Varför jag tycker att alla samarbeten som handlar om att ändra på kroppen är en dålig idé

https://www.instagram.com/p/BktUhXblL91/?hl=sv&taken-by=apansattigranen

 Anna ”Apan Satt i Granen” Davidsson och Anders Bagge är två profiler på Instagram som just nu gör samarbeten tillsammans med Viktväktarna i hälsans namn.
Det finns ingenting negativt i att fokusera på och försöka förbättra sin hälsa, men när man gör det på ett företag som profiterar på människor – och framför allt kvinnors – dåliga relation till sina kroppar – samtidigt som man får ersättning för det –  så kan jag inte annat än skaka på huvudet.
När Elaine hade ett samarbete med dem så fokuserade hon på ”mått”, men eftersom VVs hela affärsmodell bygger på poäng och kilon så var hon ändå tvungen att redovisa sin vikt i bloggen och det är så fruktansvärt oansvarigt då det finns lika många ”normala” vikter som det finns människor. (Givetvis inom rimliga ramar)

Viktväktarna Sverige är ett företag som under flera år gick med förlust – och i Danmark avvecklade de till och med sitt lokala kontor – och det var inte förrän de började fronta sina kampanjer med kända svenskar som rött gick till svart.
2013 kritiserades sångerskan Shirley Clamp för sina påståenden att det var tack vare VV som hon gått ner i vikt, när det i själva verket rörde sig om den exklusiva privatkliniken Bülow Clinic (á ca 20 000 kronor) som tillhandahåller en helt annan metod, inklusive hormontillskott, under sommaren 2012. Några veckor efter hennes stora viktminskning på Bülow Clinic skrev hon på ett generöst avtal om att bli Viktväktarnas ansikte utåt.

Det här bygger bara på den katastrofala flerstegsraket som ett samarbete med Viktväktarna är i mina ögon och här är en snabb nedbrytning av varför:

1. Jag anser att det inte finns några ursäkter till att ”banta” på sociala medier – särskilt inte om man har många följare som ser upp till en och påverkas av det man gör och/eller skriver.
Använd gärna dig av viktväktarna men låt det i så fall stanna utanför sociala medier.

2. Jag tycker inte man ska arbeta med ett företag som profiterar på människors osäkerheter och kroppshat och som använder sig av rena lögner i sina reklamkampanjer.

3. Ett företag som säljer chokladbitar med VVs logga på som ”bantningsprodukter” för svindyra pengar när de mer eller mindre har samma innehåll som en Marsbar skiter i din hälsa och vill bara ha dina pengar.

Jag förstår att många följare uttrycker sin besvikelse över Apans samarbete med VV.
Inte för att de kritiserar hennes val att ta hand om sin kropp och hälsa, men för att hon gör det på ett plattform som jag tror många följare sett som en fristad från kroppshets och bantning och för att hon gör det tillsammans med Viktväktarna OCH får ersättning för det.
Viktväktarna gör inte det här för att de bryr sig om Apans hälsa – de vill enbart att hennes följare själva ska bli så pass missnöjda med sina kroppar att de själva köper dyra bantningsplaner hos dem och börjar käka chokladkakor i viktminskningens namn.

Att stötta det kommer aldrig vara okej i mina ögon.
Aldrig.

 

172 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Är inte ”Apan” vän med Lady Dahmer? Undra vad hon tycker om att hennes vän använder sin plattform till vikt- och kroppahets. VV handlar ju om viktnedgång.

   precis, och enligt LD så kan man ju utan problem vara överviktig men hälsosam samtidigt…

    Det kan man, men det är uppenbarligen inte fallet för apan. Jag är normalviktig och sjuklig, min kompis är tjock och frisk. Långt fler faktorer än vikt spelar in.

     Fast det ÄR ohälsosamt att vara överviktig. Sen kan man ha jättebra värden fast man är tjock men tillslut så tar det ut sin rätt. Det kan ingen argumentera emot. Det är vetenskapligt bevisat. Men det betyder givetvis inte att alla smala behöver vara hälsosamma personer.

      Fast det ÄR inte alls bevisat. Det är bevisat att övervikt, och framför allt fetma, _ökar risken_ för vissa sjukdomar. Det är inte samma sak och du kan därför inte sätta likhetstecken mellan övervikt och ohälsa.

       Plus att överviktiga äldre lever längre än de utan hull.

    Jag är tjock och frisk. Fick i våras en stor läkarundersökning genom jobbet där allt från kolesterol och blodsocker gicks igenom. Jag hade bättre världen än min topptränade smala kollega i ALLA tester förutom BMI (Obiosly)

     Troligt.

      Jag har också så. Jag har fetma typ grad två och alla mina värden är perfekta (utom järn trots att jag äter kött och spenat osv). Superfertil osv också… Sen vet jag ju inte hur det kan bli i framtiden, men senaste 6 åren har alla mina värden varit perfekta och då har jag flera hälsosamma (och smala) vänner som har det väsentligt sämre ställt med allt från ofrivillig barnlöshet till blodfetter, blodtryck osv.

     BMI är ett så uråldrigt jävla sätt och borde rimligtvis sluta användas helt.

      Håller med. Det uppfanns för övrigt med män i åtanke och eftersom deras muskel och fettdistribution är olik kvinnors så fattar man att det inte är ett 100% säkert sätt att fastställa på… ?

       Nej det uppfanns med en hel demografi i åtanke dvs både män och kvinnor men alltid som grupp och aldrig per idivid.

        I can google too!

        Precis och det är ett bra mått att använda i detta syfte.

     Samma argument kan en rökare köra: jag är frisk idag fastän jag röker x antal cigg.

     det funkar inte riktigt så tyvärr.. överviktiga löper större risk över tid att utveckla vissa sjukdomar jämfört med normalviktiga. Vill du ha större chans till att leva ett friskare och längre liv? gå ner i vikt, lagom mycket. Trivs du med din vikt och vill leva med riskerna som det innebär att vara överviktig, kbk.

     Men att vara tjock är inte hälsosamt. aldrig.

      Det finns en stor skillnad med att vara överviktig och att ha fetma. Övervikt är inte dåligt. Tvärtom finns det flera studier som visar att övervikt kan vara bra. Men då pratar vi alltså övervikt och inte fetma. Fetma är aldrig hälsosamt eller bra. Att vara tjock har för många betydelser och innebörder. En mycket smal person som har lite mage kan tycka att hen är tjock. En person som är större än den mycket smala personen kan tycka att hen inte är tjock. Övervikt och fetma är det som man bör prata om – om man nu måste måste prata om detta.

