Varför jag tror att så många influencers mår så dåligt

Jag förstår att det är provocerande med influencers som mår så dåligt och som är så stressade över sina liv, och i det här inlägget tänkte jag dela med mig av varför jag tror att det är så. ATT det är så kan både vi och de konstatera, men det är sällan någon reflekterar över VARFÖR det är så och vad man i så fall kan göra åt det.

Influencers beskriver gärna sina arbetsuppgifter med ord som ”inspirera” och ”influera” vilket jag tycker är en helt korrekt beskrivning, men vad är det egentligen de inspirerar till?
Genom att skapa upp och anamma en kravspecifikation för sina plattformar där det hela tiden ska göras roligare saker, bäras fler nya outfits, poseras på fler nya resmål, fota fler nya maträtter på nya lunchställen, mer, mer, roligare, roligare, content, content, content så lever de i en slags självuppblåst bubbla som kan spricka när som helst.
Och vem är det som bestämt att detta är vad deras arbete går ut på? Att detta är det enda de kan inspirera till?
Att de skulle kunna inspirera sina följare till att känna att det är okej att ligga på soffan en hel dag i myskläder verkar inte ha slagit dem.
Alltså myskläder som inte inhandlats enkom för att fotograferas till ett uppstyrt ”slapparinlägg” utan myskläder som redan ligger längst bak i garderoben bakom Chanelväskor och haul-kläder och som inte ens matchar.

Jag undrar hur många val dessa influencers gjort den senaste veckan som inte haft någonting med deras plattformar att göra?
Jag kan förstå att Hannalicious var så pass stressad över sina vitvaror att hennes föräldrar till slut fick åka och handla dem åt henne.
Hon kunde förmodligen inte komma på ett sätt att implementera vitvarushoppande i den bild hon skapat upp av sitt liv på sociala medier och då var det enbart slöseri med tid för henne, en tid hon skulle kunde använda för att skapa upp ”relevant” content istället.

Väljer de en restaurang så måste den vara bloggvänlig och väljer de kläder så måste de passa i Instagramflödet.
Går de en promenad så måste den kunna förevigas och om de är och handlar i mataffären så måste detta gå att publicera ett inlägg om.
Mår man dåligt måste man må dåligt på ”rätt” sätt och är man glad så är det bortkastat om det inte fångas på en bild.
Detta är ett hörn de själva målat in sig i eftersom de tror att det är detta som krävs av dem för att behålla sin position och för att följarna inte ska tröttna på dem.
I själva verket tror jag att deras följare också mår dåligt av den här hetsen och gärna skulle vilja se en mer mänsklig sida av influencern. En sida där det är okej att rakt upp och ner ligga på soffan en hel dag utan att det är planerat och stage’at.
Jag tror ALLA skulle må bra av det!
De har själva skapat upp den här världen som de mår dåligt över och det är endast de själva kan ändra på den.
Fokusera inte på ATT utan på VARFÖR!

Du som stor influencer – fråga dig själv – hur många val gjorde förra veckan som inte har det minsta med ditt arbete att göra och som du inte kan använda i det?

133 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  BRA analys Cam. Även mycket bra formulerat textmässigt. Det är lätt att följa den röda tråden och man förstår att du har stora insikter i det här ämnet. ??

   Camcam bra skrivet dom har själv skapat sin värld.

  Jag tror det är individuellt. Tror alla har sina personliga anledningar osv. Man ska inte klumpa ihop alla till en och samma, eller tro sig veta exakt hur någon annan har det och varför.

   EXAKT. Följer många ’influencers’ som inte alls är lika varandra. Tycker det är märkligt hur Cam alltid drar alla över samma kam.

  Spot on! Och de influencers som inte haft nått föregående jobb att jämföra med, behöver förstå att ”vi andra” också har ett antal jobbtimmar varje dygn som kan stressa oss. Bara det att vi stressar inom handel, lager och vården istället för på nån strand med en påtvingad sponsdrink i handen. PLUS att vi ser dem spegla ett för oss ouppnåeligt liv som troligen stressar upp vissa ännu mer, för att man ska hinna det OCKSÅ.
  De verkar glömma att de själva kan ägna sin fulla tid (både arbete och fritid)åt detta, utan att försaka eller kompromissa med något annat.

  I Bianca & Alice samt Forni & Hamiltons poddar (säkert fler men de får statuera exempel) låter det ofta som att icke-influencers lever helt kravlösa lätta liv, som aldrig kan förstå hur det känns att ha mycket jobbpress och att det dessutom är helt sanslöst när nån av dem fått spendera timmarna mellan 8-17 på ett kontor (?). Det blir ju lätt att undra om de faktiskt jobbar mer än alla andra, eller om de bara är ovana vid det som är normalt folks vardag.
  Oavsett hur många timmar de i slutändan lägger ner, så går det inte att komma ifrån att de lägger dem på sånt som i grunden är deras intresse och självuppfyllande, medan vi andra lägger samma timmar på nått bara för att kunna leva.

   Mm fast även om de har ett underliggande intresse så är det ju faktiskt sitt influencer-jobb de lever på? I så fall är det väl heller inte så konstigt att det blir en enorm press att upprätthålla intresset för sin person. Annars ingen lön.

