Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts…

692 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Go kväll på er alla ?

      Detsamma?

      Gokväll på alla. Idag förvånad att Toftby ber alla rösta på henne på Aldibris- hon vill vara nummer 1? Vem är det? Jo, alla vårans författare Jonas Gardell??

        Verkliga förebilder för oss-90. Kolla Lill-Babs, slut med löshår, lösbröst, fillers o botox, o ”sco” sig på sina läsare? Absolut ”Upprop” , Bli naturlig- vägra finansiera-

          Lite för många glas ur boxen i kväll?

            Kanske fått full pott på Fredagspodden-Bingot!?

    Karin Svensson Smith (MP) krävde idag att kommuner får rätt att ta ut skatt för alla som parkerar vid köpcenter utanför stadskärnorna. Miljöpartiet föreslår att folk använder lådcykel i stället för bil när de storhandlar.

    Nu visar det sig att hennes familjebil är en 25 år gammal miljöbov.

      Innanför stadskärnorna vore mer lämpligt

      Jag bara garvade åt det förslaget. Då skulle jag behöva cykla med lådcykel i 4.5 mil på en 100 väg utan vägren enkel väg för att ta mig till närmaste stormarknad och sen trampa tillbaka samma väg med 6 tunga matkassar. Motion skulle jag ju få iaf… ?

        japp, det är bara att hoppa upp på järngeten och börja trampa 😉

        L8 Och det innan redan innan problem med snön. ??

        Men en sjukt stor andel av bilresorna är ju jättekorta. jag tror det är 80 % av bilresorna i städer som är kortare än 3 km ellerr något liknande? Vi är massor av människor som lätt skulle kunna storhandla med lådcykel (jag skulle, tar bilen pga lat/ vana, fast det inte ens är en km till närmsta stora butik) , så kan alla ni som inte alls kan det gott ta bilen, tänker jag 🙂

        Problemet är väl bara hur man ska utforma politiska styrmedel som träffar rätt, alltså den stora gruppen som faktiskt gör massa onödiga bilresor som kunnat ersättas med kollekivtrafik/ cykel (typ jag då alltså).

          Trots storstad har folk sällan nära till stormarknader. Jag bor i utkanten på en mellanstor stad och har 4,3 km med cykel till en Ica Maxi. Det är bara en liten klick som har enkelt cykelavstånd till en stormarknad här. Dessutom är svenska kommuner urusla på att underhålla cykelvägar vintertid. Vem cyklar 3 km i snöslask om de kan ta bilen för att storhandla?

            Men att många har långt till stormarkanden förklarar ju forfarande inte att 80 % av resorna eller vad det nu var är under 3 km? De allra flesta resorna är forfarande korta, och en stor del av dem antagligen onödiga. Men om du bor så att det bara är en liten klick som har nära till affären så är det ju inte du och dina grannar som står för dessa onödiga resor, utan då borde ni hamna utanför den statistiken.

            JAtt bygga bra för cyklar (i större städer) är det mest effektiva sättet att minska bilåkandet! Inklusive vinterväghållning av cykelvägar.

          Problemet är väl att i många mindre städer är kollektivtrafiken bristfällig och man är tvungen att köra bil till jobbet. När jag fick mitt nuvarande jobb blev jag tvungen att också köpa bil då det är 12 km bort och det inte går några bussar. Ja, visst hade jag kunnat cykla året om men näe det skulle bli alldeles för jobbigt, och även farligt på vintern. Hade jobbet varit mindre än 3 km bort hade jag antagligen inte köpt bil. Jag ville verkligen inte köpa en bil men jag insåg att ska jag bo kvar i min stad så måste jag. Blev en liten miljöklassad bil dock 🙂

            Köp elcykel! Cyklat året runt i tre år. Vinter är inga större problem om man kör dubbat. Går att klä sig ordentligt utan att bli svettig

            Klart du ska ta bilen när det är 12 km och inga bussar, men väldigt stor del av bilresorna är just korta och hade gått att ersätta med cykel och det är de bilresorna som i första hand borde upphöra, inte dina!

          Kör bil ca 1 gång/vecka och det är till maxi. Låt mig göra det god damn it miljöpartiet!!

        Samma här, plus 5-6 månader av 2m snö och minst 20 minus… skitbra med lådcykel då…?

          Bor norr om Sverige, snön kan komma i oktober och ligga ut april, cyklar överallt året runt: lämnar/hämtar barn, handlar och till jobbet. Det finns dubbdäck till cykel!

            Fan vad trött jag e på er bilhatare ?

              Fast man kan både cykelpendla året runt och ha bil. Det som är synd att det ska vara antingen eller. Kör själv alldeles för många korta resor för att handla även om jag cyklar väldigt mycket också.

        Haha samma här! ?

      De har nog gjort sitt i Riksdagen ?

      Jag tänker så här.
      Visst, jag värnar om miljön och gör så gott jag kan. Jag arbetar heltid och betalar hutlöst mkt i skatt både från lönen, sen vägskatt, tullavgift varje jävla dag in till Stockholm och skatt på drivmedel. Sen betalar jag moms på precis allt jag köper. Helt jävla orimligt vad mkt av min lön som går åt i skatt.

      Så låt mig då ta bilen till jobbet och affärern utan att straffas för det. Kan jag inte få leva lite bekvämt? Ska jag cykla fem mil till jobbet längs motorvägen för att känna att jag gör rätt för mig? Varför ska Sverige alltid ligga i framkant på precis allt? Varför kan inte delar av den skatten vi redan betalar gå till miljöarbete?
      Det vi gör för miljön äts ändå upp av andra, enormt stora länder, som släpper ut extrema mängder med gifter.

      Jag är trött på att arbeta och ändå bli snuvad på så mycket av min lön samtidigt som jag ska bestraffad med högre avgifter på allt mer.

        Att betala skatt är inte synonymt med att värna om miljön?
        Jordklotet håller på att dö, naturkatastroferna kommer bara att fortsätta så det kanske faktiskt är dags att faktiskt vakna! Försök att göra det du kan, att betala skatt är inte att kompensera för miljöns skull. Ett slag i ansiktet mot alla som kämpar hårt för att rädda vår planet när du tycker att du har rätt att förstöra något som inte är ditt för att du betalar skatt.

          Jordklotet håller på att dö? Nejdå det gör det inte, det kommer bara ändras och se annorlunda ut mot vad vi vet om. Vill vi verkligen värna om miljön så kan bi börja med att sluta föröka oss i den takt vi gör nu. Människan är det absolut största hotet mor jordklotet även om vi så bara äter bönor och majs.
          Allt människan gör är enbart slitage på jorden, allt!

        Väldigt lätt för dig att säga ”kan inte jag få leva bekvämt” säg samma sak till de som dör eller får enorma konsekvenser av bränder, översvämningar osv. Så mycket har satsas på kommmunaltrafiken med syfte att kunna leva bekvämt men rimligare.

          Bara jag som reagerar mer på att detta kommer från överbetald politiker från en parti vars medlem åker flyg mellan städer och vägrar sluta äta kött (STÖRRE MILJÖBOVAR)
          Än förslaget?

          Jag, småbarnsmamma, 9-18 arbetare, ska alltså addera LÅDCYKEL till en redan jobbig storhandling och vardag.
          Jag kmr då aldrig införskaffa en lådcykel.
          Det kommer istället resultera i att jag gör all min handling på
          Ica. Och det kommer bli betydligt mycket dyrare för mig och handla dagvis (tack så mycket!) vilket kommer
          Påverka min ekonomi (tack) och
          Med det mina barns livskvalité (tack) m.m
          Så en röst för detta är inte en röst för den Milla
          Människan. Hur kan ni tänka er göra
          Detta…

          … medan dem dirigerar från bekvämligheten?:)
          Hatar politiker och politik.

      Fast det visste ni väl? Att politikerna inte lever efter vad de vill att vi ska göra.

    Äsch… jag vet inte…?‍♀️

    Ni rökare som kastar fimpen på marken, gör ni likadant med annat skräp?

      Förut i min ungdom kastade jag fimpar hur som helst, men skulle aldrig ens spotta ut ett tuggummi då. Nu kastar jag inga fimpar heller. Ser för jävligt ut, både när man gör det, och när man tittar på alla fimpar överallt. Det skär i mig.

        ?

          ? tack

      Fyfan för sådana människor! Jag går alltid med min fimp hur länge som helst tills jag hittar en papperskorg. Knappast en tung grej att bära på, vad kan den väga liksom? Ett par gram? Ska man vara ofräsch och röka behöver man fan inte göra det värre genom att vara ett äckel som skräpar ner också. Blir så arg när jag ser det.

      Till alla som skräpar ner: vad fan är ert problem? Väx upp.

        Har faktiskt inte reflekterat över det så mycket.. oftast slänger jag i papperskorgen men ska definitivt bli bättre på det .. tack för påminnelsen ?

        Eller så lägger man ner den i paketet igen och slänger den i en avsedd kopp för i soptunnan ska de inte ligga i.

      Jag bor granne med rökare och deras fimpar blåser alltid upp på min garageuppfart. Ser ut som skit där trots att jag sagt till hundra gånger om att kasta fimparna i soporna! Men nej, det är bättre tydligen att slänga dem på gatan så de ligger överallt sen på grannars tomter ?

        Men usch! Finns det någon du kan klaga till? När du sagt till dom och dom inte lyssnar liksom..

          Njae vi bor i villa. Så det borde vara kommunen eller typ polisen för nerskräpning men deras resurser måste nog läggas på annat än min grannsämja ? (Känns skitfånigt att vara gnälltant men det är så störigt)

            Säg till dem! Jag insåg inte att mkt aska landade hos grannen förrän hon sa till, på ett trevligt och konstruktivt sätt.

              Se ovan ☝?

        Samla fimpar och lägg i deras brevlådor.

        Mvh

        Surkärring ?

          Där sa du nåt! Åååh *Gnuggar mina händer och smider planer* ?

      Nix, slänger bara sånt som du kan bränna dig på.
      Vad vill du ha ut av din fråga? 95% svarar gissningsvis nej och jag gissar att ditt resonemang är att inget ska slängas på marken, vilket i sak är korrekt.
      Lovar att tänka mig för i fortsättningen. Jag slarvar även med mitt snus och där är det betydligt enklare att hitta deponeringsalternativ.

      Många som slänger skit runt omkring sig, behöver inte vara rökare. Om alla hjälptes åt skulle vi har rent och fint.

    Vad kommer ni rösta på?

      KD. Älskar Ebba Busch Thor.

        Hur kan man gilla henne?!?

          Hur kan man ogilla henne?

            Hon vill ha ett land byggt på relihion och värderingar a la 50 tal. På riktigt, vad finns det att gilla?

              De kristna värderingar hon pratar om betyder inte att samhället ska styras av religion. Kristna värderingar betyder medmänsklighet och alla människors lika värde. Jag vet inte om du levt under en sten sedan 50-talet men även de kristna värderingarna har ändrats väldigt mycket sedan dess. Läs KDs partiprogram.

        Samma här!

        Gillar Ebba som person, men inte KD

        Ogillar Ebba starkt efter ett uttalande där hon sa att alla har ju samma möjlighet att bli t.ex. advokat och tjäna bra pengar. För det första, nej. Alla har inte samma möjlighet. För det andra skulle Sverige stanna utan undersköterskor, busschaufförer, rörmokare och så vidare.

          Fast jo! Alla har ju samma möjlighet att bli advokad. Sen att inte alla har förutsättningarna för det är en annan sak.

            Fast om man hellre vill bli en tomat då?

              Förlåt menar givetvis advokat. PS. Det heter avokado och inte advokad.

                P.s ÅH TACK ❤️❤️❤️❤️❤️ jag visste inte det, levt hela livet i en lögn känner jag nu smarta lilla F.

                  Vad skönt att jag upplyst dig! Och vad duktig du är på härskartekniker ?

            Jag tycker förutsättningar och möjligheter går lite hand i hand. Kontentan av det Ebba påstod stämmer oavsett inte.

              På vilket sätt menar du att det inte stämmer?

          Efter hennes uttalande att folk som jobbar på avdelningar där de kan neka att utföra något sprack det så hårt på mig. Hon menade att en sjuksköterska ska kunna neka att göra en abort. Då har de inte på det stället att göra.

        En religiös person som ljuger, hon låtsades på gårdagens utfrågning att hon inte visste att 10 000 vårdplatser försvunnit under Alliansens 8 år. Hur påläst och förberedd är man då att leda Sverige, det måste svidit att hon sagt att under de rödgrönas regering bara försvunnit 500 platser.

        Pinsamt är bara förnamnet!

          Jag menar att hon sagt att det har varit en katastrof under de rödgrönas tid, när bara 500 platser försvunnit.

          Länk?

            Kolla på SVT där dom hade utfrågning med henne, det kablades ut flera gånger på nyhetsmorgon också. Det skrevs om det även på Aftonbladet och expressen.

              Tack!

              Take News eller? Sjukt att du vet att det har synts på alla dessa platser utan att kunna dela med dig av en enda länk ??‍♀️

            @ lite från utfrågningen!

            viktigaste frågor. Äldreomsorgen och antalet platser på äldreboenden.

            Först formulerade hon stenhård kritik för att 500 platser försvunnit från äldreboenden under åren med rödgrön regering. Då frågade programledarna om hon vet hur många platser som försvann under alliansregeringen, där KD ingick. Det visste hon inte. Svaret är närmare 10 000. Ett starkt TV-ögonblick, som med rätta blivit viralt. Kolla själv.

              Blir till att kolla på utfrågningen till frukosten ?

      Fi

        ALDRIG I LIVET!

          Jorå, det ska jag rösta på

        Jag med, både riks och i kommunen (de ställer inte upp i regionen här).

      Blankt.

        Varför då rösta öht?

          En blank röst är ju ett sätt att få sin åsikt hörd också. Man visar att man inte gillar något av partierna, och ens rösträtt ska man vara tacksam för och utnyttja istället för att inte rösta alls.

            Exakt så! Får ofta höra det där trötta argumentet om att jag lika gärna kan ge fan i att rösta isf för det blir samma sak.

            Endast vi blankröstare fattar att det är ett statement. Vi finns i statistiken med vårt val. Soffliggarna är en potentiellt förlorad röst för partierna.
            Inte vi inte; kamma till er, ge oss vettiga värderingar och bra förslag så lovar vi att fundera på saken till år 2022. Att vi sen är klokare, snyggare och mer ödmjuka är bara att tacka för! ?

              Det må vara ett ”statement” men det är också att öka chansen att ge nazipartier som SD makten. Struntar man fullständigt i sina demokratiska rättigheter (och att bevara dem) är det absolut ett ypperligt tillfälle att rösta blankt, bra tänkt.. verkligen.

                Jag antar att du syftar på risken och inte ”chansen”.
                F.ö så haltar ditt resonemang om demokratiska rättigheter rejält.
                ”Nazipartier”? Ge dig.

          För att vi vill ha kvar rästrätt i Sverige och då krävs det engagemang och att folk röstar

            Rösträtt skulle det stå såklart

          Att rösta blankt är att visa missnöje

        #ingenröstärenröstpåSD

          Nej?

          Nej. En blank röst förändrar inte resultatet

          Att rösta blankt är det klokaste man kan göra… Det finns inget lämpligt parti att rösta på.
          Moderaterna bryr sig bara om att de med pengar ska förbli de med pengar. Sossarna ljuger och vänder kappen efter vinden. Miljöpartiet består av entitled bratz som leker miljö medan de äter kött flyger överallt kör ej miljövänliga bilar och applicerar noll av deras värderingar på sig själva Kristdemokraterna är konservativa och opålitliga vänster är sveriges svar på YAKUZA. It’s a Mob.
          SD är som ett moppegäng från en liten stad (hur kan dem ens tas på allvar) som haft tur och få komma och leka i storstaden för att dem andra fegisarna i rikstan inte vågade! Centerpartiet… WHO are they? What do they even do?

          Och Liberalerna är de minst liberala… dem vill inte ens legalisera cannabis.

          Och ni som säger att rösta blankt är att rösten på SD……… att rösta på något bara för att sympatisera med vänsterpropaganda är inte en ärlig röst… rösta blankt och sluta vara sheeps.
          Alt rösta på ett HELT random parti som typ piratpartiet. Bara för att inte rösta på dem inkompenta idioterna vi har idag!!!!!!

            Fine att man inte gillar något av riksdagspartierna. Men då kan man alltid rösta på ett av alla mindre partier.

      Moderaterna

        Moderaterna = endast pengar. Pengar, pengar… Noll solidaritet.

          Inte sant. Läs på!

      FI

        Deras politik är fin på pappret, men katastrof i verkligheten

      Vet ej ännu och börjar få lite ångest över det.

        Marlene: om du vill motverka SD, försök ta reda på om det finns något parti som kan tänkas ingå i både vänster-och-höger-regering. Tror det kommer sånt utspel från antingen C eller L innan valdagen!

      MP

        Jag med!

      S

        Varför s? Det börjar låta mer och mer som höger.

      Socialdemokraterna…för alltid

        Erika samma för mej. Nu hoppas vi på ett bra val.

          Så här kommer din valnatt att se ut, igen:

          https://www.youtube.com/watch?v=g5VjuPsT-84

        Samma här!

        Du tycker inte att de börjar gå mot högersidan?

      Vänsterpartiet for life

        Av avundsjuka eller gillar du kommunismen? Du tycker inte att Sovjet, Nordkorea och Venezuela är avskräckande exempel?

          lol

          Alltså snark på kommentarer som denna. Hur orkar ni ens?

          Det är ju faktiskt så att en politisk inrikning inte är det som enbart skapar problem som dessa länder har. Till störst del skulle jag vilja säga att problemet är ledaren. Vänstern vill inte förbjuda hbtq osv inte heller feminism. Vänstern i Sverige går inte att jämföra med kommunismen i dessa länder där ”välfärden” inte existerar för dem som inte har pengar. Orkar inte gå in på det något djupare men vi kan inte jämföra vår politik med dessa länder, möjligtvis om vi får SD till toppen.

            SD är redan i toppen

              Ja sant. Det jag menade var om dem vinner.

                Om de vinner eller om de kommer tvåa spelar ingen roll, de är redan i topp med väldigt många som röstar på dem

          Du borde läsa på innan du uttalar dig, sov du i skolan?

        Samma här! Röstade MP sist av oklar anledning. Nu alltid vänster.

      V. 🙂

      Vänsterpartiet!

        Hur kan man rösta på Vänstern?

          Man går dit, kryssar i vänsterpartiet, lämnar in och tar eventuellt en fika efteråt. Rätt enkel process

            Berätta gärna något som Vänsterpartiet står för som är bra?

              Varför ska jag göra det för? Jag röstar SD, svarade bara på hur man kan rösta på vänstern.

                Smartass…

              Bidrag till glasögon till barn, högre barnbidrag, gratis cellprov, höjt flerbarnstillägg, höjt tak i ersättningen aktivitets och sjukersättning m.m. Dessutom är dom emot vinst i välfärden

                Så folk ska avla ännu fler barn de inte har råd med själva?? Nej tack jorden är överbefolkad ur ren miljösynpunkt som den är.

                  Så bara dina föräldrar fick yngla av sig är allt OK, du valde ut en sak att störa dig på…de oskyldiga barnen.

              Vad sägs om JÄMSTÄLLDHET?

          @ Natz
          För att man är avundsjuk och vill roffa åt sig av andras. Att kommunismen sedan har dödat miljontals människor bryr de sig inte om. Skulle vilja se Cecilia bo i Nordkorea.

            Jag skulle aldrig rösta på Vänstern men så mycket vet jag att dagens vänster är långt ifrån den traditionella kommunismen med diktatorstyre. Går över huvudtaget inte att jämföra Nordkorea med Vänstern.

              Hur menar du? Menar du att det inte är kommunism i ett kommunistisk land som Nordkorea? Du måste ju titta på länder där vänsterns politik har praktiserats och då har vi Sovjet, Kambodja, Nordkorea, Kuba. Se bara hur vänstern beter sig under valrörelsen, misshandlar och hotar folk som de inte håller med. Det är som att säga att det inte var nazism som styrde Tyskland under nazitiden.

                Men använd din hjärna. Vilka vill vänstern illa? Rasister och nazister. Vilka vill nazisterna illa? Alla som inte är vita, friska och heterosexuella.

                Vänstern alla där i veckan i detta fall. Sverige kommer inte bli någorlunda kommunistiskt med dem i styre.

                  Vänstern vill alla illa som inte tycker som dem. Se bara Nordkorea, Sovjet, Venezuela. Alla olika människor – samma hemska ideologi.

                  Anonym 23:24: det är ju inte samma ideologi, den moderna vänstern vi har här går inte att jämföra med kommunistiska diktaturer. Det är inte samma politik. Allt är inte svartvitt, allt är inte antingen 100% kommunistiskt eller 100% kapitalistiskt, det finns en massa olika mellanformer.

      vänsterpartiet!

      SD. Jimmie Åkesson har mitt fulla förtroende.

        Röstar också SD, men du är medveten om att det inte är Jimmie som kommer styra om de vinner va?

        Trots att SD vill(och inte är blyga med det heller) kontrollera kvinnokroppen och se till att HBTQ inte har samma rättigheter som heterosexuella?

          För mer muslimer i landet kommer ju verkligen göra livet lättare för kvinnor och hbtq personer. Är pest eller kolera. Dessutom har SD ändrat politik i båda frågorna, SD har mitt stöd / Gay och kvinna

            Är muslimer pest eller kolera? Några kanske säger att alla kristna är det, förstår du hur dum du låter?

              Sd och muslimer. För hbtq är de det, ja. Är mycket hellre gay i ett kristet land än i ett muslimskt. Samma sak med att vara kvinna. Förstår du hur dumt du tänker?

                Nej.
                Om Sd är pest för hbtq, varför rösta på dem.

              Muslimer är tydligen pest och sd kolera, sd-logik. Varför ens rösta på ett parti för att ”skydda” hbtq+ när det ändå blir exakt samma sak till slut. Låter lite rasism att hellre bli förtryck av svenskar än muslimer, å andra sidan ska du ju rösta på sd ?

                Hellre att människor inte gillar min läggning, än att människor vill att jag ska dö för min läggnings skull. Tycker valet är enkelt

                  Du har ju blivit hjärntvättad. Ute i samhället, har du fått dödshot? Vem blir du diskriminerad av? Alla dessa isis krigare alla är rädda för är bara överdrivet bs. Jag bor själv i en förort i Gbg, är inget krig här.

