Felicia Book och Love by Lola har en olaglig tävling

Den här gången är det ”Pocket-Boken” som demonstrerar hur man får ha en tävling på sociala medier.
Eller…tävling och tävling…det här är tekniskt sett inte ens en tävling utan en utlottning och för att ha det så krävs det ett särskilt tillstånd från lotteriinspektionen – och det kan man inte få ens om Felicia startade upp ett eget ”farmarlag”. (Hint, hint och skvaller, skvaller… Pocketboken kan starta upp ett ”FARMarlag”. Vilket program tror ni då hon är på väg att spela in? 🙂

Här kan du anmäla olagliga tävlingar till Lotteriinspektionen och här kan du läsa om hur du gör för att hålla en laglig tävling enligt konstens alla regler.
Att anordna ett lotteri utan tillstånd är ett brott och kan leda till böter eller fängelse.

Hur många tävlingar som de facto följer lagen har du sett? 
Vilken influencer och företag har stått bakom tävlingen i så fall?

37 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vilka konstiga kommentarer i både Maggan o My’s kommentarsfält, där även Anna Book blir indragen!?

   Hej du… Det där knepet funkar inte! My har INTE skrivit nåt om Maggan!

    Läs kommentarerern på näst sista inlägget.

     Va? Vadå näst sista inlägg?? Du kan återberätta det här istället eftersom du verkar så angelägen! Vem ids och vill klicka in hos My?!

      Finns återangivet bland Maggans kommentarer (sista inlägget)

     It’s a trap!

   Haha vad är det här för konstig kommentar? Varför vill du ordna klick in på deras bloggar?

    Följer man olika bloggar, så brukar man ju reagera på vissa ” uttalanden”. Då är väl Bloggbevakning rätt ställe att få svar på sina undringar tänker jag./ Fridens ?

     Å hur i hela friden ska nån här ha svaret på dina funderingar? Mitt tips är att du frågar Maggan. Eller My. Eller fan och hans moster. Bara inte oss stackars bloggbevvanläsare. / Peace out

      Fast hon undrade ju bara, hon kan väl få ställa frågan utan att man blir irriterad. Det skrivs ju massa kommentarer hela tiden som inte hör samman med inlägg eller är ”konstiga”.

  På tal om tävlingar.. det är ju vanligt på Instagram att man bla. ska motivera.. vilket är toppen. Men man ska också tagga 3 vänner, är detta korrekt eller hur funkar det?

   Om det är en motivering så är det lagligt från lotteriinspektionen regler, men enligt Facebook får du inte kräva att folk ska tagga andra personer för att få vinna. Facebook äger väl instagram också så samma regler borde gälla där tänker jag, men inte säker 🙂

    Nej jag blev också lite osäker där 🙂 Om det är båda kraven, att man ska motivera OCH tagga vänner vad som gäller då.

  Chiquelle kör som vanligt sin olagliga tävling som de gör varje månad…

  Vad får man för ”straff” mer än ett papper på att man blivit fälld? Det är väl kanske därför folk gång på gång struntar i att märka ut?

   Du om någon vet väl vad som gör att någon skiter fullständigt i lagar ?‍♀️

    Det var inte det hon frågade?

   Och du frågar detta helt seriöst? Det visar bara hur borta du är eller så vill du provocera big time. Herre gud människa – skärp dig!!

    Fast det är en legitim fråga om huruvida straffen som utmäts är tillräckliga för att verka avskräckande? Tydligen är de inte det. Det borde utdömas viten/böter vid felaktiga eller icke-existerande reklammärkningar, kanske samma summa som reklamsamarbetet innebär för influencern i inkomst. Då skulle det ta en sekund så hade det här problemet varit ur världen.

     Du ser inte ironin att ovanstående människa frågar denna fråga?

   Personen som delat tävlingen, och bolaget, kan av Konsumentverket bötfällas. 🙂

  Lotteriinspektionen har ju i princip sagt själva att de inte utreder sådana anmälningar. Så vem orkar ens bry sig? Jag förstår helt och hållet alla företag och influencers.

  ”Vid lotterier på exempelvis Facebook av typen ”gilla, dela” är det ingen deltagare som riskerar att förlora ekonomiskt på att delta, då lotterierna i regel anordnas helt utan insats. Den typen av lotterier är därför i dagsläget inte ett prioriterat område. Vi samlar inkomna tips om otillåtna lotterier på Facebook i ett gemensamt samlingsärende.

  En vanlig missuppfattning är att Lotteriinspektionen har möjlighet att ”stänga ner” ett otillåtet lotteri eller bötfälla en anordnare vilket vi inte kan. Det är bara exempelvis Facebook som, utöver innehavaren av sidan, kan radera ett inlägg eller en sida på Facebook. De åtgärder som Lotteriinspektionen kan vidta är att informera anordnaren av lotteriet om lotterilagens bestämmelser och/eller anmäla det misstänkta brottet till polisen. För att en person eller ett företag ska få ett straff för brott mot lotterilagen krävs det att en domstol dömer personen eller företaget till ansvar för brottet. I fall som bedöms som ringa utdöms inget ansvar för brott.”

   MEN REGLERNA???

  Jag hade samarbete med ett företag som ville att jag skulle ha en tävling via instagram, när jag talade om för dem att det de ville att jag skulle skriva inte följer reglerna riktigt så avbröt de sitt samarbete med mig direkt efter två års ”förhållande”. Detta är ett företag som jag ser hela tiden på de flesta mammors instagramkonton, kvittar om det är 130 följare eller flera tusen.

   Twistshake nappflaskor?

    Japp! Inte så svårt att gissa kanske 😛

  I princip alla gör ju utlottningar på det sättet ?

   Behöver inte betyda att det är rätt för det

  Farmen alltså… nja känns väl sådär lagom intressant att se henne stövla omkring där. Ska Amir vara med i samma tro? Han skriver visserligen att han ska utomlands och spela in (Robinson?), men det kan ju vara en avledande manöver och helt enkelt gälla farmen.

  Frågan är ju hur kameramannen på Farmen ska lösa det med alla filter….

   VA? Du skojar?!

    I R O N I – F L A G G A ??

  Trendenser.se är super duktig på det där med tävlingar och gör allt rätt enligt konstens alla regler. Tävlingarna sker mest i samband med diverse inredningsföretag och tillverkare.

   Kontot @inredningsdesign är också duktig på seriösa tävlingar och samarbeten. Det är kul med större konton som känns genuina!

  Vem faaaaan bryr sig.. lägg din energi på vettigare saker

   Hej Anna ??????❤?????

  Makeup store i Eskilstuna har ganska ofta tävlingar där man kan vinna en sminkkurs där man ska motivera varför samt gilla deras sida. Vad jag förstått är det okej enligt lotteriinspektionen.
  Vann själv en av deras tävlingar i våras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.