       Att vara överviktig medför större risker än att vara normalviktig och att ha fetma medför ännu större risker. Det har diskuterats en del kring de studierna som säger att övervikt är skyddande, t.ex. det har visats att de inte följde de samla patienternas vikt över tid endast i slutet av deras liv, så deras låga vikt hade kunnat vara tillföljd av en sjukdom etc. (när man är gammal är det skyddande att ha ett visst antal extra kilon, men inte under hela livet, jämfört med att vara smal pga sjukdom på slutet.) Det är fler studier som säger att det är farligt med övervikt än tvärtom.
       här är lite fakta från WHO angående övervikt och fetma:

       http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight

       Om Unni skriver att hon har högt BMI och anser sig tjock så utgår jag från att det är övervikt hon menar. och jag vänder mig mot att folk sprider att det är hälsosamt med övervikt.

      Yupp och du kan gå över gatan o bli överkörd livet är ett risktagande så njut av det så länge du har det. Finns rökare med övervikt som mår bra på sin 90 årsdag och människor som dör innan 20 årsdagen. Livet är ett risktagande och Viktväktarna är ute efter dina pengar

   Fast alltså. Viktväktarna är faktiskt ett väldigt bra sätt att lära sig äta sunt och hälsosamt utan bantningshets skulle jag säga. En av få.

    Nä, jag blev en jojobantare av rang efter VV. Man får äta minimalt med kalorier, och dom vill bara ha tillbaka dig efter ett tag.
    Vem orkar mäta, räkna och anteckna allt man stoppar i munnen, man hinner aldrig äta tillsammans med familjen.

    Motionera mer och ät mindre, det funkar för i princip alla.

     Öh nej.

     Jag kör vv sen januari och nu har de ändrats sen tidigare.. Jag kör via appen, scannar streckkoder och lägger in, behöver inte räkna points själv utan de finns i appen.
     Mycket är nollat numera, frukt och grönsaker tex som inte behöver reggas..
     Går jättebra att äta med familjen, jag väger mitt för att vara exakt, men man kan köra med decilitermått också..
     Jag älskar vv, jag äter gott, nyttigt och blir mätt och har sen januari gått ner 19kg!

   Tyckte mig se LD kommentera på IG nåt i stil med att de är för bra vänner för att LD ska ta ställning/plocka poäng på att uttala sig om det hela.

    Det gjorde hon. Var jag som efterfrågade hennes åsikt om saken. Hon kunde inte kommentera det utan att kasta Anna under bussen och bajsa på deras vänskap.

   Så vara för man är vänner måste man tycka lika i allt ? Givande relationer du måste ha…??

    Men om man kritiserat andra människor öppet för ngt på en stor blogg o sen håller tyst när ens vän gör samma sak så blir det väl lite mer komplext

   Jag är överviktig men friskast av alla jag känner och aldrig någon värk. Varit förkyld typ varannat år och har nästan aldrig haft ont i huvudet mm som är väldigt vanligt bland resten av befolkningen.

    Mm, för det beror ju säkert på dina extrakilon. Du kanske inte blir förkyld lika ofta, men du löper större risk för andra sjukdomar

     Herregud vad många dryga människor här som tror att alla överviktiga är dödssjuka. Och att alla normalviktiga är sinnebilden av hälsa. Som om det inte fanns några andra faktorer än vikten som spelar roll.

      Var någonstans står det? Varför tolkar du det så? Det som står är fakta. Tror du att en person blir förkyld sällan för att den är överviktig? Har du någonsin sett någon källa någonstans på att det skulle stämma? Resten är fakta. Överviktiga/personer med fetma löper större risk för tex hjärtsjukdomar

       Hahahahha, men jag ÄLSKAR fanmig folks totalt idiotiska slutsatser, -en outömlig källa till skratt alltså. Personer som har övervikt blir fan inte mer förkylda än andra, överlag. Folk utgår iskallt från att smala människor är friska. Vet smalisar som konstant är krassliga, har olika kroniska sjukdomar och vissa drabbas av allvarligare sjukdomar m.m. Själv väger jag cirka 12 kg över vad som, för min längd, är optimalt. Så jag är överviktig men trots det inga dåliga värden, inget knas med blodtryck, är inte mer förkyld än andra osv. Ovanpå detta så blev jag hjärtopererad som barn vilket har under åren varit helt problemfritt. Hjärtat tickar på helt flawless , till och med TROTS min övervikt.
       Kan ni tänka?? Och vet ni mer; att motionera är heller inget man behöver prångla ut i sociala eftersom FAKTISKT är laddat och många lider av ätstörningar osv. Så mycket jag som crosstrainat, promenerat, cyklat, yogat UTAN att skriva en rad om det på vare på sig Facebook, Instagram eller andra ställen. För jag vill inte späda på den hets och jäkt som det så lät ger.

     Sa inte att det berodde på mina extrakilon, menade att man inte måste vara dödssjuk för att man är tjock, herregud så dryg du är.

  Wow. Det förvånar mig att apan föll för den här frestelsen. Bevisligen fungerar inte VV eftersom de har återkommande kunder – någon livstilsförändring är det alltså inte tal om att man får av deras koncept, det är samma gamla hederliga bantning som man kan ägna sig åt helt gratis.

   Fast det är det väl få program som är? För många är ju vikten en kamp hela livet.

    Självklart, därför är det särskilt illa att skamlöst använda ”livsstilsförändring” som ett förskönande ord för bantning. VV och liknande lurar folk på pengar, inget annat.

   Exakt. Jag har varit medlem tre omgångar… Så framgångsrikt! Man kommer i retur hela tiden.

    Fast det beror väl mer på dig själv än VV?

     VV skulle konka utan sina återkommande kunder. Tänk på det.

      Mm men det beror på att kunderna inte fortsätter leva hälsosamt när de väl är nöjda utan går tillbaka till gamla vanor. Personligt ansvar

       Det beror på att man inte kan leva på det kaloriunderskott som krävs för att banta ner sig, på lång sikt. Kroppen håller panikartat fast vid all energi den får tag på, vilket sabbar metabolismen så att man går upp i vikt igen, och så är jojo-bantandet igång.

        Är det samma sak som att inte gå tillbaka i gamla vanor? När du når din målvikt kan du leva på en för din kropp lagom och bra kost, du behöver inte fortsätta med kosten du hade när du bantade. De som hamnat där från början har ju haft fel kost, går de då tillbaka till den så är det kört efter ett tag

         Läs min sista mening igen. För att förtydliga: efter en viktnedgång kommer kroppen kämpa för allt den får i sig och man går upp i vikt. Att det bara handlar om kalorier in och ut är sedan länge avfärdat och det är inte svårt att googla sig till det.

         Lisa – och då får man kämpa tillbaka. Inte lätt, men det går

         Jaha så du tror plötsligt att man går upp i vikt om man håller sig till sina bmr kalorier och att kroppen plötsligt tror nyttig mat är onyttig? Skitsnack. Att man går upp är för man börjar äta skit igen eller för mycket kalorier.bara ursäkter!

   Precis. Min mamma kör viktväktarna varannat år ungefär. Det är hemskt att se hur besatt hon blir av points och av att skanna alla livsmedel och lägga in points innan hon börjar äta osv. Hon är normalviktig. Eftersom jag vuxit upp med henne så är jag såklart också helt ätstörd och besatt av vikt men försöker hålla allt det för mig själv och inte börja räkna kalorier eller liknande, för då vet jag att jag fastnar i det och att det snabbt blir väldigt destruktivt.