                  22.34 Nu hängde du inte riktigt med i ämnet va?

                  Fast det finns nog inte en rättrogen muslim som inte skulle säga att vara homosexuell inte är en dödssynd och förtjänar behandling därefter så att ”sjukdomen” inte sprids.

                  (Finns en hel del kristna som säger samma)

                  Trh. Precis! Blir lite mörkrädd över hur dålig kunskap vissa har

                  TRH – jag har många av vad du kallar, rättstrogna muslimer, och ingen av dem är emot homosexualitet. Kulturer och traditioner utvecklas också genom tiden.

                  R. Problemet är att de är de som inte utvecklas som är de som vill ha makten och gör vad de kan för att få den. Det är ju inte de som är okej med svenska samhället som vill kimma hit och förändra samhället, utan det är ju hårt troende som inte gillar västvärlden. Men att förneka att muslimer har en annan syn på homosexuella än kristna tyder bara på okunskap

                  R Jag gissar nog mer på att dina bekanta är närmre att vara sekulariserade än rättrogna.

            Alla HBTQ-personer borde komma ihåg vad IS gjorde med homosexuella – kastade dem från taken till en säker död.

              72 länder förbjuder homosexualitet i 5 (snart 7) länder är det belagt med dödstraff. Homosexuella muslimer flyr pga dödshot osv

              Vad har IS med flyktingar att göra?

                Var skrev jag om flyktingar? Jag svarade på Anonym / 21:11: ”För mer muslimer i landet kommer ju verkligen göra livet lättare för kvinnor och hbtq personer.”

                Du är medveten om att IS är muslimer, eller?

                  Menar du på allvar att du tror att de muslimer vi släpper in tillhör IS?

                  My – Du dumförklarar dig själv. Läser/ser du inte på nyheter alls eller har du missat att många dels tillhör IS som bor här, men också att många som krigat för IS återvänder hit? Det är ju inget som döljs för oss i samhället, utan rapporteras om det helt öppet?

                  My – Vi har hundratals svenska medborgare som anslutit sig till IS och återvänt. En hel del har skyddat identitet. Det är ju i alla olika nyhetskanaler och till ich med myndigheter informerar oss? Hur har du missat?

                  @My. Muslimer och folk från Mellanöstern är inte sällan hatiskt inställda till homosexuella. Senast idag tog Göteborg ner Pride-flaggor eftersom en sångerska från Libanon skulle uppträda.

                  Är så trött på människor som påstår att IS är muslimer. Fy fan vad trött jag är på er. Muslimer är den folkgrupp som IS dödat flest av, IS har dödat flera tusentals muslimer och ni tror fortfarande att de tillhör islam? wow vad hjärntvättade folk är.. Herregud. Förstår ni inte att IS säger sig följa islam för att skapa större rädsla för muslimer? Fy fan spyr på er rasister.

                  /Svensk Tjej som är muslim.

                Göteborg är bland de största städerna i europa som IS rekryterar personer ifrån. De använde flyktingskrisen som ett sätt att ta sig in i länder. Är det en ledtråd för dig?

                  Källa?

                  Alltså, många av de som rekryteras till IS är västerländska och har konverterat till islam. Största hotet är utanförskap som skapar en desperation efter tillhörighet och olika extremistgrupper erbjuder just detta: tillhörighet och en mening med livet. Man måste inte vara invandrare för att bli utsatt.

                  Kom ihåg att de som flyr Syrien och Irak flyr från IS.

                  My, inte menat som drygt svar, men finns så många olika källor. Vet inte vilka du litar mest på. Googla IS rekryterar från Göteborg. Det är ett stort problem de haft/har och varit nyheter om det sen iallafall 2014 både i svensk och utländsk media hur de ska få bukt med problemet (Är inte olagligt att tillhöra ett kriminellt gäng, så de kan inte göra så mycket)

                  Jag tror att My är kulturrelativist. Hon tror att alla är lika goda som hon. Det är de inte:

                  http://www.dailymail.co.uk/news/article-6067379/Yazidi-former-sex-slave-came-face-face-ISIS-captor-German-street.html

              Hbtq+ personer som är muslimer då? Vart ska de ta vägen?

                De ska fortsätta att fly såklart. Dödshot är vad jag vet än så läbge en anledning att fly? Var ska de ta vägen om de inte längre har en fri plats att fly till?

            Sverigedemokrater pratar ofta om muslimernas syn på kvinnor men SD stödjer ju dem? De vill också sänka våra rättigheter? Annat vore det om de visade på en fortsatt utveckling FRAMÅT, men de vill ju gå bakåt. Någonstans ni ofta påpekar att muslimerna redan är.

              Nej, det vill de inte alls. De vill sänka gränsen för abort, inte ta bort kvinnors rättigheter i samhället

        Ska Jimmie jag vet inte Åkesson leda Sverige, mer behöver inte sägas.

          Jimmie har inte förtroende nog i riksdagen att få igenom en regering där han sitter som statsminister, så det kommer inte att hända. De kommer dock få större inflytande och troligen få igenom en del saker mot att de sätter tex Ulf som statsminister

        Tycker uppriktigt synd om alla obildade människor som röstar SD med tron om att de ska bli ”omhändertagna” av partiet. De vill minska välfärden (genom att sänka skatter till vård, skola, omsorg), minska aborträtt, minska pappaledighet, mindre pengar till pensionärer osv osv i all oändlighet. Senast idag utdömda av LO för sin högerextremistiska budget. Behöver väl inte ens uttala mig om synen på invandringen. Men ÄVEN synen på ”svenskar”: i partiprogramet står att om man som svensk medborgare (ALLA svenska medborgare) inte visar lojalitet mot partiet eller den svenska kulturen (dvs: hyllar flaggan och allt pariet säger åt dig) så riskerar man att förlora sitt svenska medborgarskap och bli UTVISAD. Är det demokrati? Är det ett parti som kommer värna om er? Passa er bra jävla noga för att skippa grod-dansen runt stången på midsommar, för då är jimmie där med utvisningsbesked 🙂 Gör en 2h lång film för att smutskasta sossornas ”mörka förflutna” men missar den lilla detaljen att de är ENDA partiet som fortfarande uttalat har dessa rasbiologiska värderingar. De skjuter sig själv i foten gång på gång, och ändå kommer folk rösta på dem? Rasismen är verkligen så stark hos dessa väljare att de är villiga att offra ALLT det fina som sverige är. Tragiskt.

          Var har du läst att man riskerar att bli utvisad ifall man som svensk medborgare inte visar lojalitet mot den svenska kulturen?

            Kära vänner, läs partiprogramet. Om fler gjorde det skulle förhoppningsvis rösterna bli färre, men iofs – rasister hatar invandrare så pass mycket att de går med på vad som antar jag.

            Detta är ett citat taget direkt ur partiprogrammet, det är del av ett längre skrämmande stycke om hur ”nationen och svensken” definieras enligt SD.

            (Ur kapitel 5)
            5. sverigedemokraterna och nationen

            ”På samma sätt som den som är född in i en annan nation senare i livet kan bli en del av den svenska nationen menar vi också att man som infödd svensk kan upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur.”

            Bland annat detta + deras åsikter om hur de ska kontrollera media = SD jobbar i enlighet med andra högerextremister genom tiderna mot en liten härlig diktatur som folk är så pass dumma att de faktiskt röstar på. Satan i gatan vilket gnäll det kommer bli sen när folk vaknar ur filterbubblan och fattar vad dom faktiskt gjort.

              Oj, jag har knasat till det med namnen. Svar av anonym (här nedan), anonymmm och VAKNA är alla skrivna av mig.

              Och ingenstans står det att man som svensk kan förlora sitt medborgarskap. Jag har läst deras partiprogram flera gånger och anade att det var detta stycke som det hänvisades till men det stämmer som sagt inte att man kan förlora sitt medborgarskap utan det du skriver är ren och skär lögn. Synd eftersom att det får dig att framstå som oseriös, precis som dina kommentarer om att SD-väljare skulle vara rasister. Att vara kritisk mot invandring är inte samma sak som att vara rasist.

                Oki men häng med nu så försöker vi tänka ett steg längre kanske.

                SD gör det ju (minst sagt) tydligt i sitt partiprogram att om man INTE blir en del av den svenska nationen (enligt pariets definition) så utvisas man. Detta skrivs med diverse formuleringar nästan överallt (orkar ej hänvisa till alla, du som läst vet ju). Och i stycket jag citerade ovan skrivs ju tydligt att man även som infödd svensk kan (enligt partiets definition) UPPHÖRA att vara en del av den svenska nationen.

                Trotsa partiet/lojaliteten = upphöra vara del av nationen = utvisas. Inbilla dig inte att du går säker bara för att du är blek som fan. Det är EXAKT såhär ni blir lurade, helt jävla oförmögna att se längre än näsan. Blir så trött på den otroligt låga nivån. Men aa här kommer ännu en dagisförklaring för er som fortfarande inte vet vad rasism är.

                Givetvis så är alla som röstar på SD rasister. Detta eftersom de är enda parti som strider mot demokratisk grundlag om alla människors lika värde. Hur många de vill ”släppa in” eller inte är egentligen av sekundärt intresse, den riktiga rasismen ligger i att de gör skillnad på människor och människor, där vi ”infödda svenskar” genom vår ”nerärvda essens” är (enligt partiet) mer värda än andra människor. Det är rasbiologi direkt ur handboken. Göbben Åkesson har ju aldrig haft ett riktigt jobb, så han har väl haft desto mer tid att läsa Mein Kampf.

                ALLA andra svenska partier som agerar i enlighet med demokratins grundlagar har varierande åsikter om asylpolitiken och allt möjligt du vill grotta ner dig i. Nästan alla dessa partier menar dessutom att invandringen på varierande vis ska minska. Så där kan du få utlopp för ditt hat utan att rösta rent rasistiskt och stödja en diktatur. Summan av kardeummn alltså: det är bara SD’s parti som är rent rasistiska. Så ja, ni som röstar på SD är rasister 🙂

                  Men snälla, dina åsiker är inte fakta.

                  Älskar dig!!! ? Hoppet finns kvar när jag läser detta.

                  Men Anonymmm-Du vet ju inte ens vad en rasist är och står för!!! ?
                  Nej, alla som röstar SD är absolut inte rasister. Vi vill bara värna om våran välfärd och samhälle. Lägga pengar på äldre, skola och vård istället för att lägga pengar på att ta in folk från andra länder och kulturer.

                  Som Sverige har blivit idag så vill jag och många med mig inte öppna våra hjärtan mer. Vi vill ta hand om våra egna först. Jag säger hellre STOPP till 100 personer där 80 är ”oskyldiga” och snälla människor om jag samtidigt kan stoppa 20st som vill in i landet och bränna bilar, våldta kvinnor och vara med i gäng och sprida skräck…

                  Jag tycker dessutom att ISLAM är en fruktansvärd religion. Jag tycker samtidigt att det är läskigt med folk som inte tror på evolutionen utan på riktigt tror att Allah skapade den första människan av lera. ??

                  All mångkultur är inte av godo. All kultur och sed som är kvinnoförtryckande hör inte hemma här!! Dom föräldrar, bröder, kvinnor och män som anser att kvinnan ska skylas och är mindre värd ska utvisas, eller aldrig ens komma in här. Och givetvis ska burka, niqab och hijab förbjudas!

                  Otroligt oroväckande med din kommentar och att den överhuvudtaget får likes eftersom att du skriver faktafel. Det står inte tydligt alls att man som svensk medborgare skulle bli utvisad eftersom att fallet inte är så. Slutsatserna som du drar är felaktiga och jag undrar om du överhuvudtaget tänker efter när du läser?

                  Känns också som att du vill provocera med att kalla alla SD:are för rasister, vilket är tråkigt eftersom att det vore bättre ifall du skulle komma med sakliga motargument istället för påhopp.
                  Rasism är allvarligt och det är vidrigt hur så många förminskar betydelsen av begreppet genom att slänga ur sig det till invandringskritiska människor.

                  Ovan skrivna är inte mina egna åsikter, utan fakta. Allt finns att hitta i partiprogramet och en snabb googling på rasism. Som sagt, vill ni vara ”invandrarkritiska” (lol) och minska invandringen/skärpa asyllagar så okej. Jag må motsätta mig det, men som ni säger att vara kritisk behöver inte innebära att vara rasist. DÄREMOT så blir alla väljare (möjligtvis ovetande pga oförståelse) rasister när ni röstar på det ENDA parti i Sverige som strider mot demokratisk grundlag om alla människors lika värde. RASISM är att göra skillnad på människor och människor, vilket är vad som görs i hela partiprogramet. Dvs vi svenskar är tydligen övermänniskor pga vår nerärvda ”essens”. Så varför blir ni arga på mig? Jag förklarar bara fakta. Och allt detta är dessutom tagit ur deras partiprogram, så rikta ilskan där den hör hemma och ifrågasätt SD som parti istället.

                  Sen gör det mig uppriktigt ledsen att ni inbillar er att SD:s budget/politik värnar välfärden, när allt de gör är att genom budgetförslag och även röster i riksdagen visa att de vill MINSKA välfärden. Sänka skatter, vad tror ni det innebär? Mer pengar till skola och vård? Om den nu är så dålig som ni säger, så behövs det väl MER pengar där. SD har TVÅ gånger röstat mot skattesänkning för pensionärer. Eftersom budgeten är högerextremistisk så kommer resurser som tidigare använts till samhällets välfärd användas till ökad militär bla. Som tur är behöver ni dock verkligen inte oroa er för sveriges ekonomi, då BNP visar att Sverige växer i rasande takt och det finns en överskott i stadskassans budget på 69-90 MILJARDER. Och detta ”trots” att vi just hjälpt människor i nöd. Med andra ord så tar vi verkligen hand om våra egna, men har även plats över till andra som också behöver hjälp. Helt jävla fantastiskt av Sverige 🙂 Kan inte förstå varför ni gjort det till en hobby att klaga på problem som inte finns.

          Vilket land ska de utvisa människor till som är födda i Sverige då? Jag förstår inte logiken i det resonemanget?

            Jag vet inte, det är SD som förklarar detta i sitt egna partiprogram. Se citat ovan. Självklart ett märkligt resonemang men de är ju också idioter, så vad förväntas? Jimmie Åkessons ömma moder satt i partistyrelsen på 150-ish tusen i månaden utan att göra ett skvatt. Vart finns logiken i det? SD vill höja straff för brottslighet, medans deras parti (utan någon konkurrens) representeras av högst antal dömda/åtalade personer. Då menar jag alltså partiets valda representanter, väljarna ska vi väl inte ens tala om. Vart finns logiken i det? De skulle ju behöva fängsla minst hälften av ”sina egna” men det sker ju onekligen inte. Käre Kent Ekeroth gömmer sig gladeligen hos nazisterna i Ungern istället. Nåväl.. Vi får för övrigt se till att hålla oss anonyma här i kommentarerna, för detta om något strider väl mot LOJALITETEN.

              Danmark kanske kan avvara Bornholm till alla utvisade svenskar 🙂
              Kul att du brinner för din politik!

          Svar till vakna. Vilken tur att jag då som obildad kvinna i de övre 40 trots allt lyckas betala en jäkla stor andel skatt varje år. Är anställd höginkomsttagare och som företagare vid sidan av sysselsätter jag tre personer till.
          Känner mig mer insatt i vad som händer ute i landet än många andra som sitter vid en dator och har mycket starka åsikter om kvinnors bästa.

            Gött! Då vet ju du också att Sverige på alla mätbara punkter går bättre än någonsin. Minskad brottslighet, lägsta arbetslösheten sen 1977, ökning i reallöner och vi lever längre än nånsin, 3e bästa landet att vara fattigpensionär iosv. Vi toppar alltid listor gällande vård, jämdställdhet, livskvalitet, utbildning och innovationer. Vi presterar tamigfan i toppskiktet internationellt tillomed inom idrott. Men jag gillar att du inte är nöjd förrän vi är nummer 1 på ALLA listor! Dit vill jag också! Därför ska det bli ett rent nöje att fortsätta rösta på den socialistiska tro som byggt det land vi lever i, ett av VÄRLDENS absolut bästa ❤️❤️❤️❤️

              Tänk då om vi slapp betala för alla flyktingar som ska härbärgeras, ha sjukvård, tandvård, tolkar, och allt myndighetsarbete de genererar. Då kunde vi legat ännu högre upp och inte behövt ha vårdköer alls. Vi kunde kanske även gett fri tandvård och mediciner till alla över 65? Kanske hade jag inte behövt vänta i tre månader för att kunna boka ett icke akut läkarbesök för att ta reda på varför jag börjat få svårt att svälja senaste månaden tex

                Det kommer säkerligen snart om du röstar rött som värnar välfärden, sverige har nämligen (TROTS det fruktansvärda faktum att vi hjälpte människor på flykt) ett beräknat överskott på 69-90 MILJARDER i budgeten. Sveriges BNP har alltså VÄXT. Och folk behövs onekligen med tanke på att sverige har brist på kompetensförsörjning och inom 10 år behövs cirka 500.000 (extra utöver beräknad befolkning alltså) personer som lärare, psykolog, poliser, läkare osv osv osv. (Rapport av SKL). Så jag säger integrera mera redan nu, så slipper vi ha en riktig kris i framtiden där det fattas yrkespersoner i samhället som kan skydda, utbilda och vårda oss 🙂

                Kom ihåg: att rösta SD är att minska välfärden genom minskad skatt. Bara att läsa budgetförslaget.

                Här är källan på överskottet. Fyfan va bra vi har det i sverige, jag tycker att alla människor är värda att ha det såhär bra ❤️❤️❤️

                https://www.expressen.se/dinapengar/overskott-pa-90-miljarder-i-statens-budget/

                Suss: Jag försöker förörvrigt hålla god ton här som i mitt svar oavn, men det går inte efter en sådan kommentar. Det rent ut sagt ÄCKLAR mig att du är så trångsynt, narcissistisk och privilegiad att du tycker SYND om DIG SJÄLV för att vårt land hjälpt människor på flykt. Du klagar på att du har problem att svälja och inte får akut tid inom 3 månader? Men de som flytt sina land, förlorat sin familj, inte har NÅNTING kvar, till dem har du inte en tanke övers. För du är en girig jävla egoist, och du ska bara ha, ha, ha. Men vet du vad? Du har inte gjort ett jävla skit för att förtjäna att födas i det här landet, du råkade bara ha en ofantlig mängd tur och det MINSTA du kan göra är att hjälpa människor som inte haft lika mycket tur som dig. Fyfan. Människor som du skrämmer mig.

                  ❤️❤️❤️ never surrender!

                  Alltå, ”Anonymmm/VAKNA” – du är BÄST! Så jävla klok.

                  Men snälla, läs på om Sveriges historia. Absolut har många av oss haft tur att födas i det här landet som många av våra förfäder har kämpat med att bygga upp. Det var inte längesen som en majoritet av den svenska befolkningen levde i fattigdom och kampen för att bygga upp landet gjordes knappast för att en bortskämd generation skulle sabotera det genom att erbjuda ett litet lands välfärd till miljoner av andra medborgare.

              Gött? Lägsta arbetslösheten? Ja du de är väl inskrivna i någon annan åtgärd så det inte kallas arbetslösa. Jobbar har jag aldrig sett de boende männen göra utanför mitt fönster. Sitter och tuggar kat gör de dock hela dagarna medan deras tre fruar vallar runt ett tjugotal mindre barn på gården

                De ”gubbar” du ser utanför ditt fönster representerar ju inte hela sverige. Jag har en jävla massa vita alkisar i min kommun som är födda här och då fan inte jobbat en dag i deras liv. Men de representerar inte heller verkligheten. Jag har ju just förklarat (utifrån studier/rapporter som gjorts, dvs inte mina personliga påhitt) hur verkligheten ser ut: sverige går bättre än nånsin. Så varför är du inte glad? Du lever i ett av världens bästa land ❤️

        Nyfiken, hur tänker du angående deras katastrofala miljöpolitik?

        Hahahaha på riktigt? Hur kan man tycka Åkesson är förstroendegivande?! Han vet ju fan ingenting.

      Centern för mig!

        Förlåt men hur kan man rösta på ett parti som driver marknadshyror så hårt som Centern, det skulle leda till fruktansvärda konsekvenser då massvis av våra mest utsatta (exempelvis pensionärer) skulle hamna rakt ut på gatan. Sen vill de har mer invandring men för mindre pengar, det låter ju rimligt när massvis redan idag hamnar i utanförskap. Tillsist så är det emot skatter på miljöförstöring som går direkt till miljöinvesteringar men kallar sig för ett grönt parti. Centerpartiet är katastrof.

      SD.

      En stark vänster slår ut högern??. Ska rösta på Vänsterpartiet!

      SD

      Inte riktigt bestämt mig ännu men det lutar åt Vänsterpartiet. Livrädd för det här valet pga SD och deras väljare som sväljer allt med hull och hår. Har aldrig sett en grupp som svalt idiotier och lögner lika hårt som dom, precis som Trump supporters.. Att som parti/kandidat ha som strategi att sprida lögner om utsatta grupper är så jävla vidrigt men uppenbarligen funkar det ju.

        Är SD-väljare men håller inte med dem på alla punkter och vet att många är så. Tror att många SD-väljare och andra känner likadant inför de människor som röstar på de gamla vanliga partierna, att hur mycket kan man egentligen svälja innan man inser att det är något fel med vad de säger och gör.

          Ja, det var knappast min mening att säga att ALLA SD-väljare är så. Men det jag pratar om är rena falska nyheter som tex ”vi får inte sjunga nationalsången på skolavslutningar längre” och ”invandrare får xxxxx:- i bidrag”. En skrämmande majoritet av SD-väljare har noll koll på att mycket av det de läser är falska nyheter sorgligt nog. Tänkte faktiskt själv rösta på SD en gång i tiden på grund av detta men som tur var började jag kolla källor och såg att det mesta som övertygat mig var falskt. Ung och dum helt enkelt.

          Får jag fråga vad som får dig att rösta på SD? Nyfiken för enligt mig är de diskriminerande både mot invandrare, kvinnor och LGBT. Tex med att de vill försämra aborträtten, anser att man ska ’överge sina gamla ideal’ som invandrare, och inte ska få adoptera som samkönade föräldrar. Det för mig är så jävla hemskt så undrar hur SD-väljare med källkritisk tänkande tänker.

