni själva i den här frågan?

126 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bästa jag läst för det är så jäkla sant. Tänk efter, vad är det som en influencer bidrar med egentligen? Enbart stress och press på unga människor om du frågar mig. Sen finns det undantag, exempelvis Flora Wiström som jag anser på riktigt bidra med riktigt viktiga budskap. Dessa influencers måste förstå hur många följare de har som de nåt ut till. Det kommer med ett ansvar!!! Plus att jag tycker att så fort man ifrågasätter det så får man tillbaka att det är för att de är ”kvinnor” som tar för sig och att folk inte klarar av det!? Wtf!?

   Även jag håller med! Det går inte att jämföra med berömda skådespelare eller modeller, för där vet alla att de har ett helt team som håller dem snygga och smala. Men influencers är din klasskompis eller granne, en helt vanlig tjej som gör allt hon kan för att du ska se henne som en kompis och lyssna på alla hennes heeeelt ärliga rekommendationer om allt från plastikkirurger till klänningar och proteinpulver. Jag är övertygad om att influencers orsakar de är tonåringar och unga vuxna i dag mycket stor skada pga att de skapar en oerhört stor press på tjejer om att alla måste vara perfekta, ha löshår, lösfransar, fillers, bo på gymmet, shoppa hele tiden, ha en perfekt rik pojkvän och en perfekt bebis som de kan sälja massa reklam på. Yta yta yta. Det är som att Barbie har tagit steget in i verkligheten. Tidigare lekte vi med Barbie, nu ska vi vara Barbie.

    Om smink och inredning och känslor är det kul att läsa. Men många kända bloggare bara har yta och senaste modet. Vintagebloggar är riktigt bra. märks när en del bara vill känna pengar
    Hatar när dom visar mat från någon restaurang.

     Så smink och inredning är inte yta då? 😂

      Onödig kommentar fattar du inte att det är skillnad på yta och yta. Nej det gör du inte. Ex secondhand eller ny klongvas. Gick det upp ett ljus.

   Håller med!
   Dock så är väl inredningsbloggar tex oxå ”influencers”, så det är skillnad på bloggare och bloggare 🙂

    Jo, men då inspirerar de ju bara till inredning, och inte till mer resor, mer smink, mer vänner, mer träning. Det är när mängden ”saker” man ska ha och hinna med bara pumpas ut som jag blir kritisk.

     Inrwsningbloggar inspirerar väl till ”mer” på samma sätt som andra bloggar?

      Har inte koll på den bloggen, men jo visst bidrar inredningsbloggar till att konsumera ”mer”. Skillnaden är dock att vissa influensers inspirerar till ”mer” av ”allt”: fint hus, perfekt smink, dyra resor, mängder av skor, tid till pedikyr, perfekt hår etc som jag blir kritisk. När jag ställde frågan i inlägget ovan var det främst Blondinbella jag hade i åtanke.

       Dvs, när det blir mer av ”allt” så blir bilden som målas upp ohållbar. Hur många har egentligen tid och pengar till att hålla allt perfekt? De flesta satsar ju på t ex fint hem med dyra möbler men då blir det kanske förre resor, lite mindre smink etc. Genom dessa influensers som har ”allt” skapas en bild av att det inte är tillräckligt med ett fint hem, för du måste även ha perfekt hår, dyra väskor etc

  Jag tycker det är sjuka pengar iblandat i samanhanget, men så kan man ju säga om att spela hockey eller fotboll med, galna summor. Men de inflluencers som klarar att dra in ibland miljoner på samarbeten för att de faktiskt säljer åt sina kunder ska väl ha cashen. Samma som att Zlatan med alla sina tricks, mål och shower kanske ska ha sin lön kontra en ytterback i allsvenskan som inte bjuder på samma show, ska inte heller ha samma peng. Oavsett hur orimligt det låter att få 500 miljoner för att lira med en boll.
  Själva hetsen de bidrar med är väl till viss del sann, men också lätt att undvika genom att inte följa, inte likea. Man väljer ju själv vad man vill ha i sitt flöde och sina kanaler. Tror personligen jag själv känt mig rätt innehållslös och tom efter ett tag, typ varför finns jag till för att pleasa andra? Är detta ett jobb? Hur länge kan jag leva på det här? Men det är ju min syn på saken, förstår om det ger enormt mycket till vissa – vi är ju alla olika 😉

   Håller med!

   Ja, det är ju det som är sjukt, att det är helt orimligt.

   Det ligger ju en grund i att så många bloggare titt som tätt meddelar att dom inte mår så bra, är ledsna utan grund, är stressade, känner att dom inte hinner det ena och det andra osv osv osv…jo för den livsstilen som dom influerar om är helt omöjlig att leva upp till. Väldigt få personer på jorden har råd att leva den livsstilen som dom influerar om, och jag tror att de flesta ”influerare” vet med sig att detta är bara nu och om något/några år är dom glömda och vad ska dom falla tillbaka på då. Ja vad jag tycker om det hela, ja det är enbart hets för unga läsare och dem själva som är mitt i snurran och ska hinna med att gå på alla olika events, hinna med alla möjliga och ibland jäkligt dumma samarbeten samtidigt som hemmet måste vara som alla andras och förhoppningsvis inte vakna bakis dagen efter för många glas bubbel osv…hur många av dessa tjejer(och killar)har inte alkoholproblem tänker jag. För är det verkligen sunt att dricka vin och bubbel var och varannan dag? Jag vet hur jag kände mig efter 5år i barbranschen med något glas varje dag typ. Fy tusan!

  Det beror väl på vad de bloggar om och hur man är som person. Om man blir hetsad eller inspirerad ligger nog minst lika mycket hos läsaren som hos den som är influencer.

  Jag gillar träning – läser jag en blogg med tips på övningar etc så ser inte jag det som hets. Det kanske hetsar någon annan, men inte mig.

  Jag gillar mat – i alla fall att äta mat, men ibland även att laga mat. Då tycker jag om att läsa om recept osv.

  Jag gillar hästar – vill läsa om det för att det är min passion

  Jag gillar ridsport – vill läsa om övningar, tips osv.

  Jag gillar renovering och byggen – jag blir inspirerad och får tips o idéer av vad och hur andra gör

  Jag gillar inredning – jag får inspiration till hur jag ska inreda

  Jag äääälskar också att läsa om folk som förverkligar sina drömmar. Jag är fan en riktig drömmare. Sicken klyschig o pigg kommentar, men jag älskar fan livet. Särskilt när det är soligt.