   Jag upplever i övrigt att de influencers som även har ett vanligt jobb åtminstone på deltid (typ Egoina, eller Hanapee) är bättre på att visa upp en nyanserad bild av sina liv och dela med sig även av dagar då man kanske inte orkar så himla mycket. Om det sedan beror på att de har ett bättre perspektiv på influencer-jobbet eller att de inte är lika beroende av att det ska funka eftersom de har annan inkomst, eller på något helt annat – det vet jag inte.

    De flesta av oss är väl beroende av ett arbete och att sköta oss så att vi får behålla jobbet. Att man har erfarenheter om hur det fungerar ute i samhället är väl naturligtvis en anledning till att man kan behålla markkontakt och inte sväva helt upp i det blå. Att hela tiden omge sig med konsumtionsvaror och ge sken av lyx och flärd ger väl alla en viss form av stress?

   Det var bra reflektioner Nico.
   Jag har själv aldrig lyssnat på någon podd,men går in och kikar ibland på någons instagram och kan ärligt säga att jag inte alls förstår att så många följer olika influencers.
   Många inlägg är ju enbart reklam och poseringsbilder och det tycker jag är jättetrist att titta på.Jag roas mycket mer av spontana bilder med sämre kvalite men som är mer äkta,t ex bilder från någon familjesammankomst eller´spontana bilder från vardagslivet.
   Är lite sorgligt om dessa skall vara några slags förebilder för ungdomar.

   Vilka andra jobb kan man som en bloggare beskriver det idag började jag med manikyr sedan tränade jag och sedan dags för massage. Det var hennes jobbdag är det på skämt eller. Pinsamt.

  Tror inte endast det handlar om sk. influencer….
  Överlag ska livet förevigas på sociala plattformar.

  Finns folk som knappt kan träffas längre om man inte tar foto på hur ”kul” man har det.
  För att inte nämna hur man ser ut på gymmet bla bla bla.

  Skillnaden är att influencerna kammar in slantar på exhibitioneringen.

   Det där med gymmet förstår jag inte. Jag möter tjejer som kommer dit sminkade med håret fixat. Whyyyy? Okej om du vill ha vattenfast mascara av någon anledning, men full festsminkning när man ska svettas?

    Jag brukar gå till gymmet direkt efter jobbet så går inte hem och sminkar av mig (vill dessutom inte vara osminkad bland folk då jag har dålig hy)

     Och fixa håret har man kanske gjort oavsett den dagen. Brukar dock endast se tjejer med håret uppsatt på gymmet ? Eftersom man inte vill ha det i ansiktet när man tränar

     Fast du får sämre hy med smink på ansiktet när du svettas, ta med ansiktsservetter eller bomullspads och micellarvatten

      Ja men jag förklarar varför just jag har sminket kvar. Jag vågar inte visa upp min hy offentligt.

       Vågar?! Vad kan hända?! Lär dig göra det, visa upp fin hy, och du har ett bekymmer mindre att fundera kring..

        Det är inte så enkelt att bara trolla fram en bättre självkänsla 🙂 men jag jobbar med den. Det hade inte varit ett bekymmer från första början om det ”bara var att visa upp sin hy”.

         Och som sagt, jag VET att inget kan hända för att man gör det. Men man har sina hjärnspöken och en del saker som är lätta för andra har andra svårt för.

         I’m with you sistah. Var likadan innan jag började äta tetralysal och dricka mer vatten och äta mindre skit. Sån ångest. Sen började jag träna innan jobbet på träningspass. Då var det bara kvinnor på det passet och det gjorde mig tryggare. Efter några veckor av sminkfritt morgontränande gick jag över till att försöka att alltid träna utan smink. Men hade jag inte ätit medicin för min hy så hade jag aldrig vågat. Du är grym! Du gör det som känns bäst för dig. Lycka till <3

      Men gud sluta säga vad folk ska göra. Själv tränar jag med foundation och massa olika slags kladd och puder. Mina finnar och pormaskar frodas atm 🙂

       Fast varför? Ingen bryr sig om hur du ser ut på gymmet och du får sämre hy på köpet. Tycker det är konstigt

        Har du på riktigt ingen förståelse för att en del människor kan känna sig osäkra? Jag vet att ingenting skulle hända för att jag visar mig osminkad men det tar emot. Dessutom är jag blyg. Vet inte hur många gånger jag fått höra ”men det är inte farligt att prata”. Nej jag vet det. Rent logiskt vet jag att folk inte kommer tycka jag är konstigt för att jag pratar. Men jag är blyg. Och jag tycker det är extremt jobbigt att visa mig osminkad. Det är så jag känner.

         Jodå, men inte att man bryr sig på ett ställe där alla svettas och är allmänt sunkiga

         Men är man osäker på hur man ser ut så spelar det ingen roll vart man befinner sig. Man blir inte automatiskt av med sin osäkerhet för att man befinner sig på ett gym. Tyvärr.

        Hur orkar DU bry dig om någon har smink på gymmet eller inte?

         Ellerhur. Det blir ju lite motsägelsefullt när man sitter och skriver att ingen bryr sig om man har dålig hy eller hur man ser ut, men samtidigt visar du ju att man faktiskt visst dömer folk för hur de ser ut på gymmet.