            Är inte V. Men. Så ser inte jag på det. De behöver inte överge sin kultur, de behöver acceptera och bli en del av den svenska kulturen i större utsträckning. Istället för att kräva att den ska förändras, så får de acceptera den. Äter du inte fläsk? Låt bli, men kräv inte att det ska sluta serveras. Vill du inte ha skolavslutning i kyrkan? Gå inte dit då, alt acceptera att det är så det är. Och att så många inte ens kan språket anser jag är katastrof. Gällande abortgränsen så bryr jag mig ärligt talat inte, så länge jag fortfarande får göra abort. Skulle de ta bort rätten till det helt skulle de inte få min röst. Är själv gay, och har Jimmie samt ungdomsförbundet på vår sida och de förändras i rätt riktning så det gillar jag

            @ 21:36 Du ljuger. Sluta sprida lögner och uttala sig som att folk inte förstår. Vi har gruppvåldtäkter, bilbräder, människor som inte får vård, skolor som inte fungerar, mord, ökat våld, ökade rån & misshandel. Tror du att ditt patetiska inlägg att det är fake news gör så att folk inte ser VERKLIGHETEN. Och ang diskriminering, tycker SD att kvinnor ska springa och gömma sig under tygstycken för att svenska män tycker så? Så sluta låstas att du bryr dig om kvinnor.

              Det är ju exakt detta Anonym 22:02 som är problemet. Enligt statistiska centralbyrån MINSKAR bilbränder, men de syns mer i media nu. Så alla påhittade nyheter om det skapar väljare till SD som helt enkelt inte satt sig in i frågan alternativt vill vinkla den till sin fördel.
              Gruppvåldtäkter har inte ökat, däremot har antalet våldtäkter i högre utsträckning börjat anmälas. Gruppvåldtäkter fanns innan invandrare kom hit. Faktum är att de vanligaste namnen på våldtäktsdömda män är Anders och Mikael. Ni som är tjejer och kvinnor på denna sida har med säkerhet själva eller era närstående blivit utsatta för sexuella övergrepp innan alla Mohameds kom in övertog svenska mäns dåliga beteenden. Sen blir ju nästan inga nämnd dömda för våldtäkt. Under 4/100 får en fällande dom – då spelar det ju ingen roll vem som begår våldtäkten för han kan göra det utan oro för att åka fast. Så även om vi skulle leva utan invandrare finns alla de hör problemen kvar.
              Visst händer det att människor inte får rätt vård, lyckligtvis händer detta sällan. I alla undersökningar som görs internationellt ligger Sverige i topp. Allt som vi kan bota och behandla här är sådant som flera miljarder människor saknar tillgång till. Jag möter så många tacksamma patienter. Problemet är organiseringen och allt runt omkring arbetsmiljön och vad ska SD göra åt det? (alltså inte bara flytta pengar från invandrare till vården).
              Sen är det ju detta med våra äldres pensioner. SD ska ge mer pengar till pensionärerna – hur då egentligen? Sverige har ett statligt pensionssystem med regler som styr vad pensionerna blir. Det systemet är en uppgörelse mellan 6 riksdagspartier. Alltså noll inflytande för Åkesson & Co att höja pensionerna innan han fått alla partier att ändra pensionssystemet.
              Så läs på och läs fakta som inte bara kommer från SD själva.

                Tar gärna källor på dina uppgifter.

                  ? Det finns inga

                @ Helena
                Från vilken siffra minskar bilbränderna? De som var för en månad sedan eller för ett år sedan? Att de minskar säger ingenting. Med ditt resonemang kan vi ha 300 bilbränder i juni och 298 bilbränder i juli och då har de ju minskat och allt är frid och fröjd! haha, du är inte klok. Jag vill se hur många bilbränder det var i Sverige under ex 80-talet så får vi se om det har ökat? Har du siffror på det? Det har blivit så illa nu så att svensk polis utreder inte brott som inbrott, rån, misshandel osv utan har full upp med våldtäkter, mord, skjutningar. De hinner inte ens utreda öppen nakotikaförsäljning eftersom det är så mycket våldsbrott som inte ens hinner utredas.

                Gruppvåldtäkter har visst ökat, hur många gruppvåldtäkter hade vi i Sverige ex under 80-talet? Hur många fall av tahharush hade vi i Sverige på 80-talet?

                70% av de som sitter i svenska fängelser är invandrare eller utländska medborgare.

                Jag måste säg att personer som Du Helena gör mig rädd. Vi har människor som DÖR i Sverige för att de inte får vård. Du ljuger i hela ditt inlägg och vet hur många som felbehandlas inom svensk sjukvård för att de får hjälp för sent eller fel hjälp. Senast IDAG kom larm från personalen på Danderyds sjukhus som berättar hur de går på knäna. Tror du att det är bra och säker vård för patienterna? Ska de anställda bli sjuka? Vi har gravida som föder i bilar och garage för att de inte får plats på bb att föda. Det här är Sverige och det börjar likna ett katastrofområde.

                  Till Anonym 23.06: Poliser är utbildade inom olika områden. Det finns poliser som ’r utbildade att utreda våldtäkt, poliser som utreder mord osv. Så det stämmer inte att poliser inte hinner utreda t ex öppen narkotikaförsäljning” pga att vi har fler bilbränder och att de då måste utreda dom. Det är samma med barnmorskor – de kan helt plötsligt inte börja utreda cancerpatienter. Hänger du med? Vi behöver fler poliser helt enkelt. Det är ju många poliser som slutat pga dåliga arbetsförhållanden.

                  Angående att gravida tvingas att föda i bilar och garage är inte invandrarnas fel. Det är felprioriteringar i vården. Det kan inte invandringspolitik göra något åt. Skilj på rätt saker, tack. Det går inte att skylla på andra hur gärna du vill.

                Nej enligt källor har bilbränder ÖKAT med 73% senaste 10åren!!
                Sluta sprid falska uppgifter och VAKNA!
                Hur kan man vara så blind och verklighetsfrånvänd?? Herregud! ?

                Min källa? Stod i Expressen för ett par dagar sedan och källan är statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap!
                https://www.expressen.se/gt/antalet-anlagda-bilbrander-okar-kraftigt-i-landet/

              Men snälla. Jag har inte ljugit om något. Och jag bryr mig om kvinnor något enormt, vilket din älskade Jimmie absolut inte gör. Läs på hos pålitliga källor snälla!

                Vad får dig att koppla kvinnors rättigheter direkt till slöja/burka? Du är ärligt talat skrämmande. Kvinnors rättigheter handlar BLAND ANNAT också om arbortlagarna vilka SD maniskt försöker försämra. Du bryr dig, som en sann SDare, endast om det som har med ”invandrare” det vill säga andra kulturer att göra.

              Jävla gnäll och lögn. SJukt hur faktaresistenta folk är. VERKLIGHETEN är att sverige på majoriteten av mätbara punkter går bättre än någonsin. Ex lägsta arbetslöshet sen 1977, överskott i statsbudget, bättre vård och mer pengar till skola. 3e bästa landet i världen för fattigpensionärer. Toppar alla listor för välfärd. Så om du är redo att sluta tycka så jävla synd om dig själv och acceptera den faktiska verkligheten så finns här ett exempel på källa (och det finns tusen till) från p4 som tydligt förklarar bland annat ditt problem. Nämligen att brottsligheten MINSKAR i sverige, men 80% uppger att de känner sig otryggare. Om något drabbat detta land så är det inbillningssjukan. Sluta häng på flashback och exponerat så mår du bättre! Varsågod 🙂 du lever i ett av världens bästa länder <3

              https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=7008885

                Undrar om Ebbas mamma och pappa som förlorade sin dotter på drottninggatan för att Akilov ville döda människor håller med dig? Ta och vakna upp ur din självgoda pk-bubbla och sluta pissa på andras olycka och lidande.

                  Undra hur föräldrarna till ungdomarna som mördades på Utöya mår? Eller förlåt, ska vi bara prata om terrorister med andra hudfärger? Vad är det ni så fint kallar vita människor som mördar, våldtar, begår brott? Jaa, juste.. Psykiskt sjuka! Sluta pissa på en religion/hudfärg bara för att du är rasist, det är faktiskt MÄN som är den gemensamma nämnaren för det mesta otyg här i världen 😉

                  Nä men ärligt. Orkar inte ens bemöta ett så ogrundat argument. Självklart är terrorism fruktansvärd, men Åkesson kommer inte stå vid fronten och förhindra alla möjliga terroristhot för (tyvärr) finns galningar som oavsett religion eller hudfärg kommer utföra fruktansvärda handlingar som inte kan förutspås och ibland inte stoppas. Ett säkert odds för nästa attack är ju NMR, fast du kanske inte bryr dig om det är andra etniciteter som dör? På tal om ”hotbild” så är ju nämligen nmr sveriges största hot mot svenska invånares säkerhet just nu 🙁

                  Det största hotet mot Sverige är inte alls nmr, konstig tanke. Vi ser ju dagligen attacker mot Sverige, svenskar och svenska värderingar.

                  Trevligt att du pekar ut mig som vit, ska det vara något dåligt? Du verkar ha ett väldigt hat mot vita människor.

                  Tycker det här är tydligt exempel på vilka sprickor som finns i Sverige och jag vet faktiskt inte hur man ska kunna lösa sådana här problem. Men att förneka problem som terrordåd, våld, brott osv och sedan gå på någons hudfärg (min vilken är vit) så ser det svårt ut. Men du har en väldigt respektlöshet för människor som utsatts för brott och det är brist på empati.

                  NMR är ju av säpo klassad som terrorgrupp, den enda vi har i sverige faktiskt. Så givetvis är de största hotet mot Sverige gällande terrordåd. Du kanske inte blir utsatt, men det finns miljontals människor i Sverige med annan hudfärg (födda här, om det nu spelar nån roll) som har en enorm hotbild mot sig varje dag genom att denna terrorgrupp existerar. Sen hatar jag inte alls vita människor, jag hatar faktiskt inga människor. Jag är själv vit som snö om det nu skulle spela nån roll. Jag värnar om ALLA människor oavsett hudfärg och jag värnar om SVERIGE. Jag ÄLSKAR mitt Sverige, min välfärd, allt det jag fått och tagit del av. Självklart finns det problem, jag själv har blivit utförsäkrad av försäkringskassan tillexempel. Men min släkting har allvarig cancer och får enastående vård. En kompis gick på en stökig skola, en annan gick på en bättre. Det är så verkligheten ser ut och jag förnekar inte det – vissa saker är bra, andra dåliga. Däremot motsätter jag mig STARKT inbillningssjukan som drabbat Sverige, där rädsla och rasistisk propaganda fått människor att tro att Sverige är i ”systemkollaps” när faktum är att Sverige är bättre än (nästan) någonsin (dvs undantag för glada 70talet, då sverige aldrig haft bättre ekonomi och när extern arbetskraft hjälpte oss bygga upp storstäder och samhällen <3).

                  Jag skriver allt detta för att jag ÄLSKAR Sverige, och att rösta på SD är att förstöra det samhälle vi byggt upp genom att lullas in i en högerextremistisk diktatur. Om ni älskar Sverige så rösta för välfärden, rösta på vad fan som helst som inte är SD. Ärligt talat. Det finns problem i förorter, segregation och integration och kulturkrockar. Jag vet allt detta! Jag förnekar det inte. Men snälla läs SD's partiprogram och inse vad det är ni EGENTLIGEN röstar på. SDs framgångar beror endast på att de lyckats skrämma upp oss så pass att människor normaliserat rasism som en lösning. DET ÄR INTE EN LÖSNING. Jag vill också värna välfärden och därför röstar jag inte SD.

                Anonymmm… tack för att du finns. ?❤

            Håller absolut med om att människor måste bli bättre på källkritik, men jag följer många olika människor och är med i olika grupper på fb där det sprids och tycks hejvilt utan att ha kollat källor och då är det människor av alla möjliga politiska bakgrunder. Så tycker inte att det stämmer endast för SD-väljare.

            Tycker att den migrationspolitik som Sverige har haft har varit helt galen. Tror inte ett ögonblick på att ett mångkulturellt samhälle fungerar, ge mig gärna ett exempel på ett sådant land som har fungerat. Människor söker sig till sin grupp och det kan inte bli annat än ett splittrat samhälle som vi har det nu. Mångfald, absolut men det är inte detsamma som mångkultur.

            När det gäller aborträtten så håller jag med att det är något de inte bör ändra på. Sverige har bra abortlagar och borde låta dem vara. Men de vill trots allt inte förbjuda abort utan ändra från vilken vecka. När det kommer till hbtq-frågor så håller jag inte med om att samkönade inte bör få adoptera utan tycker att det inte borde spela någon roll. Dock så är SD det enda partiet som erkänner de biologiska skillnaderna mellan könen. Jag tycker att det är oerhört problematiskt med förslag som att det ska bli enklare med ett könsbyte eftersom att det kan innebära fara för kvinnor att ge män tillgång till kvinnliga rum.

              Jag tycker Singapore är ett exempel på ett land som framgångsrikt har skapat och förvaltat ett mångkulturellt samhälle.

                Singapore är ett land som har rasism i lagstiftningen. Läs ang kinesisk befolkning och vad lagen säger om dem.

                  Ok, jag hittar inget om det. Endast utdrag ur lagstiftningen angående diskriminering. Se nedan. Det jag tänkte på var hur de har lagstiftat kring kommunala bostäder, att det måste vara en viss kvot av varje etnicitet, för att undvika att det blir hela kvarter eller sk ”getton”. Det tycker jag är bra. Men antar att alla länder har sitt att jobba på och förbättra 🙂 De

                  Racial equality and non-discrimination are set out in Article 12 of the Singapore Constitution, which states:
                  ”12.—(1) All persons are equal before the law and entitled to the equal protection of the law.
                  (2) Except as expressly authorised by this Constitution, there shall be no discrimination against citizens of Singapore on the ground only of religion, race, descent or place of birth in any law or in the appointment to any office or employment under a public authority or in the administration of any law relating to the acquisition, holding or disposition of property or the establishing or carrying on of any trade, business, profession, vocation or employment.
                  (3) This Article does not invalidate or prohibit —
                  (a) any provision regulating personal law; or
                  (b) any provision or practice restricting office or employment connected with the affairs of any religion, or of an institution managed by a group professing any religion, to persons professing that religion.”[9]

                  Gaaah. Hade börjat att skrivs ett långt svar som jag råkade trycka bort.

                  Kort då. Hittar det inte nu men tidigare hade de i lag konsutiosin på hur demografin skulle se ut. Det fanns alltså lag på hur många i de olja grupperna som det fick vara. Det tror jag dock har ändrats.

                  Vidare så är deras strikta lagar också så utfrotmade att om du tycker du utsätts för rasism så får du inte säga något offentligt för det skulle kunna starta nya oroligheter. Och de har haft gott om dem gällande ”raser”.

                  Vidare måste du registera din rastillrighet. Samtidigt är det om än inte sett på med goda ögon inte olagligt att annonsera när du hyr ut bostäder att du föredrar kineser, vita, eller japaner tex. Just Malhaya och under ligger pyrt till. Och i stort sett aldrig så får en muslim en känslig militär befattning.

                  De må ha ”fina” ord och regelverk men samtidigt förbud för yttrandefrihet och samlingsfrihet.

                  Så frågan är om de i praktiken verkligen är så bra på jämlikhet mellan grupper när ändå minst en får fördelar utan att de andra och det enligt lag får lov att klaga.

      SD

      Liberalerna. Eller möjligtvis Centerpartiet.

        Här är en till liberal. ??‍♀️

          Är ni möjligtvis lärare eller jobbar inom skolan?

      Socialdemokraterna, och sedan tar Magdalena Andersson över rodret och vi kommer att få den första kvinnliga statsministern?

        Är det Magdalena Anderssons kön som gör att hon blir en bra statsminister? Vilka beslut fattar ett underliv bättre än ett manligt könsorgan? Är det inte så att vi ska ha en person som är lämplig som fattar beslut som är så bra som möjligt för dess invånare? Jag kanske är naiv.

          Kvinnor är smartare än män, därför blir hon bra.

            Du kan inte mycket om politisk historia utanför Sverige va? Kvinnor har inte gjort något jättebra jobb

              Kvinnor gör bra jobb varje dag, både i Sverige och utomlands.

            @23:17. Jag hoppas du skämtar. Inget kön är smartare än det andra.

          Det står det väl ingen stans? Det är ju ett rent faktapåstående.

        Magdalena är beviset på att alla kvinnor inte är smarta

      Det är det enda man inte behöver tala om, så det behåller jag för mig själv.

      SD, blir det för mig, min familj och mina syskon med familjer. Totalt är vi 16 st. För 8 år sedan röstade vi alla på Moderaterna sedan typ alltid. Vi hade en kommunist i släkten men han dog av ålder till slut ?

        Det kommer ni också att göra tack och lov..

          Kanske dags att du anonym börjar förstå att en femtedel av landet faktiskt röstar på SD och har de åsikterna. Och du hoppas att de ska dö..

            Och ni kanske ska ta och förstå att vi som röstar på SD inte delar exakt alla åsikter med partiet eller med varandra. Aldrig hört någon faktiskt, oavsett vad de röstar på för parti, som gillar allt partiet står för och brinner för alla punkter. De flesta har vissa saker de brinner extra för och röstar på det som passar bäst

            Om en femtedel av landet röstar på dem betyder det att fyra femtedelar inte gör det.

            Alla ska vi dö någon gång, även du!

          Vidrigt sagt anonym. Bara för att de valt att rösta på SD?

      SD.

      Det blir moderaterna här. Men det är givet, har röstat M sen jag fick rösta första gången och det är det enda partiet som har en politik jag gillar. Tycker att Ulf Kristersson är grym som partiledare och vill gärna se honom som statsminister.

        Ulf är en pladdrande fjolla. Du röstar för hur Sverige ska se ut, inte om du gillar honom. Men rösta för bilbränder, rån, våldtäkter, ett samhälle som kollapsar, skjutningar och terrordåd. Ska du hålla Ulf i handen då?

    Ni som röstat S tidigare, men som inte gör det detta år, varför?

    Har läst/hört att de börjar allt mer gå mot höger men på vilka sätt?

    Har sökt och försökt förstå men min hjärna vill inte samarbeta, så jag står kvar på samma ruta.
    Skulle uppskatta ifall någon ville förklara för mig 🙂 ha en fin kväll!

      Jag tycker väl S mer idag liknar S under sulans tid dvs att de återgår till gammal politk. ?

        Men hur menar folk då som påstår att de börjar bli mer höger?

          Dom kanske inte kan skilja på höger eller vänster ?

          R Vet faktiskt inte. Kanske för att de är mer villiga att privatisera, men det skedde ju även under Görans tid.

            Tack för svar TRH:)

            Jag tyckte dom blev mer höger för ca 10 år sen och inte återhämtat sig än

      Höger/Vänster börjar bli ett nollsummespel, när man beaktar ”utmaningarna” Sverige står inför. Jag kommer rösta blankt.
      Jag ser problemen med integrationen men är vänster när det kommer till fördelningspolitiken. Det finns inget att rösta på – en röst på vänster/rödgröna är en röst för fortsatt kaos inom flyktinginvandringen. En röst på SD är en röst för massa tokigheter när det kommer till synen på kvinnor/miljön/fördelningspolitik.

        Hur ska Sverige ledas av en person med psykiska problem, det krävs ett starkt psyke att leda ett land och det klarar inte Jimmie ”jag vet inte” av.

        Inget ont om psykisk sjukdom, men det går inte att vara Statsminister och samtidigt ha varit utbränd efter att man inte ens klarat av en valrörelse förra valet.

        Ser man Jimmie Å och hans korkade utspel ser man redan att han inte pallar trycket.

    Trevlig helg alla. Hatar regn men sedan ska det bli varmt några dagar hoppas. Vill nämligen ner till badet och sitta vid stranden. Älskar det. Tycker tv har för dåliga filmer på helgerna. ??

      Har glömt av att bada det sista! Vill få en dag i solen och bad på det.

      Får man färg om man solar nu??

        Nja lite kanske beror på om det blir 22 eller 25 grader.

          Färgen du får beror inte på lufttemperaturen utan vinkel på strålarna och instrålningen. ?

            Jaaa det är det jag undrar haha. Kan man få färg nu? Jag blir ganska lätt brun, är likblek hela året förutom sommaren och nu när det är bra temperatur skulle det va fint att bli lite brun igen??

              Japp det kan du. ?

                Åh tack!!!???

      Hatar norrbotten! Här har hela augusti varit max 15 grader och det blir bara kallare för varje dag och det regnar och stormar. Om man ändp hade varit svart nog att flytta söderut innan man fick barn….

        Min farfar kom från Norrbotten, vill så gärna åka dit! Aldrig varit där

    Det infördes nyligen förbud mot burka och niqab i Danmark. Detta blir det sjätte landet i Europa som inför helt eller delvis förbud mot detta. Tror ni vi kommer se en liknande lag i Sverige inom en snar framtid?

      Med högerregering – ja. Men jag hoppas inte det, alla ska kunna ha det fria valet att kunna klä sig hur man vill. Vill man förbjuda religiös klädsel, ska man förbjuda ALL religiös klädsel och inte bara inriktad mot islam.

        Vilken annan religiös klädsel tänker du på?

          All religiös klädsel från de andra abrahamitiska religionerna och de mindre religionerna.

            Vill du beskriva hur den klädsel ser ut?

              Men snälla sök. Kippa bland annat om du så gärna vill veta. Jag får en känsla av att du bara för motsäga det jag skriver.

                Men snälla du kan väll svara på en enkel fr åga!?

                  Gapa stort (och varsågod på förhand): Kippa, dok, radband och musikprylar, ordensdräkter, munkklädsel, tiztit, kaftaner, prästers högtidsdräkter etc etc.

                  Du måste vara ett riktigt geni!

        Jag är 1 för förbud i det offentliga för alla religiösa yttringar men,…. burka och nickba är en frågan om att maskera sig och egetligen har Sverige redan det som ett förbud i större samlingar men inte lika hårt reglerat som den nys lagen i D.

        Och det i Danmark var samma. Ett maskeringsförbud med undantag för maskerader inte mot en religiös symbol.

        Jag tycker det är vettigt att vi ska leva i ett öppet samhälle där vi ser vem vi möter på gatan. Tänk själva om vi tex i större utsträckning skulle tillåta män med skidmaskmössor.

          Håller med vill också se vem jag möter på gatan. ?

          Är inte maskeringsförbudet i Sverige så som det är nu undantaget om man maskerar sig av religiösa skäl?

            Jo har för mig det. Minns inte riktigt hur det blev i slutändan.

            Någon annan?

          Jobbigt för mig som cyklar vintertid i skidmask. Får försöka skaffa skägg ?

