Amir ställer frågor om samarbeten inför valet


Bildkälla.

Amir har kontaktats av Socialdemokraterna som vill samarbeta med honom inför valet utan att ens veta om han sympatiserar med deras politik, och med tanke på det som jag skrev om HÄR så behöver han inte markera några inlägg alls som reklam/samarbete – även om han får betalt för att skriva dem.
Sponsrade inlägg för politiska åsikter behöver nämligen inte reklammarkeras alls.

Han ställer några frågor till sin följare som jag tycker är riktigt intressanta och skulle kunna appliceras på i princip alla influencers som väljer att göra reklam för politiska partier.
Hur skulle ni svara på dem?
Jag skriver ut dem här för att alla enklare ska kunna läsa dem.

  1. Jag har inte bestämt vad jag ska rösta på, är det moraliskt fel att då samarbeta med Socialdemokraterna när jag inte vet ifall det är de som kommer få min röst?
  2. Kommer jag kunna garantera att åsikterna jag lyfter är mina egna, eller skulle ett politiskt samarbete(betalt) innebära att ni tappade förtroende för mig?
  3. Samarbetade partier med influencers inför förra valet? Sköttes det snyggt? Var det ”bra” samarbeten eller köpta åsikter?

Svaret på fråga 3 skulle jag spontant säga är ”nej” på, men de andra frågorna får ni gärna svara på.
Hur ställer ni er till influenciska samarbeten för politiska åsikter och partier och skulle ni se olika på olika samarbeten beroende på vilken influencer som gjorde det och vilket parti samarbetet gäller?

69 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Att få fel parti i toppen har ju betydligt mer förödande konsekvenser än ett dåligt läppstiftsköp. Samarbeten med partier = bra? Nej.

    Klart han inte kan samarbeta med sossarna om han inte vet om han kommer rösta på dem.

      Eftersom det inte behövs reklammarkeras slår jag vad om att han redan fått betalt för det här inlägget ??? nån annan?

    Eftersom han själv inte vet vilka han ska rösta på känns det ju inte som ett bra samarbete att göra. Är själv kluven till influencers som gör reklam för visst parti. Dels tycker jag inte att politik och påverkan för visst parti hör hemma i den världen, men samtidigt är det viktigt att öka intresset hos yngre och få dem att gå och rösta. Så det är ju positivt. Men att samarbeta med ett parti man inte säkert står bakom blir bara fel.

      Håller med. Och tänker att om man är en influencer med samhällsengagemang så kan man lyfta frågan om valet, vikten av att använda sina röst, uppmuntra följare ta hjälp av valkompasser mm för att på så sätt påverka på ett positivt sätt. Tycker att det är över gränsen med betalda samarbeten för att framföra stöd för enskilda partier, från båda håll. Blir negativt inställd till både partiet och influencern (somnat i det här fallet iofs inte ens känner till).

        Jag tänker att partier borde tänk lite mer som Daniel Wellington, tänk så mycket röster de skulle få! Dags att politikerna ger sig in i influencer marketing!

    Nej nej nej.
    Inte köpa någons ”åsikter” och sprida i sociala medier ?

    Intressant marknad att influencers nu alltså kan ”köpas” att göra reklam för ett politiskt parti…… Moraliskt bottennapp såvida inte influencern brinner för och är politiskt engagerad i ett visst parti. Att BB var aktiv Moderat i sin ungdom vet vi ju alla men inte tror jag att hon tjänade något på att berätta det för sina följare. Jag tror inte heller att Annie Lööf betalar arvode för att bli omnämnd i hennes blogg. Men vem vet……..

    Min första tanke är herregud, varför vill man att nån som Amir ska fronta nåt övht…? När var han nånsin relevant nog?

      Men precis, vill man som politiskt parti förknippas med honom?

        De tyckte väl det var ”häftigt” att han röt till ang SD. Sen kan man ju fråga sig vad i övrigt som fick just S att kontakta honom. Så lol på att S bara chansar på en random influencer.

    Absolut INTE göra samarbeten med partier vars åsikter man inte delar! Där tycker jag gränsen går för hur läsare/följare ska manipuleras.
    Oroväckande och upprörande att ett parti tar kontakt med en person för samarbete utan att veta vad hen röstar på.