   Jaaa…. jag har tänkt mycket på det sedan jag hörde om en diskussion inne hos Helen Torsgården. Personligen älskar jag Helen – hon är supergullig, hon bor på landet (vilket är min dröm), hon är pysslig och lägger vikt på saker som jag tycker betyder någonting. Hon är otroligt bra på smink och sånt, men är ändå inte utseendefixerad. Det känns ärligt liksom allting.

   Men så var det flera som hade kommenterat att de fick ångest av henne, för att hon har allt som de drömmer om – huset, familjen, djuren osv. Som de själva inte har.

   Så det är ju uppenbart väldigt individuellt vad man får ångest av. Själv får jag ångest av träningskanaler, eftersom det får mig att tänka mer på min kropp och hur den ser ut. Även om det inte alls pratas om det i videosarna och även om målet är att bli stark :/

    Det där ligger mycket i tiden tycker jag. Att man lastar någon annan för att man är avundsjuk på deras liv eller vad de har eller hur de ser ut.
    Och så kallar man det ångest, ännu ett av alla ord som håller på att förlora sin betydelse p g a missbruk.
    ”Jag får ångest av att se folk som bor med havsutsikt för jag vet att jag aldrig kommer att ha råd med det”.
    Överhuvudtaget så känns det som om det saknas väldigt mycket individuellt ansvar nuförtiden. Men läs inte saker som man inte mår bra av. Sagt tusentals gånger men verkar omöjligt för många att ta till sig. Och kanske fundera på lite personlig utveckling så att inte andras liv blir så viktiga i ens eget.

     Njaeeeä, riktigt så är det väl inte? En ung människa idag, för att inte tala om barnen som växer upp, måste ju blunda konstant och aldrig ta del av någonting såvida de skulle undvika all press och hets. Eller kallas det inspiration? Det handlar ju inte om missunnsamhet när deras hela värld handlar om bloggar och kanske främst youtubers. Allt handlar bara om yta, materialism och tjejer ska vara halvnakna och sexiga. Snart finns inget kvar att visa upp. Inget nytt att köpa. Därför hetsas unga människor att inte duga såvida de inte har den senaste modellen av allt. Alla vill passa in. Grundtrygghet ligger inte hos youtube. Den tror jag skapas någon helt annanstans. Ett enormt arbete samt ansvar för dagens föräldrar. Back to basic, det är en god framtid för alla, tror jag.

      hon snackade ju om hus med havsutsikt osv så man kan väl anta att hon inte pratade om barn, det är allt bra många vuxna som säger att de får ångest av bloggare osv.

      Jag håller med om att det är svårt för barn att undvika allt och att ta individuellt ansvar, så japp, det är nog ovanligt svårt nuförtiden att försöka få barnen att förstå att deras värde inte sitter i saker osv.

       Håller med om havsutsiktsaspekten! Jag syftade mer på influencers generellt. Tufft att växa upp idag. Tufft för unga människor idag.

      Håller med om att många i den unga generationen saknar grundtrygghet och förmåga och mod till individualism.
      Varför är en helt annan diskussion om t ex föräldrars ansvar, förskola från tidig ålder där man fostras i att det är oerhört viktigt att anpassa sig till gruppen etc. Och det är kanske bra. Så länge gruppen står för något positivt.
      Men när den inte längre gör det….?

      Man kan också hårddra det och konstatera att dagens unga är egocentrerade och materialistiska. Och ganska
      lata. (inte ALLA unga 😊)

     A2 – 👍👍👍👍👍

     När andras liv slutar vara viktigt så försvinner influencers. De lever på att få folk att tro att man kan köpa sig till samma lycka som de framhärdar. Där ingår det att ta en morgonkaffe framför panoramafönstren med utsikt över havet, vakna upp på lyxigt hotell i Paris och ägna hela dagen till att strosa på romantiska gator med sin kärlek och till känslan om att allting bara är så enkelt. Bara du vill så kan du få precis allt det. Det skapar en inneboende ångest hos folk om att man missar något, var är det enkla, varför klarar man inte det? Vill man inte? Är man misslyckad? Livet bara rullar på och ingenting händer, trots att man så gärna vill. Problemet är att det är en illusion för att få folk att konsumera, köpa resor, prylar, kläder, renovera, göra ingrepp och belåna sig upp över öronen. Inte ens influencers själva lever det drömliv de visar men de har ändå skapat ett behov hos folk som inte fanns där från början och som inte kan tillfredsställas.

     Ungar som växer upp med att allt ska vara så ”lyckat” och perfekt får en konstig världsbild och klasskillnaden och utanförskapet blir större när man av någon anledning inte kan hålla samma takt som de som dirigerar. Att hela tiden matas med att lyckan kan köpas för pengar är det inte alla som kan tackla och givetvis är det lätt att avundsjukan frodas. Att vara ett föredöme för ett uppväxande släkte är det inte många influensers som klarar av eftersom man hela tiden själva strävar efter att dra in så mycket pengar man bara kan. Allt går tydligen att sälja med mördande reklam och eftersom människan hela tiden söker tillhörighet är det lätt att man bara följer med i svängarna utan eftertanke. Skulle önska att flera kunde lägga sina ansträngningar på miljötänket men så länge det inte inbringar de stora summorna så förblir det väl endast en önskan.

    Precis.

    Och det är ju självklart jättesynd om alla som får ångest, känner sig hetsade osv. Jag förstår ju att ingen vill känna så, men jag kan samtidigt inte låta bli att tycka att många människor också är fruktansvärt missunnsamma.

   Du gillar nästan allt helt enkelt 😋🌞

    hehe, kan göra en annan lista på vad jag ogillar 😉

    hundar till exempel, inte alla, gillar djur över lag. Många hundar är dock jobbiga som fan.

    att jobba heltid fasta tider på kontor, vill vara fri som en fågel

    att passa tider

    folk som gnäller

    folk som är otrogna hatar jag

    snikna o missunnsamma människor

    ett litet smakprov, detta ogillar jag främst när det dessutom är dåligt väder. Att det är kallt hatar jag dessutom.

     undrar för övrigt om mina vänner läser här, då lär de veta vem jag är på den målande beskrivningen

      Nja, det är ganska vanliga åsikter.

      Ingen fara, du verkar gilla och ogilla typ samma som mig så det verkar finnas fler som kan bara dina vänners vän 🙄 Hur snurrigt blev det där nu då, lät mycket bra i mitt huvud. Inte lika bra i texten som kom fram 😂

       Fick visst med en surgubbe också. Skulle vara en glad gubbe ☺️

       hehe det är inte så att jag är rädd att mina kompisar vet vem jag är, så det är lugnt i vilket fall.