            Nä, för Danmark har förbjudit lösskägg också. ?

          Fast när jag cyklar/går till jobbet på vintern brukar jag ha luva och halsduk uppdragen över näsan. Är det förbjudet egentligen?

            Ja. Men är såklart en annan situation att frysa på en cykel vs om du gick in så i ett köpcentrum

            Nej, det är inte förbjudet att cykla med en halsduk uppdragen över näsan. Är endast förbjudet att maskera sig i samband med större folksamlingar (ex fotbollshuliganer).

          Religiös ansiktsklädnad tycker jag är skillnad på skidmask. Det är kvinnor som döljer sina ansikten och kvinnor skrämmer inte mig, män gör det.

          En annan femma är förtrycket mot kvinnor som måste dölja sina ansikten..

          Svår fråga, absolut. Men om jag vill/måste se ansiktena på kvinnor jag möter som döljt sina ansikten p.g.a. religion – näe.

            Det är inte förtryck, islam handlar inte om att bli tvingad till saker. Majoriteten av niqabbärande i västvärlden har själva valt att bära niqab. Jag har själv burit den men slutade då min man tyckte den ev utsatte mig för fara ute. Om en kvinna självmant bär långa byxor istället för shorts som anställd på en firma, ses hon som förtryckt?

              Om religionen dikterar hennes ”självvald” långbyxor, ja.

              Sedan kan du inte jämföra de två plaggen rakt av. Det tycker väl inte du heller? Strumpor också? Eller vänta, bara fötter är ju ok. ?

              Hmmm. Lite intressant det där med eget val och så slutade du pga din man… Men förstår vad du menar

              S, jag hoppas att du en dag kommer till insikt att du inte behöver ta ett enda beslut i ditt liv baserat på vad män tycker.

        De har inte förbjudit religiös klädsel, men klädsel där man maskerar sig. Det är även förbjudet att klä sig som Batman på offentlig plats och springa runt med dolt ansikte.

      Hoppas verkligen inte det, men skulle inte förvåna mig ett dugg

      Jag hoppas inte det. Jag hoppas att de kvinnor som bär dessa plagg genom integrering i vårt samhälle kommer känna sig så pass starka och välkomna att de själva vågar välja hijab eller att ta av sig slöjan om de vill det. Men att förbjuda människor att välja vilka kläder de vill bära kommer bara ha motsatt effekt. Kvinnor som bär dessa plagg kommer i ännu större utsträckning isoleras och hur ska de då kunna lära sig mer om svenska värderingar och de rättigheter de har? Sedan är det inte speciellt många kvinnor som bär dessa plagg i Sverige så det är väl inget problem för någon annan kan jag tycka. I yrken med krav på speciell säkerhet arbetar de ju inte idag. Upplysning och stöttning tror jag är bästa vägen!

        Om de inte får bidrag så tvingas de ut i samhället och arbeta och försörja sig. På det sättet stöter de på svenska samhället.

        De flesta som bär niqab är etniskt svenska kvinnor som konverterat till islam. Vet inte vad de ska integreras ifrån?

          De kanske faktiskt inte känner sig så attraktiva utan vill ha något som täcker ansiktet.

        Detta!

      Hoppas det, heja Danmark

        Hur tänker du då? Vill uppriktigt veta dina argument för att förstå din sida! Enligt mig så är det bara diskriminerande och om tanken är att få bort de plaggen från de som tvingas bära dem så fungerar det inte heller. Låt oss säga att en kvinna är tvingad att mot sin vilja bära burka utanför hemmet. Vad gör denna lagstiftning då? Jo, den begränsar henne allt mer.

        Attityder må ändras i och med lagar, till exempel som med lagen om aga som gjorde att aga så småningom blev socialt oacceptabelt i Sverige. Men när det gäller religiösa saker som detta tror jag inte att det kommer att ske. De förtryckta, tvingade kvinnorna, kommer bara bli allt mer begränsade och nu inte ens kunna röra sig utomhus.

        Med det sagt så vet jag att majoriteten av de som bär dessa plagg gör det av fri vilja. Jag gav bara ett motargument på det som jag sett oftast är argumentet för folk som är FÖR dessa förbud..

          Det blir å andra sidan en stark signal att samhället inte tycker det tvånget är ok och ger argument till den som inte vill täcka sig att vi lever i ett land där det inte är ok.

          Finns inga andra maskeringar som anses tillåtna i Sverige och förstår inte undantag för religion.

          På samma sätt är jag emot all diskriminering av kön och att vi alla alltid i offentliga och kommunala sammanhang ska behandlas lika och det inkluderar badtider i simhallar. Har man en annan åsikt så står det fritt för alla intresseorganisationer att hyra badhusen och gör då som man vill under de tiderna. Men det ska inte sanktioneras av stat, landsting eller kommun.

          Som mycket annat så är många förbud och regelverk signalpolitik i Svergie och det tycker jag är något fint och som man ska värna om.

            Precis, som jag nämnde så förändrar lagar ofta attityden hos invånarna. Men jag tror inte att det kommer ske när det gäller religion. Tron på de egna idealen och idéerna är nog allt för stark. Och återigen så är det långt ifrån alla som är tvingade, tror de flesta bär det av egen vilja.

          Det är en fråga om att maskera sig, att du inte ser vem du möter. jag vill inte heller möta folk i skidmask eller med en snusnäsduk knuten över näsa och mun, det skapar en osäkerhetskänsla för att personen försöker dölja vem hen är.

        Är det uppmärksammade fallet av den bötfällda kvinnan i niqab också något att heja på? Ska folk när ett förbud införs känna att de har rätten att ge sig på en kvinna i niqab och rycka den från hennes ansikte? Men det kanske inte var så farligt för kvinnan är ju muslim…

      Fast det är förbud mot heltäckande som både burka och niqab är. Hoppas att det införs eftersom att man måste kunna se sina medmänniskor för ett tryggt samhälle. Tror dock inte att det kommer införas pga Sverige är som det är.

        Du menar att sverige är messigt!?

          I princip så ja.

          Mesigt eller messigt? Kanske båda?

            Äsch då du fattade nog

      Jag hoppas att det införs förbud mot heltäckande maskering av ansiktet även i Sverige. Skulle hjälpa även t ex mot maskerade huliganer på fotbollsmatcher mm. Så det är inte enbart en lag mot muslimska kvinnoförnedrande kläder.

        Men herregud! Finns redan en sån lag så du behöver inte oroa dig.

        Fast det var ju inte bara lag mot muslimska kläder. All maskering räknas, till och med lösskägg.

      Det infördes förbud att täcka ansiktet. Om läget blir värre i Sverige så hoppas jag att det blir så här med

      Om det förbjuds så är det ju bara kvinnorna som straffas. Många får inte gå utanför dörren ut i offentligheten om de inte bär täckande klädsel, detta kommer bara göra att kvinnorna blir ÄNNU mer isolerade. Det är verkligen inte en lösning.

      Blir dessutom mörkrädd och ledsen när jag ser hur många SD-röstande som är här bland kommentarerna. Vill nästan gråt av detta.

        Japp. Det kommer isolera dem. Och då måste alla män ta barnen till förskolan/ skolan, handla mat, ta dem till sjukhuset etc.

        På riktigt? Tror du männen kommer gå med på att behöva utföra alla jobb som innebär att lämna hemmet? Det tror iaf inte jag. ?

          Och det kommer inte bryta isoleringen för dem genom att de får gå ut heller då länge de täcker sig. Och det kommer lära alla döttrar som har skolplikt hur ett samhälle ser ut utan att täcka sig och det blir ett förbud.

          Det kommer i mycket högre grad och mycket fortare bryta mönster av kvinnor som varken Jan språket, jobbar eller vet hur de ska på egen hand bilda sig uppfattningar utan att någon dikterar det för dem.

          Det kanske blir värre för någon enskild person men för gruppen i strort kommer fördelarna överväga.

            Är du Hmm en av de som tror på att det existerar förortspoliser också?

            Gulan Avci, Amineh Kakabaveh och Nalin Pekgul kanske är dina förebilder eller så är du en utav dem. Din svenska är inte tillräckligt bra, när du missat rättstavelseprogram, för att lura någon att du är svensk. Dessa människor som ska rädda kvinnorna men är emot deras fria val bara för att de i sina hemländer, av sina män var och är förtryckta. Men det är lätt att smutskasta islam när man kommer från en kurdisk kultur utan religiösa inslag där hedersproblematiken är som värst. Nämn mig ett hedermord begått i Sverige( bortsett från kristna assyrer) där det INTE handlar om kurder. Men hedersproblematiken hör hemma i islam. Visst. Finns ingen kurd som kan representer islam men hedersproblematik kan de representera gott och väl.

            Synd bara att svenska folket är så obildat och blåögt i dessa frågor att de sväljer allt de läser som sanning utan att egentligen ha någon egentlig kunskap i ämnet.

              Påpekar någons text, när man knappt har dålig meningsuppbyggnad själv ?
              Kanske har du satt lite väl mycket tilltro till rättstavningsprogrammet själv? ?

                *När man har

              Svar ja. Nalin Pekgul är en person som jag uppskattar och respekterar. Blev arg över Monas illa behandling av henne.

              Och sluta tramsa dig. Både du och jag vet att det mördars i hederns namn i flera religioner. Ibland har det fått rätt beskrivning av rättsväsendet ibland ”bara” kallats för mord men motiven som ligger bakom det vet vi alla.

              Men ett mord som fått rätt titel och gäller Islam, Abbas Rezai.

                ?@?

        Var i Danmark förra helgen. Såg endel muslimer som hade burka men också en ”skyddsmask” som man har när man är sjuk för att inte smitta folk. Då täcker de väl enligt männens lag deras ansikte, men de kommer runt lagen genom att hävda att de har en skyddsmask för de är sjuka.

          Ja de gör allt för att ta avstånd från Danmark och danska värderingar. Visar tydligt var deras lojalitet ligger.

    God fredagskväll!
    Jag undrar hur ni sminkar er☺️ Från grund till botten, och vilka märken ni använder?
    Jag börjar få lite rynkor och vill ha tips på bästa coverup? (Är 38 om det spelar nån roll, men ungdomligt utseende)
    Tack?

      Hej! Jag sminkar inte mig varje dag, men mitt vardagssmink brukar bestå av concealer under ögonen från Urban Decay, ögonbrynspenna från Anastasia, maskara från L’Oreal, rouge från Mac (gammal, köper inte från det märket längre). Max Factor har en jättebra och billig maskara men där jag bor så finns inte det märket tyvärr :/

      Annars kan jag tipsa om youtube tutorials 🙂 älskar att kolla på dem och få sminktips både för vardagssmink och för att gå ut!

        Glömde skriva men för rynkor så skulle jag tipsa om att se till att alltid använda någon ansiktskräm innan smink. När hyn är fuktig så syns rynkor mindre, fast jag tycker ifs inte att det är något att dölja!

          Nyfiken. Varför inte längre Mac?

            För att de testar på djur, försöker undvika sådana märken.

            Åtminstone jag köper inte för jag har förstått att de säljer till Kina, där det är obligatoriskt att testa på djur.

              Sant. Men de reglerna har ändrats även för Kina. Värt att kolla upp även de märkena som säljs där hur det nu ligger till idag.

              Tack för svar! ?

        Är 34 inga rynkor, sminkar mig ytterst sällan. Färgar däremot ögonbryn och håret. Bra hudvård med massa fukt är grunden till allt.

          ingen hudvård är grunden till allt

            Grunden till tidigt åldrande iallafall

        Hej J! Du beskrev i princip min sminkväska?? urban, l’oreal och Anastasia? Tack?

      Hej! Jag använder kräm plus serum från dr jard+, låter det sjuka in, prime make upp for ever, foundation sensai flawless, sen bronser från too face, rouge ( det jag hittar hemma inte så noga. Maskars från dior, ögonbryns penns från benfit. Ska jag iväg på nått speciellt kör jag ögonskugga osv. Viktigast är återfuktning för vår ålder. Tycket sensei foundation är underbar för den inte sätter sig i rynkor men den är dock inte hel täckande. Nars foundation funkar oxo bra tycker jag! Testa dig fram och be om tester innan du köper så du ser vad som funkar! Lycka till ??

        Tack! Jag vet att serum är viktigt, dock använder jag det bara i perioder, (av nån dum anledning??) kram!

          inte alls så dumt faktiskt

      Jag har tatuerat ögonbrynen och kör på fransförlängning. Annars så har jag på Alex bb-cream, RCMA no-colour powder och MAC Velvet Teddy matte

        Jag har 3D microblandning på ögonbrynen, kanske det du menade? Eller har du tatuerat på riktigt? ? orkar inte med framförlängning, vill kunna klia mig i ögonen?? tack för svar!

          Pröva lashlift. Då böjer man sina egna fransar så de ser större ut. Håller längre än fransförlängning och man kan ha mascara på om man vill, vilket jag inte tycker behövs om man samtidigt passar på att färga fransarna. Är jättenöjd när jag gjort det, ser liksom naturligt ut.

        Funderar på att ”tatuera” ögonbrynen, microblading. Har dock nickelallergi och sett exempel på nätet som har fått allergiska reaktioner så är ytterst tveksam. Har även en del andra allergier. Är det någon annan med nickelallergi som har gjort microblading eller någon som är missnöjd med sin behandling?!

      Sorry har inget relevant svar då jag är bra mycket yngre än dig men SNÄLLA använd veganskt, eller åtminstone smink som inte är testat på djur! Om någon ska gnälla om att detta inlägg är propaganda så vill jag bara påpeka att det inte skadar någon 🙂 Djurtestat, icke veganskt smink däremot; det skadar många.

        Jag är helt på din sida. Finns ingen anledning att djur ska lida för vår fåfänga. ?

        Ska verkligen tänka på det, tack för det ??

        Tips på märken, vill ha konkreta tips. 🙂

          Finns någon sida på nätet som hjälper till att lista. Minns inte vilken men du kan säkert hitta den själv. ??

            Jag köper redan en del från Body shop men så får man ju reda på att det bara är en DEL av sortimentet som är veganskt, dvs kanske inte de produkter som jag köpt. Sedan köper ju många märken in redan testade ingredienser, gör en egen produkt av det tex ett läppstift och säger att DE inte har testat på djur. Så många företag ljuger tyvärr och lurar oss konsumenter. Så gärna tips om märken som är ärliga och inte luras och gör det för syns skull. Se bara hur Mac testar för kinesiska marknaden, cash är deras queen, de skiter uppenbarligen i djuren. Så fult.

              Body shops ägs ju dessutom av Loreal som testar (delvis?) på djur. De säljer i kina där det är krav att allt smink ska testas på djur innan det börjar säljas så body shop är ju inget super alternativ

                Har för mig att kravet håller på att skäppa. Värt att undersöka hur det ligger till.

                ”I Kina har det fram tills nu funnits krav på djurtester av alla kosmetiska produkter som säljs i landet. Nu tas kravet bort för produkter som producerats inom landet.

                Företagen måste från och med 30 juni istället lämna in bevis på att produkten är säker, antingen med data från tidigare djurförsök eller från tester med alternativa metoder. Undantag finns för importerade produkter och för ”specialkosmetik” (hårfärgnings- och hudblekningsmedel solkrämer och andra produkter som har någon typ av funktion)…”

                https://www.djurensratt.se/blogg/nya-regler-i-kina-djurtester-av-kosmetika

                  ”När det gäller importerade produkter är läget lite komplicerat då djurtester inte behöver göras på produkter som blandas och förpackas i Kina. Undantaget för importerade produkter ska tas bort så småningom, och enligt uppgifter till Djurens Rätt från organisationen Cruelty Free International (CFI) kommer detta enligt de kinesiska myndigheterna sannolikt ske inom något år. Orsaken till de kinesiska myndigheternas försiktighet är enligt CFI att tjänstemännen kan hållas personligen ansvariga om en produkt som är osäker för konsumenterna skulle släppas på marknaden, med risk för allvarliga konsekvenser för den ansvarige.”

                Body shop ägs inte längre av Loreal!

      Och alla lär vi bli små rynkiga tanter till slut. Oavsett kräm… och förspillda pengar.

      ”Sarri”!

        Sant Camimami, men ibland får man vara lite fåfäng?? samt bromsa moder natur ?

          FÖRSÖKA bromsa.

            Jaja, vi behöver inte märka ord?
            Är väl inte så konstigt att man vill se fräsch ut? På ett sunt sätt? Jag vill inte ha nr till bästa plastikkirurgen, utan tips på bra makeup??

    Film-efterlysning.?

    Såg en film, för 20år sedan, någon skräckfilm skulle jag tro, med en mörkhyad liten kille ca 10-12år som hette Narren (tror jag), massa getingar som svärmar kringen vuxen storvuxen mörkhyad man med svart rock, och någon trappa ner till en källare. Det utspelar sig i ett hus.

    Jag kommer inte ihåg så mycket… vill så gärna se den igen. Hoppas någon känner igen något?

      Candyman

      Ja det är candyman! Såg den på HBO eller Netflix för inte alls länge sen ☺️

        Har sett den tyckte den var spännande men skulle inte se om den.

      Tack ni ör Bäst! ???

    Någon mer som skulle vilja ha röst-öppetspår?

      Ja 🙂

      Med risk för att alla skulle börja bråka ja ?

        Haha sant! Men moderatorn kanske kan ställa krav och hitta på regler… om ens det skulle fungera?

        Jag har alltid varit en valförespråkare, men detta året så känns det som att jag inte vill vara med i deras lekstuga. Och det känns tyvärr som att vi inte har någon demokrati även fast det är så det heter.

        Jag som brann så för politiken förr!

          Mm känner så också och det är trist! Känner att många debatter är infekterade och upplever att många inte kan hålla sig till sak. Har gillat var Sverige stått förut men nu vet jag inte längre. Är inte impad av vare sig vänster eller höger falangen. Förstår faktiskt folk som röstar blankt även om många mensr att det är att ”ge sin röst åt SD” men jag tycker det är att göra sin demokratiska plikt men att signalera att det ej finns ett parti som en upplever tilltalar en. Blir faktiskt irriterad på alla som hävdar att det är att ge sin röst till SD, det är ju inte en röst åt dem. Och bara för att ngn röstar blankt ska väl inte den behöva rösta på typ S för att nån annan vill det. Nä tror bara vi kan ådstakomma förändring av att diskutera sakligt och ha högt i tak (förutom att inte tillåta rasism och homofobi) hellre än att tvinga folk att rösta på ”rätt parti” för det är inte demokrati

            Tack? Du satte ordet på det jag inte orkat formulera vidare. Det känns tragiskt i mig. Jag va den som fick unga invandrarkillar och fd kriminella att rösta och bli politiskt insatta. Men det känns inte bra längre. Jag vill ha seriösa debatter och inte smutskastning.

            Jag vill veta i förväg hur konstallstionerna ska bli. Jag vill veta vilken regering jag delaktigt röstar fram. Annars
            Är vi bara en del i en rösträtt, men dom tar demokratin ur våra händer med genom att föra maktspel bakom våra ryggar. Det handlar inte om DOM(respektive parti) det handlar om OSS, och dom är våra förespråkare vi röstar fram.

              Hoppas någon förstår hur jag tänker

      JA! Jag skulle önska Öppet Val en kväll i veckan. Roligt och intressant med input om valet.

        Bra namn!!!!

        +1!! Detta!! ?

    Någon här inne som testat hormonspiralen ”Jaydess”?
    Berätta aaaallltttt!!! Ska förmodligen sätta in en sån om någon vecka men inte bestämt mig helt har hört såå mycket dåligt om den 🙁 Berätta allt som sagt både positivt och negativt tack <3

      Jag har! Jag hade en äldre version i fem år och när det var dags att ta ut den satte jag jag i jaydess. Eftersom jag har haft hormonspiral under så många år + ätit p-piller innan dess vet jag faktiskt inte hur mycket hormonerna påverkar mig. Ska ärligt sagt bli spännande att ta ut den sen och vara helt utan! Men jag har iallafall mycket mindre mens och mindre mensvärk med spiral än utan och jag har aldrig ”märkt av den” i övrigt heller, förutom då att jag kanske är helt annorlunda egentligen utan extra hormoner i kroppen 😉 😉

        Taaack för ditt svar!! <3

        Hade jaydess i lite över ett år. För mig personligen var det extremt smärtsamt att sätta in den även fast jag fick lustgas och värktabletter, svimmade av och kräktes i slutet och var helt skakig och yr efteråt. Hade som stark mensvärk i ca 2 veckorstid efter insättning. Hade blödningar var och varannan dag i ca 4-5 månader vilket var extremt trassligt och bökigt och inte alls kul. Fick ökad akne efter bara några veckor vilket sedan gick bort efter att jag tog ut den. Inann hade jag små finnar då och då men med spiralen fick jag riktig akne som aldrig gav sig. Hade även ont i nedre delen av magen till och från men är svårt att veta om det var pga spiralen såklart. Skulle inte rekommendera spiral utifrån mina erfarenheter men vet många som är nöjda. Började istället ta p-piller och har inte haft några som helst bieffekter vilket är riktigt skönt efter spiral helvetet.

      Har Mirena sen i december, sååå nöjd! Jämn i humöret, sexlusten kvar, slipper mens, mer av den jag vill vara!

        Ååh det låter så bra. Tack för ditt svar! <3

          Varsågod, och det gjorde inte så värst ont att sätta in heller, men jag bad henne vara varsam.

      Hej! Jag hade Jaydess i ett år ungefär. Det gjorde lite ont att sätta in den men det var inte det så farligt egentligen. Efter insättningen hade jag mensvärk i ca 4 dagar och mindre blödningar. Den fungerade ganska bra för mig, bortsett från några saker som gjorde att jag valde att ta ut den. Det positiva var att min mens minskade, jag hade inte så mycket mensvärk och andelen finnar i ansiktet minskade. Det negativa var dels att jag fick (när jag haft den i ca 8-10 månader) blödningar och mensvärk efter sex, dels så kände min pojkvän trådarna när vi hade sex vilket inte var så bekvämt för honom. Den första saken behöver inte hormonspiralen vara orsaken till utan var väl antagligen kopplat till cellförändringar (som håller på att utredas nu).
      Jag valde alltså att ta ut den efter ett år, men annat positivt med den var att hormonnivån är lägre än de andra spiralerna och p-piller(?) och det är ju bra! . Om jag vore du så skulle jag pröva med den i ett antal månader, för varje kropp är unik och bara för att den inte funkade för mig behöver det inte vara så för dig.

