Nej du, Kenza! Så här får man inte göra!

Marknadsföringslagen är sträng och förbjuder dold marknadsföring, bland annat på sociala medier.
När ett inlägg i till exempel en blogg, ett Youtube-klipp eller på Facebook är reklam ska detta tydligt framgå för alla som läser inlägget. Du kan visa det på olika sätt, till exempel genom att det står ”annons”. Oavsett vilket du väljer är kravet att märkningen ska vara tydlig.
Det måste också framgå direkt att det är marknadsföring. Att lägga en märkning längst ner i inlägget räcker inte. Anledningen är att läsaren snabbt ska kunna förstå att det finns ett bakomliggande syfte att sälja en produkt. – från Konsumentsverket

Att märka ut reklam i efterhand räcker alltså inte och det är exakt vad Kenza gjort i det här fallet.
Hon och vännen Ines har spenderat några nätter på Ystad Saltsjöbad och inte förrän hon kom hem så avslöjade hon att hela resan varit ett samarbete vilket alltså är att bryta mot marknadsföringslagen.
Det är inte tillåtet att skriva en reklamindikation längst ner i ett inlägg så givetvis är det än mindre tillåtet att skriva ut att det rör sig om reklam i slutet av en hel serie inlägg.

Så här har det sett ut:
Inläggen är i kronologisk ordning från äldst till yngst.

Kenza har alltså fått läsarna att tro att det är vanliga inlägg och bilder de sett, som inte varit del av något samarbete, för att nu i efterhand inse att de blivit lurade.
Ines (244K följare på Instagram) har inte heller markerat ut samarbetet men jag är osäker på om hon blivit erbjuden det av företaget eller bara är med som Kenzas gäst. 

I egenskap av den enorma influencer som Kenza faktiskt är så borde hon veta bättre!

KLICKA HÄR!

 

150 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Att man inte bryr sig om att markera samarbeten mm, kan det bero på att det oftast är liten risk att man blir fälld eller?

   Och att det nog är billigare att bli fälld än att tacka nej till samarbeten.

    Går ju alldeles utmärkt att tacka ja, men reklammärka ordentligt

     Ja men jag gissar att många företag villkorar eller åtminstone betalar mindre om reklamen märks, eftersom det ser mindre ut som en äkta rekommendation då.

      Ja, det finns t o m företag som betalar extra för att slippa reklammarkeringen.
      Ibland är det ett villkor för avtalet.
      Självklart strider sådana krav mot marknadsföringslagen.

  Fyf*an rent ut sagt! Jag scrollade faktiskt förbi lite i hennes blogg häromdagen och misstänkte direkt att det handlade om att hon inte betalt vistelsen ur egen ficka. Suck, blir så trött på att de välbärgade bloggarna inte ens betalar för sig när de åker på sina resor och när de blir sponsrade på detta viset är väl det minsta man kan begära att de ska göra (juridiskt) rätt för sig.

   Håller helt med. Tycker det är så jävla fult att få något att framstå som en resa betald ur egen ficka och som en personlig ”rekommendation”. På riktigt – större trovärdighet om de bara är ärliga. Har man så lite respekt för sina läsare, lagen och kunderna?

    Exakt! Och att presumtionen nuförtiden är att något är sponsrat är skrämmande. Liksom, om man INTE blir sponstrad så tydliggör de det mer än när de faktiskt blir sponsrade.

   Min tonåring tycker att det är konstigt att vi ALDRIG får ballonger/blommor/fruktfat/champagne på rummet när vi checkat in. Det är liksom ett säkert kort att de inte betalat själv då….

    Ja, det visar att det inte är reklam- och marknadsavdelningen på hotellet som varit i farten vid ankomsten 🙂

    Va nä? Vi får ofta fruktfat/bubbel. Tror det ingår rätt ofta, i alla fall i de lite mer lyxiga rummen.

     Ja bor du på dom där lyxiga rummen så är det oftast inräknat i priset. Du har alltså ”betalt” för ett flaska bubbel. Eller blommor. Eller fruktkorg. Känn dig speciellt välkommen kära du?

      Bokar man via rabattsidor eller utnyttjar hotellets egna kampanjer händer det att allt extra plockas bort t ex fluffiga badrockar, frukt, choklad och bubbel.

    Brukar få det då och då trots att jag betalt rummet själv. Beror nog lite på vad hotellet har för policy och vad rummet har för standard.

     Jobbar man inom hotellbranschen och bokar ett rum i samma kedja så får man också lite godsaker när man kommer dit. Fått choklad, frukt, blommor osv.

  Undrar om det inte är samma med Paula U:s resa till Steam Hotel. Väldigt mycket bilder och taggningar därifrån. Eller har hon märkt ut det? Tror inte jag sett det i alla fall.

   Hennes är spons. Som vanligt. De är bara riktigt dåliga på att märka ut det och reklamen är så överdriven för det överskattade hotellet, som man inte ens får lust att besöka med deras konstiga marknadsföring.