       Och nä, det var kanske inga sjuka åsikter, men de ser ju mitt namn, de ser hur jag skriver och om man ska beskriva mig som person så fick jag nog med typ det viktigaste, så om mina vänner läser här så lär de se att det är jag i alla fall 🙂

      Jag hade iaf gärna haft dig som vän. 😊

       gött gött, då har man i alla fall gjort något produktivt på jobbet idag. skaffat sig en potentiell vän 🙂

  Det beror ju på vilken influencer vi snackar om. Någon som bara lägger upp bilder på latte på stan, bilder på sin slimma idealkropp i bikini och härliga semesterresor – eller någon som har typ en inredningsblogg och delar med sig av guider, tips och inspiration? Som fungerar mer som en tidning? Eller någon som pratar om självkänsla eller är kroppsaktivist och bidrar till att jag mår bättre i min egen kropp och med mig själv?

  Tyvärr är det ju så att när man tänker ”influencer”, så tänker jag direkt på alla snygga, smala tjejer som reser två-tre gånger i månaden och har ett så uuuunderbart liv! Men de influencers jag gillar är de som bidrar med någonting. Skriver något av värde. Som ger mig en tankeställare eller som hjälper mig att lösa problem.

   Exakt.

   Det var främst Blondinbella jag syftade på i min fråga i inlägget ovan. Det var också till henne jag skrev kommentaren men när jag märkte att svar till min kommentar i te längre godkändes, vände jag mig till bloggbevakning.

    Okej, intressant grej: Kenza godkände inte min kommentar, dvs frågan i inlägget ovan. Inget svar från någon influenser än så länge. De gör det ganska tydligt att de inte vill prata om detta 😛

  Det är väl lite som alla typer av försäljare? Bra när man letar efter något. Dåligt när de får en att tro att man behöver något man inte visste att man behövde. Plus det där med kroppsångest…

   Fast en säljare som jobbar som säljare, är öppen med att det är det hen är. En influencer har en relation med sina läsare som hen utnyttjar för att sälja grejer. Och så som det skett hittills, har många ogärna dessutom reklammarkerat inläggen. Istället har man velat göra det som en kompisgrej ”För er mina fantastiska följare, har jag ett fantastiskt tips på *valfri pryttel* som jag bara ÄLSKAR och använder jämt”. Men nu tror jag många läsare fått upp ögonen, delvis på grund av den här bloggen.

    Jag väljer att betrakta dem alla som säljare, hela tiden. Enklast så.

     Precis, och när vi alla kommit dit så blir det väl ungefär som med tv-reklam. När den kommer så går man och gör annat.

  Jag undviker influensers inom mode/skönhet. Därmot följer jag inredningskonton men de betecknar sig inte som influensers.
  Jag känner mig stressad av influencers, Just detta att man hela tiden ska vilja ha mer. Att aldrig vara nöjd med det man har. I slutändan blir det en ökad konsumtion, stress och missnöje över sitt eget liv/saker/kropp känner jag.
  Sen gillar jag inte heller oärligheten. Att influencers (och andra naturligtvis) gör reklam för saker som de kanske egentligen inte gillar/använder/är bra produkter.

  Är väl lite som gamla tiders veckoridningar, typ Veckorevyn. Tips på hur du blir smalare/snyggare/vad du ska ha på dig.
  Nu är det ju mer direkt, du följer dessutom människorna så det är inte bara platta bilder i en tidning. Det gör att budskapet går in mer. För om den där snygga bloggaren tipsar om den där hårprodukten, då är den nog bra. Äter hon vegetariskt, ja då ska jag också göra det för jag vill också bli lika smal.

  Sen finns ju bra bloggar också så klart, liksom det finns bra tidningar. Men det är definitivt lättare i dag få en överdos och må dåligt, tror jag.

  I ärlighetens namn finns det väl en enorm mängd yrken som inte är ”försvarbara” om man jämför med något verkligt viktigt som exempelvis ser till att en samhällsfunktion fungerar som den ska. Samtidigt hade jag inte haft något emot att tjäna jättemycket pengar på att någon gång per dag fotografera när jag sitter med stjärten på ett handfat och svankar som om ryggraden gått av. Alla kan inte göra någonting superviktigt, och framför allt tycker jag inte det är influencerna som ska klandras. De har hittat ett sätt att tjäna enkla pengar på. Vem vill inte det?

  Det stora problemet är egentligen vi följare som ger stjärten på handfatet ett värde, trots att det egentligen är helt värdelöst.

   EXAKT

   Precis. Av någon anledning ska alla alltid jämföra influensers med undersköterskor, som om det är det enda som icke-influensers jobbar med

   Jag tycker det är intressant, ”vem vill inte tjäna enkla pengar?” Varför är det så viktigt att tjäna mkt pengar? Alltså på riktigt? Det är klart man vill ha råd till det grundläggande behoven men en del av den utveckling som influencers driver på är att vi behöver så mycket för att vara lyckliga. Det gör vi inte!! Det finns massa annat som är vikitigare än att ”tjäna enkla pengar”.

    Men om det finns något som är kul OCH där du tjänar bra med pengar – skulle du inte ta det då menar du?

   Men precis, är det meningsfullt att vara professor i filosofi eller matematik? Det bidrar inte heller till särskilt mycket i direkt mening. Även om jag personligen kan tycka deras forskning är intressant så kommer förmodligen färre personer ta del av deras livsgärning och uppskatta den än som såg Bianca Ingrossos senaste instastory. Ändå ses det som finare och bättre.

  Influencers är framtidens pest. Om man tittar på det stora hela så bidrar de inte med någonting bra, bara större psykisk ohälsa bland unga. Dessa människor är ungas förebilder. Katastrof tycker jag.
  Katastrof att Bianca Ingrosso är någon som unga ser upp till. en människa som visar tydligt att hon inte tänker, hon är moderat, men hon har ingen aning om varför.
  Allting handlar om lätta snabba pengar och att få så mycket gratis prylar som möjligt. Status och kändisskap.
  De skiter fullständigt i om de inspirerar, bara de får beröm och följare. Att ”Vara någon” är det viktigaste idag, men man skiter fullständigt i vem man är, bara man får synas och beúndras.
  Men jag hoppas att detta är en bubbla som kommer spricka snart.

  Jag har fortfarande inte vant mig vid benämningen influencer för visst känns det som att vandrande reklampelare passar ganska bra?

  Influencer är en påhittad titel för att komma undan med ett påhittat yrke. Någon slags grupp för inbördes beundran..? tycker mer om titeln bloggare – du är en bloggare om du driver en blogg. Andra använder den titel som ges till dem via en utbildning eller anställningskontrakt. Influencer blir man när själv vill vara det. Obs är inte bitter. Bara inte förstår mig på hur man vill vara en sk influencer – för mig betyder det ingenting.