        Jaa men exakt så är det ju… vi är alla olika. Så jag kommer ge den ett försök iallafall och hoppas den funkar bra för mig! Tack för ditt svar <3

      Kan tipsa om Kyleena, det är en hormonspiral som varar i 5år men som har lägre östrogennivåer (som de spiraler som håller i 3år). Den är ny på marknaden sedan 2017 (fick jag till mig när jag skulle sätta in den) och för mig fungerar den superbra!
      Eftersom jag, den här gången satte in spiralen efter en graviditet gjorde det inte lika ont som tidigare gången. Antaligen eftersom livmodertappen fortfarande var lite mjuk/öppen vid insättning.

      Efter att spiralen sattes in fick jag en liten blödning som varade i tre – fyra dagar, därefter var det lugnt fram tills mensen. Då hade jag mensvärk första mensdagen, normala blödningar som varade i sju dagar. Nu ett år senare har jag mensvärk samma dag som mensen kommer (lärde mig precis att värken kommer ca 1-2h innan mensen haha!) och ”blödningen” om jag ens kan kalla det för blödning är enbart lite grann och det räcker med trosskydd i 3 dagar.

      Jag är supernöjd med spiral och väljer hellre det framför p-piller eller p-stav (de senaste preventivmedlen jag testade).
      Hoppas du blir nöjd med din spiral, vilken du än väljer och tänk på att andas lugnt vid insättning. Du kan även förbereda med 1-2 alvedon innan ditt besök 😀

        Hmm.. aldrig hört talas om den. Det känns lite lurigt att stoppa in något som är så pass nytt på marknaden tycker jag haha. Men visst det är väl säkert testat och väl forskat om den. Men det blir nog en Jaydess för min del isåfall. Den passar in bäst på mig kom jag och min läkare fram till! 🙂 Men tack så mycket för ditt svar! <3

          Jaydess är också relativt ny och Kyleena är bara en variant av de som finns med lite lägre hormon än mirena och lite högre än jaydess men då 5 år istället för 3. Mängden forskning som krävs för att få ut en produkt är enorm och den har funnits på marknaden tillräckligt för att göra en bedömning utifrån det.

      Ja sedan fem år tillbaka (bytt en gång). Bästa jagär testat! Är jämnare i humöret än utan. Märker av mindre än p-piller. Nästintill ingen mens under dessa fem år. Lite otrevligt att sätta in men lätt värt det!

      Har haft mirena i 5 år och bytte sedan till kyleena (stavning?) som jag haft i 6 mån ungefär, funkar superbra för mig 🙂 grejen med preventivmedel är att alla reagerar så olika på olika preparat så jag tycker du ska välja ett som känns bra för dig och känna efter vad som passar bäst!

    Hade ni blivit sura om ni vaknade upp mitt i natten och märkte att er kille låg och r*nkade?

      Ja. Han får gärna onanera men inte bredvid mig. Känns respektlöst. Precis som man går på toaletten och stänger om sig vid andra tillfälle liksom.

        Jag tycker också det känns respektlöst. Vaknade upp mitt i natten och märkte att min kille gjorde det. Tog illa upp pga tänkte att han ligger och fantiserar om andra tjejer när jag ligger bredvid? Eller gör de ens det? Tyckte det var äckligt iaf. Han sa dock att han inte gjorde det.

          Han kan ju likagärna fantiserat om dig. Känner inte riktigt att det är det som är problemet, utan att du förtjänar att behandlas med respekt vilket han inte visar dig genom att gå iväg och runka. Det är sjukt respektlöst och nedvärderande.

          Han ska ju såklart inte göra det om du tycker det är obehagligt. Men jag onanerar bredvid min kille nästan varje natt. För mig är det ett bra sätt att somna bara, slappnar av lättare. En sängfösare typ. Och fantiserar jag om något medan (det gör jag oftast) så fantiserar jag alltid om att ha sex med honom. Så jag tror inte du behöver ta för givet att han ligger och tänker på andra tjejer.

          Finns ingen anledning att det skulle vara respektlöst i sig, men att inte lyssna på sin partner är ju alltid respektlöst.

      Nej, varför bli sur för det?

      Förlåt men denna fråga igen? Verkar som att detta frågas varje gång det är öppet spår.. alltså förstår att det är jobbigt men är detta samma person eller flera olika? Genuint nyfiken..

        Har aldrig ställt frågan innan.

      Håller med, jag hade blivit sur. Gör det om du vill, men inte bredvid mig när jag sover ?

      Om det var på grund av det jag vaknade så skulle jag bli skitarg ja! Blir alltid arg när jag blir väckt

      Skulle inte alls bli sur om han runkar.Uppmuntrar min pojkvän att göra det,han är chockad ! Varför? Jo det håller testosteron uppe.Min pojkvän är 60-plus och har inte en sviktande lust.Gäller även för kvinnor,ju mindre vi onanerar desto mindre lust får vi..Jag har sett liknande inlägg ,där många blir upprörda över runkandet..men aldrig sett nån kille klaga över samma sak?? Självklart så tänker han på mig när han runkar,så smickrande.

        Inte runkandet i sig, mer onani till alla, men att göra det bredvid sin flickvän i sängen? Det är enbart respektlöst och som anonym 20:38 här nere säger är det ju att involvera i en sexuell handling som en inte gett samtycke till.

          Give me a break!! Man måste väl kunna få runka/ onanera i sin egen säng även om ens partner ligger bredvid. Skämtar ni eller? Så om jag vaknar upp på natten o känner för att ta på mig själv.. då är jag alltså respektlös mot min man? Då har jag involverat han i en sexuell handling som han inte gett samtycke Till? Give me a break.

            Jaaa, respekt inkluderar samtycke.

              Ska jag väcka han mitt i natten då o fråga ”ursäkta mig men är det okej om jag tar lite på mig själv här bredvid dig i sängen? Eller ska jag kanske gå o sätta mig på en stol i köket o pilla lite? Jag vill ju verkligen inte vara så respektlös att jag involverar dig i denna sexuella handling utan ditt samtycke iochmed att du befinner dig en halvmeter bort” ”tack nu kan du sova igen” . ?

                hahaha! Skrattade så högt så katten blev rent förskräckt när jag läste denna kommentaren! Tack för denna pedagogiska beskrivning 🙂

          Men lägg aaaaaaaav, man kan väl inte ge samtycke för något man inte ens är involverad i. Låt honom dra i snoppen om han vill, blir du störd be honom göra det tystare. Det är din partner for gods sake

            Håller med! Jag skulle lätt onanera brevid min sambo om jag vaknade upp och kände för det. Skulle inte väcka honom för det. Skulle inte heller bli ett dugg kränkt eller illa berörd om han gjorde detsamma.

      Ja.

      1. För att han stör min sömn.
      2. För att jag inte vill bli involverad i en sexuell handling jag inte har samtyckt till. Har dock noll emot om han onanerar i enrum.

        Involverad i en sexuell handling… What? Vill du förklara detta närmare?

        Om du blir så illa berörd av att din PARTNER tar lite på sig själv brevid dig så ska du inte ha ett förhållande.

      Nej, jag skulle inte bli sur. Vill han så får han.

        Men om han fantiserade om andra tjejer när du ligger bredvid? Känns inte det respektlöst?

          Öh nej. Fantasier är fantasier! Man kan väl för i h*** inte bestämma vad någon annan får tänka på eller inte.

          Nu känns det som att du vet att han fantiserar om andra? Hur har ni det i ert förhållande? Får känslan att det inte står rätt till..

            Gör inte alla killar det? Jo vi jar det bra. Men mår dåligt om han skulle vilja ha andra. Min förra kille var otrogen och den känslan av svek kan blossa upp då och då

              Okej då förstår jag att tankarna lätt glider dit. Men alltså fantasier behöver inte betyda att han inte vill vara med dig? Det är liksom omöjligt för dig att veta och du kommer aldrig kunna kontrollera detta helt och hållet. Bästa är väl att du frågar honom varför han gör såhär och talar om att du tycker det känns skumt. Att du kanske hellre vill att han säger till dig om han vill ha sex och ”bjuder in dig” och om du inte vill eller är bekväm att delta får han väl gå ut till toa o runka eller ngt? Saker och ting blir sällan bra av att bara vara tyst och lida. Då blir det tillslut en bomb som briserar

              Svar väntar i modd!

              Är det runkandet i sig du blir upprörd över eller det faktum att han kanske fantiserar om andra?

                Att han fantiserar om andra. Enbart det. Får så obehaglig känsla i kroppen av det.

                  Prata med honom istället, han är den enda som vet

              Hur gammal är du egentligen?? Känns ung

                27

          Han kan ju lika gärna fantisera om nån annan när ni har sex? Det vet man ju aldrig. Men dumt att utgå från det tänker jag

      Nej, han gör väl vad han vill med sin egen kropp?

      Jo det hade jag faktiskt. Har ingen aning om hans runk/porr-vanor då det inte spelar mig någon roll och dessutom ska hållas privat om personen vill det, men att tillfredställa sig bredvid någon utan samtycke är olämpligt.

      Nej det hade jag inte blivit.

      Nä. Har sådär halvvaknat när han dragit en tralla några gånger. Så länge han städar efter sig är det chill.

      Nej det hade jag inte blivit sur över alls

    Jag har blivit väldigt dåligt behandlad av personen jag jobbade som personlig assistent för. Hon behandlade dom andra assistenterna likadant. Skrek åt oss, gav oss order om att göra saker fast hon själv satt på sängen med mobilen. Jag kan säga så här, vi jobbade som städerska hos henne, de enda vi gjorde var att städa, diska, damsuga. Vissa dagar kunde bara gå utan att vi åt på 8 timmars arbetsdag, jag kan säga att det var väldigt ofta. Hon lät oss aldrig sitta en stund och vila. Nu är jag mammaledig och har några månader kvar. Jag har sån ångest över att jobba igen hos henne då jag har fast jobb. Har mardrömmar varje natt då jag tänker på det konstant. Om jag säger upp mig nu, måste jag jobba en månad hos henne igen?

      Jag skulle sjukanmäla mej. Fy vad jobbigt det låter.

      Jag har aldrig jobbat som personlig assistent, men jag får ett par funderingar av ditt inlägg.
      1. Varför har hon assistans? Jag förstår såklart att du inte skriva ut anledningen här, men om det finns saker hon klarar av att göra själv kan det väl inte ingå i dina arbetsuppgifter att göra dem? Du är väl anställd för att hjälpa henne med det hon inte klarar av? Kan du vägra göra det? Vad händer om du vägrar?

      2. Hur mycket av detta vet er chef? Detta låter ju som ett arbetsmiljöproblem. Kanske skulle det gå att vara två assistenter där samtidigt? Åtminstone vissa timmar på dygnet? Jag förstår att man inte kan säga till en person att den förbrukat sina chanser till assistans om den har rätt till det och hon kommer antagligen inte sluta behandla er illa även om ni är två, men då skulle det åtminstone frigöra tid till att äta samt att det kan bli lättare att hantera när man är två.

      Jag önskar dig lycka till!

        Hon har halvt förlamad, kan alltså röra överkroppen. Hon kan göra mycket saker själv men väljer att använda oss assistenter till det. Sen har hon även sin familj hemma som vi måste laga mat till eller städa efter. Ingen av oss har vågat vägra göra nåt, vi är nog rädda för henne.
        Chefen har vi berättat om hela situationen och blivit lovade att hen ska prata med henne. Inget har förändrats. Istället blev det värre, då kvinnan försökte få ur oss vem som skvallrat.
        Sen så jobbar vi två under 3 timmar per arbetsdag, men då städar vi inte utan vi masserar hennes ben.

          Det låter ju inte klokt. Jag hade kollat med chefen om det gick att bli förflyttad till en ny brukare (heter det så?) alternativt sökt nytt jobb. Du ska inte behöva må dåligt på jobbet och drömma mardrömmar!

          Jobbar du i fkp? Känner en i exakt samma situation och ej ok alls! Jobbar som assistent och skulle dra det vidare!

      Så ska det ju inte vara. Ni som arbetsgrupp bör jobba fram ett förändringsarbete att verkställa hos klienten. Prata med chefen, kanske ni kan få handledning av en erfaren handledare? Sök sök sök andra jobb om det känns hopplöst ❤️

        Jo jag vet, jag vet bara inte vad jag ska göra. Håller på och söker andra jobb, men vill inte jobba en månad hos henne igen om jag nu säger upp mig?

          Förstår! ❤️ Var ärlig mot din chef, berätta hur du känner är mitt tips. Kanske chefen kan hjälpa dig få en ny arbetsplats, kanske chefen kan släppa dig tidigare trots uppsägningstid. Ingen ska behöva må dåligt på jobbet. Jag talar av egen erfarenhet, mådde kasst på jobbet efter föräldraledigheten. Chefen gjorde vad han kunde – ställde upp som referens och släppte mig bums. Jag fick ett nytt jobb efter några månader, visst kändes det skit under tiden men det var det eller vara arbetslös. Lycka till!

          Om du säger upp dig nu så räknas väl uppsägningstiden från dagens datum och en månad framåt, inte en månad från när du är tillbaka från din mammaledighet. Nej fy livet är för kort för att ha ångest över ett jobb, som förövrigt låter helt hemskt! Säg upp dig nu på måndag! Jobb finns det gott om nuförtiden! Lycka till!

      Visst att hon är deprimerad och bitter. Men det ingår väl i erat jobb att hjälpa till med vardags sysslor. Och varför låter ni henne styra och trampa på er? Det är väl bara att bestämma innan tider för raster och lunch?

      Inte okej alls, herregud sätt ner foten. Bli omplacerad. Har själv jobbat som assistent och visst finns det as där mer som utnyttjar en om man inte sätter ner foten! Prata med din chefredan direkt på måndag, tyvärr kan ju man som assistent bli uppsagd utan orsak
      av brukaren därför än viktigare att du pratar med din chef och se till att bli omplacerad. Förklara hur dåligt du mår. Är du inte med i facket gå med på stört! Massa kramar!

    Bör jag dumpa min kille som efter 5 år ej friat? Säger att jag tjatar när jag nämt det 3 gånger på 5 år..

      Nej, du bör inte dumpa honom för att han inte friat. Det låter mer som om du bör dumpa honom för att du överväger att dumpa honom för att han inte friat. Man får inte direkt intrycket av att du älskar honom jättemycket och då klarar ni er båda bättre utan den andre.

      Inte dumpa om ni älskar varandra.

      Men fria själv?? Eller är det så att du tror att han ej vill gifta sig och det är avgörande för dig så förstår jag mer att du skulle vilja göra slut men alltså, det behöver inte vara mannen som friar? Jag friade (tjej) och det gick alldeles utmärkt ??

      Det är 2018…fria själv ?

      Sluta vara ett våp och fria själv.

        Inte särskilt trevligt att kalla någon för våp.

          Nä men det kanske är dags att komma in i matchen och inse att vill man gifta sig kan man lyfta frågan själv.

            Ja. Men det räcker att säga det. Otrevliga ord kan man hoppa över. Ingen mår bättre av det. Tvärtom.

              Håller med dig! Vart förvandla den vänliga tonen och tack för att du tog upp ser ? Visserligen bekommer det mig inte men varit finns hedligt förnuft ?

            Kom in i matchen, det är 2018 och vi vet bättre än att kalla någon för våp.

      Fria själv. Säger han nej kan du gå vidare.

      Du behöver ju inte sitta på en puff i ett torn och lägga framtiden i andras händer.

      Jag hade ställt ett ultimatum till slut. Hur gamla är ni?

        Men va?

        ”Om du inte friar till mig inom ett år så kommer jag lämna dig”? Jösses, hade jag fått den serverad till mig hade jag varit jävligt glad att jag inte hunnit fria. En sån vill en väl inte gifta sig med?

          Men om hon verkligen vill gifta sig och han inte ser en framtid med henne? Såklart man kan ha en framtid ändå tillsammans men då får han vara tydlig med det på andra sätt.

            Det kan hon ju få reda på om hon själv friar. Då får hon ja eller nej, precis som alla andra som friar.

            Att överväga att göra slut om någon inte friar, alternativt ställa ultimatum sådär så tycker jag som Viktor ovan. Dumpa ändå pga uppenbarligen tycker hon inte tillräckligt mcket om honom för att själv fria.

      Tror du att han inte vill leva med dig om ni inte gifter er? Du måste fundera på varför det är så viktigt för dig. Sen måste ni även prata om varför du känner som du gör, och varför han känner som han gör.

      För mig har bröllop aldrig varit viktigt. Till den dagen jag bröt med min familj.. Då kände jag mig plötsligt väldigt ensam trots ett stabilt förhållande. Jag behövde inte säga något till min man men han kände nog att det var dags för han friade inte så långt efter det.

      Varför dumpa honom? Detta med giftemål kom tillbaka på 80-90 talet.Det var ju en konsekvens av aidssmittan osv..i min ungdom på 70-talet ville ingen gifta sig,alla knulla runt, tjejerna brände Bh..Allt var mycket roligare då,nu är det så mycket måsten hela tiden..Ett frieri är inget mått på kärleken,inte alls…inget skydd mot separation heller..

      Är du kär och ni har det bra i övrigt låter det ju väldigt märkligt att dumpa bara för att han inte friat inom en viss tidsram. Om du känner dig osäker inför framtiden är det nog bättre att sätta er ner och prata om vad ni vill med livet om 5, 10 år osv. Alltså inte kräva ett frieri men fråga om giftemål, ev barn och sånt finns med i hans framtidsbild och om ni har ungefär liknande mål och drömmar. Dessutom är det ju inget som säger att du inte kan fria!

      Nej, inte utan att prata med honom först. Säg hur du känner och fråga vad han tänker om det. Ta det därifrån, då vet du förhoppningsvis vad som gör att han inte friat och att han säger att du tjatat, och du kan göra ett mer informerat beslut.

        Jag var väldigt tydlig från första början. Berätta tydligt vem jag är och mina värderingar. Han vet att jag inte vill ha ett stort bröllop. Eller ett bröllop över huvud taget. Kan lätt skriva på papperna och sen dra utomlands och ha det gött. Något han var helt med på. Nu har det gått 5 år och inget. Nämnde det för ca 1 år sen och då uttryckte han sig ”juh mer du tjatar, desto längre tid kommer det ta mig” vi har pratar allvar många gånger men allt leder till samma citat. Vi är 33 och 34 år utan barn.

        Åh till er som tycker att jag ska fria. Jag har en romantiserad bild av att jag vill att han ska fria.

        Tack så ? för så många svar ?

          Uppenbarligen så har ni inte samma värderingar då.. hos oss är det tvärtom, han vill gifta sig, jag tycker giftermål inte betyder nånting o har inte alls nått behov av att gifta mig. Vi kanske ska byta män? Skämt åt sido, du får väl bara känna efter, kan du leva utan giftermål eller kanske dags att hitta nån med samma värderingar kring giftermål?

          Blir ett helt annat läge med tanke på din ålder och om du vill ha barn så har du inte många år kvar att vänta på den här mannen. Så mitt råd är att fråga vad han vill och om det inte är att gifta sig med dig och att ni ska skaffa barn så stick så fort du kan. Du har inte tiden att bli lurad eller förledd. Han kanske inte ens vill gifta sig med dig men pga bekvämlighet, rädsla, ekonomi osv stannar han. Annars kanske du sitter där om några år och lade din lycka i hans händer. Du kommer att bli arg och bitter över att ha blivit lurad. Som man sitter man inte i samma situation och det kanske också därför han är så brydd. Finns massa kvinnor som väntat på män som inte har gift sig eller skaffat barn med dem och så plötsligt träffar de en annan kvinna och vips inom några månader har de gift sig, väntar barn och köpt hus. Kram

            Tror innerst inne att det det du skrev är så rätt. Ska följa min magkänsla och följa den. Tack för att du tog dig tiden och orken och besvara mina känslor ??

              Ingen fara. Det kom från hjärtat. Tänk på dig själv och luras inte av hans ord, titta på vad han faktiskt gör. Om du vill ha barn – vilket kanske är viktigare än själv giftermålet så säg till att ni ska köra igång nu. Vill han inte så gå nu. Du har inte TID och du ska lita på dig själv och stå på dig.

          vaska män som uttrycker sig såhär: ”juh mer du tjatar, desto längre tid kommer det ta mig”

          Gud vad jobbigt med folk som tycker hon ska fria. Kan ni inte förstå att många kvinnor hellre lämnar än friar till en man? Det är liksom ”hans jobb” sen får ni supermoderna människor hata det hur mycket ni vill.

          Det jag tycker låter problematiskt är att han tycker att du ”tjatar”, det blir nästan som att han känner sig tvingad till nått som han verkligen inte vill, och hur värt är det egentligen att vara med någon som inte vill ”claima” en? Ja, för många handlar det inte om giftermålet i sig, utan man vill känna att den här personen verkligen vill ha en och binda sig genom äktenskap, och det har inte hänt på 5 år vilket är konstigt när du ändå sagt att det är det du vill. Försöker försiktigt komma fram till att du kanske ska hitta någon annan. Inte för han inte friar utan för att han verkar se det som ett problem att binda sig till dig ”för evigt”. Lycka till

      Försök reda ut vad han har för visioner om er framtid. Vill han ens gifta sig? Om ja, vad har han för tidshorisont och vad är det han känner att han vill vänta på? Min (numera man) och jag hade det samtalet efter ca 4-5 och han sa då att det var för tidigt för honom att ta det steget. Jag å andra sidan hade varit redo rätt länge… det uteslöt ett frieri från min sida. Men samtalet fick honom att börja fundera på vad han ville ha ut av livet och vad han väntade på, och åtta månader senare friade han 🙂 hade han vägrat giftermål hade jag funderat på om det var så viktigt för mig att det var värt att avsluta ett i övrigt drömmigt förhållande (nej). Och hade han bara aldrig blivit redo hade väll det sagt en del om hur rätt vi var förvarandra…

      Men va? Ofta det är anledning nog att göra slut med någon. Kan inte du ta saken i egna händer?

      Tycker du får många svar med lite tråkig ton! Klart du kan fria själv, men nu vet han ju att du gärna vill gifta dig och han själv verkar tveksam, så då är det ju inte själva frieriet som är är problemet utan att ni inte verkar känna lika inför giftemål.