   Märkligast var nog när de frågade barnen: ”Vad ger vi för poäng?” Varpå barnen säger: tiooo av tioo. Man bara märkte att det var föräldrarna som fått dem att säga så.

    Ja det var liksom lite för osannolikt dels att de skulle åka dit frivilligt och betala för sig och dels att hotellet i fråga skulle ta betalt av dem när de är kända för att dela ut gratisresor till influencers.

    Paula la krut på sin instastory. Antagligen för att ”komma undan” reklammärkningen?

   Det är samma ägare som ystad och Falkenbergs strandbad. Alltid mycket influencers som är där (knappast en slump) men väldigt få som märker ut det. Kanske CamCam kan slänga iväg en fråga och höra lite hur dom tänker? Det här har ju pågått i många många år. Inte en slump att Blindinbella spenderade några nätter i Falkenberg på semestern flera år i rad.

    Absolut. Det tycker jag, bra idé!

    För vi är väl ändå många som känner att ”marknadsföringen” får totalt motsatt effekt?

    Blondinbella åkte ju ”alltid” (läs två år när hon var gift) till Falkenbergs strandbad. Alltid omarkerat, alltid ”helt fantastiskt!!!!!”.

     En snabbgoogling gav vid handen att Bella också varit fyra gånger på Ystad Saltsjöbad.
     Ingen inbillar sig väl att hon betalade något för dessa vistelser?

    Yes, det stämmer.

    De äger även ett helt gäng med hotell och restauranger som säkert låter bekanta från influencervärlden.

    CamCam – https://www.essgroup.se/om-oss/

    Pleeease kan du inte kontakta dem och hör vad de har för tanke bakom alla dessa sponsrade hotell & restaurangvistelser?

   Precis som Bobby, läste inte så noga men ”konferens” och superreklam för Steam. Solklar spons.

  Första gången jag anmäler, då jag tyckte detta var lite fult gjort av henne. Varför gör hon ens så? Är det lite press från företaget?

  Tror att det är så enkelt som att hon inte tänker på att nämna, säger inte att det betyder att hon gör rätt men tänker mig att hon har så fullt upp på hotellet så hon bara vill få upp content direkt. Men hade såklart varit bättre att hon på första inlägget nämnde: vi blev INJUDNA. Det hade räckt liksom.

   Köper inte detta resonemang för detta är hennes JOBB. Hon lever på att göra reklam och samarbeten så att hon skulle glömma bort hur man gör av bara farten känns lika långsökt som att jag skulle glömma att läsa mailen eller dyka upp på veckans ledningsgruppsmöte (som ju är samma dag varje vecka).

    Precis, influencers (eller hur det nu heter i plural) vill väldigt gärna poängtera att det är ett riktigt yrke. Men hur många av oss som har vanliga jobb kan bryta mot LAGEN och sen hävda att det var så bråttom att göra jobbet så tyvärr var jag tvungen att bryta lite mot lagen. Tror tusan i mig jag ska strunta i bokföringslagen och aktiebolagslagen idag….. för stressad inför semestern, helt enkelt.

   Ja, dessa influencers har ju så mycket att tänka på ?

    Man behöver inte vara hånfull. De har säkert en hel del att tänka på, speciellt Kenza. Hon sitter inte direkt och rullar tummarna hela dagarna. Hon jobbar, precis som många av oss andra.

     Precis, hon jobbar dagarna i ända med reklam och samarbeten, så det borde inte vara så lätt som att bara ”glömma” att märka ut sitt samarbete då. Hon är ju ett proffs i bloggvärlden.

     Men det är ju det som är poängen kan jag tycka. Att reklammärka ÄR hennes jobb. Vi andra kan inte vara för upptagna för att följa lagar och regler på jobbet. Handlar inte om att rulla tummarna eller inte, det handlar om att göra sitt jobb rätt.

     Undetbart resonemang.

     Jag glömde att bokföra då jag är upptagen som egenföretagare.
     Jag glömde att betala skatt.
     Jag glömde att deklarera.
     Jag råkade bygga ett hus utan bygglov.
     Jag glömde besikta bilen.

     Jag ska inte hållas ansvarig för nått då jag har ett JOBB? ?

      Nästa gång jag ska betala in moms för mitt företag (gör det en gång om året så det är ju några hundratusen/gång) ska jag ba ”nej vadå jag har glömt lägga undan för moms för jag har ju ett JOBB” ???? jag förutsätter att Skatteverket är chill med det.

     Precis. Jag jobbar och har en himla massa att tänka på och jag måste minsann ”komma ihåg” att göra det som ingår i mina arbetsuppgifter. Har man svårt att komma ihåg allt så får man väl skriva en lista?

   Hur naiv är du? Tror du på den förklaringen? Nä… de vet mycket väl vad de håller på med. Speciellt en som Kenza som varit med i gemet så länge. Och nej det hade inte räckt att hon skrev att de blev inbjudna… inte enligt marknadsföringslagen.

  Håll utkik nu när hon ska åka till Montenegro, säkert lite hotell hon kommer prova på där 🙂 nån som varit och kan tipsa om personliga erfarenheter?