   Fast det är ju ett yrke om man tjänar pengar på det? Precis som att folk kan tjäna pengar på att sparka på en boll, för att det finns en publik som vill titta på spektaklet, så finns det folk som kan tjäna pengar på att posera på instagram. För att det finns en publik. Sen ang utbildning och anställningskontrakt. Alla typer av jobb, speciellt kreativa yrken (vilket jag tycker influencers ingår i), kräver ingen utbildning eller anställning. Man har skapat så mycket att man blivit grym på det. Jag är självlärd inom mitt yrke och kallar mig entreprenör – för att jag vill vara det. Då ÄR jag det också. Jag har inget kontrakt, för att jag driver eget företag sedan X antal år. Och jag blir anlitad till att skapa det jag är bra på, för att jag är bra på det. Varför skulle jag lägga en massa tid på att gå en utbildning som jag inte behöver då? Varför skulle jag ta en anställning bara för att få något på papper, när jag vill vara fri att skapa det jag vill?

   Kreativa yrken är inget hittepå.

    Eller världens äldsta yrke? Varför utbilda sig om du ser bra ut och kan ”utnyttja” det? Bara du kan räkna så pass att du inte blir lurad…….

    Absolut. Jag beundrar såklart alla som är duktiga på att ex skriva, fota, diskutera viktiga ämnen. Allt står inte i ett kontrakt. Nej man behöver inte plugga. Men finns så många ”influencers” som bara är kända för att de är…kända? Jag förstår mig helt enkelt inte på dem. Där flödena på IG är identiska. Rabattkoderna desamma. Och visst de tjänar kanske pengar på det. Men jag måste få tycka att det är ett knasigt yrke.

  Håller med om allt som står i läsarmailet! Jag anser att ”mer -influencers” inte gör någon som helst nytta i sitt arbete. De är levande reklampelare som hetsar till konsumtion, punkt.
  Inspiration? Skitsnack.
  Läser nu förtiden i princip noll ”mer-bloggar” men har en egenhet som är att jag ibland faktiskt gillar att irritera mig på ett par stycken av dem. Deras ytlighet och hjärndöda sätt är ibland lite uppfriskande. Men jag håller mig till endast två stycken, sedan är det nog.

   Vilka två läser du?

    Läser House of Philia för att gotta mig i det uppenbara att rikedom och intelligens inte hör ihop.
    Läser Englas showroom för att jag en gång för många år sedan tyckte att den var bra men läser nu för att aldrig glömma att perfektion är ouppnåelig och jakten på den gör skada.

     🙂 Rikedom och intelligens inte hör ihop. Dessutom är VÄLDIGT många av dessa influencerdamer (och en och annan herre) gifta/ihop med en väldigt rik partner, vilket också förklarar varför man har möjlighet att kränga en viss livsstil.

      Precis. Många ”influencers” är ju ”kända” pga. lägger upp bilder på Cartierarmband, Hermessandaler och YSL-väskor som de fått från sina partners, drar iväg på resor som är spons (som de inte hade haft råd att betala själva), osv.

   Kanske ska förtydliga ”hjärndöda sätt”. Det är alltså deras sätt att skriva och uttrycka sig jag menar. Hur de framställer sig själva.
   Båda två kanske är supersmarta men JAG upplever det inte så genom deras bloggar.

  Influencers är försäljare med tillgång till nya tiders kanaler och medier. Det kommer ingen dammsugarförsäljare och ringer på dörren och dammsuger vardagsrummet och sen visar hur MYCKET damm det faktiskt var där trots att det var nyss dammsuget.
  Det är en influencer som har ett samarbete istället. Som försäljare i alla tider gjort så tjänar de pengar utefter hur duktiga de är
  på att sälja. Både sig själva och produkter.

  Det skulle vara intressant att veta exakt hur mycket bloggarnas tips om Cellbes rea (oj vad alla storfamiljsmammor måste ha gardiner samtidigt) och diverse ansiktsmasker och matsmart och ditt och datt och ditt faktiskt genererar. Är det värt att spendera pengar på att femton bloggar skriver om samma företag med en pytte ändring i texten.
  Jag har inte köpt ett jota bara för att en bloggare gjort det, det man behöver köper man och sen är det bra med det.

  Jag tycker egentligen att det ÄR oförsvarbart. Man ska inte påverka till onödig konsumtion. Om man bryter ner rollen så är en influencer en försäljningslänk till företagen, varken mer eller mindre.

  Jag jobbar i butik och tycker egentligen samma sak om mitt eget yrke och jag trivs inte alls med att sälja saker som folk inte behöver (jag utbildar mig parallellt men kan ur ekonomisk synpunkt inte säga upp mig från en fast tjänst). Dock är mitt yrke något mindre personligt präglat jämfört med influencisk försäljning.

  Jag följer inga influencers och känner inget köpbehov eller hets pga av dem, men jag börjar bli lite mer vuxen nu (27) och tänker att det kanske beror på det? Eller så är det bara att jag tycker illa om hela grejen. De som har olika influencers som idoler och förebilder måste ju känna sig mer pressade att leva upp till sociala medier-idealet.

   Jag håller egentligen med, skillnaden mellan en influencer och en säljare är ju att säljaren vet vi vad hen vill. Influencers är en ”låtsaskompis” som sådär i förbifarten även ska sälja på oss saker. Väldigt många försöker dessutom göra det utan att reklammarkera ordentligt, vilket är riktigt ohederligt. Men som sagt… så långe vi läser och företagen tror att de tjänar pengar på denna sorts marknadsföring så lär den fortsätta.

  Man kan inte klandra influencers för att det går att tjäna pengar på att göra i stort sett ingenting annat än att sälja ett utseende eller en livsstil. Så länge någon läser och företagen kan tjäna pengar så lär fenomenet kvarstå. Dock tror jag att både vi läsare och företagen som betalar för reklam håller på att bli mer kritiska, samtidigt som Skatteverket, Reklamombudsmannen, Konsumentverket m fl ser till att lagar och regler följs. Personligen förstår jag överhuvudtaget inte hur de influencers som endast fokuserar på att dokumentera hur de ser ut och vad de gjort under dagen, kan vara intressant för en bredare allmänhet, men uppenbarligen finns det ju folk som gillar att läsa om dem. Influencers som verkligen skapar innehåll (inte bara ”titta det här köpte jag”), om inredning, mode, mat, barnuppfostran, teknik, träning eller vad som helst, unnar jag verkligen att få betalt för sitt jobb.