      Om det är en anledning att dumpa någon eller inte beror ju till 100 % på hur viktigt du anser giftemål vara. Fundera på varför det är så viktigt för dig och prata med din partner om det, hade jag sagt. Om hans anledning till att inte fria är typ att han inte vill binda sig kan det väl absolut vara grund att gå åt olika håll om inget händer…

        Tack @get mitt problem har inte med själva giftermålet att göra. Jag var tydlig med att jag är singel till den dagen jag har en ring på mitt finger. Vilket kvarstår. Har aldrig antytt till att dejta andra eller velat. Jag är varken för eller emot giftemål men förmiddag är det viktigt med förlovning. För mig visar det en framtid. Jag skiter faktiskt helt vilt i ett giftemål. Det är en bonus den dagen vi har barn.

        Nu är han som det är. Åh jag har tröttnat på citatet att det kommer eller sluta tjata. Jag är en 90 röd person med repeterande blå person. Så för mig att få den kommentaren är av det värsta.

        Jag blir mest frustrerad över att det inte händer och som väldigt röd person vill jag se fortgång.

        Givetvis älskar jag honom över allt annat och det är han jag vill leva med. Men son göd och vill att saker ska hända efter vad jag inser är korrekt är sååå jävla enerski på verkande.

        Fråga nyss, ”vill du förlova dig me mig” han svarar ja..

          Jösses! Skriver som en kratta ?? Tyvärr är jag slutkörd. Hoppas att ni förstår vad jag skrivit! ??

          Vänta va, du är singel tills den dagen du har en ring på fingret? Hade min make sagt så när vi bara var tillsammans hade jag nog fan dumpat han. ? Varför är förlovning så viktigt om inte giftermålet är det?

          Grattis!

          Grattis!! :D:D

    Hej alla! Jag känner att jag vill göra mer av mitt liv, jag har två små barn och ska snart börja jobba igen. Jag trivs bra där men känner att jag har potential att göra större skillnad för människor än så. Jag har ingen högskolekompetens (hade mycket problem hemma som barn och klarade inte av att sköta skolan utan ville bara få ett jobb och flytta) och är inte så bevandrad i den akademiska världen så jag vet inte ens var jag ska börja. Jag hade tex gärna velat läsa till logoped. Finns det någon här som har gjort samma resa? Var började ni? Kom ni dit ni ville? Går det att plugga med två småbarn? Jag är så sugen på att utmana hjärnan och lära mig någonting!

      Sök en YH-utbildning, de är oftast på två år så man kommer igång ganska snabbt och får jobba med inkomst igen! ?

        Det behövs gymnasiekompetens där också va? Jag vill gärna läsa på högskola men vet inte hur jag ska komma dit.

          Komvux får du nog börja med för att först få grundläggande gymnasiekompetens. Googla komvux och staden du bor i, där hittar du nummer till studievägledare som kan hjälpa dig.

      Hej! Vad kul att du är sugen på att göra något nytt! Går superbra att plugga med barn, speciellt om de inte hunnit börja med massa tidskrävande fritidsaktiviteter än. Sen behöver man lite mer disciplin för man har ju helt enkelt mindre tid när man har barn, men egentligen är det ju som ett jobb 40 timmar/vecka. Har du behörighet från gymnasiet för att komma in på logopedprogrammet? Dvs: Grundläggande behörighet (kärnämnena) samt Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet 16/A14). (Naturkunskap B/2 kan ersättas av Biologi A/1, Kemi A/1 och Fysik A/1a / 1b1+1b2.) Om detta är kurser du saknar ska du ta kontakt med en stud- och yrkesvägledare på Komvux i din kommun. Hen kan hjälpa dig med att lägga upp en plan så du kan plugga in de kurserna du behöver. Du får kanske tänka i så fall att du får lägga 1-1,5 år på att få behörighet till att söka. Sen är det ju relativt höga antagningspoäng till logoped så satsa verkligen på det du behöver plugga in. Och gör högskoleprovet för att öka chanserna – jag gjorde mitt bästa resultat på 3:e försöket. Om man saknar grundläggande behörighet från gymnasiet och ska plugga in den kan man söka CSN i god tid före skolstart för att kunna få en högre bidragsdel och en lägre lånedel, men det är liksom en pott med först till kvarnprincipen. Du kommer aldrig ångra att du börjar plugga nu när du känner dig redo och motiverad till att gå vidare i livet. Det värsta som kan hända är ju att man upptäcker att det inte var detta man ville plugga och får byta inriktning/program. Min upplevelse är att de som har testat olika jobb innan och de som har barn har mycket erfarenheter med sig som är värdefulla och gör det lättare på många sätt att börja i ett nytt yrke. Ett stort arbetsområde för logopeder är ju inom området för barn och då skulle jag vilja säga att det är oslagbart att ha egna hemma eller ha jobbat med det på andra sätt innan. Åh vad mycket spännande du har framför dig. Om du vill prata med en logoped om yrket finns det logopedmottagningar på de flesta sjukhus, bara att ringa och ställa frågor! 🙂 Lycka till!

        Men Gud, tack så hemskt mycket för ditt svar! Jag har samlat betygsdokument men saknar vissa kärnämnen och säker lite andra kurser. Jag har bra betyg på de andra kurserna (som jag var intresserad av då) så jag hoppas på att det kommer att räcka till logopedprogrammet. Jag blev intresserad av det eftersom mina båda barn har tät kontakt med logopeder. Det känns verkligen som ett givande yrke där jag också hade kunnat göra skillnad för andra barn och deras föräldrar på samma sätt som vi har fått så otroligt mycket stöd. Steget känns bara så stort och läskigt på något sätt men jag ska i alla fall ta första steget genom att kontakta vux. Jag uppskattar verkligen ditt svar! Tack för att du tog dig tid ?

      Jag har inte heller högskolebehörighet, och kände hur det hängde över mig, för som du så hade jag problem med skolan och valde istället att jobba. Jag vände mig till en studievägledare och sedan satte jag ett mål på 3 år att bli klar med gymnasiet, jag påbörjade resan sommaren 2016 och är klar nu hösten 2018. Vilket är en lättnad i sig, samtidigt som jag arbetat 90% under tiden, jag valde att göra allt på distans och det krävs att man har disciplin. Men det är det bästa valet jag gjort, och att låta det ta tid, vara realistisk ?? Planen är att söka högskola 2019. Hoppas du kommer på vad du vill göra ?

        Vad starkt jobbat av dig! Hur många kurser behövde du läsa och valde du alla själv eller fick du hjälp med att hitta de du behövde? Hjälpte studievägledaren dig också med att sätta en studieplan? Jag känner mig verkligen vilse eftersom min enda studieerfarenhet är några arga år i tonåren ?. Ja, jag känner att jag måste låta det få ta tid och sätta ett realistiskt mål, jag vet dock inte vad som är realistiskt än då jag inte riktigt vet hur många kurser jag behöver. Grattis till att ha klarat det, måste kännas fantastiskt! Vilken utbildning vill du söka sen?

          Jag läste till uska på 59 v för att få poängen och sedan har jag läst 3 kärnämnen varav 1 kärnämne kvar ? Ja, vi gjorde en studieplan gemensamt, så jag ska tillbaka till min studievägledare efter sista kärnämnet är klart! 🙂 Jag har tankar på att söka till apotekstekniker eller något liknande, fortfarande lite kluven! ? Önskar dig lycka till.

      Jag pluggade upp mina betyg till högskolebehörighet typ 2-3 år efter jag tagit studenten, var också lite som dig i skolan. Klarade av det på ett år, sen blev jag gravid, gjorde högskoleprovet och tog några kurser på högskolan till att börja med.

      Sökte sen in på drömutbildningen och då var sonen 1,5 år. Nu börjar jag snart sista året och vi väntar barn nr 2. Denna tiden jag pluggat har varit guldvärd även med barn. Jag pluggar mycket hemifrån, sonen går korta dagar hos sin dagmamma och är mycket ledig. ?

    När är ert hår som bäst? Mitt ligger alltid bäst (lättast att forma osv) dagen efter jag tvättar det, alltså dag 2. Samma dag jag tvättat det flyger det bara hejvilt och är svårt att forma och när det gått för många dagar sen tvätt så är det för stripigt.

      Dag 3 och 4

      Hårolja skulle kunna fixa ditt problem på dag ett. Och att lämna balsam kvar i topparna. ?

      Dag 2 här med! Duschar alltid håret på kvällen

      Vad har du för hårtyp? Mjukt med tunna hårstrån eller tjockt med lite grövre hårstrån? Vad använder du för produkter? Jag själv har skandinaviskt med lite självfall, mjuka strån och normaltjockt hår. Jag har samma problem som du om jag använder fel produkter och om jag fönar håret utan rätt produkt. Använd ett schampo som innehåller proteiner och samma med balsam, efter hårtvätt så ha i någon form av rootlifter/saltvattenspray och mjukgörande i topparna. Föna eller låt självtorka och ha i sen tex Kevin murphys bedroom hair i hela håret och använd en grovtandad kam för att reda ut det. Har du grövre hårstrån så rekommenderar jag att du använder mjukgörande schampo och balsam ist och avslutar med någon form av leave in kräm eller hårolja.

    Jag vill prata åldersskillnad i förhållanden!
    Har alldeles nyss gjort slut med min sambo sedan 5 år, och håller nu på att falla för en man som då är mycket äldre än jag. Vad gör jag nu?
    Han är 45 och jag endast 20. Det är ännu inte seriöst, för jag har sagt att jag måste processa klart det tidigare förhållandet samt detta innan vi pratar om något. Han är helt förstående och säger att det blir när jag är redo. Men jag känner bara ”hur ska jag klara av att avsluta detta? Det här är ju vad jag vill”, men ålderskillnaden?!?? Hjälp

      Jag hade inte gått in i det. Du har ännu inte kommit över din förra kille. Du håller på att falla för honom men har inte fallit. Avsluta innan det är försent. Kärlek är kärlek och åldersskillnad spelar ingen roll. Men åldersskillnad kan skapa många problem, speciellt när den är rätt stor. Du har precis gjort slut med din ungdomskärlek, du är ung och kan enkelt hitta en ny pojkvän. Varför välja honom?

      Testa och se var det leder er. 🙂 Jag tror inte man kan säga att det aldrig kommer funka innan ni verkligen vet. Åldersskillnad kan absolut medföra problem, har han barn kan han ju inte flytta hur som helst om du till exempel vill plugga och blir antagen i en annan stad. Vill du ha barn hinner han bli gammal och kanske inte alls är sugen på det, eller redan nu känner sig färdig med den biten. Ge aldrig upp sånt du vill ha eller dina drömmar för att han är på andra sidan liksom.

      Jag är 25 och dejtar en 53-åring och kan med handen på hjärtat säga att alla ”hinder” vi stött på hittills inte har med åldersskillnaden att göra, utan helt enkelt att vi är två olika individer som inte tycker lika om allt.

      Jag är 24 och min sambo är 47, vi har varit tillsammans i 3 år och är hur lyckliga som helst ✨⭐️

        Låter underbart. Hur du tänker ni om barn? Tänker ni ”annorlunda” pga åldersskillnaden?

          Min man är 18 år äldre än mig & jag är 28. Vi har vart tillsammasn i 8 år.
          Vi har aldrig haft några issues med just åldersskillnaden, mer än i början typ ”ska vi verkligen göra det här, vad ska folk säga osv”
          Han har barn sedan innan (barnet är 18 nu) Min man har alltid sagt att jag får säga till när jag är redo. Han är väl egentligen ”klar” med barn, men han vet att jag vill ha barn & han kan inte neka mig det säger han. Han vet att vill han vara tillsammans med mig, så får han stå ut med blöjbarn igen ?

      När ni blir äldre kommer åldersskillnaden märkas av mer när det gäller ork och så men sen vet man aldrig vad som händer under livets gång..Min svärfar har nyss gått i pension och vill hitta på olika saker nedan svärmor 15 år äldre mest sitter i fåtöljen och orkar inte gå i trappor m.m. Orkar in vara varken efter 20..när vi går dit på middag är det kl 16. ?

    Några frågor:

    1. Vad tjänar alla?
    2. Vad jobbar ni som?
    3. Hur gamla är ni?
    4. Krävdes det någon utbildning för ert jobb?

    Funderar på att byta riktning o vill ha lite inspo, jobbar själv som account manager, är 23 år och har en lön på 45’.

      1 åklagare
      2 35 000
      3 31
      4 ja

        Du har ett av mina drömjobb. Orkar tyvärr inte plugga så länge så jag kommer aldrig bli det, men det verkar så intressant och roligt!

          Det är verkligen världens roligaste jobb! Kan tipsa om att söka till polisen annars, om du är intresserad av att reda ut brott och jobba i samma sektor. Polisen rekryterar just nu och under kommande år massvis med civila utredare i hela landet.

            Det har jag också funderat på, men nja, får se. Bra tips annars

        Oj jag trodde faktiskt man tjänade mer som åklagare!

      1.75’
      2. Läkemedelsindustri (regulatory affairs)
      3. 37
      4. Ja

      Vad har du för utbildning och hur landa du jobbet?

        Jag har en kandidat i nationalekonomi, men jobbade mig upp från säljare, jobbade i stort sätt heltid under mina studieår (pluggade även heltid).

        Trivs på mitt jobb, men vill pröva något helt nytt och lönen är väl det som får mig att stanna kvar, har ändå blivit van med en viss livsstil.

          Bra jobbat!! Men då pluggade du direkt efter gymnasiet?

      1. 85 000/mån
      2. Bolagsjurist
      3. 38 år
      4. Ja, jur.kand.

        Grattis. Du tillhör en procent av Sveriges befolkning som har en lika hög eller högre lön än din. 99% tjänar mindre.

        Faktum är att den gränsen att tillhöra topp 1 % går någonstans runt 70’kr.

        90 % tjänar MINDRE ÄN ca 45’kr.

          Ok?

      Wow grattis till din lön för din ringa ålder ?

      1. 23.200
      2. Jobbar på daglig verksamhet i kommunal regi
      3. 27
      4. Tvåårig KYutbildning psykiatri

      1. Minst 42k/månad
      2. Konsult
      3. 25
      4. Ja

      1. 32000 (landstinget)
      2. Barnmorska
      3. 31
      4. 4,5 års högskoleutbildning /dubbla yrkeslegitmationer

      1. 25 innan skatt på heltid
      2. Undersköterska, kommunalt
      3. 25
      4. Ja, ett år på komvux. Har ca 5-6 års erfarenhet.

      Måste säga att jag är avundsjuk på din lön! Tänker ofta så, att fan vad underbetald man är. MEN! Jag kan betala alla räkningar och har pengar över (bor ensam, har hund) och kan göra vad jag vill för pengarna räcker i mitt fall. Får dessutom så mycket tillbaka av alla gamla jag jobbar med, tycker det är ett stort plus och nästan en belöning. Man är uppskattad och behövd.
      Ganska nöjd trots att vi uskor tjänar alldeles för lite egentligen.

        Vems lön är du avundsjuk på? ?

          Svarade på TS fråga, så är nog denne jag menar 🙂

        Menar du att du är avundsjuk på min lön? ? Är så tacksam och glad för mina undersköterskekolldgor som är guld värda att ha! Ni gör ett jättejobb och behöver såklart också ha en värdig lön och högre lön MEN jag tycker inte min lön är hög för det ansvaret jag besitter och den kompetens och studieskuld jag ådragit mig genom att plugga (aldrig fått nått bidrag för vidareutbildning utan tagit allt från egen ficka) så jag önskar att jag fick högre lön. Jag innehar ansvaret över 2 liv vid förlossning, jag ska dessutom arbetsleda min usk kollega (ibland helt ny inom vården och beroende av att jag instruerar och vägleder) Jag kan vid fel/avvikelser bli ensamt ansvarig och ställas till svars i domstol samt bli av med min rätt att utöva yrket. ”men gör inte fel då” är mångas svar men vi i vården vet att det inte är så lätt. Vi blir pressade från alla håll och kanter så lätt är det ej. Bara iår fick jag flytta semestern för 3:e året i rad. Vi får inte strejka pga att det kan bli livsfarligt men vid nästa lönerevision får vi om vi har tur kanske 200-400 kr alt ingenting eftersom ”vi inte kunnats prioriteras i budgeten”

      Vad är account manager och hur blir man det?

        Säljare. Beroende på vad man säljer så kan man klara sig på gymnasieutbildning.

          Inte riktigt, det är mycket mer än så.

          Jag är kundansvarig för mitt företags tre största kunder, jag arbetar mycket med att skapa ett gott samarbete mellan bolagen och vara den som representerar kunden gentemot mitt företag samtidigt som jag representerar mitt företag gentemot kunden så att samarbetet mellan företagen ska bli så gynnsam för bägge parter som möjligt, båda ska tjäna på samarbetet. I min roll som account manager ingår väldigt mycket produkt- och verksamhetsutveckling för kunden, då jag bl.a kommer med förslag på hur de kan effektivisera sin produkt/tjänst. Gör en massa, måste verkligen vara spindeln i nätet. Måste ofta sätta mig ner med kunderna och tillsammans skapa mål (mål idag, imorgon, om 5 år osv) för verksamheten och hur mitt företag med sin tjänst kan hjälpa kunden nå målen samtidigt som man måste vara alert och se hur den bransch kunden verkar i håller på att utvecklas, är det en bransch med snabba förändringar (ex. teknikbranschen) eller lite långsammare branscher (ex läkemedelsbranschen)? Man gör olika planer tillsammans, presenterar månatliga, kvartal rapporter osv där man bl.a gör omvärldsanalyser osv osv

          Rollen som AM är väldigt lite sälj och handlar mer om relationsbygge. Tyvärr missbrukar många titeln och använder det för sälj för att lura folk till att söka sig dit, men i grunden är det i stort sätt ingen sälj.

      1. 29 600kr
      2. Förskollärare (kommunalt)
      3. 25år
      4. Ja, 3,5 år på högskola!

      Dock längtar jag till framtiden när jag och sambon jobbat upp en buffert till vårt nyinköpta hus och alla planerade barn är födda och lite äldre. Då vill jag plugga till kriminolog! 😀

      Är 29 och jobbar som barnskötare och tjänar 25 000. Har egentligen pluggat 6 år på universitetet, men fick cancer när jag var 25. Med det kom lite nedsatt ork och nya prioriteringar i livet. Inget blev som jag hade tänkt, men så är ju livet 🙂

        <3

        Helt fantastiskt bra och fint tänkt av dig; Anonym 21:43! Med den positiva inställningen borde du föreläsa. Tänk så många som skulle bli inspirerade av dig! Imponerande! <3

      1. Ca 30000:-
      2. Fritidspedagog
      3. 33 år
      4. 3,5 år på lärarhögskolan

      Är nöjd med mitt jobb och med min lön. Skulle inte vilja ha det ansvaret lärare har med omdömen, utvecklingssamtal osv, men har några ämnen själv och får verkligen det bästa av två världar. Har i veckan hängt med mina fritidsbarn och spelat monopol och haft sommarlov. Tycker ibland att det är sjukt att jag får betalt för att ha så roligt (men ibland är det slitigt också såklart) på jobbet och tycker jag tjänar helt okej, jag klarar mig.

      1.37800
      2.Lärare
      3.36
      4.Ja. 5 år högskola/ universitet + vidareutbildning 2.5 år and counting.

      Läraryrket är fint men ska man lägga tid, pengar och energi på utbildning kan jag rekommendera att en väljer något som generar pengar.

        Fattar inte att man klagar på en lön på 37k+? Ok om man ställer det i relation till att det är ett jobb som kräver mkt tid och engagemang osv, men herregud det är väl en bra lön??? Inte som att undersköterskor har ett särskilt mkt mer chill jobb och de tjänar ju mkt mindre

          Nej det är en dålig lön utifrån längden på utbildning etc. Jag har studerat 7.5 år och när jag är färdig speciallärare (8 års studier) kan jag ev komma upp till 40k. Absolut inte ok.

          Ja det är väl din personliga åsikt anonym 22.30? Olika åsikter you know 🙂

      Denna fråga har varit uppe minst 3 gånger på öppet spår…. så tråkigt

        Tur att vi tycker olika :). Jag har insett att jag vill studera till ngt helt annat än vad jag är utbildad till, för att få en bra lön som jag kan klara mig ensam på och ändå/för att kunna uppfylla mina drömmar & mål. Så detta är bra inspiration till det 🙂

      1. Vad tjänar alla? 64 500 kr + bonus.
      2. Vad jobbar ni som? Koncerncontroller.
      3. Hur gamla är ni? 31.
      4. Krävdes det någon utbildning för ert jobb? Ja, civilekonom.

      26500
      Doktorand
      32 år
      Magister i hälsovetenskap

      1.35tusen
      2.manager
      3.30
      4.ja

    Har ett dilemma angående potentiell ny tjänst! Har mer eller mindre blivit lovad en ny tjänst på firman där jag jobbar. En drömtjänst som skulle betyda mkt för min karriär och jag vill verkligen ha den! Tjänsten skulle eg ha kommit ut nu i sommar men de ville först anställa positionen över denna, vilket tyvärr har dragit ur på tiden. Fick i veckan reda på att den nya tjänsten förmodligen kommer att utlysas i slutet på detta år/början av nästa. Nu till ”problemet”. Jag skulle väldigt gärna vilja ha ett till barn och planen var egentligen att först få tjänsten (om den hade utlysts nu) och sen bli gravid. Blir inte yngre (är 38) och vet inte hur länge jag vill/vågar vänta. Det kan ju dessutom ta tid att bli gravid, om man nu har lyckan att bli det igen. Dessutom kan det dröja ännu längre tills tjänsten utlyses. Jag är rädd att om jag blir gravid nu så kommer de ej att ge mig tjänsten pga mammaledighet o allt det där vanliga. Skall tilläggas att jag bor utomlands så kombinationen familjeliv/karriär är inte lika accepterat som i Sverige. Vad ska jag göra?

      Som du känner. Kan inte svara på din fråga. Lycka till.

      Om du verkligen vill ha barn så satsa på det. Den chansen kommer inte tillbaka men det gör säkerligen en bra tjänst.

      Men åh! Vänta inte med barn om det är något du/ni vill ha. Du har så många år på dig att göra karriär. Balla tjänster kommer och går! Själv börjar jag med IVF i höst och fasar för om jag hade väntat lite längre.

        Tack! Lycka till!!

      Jag skulle utan tvekan försöka få barn. Det kan ändå ta lång tid innan det ”vill sig” dessutom.

    ?? om du verkligen måste vara gift så får du väl dumpa han då. Men bäst att du direkt säger till nästa dejt att du vill gifta dig så småningom annars kanske du ”slösar” bort flera år på en annan också. ?

    Jag vill gifta mej men borgerligt. Men vill nog ha en vit spetsklänning. Så vackert. Och det är ju ett minne för livet.