    Exakt samma för mig. Idag fikade mamma och jag. Nu är det semester, så då låter hon bli att räkna points. Vet att nästa vecka kommer hon bli nitisk igen,

     Är det verkligen ett problem? Jag räknar kalorier men när jag nådde min målvikt så räknar jag på vardagar men äter hur jag vill under helgen, tycker det är ett utmärkt sätt att hålla vikten på.

      Kan bara hålla med. Min mamma och jag var inte tjocka men ”mulliga” när jag växte upp. Min mamma sa att det var ”så vi ser ut i den här familjen” att vi ”har tjock benstomme” osv. Men det var ju bara hennes ursäkt för det stämmer såklart inte.
      När jag blev vuxen och lärde mig om kalorier fick jag helt plötsligt koll på vad det jag åt faktiskt innehöll. Jag kunde då se att jag ju faktiskt åt mkt mer kalorier än andra vilket jag inte insett tidigare. Jag började räkna, inte maniskt, inte med grovt underskott utan normalt, samt började gå PWs. Jag gick ner ca 15kg(vägde mig inte hela tiden heller) och blev rätt smal. Min mamma har i äldre dagar också blivit mer hälsosam. Hon är nu väldigt smal och tränad(trots att hon är nästan 65) Att räkna kalorier behöver inte vara dåligt, det finns av en anledning!!! Inte heller är det dåligt att vara hälsosam, gå ner i vikt eller liknande. Förstår inte hur vi i Sverige börjat tycka att tjock =bra och hälsosam/tränad/smal = dåligt/ätstörd????

       Vi tycker inte det i Sverige. Vi tycker fortfarande att smal = friskt och tjock = sjuk. Vilket inte är sanning. Tjock är inte detsamma som övervikt eller fetma. Fetma är alltid dåligt för individen. Övervikt är inte alltid dåligt. Tjock är ett laddat ord med många betydelser. Att vara hälsosam innefattar dessutom fler aspekter än vad du äter och hur du rör sig. Det handlar om ditt sinne och hur hela du mår. Det är alltid bättre att vara överviktig men att motionera än att vara smal och inte motionera, t.ex.

       Diskussionen ligger inte i huruvida det du skriver i din sista mening utan i att alla kroppsformer och utseenden ska accepteras. Istället för att anta att människor som är överviktiga är ohälsosamma kan man bara konstatera att vi ser olika ut. Det är oerhört vanligt med olika sjukdomar som vi vet mycket lite om, som gör att människor, främst kvinnor, går upp i vikt och har svårt att gå ned i vikt. Då menar jag väldigt vanligt. Därtill visar mycket forskning på att om din kropp har nått exempelvis 90 kg kommer din kropp försöka behålla den vikten. Alltså kommer kroppen inte jobba efter ”energi in och ut” som så många tror.

       Summering: fetma är ohälsosamt, övervikt är inte = sjukt och smalt är inte = friskt. Det kan vara så men det är inte alltid det. Vi kan väl acceptera att människor ser olika ut, är olika och har olika förutsättningar.

       Din sista mening visar bara en rätt ocharmig shaming av ickenormkroppar. Kalorier är långt ifrån sanningen och du kan vara både hälsosam och tränad trots att du är tjock. Alla kroppar som fungerar och som inte hatas är bra kroppar. Skärp dig.

  Helt sjuk att kalla det för hälsa. Kalla det för vad det är Anna, bantning rakt igenom. VV är inte häldosamt med sina light produkter rakt igenom. Snacka om att sabba för sin kropp.

   Precis, även kalorimängden är heller inte hälsosam (för låg). Eller var inte det när jag gick på VV och fick äta mellan 900-1000 kcal/dag. Gick ner men var konstant hungrig och fick jättedåligt samvete om jag åt typ 10 kalorier för mycket. All vikt och mer kom tillbaka efter att jag slutat med denna svältdiet.

    Jag lyckades inte gå ner med vv för jag åt för mycket med deras nya program… de ändrar ju sitt program hela tiden och idag är det inte direkt svält om man väljer rätt saker (och inte väljer för smart så man äter för mycket…)

     Samma här!! Först fick jag ner 6 kg men sedan platå. Och jag har övervikt på ca 20 kg. Men att man får äta fritt med frukt och även har en veckobonus tror jag inte mycket på. Jag får ju äta en pizza varje lördag liksom. Har nu slutat äta veckobonus, hoppas jag börjar gå ner igen. 🙁

    Själv har jag gått ner 11 kilo utan att vara hungrig en enda dag. Du får ju äta allt bara du håller dig till dina dagliga poäng…

     Första gången du testar vi, Rrk?

      Vv *

  Blä.

  Och som av en händelse drar Blindinbella iväg till Ystad saltsjöbad med sin kusin. Måste vara Kenzas rum som blivit ledigt!

   Eller Anitha Schulmans

   Ha ha, det var ju flera som nämnde det häromdagen!

  Jag får börja äta mer Mars helt enkelt! ?

  Jag förstår om hon gör detta för sin hälsa, men samtidigt luktar just dettasamarnete lite surt. Vilket budskap vill hon ge sina läsare? Trots allt duger man inte som man är? Tror detta samarbete kan kosta henne mer än det smakar.

  Har börjat på VV flera gånger med gott resultat. Men ledorden- ”flera gånger”. Klart att det funkar för stunden, precis som alla andra metoder. Så snart man försöker leva ”vanligt” liv igen utan att räkna så har det gått åt pipan. Säger inget om att denna metod funkar prima för vissa men gör det UTANFÖR sociala medier. Är det verkligen så bra betalt att du/ ni kan dra det så här långt? Ledsamt.

  Oj det var synd! Håller helt med dig. Bra att du skriver om detta Camilla.

  Hur mkt tjänar de egentligen på att samarbeta med VV?! Känns som d måste vara jättemkt pengar då både Apan och Elaine sålde ut sig…

  Menar inte att skapa någon debatt nu, men förstår inte hur (friska) människor kan ha så svårt att gå ner i vikt. Ät mindre kalorität mat och motionera mer!

   Kanske för att dom inte är friska? Precis som vissa verkligen inte kan gå upp i vikt även om dom lever så skräpmat så har vissa otroligt svårt att gå ner i vikt och alla kroppar reagerar olika.

    Tillägg till kommentaren: man kan tro att man är frisk fast man inte är det. Tog skola, doktorer och dietister många många år innan dom förstod vad som var var ”fel”, med mig.

   Har mqn en gång kommit över en viss gräns är det i stort sett kört. Kroppen kommer att göra allt för att komma upp i den högsta vikten igen, inklusive psykologiskt. 90-95% av fetmapatienter som bantat/livsstilsförändrat väger lika mycket eller mer efter 5 år som innan bantning/livsstilsförändring. I dag vet man inte varför 5-10% lyckas och vad som skiljer dem från övriga. Den enda metod som bevisligen fungerar över lång tid är olika former av överviktsoperation (gastric bypass, gastric sleeve, duodenal switch är de som är vanligast i Sverige).