         Jag bryr mig inte så, jag förstår bara inte syftet med det. Speciellt inte om det är för att man har dålig hy då det gör hyn sämre, känns lite som moment 22.. Alla gör såklart som de vill, men för mig är det konstigt

         Men det handlar ju inte om att det finns ett syfte med det, det handlar om hur jag KÄNNER. Hade jag haft bättre självkänsla hade jag självklart gått dit utan smink. Men jag klarar helt enkelt inte av det i dagsläget. Du undrade varför vissa går dit sminkade och du fick svar från en som gör det. Du behöver inte vara så dömande eller förklara hur konstigt det är. Bara respektera att en del faktiskt inte är bekväma att göra allt som du själv är bekväm med. Vi är olika.

         Du ville veta varför en del har smink på gymmet och du fick svar. Tror du på allvar personer som skäms över sin hy vill ha det så? Att man väljer att ”nu ska jag skämmas och därför behåller jag sminket på när jag tränar”.

        Jo tydligen finns det folk som bryr sig annars hade vi inte haft denna diskussion jusT nu. Jag ver inte hur du gör men när jag är på gymmet då lägger jag all fokus på träning och prestation och granskar inte andra kvinnor. Låt de som vill ha smink ha det.

         Min kommentar var till ”Anonym 16:17”

     Du får ju dålig hy av allt smink när du tränar, porerna öppnas ju och det blir värre. På riktigt, folk är upptagna med sin egen bild ingen bryr sig om hur folk ser ut för det mesta. Våga.

    Jag har nästan alltid smink på mig till vardags och skulle aldrig palla tvätta bort och hålla på bara för att jag ska till gymmet.. är jag osminkad innan träning så är jag osminkad när jag tränar och tvärtom. Tycker det är jobbigt nog att behöva tvätta fejset när jag duschar efteråt haha 😛

  johanna toftby tigger pengar på sin blogg. ja subtilt såklart.

   Menar du i inlägget där hennes dotter fått öroninflammation? Det kostar ju max ett par tusen. Johanna och hennes man är ju höginkomsttagare så borde inte vara något problem att betala.

    ”Mycket vill ha mer”

     Fast nu tiggde hon inte pengar ens.

   Men jisses tolkar du det som att hon tigger pengar?! För att hon skriver att det kostar pengar att bli sjuk utomlands och hoppas eventuellt få pengar tillbaka på försäkringen. Det var en konstig tolkning, konstigt att kalla det för tigger pengar.

   Haha tror knappast toftby tigger pengar ? Menar du bidrag till medicin eller vad??? Läkarbesök??? Nja du har nog tolkat det helt fel ?

  Så jävla OT men det här stressar sönder mig just nu, har lock för vänstra örat som vägrar försvinna. Vc såg inget fel i örat, tryckutjämna, tugga tuggummi, gäspa och gapa stort så käken värker funkar inte. Någon som sitter inne på ett supertips?

   Hade så i flera veckor på båda öronen när jag hade influensa i höstas. Inget hjälpte utan fick vänta till det gick över av sig självt. Fick sedan tinnitus efter det.

    Ann, har du infektion i örat? Vet att man kan få tinnitus av infektioner (dock ovanligt) i örat alt. obehandlad infektion. Värt att kika upp om du inte redan gjort det så att du inte går runt med tinnitus om den går att behandla (förhoppningsvis). Har själv tinnitus så läst på en hel drös (anser dock inte mig vara en expert!)

    Så va det för min bror!

    PS. Lyssna inte i hörlurar under tiden. Det gjorde han, och fick ha högre volym än vanligt.

   Har du varit förskyld? Haft liknande problem innan?

    Nej 🙁 Haft lock innan men alltid släppt rätt fort. Jag har tinnitus, vilket just nu känns mer intensivt på örat jag har lock på. Blir galen

     Jag har fått det av och till. T.ex efter gym (mest löpning) eller när jag varit sjuk men också pga öronvax. Speciellt om vatten har kommit och vaxet sväller pga vattnet.

      Hm… Körde ett hårt benpass samma dag jag fick det, kan det ha med det att göra menar du?

       Var ute och sprang förra sommaren, blev lock på örat och fick typ panik. Tog typ ett par timmar innan det gick bort. Kan tilläggas att jag slutade springa så fort locket kom, det är bara av personlig erfarenhet. Svårt att säga vad du gjorde (typ hoppa ger mig också lock) under ditt pass men det kan bero på massa olika saker. Be någon kolla om du har vax i örat? Se till att du inte får in vatten heller, om det nu är vax som blockerar och sväller.

      Men om det är pga öronvax borde det nog kunnat se det på VC.

     Revaxör, du kan ha vaxpropp så hade jag det tills jag sköljde bort den.

   Finns en medicin som är recptbelagd som heter Rinexin. Det är som nässpray fast i tablettform. Se till att få tag på såna!
   Locket kommer att släppa snart.

    TACK

    Rinexin innehåller olivolja så det blir billigare att köpa på ICA och funkar lika bra:)

     Rinexin innehåll inte olivolja. Det är en avsvällande medicin i tabletform.
     https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=19790406000053
     Du kanske tänker på Revaxör som man har i örat?

      ja Linnea så var det , sorry;)

   Ja vid tryck i örat använd nasonex. Och sedan håll för nästan och tryck ut luft. Men då hade jag vatten bakom trumhinnan.