  De flesta av oss lär ju dock förstå att det är ett samarbete eller en sponsring. (Vad är förresten skillnaden mellan ett samarbete och att bli sponsrad med en resa?) Ingen random människa skulle ju beskriva det som Kenza gjorde. Låter väldigt tillgjort.

  Men visst kunde hon ha skrivit ”Jag har blivit sponsrad av XX – hur fantastiskt är det inte här?” Det skulle ha låtit bättre.

   Njeaaa, tycker inte att det är något som ”de flesta av oss lär förstå”. Finns ju tillfällen där såna inlägg skriker smygreklam, men åtminstone på bloggen fanns det, enligt mig då hehe, ingenting som pekade på att det var något annat än en egen ”get-away” eller vad hon nu kallade det.

    Haha, jaja, kanske inte för alla av oss ?. Men denna beskrivning känns ju allt annat än genuin: ”Alltså wow, man kan knappt tro att detta är Sverige! Varför har vi inte sånna här stränder i Stockholm? Vilken dröm det hade varit. Vi har alltså checkat in på spahotellet Ystad Saltsjöbad för att koppla av lite! Den här bilden tog jag från vår balkong. Helt okej utsikt liksom…”

    Varje mening hade kunnat stå ensam och hade då skapat genuinitet och trovärdighet. Men tillsammans känns det faktiskt som hon skriver utifrån en mall.

     Hahaha förlåt men jag kan inte låta bli att skratta åt meningen du citerade. Så falskt och totalt icke trovärdigt. Det är som att allt bara blir en parodi..

      Obs jag menar dock inte att alla borde fatta att det är reklam för det kan man inte begära. Men för oss som är vana att se sånt här..

       Nej, de flesta som är aktiva här på Bloggbevakning vet vad vi ska titta efter och vi misstänker hellre en gång för mycket än en gång för litet. Denna gång hade vi ju rätt 🙂

     Eh ok finns mängder av människor som inte fattar att det är reklam av den texten..

      Skrev inte att alla förstår det. Jag förstår att det är svårt att se sånt här ibland. Men om någon skriver som det jag citerade är det ett tips att vara lite extra observant. Då är det troligen något som inte är helt sanningsenligt ?

     Var inne hos kenza när det var nyss publicerat (hänger aldrig där annars) och fattade inte att det var sponsrat :0 så nä det är inte så lätt att fatta alltid..

   I get your point, men det spelar ju dock ingen roll om ”de flesta av oss lär förstå” att det är ett samarbete/sponsring, enligt lagen ska reklamen inte vara vilseledande dvs det ska vara klart att det är reklam och vem reklamen kommer ifrån.
   (Förlåt för besserwisser men vill egentligen bara bevisa för mig själv att jag förtjänar mitt A i marknadskommunikationskursen (som handlade mycket om marknadsföringslagen) som jag trodde att jag skulle kugga hahahh tragisk man äääär).

   Imo så sjunker även förtroendet för influencers som inte märker ut reklam, dels för att de känns mer oseriösa och nonchalanta och dels för att jag kan känna att de lite är ute efter att lura en. Men det är ju bara min personliga referens!

    Haha, grattis till dig som inte kuggade! Bra kämpat! Förstår känslan preciiiis.

    Jag är helt på din sida. Jag syftade främst på att CamCam skrev att Kenza fått sina läsare att tro att detta inte var något samarbete/en sponsring. Tydligen har hon ju fått folk att tro det, jag kanske bara vill tro bättre om folks insikter och förståelseförmåga. SJÄLVKLART borde det stå på en gång att hon skriver detta med ett uppdragssyfte. Då har ju läsaren också chans att bläddra vidare om reklam inte är intressant.

   Enligt marknadsföringslagen ska man inte behöva ”förstå” att något är marknadsföring, det ska tydligt framgå. Som läsare ska man aldrig behöva fundera på om det som låter som spons är spons eller ej. Det finns de som tycker att t ex Isabella inte behöver märka ut reklam för sina egna märken för att alla ”vet” att hon är delägare i bolagen, men om en ny läsare kommer in och inte känner till henne sedan tidigare (iofs nästa omöjligt med tanke på hur känd hon är *ironi*) så ska den också förstå att det är reklam. Man ska inte behöva klura ut själv om något är reklam och man ska heller inte behöva ha en massa förhandsinfo (som att Isabella är delägare i NC).

    Jag syftade främst på att CamCam skrev att Kenza fått läsare att tro att det inte handlade om någon reklam men att jag menar att första bildbeskrvningen borde väcka varningsklockor hos alla läsare. Uppenbarligen gör det inte det hos alla läsare och visst borde hon ha skrivit att det handlade om ett samarbete eller en sponsring från första början. Är helt med på er sida som tycker att man ska markera (även om lagen hade varit annorlunda!)

   ”KUNDE” ha skrivit?? Hon SKULLE ha skrivit ut att det var ett samarbete.
   Lagen är till för att följas.