    Vi ska till spanien om en snar framtid! Tanken är att hyra en bil där nere. Hur är det att köra vid Alicante? 🙂

      Hahaha klart hennes produkter fick vara med på bild

        Bella kommer garanterat inte lyfta ett finger när de gäller flytten och kommer säkert resa bort och tycka det är alldeles fantastiskt att komma till huset och allt är klart.

          Flyttar imorgon och har redan gråtit tre gånger idag. Hade LÄTT dragit utomlands och kommit hem när det var klart, om jag hade kunnat.

            Mina sympatier. ?

        Men det är väl inte så konstigt?!?

      Ska försöka gå på visningen. Vore ju episkt om man kunde sno några parfymer och ta reda på hur många dildosar hon har.

      Bra jobbat om hon får de pengarna. Hon köpte det väl för ca 7 miljoner? Hur länge sedan var det?

        Ja, men hon köpte ju ut Odd till samma värdering.

          Sant.

    OT. Jämnförde precis driftkostnaden på sensuella bellas hus från att de köpte tills nu och då har den gått upp till 30 000+/år. Hur är det möjligt? Någon som vet?

      Hur det är möjligt? Är det lite eller mycket enligt dig? Min mamma köpte en lägenhet i Stockholms innerstad för 12 år sen för 750.000 Nu är den värd 1.9 miljoner.

        Men driftskostnaden, inte värdet!

          Förlåt ?

      Kanske gillar att ha 26 grader varmt inne?

        Fyfan haha

      Elräkningen har gått upp ordentligt på tre år plus kommunens avgifter för sophämtning, vatten och avlopp. Om det är hela förklaringen vet jag inte.

        Det är fjärrvärme så där kan räkningen också ha blivit mycket högre på tre år.
        Eller så var kostnaderna vid förra försäljningen inte rätt räknade av mäklaren.

    Jag har i många år ätit Xanor för jag lider av ångest och är väldigt orolig och nervös av mig men har ätit 1 mg en gång om dagen. Nu vill jag inte äta den längre för jag vill inte få mer ångest och tappa kontrollen så nu har jag kommit ner till 0.5 mg som jag försöker trappa ned. Men jag känner mig rädd för nedtrappningen – jag börjar snart plugga och är rädd för att något ska inträffa och jag tappar kontrollen helt och mina klasskamrater tycker jag är stans knäppskalle och så är jag rädd för om jag kan hantera mig själv utan.

    Är det någon som har trappat ned Xanor? Och i så fall – är det jobbigt?

      Ja det är jobbigt, men värt det. Gör det inte snabbt och ta hjälp från läkare

        Tack ❤ nej jag ska inte göra det snabbt. Men jag borde kunna gå ner på 2 veckor i första omgången i alla fall.

      Det är svinjobbigt (beroende på dos såklart) men absolut inte omöjligt, var beredd på både smått fysiska och psykiska utsättningssymptom. Har du kontakt med vården om nedtrappning? Isf kan du be om någon beta-blockerare typ inderal eller lättare ångestdämpande typ atarax/lergigan för att få ner pulsen och olustkänslorna lite i början. 1mg är ingen hög dos så du lär inte känna av överdrivet mkt, men mildare (ej narkotikaklassade) lugnande/ångestdämpande hjälper till att ta bort det värsta.

      Starkt av dig att försöka sluta, du kommer fixa det ❤️.

        Tusen tack för ditt svar ❤ Jag har alltid legat på mellan 1 mg och 0.5 mg en gång om dagen så det bör inte vara alltför besvärligt men det är ju en tablett som verkligen spökar omkring. Jag äter Zoloft 25 mg så jag hoppas den kanske kan hjälpa mig litegrann åtminstone.

          Ja, det sätter sig ju också på psyket med vetskapen att inte ha den ”tryggheten”. Flera studier visar att det är mycket svårare att sluta med medicin mot psykiska problem än fysiska (även om de är liknande i styrka).

          Benzo (xanor) är ju dessutom det läkemedel som tar längst tid att läka ifrån. Nu m*ssbrukade ju jag i mkt större doser och vid m*ssbruk tar det halva tiden av den tid en m*ssbrukat benzo, innan hjärnan är helt återställd, så det är såklart annorlunda. Det har tagit 1,5år för mig att ex. kunna gå i affärer utan benzo utan att få panikångest. Men du kommer ju behöva ”möta världen” utan ”tryggheten” och då är det bra att va förberedd med verktyg som fungerar. Jag har en lista i mobilen med olika saker, allt från promenad och yoga till ringa mamma eller skriva. På så sätt är man mer förberedd på att möta det en tidigare medicinerat bort.

          Lycka till ❤️

            Tack ❤

    Jag förstår att det är väldigt individuellt, men hur är det bästa sättet att hantera ett uppbrott med en partner som man varit tillsammans med många år? Med hantera menar jag hur man ska bete sig, vad man ska tänka på EFTERÅT. Ska man undvika att ses? Flytta isär omgående? Behöver era tips.

      När man googlar dyker det upp många tips och de flesta är ”bryt kontakten helt!!! prata aldrig igen!!!! ignorera!!!!!!!! Ex kan aldrig vara vänner eller bli tillsammans igen!!!!”. Känns jävligt oseriöst för mig.

      Mitt tips är att föra dagbok. Detta för att kunna samla dina tankar i en turbulent period som denna. Fokusera på hur du på bästa sätt mår bra igen. Kanske är det genom att bryta helt eller kanske vill du ta det långsamt och dessutom vara vänner? Tänk på och planera det praktiska så som tillgångar om ni bott ihop. Fundera även över sex INNAN chansen till det dyker upp. Man är INTE klar i huvudet vid sådana tillfällen och att ha bestämt hur man känner inför det redan innan är ett måste.

      Lycka till med allt, hoppas det går bra och att ni kan agera civiliserat.

        Glömde skriva men mitt viktigaste tips är att se till att ni pratar ut om ALLT du vill veta. Att gå och grubbla över vad som gått fel, om det hade gått att lösa, vad den andra vill/tänker är klassiskt och kan lätt undvikas genom ett eller flera väldigt öppna ärliga samtal er emellan.

        Tack för tips. Jag var lite otydlig, det är jag som tagit beslutet, men är absolut öppen för att vara vänner. Är dock beredd på att det kan ta tid. Sen vet jag inte om han vill det, finns en risk att han är för sårad.

          Det må vara en klyscha men det är det av en anledning; kommunikation är nyckeln. Återigen, lycka till! Hoppas ni lyckas lösa det bra och kan vara vänner, om inte nu så i framtiden.

    Hej! Hur får ni er tid att gå ihop med alla måsten?
    Jag blir galen snart. Tycker inte jag hinner allt och blir så stressad. Allt handlar nog om planering, så hur planerar ni ?
    Har två små barn, heltidsjobb.

      Släpp alla krav på dig själv!
      Jag blev sjuk för 2 år sedan och då brakade hela min superwoman värld ihop när jag gick in i väggen pga krisen den nya sjukdomen innebar.
      Idag har jag precis börjat jobba på deltid igen och efter 2 år med min kurator har jag så mycket mer respekt för mig själv och min ork. Först idag inser jag att jag levde så ohälsosamt och med alldeles för höga krav på mig själv. Det är okej att inte orka, det är okej att inte storstäda denna veckan och det är okej att barnen går i pyjamas en hel dag ibland. Ett tag var jag jätteledsen över att jag kände att den där hjälpsamma, duktiga mamma/sambon/vännen är så långt borta från vad jag är idag men min kurator har hjälpt mig inse att det aldrig hade varit hållbart i längden att köra på i samma tempo.
      Sänk dina krav på dig själv innan livet tvingar dig att göra det. Återhämtningen är väldigt lång ❤️

        Tack snälla för dina kloka ord?. Du har så klart helt rätt. Har själv varit sjukskriven för depression och din text fick mig nyss att inse att det är dit jag är på väg igen.
        Jag hoppas allt ordnar sig för dig och att du mår bra! En dag i taget! ??

          Tack själv, hoppas du hinner bromsa i tid! Det är så lätt att inte vara snäll mot sig själv, speciellt idag med alla sociala medier som gör att det känns som om ”alla andra” hinner med så mycket mer och är så himla mycket duktigare än vad man själv är.
          På ett sätt är jag tacksam över att det hände nu och att jag ändå är på väg tillbaka, det har som sagt gett mig en helt ny syn på prioriteringar och respekt för mig själv.
          Jobb ska aldrig vara prio ett!
          Som någon annan skrev, om möjligheten finns så gå ner i tid på jobb?
          Jobb tar energi men ger väldigt små om några mängder tillbaka.
          Sköt om dig och hoppas du mår bättre snart ❤️

      gå ner i tid

    När opererade Blondinbella sina bröst? Och vart. De ser fantastiska ut nu?!

      Har du sett dem out in the open? Var??

        Det syns ju på bilder? I en bild har hon visat sug i bikinitopp där dom är små och platta utan volym efter sina graviditeter och nu är de stora med volym. Klar skillnad.

          Behöver ju nödvändigtvis inte vara operation? Innan jag får mens blir mina bröst så stora att jag inte rymmer dom i min vanliga bh utan blir typ 2-3 storlekar större av någon märklig anledning ? kan väl va något liknande för henne?

            Det är solklart att hon opererat dem (dömer dock henne inte – each to their own!). Tidsmässigt bör det väl ha varit i typ oktober förra året. Tycker de blev fina – proportionerliga och volymen är tillbaka. Hennes viktnedgång och graviditet/amning lär ju ha gjort sitt. Jag hade nog också funderat på att fixa till dem efter två kids.

    Jag vill bara säga att jag är lite besviken på min pojkvän som sitter ute och dricker med MINA grannar istället för att umgås med mig.

    Jävla pungdjur!!!!!!!

      Varför går du inte dit själv?

        För att jag ska iväg och jobba inatt.

      Varför sitter inte du med? Kanske så det till honom när han kommer tillbaks hem?

        *säg det till honom när han kommer in

      gör slut

      Umgås med dom innan du far

    Tips på bra bodylotion?

    Jag älskar Rituals med tycker att det är lite dyrt med 200 bagis. Den tar slut så fort..

    Tips på en billigare som ändå är lika bra?
    Hatar när de är vattniga och känns så där billiga.

    Prövar billigare som Dove och sånt från Ica men gillar dom inte.

    Har inte riktigt satt mig in i vad en bra bodylotion ska innehålla, men jag gillar när de är krämiga.

      Bästa body lotion är helt klart biotherm lait corporel, inte billigare än rituals men så dryg och bra, bästa ?

        åh älskar också den! den brukar ofta finnas för 179kr på rusta om du har det i närheten! 🙂

      bäst är att inte använda någon alls

    Ni som fött barn, hur lång tid innan er BF gick ni på föräldraledighet, och hur känner ni inför det valet såhär i efterhand?

    Jag vet att man inte kan styra över om sjukskriven tidigare än man tänkt, men det går ju inte att göra något åt innan ändå, och någon plan behöver man ju ha…

      3 veckor innan och sen kom hon 2 veckor över tiden ? det var lite segt att ha en hel månad bortkastad. Kunde inte göra så mycket mer utan det blev som det blev.

      3 månader eller ja lite tidigare då jag blev sjukskriven. Men min arbetsplats klassas som ”tung” så jag fick gravpenning?

        Vad jobbar du med? Tunga lyft? Funderar på om min syster kan få samma bedömning. Måste kolla upp vad som klassas som tungt.

      Jag gick hem två månader innan BF med båda mina barn. Ångrar det inte, det var jätte skönt att ha tid att varva ner och förbereda både mig själv och hemmet 🙂

      Jag är gravid i vecka 26 och kommer gå hem på graviditetspenning på heltid från vecka 32. Har ett fysiskt ansträngande jobb och inte direkt lämpligt att arbeta längre än så. Men det får man ju bara ha fram till 11 dagar innan bf så då får jag går över till fp.

      Två veckor men sedan gick jag två veckor över tiden. Jag som älskar att jobba hade kunnat jobba tills några dagar innan?

    Vill att du camcam tar reda på vad my Martens vd jobb innefattar. För mig är vd den högsta chefen som bestämmer och tar ansvar i företaget

      Du har frågat nån gång tidigare i öppet spår men då kallade du det att snoka. Ta reda på det själv!

    Jag undrar om det finns nån mer som vill olika än sin sambo när det gäller barn? Jag har aldrig varit förtjust i att skaffa biologiska barn, utan kan isåfall tänka mig att adoptera. Jorden är redan överbefolkad som den är och det finns redan så många barn som behöver ett hem. Min kille däremot har aldrig tänkt på adoption utan vill ’föra sina gener vidare’. Och hittills vet jag bara par där det är tvärtom, att tjejen är mer inne på barn än killen. Det känns så ’tabu’ som tjej att inte vilja ha biologiska barn.

      Varför inte göra både och. Först skaffa ett biologiskt barn sedan bli familjehem för ett barn på livstid och om allt fungerar blir man permanent förälder efter tre år.

      Följ stulen_identitet på Instagram ett tag och fundera därefter på om adoption är en bra idé.

      Jag kan känna en viss tveksamhet inför att adoptera på de grunderna Det finns väldigt många som vill adoptera barn (fler än det finns barn att adoptera, eftersom köerna växer), adoptionsindustrin är inte oproblematisk och att man vill förbättra världen är kanske inte heller den bästa grunden för att att adoptera barn egentligen, för vill man bli adopterad av någon som gjort en ”god gärning” när de valde adoption framför biologiskt? (alltså det var säkert inte så du menade heller, men genrellt tycker jag man ska vara försiktig med att uttrycka att det finns massa fattiga barn som man ”borde” adoptera för barnens skull) Men framförallt för att din kille är tveksam, det finns tillräckligt många människor i adoptionskö i Sverige ändå, och de adopterade barnen förtjänar att hamna i familjer där ingen av föräldrarna känt sig tveksamma.

      Egentligen, om du vill hjälpa barn är det bättre att hjälpa dem genom att stötta deras biologiska föräldrar så de kan behålla sina barn. T ex genom att stötta organisationer eknomiskt som hjälper barnfamiljer. Varför ska familjer behöva splittras för att vi ska hjälpa dem att ha råd att ta hand om sina egna barn?

      Däremot kan ni ju vara fosterfamilj!

      Men vill du egentligen ha barn alls, det är inte omvärlden som pressar dig?

    Sjukskriven i 4 år för utmattning, allvarlig ätstörning, PTSD, depressioner, svår ångest… ja, allt typ. Hela mitt liv kom ifatt mig helt enkelt. Krigat igenom olika behandlingar sedan dag 1, men det har av förklarliga skäl tagit lång tid.

    Allt har flytit på och jag har mått väldigt bra senaste månaderna, och jobbat 75% på mitt älskade jobb som jag kämpat hårt för att få. Kräver hög utbildning och är en väldigt populär och prestigefylld arbetsplats. Såg verkligen fram emot att bli ”friskförklarad” och börja jobba 100% om 3 månader

    Då förstör Försäkringskassan allt. Första dagen på semestern får jag ett brev om att de vill utreda min sjukpenning från maj- oktober = kan tvingas betala tillbaka pengar jag redan fått och ingen mer sjukpenning framöver. De erbjuder mig även ett möte på arbetsförmedlingen för att ”lära känna arbetsmarknaden”

    Anledning? En sk ”Försäkringsmedicinsk rådgivare” (som aldrig träffat mig) har ifrågasatt läkarintyget ifrån min läkare jag träffat regelbundet i 2 år. FMR tycker inte att det är rimligt att vara sjukskriven då jag ”inte har ångest eller utmattningssymptom hela tiden, utan endast från och till i vissa situationer” och att jag skulle klara av ett sk ”normalt förekommande arbete” som inte ”kräver koncentration eller social interaktion med andra”
    Värt att tillägga är att FMR kompetensområde är invärtesmedicin. Trots det väger hennes bedömning tyngre än min läkares, som är spec. i psykiatri på en mottagning för komplicerade fall.

    Besked kommer nästa vecka. Jag håller på att gå i bitar av ångest, stresseksem över hela kroppen och har inte kunnat lämna sängen senaste dagarna. Varit i kontakt med akutpsyk. Kan inte minnas senast jag mådde såhär dåligt.

    Hur kan systemet vara uppbyggt så att jag ska tvingas söka ett annat jobb? Jobb som inte ens finns i verkligheten. Istället för att fortsätta inom det jag utbildat mig till? Allt det här för att en läkare i invärtesmedicin diskvalificerar bedömnigen från en psykiatriker? Så att jag nu också kan tvingas betala tillbaka pengar retroaktivt, pengar jag just nu inte har.

    Vet inte vad jag vill komma. Kanske bara dela med mig av hur sjukt och omänskligt Försäkringskassan behandlar människor, som gör att sjuka blir sjukare. Fy fan.

      Kan du inte fortsätta på ditt älskade jobb ändå?

      Svårt att sätta sig in i men några av mina vänner har också svårt med försäkringskassan.

      Tråkigt med din ångest, jag har också ofta ångest men jag klarar av att hantera den men sover dåligt på nätterna ofta och grubblar och ältar över minsta saker.

      Men sedan en tid tillbaka fick en vän obotlig cancer och det har fått mig att uppskatta bara det att jag får leva ibland när ångesten kryper sig på.
      Då tar jag några djupa andetag och tänker äh det löser sig alltid på något sätt. Jag lever och det är det viktigaste.

      Önskar att du kan njuta av livet! Se ljuset även i mörka stunder.

      Kram

      Ge ALDRIG upp. Jag vet vad du går igenom och det ÄR sjukt och omänskligt. De sparkar på människor som ligger. Deras beslut är totalt ologiska. Jag önskar att jag kunde ge dig mer tröst. Men det jag kan säga är.. ge aldrig upp. ❤️

      Har inga bra råd att ge, känner mest att jag vill ge dig en stor kram! Hoppas allt löser sig för dig.

      Håller verkligen tummarna för att du får ett för dig positivt besked. Har både bra och dåliga erfarenheter av FK gällande närstående. Just som du skriver, att de vill att man går till Arbetsförm med sin diagnos under armen, trots att man har ett arbete i botten. En älskad (60+) närstående arbetade 50% av sin tjänst, pga till skallen spridd bröstca, var jätteglad att det funkade. Skulle då få indragen sjukpenning och hänvisades till arbförm. Hon blev helt knäckt och valde att försörja sig på de 50% hon jobbade. Innan det trädde i kraft avled hon pga misslyckad op. Jag fick ringa FKhandläggaren och säga att de kunde avsluta ärendet?. Borde berätta de bättre erfarenheterna oxå, kan iaf säga att de finns! Stor kram till dig❤️

    Planerar att flytta till Sthlm. Vilka gator/kvarter är bäst att bo om man pendlar med bil på Östermalm, gamla stan och Södermalm?

      Kungsholmen skulle jag rekomendera! Innerstad och ligger liksom mellan söder, gamla stan och Östermalm! Bo på stora gator om du vill ha lätt med bil, steriksgatan exempelvis!❤️ Annars tar du dig till de innerstadsdelarna du nämnt på max en kvart kommunalt från Kungsholmen!

        Tack för svar!! ❤️❤️ Ska kolla upp Kungsholmen närmre

      Försök köpa lägenhet i en förening med garage och låga skulder (min har 400 kr/kvm). Undvik nyproduktion! Östermalm är trevligast att bo på enligt mig.

        Tack för ditt svar! ❤️ Ja en så gott som skuldfri förening med god ekonomi känns viktigt. Ska undvika nyproduktion. Vore en dröm att hitta lägenhet med garageplats??? Östermalm har jag alltid drömt om.

    Förlåt om någon skrivit detta innan, orkar inte läsa alla kommentarer men Trendenser tipsade precis på sin instagram att Isabell Löwengrips hus ligger ute på hemnet.

      Isabella ?

        Har mäklarens hemsidan kraschat?

        Kommer inte in på bilderna

      Kom ut idag och visning redan på söndag. Här går de undan!

        Nästa söndag enligt annonsen

    Är det bara jag som tycker att Mansbebisar på Instagram bara blir sämre och sämre? I början var det jättebra, träffsäkra poster med hög igenkänning men nu känns det som att det publiceras vilket gnäll som helst. Menar verkligen inte dom som berättar att dom lever i destruktiva förhållanden osv, men dom i stilen ”min kille sen en månad tillbaka tjänar mer än mig men vill ändå inte betala för mig när vi är ute på restaurang” och sen rasar kommentarsfältet om vad snål och dum i huvudet han är. Känns mest som gnäll från folk som har skev uppfattning om hur det är att vara vuxen och stå på egna ben? Eller tänker jag fel?

      Håller med! Något av de senaste inläggen: ”min kille köpte fel glass åt mig”, och alla tjejer i kommentarerna berättar hemska berättelser om killar som kommit hem med fel godis och fel choklad.

    Alltså jag undrar…

    Silikonbröst – hur blir dagens bröst när värden blir gammal? Säg när man blir åttio år, huden blir ju naturligt mindre elastisk så jag tänker mig att de liksom hänger där längst ner? Eller tar man ut dem vid en viss tid/ålder? Det är alltså en genuin undran, vaknade med tanken i huvudet i morse och kan inte slå bort den.

      De blir hängiga med åren! Men det mest problematiska är väll att man måste byta ut implantaten för att vara säker att de inte läcker osv. Min mamma som hade implantat sa att läkarna rekommenderar att var tionde år ska implantaten bytas, hon tog bort sina!

        De gamla implantaten som kunde läcka var koksalt, tror inte ens det används längre? De man oftast har idag kallas geléhallon för det är den konsistensen så de kan liksom inte punkteras eller läcka ut nåt. De behöver heller aldrig bytas ut om man inte vill, däremot ändras ens egen kropp så många vill göra en justering åtminstone en gång senare i livet 🙂

      Vanligast är att placera dem bakom bröstmuskeln, det är muskeln som håller dem på plats och muskler sitter ju där de sitter även när huden börjar hänga 🙂 däremot kan ju brösten ändra utseende mkt framför allt vid graviditet/amning så många gör om dem efteråt. Men om jag fattat rätt är det väl snarare att implantatet sitter rätt bra kvar och det är huden och bröstvårtan som vandrar neråt med tyngdkraften och då blir det ju skevt, haha. Men det beror väl på hur mycket bröstvävnad man har från början, ju mer vävnad desto mer häng så vi som knappt hade nåt alls innan är väl förskonade får man hoppas! Jag har haft mina i fem år och de har sett exakt likadana ut 🙂

    Har fått supersvagt streck på graviditetstest. Är skitnervös. Jag vill ha barn, men vågar inte tänka att det kan vara så att jag är gravid. Tänk om det försvinner eller inte blir starkare liksom. Jag har inte ens vågat säga något till min man, om det nu skulle vara så att det är fel.