   Äter du p-piller? Jag brukade få lock i örat i tid och otid när jag åt p-piller. Fanns inget att göra, det var bara att vänta tills det släppte av sig själv. ”Problemet” försvann när jag slutade med p-piller.

    Nope, vägrar hormoner

   Såna där vaxpinnar du sticker in i örat och tänder på (öronljus?). Funkade för mig iaf, fick i princip tillbaka hörseln på örat med lock.

   Och det är inte hörseln som försämrats plötsligt? Kan upplevas som lockkänsla. Var försiktig med örat!

  Bra skrivet!

  OT, tips camcam!
  https://www.instagram.com/p/BkqNQ6XhB6k/?taken-by=rebeccafiona
  rebecca & fiona uppmanar sina följare till att manipulera och HOTA de som ska rösta på sd. i bildtexten skriver de ”Please, try to convince, manipulate and threaten everybody you know into not voting for an inexperienced Kalle Anka nazi party in the upcoming election” och bilden har fått nästan 7000 likes. vad håller de på med?! att tycka illa om sd får stå för dem men att uppmana sina nästan 75 000 följare att hota andra för att de röstar olika än de själva känns väldigt fel…

  tack och lov har vi valhemlighet i sverige.

   wtf? hur kan du dra den slutsatsen av att jag skriver att deras hot inte är okej? tycker du själv man ska hota folk till att ändra åsikt?

   Jag blev också väldigt förbannad över det men om du går in igen och kollar på deras minsta så skriver dom att dom överdrev, dom gör som SD också gjort ungefär.

    *menade instagram, förstås

   Ja för det vore ju hemskt att behöva stå för sina åsikter och kunna argumentera för dom. ?

  Bra poänger. Min omedelbara tanke är många nog glömmer att sociala medier blev en så stark marknadsföringskanal just för att det inte uppfattades som en sådan.

  Bra att du tar upp detta. Och klockren analys. Jag har tänkt mycket på detta, och extramycket sedan jag lyssnade på Bianca Ingrossos sommarprat. Bianca pratar ju om hur krävande influenceryrket är och för en ”vanligt Svensson” med två jobb blev det nästan banalt att lyssna på vilka arbetsuppgifter som brände ut henne. Men det är klart att de också mår dåligt, men som du skriver är det där varför:et väldigt väsentligt.

   Alla sysslor kan bränna ut en när det är ett ”måste”. Vi vanliga njuter antagligen mer när vi utför dessa saker än vad de gör. Så man kan egentligen inte riktigt jämföra så.

   När ska folk förstå att det inte spelar någon roll vilken syssla det är man gör för att man ska bli utbränd. Det handlar om vad som stressar personen. Dina två jobb kanske stressar dig. Att renovera lägenheten stressar någon annan. Att inte ha ett jobb alls stressar den tredje. Sluta förknippa utmattning med ett visst levnadssätt

    Jo precis, stressen sker ju i ens huvud, en del kan stressa upp sig för vad som helst.

    Jag tror de flesta som blir utbrända inte lyssnar på varningssignaler för att de tänker ”nej inte kan väl ja bli utrbänd, tänk vad många som har mycket värre och stressigare liv, nu får jag skärpa mig lite bara”.

   Tolkade henne mer som att det var drag i hennes persolighet (att vilja vara omtyckt av alla, alltid uppskattad osv = mycket yttre bekräftelse) som var problemet och orsakde hennes utbrändhet. Men jag kanske tolkar för mycket!

  Folk som blir provocerade av influencers som mår dåligt är bra exempel på egocentriska och missunnsamma människor. But what about me!!

   …missunnar folk andras dåliga mående? Hela meningen låter fel.

  Bloggaren Mona har äntligen fått semester från sitt stockholmsshoppande och eviga fikande med vackra vänner. Hennes åtaganden sliter nog de också

  Tycker det är dags att vi slopar alla influensers som bara visar upp ”perfekta” liv, perfekta resor, väskor, förhållanden, vänskapskretsar, outfits, hår osv osv. Är så trött på det. Tack vet jag Andrea Hedenstedt, Flora Wiström, Sandra Beijer, Therese Lindgren(även om hon nu på senare tid har visat upp en väldigt polerad yta, tyvärr. Men tycker ändå hon är väldigt vettig och en bra förebild). Finns säkert mer men dessa är dom jag fortfarande orkar följa på instagram, för alla andra ger mig så sjukt mycket ångest. Har världens åldersnoja över att jag fyller tjugo snart och inte gjort karriär än, eller rest över hela världen, eller skapat en klädkollektion, eller äger en dyr designer väska. Och nu kommer folk svara typ ”du måste jobba med dig själv om du får ångest över dessa saker” och det gör jag redan. Jag började med att avfölja alla som gav mig ångest på instagram.

   Älskar Andrea!! ???

   Fast vad du gillar för bloggare kan du ju inte jämföra med andra. Alla gillar olika.