    Det är på tiden att någon granskar Kenza. Hon har levt i en skyddad verkstad medan till exempel Bella får ta enormt mycket skit. Ja bella provocerar enormt mycket och jag gillar inte henne för fem öre men Kenza är faktiskt inte mycket bättre ”bakom kulisserna”. Det är helt okej att bli sponsrad och det bryr jag mig inte om, men då ska de stå för det också och inte smyga med det på det här viset. Lagarna och straffen måste bli hårdare annars kommer det här bara fortsätta

   Skillnaden är att du vid ett samarbete får betalt i pengar och när du får en sponsrad resa (även kallad barter) får du just resan (kan också handla om en produkt) och inga pengar. Men båda ska markeras som reklaminlägg ändå 🙂

    Tack, Malin! Väldigt ofta får ju bloggare produkter. ”Titta vad jag fick hem av XX”. Men detta markeras aldrig (eller mycket sällan) som reklam. Är det för att de tycker att det räcker med att de säger att de fått den produkten? Rimligtvis är det ju exakt det som företaget vill – exponeras av bloggaren.

  Hur orkar ni bry er?

   Hur orkar du bry dig om att vi bryr oss?

    Jävla tyket svar, det är nog många som inte orkar lusläsa. För att jaga reklamfel, fortsätt du, men gapa inte på oss, som inte orkar bry sig.

     Hmm, scrolla scrolla scrolla så slipper du oss som bryr oss?

      Lika tyken du ?

   För att det är olagligt. För att det är ohederligt att försöka lura människor.

    Då behöver ingen bry sig om Catrin, ekonomisk brottslighet i största allmänhet. Vi kan släppa loss och leva i anarki.

   För att om jag hade gjort något liknande, typ skattefuskat (antar att hon gör det för då betalar företaget mindre?) eller arbetat svart så hade jag hamnat i problem av skatteverket. Just sånt här är väldigt allvarligt. Varför ska det vara annorlunda bara gör att hon är känd?

    Ja och Ja! När ska folk begripa? Seriöst jag tycker typ Uppdrag granskning borde göra nåt reportage om influenceryrket. Eller nåt granskande program.

     Sorry, nuförtiden får jag skrattattack när någon skriver att Uppdrag Granskning ska göra en seriös granskning. Men jag håller med om din poäng.

    Skriver som en kratta ibland men ni förstår vad jag menar ^_^

  Blir så irriterad på alla jävla glassare till bloggare som inte markerar ut sin reklam. Varför ska JAG som tjänar 1/5 av det bloggarna tjänar skatta varenda krona och de som får glassa runt på hotell inte kan markera ut ordentligt….. helt ärligt…

   Och det är ju inte direkt svårt att klistra in ”denna resa är sponsrad av X” högst upp i varje inlägg, det lär ju ta ta max 30 sekunder, om ens det – så lat man kan väl inte vara ? Det måste handla om att man inte VILL visa att det är samarbete/spons.

    VISST? Fy

  Helt sjukt vissa människor kan leva så här, få mängder av saker och aldrig behöva betala för nåt. Hoppas verkligen det tar slut en dag

   ”Nä int är jag bitter”

    Int’ ett dugg missunsam

  Ni ANAR inte hur mycket ”vanliga småbloggare” får gratis, resor, mat, kläder, hela semestrar oh även betalt för många saker på köpet! Giganter som
  Kenza får nog tio gånger så mycket! Alla deras pengar kan på så vis gå till lägenhetsköp eller märkeskläder – allt annat får dem liksom heeeeelt gratis.

  Men Kenza om någon borde väl redan veta att man märker ut högst upp?

   Det har hon också gjort. Om du tittar på hennes inlägg står det längst upp, vet dock inte varför hon har försökt ändra färgen på texten så att man lätt ”missar” det..

    Jag kollade de sex inläggen på Instagram som Kenza gjort från resan och där står bara Ystad Saltsjöbad högst upp.
    Alltså platsen. Inget om att det är reklam.
    Varför Kenza inte använder Instagrams verktyg för reklammärkning kan man ju undra…

     Camilla skriver om blogginlägget och alltså ingenting om Instagram, varför det också är det som jag poängterade. Dessutom är det inte ett krav att man skriver att det är reklam i det nya verktyget på IG, det måste däremot stå direkt i texten (dvs. under bilden). 🙂

      Verktyget har Instagram tagit fram för att det ska användas. Att inte använda det är märkligt när det gäller någon som har 1,7 miljon följare.
      Reklammarkeringar inne i texten på Instagram dvs #ad och liknande har visat sig otillräckliga. Det var därför verktyget kom till samtidigt som Instagram skulle bli tuffare mot smygreklam. Krav på detta kom faktiskt från USA där man har lagstiftning mot smygreklam i sociala medier dvs krav på reklammärkning precis som hos oss.

    Fast camcam menade väl ändå kenzas blogginlägg nu?

   Det gör väl tyvärr saken ännu värre. Att det troligtvis är med flit.

   Du om någon bör väl redan veta att man inte ska lura människor på pengar? Ändå åkte du dit för det, inte bara en, utan två gånger?