    Jag har gått ner i vikt över 23 kg, och äter helt vanlig mat till jag blir mätt. Till det lägger jag raska promenader minst 10 000-15 000 steg varje dag, jag har hållit min vikt i snart 5 år.

    Det går om man är konsekvent, och skippar skräpmaten till vardags. Man kan inte äta allt alltid…

     Du redogör för ditt eget kost- och motionsschema under en kommentar om forsking kring grupper av människor för att se ett mönster? ?Förlåt men ingen är intresserad av hur det funkar för dig som en individ. Det säger absolut noll och hjälper ingen.

      Funkar det för en så funkar det för alla!

       Jag kan nå näsan med min tungspets. Kan jag så kan alla!

     Men är du faktaresistent? All ny forskning visar det som Anonym 19:18 beskriver. Fantastiskt om det funkar för dig, men du måste acceptera att du i så fall tillhör en mycket liten minoritet och att det inte beror på att du är mycket duktigare och gör nåt som andra inte klarar.

      Men jag är tydligen karaktärsfast, jag har bantat hela mitt liv men efter att jag fick problem med sköldkörteln bestämde jag mig att sluta banta och ändra min livsstil.
      Från att ha ätit kalorisnålt, så slutade jag med lightprodukter och äter riktig mat.

      Vetenskapen visar bara att om man äter mindre kalorier än man förbrukar tappar man i vikt, det är därför folk på Biggest Looser och GBP opererade går ner i vikt trots att dom säger att dom försökt banta men aldrig lyckas.

      Jag är inte unik, jag vet fler som fattat hur man ska leva som hållit sin vikt. Man lurar bara sig själv om man tror att det inte hjälper att äta mindre och bättre, och att man måste röra på sig. Det är bara de som är sjuka som det möjligtvis inte stämmer på, men är man en frisk människa fungerar det så.

       Det är inte bara därför GBP opererade går ner. Nyligen har man t. ex. upptäckt att kroppen efter gbp producerar ett mättnadshormon som sänder signal till hjärnan att sluta äta. Orsaken till varför detta uppstår är inte kartlagd. Det är otroligt mycket man ännu inte vet om övervikt, fetma och viktnedgång och ju mer man studerar ämnet desto mer skrattretande blir kategoriska uttalanden som ditt.

    Tänker man så är det inte konstigt att man misslyckas, du måste ändra ditt liv inte bara banta en period och sedan återgå till ditt gamla ätande. Det är mycket jag avstått när andra har ätit, men det är värt ett smalare och friskare liv. Vi behöver näring inte skräp…

    Tro på dig själv, så kommer du att lyckas!

     Men vilket skitsnack. Läs in dig på senaste forskningen. Tro har inget med saken att göra.

      Vad säger då den senaste forskningen?
      Förbrukar du mer än du äter går du ner i vikt, men de flesta klarar inte av det i längden…därför kan dom inte hålla vikten.

      Om man inte tror på det man gör kommer man aldrig att lyckas.

      Vad tycker du man ska göra då, vara överviktig för att vetenskapen säger att det är svårt att gå ner? Eller försöka lära sig att äta rätt och röra på sig!

    Det är fel, jag vägde som mest 115 kg och väger idag 73 kg. Jag har gått ner i vikt genom att ta hjälp för matmissbruk genom OA-anonyma överätare. Det är ett dagligt arbete, att vara nykter i mitt matmissbruk- men så värt det. Oavsett metod så är det något en lär fortsätta med resten av livet- livet är ingen quickfix. Inte magsäcksoperation heller eftersom det har konsekvenser för kroppen som vi ännu inte vet. Matmissbruk/överätning/underätning är något en behöver hjälp med. Välkommen till OA-välkommen hem!

    Källa på det?

    TACK!!!! Väldigt välbeskrivet och hoppas många läser detta.

    Jag har själv forskat inom området och okunskapen är enorm. Det är inte kalorier in och ut för alla. Genetik och epigenetik spelar mycket större roll än vad man tidigare trott.

   Alltså den nyaste forskningen som finns på det här området pekar tydligt mot att det inte är så enkelt som energi in och ut. Själva viktnedgången kan vara det men att behålla en ny vikt är mycket svårare. Läs gärna om detta, tror att DN eller SvD hade en bra artikelserie som sammanfattade vad forskningen kommit fram till. Det gav verkligen mig en tankeställare.

   Inte så konstigt alls. Fett och socker är gott och lika med belöning för hjärnan. Många tycker motion är tråkigt. Folk äter alldeles för mycket mejeriprodukter och kött för att man tror det är nyttigt och nödvändigt för kroppen. Ta-da: övervikt.

    Jag är underviktig (väger mig inte men är 168 cm och har klädstrl 32-34 och får ofta köpa jeans på barnavdelningar), motionerar inte om jag kan undvika det. Är 36. Älskar gräddiga såser till kött och äter något sött i princip varje dag, tex några kanelbullaroch en påse godis. Bevis på att det inte är så enkelt och att kroppar kan fungera olika.

     Jag önskar jag kunde ha jeans från barnavdelningen men för korta ben på dem 🙁 Har samma storlek som dig, men är 172 med långa ben. Enda jeansen som sitter bra på mig är från lager :/

     Okej?

     Det jag svarade på var ju varför folk blir tjocka lätt. Helt irrelevant att du kan behandla din kropp dåligt och ändå vara smal. ?

      Jag tog upp det för att ditt ”Ta-da: övervikt” efter att ha räknat upp kött osv, som om övervikt är som ett brev på posten för att man äter så. Du kan vara irrelevant 🙂

   Kanske för att det inte är så enkelt. Läs på och återkom.

   Och modern vetenskap har visat att det finns olika kroppstyper med avseende på metabolism m.m. som behöver olika saker för att gå ner i vikt/hålla vikten. Samma sak gäller inte alla vad gäller t ex vilken kost man ska äta. Så nej, det är inte bara för alla att göra precis det som funkar för dig.

   Jag äter nyttigt och väldigt mycket mindre än typ alla jag känner och har ett riktigt fysiskt jobb med både massa tunga lyft, stress och spring i en extremt varm lokal (svettas konstant). Tränar även ett par gånger i veckan på gym och gruppass. Ändå går jag inte ner i vikt. Det är inte så enkelt för alla bara för att det är det för dig kanske.

    Stress kan försvåra viktnedgång.

   OM det hade varit enkelt hade inte övervikt och fetma varit ett sånt stort problem i hela världen

   Ifrågasätter du även smala människor som hävdar ”att de inte kan gå upp”?

  ”Fjant” skulle jag inte vilja kalla henne, men för känslig för sociala mediers kändisskap är hon nog. Ovälkommen och rakt av elak kritik kommer på köpet (vilket är helt fel men något man måste räkna med tyvärr) och jag tror inte hon egentligen fixar det. Och det måste man inte, jag skulle inte heller palla.