    Fast gilla och gilla, folk som jag tidigare följt har jag ju inte följt för att jag ogillar dem utan dom har ju alla haft något som jag gillar att se på deras kanaler MEN vissa saker ger mig ångest. Och får man inte ångest av influensers som visar sina perfekta liv fullt av överflöd så good for you men tror tyvärr det är väldigt få som inte får ångest av såna instagram konton.

   Men Therese Lindgren är väl för tillfället allt annat än vettig?

    Oj vad tycker du hon sagt som är ovettigt på senaste?

   Kan bara instämma i din kommentar! Många gånger får jag en känsla av att titta på ”Svenska Hollywood-fruar” när jag läser bloggar…en ständig ström av klädinköp, frisörbesök, massage, manikyr, fester och restaurangbesök. Man får lätt intrycket att de inte har någon vardag och inga motgångar som vanliga dödliga stöter på. Vissa kanske tycker att det behövs lite verklighetsflykt då och då, men själv orkar jag inte med dessa idyller som vi matas med hela tiden. Tyvärr är det väl så att tillräckligt många läser dessa bloggar och köper de produkter som rekommenderas, annars skulle de förlora sina sponsorer. En sorglig utveckling när allt verkar kretsa kring ett vackert yttre och perfekta hem…!

   Hon måste ju skämta: ”– Jag kommer att uppmuntra mina att ta jättemånga selfies. Det är viktigt att veta vad som får likes. Det behöver man veta om man ska kommunicera digitalt.”

   Undra om Odd tycker att det är lika viktigt med likes?

   En utmaning ta en selfie utan att ansiktet syns.

    Haha

   Från artikeln
   ”Numera finns bloggen på fem språk och når 1,5 miljoner kvinnor i Skandinavien varje dag.”

   •Skandinavien – så alla dessa 1,5 miljoner finns i Skandinavien nu, var det inte totalt i världen förut? Att hon inte plussar på dem också? Kanske bara en tidsfråga?
   •Kvinnor – Tydligen så är alla 1,5 miljoner följare kvinnor också. Förut kallades de väl bara läsare, besökare eller följare?
   •Bloggen – Så nu är det igen(?) bloggen som når dessa kvinnor, inte hennes totala sociala medier.
   •Varje dag – då är det inget genomsnittande hit och dit på de få saker som dragit de stora siffrorna, giftemål, födsel, skilsmässa. Utan samma höga siffra varje dag… Trogen följarskara.

   Det mest sanningsenliga i artikeln var den här meningen om bloggen.
   ”Det finns en noggrann planering för alla inlägg och vilka känslor de är tänkta att väcka.”

  Jättebra analys CamCam, det blir ju en verklig version av Trueman show bara att de vet om att deras liv synas av en massa människor och de själva är ansvariga för att hela tiden göra bättre innehåll än igår.

  Många av dem har aldrig haft något ”vanligt” jobb och så slängs de rakt ut i influencervärlden utan att veta betydelsen av rutiner, återhämtning och vila. Likaså om man tycker något är så roligt att allt på ens fritid också blir jobb och vice verca, ingen ordentlig gränsdragning vilket ändå gör att de jobbar dygnets alla vakna timmar även om det i våra ögon kan verka lyxigt.

  Jag tror inte det är så lyxigt som de vill få det att framstå, deras värld är väl som kändisars värld varit mest? Ytlig, inga genuina relationer, prestation och du kan vara ointressant från en dag till en annan. Vem skulle inte vara på väg att bli utbränd om man hela tiden levde med pressen att en dålig period kan leda till att du stängs ute den lilla klick som just nu är hetast?

  Jag tycker det är lite orättvist att de får så mycket oförtjänt kritik och jämförs med viktiga jobb som sjuksköterskor och lärare. Kultur ÄR också en viktig del för samhället, sen kan man ju tycka vad man vill om kvalitén på det men man får aldrig underskatta underhållningens roll. Vi är ju många som finner återhämtning i deras underhållning.

  Klart jag också kan känna mig bitter när Bianca enbart jobbar med bloggen två månader eller Annica hoppar över lite events och sen mår bättre, medan jag efter ett års sjukskrivning inte orkar jobba mer än 40% och är ständigt hjärntrött. Då får jag påminna mig om att vi alla har olika förutsättningar och omständigheter, är olika människor och har olika liv. Tänk om en annan kunde upptäckt utbrändheten lika tidigt som de gjort? Så många utmattningsdiagnoser som hade kunnat stoppats i tid då, är det inte bättre att faktiskt se det för vad det är: deras känslor, deras mående och det är jättebra att de redan märker av symptomen.

  Det många influencers anses vara jobbigt tycker många i ex. detta kommentarsfält är lyx som vanlisar ska hinna med på fritiden. Men bara för att det är lyx för er är det ju inte det för alla andra, allt blir ju vardag till slut hur lyxig det än känns i början. Nu kanske många ser det som måsten för att de ska duga som influencers?

  Nej, jag skulle inte vilja en influencers liv, jag skulle inte orka med pressen att jämt prestera, kritiseras för ALLT från utseende till livsval, ständigt denna perfekta yta som ofta inte är ens egen utan som har fixats till, ytliga relationer, låtsasvärldar, låtsas-kindpussar och ensamhet mitt i all gemenskap. Men jag är jävligt tacksam över att de vill leva det livet för jag har många av dem att tacka, att lyssna/läsa om deras liv har gjort att jag pallat det här året av sjukskrivning när min hjärna vart för trött för att läsa vanliga böcker, se serier/filmer/tv eller lyssna på ljudböcker.