    Det här börjar bli lite uttjatad, i varje meddelande som hon skriver, ska folk skriva att hon minsann inte själv kan sköta sig.

    Kan vi inte istället pusha henne till att fortsätta på den lagliga vägen – för sig själv, sina barn (främst!), sina brottsoffer och resten av sin familj?

     #neverforget förrän hon gör rätt för sig.

    Men orka en till Catrin-pik. Lever du alltid på gammal skåpmat eller bara under semestern?

     Kanske blir du som åker dit på den nästa gång! Får se hur snabbt du vill glömma och förlåta då.

    Det Kenza gör minst lika illa! Skattesmitare!!!

     Fast smygreklam handlar väl inte om skatt? Hon markerar ju inte ut för att det antagligen ser bättre ut, det är ju knappast skatteverket hon försöker lura med sin smygreklam?

      Jo för både hon och Ystadhotellet hade behövt skatta om detta gått till på rätt sätt.

      Håller med om att vi kan släppa det här med Catrin nu. Pengarna hon lurade av folk är inget jämfört med förlorade skatteintäkter från dessa influencers.

      Färmånsbeskattning av gratis varor och tjänster, så jo!

   Catrin du ska ju inte snacka om vad man borde veta ?

  Kan det vara så att hon bokade resan självmant med egna pengar och att det blev ett samarbete när hon skulle checka ut. Kan ju mycket möjligt vara så

   Den här teorin tror jag också på. Jag tror att hon för det första har blivit uppgraderat till en svit – och att personalen sedan lämnat presentena till henne syskonbarn osv. i eftehand samt låtit bli att ta betalt från henne.

   Tror du själv på det?
   Hon skulle knappast åka iväg till Ystad Saltsjöbad utan att allt var uppgjort på förhand.
   Kenza är faktiskt proffs så det är självklart inte först vid utcheckningen som hon blir överraskad av att det står 0 kronor på räkningen.
   Däremot skulle hon säkert hävda att det inte var uppgjort på förhand 🙂

    Håller med, och skulle det nu mot förmodan vara så så hade hon tydligt kunnat skriva det.

   Dessutom, ska man agera språkpolis så står det att resan ”var” sponsrad, inte ”blev”. Då faller teorin om att företaget bara plötsligt bestämde sig för att inte ta betalt.

   Fast skulle hon verkligen åka ända till ystad isf? Jag har svårt att tro det… då skulle hon nog bara ta in på yasiragi (?) här i Sthlm isf!

  Tjänar bloggaren ngt ekonomiskt på att inte reklammärka?
  Oavsett helt fel såklart men jag förstår inte vitsen med att inte reklammärka – förstår att det är en fördel för företaget om d inte reklammärks och att en del mindre bloggare går företaget till mötes för att ”få samarbetet” men de större bloggarna? Varför?

   Ja, det påverkar skatten.

    Bara om en influencer skulle förmånsbeskattas för någon resa, förmån, gåva eller hotellvistelse.
    Men jag tror inte risken är överhängande.
    Den enda som jag vet har fått eftertaxering för inbesparade levnadskostnader i samband med bloggande är Kissie.
    Kan vara flera men som inte blivit allmänt kända. Men jag tror inte det. Svårt att bevisa för Skattemyndigheten och inte särskilt prioriterat. De jobbar nu mest med Panama papers och gömda pengar i skatteparadisen.

     När någon blir sponsrad och betalar för sponsringen i form av marknadsföring så ska det inte hela beloppet förmånsbeskattas.

     Företaget ska skicka en faktura till bloggaren för faktiska kostnaden och bloggaren ska i sin tur skicka en faktura till företaget för värdet av marknadsföringen. Oftast ”ser man till” att värdet är detsamma och då låter man fakturorna ”ta ut varandra”, dvs man betalar inte varandra utan vardera part bokar fakturan som betald.

     Om värdet inte är detsamma så skall skillnaden betalas ut (till den av parterna som har betalat det ”högsta värdet”).

     Förmånsbeskattning gäller bara för löntagare, inte för företaget. Även om tex Kenza tar ut lön från bolaget så tror jag inte att hon ser någon fördel med att ta detta som ”förmånsbeskattning” när hon helt enkelt kan ”kvitta” det mot marknadsföring.

     En s.k. ”Barter”, vanlig i sponsringsvärlden och har använt inom idrotten i urminnes tider.