    Jag tappar respekten totalt för partier som gör såhär!

      Alla partier då?

      Eller hur! Varför vilja samarbeta med någon som inte sagt sig vara socialdemokrat? Bara att han lade ut det där inlägget borde få dem att dra tillbaka förfrågan.

    Märkligt att samarbeta med ett parti man inte vet om man ska rösta på. Det har ju noll trovärdighet, ”det här partiet är jättebra för att… men själv tycker jag egentligen att….”. Jag tycker egentligen att detta är ett osmakligt sätt att försöka fiska röster, särskilt eftersom man inte ens vet om det bara är betald reklam. Det är en annan sak om man pratar för ett parti man verkligen tror på, men att få betalt för det och inte ens behöva redogöra för det…. nej, gillar inte.

    Finns säkert en och annan pennigakåt influenser som kan köpas. Tycker att man tar lätt på demokratin.

    INGEN influencer ska pyssla med politik. Framförallt då de flesta (influencers) är av åsikten att man ska döda alla som sympatiserar med SD, utan att berätta vad det är i deras partiprogrammet som får en bloggare att känna så starkt…

    Den dag någon av dessa, lätt världsfrånvända, bloggare och inflytare, faktiskt inte prioriterar klick och att lägga ut det senaste sponsrade ”inköpet” från något företag, så har de fortsatt en uppförsbacke att kämpa med innan de känns som det minsta trovärdiga.

    Ja, berätta varför ni tycker som ni gör, lyft sakfrågan och innehållet i ett partis valprogram, säg inte att meningsmotståndare är mindre begåvade. OCH, kanske, ha ett jobb ett par veckor där ni kan relatera till hur verkligheten faktiskt är.
    Kunskap är makt, skaffa makten, DÅ är det mer intressant, även för bloggosfären.

      Håller helt med! Orkar inte folk som inte kan argumentera för sina åsikter och visa till fakta (partiprogram i denna frågan).

    Fast jag har för mig att moderaterna köpte Tunis, Forni och Hibbs via Miss Inga valet 2010. Det skulle ha varit konstigt om de inte fortsatt med den taktiken då de ändå vann valet?

      Japp, jag skulle örecis skriva ddt. De fortsatte sitt samarbete med Forni inför 2014-valet också.

    Jo, det gjordes visst samarbeten mellan partier och influensers i tidigare val. Men då gällde det ett parti, och de vi nu kallar för influensers kallades då fortfarande enbart för bloggare. Kan på rak arm minnas samarbeten mellan Moderaterna och BB samt Forni, bland annat. Är 100% på att de var fler än så.

    Att han ens ÖVERVÄGER ett samarbete med ett parti han inte tänkt rösta på = sympatiserar med är väl bortom allt förnuft och anständighet??!! För bövelen!

    Vet någon eller du camcam varför sidan hänger sig när det är många kommentarer? Brukar läsa öppet spår inläggen på morgonen men efter typ 200 kommentarer så hänger sig sidan och det går inte att läsa fler ?

      Tror det är reklamerna som vägrar laddas mellan kommentarerna och då stannar allt. Har haft samma problem så undviker öppet spår nuförtiden.

    Men att Ken Ring talar på 1a maj, eller att BB lyfter Moderaterna gör ju inte det mindre ”fel”. Snarare så tycker man att det kan vara en fingervisning för partierna att de ska synas mer i sociala medier (känns lite oodernt iofs) Ett exempel är ju Trump, som använder ”twitter” som en valplattform och dessutom får genomslag för det han skriver. Om ett parti vill kommunicera via nätet och nå sina väljare så måste de göra det själva, och bli intressanta nog för att få följare ska vilja att följa dom, re-tweeta och även bli citerade (i bloggar..)

    ursäkta med varför sitter natacha peyres babydaddy och röker weed i en bil medans han filmar sig själv och skriker lite åt poliser och lägger ut det på instastory hahahahahah?

      Skulle tro att knarkandet och beteendet är kopplade till varandra.

        Fast de substanserna ändrar inte ens beteende så. Antagligen är han bara så korkad

      Var första gången jag gick in på hans Instagram men verkar som han blir eskorterad av polisen någonstans?