   Ok, fjant var onödigt, det tar jag tillbaka

  Jag hatar metoder. När jag slutade banta gick jag ner i vikt. Jag svälter inte, är aldrig hungrig(minns inte ens hur det känns). Jag vägde 90 kg 157centimeter.

  Idag väger jag 63. Ät gott, så gott så du nästan dör! Men ät bra, och inte för lite!!! Nu är mitt intresse matlagning, så för mig är det lätt för att det är roligt att göra allt från grunden. Tar inte mycket längre tid heller. Och rätt fetter, oljor, smör grädde…. potatis, kött, vegetariskt, grönsaker, såser. Mat är livet! Vräkte precis i mig en fett god hamburgare med pommes?

  Jag älskar mat och gottigott. Låt ingen lura er till att inte äta!! Eller avstå något!

   Mmmmm…väldigt hälsosamt när all uppdaterad forskning pekar på att en Medelhavsdiet med mindre kött och fleromättat fett är bäst för att minska risken för de flesta välfärdssjukdomar….

    Jag äter medelhavskost? Min favorit! Och min kropp mår som bäst det! Älskar grekisk mat speciellt❤️ Men jag utesluter inget som sagt.

    Diet är ditt ord? Köttfärspett/fisk/kyckling, grönsaker med yoghurtsås, sallad med kallpressad olja och potatis är mina? Jordgubbar med vispad grädde, hemmagjord glass med hongng. Åh! Min frukost består av kokt ägg, en skål med grekisk yoghurt, valfrifrukt(helst apelsin) och lite honung, något frö eller nötter.

    Lunch, rester från gårdagen med extra mycket grönsaker.

    Middag är helst ugnssteks kyckling eller lax, fullproppad med örter, lökar, yoghurt, eller grädde, till det potatis, sallad och kokta eller rostade grönsaker.

    Ju fler grönsaker man lägger till med rätt fetter ju mättare blir hjärnan? Ägg håller blodsockret på rätt nivå under dagen, samma med rotfrukter, älskar rödbetor, morötter, potatis.

    Rostad lök och vitlök i ugnen?

    Fetaost!!

    Älskar mat, och nyttig sådan?

    Jag tror föresten du missade att jag gör allt från grunden? Mat och matlagning behöver inte vara en plåga, en strikt diet. Jag började äta så här för 10 år sen, senaste forskning? Lyssna till eran kropp och lägg bort kraven.

    En hamburgare med hemgjord fetaostdressing fullproppad med örter och vitlök, lite mozarella och massa grönsaker till skadar inte kroppen, det gör den väl. Då vill man inte ha en massa annat, typ halvfabrikat och färdiggjorda såser eller marinader ? Ät gott och lev väl❤️

  Oj, följer inte apan, men det känns ungefär lika logiskt som att LD skulle göra bantningsreklam helt plötsligt. Trodde dom hade samma ideologi och åsikter

   Själv kopplar jag Anna till bantning. Vet inte om hennes blogg från för några år sedan finns kvar eller om det försvunnit? Där finns/fanns jättemycket vikt- och kroppshets iaf. Förtäckt i ”nu ska jag bli stark!”, men till syvende och sist har det mynnat ut i dallret på magen.

  Från Bellas blogg:
  ”Imorgon har jag PT och sedan flyger jag ner till Ystad Saltsjöbad och checkar in där över helgen med min kusin Isolina. Som jag ska spa:a!”

  Hoppas hon lyckas märka sin vistelse bättre än Kenza. Eller nej, Bella betalar kanske allting själv ?.

  Det är väl en sak att använda sig av viktväktarna för att undvika sjukdom, och en helt annan sak att göra ett samarbete med dem, tänker jag. Just för att det finns en hel massa tjejer med sjuka kroppsfixeringar som har så lätt att fastna i det där träsket. Jag följer inte Apan, men detta inlägg dök upp i mitt sidoflöde på insta ändå.

  Och kanske inte ett enskilt inlägg påverkar mig, men hennes, i kombination med Paulas snygga post-mammamage, i kombination med alla före- och efterbilder på slimmade kroppar, på alla strand-supersnygga-platta magar och ”ätardagar”…ja. Det påverkar mig tillslut.
  Och ja. Det är mitt ansvar som vuxen att inte läsa sånt som triggar min gamla skeva ätstörningshäxa. Men hon är mer lätt-triggad än vad jag ibland hinner med att förstå. Och än en gång övertygar jag mig själv att om jag bara går ner de där tio kilona, bara dom så att jag kommer in i strl 34 igen, så kommer häxan vara tyst.
  Skit också.

  OT, men nu har även Egoina missat att reklammarkera ett inlägg. Står kort att några ”var bjudna på finmiddag hos Gastro på havet”, sedan inget mer.

   Behöver inte vara ett samarbete då ju!

    Troligtvis samarbete om ett gäng influencers blir bjudna på middag tillsammans. Vad skulle det annars vara? (Rätta mig om jag har fel.)

     Någon av dem som bjudit ihop ett gäng och bjuder på middag är väl ett alternativ? Bjuder du aldrig dina vänner på middag?

   Det står ju i inlägget att det var ett event. 🙂
   ”Tycker det är så kul när det är events här nere i Skåne också. Det är kul att kunna prata jobb med folk som gör samma sak och det är skönt att vara på en tillställning där alla plockar fram kameran titt som tätt och man slipper vara den enda dryga. Hehe. Mvh/ tjejen som inte ätit varm mat sedan 2008.”

  Tror aldrig det är bra att tänka kcal, points osv och börja undvika saker. Vill man leva hälsosamt – Rör på dig och använd sunt förnuft. Dra ner på godis, chips, skräpmat, pasta osv. Inte sluta med det, bara dra ner på det till lagom nivå. Ät varierat. Tallriksmodellen är bra utgångspunkt om man vill vara hälsosam. Vill man leva hälsosamt och gå ner i vikt – Rör på dig mer än du äter.
  Banta och vara hälsosam är inte samma sak

   Så sant, banta och vara hälsosam är inte samma sak. Jag höll på dö sist jag bantade.
   Och jag tror, även för människor som inte anser sig vara ätstörda, att se siffrorna minska på vågen kan trigga igång tankar som leder fel : ”oj vad fort det går, om jag äter lite mindre till middag kanske det går fortare ?”, eller ”har ju nått min målvikt, men bara ett par kilon till”.
   Jag tycker egentligen att saker som kan skada ens hälsa, både fysiskt och psykiskt, som bantningsmetoder, alkohol, tobak etc., är sånt man inte borde ”influensera” till.

   Håller absolut med om att banta och vara hälsosam inte är synonymt! Man behöver inte ha en komplicerad eller tråkig kost bara för att det är hälsosamt (tvärtom faktiskt!) och i princip alla kan hitta en sportform de gillar.