      Det är precis där hela problematiken ligger.
      Så länge som företaget som utger förmånen (i detta fall hotellet) har samarbetet med influencerns företag och inte med influencern personligen så ligger ansvaret för eventuell förmånsbeskattning hos arbetsgivaren alltså influencerns eget bolag.
      Det är nog inte så troligt att arbetsgivaren kommer att förmånsbeskatta en anställd när det är en och samma person 🙂
      Jag brukar tänka på när Bellas hus fylls med sponsrade grejor på grund av avtal mellan Bellas bolag och den som ställer dit grejorna. Någon som tror att Bella förmånsbeskattas för möbler, vitvaror, inredning osv?
      Nej, det sätt man skulle kunna åtgärda problematiken är just genom en skönsmässig eftertaxering av influencers för inbesparade levnadskostnader i samband med deras aktiviteter på sociala medier. Som man gjorde med Kissie. Trubbigt verktyg men det skulle ge en del slantar till statskassan. Det skulle dock knappast göra att fler börjar reklammarkera det som är spons och samarbeten. Snarare tvärtom 🙁

       Tror knappast att varken Bella eller Kenza sköter bokföringen för det/de egna bolagen. Förhoppningsvis har de en bra revisor/bokföringsperson som håller koll på allt – även reklam/sponsring på deras sociala medier. Men som du säger, inte så troligt kanske… Bokförare brukar bara bokföra det som levereras till dem.

        En alltför nitisk revisor brukar bytas ut i privata bolag.
        Dessutom kan mindre influencers med aktiebolag klara sig utan revisor (t ex om de omsätter under tre miljoner/år) och enbart ha en redovisningsbyrå. En sådan byrå brukar sällan bråka om något i onödan 🙂

      En influencer som inte har bolag eller enskild firma med F-skatt (alltså inte Kenzas situation) ska beskattas för förmånen som inkomst av tjänst. Byter man hotellvistelse mot arbete i form av reklam på en blogg eller andra sociala medier så ska hotellet skicka kontrolluppgift på värdet av hotellvistelsen. Gäller alla former av ersättning in natura för reklam på sociala medier t ex kläder, behandlingar eller resor.
      Detta skulle jag tro händer ytterst sällan. Man väljer oftast att mörka och kvitta eftersom den som utger en förmån mot kontrolluppgift måste betala arbetsgivaravgift och mottagaren måste betala skatt även om man inte fått några pengar utan bara en tjänst, vara eller annan förmån.

  En fråga i all enkelhet. Under det förra inlägget så finns det en tråd angående Kisses SD-inlägg. En av dina läsare skriver där att hen har skärmdumpar från diskussionen under det inlägget, du svarar då i ganska spydig ton ”du har inte skärmdumpar på det som hamnar i modd”

  Men de flesta kommentarer är väl INTE modererade? De flesta kommentarer publiceras väl direkt på den här bloggen?

   Vill bara understryka att det är jättebra att du moderar rasism och dylika påhopp och att det var helt rätt att stoppa diskussionen om den spårade ur.

   Jag fick bara inte ihop logiken i ditt svar.

   Antar att vissa ord sitter på modd. Så om en kommentar innefattar det ordet hamnar det per automatik i modd

   Camilla har en lång lista på ord som gör att kommentarer hamnar i modd, vem det än är som postar dem. Så jo, det kan nog ligga mycket i det filtret som vi inte ser.

    Aha!
    Bra och tack.

  Vad menar Andrea HEDENSTEDT PÅ SIN INSTASTORY`!?!?!?!?!!?!1+

   ?

   Vadå?

  Oj vilken fantastiskt urusel kommentar!

   Att gå upp i vikt behöver inte vara negativt…

    Verkligen inte! Men det är verkligen inte heller något som man kommenterar. Basic manners?

    Det är sällan någon menar något positivt med ”oj vad hon har gått upp i vikt!”. Om det stått ”oj vad hon har gått NER i vikt!” hade det allt som oftast inneburit något positivt. Men det är fortfarande en urusel kommentar. Eftersom även den skickar en känga till det tjocka. Att kommentera både viktupp- och nedgång kan vara väldigt farligt för många individer och det är därtill fullkomligt idiotiskt.

  Undrar lite ang att Kenza är immun mot vissa saker jämfört med blondinbella. När spekulationer om vissa estetiska ingrepp började komma på bbs blogg härjade dessa spekulationer även fritt här, vilket jag tycker borde raderas, men när samma spekulationer är igång på Kenzas sida så kommer det (tack och lov) nog aldrig att nämnas.

  Förstå mig nu inte fel, jag är EMOT all sorts scanning av andras kroppar, och spekulationer, men jag tycker det ska gälla alla, även de personer folk ser som mindre sympatiska. Jag undrar varför en tjej är immun och helt fri från dessa, medan den andra inte bara blir utsatt för dem, utan de tillåts även här i mängder.

  Känns som att hade det handlat om Kenza hade kommentarerna blivit raderade direkt. Jag gillar inte Isabellas bloggperson alls, men jag tycker det är synd att det är ok att kommentera hennes kropp när det aldrig skulle komma på tal att Kenza skulle utsättas för samma sak. Min frågeställning är alltså inte ”varför utsätts inte Kenza för spekulationer?” (för visst låter det sjukt?) utan att belysa det vidriga i att ”varför tillåts spekulationer om Bellas kropp?”. Vilka kriterier måste man fullfölja innan någon har rätten att kommentera och spekulera gällande ens kropp? Måste man vara tillräckligt osympatisk bara? Tycker verkligen inget bättre om Bella men tycker det är riktigt tråkigt att kommentarer om att hon fixat något, har för kort kjol, ser ut som en Playboy girl, är vidriga, och borde inte accepteras, spec eftersom att hon är den enda som dessa accepteras för. Kenza klär sig inte ens i hälften av den mängd kläder Bella har och aldrig är det några kommentarer kring det, TACK OCH LOV säger jag igen, men varför gäller inte detta även BB? Vi ska väl alla få klä oss som vi vill och göra det vi vill, eller alla utom en person?