    Brukar inte vara rädd för åska men hela natten var det precis ovanför mej. Vilken åska och regn . Synd att jag inte vågade gå upp och kolla.

      Bra att du pratar om det.

        ?

        Aldrig förstått varför vissa människor bara MÅSTE vara dryga

    Har ingen aning om vem Amir är men vet man inte vem man ska rösta på behöver man kanske inte ”samarbeta” med någon…?

    Frågorna Amir ställer i det här fallet är ju vettiga men endel annat han sagt/skrivit tycker jag har varit ogenomtänkt och snudd på trångsynt/obildat. Jag har redan svårt att välja vilket parti jag ska rösta på men nu tänker jag iallafall inte rösta på dem. Inte för att jag tycker illa om Amir. Utan för att det är viktigt att ett parti som vill driva Sverige och värna om dess befolkning ska vara seriösa och mål, att be någon som inte uttryckt själv att den är sosse att agera reklampelare är rätt oseriöst.

    Om ett parti ska använda sig av en influencer ska det kännas trovärdigt. Ex om Therese Lindgren skulle göra reklam för ett parti med starka djurrättsfrågor.

      Intressant ändå att Amir här då ändå influerar genom att folk reagerar med att säga att de inte tänker rösta på ett parti som använder sig av en sådan strategi.
      Vad vet vi egentligen om det här samarbetet? Vad exakt är det Amir har ombetts att göra eller skriva?

      Mitt intryck är att Amir inte riktigt vet det själv med tanke på att han ställer frågan om det skulle vara hans egna åsikter som lyftes. Innan vi vet mer om vad Socialdemokraterna faktiskt ville med samarbetet så tror jag att det är bra att inte dra förhastade slutsatser i förhållande till hur man skall rösta.

      Kom och tänka på när Therese Lindgren träffade Annie Lööf i en vlogg. Det var inget samarbete. Men det märks ju att flera partier försöker få inflytande via podcast och youtube.

    Svarar du nej på alla frågor i fråga tre? Det går ju inte ihop?

    Idioti. Rakt igenom. Har vi verkligen sjunkit så lågt att vi nu anser det rimligt att köpa människors politiska ståndpunkt och sälja ut demokratin? Hujedamig.

      Men eller hur. Bra att veta hur Socialdemokraterna går till väga såhär innan valet iaf.

      Iofs hade de aldrig fått min röst men ändå…

        ALLA partier gör såhär, tro mig. Och det här valet är inte första (eller sista) gången heller. Om du tror nåt annat är du bra naiv…

      Köpa människors politiska ståndpunkt? Sälja ut demokratin? Partier har gjort reklam i alla tider och på de sätt där de når ut bäst. Idag är det via influencers.

      Vår demokrati är inte utsåld.

    Förra valet fannsdet visst partier som samarbetade med influencers dock de lite mindre. Jag hade själv en blogg och gjorde ett samarbete med ett parti som gick ut på att uppmana utlandssvenskar att rösta och inte hade något med partiet att göra. Jag skrev ut att det var ett samarbete med partiet men utöver det nämndes de inte.

      Även Moderaterna hade betalda samarbeten så detr inte bara de mindre partierna.

        Hon menar nog de mindre bloggarna skulle jag gissa 🙂

    Nej, nej , nej. Såna samarbeten, om de inte v et vad de ska rösta på, är ju mer fejk än deras normala samarbeten. Men å andra sida, de som lyssnar och tar intryck av ingluencers får nog inte rösra än.

    Gillar att han är ärlig om detta till skillnad från Bianca som är köpt och inte alls genuin som förr.

    Är man politiskt intresserad och lobbar för ett parti som man verkligen tror på och röstar på, så tycker jag att ett samarbete med det partiet i fråga i syfte att vinna väljare, är helt rimligt. Men bara i ett sådant scenario, annars är det helt uppåt väggarna.

    Hans magkänsla verkar ju säga att det är fel – så varför överväger han ens?

    Tycker att politiker ska sköta sådant själv. Känns som en desperat åtgärd för röstfiske. Utnyttja ungdomar som inte har tillräcklig kunskap låter sunkigt.

      Speciellt sossarna som gör allt de kan för att rädda sig.

    Nä, man bör stå för det man gör ”reklam” för.