  Vi ska inte va för hårda mot dem, att jämföra vårdbranschen och underhållningsbranschen är att jämföra äpplen och päron, även om bara en av branscherna är livsviktiga är den andra viktig på sitt sätta.

  Hela frågeställningen är bakvänd! Klart det finns massa bloggare och youtubers som ligger på soffan, som skiter i sitt utseende och som är måttligt intresserade av konsumtion.

  Men deras kanaler blir inte stora, för de allra flesta vill bara läsa om (eller väljer iaf att läsa om , kanske omedvetet?) snygga människor människor i snyggga kläder som åker på dyra resor och ständigt renoverar, förbättrar, byter ut.

  Eller ja typ underbaraclara har ju också en stor blogg men där är maten, kläderna, huset, bilderna fortfarande snygga jämt.

  Det har knappt funnits en stor blogg som inte är bildbaserad på typ 10 år (som ju faktiskt var vanligt i bloggens begynnelse, bland de som var störst då, dock ej stora i dagens mening). Men det finns ju massa anonyma textbloggar om typ livet, bara att de inte läses (Utom LD då, där är ju texten kärnan!)

  Vart ligger vårt eget ansvar i det här, vi som bloggläsare? Det är bara vi som avgör vilka bloggar som växer och blir populära.

  varför gnäller vi på att influencers är ytliga och konsumerar så mycket, som om influencer var en medfödd titel, inte några vi själva väljer ut?

  Problemet är inte att influencerna är ytliga. Problemet är mycket större, det är att vi bloggläsare är ytliga och älskar konsumtion, vill ha ständig förändring, att hela samhället gör det.

   Eller hur, det är den typen av bloggar som tilltalar många. Fast sen blir de ännu större FÖR att de baseras på konsumtion och reklam och får uppmärksamhet via andra kanaler. De blir bjudna på PR-event osv.
   Fast jag tror att man kan bränna ut sig på en liten skruttblogg också. Precis som man kan bli besatt av att spela spel eller vissa debatter. Våra hjärnor får inte vila helt enkelt och människor har inga bra spärrar mot den digitala världen.

  Var det bara jag som tyckte Isabellas klänningen, den bruna från antagligen Stylein satt inte så jättebra på överdelen? Tyckte annars det var en fin modell men efter att ha kollat hennes stories märker man den är lite lös!

   Förstår att man kan tycka till om någons plagg. Men att börja bedöma hur andra människors kläder sitter är inte nödvändigt.

    Men bör inte en klänning som är sydd efter hennes mått sitta typ perfekt?

    Är väl snarare plagget som tycks till om, inte personen.

   Det är samma sak med alla hennes plagg från Stylein, de är ofta illa sydda, har konstiga sömmar, särskilt ner till, och i billigt material. Man ser ofta att plagget skrynklat sig efter att hob suttit ner.

    Håller med om att Styleins kläder ser billiga och halvfärdiga ut. Sömmarna är inte pressade ,kläderna har dålig passform/fall samt ser ut att vara av billigt tyg.

  Det är bara att kolla i sitt Facebookflöde. Så mycket hela tiden som är så tillrättalagt. Pressen från många att ”läggs det inte upp har det inte hänt” Visst skiljer det mycket från en välbetald influencer, de vänner man har på Facebook får t.ex inte betalt för att lägga upp saker och ting, men ärligt… Ibland kan jag känna att vissa av ens ”vänner” ändå kämpar med att få den rätta bilden, i den rätta situationen.

  Förlåt, kanske återupprepar saker som andra redan sagt. Men det är såhär jag känner i alla fall.

   Håller med.

   Ingen på min Facebook lägger upp bilder nu förtiden, det är bara delade bilder och klipp.

   Så är det. Lite lustigt när par man känner berättar olika om samma sak, tex hur bra de är eller vad de ska göra. Alltid är det jätteperfekt på fb men irl tvärs om….

  Först kom modetidningar. Folk ville följa ”riktiga människor” och då kom bloggar. Bloggar blev fulla av reklam och bloggar blev jobb som ingen var intresserad av. Då kom instagram. Instagram blev fullt av reklam och folk började bli mer intresserade av stories/snapchat. Vad händer härnäst?

  Förstår inte influencerna att vi inte bryr oss om att kolla på deras ”nya haul där nakd har skickat massa kläder som jag aldrig kommer ha på mig annat än på denna bilden”? Bloggar och Instagram blev populära för att folk ex. gillade Kenzas kläder och gick och letade efter samma på H&M? Folk vill höra om personers liv och vad som händer och inte veta ”vilka företag som jag skall gå på event på nästa vecka som jobb”. Blir så trött.

   Personligen spanar jag bara in konton där vanlisar med bra stil går och köper fina kläder. Kläder som inte innebär att man går barbent i minusgrader eller 14 cm klackar på weekendresan.

    Vilka är dessa? Vill gärna ha tips!

  Jag VET att ni ogillar språkpoliser och att språk ändras, men jag måste ändå få skriva något som jag länge reagerat på. Prepositioner. De används ju fel hela tiden nuförtiden och jag undrar om det kommer att bli grammatiskt accepterat att göra lite som man känner för?