   Det finns bokstavligt talat kommentarer om Kenzas kropp i kommentarsfältet till DETTA inlägg så att de inte existerar eller blir raderade stämmet ju uppenbarligen inte. Jag håller med om att det är onödigt när det gäller ALLA människor men om jag ska gissa tror jag att Isabella tyvärr straffas lite av hennes egen besatthet av att beskriva sig själv som omänsklig. När man framstår som en robot med superkrafter som inte har sympati och empati själv så blir det svårare för folk att tänka sig att de sårar henne som person. Det är ju så man för krig t.ex. Politiskt så försöker man få fiendens befolkning att verka mindre mänsklig, för att krigsföringen inte ska kännas så hård och stöttas.

    Tycker inte det ger folk rätt att kommentera hennes utseende negativt bara för att de ”tror” att hon är som en robot pga hennes internetpersona.

     Läs gärna min kommentar igen om du tror att det är det jag säger.

    Kommentarerna ang Kenzas viktuppgång är borttagna nu.

  Sassabassas senaste inlägg Cam… Avskydde inte hon dig bara häromdagen?

   Ja du, bloggbråk fungerade ju inte men jag har i alla fall fått en ursäkt för spammandet och ett löfte om att det inte ska hända igen. ??

   Hon kanske har någon strategi? Fast den verkar funka sådär, läste nåt gammalt inlägg för fyra år sedan på kissies blogg där kissie ondgjorde sig över henne…

  ? Är dum på riktigt?

  Alla som vet något om influencers vet att så fort någon besöker Ystad Saltsjöbad så är det samarbete/reklam/spons.
  Alla som vet något om influencers vet att Kenza ofta mörkar samarbete/reklam/spons. Om det är för att maximera effekten av budskapet eller om det i första hand är för att hon inte vill riskera att få förmånsbeskattning vet man ju inte.
  Alla som vet något om influencers vet att Kenza är den mest skenheliga och till synes oskyldiga av alla influencers. Till och med excellensen Michaela Forni af Fendi bleknar i jämförelse.
  Bra att observera detta om Kenza. Dessutom har Kissie/Alexandra fått bära för mycket av kritiken mot influencers.
  (Bella lämnar jag därhän för hon är i en annan liga).

  Det Kenza gör minst lika illa! Skattesmitare!!!

   Att hon missar att reklam-markera korrekt betyder väl inte att hon inte tänker skatta för detta??? Det vet vi faktiskt ingenting om eftersom vi inte har någon insyn i hennes bokföring.

   Att inte markera ut ett samarbete har INGENTING med skatten att göra.

    Det är en utbredd föreställning hos influencers att risken för personliga skattekonsekvenser är större om man öppet redovisar vad som är gratis, förmåner, spons, presenter, gåvor osv. Vad som drabbade Kissie i form av eftertaxering för förmåner hon fått genom bloggandet har säkert påverkat.
    Det som faktureras av influencers i form av samarbeten och betalda inlägg är det sällan något problem med så länge som bokföringen är ordnad och moms faktureras och betalas in.

  Gissa varför? Tänk…..!

   Nej tack, inga gissningar. Låt hennes kropp vara. Hon behöver inte bjuda på någon förklaring och vi behöver inte gissa hej vilt.

    Man kan”gissa” för sig själv, allt behöver inte skrivas….

     Eller så kan man skita i att gissa helt eftersom man inte har någonting med andra människors kroppar att göra.

  Men håll k*ften.

  Så när jonna lundell åkte till Karlstad å hämtade bebis saker och sen glatt visade upp allt i vloggen. Var det inte ok?
  Kan inte minnas att jag såg reklam för eller i samarbete i början. Jonna säger dock att det är i samarbete med XX. Men räcker det?

  Anmält! ✌???‍♀️

  Det gör man tyvärr när man börjar komma uppåt 30… Förbränningen går ner och man kan inte äta lika mycket utan att gå upp längre. Kenza är säkert helt nöjd med sin kropp ändå eftersom hon stolt visar upp den i bikini.

  Sen har vi det här med att man går upp i vikt när man hamnar i ett seriöst förhållande och flyttar ihop. Typ Kissie. När man lever själv så äter man när man är hungrig och tänker kanske mer på vad man äter – sedan när man hamnar i mys-/TV-soffan med pojkvännen blir det annorlunda. Killar brukar vilja ha sin middag och då blir det så att man äter själv också… fast man kanske inte är så där jättehungrig.

   Men shit, hur kan ni tycka sånt här är okej att skriva?