    Haha men va? ”jag vet inte vad jag ska rösta på”
    ”är det en bra idé? Vad tycker ni?”

    Om man själv inte kan besluta om det är en bra idé att hylla ett parti man själv (kanske) inte ens ska rösta på, så är väl snarare frågan om man borde få rösta alls.

    Han har just gjort (dålig!!!) reklam för S. Så mission completed.

    Tycker det är jättemånga som verkar samarbeta med partier. Det partiet som jag upplever har flest samarbeten är Centerpartiet. De verkar köra hårt på sociala medier då de, förutom samarbeten, även har små kommun och regionpolitiker som startar upp konton för att värva både person- och partiröster.

    Galet att de kan få betalt för fejkade åsikter. Märkligt att köpta inlägg inte behöver reklammärkas, det är ju ändå sponsrat. Vart är världen på väg….

    Omoraliskt, känns som man redan nu kan lista ut vilka bloggare/influencers som kommer skriva mycket om partier och politik… Money talks.

    Vet inte om någon annan lyft detta (min mobil hoppar så mkt när jag läser kommentarerna så orkade inte bråka med teknologin) men jag är lite kluven i hur jag ställer mig till det hela men tänker lite så här:

    Man kan väl som influencer säga ja till ett parti politiskt samarbete om man får bibehålla sin integritet. Dvs. Ja, man behöver inte hålla med om allt (eller något) som partiet står för men man kan öppna upp för diskussion genom att lyfta fram frågor och synpunkter. Typ säg att Amir tar samarbetet, han skriver ett eller fler inlägg där han lyfter vilka punkter han tycker är bra vs vilka han tycker är dåliga. Hur ser han på hur landet styrts och lagändringar etc som hänt under sossarnas senaste mandat?

    Dom diskussioner som kan uppstå bland hans följare kan potentiellt bidra till en ganska hälsosam politisk uppvakning hos dom som kanske ”inte känner sig så insatta” tex.

    Eller om någon väljer att samarbeta med SD… och lyfter frågor som ”vad är det SD står för som lockar de väljare som inte anser sig vara rasister men fortfarande väljer att rösta på dom”. För tro det eller ej, många rationaliserar sin röst på SD med ”ja men dom sätter äldrevård i fokus också. Jag röstar inte på dom för att dom är rasister utan för pensionärerna” typ.

    Jag tror att om influensers sköter sig snyggt och ser till att arbeta för att bibehålla sin integritet och ser samarbetet som ett sätt att göra en typ av samhällstjänst så finns chansen att det blir lyckat. Att man är mer analytisk och distanserar sig från det känslomässiga eller att bara se det som ytterligare en inkomst.

    En fråga från en okunning. Vem står för betalning av partiers ”marknadsföring”?

      Skattebetalarna. De får partistöd från vår skatt.

    Tycker det är skitbra av Amir att berätta öppet om detta(att partier reachar ut till influencers) samt dela med sej av sina reflektioner!

    Jag tror inte en sekund på att han har fått samarbeteserbjudande från socialdemokraterna. Inte en sekund. Margaux och Daniel Redgert pratade om det här i sin podcast och ingen av dem (eller någon de kände) hade fått erbjudande om samarbeten, så jag har väääldigt svårt att tro att Amir, som ju är rätt liten och rätt… oberäknelig, har fått det.

    Han vill bara kunna skriva senare att han har funderat på det och kommit fram till att han inte vill göra något han inte står för till 100%, så att han kan få en massa ”guud vad bra gjort, du är så ärlig” från sina följare. Väldigt genomskinligt.

      Vad pinsamt om Socialdemokraterna skulle bevisa att han ljuger.

      Hahaha tror samma ??

    Jag ställer mig väldigt tveksam till samarbeten mellan politiker och influencers. Man kan ju tycka att det är bra om det ökar valdeltagandet hos unga. Men forskning visar att främst unga dras till extrema partier. En stor anledning till högerextremismens spridning är just internet och sociala medier. I Sverige har antalet unga som antingen är radikalhöger eller radikalvänster tredubblats de senaste två decennierna. Om influencers började göra samarbeten med partier tror jag det kan förvärra dom problemen. Tycker det är bättre om skolan lär unga vikten av att leva i en demokrati och rösta, läsa partiprogram etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.