   Meen det gäller ju sådana som redan är normalviktiga och alltså inte behöver gå ner i vikt. Behöver man gå ner i vikt måste det till mer drastiska metoder och kroppen börjar motarbeta eftersom det är onaturligt osv. Tyvärr finns det bara ett enda bra tips: Hamna aldrig i situationen där du behöver gå ner i vikt ?Kan tycka att kroppens system borde ha följt med i utvecklingen.. det är ju liksom rätt sällan nuförtiden som vi behöver ställa oss inför svält..

    Ja, fast i det fallet bantar man, man lever inte hälsosamt och borde därför inte skriva att man äter på det sättet för att vara hälsosam

     Va? Vad menar du? Att äta nyttig mat som kroppen behöver är inte att banta. Jag äter rejält med mat, jag räknar inte kalorier men jag äter grönsaker, nötter, olivolja, bönor osv. För att ge kroppen näring. Utesluter kött, mjöl och mejeriprodukter av hälsoskäl, inte för att banta. Detta i kombination med att träna gör att min vikt varken går upp eller ned.

      ”Behöver man gå ner i vikt måste det till mer drastiska metoder… ” = banta

       Jamen exakt. Vill man gå ner i vikt måste man banta och det är tyvärr svårt och onaturligt för kroppen. Varför tar du upp det? Har aldrig påstått att banta är att vara hälsosam eller vice versa.

        Det var ju du som tog upp det som svar ?

         Ok nu fattar jag absolut ingenting haha

   Allt är enkelt, du måste se till att förbränna allt det du intagit.

  Jag är tudelad. Jag tycker absolut att man får dela med sig av viktminskning, träning, kost osv på sociala medier. Jag har ett konto specifikt för det för pepp och uppmuntran från andra och det ger mig motivation att faktiskt kunna visa resultat både för mig själv och andra.
  Men – jag skulle aldrig dela något av det på mitt vanliga mammakonto för det skulle bli så fel. Det kontot handlar inte om min kropp – som är fantastisk som fött våra barn, som är vacker i alla storlekar osv.
  Men jag äter ohälsosamt och är sockerberoende, det är inte bara att sluta. Jag mår inte bra, jag har humörsvängningar som följer blodsockrets nivåer och är trött, orkar absolut inte leka jaga-lekar med barnen osv.
  Vet sen innan att LCHF är optimalt för mig både fysiskt och psykiskt men klarar det inte under graviditeter pga illamående. Om jag skulle få erbjudandet att sen bli sponsrad med LCHF-produkter skulle jag inte tveka en sekund på att ta dealen. Men då är det på ett specifikt kroppsfokuserat konto där jag redan gjort det valet innan.
  Det blir kanske mer problematiskt när man ändrar inriktning på sitt konto?

  Tyckte att det var högst oväntat att just hon körde ett samarbete med VV samtidigt som hon kör sin turné = extra många läsare och följare. Ganska osmakligt kan jag tycka, då hon har varit en av de mest ärliga profilerna. Den ärligheten stupade rätt utför nu

  Jag är så jävla LESS på samhället. Det är BARA i extremt priviligierade länder man har råd att lägga så stort fokus på vikt och extrem utseendefixering. Ätstörda skitsamhälle. Det är fan omöjligt att bli frisk från ätstörningar, jag har gett upp. Kapitulerar. Den GÅR INTE att hålla sig undan, den GÅR inte att INTE på influeras av media. Att vara en ”influenser” är snart samma princip som att vara influensa, sprid din jävla skit du får betalt för jävligt fort så det drabbar så många som möjligt – helst unga, osäkra kvinnor som kan ta sms-lån och hata sig själva i tron om att det är att lyckas och att vara lycklig. Fattar ni känslorubbningen där?

  ”Ät 8:16-dieten, ät 5:2-dieten, kör på lchf – inga kolhydrater är bra kolhydrater! Ät lchf, 5:2 och 8:16 för garanterade resultat. SÅHÄR BLEV JENNY AV MED SIN MUFFINMAGE! GÅ NER ÅTTA KILO PÅ EN HALVTIMME MED NYA SUPERDIETEN! Botox 25% rabatt! Fillers, läppar, kråksparkar nasionabla veck NU ENDAST 1000 KRONOR HOS NÅGON SOM EJ VET VAD DEN HÅLLER PÅ MED! Juicefasta! Detoxa din kropp för endast 599 kronor HELT UTAN VETENSKAPLIGA STUDIER PÅ ATT DET ENS FUNGERAR. Ät vitaminer! Mineraler! Du bor i ett industriland och ingen har i regel brist på något i det här landet men för 299 i månaden är du garanterad ett vitaminöverskott! Obs!!!! Var smal överallt utom tits and ass!!! ”

  Kan media och alla stackars influensers börja ta något jävla ansvar? Jävla SKÄMTLAND OCH SKÄMTSAMHÄLLE. Folk SVÄLTER på andra sidan jorden, de DÖR av hunger och i det här landet ska man gå hungrig med ett fullt kylskåp. Jag är så trött på viktresor. Vi har sett era jävla viktresor. En miljon olika viktresor. Asfint och bra för dig, men håll käften så folk (INKLUSIVE MIG SJÄLV SOM VARIT BESATT AV ATT VARA PERFEKT HELA MITT 27ÅRIGA LIV OCH ÄR DET FORTFARANDE) kan göra något VETTIGT MED SIN TID.

  Aldrig använt så mycket versaler tror jag. Sorry för rant. Menar säkert inte allt. Kanske.

  Hejdå.

   STOR TUMME UPP OCH TACK FÖR ATT DU ORKADE RANTA.

    VARSÅGOD. HOPPAS DU INTE FICK ONT I DINA INTERNETÖRON

   Stäng av, du behöver inte sociala medier, internet osv. Minska på det tills du känner dig starkare

    Äh. Jag är nog så frisk jag någonsin lär bli faktiskt. Mycket friskare än för tre år sen. Frisk med fillers och gymkort och kläder jag inte använder! Använder knappt sociala medier och försöker undvika ”nyheter” rent generellt. Men tack för omtanke.

     Enligt din första kommentar så är du inte frisk, du verkar bli väldigt påverkad och skriver själv att du fortfarande försöker vara perfekt. Du räknade upp saker som jag inte ens reflekterat över innan jag läste din kommentar. Jag scrollar förbi sånt där. Ser inte hur det skulle kunna gå ihop med att du idag mår bra. Men säger du det så

      Nej, klart jag inte är frisk ju. Jag går i terapi! Och jag skrev ju så frisk jag någonsin lär bli ? läser psykologi och är alldeles för reflekterande och analytisk. Jävligt sämst att hänga med min hjärna en dålig dag. Idag är en sån dag.

       Okej. Mitt råd är ändå att undvika så mycket du kan, ignorera reklamer om bantning och vitaminer och allt vad det är. Ignorera folk som skriver om det, sluta besöka dem helt. Se till att få så få intryck utifrån som möjligt och bara slappna av med din egen kropp. Om du inte jämför dig med andra blir det lättare att må bättre över sig själv. Lycka till!