   1. Kommentera aldrig någon annans kropp eller utseende. Aldrig.
   2. Varenda jävla människa funkar olika, min förbränning försämrades vid 28 och mammas vid 69. Sluta utgå från er själva och tro att alla fungerar lika.
   3. Alla går inte upp i vikt pga seriös relation, det finns ingen jävla mall som varenda människa utgår från. Sluta säga saker som om det är konstant sanning.
   4. Jag är singel och äter inte bara när jag är hungrig, utan även när jag är sugen, vill unna mig eller ska ha myskväll framför Netflix. Chockerande va?
   5. Att du ens tror kvinnor äter efter det manlig partner äter fastän man själv inte är jättehungrig? Vet inte ens hur jag ska kommentera det för det låter helt sinnessjukt. Du vet att man inte förlorat sin vilja eller sin identitet bara för att man går in i en relation va?

   6. Sluta tro att ni känner människor, sluta berätta hur dem lever när de själva inget sagt, sluta tro att alla fungerar på ett enda sätt, sluta utgå från er själva och tro att det är så hela mänskligheten funkar, sluta kommentera andras utseende, sluta skapa egna sanningar utifrån vad ni TROR. Sluta, bara sluta.

    1. Har du iofs helt rätt i…
    2. Googla gärna på när förbränningen försämras (vetenskap). Sen kan det givetvis var olika från person till person till en viss del – men detta beror till största delen på att man äter/motionerar/lever på olika sätt.
    3. Du ska inte läsa allt som att de (som skriver) skriver utifrån att det är konstant sanning.
    4. Chockerande att du är singel. NEJ – skämtade bara. Se 3. ovan.
    5. Hade inget med att förlora sin vilja eller identitet – utan mer att det ”bara blir så”. Kanske för att man vill äta tillsammans.
    6. Sluta (tro att du kan) tala om för andra när de ska sluta?

    Vad menar du? Hela denna blogg / kommentarerna handlar ju om just det? Att kommentera och ha åsikter på andra människor?

    Denna blogg skulle inte ha blivit Sveriges största blogg om utan både bloggens skribent och de som kommenterar hånar och förlöjligar vissa bloggare vilket ger alla haters eld i baken i kommentarsfältet.

    Tycker att de granskande inläggen har blivit färre och inläggen som ”skämtar” (som bloggens skribent kallar det) med bloggarna blivit för många.

   Måste vara den sämsta ursäkten för viktuppgång jag någonsin läst… xD

  Korkade bloggare/influencers, skyll er själva att folk ser ned på er som yrkesgrupp. Skyll er själva när ni blir betraktade som oseriösa och bortskämda. Lär er sköta ert arbete på ett lagligt vis så kommer det nog bli bättre ska ni se. Sluta gnäll om näthat när ni tas med fingrarna i syltburken.
  Ni ger er själva dåligt rykte.

  Gör min plikt som skattebetalande medborgare och anmäler!

  Ja när sånt här händer är det inte konstigt att man blir provocerad av dessa influäänzers! Gör om, gör rätt. Tafligt och oproffsigt, mycket vill ha mer och både äta kakan och ha den kvar. Jag utgår numera från att allt jag ser är spons när det kommet till det jag ser på insta/bloggar. Litar bara på rekommendationer från andra privatpersoner. Och Steam hotel blir jag bara kräkfärdig när jag ser nämnas- orkar inte varenda människa har varit där och haft det heeeeelt fantastiskt…

  Jag ansluter mig till sällskapet som har anmält! Brukar mest försöka skaka av mig irritationen och intala mig att det inte är min sak att lägga energi på, men är så in i helvetes trött på dessa bloggare och ”influencers” som glider runt med sina glassiga jobb och vägrar ta till sig det enklaste av regler.

  Kenza gör ju alltid såhär. Slutade läsa hennes blogg för ett par år sen för jag tröttnade på alla gratisresor hon vägrar reklammarkera korrekt. I bästa fall gör hon som i det här fallet och markerar det sista inlägget om resan, men aldrig ett ord under tiden hon är borta.

  Tycker att det hotellet kör massor av spons. Finns även ett i Gbt och Sthlm för att inte tala om det i Västerås.

   Ja de har väl valt den marknadsstrategin? De har dedikterat en viss del av sin budget till det och lagt planen så. Inte konstigare än att man annars hade lagt samma peng på helsidor i DN eller radioreklam. Marknadsföring som marknadsföring.

  Ska dessa influänzers hävda att de har ett riktigt jobb hela tiden så får de ju också ta och sköta det också och behandla det som ett riktigt jobb också. Inget ”hoppsan jag visste inte” ”jag är så kär just nu så jag har inte tid att blogga”, ni skulle aaaaldrig komma undan med det på ett riktigt jobb.

   Alltså JA! Det har jag skrivit i en kommentar här någon gång också. När de ofta påstår att de har ett riktigt jobb ska de väl sköta det seriöst också. De gör sig själva en otjänst med att flamsa runt, inte reklammärka osv. Ingen kommer att ta deras jobb på allvar så länge de inte gör det själva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.