      Grattis!! Dur gravid! Det syns inget streck alls om du inte är gravid. Även mycket, mycket svaga streck är ett positivt graviditetstest.

        Tack! Jag hoppas verkligen det att det är så..

          Ta ett till eller uppsök vården för ett säkrare test 🙂 tror också att det är ett positivt resultat du har fått men det är alltid bra att kolla flera gånger! Lycka till och grattis till er!

            Jag har tagit fler test. Ungefär vartannat visar svagt streck så det gör mig inte direkt klokare.. men väntar några dagar och ser. Ska inte ha mens förrens om några dagar.. tack så mycket ❤️

    Fråga: Varför blir folk så provocerade när folk köper dyra väskor/accessoarer? Jag bryr mig inte ett dugg om någon lägger högre summor på teknik, bilar, klockor eller resor men vissa verkar verkligen bli uppretade på riktigt. Why?

      Avundsjuka. Kolla alla som tänker rösta på vänsterpartiet längre upp i tråden. Har alltid misstänkt att det sitter en massa ogina kommunister och kommenterar här, nu är det bekräftat.

        Hahahaha?

        Man kan ju faktiskt vara vänster och äga Chanel också.

        Mind.blown. ?

          Fast det verkar inte vänsterdårarna här göra (de har nog inte råd). Därför är de mer intresserade av att sno Bellas.

        Hahahah så jävla sant! Spot on! Bitarna faller på plats nu.

        Hahaha! ?

      Det beror nog på. Jag kan bli irriterad på lyxkonsumtion då det är speciella människor som kanske lägger 150 000 kronor på en väska när pengarna kan användas till vettigare saker. Det är ju inte en vanlig Svensson som köper sådana väskor utan det är ju människor som vill hävda sig. Sedan blir jag även irriterad på människor som reser land och rike runt och inte förstår vad det orsakar miljön.

        Jag älskar väskor och skulle kunna tänka mig en vanlig Birkin (med vanlig menar jag alltså vanligt läder, inte exotiska läder). Men det är för att väskor (handgjorda sådana) är ett genuint intresse. Är det ändå provocerande? Om en man köper en Rolex, är det lika provocerande? Eller om någon lägger enorma summor på ett kjolpaket eller vinge till bilen? De visas ju också upp?

        Men alltså, det är ju inte så att pengarna försvinner när t ex en influencer köper en väska? De 150 000 kr fördelas ju ut på löner/inkomster till folk varav de flesta nog inte är svinrika (butiksbiträdet och andra på väskföretaget, de som jobbar i och hyr ut lokalen, de som fraktat väskan in i landet, arbetarna i väskfabriken, andra leverantörer av t ex dragkedjor och förpackningar) och förstås en STOR summa i moms som bidrar till vår sjukvård, skola etc. Alla dessa människor som får sin inkomst genom att svindyra väskor säljs kanske i sin tur lägger pengarna på välgörenhet, eller vad som nu anses ok att spendera på. Bättre att 150 000 kr kommer till användning genom att förflyttas mellan olika personer så mycket som möjligt, än att de ligger på ett sparkonto och dammar då. Sett till samhällsnytta alltså.

        I miljöfrågan håller jag dock med 100%, överdrivet resande är inte moraliskt försvarbart. Eller överdriven konsumtion. Däremot om man nu har 150 000 att spendera på väskor är det ju faktiskt mycket bättre för miljön att köpa en sviiiiiindyr väska än 1000 billiga väskor på H&M.

          Word!

    HJÄLP MIG!! Behöver hopp från er med mer erfarenhet och kanske äldre. Jag och min kille(ok ex) har varit tillsammans i 2,5 år. Det hände ett bråk för ca en månad sedan, varpå jag vile göra slut. Han fick mig ändra mig så efter en vecka blev vi ”tillsammans” igen. Därefter träffades vi inte på 2 veckor, så de veckorna bestod av telefonbråk. Vi har aldrig haft en värre ”bråkperiod”. Han gjorde slut förra veckan pga han kände att han behövde tänka på sig själv. Han har varit sjukskriven i ett år och bott i sin hemma ort men ska tillbaka till staden jag bor i, nu nästa vecka. Jag vet att han varit sjukt stressad över att komma tillbaka och försöker övertala mig själv att han bara skjuter ifrån mig för att han har panik över flytten. Jag har varit sjukt jobbig under denna tid, liksom ringt varenda dag och försökt få tillbaka honom vilket har gjort att han dragit sig undan ännu mer. Jag vet att det gått kort tid, men nu ger jag honom space och hoppas att han ångrar sig när stressen över flytten lagt sig. Finns det hopp?? Har ni blivit dumpade av ”klarar inte av förhållande-anledningen” sen blivit ihop igen? Kan tillägga att vi var i göteborg för ett par dagar sedan tillsammans av någon jävla anledning,då var vi alltså ej tillsammans men han betedde sig som det. Sen när det var dags att åka hem var han fortfarande säker på sitt val. Han säger att jag inte ska vänta, för han är säker. Ändå är han, enligt honom, dödskär i mig och älskar mig men vill bara inte vara tillsammans med mig????

      Jag tror visst att det finns hopp och det menar jag verkligen! Vid stora förändringar i livet (och mycket annat som är ansträngande) så kan det bli så där som du beskriver. Lägg därtill bråken ni hade,
      så är det väl klart att det inte är så lätt för er.

      När det sedan lugnar sig igen och mycket faller på plats igen så finns det självklart en möjlighet att hitta tillbaka till varandra. <3

      Helt ärligt, ni ska inte vara med varandra. Båda verkar vara i en dålig period som ni projicerar på varandra plus att vilja göra slut var 5:e minut visar att ni inte är mogna för en riktig relation. Ta tid att lista ut vad du vill ha i en relation och vad du behöver av en partner

    Jag är en destruktiv person och brukar ofta ta vilken skit som helst från vem som helst för att jag har svårt att se mitt eget värde (pga blivit mobbad i skolan och psykisk misshandlad i en relation). De senaste månaderna har mitt (relativt nya) ”tjejgäng” hittat på saker utan att fråga mig osv. Jag har mest bara tagit det för att det inte är första gången det händer och det uppenbarligen är något med mig som folk inte vill ha att göra med, typ. Det är väl bara menat att jag ska vara ensam helt enkelt.

    Men nu har jag kommit till en punkt där jag bara inte orkar mer. Jag orkar inte se på sociala medier att de umgås utan att ha frågat mig, jag orkar inte lyssna på internskämt jag inte fattar för att jag inte var inbjuden till sammanhanget det uppdagades, jag orkar inte bli lämnad ensam på fester/andra sammanhang för att de bara går iväg utan mig. Så jag har börjat söka mig lite till andra människor, sådana som faktiskt bjuder in mig till saker och uppriktigt sagt verkar vilja umgås med mig. Förra veckan var jag på fest med en klasskompis jag inte umgåtts sådär jättemycket med hittills, och det var så himla kul. Jag hade ingenting att må dåligt över och jag kunde bara fokusera på mig själv och att ha kul och lära känna människor. Imorgon ska jag på en fest med samma klasskompis och jag är så jävla taggad. Jag kan vara avslappnad på ett helt annat sätt än om när ”gäng” är med, för det känns lite som att jag måste bevisa för dem så fort vi umgås att jag är rolig att vara med så att de ska börja bjuda i mig till saker, vilket jag VET är ett så sjukt giftigt tänk.

    Jag känner bara att jag fan inte tänker ta mer skit från dem nu (kan känna annorlunda om ett dygn, men just nu är jag fast besluten att sluta vara en jävla dörrmatta) och jag ska försöka ta mer och mer avstånd från dem, så att jag slipper fastna liksom. Jag är så glad över att känna såhär, för jag får sällan nog. Jag är glad överlag, vilket jag inte brukar vara, och börjar se något slags ljus i den annars så mörka tunneln.

      Bra. Du börjar se ditt värde och respektera dig själv! Kram

      Vad bra tänkt av dig! Om du orkar och klarar av att stå fast vid det beslutet så kommer det att ge ”luft” åt dig vilket i sin tur ger plats för människor som värdesätter dig. Det är så lätt hänt att vi människor formas av de vi omger oss med.

      Ju längre tid de behandlar dig illa, desto mer påverkad av det blir du och det blir då allt tuffare att jobba upp självkänslan igen. Det är fullt möjligt att påverka sin situation till det bättre. Inte minst om du påminner dig själv om att de tar kraft ifrån dig.

      Gör gärna något som får dig att påminnas om vad du behöver. Det kan vara att sätta upp en lapp på kylskåpet med orden ”Ta ingen sk*t” eller att du har en bakgrundsbild i mobilen med ett för dig viktigt citat.

      Jag hoppas att något av det jag skrev kan göra dig ännu mer besluten om att inte ta emot deras dåliga bemötande mot dig. Du är värd så mycket bättre!

      Finns ett svar från mig som fastnade (det var nog för långt) så vet du <3

        Redan nu finns det här ovanför. Så bra!

      Dumpa gänget och umgås med människor du mår bra med! Varför ödsla tid på människor som beteer sig så när det finns så många andra fina människor som vill umgås med dig för den du är?

    Nyligen blivit sambos och detta är första dagen jag jobbar dygn den dess och min pojkvän är hemma själva. Han har inte sagt nått om några planer för kvällen, sist vi hördes i eftermiddags skulle han bara ta det lugnt. Skickar nu på kvällen en snap på soffbordet med en massa ölburkar och chips, så han har ju bjudit in till lite fest, och det första jag känner är att jag blir sur. Känns som han borde sagt nått, helt okej att han passar på att ha över lite kompisar när jag jobbar, hade nog ändå inte velat vara med, men kände bara jaha vem är nu i min lägenhet? Ska dem sova över eftersom dem dricker? var ska dem sova, i vår säng? Vi har bara plats för en i soffan liksom. Och han svarar inte när jag bara snällt frågat vem som är där ? kanske bara lite pmsig idag ?

      Men ring han! Svårare än så är det inte! Kram

      Släpp det där och låt honom umgås med sina kompisar ?

        Ringde, men istället för att svara skrev han istället vilka som var där och vad dem hittade på, case closed allt jag ville veta ? Nu kan dem umgås hur länge dem vill, bara han ändå är pigg och vaken när jag kommer hem från jobbet imorgon förmiddag för springturen, får se hur det blir med det dock ??

          Känns jobbigt att du okej:ade deras umgänge så länge de uppfyller dina villkor. Är ni sambos så är det ju hans hem också? Och visst, det är inte det trevligaste att komma hem till ölburkar på bordet, men han fixar det säkert imorgon. Och det gör väl inget om han inte är pigg imorgon? Ni kommer ingenstans om du har outalade förväntningar på honom. Du kommer bara bli besviken på honom hela tiden. Det är energikrävande. Försök vara glad för hans skull om han nu har roligt 🙂

            Men lugn, är man sambos så säger man till den andra om man planerar att bjuda hem någon. Man behöver inte fråga om lov men man säger till.

              Du säger detta som någon universell sanning? Jag tycker inte att man behöver säga till. Speciellt inte om den andra inte är hemma. Och t.ex. om det blev spontant? Han planerade kanske inte alls.

            Handlade inte om att jag måste ”godkänna” vad han gör i lägenheten, han får väl göra vad han vill och ha vilka kompisar han vill på besök, och GÄRNA när jag jobbar, såg bara gärna att han hade sagt det innan, inte stt han skulle ha frågat om lov. Vi bestämde planer för lördagen igår och då sa vi att vi springer när jag kommer hem så det blir gjort, är han inte pigg, hans problem, då springer jag utan honom ?

              Ok, du lät mycket mer stressad på dina första inlägg. Lät mycket mer som sjukt kontrollbehov, t.ex. uttrycket ”min lägenhet”. Men detta svar lugnade ner mig, haha. Btw – första tiden som sambos kan faktiskt suga. Tar tid att lära känna varandra på det sättet.

                Nej har inte alls kontrollbehov, bara irriterad att behöva jobba typ ? men kan tilllägga att det inte var städat när jag kom hem, ölburkar, glas och skålar framme, så där fick han minus ?

      Förlåt men du verkar svinjobbig att vara ihop med.

        Du är singel eller hur?

          Haha nope. I förhållande sen flera år.

        Men wow tack, tur att inte vi är ihop då ?

          Så lite så! Haha ja verkligen!

    Jag har varit väldigt nere ett bra tag och inte direkt känt att någonting är roligt. Fick tips om att hitta på saker så att jag har någonting att se fram emot, men ekonomin räcker inte riktigt till att unna mig något dyrt.
    Har ni tips på något man kan ”unna sig” för en billigare peng? Eller något som ni gör som fungerar för er när ni känner att inget känns kul?

    (Jag äter redan antidepressiva så det är inte ett alternativ för att må bättre)

      Fulstreama film, någon feel-good som Guernsey. Gå till biblioteket och låna böcker av författare du tycker om. Ta hand om dig!

      Vid bra väder: picknick! Du ska ju ändå äta, ta med maten ut bara. För mig gör det miljöombytet stor skillnad 🙂

      Fina blommor! Krukväxter eller snitt, känns så ompysslat hemma och man får något att göra (snitta om/ta hand om/etc). ? ? ?

      Ut i naturen. Boka in träffar med vänner eller familj som gör dig glad. Youtube tycker jag är grymt för att höja humöret. Typ roliga djurvideor. Även väldigt bra för inspiration. Kör hemma spa om du tycker om det. Planera in lite extra goda middagar att laga som du kan se fram emot. Kanske försöka hitta gratis saker, typ föreläsningar, föreställningar eller evenemang. Det är vad jag kommer på nu. Testa att googla så kanske du hittat massa bra tips 🙂 kram

        Tack så mycket för tipsen!
        Jag tog mig i kragen, skaffade mig en grön växt, bokade in två träffar nästa vecka och låg halva natten och kollade på när hundvalpar snubblade på saker ?

      Ta buss till nåt ställe du gillar ex natur eller loppis, promenera i ett område du tycker är mysigt. Biblioteket har filmer, ljudböcker och tidningar gratis.
      Jag började ta magnesiumtillskott och d-vitamin i vintras + promenerade några km varje kväll. Lyssnade på poddar som piggar upp. Det fick mig att må bättre. Kommer börja med magnesium igen till hösten.
      Börja jogga. Skorna kostar men sen ett billigt nöje som gör att man mår bättre. Jag hade som mål att klara 5 km innan semestern var slut. Gå-joggade var tredje dag tills det gick att jogga hela 5 km. Har hatat att motionera hela mitt liv men inser att psyket mår bättre så hellre det än att må så dåligt igen.
      Kram och ta hand om er!

    Jag vill lämna min sambo. Han är min bästa vän, men jag är inte lycklig längre. Det tar emot nåt så fruktansvärt att ta upp det med honom, vet liksom inte hur jag ska bära mig åt.

      Har gjort samma för ett par år sedan. Vi var tillsammans i tio år och förlovade. Men jag gjorde det bara och nu är jag lyckligare än någonsin med en bebis i magen. Min ”nya” kille är allt jag drömt om och behöver!

    Har mått lite dåligt idag och ville muntra upp mej med äppelkaka med vaniljsås. Såndär med ströbröd, kanel och socker. Så tog jag salt istället. Fy fan vad äckligt! Fast jag kan inte låta bli att garva åt misstaget, så lite uppmuntrad blev jag ändå. 😀 😀

      Hahahaha älskar sånt där. Själv har jag av misstag hällt kanel istället för chilipulver i min köttfärssås massa gånger. Det är iiiinte gott?

    So my friends,ska bjuda på en ”typisk” Svensk middag här i utlandet nästa fredag,vad hade NI bjudit på?Mvh,en som har slut på idéer.

      – Kräftskiva?
      – Midsommar-smörgårdsbord med sill, västerbottenpaj, etc.?
      – Om det går att få tag på: Älgkött med svampssås och hasselbackspotatis?
      – Kantarelltoast/toast skagen?

    Hej! Önskar få svar från er som vet säkert, kanske är du fackligt engagerad?
    Jag och min kollega har samma utbildning och lika mycket ansvar på jobbet. Honhar dock 3500kr/månad mer än mig, det som skiljer oss är att hon är 7 år äldre än mig. Borde vi inte få ungefär samma lön? Några hundralappar mindre är ok för mig, är jag ute och cyklar?
    Läste denna, är den relevant i detta fall? https://www.tehy.fi/sv/arbetslivsguiden/lon/samma-lon-samma-arbete

      Men om hon är sju år äldre, har hon då också sju års mer relevant arbetslivserfarenhet? Eller är ni 100 % jämförbara även när det gäller relevant erfarenhet?

        Ett år mer relevant arbetslivserfarenhet har hon än mig, bra att du tog upp det, tack 🙂

          Vad består de resterande sex åren av då? Föräldraledighet?

          Har kollegan mer arbetslivserfarenhet bör hen tjäna mer. Sen vet jag inte om 3,5′ är för mkt i sammanhanget eller ej. Om de räknat alla sju åren är 500 kr mer/år inte orimligt.

          När du började, var det en tuff löneförhandling? Var de tydliga med att det här är ingångslönen, punkt? Eller gick du möjligtvis in för lågt? Det är ofta svårt att göra något åt saken i efterhand om du gått in för lågt. Och att hävda löneökning för att ngn annan tjänar mer är inte ngt jag rekommenderar, den diskussionen kan du lämna till facket men ta inte den frågan själv (brukar inte tas väl emot).

          Jobbar du statligt eller privat?

      Sidan du hänvisat till är förövrigt finsk.

      Svårt att säga utan att veta vilken typ av jobb. Är väl extremt få jobb som är såpass standardiserade att det går att jämföra så. Oftast skiljer en del uppgifter/ansvarsområden eller bara typ av projekt man jobbar på och det är ju också individuellt hur pass beroende företaget är av en och hur mycket de vill satsa på att man ska stanna länge. Är hon bättre på att förhandla eller hittat någon edge där kan det vara en förklaring. Eller så är hon helt enkelt bättre idag, eller snabbare, eller vad ni nu mäts på.

        Vi anställdes i år med 20 dagars mellanrum… Vi jobbar inom vården och hon har verkligen inte mer ansvar/snabbare eller vad det nu kan tänkas vara. Tvärtom så är det jag som är ”draghästen” om du förstår. Hon pendlar och informerade chefen om att hon därför behövde en viss lön annars skulle hon tacka nej. Jag däremot är sjukt dålig på att förhandla och okej:ade min lön omedelbart för att jag så gärna ville ha jobbet. Hon säger ofta att hon vill att chefen höjer min lön vid nästa lönesamtal så att vi ligger något mer lika.
        Jag undrar helt enkelt om jag kan trycka på det vid löneförhandling, vi har olika lön trots att både hon och jag anser att vi gör samma arbete och har lika mycket ansvar.

          Jag förstår att du sa ja direkt om du gärna ville ha jobbet. Men. Arbetsgivaren har ofta ett intervall och de erbjuder alltid den lägsta lönen så förhandla alltid! Det är ofta svårt att göra något åt saken i efterhand om du gått in för lågt. Och att hävda löneökning för att ngn annan tjänar mer/förhandlat bättre är inte ngt jag rekommenderar, den diskussionen kan du lämna till facket men ta inte den frågan själv (brukar inte tas väl emot att jämföra sig mot andra). Be facket förhandla!

          Klart du kan trycka på det, varför skulle du inte kunna? Värsta du kan få är ju ett nej?

            För att arbetsgivare brukar bli småsura om man jämför sig med andra (been there, done that).

            Mitt bästa tips är att alltid löneförhandla utifrån vad man själv bidragit med (att du är draghästen). Du kan dock fråga vad meddellönen är för din roll/avdelning och när du får höra att du ligger under kan du säga att du vill sätta upp en plan för att komma ikapp och fråga vad som krävs av dig för att komma ikapp (även om det är bullshit, du vill ju mest att de ska erkänna att du är under medel och synliggöra att ni båda nu vet om det). Men att säga ”Gunilla tjänar 3500 kr mer, varför har inte jag samma?” brukar inte bli så bra.

              Medellönen ska de nämligen veta om då de är skyldiga att göra en lönekartläggning.

    Slutade 21 ikväll från jobbet men kom hem vid halv 12, två pass kvar på sommarvikariaten (äldreboende), börjar skolan på måndag (har dock inga lektioner så ledig alla måndagar egentligen). Ser fram emot att inte ha så fruktansvärt torra händer under iaf några månader innan jag blir utbildad uska i december ?

      Vad duktig du är, Nora! Jag tror att du skrev även här när du skulle påbörja sommarjobbet där?

      När det gäller de torra händerna: ett tips är att smörja in dem till natten med Miniderm hudkräm och eller gör en ”inpackning” med olivolja med plastpåse om när du ska sova. <3

    Önskar synpunkter: har en barndomsvän som är enormt självupptagen. Hon kan spendera timmar med att prata om sig själv och jag kan inte minnas senast hon frågade mig något så simpelt som hur det går på jobbet eller liknande. Är så less men vill inte råka såra henne genom att säga något ogenomtänkt. Förstår inte ens varför hon är min vän när hon är så uppenbart ointresserad av mig?

    Hon gillar dessutom ALDRIG mina bilder på instagram (i-landsproblem och inget jag kräver av mina vänner, men jag önskar spekulationer här) men ALLA bilder min sambo lägger ut. Vad kan det bero på??
    Kan tillägga att han aldrig gillar hennes bilder men det gör alltid jag ?

      Oj. Vilken ”vän”. Om jag vore du så skulle jag vara ärlig, men inte på ett hårt sätt.

      Berätta hur det känns och säg att du förstår att hon säkert inte är medveten om det, men att du undrar vad det betyder. Du kan fråga henne varför hon likear din mans bilder, men inte dina och höra efter om ni kan försöka låta även dig få berätta om ditt.

      Om hon inte tar det bra, så kan du fundera ännu en gång på om hon är en bra vän och om du orkar vara ännu mycket mer tydlig och rak, eller om hon kanske inte är värd besväret? De flesta är värda att ge en chans eller flera, men då behöver du se att det inte är helt lönlöst.

      Hon är ett sk monologmonster som antagligen inte vet om detta själv. Eller så är hon sån att hon på riktigt inte bryr sig om andra. Jag hade tagit avstånd och funderat vad jag får ut av en sån ”vän”.

    Vill träffa en gravid kvinna och leka med. Hur ska jag göra det? Ska jag hänga vid BB liksom!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.