  Kom att tänka på det när jag i inlägget läste flera ”skapa upp”. Likadant det här med egen /eget och egna som diskuterats här tidigare, liksom sin och hennes som ofta leder till syftningsfel. Eftersom det ofta står fel i tidningar och sociala medier är det ju inte så lätt för unga att lära sig rätt.

  Ja, jag är intresserad av språk helt enkelt.

   Jag kan också bli lite irriterad på språkliga fel,men samtidigt så tycker jag det är bra att människor vågar skriva trots sina brister i svenska språket,övning ger färdighet i bästa fall.

  JAAAAAAAAAAA ????????⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽❤️❤️❤️❤️❤️????

   Så jäkla gött!! ??⚽️??

  Jag tror att de aldrig upplever nuet utan allt fint och härligt ska dokumenteras. Avsaknad av rutiner, integritet och allt hat samt drev på sociala medier är bidragande faktorer med. Att inte ha en stabil inkomst och att aldrig vara nöjd är inte så kul även om man tjänar mycket så är det inte en trygg anställning.

  Flora Wiström är bra på det där tycker jag. Allt är inte perfekt, utan hon är rå och ärlig i sina inlägg också. Visar sin lägenhet när den är stökig, porslinet när maten är uppäten etc etc

  Tja, jag kan bara tala för mig själv, men jag tänker nog flytta från landet om det händer. Vill inte dela samhälle med svenskar om SD blir största parti.

  Jag är inte lättkränkt, men när någon säger att jag inte är svensk trots att jag är född och uppvuxen i Sverige drar jag öronen åt mig. Om en fjärdedel av svenskar med rösträtt håller med SD om det, då vill jag inte vara kvar här.

  Exakt därför jag inte följer några ”influencers” längre. Det är bara fake skit alltihop ??‍♀️

  Förhoppningsvis kan CamCam forstätta moderera sitt kommentarsfält även om SD blir Sveriges största parti. Eller är det något ni SD:are tänkte sätta stopp för? Ni måste få synas och höras i alla kanaler, inklusive kanaler som handlar om bloggare? Inget ska få censureras längre, utom det som inte stämmer med era åsikter kanske?

   Nu handlade väl ändå inlägget rätt mycket om sd?

  Var vid stranden idag och fick höra från min svägerska att inte ens vid havet finns det några svenskar kvar. Jag frågade vad hon menade och hon bad mig att se mig omkring. Ja, det var blandat med folk men mina två ungar som plaskade i badet är ju inte heller svenska sa jag. Då sa hon att det är de visst för att de är födda här och då frågade jag hur hon kunde veta vem som är född här och inte, men då spelade det ingen roll för de såg inte svenska ut. Min svägerska röstar på sd men är så trött på rasiststämpeln. Skaffar hon barn med min bror kommer de inte heller att vara svenska.

   Puckade SD:are

  Du kunde också i inlägget om Kissie och Rebecka och fiona nämnt att de två sistnämnda uppmanade sina följare att hota folk röstade på SD i ett instainlägg. Demokratiskt och härligt!

   Var en satir och ett exempel på hur SD:are beter sig, inget seriöst juuuuuuuuuuuu

    Satir? Haha. Va. Nej.

   Men seriöst vad trött jag är. Ni som röstar på SD har bokstavligt talat röstat fram människor som sagt och gjort värre saker, hej järnrör! Men ni känner er hotade av två starka kvinnor?

   Lägg av.

   Vet du vad! Är du så jävla smaklös att du försöker locka läsare till din blogg genom att namedroppa Jimmy Åkesson och länka till ett inlägg med en bild på dig och dina kläder i en spegel där hans namn inte ens förekommer – så be my guest!

   Här får du din spamlänk publicerad så kan du ju själv stå för dina sätt att försöka få folk att läsa din blogg.

   You’re welcome!

    Men CAM, blocka henne bara?
    Jag vet inte om hon inte förstod svenska när du bad henne att sluta kommentera din blogg? Eller är hon ute för att irritera och hämnas på dig?

   Men hur pallar du?!

   Provocera är lite för 2007. Nobody cares

  Svårt. Jag följer nog ingen förutom personer jag känner som lever ”vanliga” liv, rent krasst. Så det känns som att det krävs att de ska måla upp en rik drömvärld för att bli stora i många fall. Det finns undantag, t.ex Linda-Marie, Linnea Claeson osv som är kända för att de för en sorts kamp. Men alla influencers som är kända för sin person är ju det antingen pga utseende eller livsstil…

  Om Blondinbella hade slutat med sina osvenska sätt som är framförda för att provocera, små pikar och hintar om intriger med partner eller vänner osv så hade jag nog inte läst hennes blogg faktiskt.

  Influencers har ju väldigt mycket att förlora, om de inte håller sig stora och aktuella alternativt skaffar ett ”vanligt jobb” så förlorar de massor i inkomst, alla gratisgrejer, blir inte inbjudna på event, fester, sponsresor osv. De skulle ju behöva lägga om hela sitt liv, en helt annan levnadsstandard och inte kunna umgås på samma sätt med många vänner och bekanta om de inte längre bjuds in. Sedan kan man ju vara minst lika lycklig utan allt detta! Men är man van vid ett visst liv så lär det ju bli som ett slags beroende. Folk med vanliga jobb har ju på så sätt ofta mer utrymme att göra andra val, byta jobb etc utan att det blir någon enorm förändring i livet i stort.