        ?

   Tack!!

   Ja jag håller med dig Lina men jag tycker även överdriven mat-/snaskkonsumtion är vidrigt med tanke på det du nämnde (typ svält i andra delar av världen), att man ger mängder av socker till sina barn som blir överviktiga och som med största sannolikhet måste leva med detta resten av sina liv (varför inte lika gärna ge dem en cigg direkt??). Ytterst få är naturligt överviktiga, precis som ytterst få inte tål gluten osv osv…

    Och då menar jag såklart inte ett par kilo övervikt utan direkt fetma som man ser hos fler och fler inklusive barn tyvärr

    Alla vet det? Är sjukt. Men alla vet det. Vi läser i Sverige.

    Tror ni alla är smala i länder? Fel.

    Många anser att Sub-Saharas chans till utveckling är leapfrogging, det vill säga man hoppar över vissa utvecklingssteg industrialiserade länder har gått igenom. Till exempel, man har på vissa ställen hoppat över fast telefoni och gått direkt till mobiltelefoni, man har hoppat över ett utvecklat bankkontorssystem till mobile money transfers och gått direkt till off-grid solar systems istället för att först bygga upp ett elnätverk. (Men leapfrogging har såklart sina begränsingar.)

    Men det intressanta är, och som även sker i Asien, är att man även leapfroggar till välfärdssjukdomar och övervikt och att nästan två tredjedelar av världens feta numera befinner sig i fattiga länder.

    I södra Afrika är detta uppenbart, särskilt i Sydafrika, men även i hela SADC-regionen. Vilket i mångt och mycket beror på urbaniseringen, folk flyttar in till städer, äter mer junk food, åker bil överallt eftersom det är förknippat med fattigdom att promenera. Och en pot belly och fett är tecken på välfärd. Samtidigt har man dålig kunskap om vad som är hälsosam mat. Diabetes Typ 2 och högt blodtryck ökar lavinartat (obs att en kompis tillika läkare förklarade för mig att det kan finnas en evolutionär anledning till att så många svarta har högt blodtryck, ungefär på samma sätt som att svarta ofta har sickle cell disease. Har du sickle cell är du mer resistent mot malaria och man tror att högt blodtryck kan innebära en liknande fördel).

    Inse hur denna dubbla börda sätter krokben för fattiga länder att utvecklas. Att behöva tampas med dels fattigdomselaterade folkhälsoproblem och samtidigt västerländska välfärdssjukdomar, när sjukdvårdssystemet främst är uppbyggt för att hantera det förra.

     …i fattiga länder ska det vara.

   +10000 på din kommentar. Exakt så är det.

   Och fan blir inte hela grejen bättre med alla wannabe-hobby- influencers som tar bild på onyttiga maträtter som dom inte ens äter av, bara för att försöka fejka att dom är sunda och har en avslappnad inställning till mat och kropp och ”livet <3” herregud spyr (pun not intended)

    DET ÄR SÅ SJUKT?! Vem beställer pasta för att man är i Italien enbart i syfte att ta en bild med den? Sån jävla waste av bra pasta dessutom? Säkert överdrivet god. Men med tanke på påhittad glutenintolerans kunde hon ej äta den. NOTE TO ALLA ÄTSTÖRDA: När man äter MAT sväller magen ofta pga att magen processerar maten. DU KOMMER EJ DÖ.

   Camcam – snälla ge den här kommentaren ett eget inlägg. SÅ JÄVLA VIKTIGT!

   I det här landet???? Hahaha Du tror att bara Svenskar vill hålla kroppen i trim? I alla länder vill man det, i många andra europeiska länder är det fult att vara tjock och kvinnor och unga män är i princip alltid smala. Kolla bara på Polen, Ukraina, Ryssland, Italien för att nämna några.

   Sen förstår jag inte vad svält har med saken att göra? Ska man skita i allt vara för att man bor i ett tryggt land? Väldigt märkligt sätt att se på livet. Då kan man ju lika gärna ge upp då? Strunta i att hitta ett bra jobb, göra fint hemma, skaffa barn, fixa roliga och minnesvärda fester osv. För nånstans finns det människor som inte kan föra samma sak?!

    Nä. Skrev väl ”bara i privilegierade länder” i första kommentaren. Man får göra vad man vill. Känner ba att vi behöver lite perspektiv på vad som är viktigt för oss på riktigt och vad media/reklamindustri/andwhatever vill indoktrinera oss med. Det var det.

    Vad arg du låter. Var det för att jag internetskrek i min kommentar? Förlåt.

     Lina. Jag har aldrig kommenterat här, bara läst. Du är bara bäst!

      Hallå KajSan! Jag brukar heller aldrig kommentera? Tror det är max tionde gången sen jag började läsa bloggar 2006 och nu har jag flow och kan inte sluta ? Jävla sommarlov. Blir så tydligt att jag inte har något liv när jag är ledig länge?

      Kommentarerna här inne brukar vara kul att läsa. Hoppas du blir uttråkad snart och börjar kommentera oftare! Är ju alltid trevligt att få höra att man är bäst av främmande människor tänker jag?

   AMEN! ???❤

  Är det nån som har koll på vem Annas exman var? Hade gärna velat se en bild på honom.

   Var? Är han död?

    Nej han lever.

  Jag blev så jäkla besviken när jag läste apans första inlägg om viktväktarna? ärligt talat superbesviken. Hon hade för mig, som precis börjat acceptera min överviktiga kropp, blivit en förebild. Baaaam! Det rasade som ett korthus när jag förstod att hon var lika utseendefixerad, lättköpt och skamsen som sin övervikt som alla andra fatshamade tjejer. Följer henne inte längre och tänker inte beställa boken som tänkt.

   Om din kroppsacceptans hänger på vad en bloggare gör eller inte gör, bör du definitivt jobba med dig själv. Inspireras av andra men bli inte beroende av dem.

    Det är väl just vad personen gör, jobbar med sig själv (acceptera sin kropp). Men ibland är det skönt att få ”stöd” och inspiration av andra människor vetu.

     Karin skrev ju att hon precis börjat acceptera sin kropp och att det ”Baaaam!” rasade som ett korthus när hon insåg att Apan är minst lika påverkad av utseendefixeringen. Det tycker jag är mer än att bara inspireras faktiskt.

     Tror det är viktigt att ha lite distans till offentliga förebilder osv. för som sagt man kan ju inspireras av andra men ens styrka att acceptera sin kropp måste trots allt komma inifrån även om det är jävligt svårt.

      Men stön…alltså ja, klart man ska hålla distans osv men samtidigt; driver du ett stort konto likt Apans och ägnat dig åt kroppspositivitet så blir det JÄVLIGT konstigt att plötsligt signa upp dig på bantningsavtal med VV. Är ju helt sjukt och att hon inte själv gör den kopplingen är ju ännu konstigare.
      Men det klart, de betalar väl väldigt bra förståss…

    Hänger inte på vad en bloggare eller instagrammare gör..och är definitivt inte beroende av dem. Men Jag avföljer dem som utger sig för att vara kroppspositiva ena dagen för att sen sälja sig för ett medlemskap i bantningshetsen.