  Problemet är äckliga PR/reklammänniskor. Visst, inflöensärs är tramsiga osv men det är ju inte olagligt. PR/reklammänniskor utnyttjar ungdomar och annat folk på ett cyniskt och äckligt sätt. De skapar monster. Usch.

  Så jäkla sant. Influera till överdriven shopping, kroppshets och ett ouppnåeligt ideal – det är vad de gör. Jag kan också hamna i fällan ibland, surfar runt mellan Bellas flashiga liv med MUA och hembiträde, Englas eviga PW:s, Matplatsens ”vardagslyx” med plockmat och vin flera ggr/v, det är lösnaglar, tatuerade ögonbryn, nöjesresor en gång/månad, Klongvaser och Marlene Birger-väskor i förbannelse. Man mår ju inte bra av det utan börjar tänka att jag kanske ändå behöver en vas för 3000 och en tid hos frissan för att sätta in Hairtalk för att bli lycklig. Numera får min dos av influencers via Bloggbevakning. Läser Bellas blogg för att hon är ett sånt fenomen, och andras bloggar när det länkas härifrån.

   Ja inte känner jag en massa människor som lever de där märkliga liven iallafall.😳 Känner ingen som ständigt har drösvis med nya svindyra kläder. Ingen som verkar fixerad vid sitt hår och naglar. Ingen med 10 designerväskor. Känner ingen som far runt på resor som en skottspole och dricker vin och drinkar som en törstig kamel. Känner ingen som konsumerar som om den med mest prylar vinner.
   Och jag känner bara, tack gode Gud för det!!

  Jag är übertrött på hela konsumtionssamhället. Vilket media man än går in på, så handlar det om… KÖPA…KÖPA… KÖPA!
  Jag är världens sämsta ”köpamänniska” och som avskyr att shoppa. Fler borde tänka på: Vad behöver jag?… och inte: Vad vill jag ha? Konsumtionen skulle drastiskt sjunka då och vår planet skulle bli lite glad.

  Jag kan i min ensamhet hemma sitta och sura över att en hantverkare kan tjäna så oerhört mycket pengar. Särskilt när det är en utbildning som kan tillgodogöras i gymnasiet och därefter också generera jobb. Själv har jag studerat i 4 år till lärare (och har då en studieskuld på ~250’000), fick köpa(?!) mitt lärarleg för 1500kr (som kom på en pdf i min mail??? xD) och har en lön på knappt 30’… Bitter much, yes!

  Men vill också slänga in att jag var medveten om detta innan jag sökte till lärare, och i grund och botten så älskar jag mitt arbete och skulle aldrig byta ut det mot någonting annat. Men ibland när jag fått stolar kastade mot mig, kämpat mig igenom 25 utvecklingssamtal, hoppat rasterna för att lösa kontflikter, undervisat och haft möte mellan 08-20.00 (och då innehåller min arbetsdag inte lunch på flådigt ställe, morgonmake, håret fönat hos frissan, och ett träningspass med min PT á la Bella style) DÅ surar jag, en liten stund. Morgondagen därpå går jag tillbaka till mina fantastiska elever med ett leende på läpparna.

   Japp, precis så är det. Älskar också mitt jobb men surar såklart ibland. Väntar t.ex på återkoppling från årets lönesamtal med besked om nya lönen, men har som vanligt (som alla andra på skolan) fått veta att jag inte ska förvänta mig mycket. ”Budgeten är ansträngd”. No shit. Alla hamstrar på riktigt blyerts- och whiteboardpennor för att det när som helst kan bli köpstopp. True story.

   Och ja, vilket jäkla skämt det var att få sin legitimation som pdf för 1500kr.

   Det är en lärlingsperiod efter gymnasiet också där man inte tjänar särskilt mycket. Hantverkare bygger allt vi behöver. Sen ska lärare absolut ha mer i lön men man behöver inte vara missunnsam mot de som också förtjänar sin lön.

    Absolut, är medveten om lärlingsperioden, dock blir det ingen fet skuld efter denna😅. Jag skrev aldrig något om att hantverkare inte förtjänade sin lön, bara att jag var bitter över hur mycket det skiljer.

  För mig är det inspirationen. Men det gäller att hitta rätt person att följa. Vanja Wikström är en person jag följer i precis alla kanaler hon har. Hon är fenomenal, härlig och så inspirerande.

  Men om inspirationen skulle sina så slutar jag följa. Märker jag att jag börjar må dåligt av att följa någon så avföljer jag. Så gjorde jag med Isabella Löwengrip.

  Tycker att det är ett okej yrke 😊 kommer nya yrken då gamla försvinner.

   Så där är jag med. Följde Matplatsen Victoria i flera år men kände att det var verkligen inte inspiration jag kände. Hon är ett otroligt praktexempel på överdriven konsumtion i alla aspekter.
   Resor, mat, alkohol, kläder, inredning, socialt liv, allt är megamycket.
   Följer fortfarande Att vara någons fru trots en hel del samarbeten men där känner jag glädje och mysighet när jag läser.

  Bästa inlägg…kan inte förstår grejen med att vara influenser. Man blir känd för kropphets and thats it liksom. Nä inte precis så men med vissa är det så. Jag blir hellre känd för att vara framgångsrik i ett företag etc…
  Hey im an influencer! Jaha; och? Fucking och? Haha!!

  Influencers är för mig vandrande reklampelare som sålt ut sig själva och sitt liv. Se på Hugo och Paula,hela deras liv är ett enda stort samarbete och allt är sponsrat. Man kan också marknadsföra sina egna produkter/tjänster som Bella och Jonna Jinton t ex.
  Men allt handlar ju syvende och sist om konsumtion,någon tjänar pengar på att folk påverkas. Om man ser på fenomenet rent historiskt så gjorde kändisar reklam även förr se på Sophia Lorens reklam för tvålen Lux t ex. Kändisar kunde även modeinfluera med frisyr och klädsel. Skillnaden är väl att idag är det inte skådespelare/sångare/kungligheter/fotomodeller/artister som är trendsättare. Idag är det ofta unga människor vars meriter är att de deltagit i en dokusåpa eller har kända föräldrar som i princip blir ”köpta” av olika företag mot att de flashar sina kroppar/sina hem och sitt liv offentligt med div prylar som ska säljas in genom att vara kompis med den tilltänkta målgruppen. Det påverkar så mycket mer än när en vacker Hollywoodstjärna rekommenderar ett tvålmärke i en reklamfilm.