  Och ja, jag håller med om att influencers ofta verkar må dåligt på rätt sätt. Alltså, det här ör ju jättesvårt att förklara på ett bra sätt, det är ju jättemodigt att skriva om att man mår dåligt och det är bra att det lyfts och avstigmatiseras. Man kan såklart inte kräva att någon ska berätta allt. Men det dåliga måendet blir ofta tillrättalagt, och jag har svårt att tro att människor som mår dåligt känner igen sig och kan relatera, snarare risk att det stressar eftersom dåligt mående ofta varar länge och inte är något man bara kan ”ta tag i”, ta sig en weekendresa och komma tillbaka med ny full energi och en plan för hur man ska må bra. Men som sagt, full förståelse för att man inte vill blotta sig totalt.

  Och angående stressen så menar ju ofta influencers att de jobbar jämt, men det är ju verkligheten för många vanliga också, det är ju inte som att folk checkar ut vid 16 och sen bara roar sig fram till läggdags, det är ju efter arbetstid allt i hemmet ska skötas, räkningar betalas, frisör/läkar/tandläkare/skönhetsbehandlingar etc som aldrig kan skötas under arbetstid, telefonsamtal, konversationer med vänner, handla, träna, hämta paket osv osv för att sen lägga sig i tid eftersom man ska upp tidigt till sitt vanliga jobb. Vad som är stressigast beror väl på person och vad man gör och hur man lägger upp det så jag skulle aldrig peka ut en enskild person.

   När man anser att 3 timmar hos frisören för att färga och fixa löshår från någon fattig indisk tjej, planerar 2 timmar för fransar, en timme för naglar, 1.5 timmar lunch på något tjusigt ställe, 3 timmar på att shoppa/prova kläder, 1 timme på smink, 1 timme på gymmet, spraytan, spa weekend, besök hos plastikkirurgen, äta frukost, beställa bokhylla (men äger inga böcker förutom sin egen), välja ut ny viiiiskoooosmatta osv som en del av arbetet är det inte konstigt om de tycker sig vara överarbetade och utmattade. Alla vi andra som måste jobba 8 timmar varje dag och sen göra allt skönhetsfix, hobbys och ytförbättring på fritiden efter jobbet måste ju vara någon sorts supermänniskor!
   De har en sjukt skev bild av hur samhället fungerar och gör allt för att klamra sig fast vid sin ruttna låtsasvärld. T ex beställa mat som ser snygg ut på bild och så slänga den. Låtsas att äta glass men glassen på bilden var inte hennes.

  Jag har ett jobb som inte ger mig någon större utmaning intellektuellt. Jag vill emellanåt kräkas på det eftersom det är rätt trist. Grejen är den att det ger mig en inkomst som gör att jag har tak över huvudet och mat på bordet. Detta gör att jag kliver upp 5 dagar i veckan och tar mig till jobbet. Så har mitt liv sett ut de 20 senaste åren. Jag har ett val, definitivt, söka annat jobb eller stanna kvar där jag är i dag. Jag förmodar att jag inte är ensam om att ha valmöjligheter i livet…

   BYT. JOBB. Du behöver ingen livscoach eller nån guru eller någon hobby-dito i ett kommentarsfält på en blogg för att själv veta svaret på den frågan. Du har auktoritet över dina egna beslut och med tanke på att du är kapabel att ens formulera frågan så antar jag att du är minst lika kapabel att besvara den själv. Lycka till!

   Mvh
   Oprah

    Nu missuppfattade du mig rätt ordentligt. Mitt inlägg handlar om att vi alla har val, inte att jag ångrat mitt val eller vill förändra det. Det stod att jag emellanåt vill kräkas på det, inte jämt och ständigt. Jag har ett liv som jag är nöjd med.

  Den som gapar efter mycket…. man kan ju också dra ner på antalet samarbeten, inlägg osv om man vill. Ta sitt ansvar över sin situation… När jag hade haft hård belastningen på mitt jobb drog jag ner tempot ett tag. Visst, sämre inkomst, men bättre hälsa! Jag tror mycket beror på girighet.

  Eftersom detta ”yrke” är något man själv har valt framför de traditionella yrkesvalen som de flesta av ungdomarna tar så har jag svårt att tycka synd om dessa individer. Antagligen så blev de förblindade av tron på att det bara var att glida runt på räkmackan och när verkligheten knackar på så inser man att man måste prestera också. Nu har man ju också möjligheter att ändra sitt liv också precis som alla andra och vill man så finns det andra jobb beroende på vilken utbildning man fick med sig i bagaget. Egna företagare brukar få jobba hårt men det är som sagt ett val man själv har tagit.

  Förlåt men HUR kan du inte ha fattat att många av dom sorgliga människor här som kommenterar gränsar mot eller helhjärtat har rasistista åsikter. Din blogg har blivit en förlängning av Flashback. Fast mot fokusgruppen kvinnor..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.