     Det lät som det när du menade att du precis börjat acceptera din kropp men att det föll som ett korthus när du fattade att Apan inte alls är opåverkad av kroppshets. Som om du ser dig själv i henne liksom och att fallet blir extra hårt.

     Angående konton att följa eller inte följa: jag har märkt att de instagrammare som ständigt pratar om kroppsideal och att acceptera sig själva, ”I’m worth this pizza” osv. är mer benägna att svänga i sina åsikter, motsägelsefullt nog… Även om de försvarar kroppar som är överviktiga så är det ändå ett himla tjatande om kropp, kropp, kropp vilket inte jag tycker hjälper så himla mycket faktiskt. Mycket skönare att följa konton av större kvinnor som har andra budskap också, tar upp matlagning, design osv. än bara kroppsbudskap. De nämner ibland något om kroppspositivism men det är inte det enda liksom.

   Kan rekommendera ”Sarah Rae Vargas” och ”LearningToBeFearless” påYouTube, båda kanalerna är dock på engelska. Känns som att ”umgås” med tjejkompisar ? Bra klipp med kroppspositivitet osv. Sedan är det bara att klicka dig vidare på det stora vida nätet, finns SÅ många bra forum och siter där (bl.a.) detta tas upp ? Heja dig och din kropp!!!

   Men låt människan gå ner i vikt, hon måste väl inte lnte leva onyttigt för att du ska må bra. Man kan väl ändra sig och vilja leva ett smalare liv.

    ”leva ett smalare liv”

    *facepalm*

  Pizza. Jag har inget att tillföra.

   Jag tillför gärna lite bea på den du ?

   Jo jag har lite tillägg: surdegsbotten, ruccola, parmesan och prosciutto

  Jag tror såhär; en livsstilsförändring är ingen ”metod”. Man ändrar sin livsstil för att man vill börja tillföra kroppen riktigt näring, ta hand om den. Jag gjorde en sån förändring för 1,5 år sedan. Började träna för att få mer energi och äta mycket bra, tillfredsställande mat. Ingen vikthets. Ingen aning om hur mkt fett jag tappat, men antagligen har jag inte ens gått ner i vikt då jag har mer muskler nu. När kroppen känns frisk och stark, blir vikten väldigt ointressant. Och hälsan kommer på köpet. Tror dock detta är en insikt som måste komma inifrån, inte köpt från viktväktarna.

  Modtest

  Tror inte jag gjort något.

  Folk vill väldigt gärna ha principer i en sån här fråga när det nog är bäst att diskutera fall till fall. Jag gillar Apan och tycker hon får så mkt oförtjänt skit just eftersom hon visar sig sårbar och delar med sig av glädje o sorg. Blir förbannad när folk använder hennes blottande för att trycka till henne. Jag kan bli stärkt av en kvinna som vill något och gör något för att komma dit och ogillat vissas attityd som helst ser att andra människor stannar kvar i sin lilla box (de som inte unnar andra försök till förändring för det gör dem själva osäkra och stressfyllda).

  Anna förespråkat ju inget ohälsosamt ideal snarare har hon gjort himla mycket för kroppspositivismen och hon kan ju inte hjälpa att vår miljö är helt skev så de flesta får en skev matuppfattning. Många av oss kan inte äta intuitivt efter vad kroppen behöver vi har för länge sen muteat dessa signaler och vi kan behöva hjälp av att logga mat för att få i oss alla macros. Jag tycker det är helt ok att Anna gör detta men om Kenza hade börjat hade det varit en annan grej.

  Jag skriver himla mycket om träning på min Instagram och blogg crossfit o thaibox men skulle aldrig posta ngt om vikt eller kalorier utan mitt fokus är just den härliga känslan av att bli stark och ha muskler som fd ätstörd i ett land där kvinnor inte har muskler alls och kvinnor med muskler ses dom ladyboys av många.

   Bra kommentar men jag undrar vilket land du bor i?

    Thailand. Och tack.

  Skrev en lång kommentar om fattiga länders problem med välfärdssjukdomar och hur detta blir en double whammy men den sattes i modd…

  Angående punkt (1) (om att banta på sociala medier).

  Det är lite svårt när det gäller övervikt. Å ena sidan är det sant att utseende- och hälsohetsen ofta stjälper snarare än hjälper de som lider av övervikt. Å andra sidan kan det verkligen röra sig om ett matmissbruk, och för att bli av med ett missbruk så kan man känna att man behöver få prata om sin resa, om orsakerna, om framtidshoppet, att man behöver få diskutera det med andra, att man behöver andras stöd och peppande ord, att man blir hjälpt av att ha förebilder att se upp till.

  Personligen, som överviktig (på väg mot normalvikt), anser jag inte att viktbloggar (eller t.ex. konton på instagram som skriver om vikt) har någon negativ påverkan på mitt liv och humör och på min självkänsla. Det påverkar mig så mycket mer bara att umgås med människor som alltid har varit smala och som pratar om sin träning och kanske lite (enligt dem själva) subtilt frågar om man vill hänga med. Alla små kommentarer och påminnelser från omgivningen, den omedelbara omgivningen, kollegor, vänner och familj, är det som gör ondast för mig. För det är där jag vill kunna slappna av och vara mig själv och inte bara den som gick upp en massa i vikt för 15 år sedan och fortfarande inte har lyckats gå ner. Och så sociala sammanhang där vikt plötsligt blir en grej. Som på riskutbildningen när jag tog körkort och man skulle väga sig för att sedan få veta hur tung man blir i en krock. Det var jobbigt. Så fungerar jag.

  Bantning på sociala medier, biggest loser och liknande, det brukar jag ofta uppleva som hjälpsamt och inspirerande, och det är ingen källa till ångest för mig. Jag skulle snarare säga att det nästan är något jag i viss mån behöver för att lyckas med min egen livsstilsförändring.

  Dock är det viktigt att prata om vikt, idag rör vi oss mindre och mindre och sitter mer still på jobbet, vid dator/tv, mm.
  Övervikt är ett stort hälsoproblem, man måste äta rätt i förhållande till sin motion.
  Lite hull är ingen fara, men när det blir övervikt är det fara för hälsan. Även fler borde prata om faran med att vara för smal/magar.

   Snälla! Vi gör väl inget annat än pratar om vikt och ”hälsa”? Har du missat det?

  Vi har tillgång till så mycket info idag om viktnedgång kaloriberäknade recept, kaloritabeller m. m . tack vare internet, så varför ska man betala pengar till Viktväktarna? Kan folk inte göra nånting själva längre utan att följa nåt slags program? Att äta bara när man är hungrig och sluta innan man är proppmätt tycks vara bortglömt. Jag tänker också på alla scheman för hur man ska springa eller promenera varje vecka som kvällstidningarna så ofta publicerar – så löjligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.