  Det beror nog på vilken influencers blogg man läser. Jag läser knappt någon men om jag mot förmodan skummar igenom en eller två så föredrar jag bloggar som Egoina där man får se hennes vardag och ta del av livet – såsom livet är för oss alla med pendlingar och trånga bussar. Gillar inte bloggar som Sandra Beijer där allt är rosenskimrande i en värld full av fluffiga små moln.

  Säga vad man vill om influencers men dom lider iaf inte av klimatångest. Allt detta flygande men värst när det gäller att flyga är nog en kvinnlig författare vars förnamn börjar på C

   Inte en entreprenör vars förnamn börjar på I?

    Eller kända influencers vars namn börjar på J, A eller K?

  Dessa influencers vill få sina följare till att konsumera mer. Annamatkovich, Mariabusck, Käthe Nilsson, Munckiiin, Inclassicfashion, Carolinejansson85 de är inte jättestora däremot så vill de få sina följare att konsumera mer på deras samarbeten.

   Eh? ALLA influencers vill få sina följare att konsumera mer.

  Gör min del så läser jag i dagsläget bara bloggar som visar liv som är så skilda från mitt att jag inte känner press utan snarare drömmer mig bort eller möjligen får inspo till en klänning eller dylikt.

  Då blir det inte press utan snarare att drömma sig bort lite i en låtsasvärld.

   För min del

  Jag hatar när de säger att de älskar att inspirera. Så tomt liksom. Inspirera till vad? Vara snygg?

  Visst, influensers är säkert jätteduktiga på massa grejer och säkert ”kreativa” (fast att göra grejer som handlar om att man själv ser snygg ut är en ganska okreativ definition av kreativitet, det är väl snarare musiker och konstnärer som gör kreativa grejer som kanske inte nödvändigtvis behöver handla om ens eget utseende som är kreativitet), men man kan ju inte låtsas som att de tjänar pengar på något annat än sitt snygga utseende.

  Klart det finns undantag men de flesta (och definitivt de största) tjänar sina pengar på sitt utseende, inte deras kreativa skills.

   Kreativitet och inspirera är två ord som Engla gärna använder. Man kanske ska fråga henne vad hon menar med det.
   Utifrån hennes blogg att döma så är nog kreativitet att arrangera märkeskartonger och påsar så att de syns så mycket som möjligt. Blombuketter och oöppnade vinflaskor med matchande doftljus. Plastnaglar som håller i en gratis flaska parfym osv. Om hon inte menar saker som dessa så har jag verkligen ingen aning.

    Jag tror inte att de egentligen menar så mycket med det, utan de har helt enkelt blivit matade med det under väldigt lång tid av sina följare som kommenterat att de inspirerar dem så till slut har det fastnat i deras huvuden att det är det de gör. Säger jag till dig dagligen att du inspirerar mig så kommer ju du till slut känna att det är just det du gör, även om du kanske inte förstår själv hur

     OBS! Vill du bli inspirerad till att känna stress även på din semester?
     Läs Englas senaste inlägg om förändring. Otroligt sorgligt att känna stress och må dåligt över att inte hinna med träning och andra vardagliga saker. Förstår faktiskt inte hur de lägger upp sin vardag och arbetsliv. De verkar skapa stress fast det inte behövs. Välja att bygga pool själv trots mycket arbete. Bestämma sig för nästan daglig gymträning fast det aldrig verkar fungera. Storstäda och storstäda vecka efter vecka…
     Puh. Allt verkar behöva vara perfekt.

      Men ändå hinner hon avverka fler serier på netflix för att hon frågar sina läsare om tips på bra serier som hon tittar på en efter en så alllt handlar egentligen om planering vad man väljer. Jag lan välja mellan att gå att handla eller till stranden eller bowla så klart att man inte hinner allt om man inte planerar bra. Det ovannämnda var bara ett exempel.

       Ja, verkligheten kan mycket väl se helt annorlunda ut mot det Engla skriver i bloggen.
       Vem litar egentligen på en bloggares ord?

    Asg så sånt 😂😉👏

   Exakt. Att vara ung och snygg räknas inte som kreativitet. Är man kreativ så skapar man något eget. Det skrivs att vi ska respektera yrket, men vari ligger yrkeskunskapen när det man gör är att visa upp sig själv och sitt medfött fördelaktiga utseende med olika prylar? Det sägs att yrket handlar om att kunna skriva, fotografera och marknadsföra. Rätt många är urusla på att skriva, tar mobilbilder på sig själv i olika outfits och kan inget om marknadsföringslaget, då har jag svårt att känna respekt för ”yrket” eller kreativiteten. OBS! Det finns definitivt bloggare som ÄR duktiga och proffsiga på det de gör.

    * marknadsföringslagen…….

  TACK för att du publicerade min fråga. De godkänner inte längre svar till min fråga som jag ställde hos Isabella (bland annat inte mina egna svar). Har även frågar runt hos andra influensers, vore kul att få ett svar från någon av dem!

  Jag instämmer att många influensers bidrar till mer-hets. Jag som är vuxen och själv har en vlogg där jag pratar om mammalivet är vuxen nog att inte påverkas av mer-hets i form av trender etc. Det som oroar mig mest är alla unga människor som oftast på påverkas mer. Jag önskar att andra värderingar än mer-hets inspirerar dem.

  Jag känner mest att de flesta av dem inspirerar mig till att bli ännu nöjdare/mer lättad över att jag INTE lever som de gör. Jag kan tycka att det verkar roligt att se mycket av världen osv. när de reser men samtidigt vet jag 100% att jag inte skulle känna att jag upplever så mycket om jag sitter fast bakom/framför en vloggkamera/bloggkamera och hade pressen av att allt ska förmedlas på ett glammigt och perfekt sätt till en massa främlingar online.

  Har också märkt att reklamen de gör har motsatt effekt på mig. Jag köper absolut inte de saker de tjatar på om i sina kanaler. Däremot kan det hända att jag köper smink eller så som någon testat i en video på Youtube och tipsat om men då är det för att jag litar på den personens omdöme och tolkar videon som att produkten skulle passa min hudtyp. Alltså samma typ av scenario som om jag fått råd i en butik.

  Upplever att de flesta sk. influencerna saknar allmänbildning.
  De har dessutom svårt att uttrycka sig korrekt i skrift.
  Det skylls på allt från ADHD till Dyslexi, oftast en avledning från just att personen ifråga inte är speciellt begåvad.

  Detta i sig gör att jag tappar förtroende.

  Skryt, mediakåthet, plast och självgodhet får mig att må illa…..

  Åh guud kan inte göra annat än att hålla med. I början tyckte jag det var kul, men nu…vet inte varför jag går in längre..nyfikenhet kanske.
  När man sett en miljon samarbeten på samma människa, så handlar det ju bara om att den människan ska tjäna pengar i slutändan. De ska ”influera” mig så jag ska köpa produkterna och bloggaren tjäna pengar. Inget annat.
  Det ser likadant ut i varje ”storbloggares” hem. Inget är unikt längre. Man köper och renoverar och nytt nytt nytt.
  I början var jag avundsjuk, men är det absolut inte längre. Idag tycker jag mer synd om dessa människor, för det känns nästan som prostitution .
  Vi ska se ut på ett visst sätt, leva på ett visst sätt…har någon glömt kvarg hysterin? Tyckte någon eg.det var gott?
  ÄR så LESS på reklam överallt i livet. I datorn i telefonen, på pendeln, på tv´n, i brevlådan.KÖP KÖP KÖP å mer och mer i bloggvärlden.
  Instagram och facebook…det fejkade livet, sällan det riktiga livet. Snyggt, posande, plutande läppar, tjock fransförlängning å jada jada jada. Det perfekta ögonblicket osv..Visst lägger jag upp någon bild, absolut…men det brukar vara mer livet.
  Isabella Löwengrips skryt. Jösses vad det brakar lös där emellan. Har inget emot framgångsrika kvinnor, men när de tappar ödmjukhet så sjuker det House of Philias töntiga fjortissnack och titta vad jaaag har köpt, å hävda hävda häääävda sig. Hemma på vår gaaaata i stan, hör jag nästan hahha. Vi bor ju bara ett stenkast ifrån Mälaren osv. Den bloggen känns deppig. Köper nytt i minut och parti och flyttar om hela tiden. Kan inte vara lycklig inombords tror jag. Å hela tiden dyyyrt, skönhetsingrepp mm.
  Nej, jag är mättad på den biten.. 😉
  Ciao Bella

   House of Philia är en simpel skrytfia. Vi andra växte ifrån det när vi blev vuxna.

  Förstår inte riktigt grejen med att bli påverkad av någon influenser på ett negativt sätt. Är man inte nöjd med sitt eget liv, hem, kropp eller vad det nu är som påverkar än negativt så får man ju jobba på det. Men, det är ju hur jag är personligen är, det verkar ju som om vissa blir påverkade av det negativt. Men då kanske man ska låta bli att läsa de personerna bara. Jag vet inte om jag tycker att någon influenser är viktig att ha i sitt liv eller som inspiration egentligen, jag ser det mer som dagens skvallertidningar. Ett tidsfördriv. Förr läste jag frida och okej, idag scrollar jag igenom sociala medier

   Tidningar är inte samma sak som influensers. Influensers är levande människor, som äger och gör allt det där de gör reklam för. Tidningar är lättare att hålla en distans till eftersom de inte visar upp en riktig människas livsstil.

    Jag har inga problem med att ha den distansen

     Bra för dig..

      Ja. Det känns ju som det enda sunda

     Ja det är ju bra om man klarar av det. Jag hade gärna också grejat det, men eftersom jag inte gör det så har jag slutat läsa t ex Isabellas blogg. Tyvärr är det inte så att jag inte påverkas öht nu bara för att jag slutat läsa hennes blogg etc. influensers dyker ju upp lite överallt numera.

  För min del så orkar jag inte bry mig allt för mycket om influencers eller youtubers för den delen, man kan ju alltid välja att inte följa dem om man inte vill. Däremot så tål jag dock inte de influencers/youtubers som skriker ”HAAAAT” så fort de får lite konstruktiv kritik eller blir ifrågasatt. Då är man en hatare och helt plöstligt får man upp massa ”så synd om mig, jag som vill insprirera och nu hatar folk för att de är haters”-inlägg eller videos. Snälla, alla offentliga personer bli ifrågesatta. En sak att faktiskt gå mot personangrepp eller hot, men om man t.ex anser sig vara en djurvän/miljövän och sedan hela tiden köper nya produkter och konsumerar jättemycket, och följare ifrågesätter det – då sprider man plöstligt näthat.

  Influencers…. Outbildade och ointresserade av den del av världen som inte är materialistisk. Ingen kultur ingenting på alla resor som görs. Människor som påverkar på riktigt kallas aldrig influencers eftersom dom inte måste tvinga på sig titeln

  Fattar inte grejen med influencers. Ljug och båg hela tiden. Tex Jennie Hammar som gjorde ett inlägg på insta – i helgen var jag i Los Angeles….men alla visste hon var i Sverige. Skulle inte lita en minut på det de skriver. Sen vad är det för liv de lever? Hetsigt, aldrig lediga.

  De är som tanten i affären som demonstrerar olika varor och alla är sååååå bra. Har inte läst ngn som gjort ngt bra av sin möjlighet att påverka.

  Jag tänker mest på en massa väldigt unga tjejer, som vill slippa gå i skolan (för jobbigt och kunskap känns för meningslöst) och istället tjäna en massa pengar på att bli kändisar på nätet. Smink och shopping och instagrambilder och en viss stil och en känsla av att vara betydelsefull (på vilket sätt undrar man) och bli som de där ”stora” (typ Linn Ahlborg). Jag har sett unga ”influencers” som hoppat av skolan och som har youTubekanaler där de mest flamsar och beter sig som 4-åringar och de är JÄTTEstora och alla känner till dem (alla i den åldern som slukar sånt här). Jag har en dotter som är 18 och som brukar visa mig dessa filmer och jag blir lika bestört varenda gång. Att det är dessa ungdomar som är förebilderna! Giv mig styrka…..

  Sponsrade inlägg gör att jag tappar intresset och slutar läsa. Influencers menar på att de måste få in pengar på nått sätt, men skaffa ett jobb och skriv lite färre inlägg då

  Jag läser bloggar för att jag är intesserad av deras liv… livsfrågor, relationsfrågor, funderingar om världen i allmänhet intresserar mig. Sponsrade inlägg hoppar jag över och jag har aldrig köpt något för att en bloggare gör reklam för det. Blir faktiskt bara sjukt irriterad om jag måste läsa om nån sida där jag får 20 % rabatt om jag uppger en kod.. bläääää…. handlar aldrig från den sidan då 🙂

  Betald, sponsrad och obetald marknadskommunikation ofta ((utanför)) gällande arbetsrättslagstiftning i syftet att påverka andra målgrupper, oftast de unga omyndiga och lättpåverkade målgrupperna, mot den gällande marknadsföringslagen.

  Innebär:

  * Oftast, nästan alltid mot gällande arbetsrättslagstiftning
  * Influenser är positivt klingande och en missvisande term, då det handlar om kommersiell försäljning
  * Utnyttjande av lätt påverkbara grupper oftast mot den gällande marknadsföringslagen
  * Ofta produkter som är direktproducerade i tredjeparts land och därmed inte alltid följer CE och Miljölagstiftning
  * Även utnyttjande av influenser avseende ersättning och arbetsrättsregler.

  Håller med det du skriver i inlägget.

  Jag tänker nog i två olika kategorier – bloggare och influencer. Vissa vill också gärna kalla sig influencer fastän de egentligen är vanliga bloggare. Jag tror också att en del influencer själva anser att de bidrar med något, när många inte alls anser det (tänker på vissa här). Eller är det kanske därför många influencer mår dåligt? De inser att de inte bidrar med något men vill upprätthålla sin livsstil.

  Säg nån idrottare som inte är vandrande reklampelare. T. ex skidlandslaget som är sponsrade av Mc Donalds, troligt att det är en del av deras dagliga kost. MEN skillnaden är att sponsoravtal är något som de lever på – inte försöker trycka upp i ansiktet på andra, så som influensers gör på instagram. Det blir inte trovärdigt när flera skriver samma sak, och gör reklam för produkter som man vet att de cirka aaaaaldrig skulle använda annars om det inte vore ett samarbete.

  Det jag tycker är läskigt är smal, snygg och köphets som påverkar våra ungdomar negativt. Att man inte kan ha samma tröja två gånger på instagram, att man tar så mkt kort på maten att den blir kall när man väl ska äta och att alla sitter med sina mobiler så att de glömmer att umgås. Att allting ska stageas till punkt och pricka för att få till bilden med mest likes så att alla känner sig som mini-influencers. Inte konstigt att eleverna i skolan inte har tid att vara i skolan för att man måste 1.extrajobba så att man har råd att köpa alla snygga kläder som influensers lägger upp och 2. Gå upp strax efter läggdags för att locka håret och sminka sig så att man ser ut som man ska ta emot Oscarsstatyetten när man ska till skolan. Det är SJUKT och jag medger att jag är till viss del likadan; jag kan lägga alldeles för mkt tid på perfekta bilden hemma men tycker det är pinsamt att sitta och fota maten på restaurang pga folk kommer tro att jag är dum i huvet. Men sen ser man ju att folk i alla åldrar gör det och det är snarare jag som är dum i huvet som inte gör det. 😱

  Förutom det så har alla olika kroppstyp och alla kan inte vara lika pinniga som vissa influenser, och det får ungdomar/vuxna idag att må dåligt. Mig själv bland annat när man ser att de kommer i sina jeans en vecka efter de tryckt ut en unge, för mig tog det lite längre än så och min mage är forfarande pizzabagarens verk. Det är inte alltid ett aktivt val att blunda för detta eftersom det trycks ofta upp i ansiktet på en i form av sociala medier och grupptryck. Oavsett hur grundtrygg man är.

  Jag ses som influencer i ett gamingcommunity och är känd för att promota en vänlig onlinekultur samt sitta på en stor kunskapsbank för de spel jag spelar. Jag är glad och stolt över att inspirera unga människor till att hjälpa varandra att skapa en trevlig atmosfär på internet.
  Jag är väl då egentligen lite av en månskensinfluencer eftersom jag har ett vanligt heltidsjobb men jag drar ändå på med sociala medier som t ex YouTube och min största mediakanal har ca 40k följare. Vore skitkul att kunna leva på mitt intresse men det funkar idag bra att ha det som extraknäck (får bara in pengar på YouTube trots att jag har andra aktiva kanaler också – men jag har bara gjort något enstaka samarbete trots flera år med det här) samtidigt som det är sjukt kul.

  Som jag skrev igår så hade jag haft så mycket mer respekt för influencers om de valde spons och samarbeten mer med omsorg. Vissa gör absolut det, så ska inte dra alla över en kam. Men det är många som inte gör det, som okritiskt tackar ja till alla former av samarbeten, spelar liksom ingen roll vad det är känns det som, bara de får pengar och gratisprylar.

  Jag ömmar för Tyra just nu… hon verkar i hyfsad balans, men ändå väldigt vilsen och kämpar gör att göra sig relevant.

  Ett bra inlägg, känns som vi är många som instämmer i frågan vad en influencer faktiskt bidrar med. Bara som ett exempel gör ju massa influensers reklam för pica deli ni vet de där e-koli blomstrande tag själv salladsbarer som finns på pressbyrån och Ica.. plötsligt sitter alla och skrattar med sallad i nyllet o är så himla lyckliga över hur fräscht det är att få plocka sin egen sallad! Wow liksom?! Får mig att skratta rakt ut. Skulle kännas skämmigt som fan att lägga ut sånt om jag nu var ”tvungen”

  Någon av er som minns filmen The Joneses/Familjen Jones från 2010.
  https://www.imdb.com/title/tt1285309/

  Nu när jag tänker på den så var den kanske upprinnelsen till hela influenser-grejen. Den bygger på att de flyttar in i ett område, låtsas vara en familj (de är inte ens släkt i verkligheten) och sedan genom att bli kompisar med alla runtomkring ökar de försäljningen på de produkter som de har avtal med. Precis som en influenser. ”Jag är din kompis och vill bara tipsa dig om den här superbra saken att köpa…”

  Filmen kändes helt absurd när den kom, men den är ju verklighet nu. Nästan så man kunde tro att alla inluensers babies bara är til låns för att kunna sälja mer produkter, inte minst Dashlas avtal med Pampers, 8 månader innan bebisen ens är född!
  Men företagen är väl desperata. Vi väljer bort reklam på TV, vi väljer bort tidningar så de har inte så många kanaler att nå ut med, Men konstigt att de är så usla på att anlita influenser, typ alla säljer samma sak samtidigt.

  Influencer=Framgångsrik bloggare med många följare som upplåter annonsplats på bloggen åt företag och har andra inkomstbringande samarbetsavtal.

  Så visst bidrar influencers ur företagets perspektiv. En uppenbar fördel för företaget jämfört med annonser i dagspressen är ju att företaget når sin primära målgrupp mycket mer effektivt genom anknytning med en populär förebild. Jämförbart är även tv-reklam med kända profiler. Bara det att bloggaren har en mer nära och levande kontakt med företagets målgrupp.

  Kan du inte skriva ett inlägg där du tipsar om bra bloggar/vloggar/instagramkonton?

  Jag kan ge ett tips: Helen Torsgården. Härlig tjej med familj som inspirerar och visar alla sidor av hennes liv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *